نگاه اجمالی
بیماری لایم ، بیماری است که توسط ارگانیسم بورلیا بورگدورفری ایجاد می شود، این باکتری معروف به اسپیروکت است که توسط کنه گوزن می باشد. اسپروکت توسط نیش کنه می تواند به انسان یا حیوانات منتقل شود-اولین علایم بیماری لایم در طی روزها یا ماه ها بروز می کند.
۶۰ تا ۸۰ درصد از مبتلایان به بیماری لایم، دارای بثورات بزرگ و قرمز رنگ که گاهی اوقات به چشم گاو هم توصیف می شود، دارا هستند. سایر علائم شامل علائم شبه سرماخوردگی(آنفولانزا با تب، سردرد، سفتی گردن، درد عضلات و مفاصل است) بیماری لایم میتواند باعث بروز علائم نورولوژیک مشابه با مواردی که در مولتیپل اسکلروز (ام اس) مشاهده میشود مانند ضعف،تاری دید ناشی از نوریت اپتیکا، بیهوشی(احساس خارش،سوزش، درد مبهم، حالت سوزن سوزن شدن)سردرگمی و اختلال شناختی در عملکرد و خستگی.
این شباهتها در علائم و نتایج آزمایش باعث شده که برخی از افراد مبتلا به ام اس به دنبال آزمایش وجود آنتی بادی های بورلیا باشند تا مشخص شود که آیا علائم عصبی آنها نتیجهی بیماری لایم است یا واقعا مبتلا به ام اس می باشند.
تمایز بین این دو بسیار مهم است زیرا بیماری لایم به ویژه هنگامی که در مراحل اولیه درمان شود اغلب به آنتی بیوتیک پاسخ خوبی می دهند، درحالیکه در ام اس چنین نمی باشد.
مطالعاتی که در مورد بیماری لایم و ام اس انجام شده است
دو مطالعه به صورت همپوشانی در تشخیص بیماری ام اس و لایم صورت گرفته، این مطالعات در بخشهای از لانگ آیلند نیویورک، منطقهی که بیماری لایم به صورت همه گیری بومی بوده و به طور منظم در آنجا یافت میشود انجام گرفت. در مطالعه اول، افرادی که آنتی بادی های بورلیا را در خون داشتند و همچنین انواع علائم عصبی که ام اس محسوب می شود را دارا بودند ،از لحاظ ام آر آی،تست های پتانسیل برانگیخته(نوار)، آنالیز مایع نخاعی(از جمله حضور آنتی بادی بورلیا در مایع نخاعی) مورد بررسی قرار گرفتند.
در حالیکه مبتلایان به ام اس بیشترین میزان از ام آر آی غیرطبیعی را دارند و تنها کسانی که مورد مطالعه بودند دارای نوار غیر طبیعی و باندهای الیگوکلونال در مایعات نخاعی خود بودند.(نشانگر پاسخ ایمنی غیرطبیعی) هیچ نوع آنتی بادی بورلیا در مایع نخاعی خود نداشتند.
محققان به این نتیجه رسیدند که معدود بیمارانی که علائم مشابه ام اس دارند احتمالا به دلیل ام اس مبتلا یه این علائم گشته اند و آنها همچنین در معرض باکتری بورلیا نیز قرار گرفته اند.
یک مطالعهی تکمیلی دیگر به دنبال وجود آنتی بادیهای بورلیا در خون صد نفر با تشخیص ام اس انجام شد از ۹۸ نفری که حقیقتا دارای ام اس قطعی بودند تنها یک نفر دارای آنتی بادی بورلیا بود. این محقق نتیجه گیری کرد که عفونت با بورلیا در بیماران ام اس در مناطقی با همه گیری بومی زندگی می کنند نادر است.
بیماری لایم به عنوان یک فاکتور مهم در تشخیص افتراقی از ام اس نقش دارد. علاوه براین وجود آنتی بادی بورلیا ثابت نمیکند که علائم عصبی ایجاد شده به خاطر این می باشد، تنها عفونت های ایجاد شده قبلی به خاطر این ارگانیسم بوده است.