درک دلایل درمان زود هنگام ام اس
برای بسیاری از مردم اینکه چه زمانی درمان ام اس را شروع کنند، موضوع چالش برانگیزی است. به خاطر اینکه در ابتدای ابتلا به این بیماری، علائم اندک است و همچنین به خاطر ترس از عوارض جانبی داروها، بسیاری از بیماران تصمیم میگیرند درمان را به تعویق بیندازند. با این وجود میدانیم که ام اس یک بیماری مادام العمر است و شروع زود هنگام درمان میتواند روند پیشرفت بیماری را آهسته کند. در این مقاله به چرایی درمان زود هنگام ام اس خواهیم پرداخت.
کاهش آسیب های عصبی
اگر به دنبال درک دلایل درمان زود هنگام ام اس هستیم، باید ابتدا بدانیم این بیماری چگونه بر بدن تاثیر میگذارد. با دانستن این موضوع، درک علت درمان سریع، آسانتر خواهد شد.
اعصاب ما در بسیاری از قیمت های بدن توسط یک پوشش لیپیدی به نام میلین محافظت میشوند. در ام اس، سیستم ایمنی بدن خود فرد به میلین سلول های عصبی حمله میکند. آهسته یا ضایعات حاصل از حمله میتواند روی مغز، نخاع، و حتی اعصاب بینایی نمایان شود. به تدریج و با گذشت زمان، ارتباط بین سیستم عصبی مرکزی و بدن قطع میشود.
در سال 2009 یک مطالعه در مجله پزشکی Managed Care Medicine چاپ شد که تخمین زد به ازای هر یک حمله در بیماران ام اس، 10 حمله دیگر نیز اتفاق میافتد که فرد متوجه آن نمیشود
درمان های اصلاح کننده ام اس یا DMTs سبب میشود تعداد و شدت حملات کاهش یابد. این درمان ها روی سیستم ایمنی بدن اعمال میشود و در نتیجه میزان آسیب های عصبی در این بیماری را کم میکند.
ام اس پیشرونده ثانویه (SPMS)
ام اس عود کننده-فروکش کننده یا RRMS ممکن است پس از گذشت چندین سال به ام اس پیشرونده ثانویه یا SPMS تبدیل شود. اینجاست که دلایل درمان زود هنگام ام اس مشخص میشود. ام اس ثانویه پیشرونده، سخت تر کنترل میشود، به همین دلیل زمانی که این بیماری در مراحل اولیه است، باید روند دارو درمانی شروع شود. داروهایی که برای درمان RRMS استفاده میشوند، معمولا تاثیر فوق العاده ای در روند بهبودی دارند.
ترس از عوارض جانبی داروها
یکی از دلایلی که سبب میشود بیماران درمان زود هنگام ام اس را به تاخیر بیندازند، ترس از عوارض جانبی داروها میباشد. اگرچه که DMT ها برای درمان ام اس موثر هستند اما عوارضی هم دارند. عوارض این داروها سبب بروز علائمی مانند آنفولانزای خفیف است. البته ممکن است عوارض بیشتری نیز داشته باشند که بهتر است در این باره با پزشک خود مشورت کنید. اما ترس از این عوارض نباید باعث شود، شما درمان را به تعویق بیندازید.
عوارض عدم درمان یا درمان دیر هنگام
اگر به هر دلیلی درمان زود هنگام ام اس را نادیده میگیرید، بهتر است بدانید که در صورت عدم درمان این بیماری، ناتوانی قابل توجهی پس از 20 سال از شروع بیماری به سراغ شما خواهد آمد. تحقیقات نشان داده است که 80 الی 90 درصد افرادی که درمان نمیشوند، پس از 20 یا 25 سال پس از شروع بیماری دچار ناتوانی شدید میشوند.
تشخیص بیماری ام اس معمولا در سنین بین 20 تا 50 سال انجام میشود، به همین خاطر، فرد فرصت زیادی برای کنترل دارد. چیزی که مهم است، استفاده حداکثری از این زمان برای کنترل بیماری میباشد.
علاوه بر همه اینها، در نظر گرفتن این نکته ضروری است که «هیچ دارویی وجود ندارد که بتواند آسیب های وارد شده به سیستم عصبی در اثر ام اس را ترمیم کند».
اگر فردی در اثر عدم درمان یا درمان دیر هنگام، دچار معلولیت شود، درمان این معلولیت بسیار چالش برانگیز خواهد بود. اما درمان زود هنگام ام اس، از این اتفاقات تا حدود زیادی جلوگیری میکند.
مزیت درمان زود هنگام ام اس
مزایای درمان زود هنگام ام اس، عبارتند از:
- شروع زود هنگام درمان برای بیماری ام اس، در کل، بهترین شانس برای بیماران است زیرا روند بهبودی را سرعت میبخشد و همچنین روند پیشرفت بیماری را کند میکند.
- درمان زود هنگام ام اس، التهاب و آسیبی که به نورون ها وارد میشود را کاهش میدهد.
- درمان با DMT ها و حتی سایر روش های درمانی، علاوه بر کند کردن روند پیشرفت بیماری، علائم را نیز مدیریت میکند. همچنین به شما کمک میکند بتوانید درد را بهتر مدیریت کنید.
هرچه زودتر بهتر!
امروزه پزشکان سعی دارند هرچه زودتر ام اس را تشخیص دهند و درمان آن را شروع کنند. در گذشته اگر کسی علائم ام اس را نشان میداد، پزشک باید صبر میکرد تا علائم برای بار دوم در بدن بیمار بروز پیدا کند. اما از سال 2010 پزشکان میتوانند ام اس را با اولین علامت تشخیص دهند، به شرطی که دو مورد زیر وجود داشته باشد:
- علائمی که در بیمار ظاهر شده، حداقل 24 ساعت طول بکشد. این علائم ممکن است بی حسی دست و پا باشد که با تکان دادن از بین نمیرود، یا تاری دید و حتی نابینایی در یک چشم. البته این نابینایی یا تاری دید پس از گذشت 1 الی 2 هفته از بین میرود.
- تنها ظاهر شدن علائم کافی نیست. بلکه باید از مغز MRI تهیه کرد. اسکن MRI میتواند آسیب اولیه غلاف میلین را نشان دهد.
تشخیص سریع بیماری کمک میکند پزشک و بیمار، هر دو وارد فاز درمان زود هنگام ام اس شوند و به این صورت، جلوی پیشرفت بیماری گرفته خواهد شد.
فواید درمان زود هنگام ام اس
برای اینکه اهمیت درمان زود هنگام ام اس مشخص شود، باید به دنبال فواید این کار بگردیم. محققان علم پزشکی هنوز مطمئن نیستند که داروهای ام اس در درازمدت چه تاثیراتی روی بدن بیماران خواهد داشت. اما مشخص است که افراد تحت درمان به ندرت دچار ناتوانی های شدید میشوند. به طور کلی نکات مهم درباره فواید درمان زود هنگام این بیماری عبارتند از:
- مصرف داروهای ام اس بلافاصله پس از بروز اولین علائم، تعداد دفعات بازگشت مجدد آن علائم را کاهش میدهد. افرادی که زودتر شروع به مصرف داروهای ام اس میکنند نسبت به کسانی که این کار را نمیکنند، ناتوانی خفیف تری را تجربه میکنند.
- فرض کنید از مدت ها قبل به ام اس مبتلا شده اید و پزشکان اکنون بیماری شما را تشخیص داده اند. در این حالت به اندازه کافی دیر شده و شما دیگر نباید درمان را به تعویق بیندازید. درمان زود هنگام ام اس از این جهت نیز اهمیت زیادی دارد. اگر شما همین امروز درمان را شروع کنید، داروها کمک میکنند که عود کمتری داشته باشید.
با توجه به موارد مهمی که ذکر شد، واضح است که درمان زود هنگام ام اس تاثیر زیادی در آینده بیمار خواهد داشت.