کاکائو حاوی فلاونوئیدها است، فلاونوئید مواد شیمیایی طبیعی می باشد که در غذاهای گیاهی یافت می شود. فلاونوئیدها می توانند به روش های مختلف خستگی را بهبود بخشند. از آن جا که خستگی یکی از علائم شایع ام اس می باشد، مصرف کاکائو می تواند در رفع آن مؤثر باشد. شکلات تلخ با سطح کاکائو بیش از 70٪ می تواند خستگی را تا حدی رفع کند. البته از نظر تئوری، رفع خستگی با مصرف کاکائو هرگز مورد بررسی قرار نگرفته است. بنابراین محققان دانشگاه آکسفورد بروکس یک مطالعه کوچک انجام دادند تا آزمایش کنند که آیا مصرف کاکائو غنی از فلاونوئیدها می تواند باعث بهبود خستگی ناشی از ام اس شود یا خیر.
مطالعه مصرف کاکائو و ام اس
12 شرکت کننده با خستگی ناشی از MS جذب شدند و از آن ها خواسته شد تا در مطالعه شرکت کنند. برای اطمینان از سازگاری هرچه بیشتر از شرکت کنندگان خواسته شد که روز قبل از هر ویزیت از ورزش شدید خودداری کنند و مصرف الکل و کافئین خود را در روز قبل از آزمایش محدود کنند.
در روزهای مطالعه، به تعدادی از شرکت کنندگان یک نوشیدنی با فلاونوئید کم و به تعدادی دیگر یک نوشیدنی کاکائو با فلاونوئید بالا داده می شد. شرکت کنندگان از این که کدام نوع کاکائو را می نوشند، آگاهی نداشتند. این دو نوشیدنی از نظر کربوهیدرات و محتوای انرژی تا آن جا که ممکن بود با هم مطابقت داشتند.
پس از نوشیدن کاکائو، شرکت کنندگان سطح خستگی خود را در فواصل 30 دقیقه با استفاده از مقیاس آنالوگ بصری ثبت کردند - یک خط 10 سانتی متری که یک طرف آن عنوان"اصلا خسته نیستم" و طرف دیگر آن "بسیار خسته"وجود داشت که شرکت کنندگان میزان خستگی خود را در این 10 سانت مشخص می کردند. همچنین فاصله پیاده روی در 6 دقیقه و همچنین 2 ساعت پس از نوشیدن کاکائو اندازه گیری شد و فعالیت بدنی به مدت 24 ساعت با حسگر فعالیت اندازه گیری شد. پاسخ گلیسمی - تغییر در سطح قند خون - همچنین به مدت 2 ساعت پس از نوشیدن کنترل شد.
نتایج
همه شرکت کنندگان از کاکائو نوشیدند، لذت بردند و از آنچه در هر روز مطالعه از آن ها خواسته شد خوشحال بودند. هیچ عارضه جانبی گزارش نشد و هیچ یک از نوشیدنی ها باعث افزایش بیش از حد سطح قند خون نشدند. در گروه فلاونوئید بالا، میزان خستگی گزارش شده نسبتاً بهبود یافته و فعالیت بدنی 24 ساعته افزایش یافته بود. در مسافت طی 6 دقیقه تغییر قابل اندازه گیری مشاهده نشد.
مفهوم نتایج
هدف اصلی محققان تولید شواهدی در مورد تأثیر کاکائو فلاونوئید بالا در کاهش خستگی بود. این مطالعه کوچک بود (12 شرکت کننده) و فقط یک نوشیدنی از هر نوع کاکائو را شامل می شد. با توجه به این گفته، نتایج نشان می دهد که یک نوشیدنی کاکائوی فلاونوئید بالا باعث کاهش خستگی و افزایش فعالیت بدنی در ساعات بیداری و فعالیت کمتر در ساعات خواب می شود که نشان دهنده بهبود کیفیت خواب است.
محققان به این نتیجه رسیدند که نوشیدنی بی خطر و قابل قبول است و نتایج اولیه دلگرم کننده و شایسته بررسی بیشتر است. آن ها اخیراً تحقیقی را با حضور 40 شرکت کننده که به مدت شش هفته هر روز صبح نوشیدنی کاکائو فلاونوئید کم یا زیاد مصرف می کردند، به پایان رسانده اند که در زیر به آن می پردازیم:
مطالعه
40 نفر در طی 10 سال گذشته با ام اس عود کننده و خستگی متوسط تا شدید تشخیص داده شدند. همه به مدت شش هفته هر روز صبح یک لیوان کاکائو نوشیدند. نیمی از آن ها کاکائو با مقدار فلاونوئید بالا و نیمی دیگر کاکائو با محتوای فلاونوئید کم نوشیدند. شرکت کنندگان سطح خستگی خود را هر روز سه بار ارزیابی می کردند و برای شروع آزمایش، در اواسط و در پایان دوره شش هفته ای به مرکز مطالعه مراجعه می کردند.
نتایج
پس از شش هفته، در 11 نفر از کسانی که از کاکائو فلاونوئید بالا استفاده می کردند و در 8 نفر از کسانی که از کاکائو فلاونوئید پایین استفاده می کردند، بهبود کمی در میزان خستگی مشاهده شد. کسانی که از کاکائو فلاونوئید بالایی برخوردار بودند، توانستند در یک تست پیاده روی شش دقیقه ای کمی بیشتر راه بروند.
مفهوم نتایج
نتایج نشان می دهد که مصرف کاکائو فلاونوئید بالا می تواند منجر به بهبود متوسط سطح خستگی شود اما هنوز یک مطالعه بزرگتر، برای تأیید نتایج مورد نیاز است.
اگر مصرف یک لیوان کاکائو به صورت روزانه همچنان در مطالعات بیشتر و بزرگتر پتانسیل خود را نشان دهد، این یک گزینه ساده، ایمن و کم هزینه برای کنترل خستگی خواهد بود. این مطالعه نشان داد که مصرف کاکائو با فلاونوئید بالا "تأثیر کمی بر خستگی" و "تأثیر متوسط بر فرسودگی" دارد. به طور کلی، کسانی که کاکائو با فلاونوئید بالا نوشیدند، 45 درصد بهبودی در خستگی و 80 درصد افزایش سرعت راه رفتن را تجربه کردند.
شرکت کنندگان در گروه فلاونوئید بالا نیز احساس درد کمتری داشتند، اگرچه محققان این علامت را به طور عینی اندازه گیری نکردند. کو و همکارانش نتیجه گرفتند، "یک نوشیدنی فلاونوئیدی توانایی بهبود خستگی و فرسودگی را در MS نشان می دهد. همچنین کو و همکارانش معتقدند: "استفاده از رویکردهای رژیم غذایی برای کاهش خستگی و عوامل مرتبط با آن در افراد مبتلا به ام اس ممکن است روشی آسان، ایمن و مقرون به صرفه برای تأثیر بر کیفیت زندگی و استقلال باشد و به افراد امکان می دهد کنترل بیشتری بر وضعیت خود داشته باشند."
فلاونوئیدها چیستند؟
فلاونوئیدها ترکیبات مختلفی هستند که در بسیاری از میوه ها و سبزیجات یافت می شوند. آن ها همچنین در محصولات گیاهی مانند شراب، چای و کاکائو می باشند. شش نوع مختلف از فلاونوئیدها در مواد غذایی وجود دارد و هر نوع توسط بدن شما به روش های مختلفی تجزیه می شوند.
فلاونوئیدها غنی از آنتی اکسیدان هستند و می توانند به بدن شما کمک کنند سموم روزمره را دفع کنید. گنجاندن فلاونوئیدهای بیشتر در رژیم غذایی راهی مناسب برای کمک به بدن در حفظ سلامتی و کاهش احتمال خطر برخی از بیماری های مزمن می باشد.
فلاونوئیدها چه کارهای دیگری انجام می دهند؟
- فلاونوئیدها به تنظیم فعالیت سلولی و مقابله با رادیکال های آزادی که باعث استرس اکسیداتیو بر بدن شما می شوند، کمک می کنند. به عبارت ساده تر، آن ها به عملکرد بدن شما کمک می کنند و در عین حال از بدن در برابر سموم و عوامل استرس زای روزمره محافظت می کنند.
- فلاونوئیدها همچنین عوامل آنتی اکسیدانی قدرتمندی هستند. آنتی اکسیدان ها به بدن شما کمک می کنند تا با مولکول های مضر موجود در بدن مقابله کند. بدن شما به طور طبیعی آنتی اکسیدان تولید می کند اما در شکلات تلخ، حبوبات و بسیاری از میوه ها و سبزیجات نیز یافت می شود.
- التهاب یکی از پاسخ های ایمنی بدن شماست. آلرژن ها، میکروب ها، سموم و سایر مواد تحریک کننده می توانند التهابی را ایجاد کنند که منجر به علائم ناخوشایند شود. فلاونوئیدها ممکن است به بدن شما کمک کنند تا این واکنش التهابی را از بین ببرد تا علائم آن کاهش یابد.