ازدواج تشکیل خانواده همیشه یکی چالش های افراد بوده و هست. افراد مبتلا به ام اس هم از این قاعده مستثنی نیستند و ممکن از سوالات بسیاری در باره ازدواج و فرزند آوری برایشان پیش بیاید که در این مقاله سعی کرده ایم به بیشتر این سوالات پاسخ دهیم.
آیا ام اس باعث نازایی می شود؟
اگر می خواهید خانواده تشکیل دهید، بیماری مولتیپل اسکلروزیس شما را از باردار شدن و بچه داری منع نمی کند. احتمال بارداری شما و شانس زایمان دقیقاً مانند زنان بدون MS است. مطالعات و پژوهش های زیادی در رابطه با ام اس و حاملگی انجام شده است. هنوز هم خانم های مبتلا به MS با چالش های منحصر به فردی رو به رو هستند. برنامه ریزی کنید و یاد بگیرید که چه کارهایی را باید قبل، حین و بعد از بارداری انجام دهید تا 9 ماه آینده خود را به آسودگی بگذرانید.
اثرات ناتوان کننده ام اس و حاملگی ممکن است شرایط جسمی شما را سخت کند. ضعف عضلانی و مشکلات هماهنگی ممکن است احتمال زمین خوردن را افزایش دهد. خستگی ممکن است بدتر شود. وابستگی به صندلی چرخدار ممکن است خطر ابتلا به عفونت ادراری را افزایش دهد. هیچ مدرکی دال بر این که MS باعث ناباروری می شود، وجود ندارد. مطالعات نشان داده است که بارداری، زایمان و میزان نقایص مادرزادی در زنان مبتلا به ام اس تفاوت معناداری با زنان فاقد ام اس ندارد.
نکات قبل از باردار شدن
با دکتر خود صحبت کنید. به او بگویید که می خواهید بچه دار شوید. اگر بیماری MS شما تحت کنترل باشد، احتمالاً پزشک به شما اجازه می دهد که باردار شوید. برخی از داروهای MS مانند گلاتیرامر استات (کوپاکسون)، اینترفرون ها و تری فلونوماید(Aubagio) - در دوران بارداری ایمن نیستند. لازم است حداقل 1 ماه قبل از باردار شدن، مصرف آن ها را با مشورت پزشک متوقف کنید.
برای محدود کردن زمان استفاده از دارو، سعی کنید "پنجره باروری" خود را یاد بگیرید. پنجره باروری آن زمان از ماه است که به احتمال زیاد باردار می شوید. می توانید یک کیت تخمک گذاری از داروخانه خریداری کنید تا به شما کمک کند این موضوع را تشخیص دهید. پزشک می تواند روش های دیگری برای کمک به زمان بندی شما نیز توصیه کند تا ام اس و حاملگی برای شما نگرانی نداشته باشد.
ام اس می تواند شما را فرسوده کند و بارداری نیز می تواند شما را فرسوده تر کند. از خانواده و دوستان خود بخواهید وعده های غذایی خود را آماده یا به شما کمک کنند. نترسید تا بتوانید انرژی خود را ذخیره کنید. اطمینان حاصل کنید که خانواده شما پس از آمدن کودک نیز آماده است تا به شما یاری برساند.
نکات حین بارداری
- ممکن است علایم MS در زمان بارداری کم شوند. این به این دلیل است که بارداری به طور طبیعی بسیاری از زنان را در برابر خطر های جدید به خصوص پس از 3 ماه اول، محافظت می کند.
- بر دریافت غذاهای مناسب، ورزش و استراحت کافی تمرکز کنید چرا که همزمانی ام اس و حاملگی نیاز به مراقبت بیشتری دارد.
- مراقب عفونت های دستگاه ادراری(UTI) باشید. این موارد بیشتر در خانم های باردار مبتلا به ام اس دیده می شود. در صورت احساس سوزش هنگام دفع ادرار یا مشاهده ادرار کدر یا بدبو، مقدار زیادی آب بنوشید و به پزشک خود مراجعه نمایید. ممکن است مجبور شوید، ماهانه آزمایش ادرار برای بررسی UTI انجام دهید.
- ممکن است دچار یبوست شوید، نرم کننده مدفوع می تواند باعث بهبود شما شود.
- هرچه به زمان زایمان نزدیک می شوید، ممکن است تعادل شما از بین برود. از عصا یا وسیله کمکی دیگری استفاده کنید تا زمین نخورید. برای زایمان ویژه خود آماده شوید. شما می توانید درست مثل هر زن دیگری زایمان کنید.
- اگر به دلیل خستگی یا ضعف عضلانی نمی توانید فشاری برای تسهیل زایمان وارد کنید، ممکن است پزشک از ابزارهای ویژه ای برای کمک به شما در زایمان طبیعی استفاده کند.
- اگر احساس لگن خود را از دست داده اید ممکن است ندانید که چه موقع زایمان شروع می شود. در این صورت، پزشکان در طی ماه گذشته مراقب شما خواهند بود. آن ها ممکن است بخواهند از داروها یا روش های دیگر برای زایمان استفاده کنند.
بعد از زایمان و ورود نوزاد به خانه
- در 9 ماه اول پس از تولد، تا 40٪ از زنان مبتلا به ام اس بیماریشان عود می کند. اما شعله ور شدن و خطر معلولیت طولانی مدت افزایش نمی یابد.
- اگر قبل از بارداری علایم زیادی داشته اید، احتمالاً اکنون نیز دچار علایم می شوید. ممکن است ایده خوبی باشد که فوراً شروع به مصرف داروی MS کنید.
- شیر دادن به کودک برای افراد مبتلا به ام اس منعی ندارد. متخصصان اطفال پیشنهاد می کنند که حداقل در اولین سال زندگی کودک، شما به طور انحصاری در 6 ماه اول شیردهی را انجام دهید. شیر مادر به طور طبیعی دارای ویتامین ها و تغذیه مورد نیاز کودک در حال رشد و همچنین آنتی بادی هایی است که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن آن ها می شود.
- شیردهی نیز می تواند برای شما مفید باشد. مطالعات نشان می دهد که شیردهی انحصاری به مدت حداقل 2 ماه ممکن است عود ام اس را به تأخیر بیندازد.
- اگر مجبور شوید دوباره به داروهای خود برگردید، نمی توانید شیردهی کنید. استروئیدها و داروهایی مانند اینترفرون بتا که بیماری شما را اصلاح می کنند و داروهایی که سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف می کنند از طریق شیر به کودک شما آسیب می رسانند.
- سعی کنید شیر اضافی را در طول روز پمپ کنید و آن را در یخچال نگهداری کنید تا شریک زندگی شما بتواند از طریق تغذیه دادن نوزاد در اواسط شب به شما کمک کند. شما اکنون بیش از هر زمان دیگری به استراحت خود احتیاج دارید.
- روحیه خود را حفظ کنید. زنان مبتلا به ام اس در دوران بارداری و به ویژه بلافاصله پس از زایمان بیشتر در معرض خطر افسردگی قرار دارند. در صورت مشاهده هرگونه علایمی مانند احساس ناراحتی یا ناامیدی با پزشک خود تماس بگیرید. پزشک می تواند به شما در درمان علایم افسردگی کمک کند.
احتمال ابتلا به ام اس در فرزند متولد شده از مادر مبتلا به ام اس چقدر است؟
این نگرانی مشترک بسیاری از والدین آینده نگر است. MS چند پیوند ژنتیکی دارد اما فرزندان والدین مبتلا به این بیماری به احتمال 96٪ به ام اس مبتلا نمی شوند.
از آن جا که ام اس و حاملگی یک چالش برای بانوان مبتلا می باشد. درمان حمایتی و توانبخشی ام اس به ویژه در دوران بارداری مهم است. توانبخشی بسته به علایم شما متفاوت است اما ممکن است به موارد زیر کمک کند:
- انجام فعالیت های روزمره زندگی(ADL)
- حفظ استقلال
- درگیر شدن خانواده
- استفاده از وسایل کمکی(به عنوان مثال عصا، مهاربند و واکر)
- تنظیم یک برنامه ورزشی مناسب برای تقویت قدرت، استقامت و کنترل عضلات
- برقراری مجدد مهارت های حرکتی
- بهبود مهارت های ارتباطی اگر به دلیل ضعف یا عدم هماهنگی عضلات صورت و زبان در گفتار مشکل دارید.
- مدیریت بی اختیاری روده یا مثانه
- سازگاری محیط خانه برای ایمنی در همزمانی ام اس و حاملگی
سوالات متداول
1. ام اس باعث نازایی می شود؟
تاکنون تحقیقات زیادی درباره ام اس و حاملگی انجام شده و همچنان احتمال بارداری زنان متبلا به ام اس و زنان فاقد ام اس حدودا یکسان است
2. ممکن است فرزند به دنیا آمده هم مبتلا به ام اس شود؟
ام اس چند پیوند ژنتیکی دارد اما فرزندان والدین مبتلا به این بیماری به احتمال 96٪ به ام اس مبتلا نمی شوند.