امتیاز موضوع:
  • 3 رأی - میانگین امیتازات : 3.67
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
یبوست ، شقاق و راه های درمان
#1
شايد اين مبحث به درد بعضا از دوستان بخوره چون ام اس باعث يبوست و به دنبال همورويد و شقاق ميشه

صحبت از برخي بيماري ‌ها كار چندان ساده‌ اي نيست؛ نه از آن جهت كه مشكلات پيچيده و غير قابل درماني داشته باشند؛ بلكه برعكس، گاهي آن ‌قدر ساده درمان مي ‌شوند كه انسان به سختي باور مي‌ كند افرادي هستند كه سال‌ ها است از اين بيماري‌ ها رنج مي ‌برند. بيماري‌ هاي ناحيه مقعد از اين دسته بيماري‌ ها هستند.

دكتر هادي احمدي آملي، جراح و فوق ‌تخصص كولوركتال در مورد اين بيماري‌ ها و باورهاي رايج اما نادرست در مورد‌ آن ها با هفته نامه سلامت گفتگو كرده است.

سوزش و خون‌ ريزي هنگام اجابت مزاج، شكايت نسبتا شايعي به حساب مي ‌آيد. آيا بايد از اين علايم بترسيم يا بايد با آن ها بسازيم؟

خون‌ ريزي‌ هاي مقعدي مي‌ تواند به علت بيماري‌ هاي ناحيه مقعد و يا بيماري ‌هاي قسمت‌ هاي بالاتر روده باشد. خون ‌ريزي‌ هاي بالاتر از مقعد كه در روده بزرگ است اغلب به علت غده ‌هاي خوش‌ خيم يا بدخيم روده و گاهي زخم‌ هاي روده است اما از بيماري ‌هاي مقعد دو دسته هستند كه خون ‌ريزي‌ مي ‌دهند، يكي هموروئيد (بواسير) كه سبب خون ‌ريزي مي ‌شود. اين خون ‌ريزي به صورت قطرات خون روشن روي مدفوع است و با درد همراه نيست. علت ديگر فيشر مقعد يا همان شقاق است.

پس با اين حساب، فقط شقاق است كه خونريزي ‌اش با سوزش و درد همراه است؟

تقريبا بايد گفت بله؛ در اين بيماري‌ علامت عمده، درد و سوزش مقعد است كه مي ‌تواند با خون ‌ريزي توام شود. خون ‌ريزي در شقاق به صورت قطرات خون روشن پس از دفع و يا هم زمان با دفع است. به ندرت تومورهاي مقعد هم باعث خون ‌ريزي مقعد مي ‌شوند. اگر چه اين خون ‌ريزي ‌ها به صورت روشن نبوده و ممكن است تيره باشند ولي گاهي كاملا با هموروئيد اشتباه مي‌ شوند. درد مي ‌تواند همراه با اين تومورها (غده ‌ها) باشد و يا نباشد.

دانستن فرق اين بيماري ‌ها با هم براي بيمار مهم است؟ اصلا با مشاهده اين علايم بايد چه‌ كار كرد؟

اگر چه دانستن تفاوت اين بيماري ‌ها مهم است اما نبايد تشخيص بيماري‌ ها را به عهده خود بيمار گذاشت چون گاهي علايم بسياري از اين بيماري‌ ها با هم مشابه است. تازه پزشك درمانگر هم اغلب فقط با شرح حال و معاينه به تشخيص ‌هاي احتمال نمي ‌رسد و در بسياري از موارد اقدام به روش‌ هاي تشخيصي بيشتر مثل دكتوسيگموئيدوسكوپي و يا كولونوسكوپي مي‌ كند.

كدام ‌يك از اين بيماري‌ ها خطرناك‌ تر هستند و بررسي فوري مي ‌خواهند؟

اصولا اگر بيمار با خون ‌ريزي مراجعه كند بايد با دقت و فوريت بيشتري مورد ارزيابي قرار گيرد چون‌ خون ‌ريزي مي ‌تواند به علت تومورها (غده‌ هاي) روده و مقعد باشد. علايم ديگري كه مي ‌توانند نشان ‌دهنده غده‌ هاي روده باشد شامل تغيير اجابت مزاج، كاهش وزن و بي ‌اشتهايي است. اگر خون ‌ريزي‌ به صورت خون تيره و يا با دفع لخته و يا مخلوط شدن مدفوع و خون باشد، نگران ‌كننده ‌تر است.

آيا پي گيري اين بيماري ‌ها در مردان و زنان فرق دارد؟

تفاوت عمده ‌اي در پي گيري و شيوع بيماري ‌هاي مقعد بين زن و مرد وجود ندارد اما به دليل بارداري و زايمان ممكن است هموروئيد در خانم‌ ها كمي شايع‌ تر شود، خصوصا در دوران بارداري، اما زن ‌ها به علت حجب و حياي بيشتر اغلب ديرتر به پزشك مراجعه مي ‌كنند. در مورد پيشگيري، تفاوت عمده ‌اي بين زن‌ ها و مردها نيست.

در داروخانه‌ ها با پمادها يا قطره‌ هاي صنعتي يا گياهي مواجه مي ‌شويم كه مثلا روي آن نوشته ‌اند: ضدهموروئيد يا ضدشقاق. آيا استفاده از اين محصولات دارويي را تجويز مي ‌كنيد؟

بسياري از اين داروها در كارآزمايي ‌هاي باليني مورد استفاده قرار نگرفته‌ اند تا كارايي آن ها به صورت علمي اثبات ‌شود. بسياري از داروهاي رايج مثل پماد آنتي ‌هموروئيد در درمان هموروئيد تقريبا هيچ جايگاهي ندارد. توصيه ي اكيد بنده اين است كه به هيچ ‌وجه از اين داروها به صورت سرخود استفاده نشود. نه به دليل تاثير نداشتن اين داروها، بلكه به اين دليل كه بيمار با تشخيص احتمالي هموروئيد و يا شقاق اقدام به مصرف اين داروها مي‌ كند در حالي كه ممكن است بيماري‌ جدي‌ تري مطرح باشد.

در روزنامه ‌ها گاهي آگهي ‌هاي مبني بر "درمان غيرجراحي هموروئيد توسط ليزر" منتشر مي ‌شود. اين شيوه ‌ها چه قدر علمي است؟

اگر چهار بيماري شايع مقعد را مدنظر قرار دهيم، ليزر در درمان سه تا از اين بيماري‌ ها هيچ نقشي ندارد؛ تاكيد مي‌كنم: هيچ نقشي ندارد. اين بيمار‌ي‌ ها عبارت‌ هستند از شقاق، آبسه مقعدي و فيستول مقعد. در درمان هموروئيد (بواسير) در نوع خارجي هم هيچ جايگاهي ندارد اما در هموروئيد داخلي مي ‌توان از ليزر استفاده كرد اما به دليل تاخير در بهبود زخم و گران بودن، روش مناسبي نيست و در اكثر كشورهاي جهان از ليزر استفاده نمي‌ شود.

اما اين كه درمان ‌هاي غيرجراحي در بيماري ‌هاي مقعد وجود دارد يا خير؟ جواب آن مثبت است. در درمان شقاق از پمادهاي نيتروگليسيرين و ديلتيازم استفاده مي‌ شود و يا در درمان هموروئيد از حلقه‌ هاي لاستيكي به جاي جراحي، استفاده مي ‌شود.

آقاي دكتر! با توجه به تجربه شما، مي ‌خواهم بپرسم چرا مردم براي بيان اين قبيل مشكلات خود معمولا نوعي شرم و خجالت بيش از حد بروز مي ‌دهند؟ چه طور بايد اين رفتار را اصلاح كرد؟

خب، منش مردم را بايد با اقدامات فرهنگي اصلاح كرد. اطلاع‌ رساني بهتر در رسانه‌ ها خيلي موثر است. با توجه به وجود متخصصان خوب زن در كشورمان مي ‌توان خانم‌ ها را براي معاينه به پزشكان زن ارجاع داد. با تكيه بر هنجارها و باورهاي ديني ‌مان كه پزشك محرم است و حفظ سلامت فرد از تاكيدات ديني ما است، مي ‌توان تا حدي اين رفتارهاي فرهنگي را عوض كرد.

مصاحبه كننده: دكتر ياشا نهريني
 تشکر شده توسط : 7714 , نازلی , آنا , برگ 7 , zohrevand
#2
يبوست مزمن به خودي خود يك بيماري جدي تلقي نمي‌شود، بلكه علامت مشترك چند تغيير غيرطبيعي در بدن است. آمارها نشان مي‌دهد كه تقريبا 2 درصد جمعيت جهان دچار يبوست هستند كه البته بيشترين آنها را افراد مسن تشكيل مي دهند.

يبوست مزمن مي‌‌تواند يكي از عوامل خطر در ابتلا به سرطان روده باشد.

از شايع‌ترين عوارض يبوست مي‌توان به هموروئيد يا بواسير، واريس، شقاق مقعد، افزايش كلسترول خون و افزايش قند خون اشاره كرد.

تاخير در خروج مواد دفعي از بدن و ماندن بيش از حد آن در روده‌ها را يبوست مي‌گويند.

نزديك به نيمي از افراد كه با مشكل يبوست به پزشك مراجعه مي‌كنند، در حقيقت يبوست ندارند. اغلب اين افراد از ميزان و نحوه دفع مدفوع شكايت دارند.

تعداد دفعات اجابت مزاج در افراد مختلف، متفاوت است و معمولا هر سه روز يك بار و گاهي تا سه بار در روز طبيعي است. به همين دليل به وجود آمدن تغيير در تعداد دفعات اجابت مزاج در هر فردي نسبت به وضعيت معمولي او، بايد يبوست تلقي شود.

عواملي كه باعث ايجاد يبوست مي شوند

استفاده ي كم‌ از فيبر: فيبر غذايي در روده‌ها هضم و جذب نمي‌شود. مدفوع مخلوط با فيبر، مقدار زيادي آب جمع مي‌كند و به صورت توده حجيم و مرطوبي در مي آيد و عمل دفع را آسان‌تر مي‌كند. چنانچه از مواد غذايي كم‌ فيبر مثل فست ‌فودها استفاده كنيم، باعث مي‌شود كه مدفوع بدون فيبر، كوچك و خشك شده و مدت طولاني در روده انباشته گردد و خيلي دير و با سختي دفع شود.

از مواد غذايي پرفيبر مي‌توان به ميوه‌ها و سبزيجات اشاره كرد كه با مصرف كافي آنها مي‌توان از بروز يبوست جلوگيري كرد. برخي به اشتباه تصور مي‌كنند مصرف بعضي ميوه‌ها سبب سنگيني و نفخ معده در آنها مي‌شود، در حالي كه مصرف ميوه علائم گوارشي ايجاد مي‌كند كه نشان‌دهنده سالم بودن ميوه و موثر بودن آن است. توصيه‌اي كه مي‌توان به اين افراد كرد اين است كه حتي ‌‌الامكان از مقدار كمتر مواد غذايي فيبردار شروع كنند و مقدار آن را به تدريج افزايش دهند.

تحرك و فعاليت بدني كم: معمولا در افرادي كه دچار شكستگي استخوان شده‌اند و همچنين در افراد معلول و سالخورده به دليل فعاليت بدني و حركتي كمتر، يبوست شيوع بيشتري دارد.

عدم دفع به موقع: برخي از بزرگسالان و كودكان به دليل كار فشرده يا سرگرمي يا بي توجهي، به موقع دستشويي نمي روند. عدم دفع به موقع مدفوع باعث مي‌شود مايعات موجود در مواد دفعي جذب شوند و يبوست ايجاد گردد.

مصرف كم مايعات: انسان روزانه به 6 تا 8 ليوان آب نياز دارد و لازم نيست حتما اين مقدار را به صورت آب مصرف كنيم، بلكه مي ‌توان از آبميوه طبيعي، چاي كمرنگ و ... نيز استفاده كرد.

مصرف داروهاي يبوست ‌زا: برخي از داروها مانند داروهاي ضد افسردگي ، فشار خون، مكمل‌هاي آهن، داروهاي ضد پاركينسون، ضد حساسيت، ضد تشنج، ضد اسهال، استفاده مكرر از داروهاي ملين، كلسيم كادبونت از دلايل بروز يبوست به شمار مي‌روند.

افزايش سن: با بالا رفتن سن، كم‌كم بدن ضعيف ‌تر مي‌شود. سيستم اعصاب روده نيز با افزايش سن ضعيف مي شود كه همين امر باعث كاهش حركات طبيعي روده و نيز كاهش احساس پُري در روده و كم‌ تحركي آن مي‌گردد و به دنبال آن يبوست بروز مي‌كند.

بيماري‌هاي يبوست‌ زا: بيماري‌هاي دستگاه عصبي مانند پاركينسون و ضايعه نخاعي، اختلالات تخليه روده بزرگ و همچنين بيماري‌هايي كه عضلات بدن را به صورت فراگير درگير مي‌كنند نيز از دلايل يبوست محسوب مي‌شوند.

از كجا بفهميم يبوست داريم؟

چنانچه حداقل دو مورد از اين علائم در فردي موجود باشد، نشان مي دهد به يبوست مبتلا شده است:

1 ـ مدفوع سفت و خشك باشد.

2 ـ تعداد دفعات اجابت مزاج كم باشد.

3 ـ دفع مدفوع به سختي انجام شود.

4 ـ مواد دفعي كاملا تخليه نشوند.

اگر يبوست طولاني شود، به آن يبوست مزمن مي‌گويند كه با علامت‌هايي مثل سردرد، كاهش اشتها، حالت تهوع، ضعف عمومي، بي ‌حوصلگي، دل ‌درد، احساس خستگي، نفخ شكم و درد پايين كمر همراه است.

دردسري براي دوران بارداري

يبوست يكي از مشكلات شايع در حاملگي است كه به دليل تغييرات هورموني در بدن به وجود مي‌آيد. ترشح هورمون پروژسترون باعث ايجاد تغييراتي در روده و تضعيف قدرت آن مي شود. همچنين عواملي مانند عدم مصرف غذاهاي فيبردار به دليل ويار حاملگي،‌ استفاده از مكمل آهن ، مصرف كم آب و استرس دوران بارداري ، يبوست را تشديد مي‌كنند.

به خانم‌هاي باردار توصيه مي‌شود كه براي پيشگيري از يبوست دوران حاملگي، از غذاهاي فيبردار مانند نان سبوس دار، ميوه‌ها و سبزيجات تازه استفاده كنند. ورزش را فراموش نكنند و نوشيدني‌هايي مثل آب، چاي كمرنگ و آبميوه‌هاي طبيعي بنوشند.
 تشکر شده توسط : mojtaba2iran , nazaninn , mehdi.abdn , احسيني , نازلی , برگ 7 , zohrevand
#3


خواب ناکافي ؛ مهمترين دليل بروز يبوست

خبرگزاری جمهوری اسلامی - ایرنا

تهران – محققان دانشگاه کاليفرنيا به نتايج جديدي دست يافته‌اند که نشان مي‌دهد مهمترين دليل بروز يبوست است.


به گزارش ايرنا و به نقل از مجله پزشکي تجربي، دانشمندان با مطالعه روش زندگي و تغذيه 6000 نفر به يکي از عمده‌ترين دلايل بروز يبوست دست يافتند.
از سال‌ها قبل دلايل متفاوتي مانند اضطراب و عدم آرامش شخص، عدم تحرک، عدم نوشيدن آب کافي، عدم وجود فيبر در مواد غذايي و عوامل ديگر براي بروز يبوست مطرح شده ولي دانشمندان به تازگي کشف کرده‌اند که مهمترين عامل ايجاد يبوست خواب ناکافي در ساعات بين 5 تا 7 صبح است.
بخشي از مهمترين فعاليت هاي گوارشي بدن در اين ساعات از روز رخ مي دهد و در اين فاصله زماني فرآيند دفع مواد سمي در روده بزرگ انجام مي شود؛ بنابراين افرادي که در اين ساعت از روز بيدار هستند و بدن آنها در حالت خواب و استراحت کامل وجود ندارد به يبوست مبتلا مي‌شوند.
البته لازم به ذکر است که دلايل متفاوتي در بروز اين اختلال گوارشي موثر است ونمي‌توان تنها با رعايت اين نکته از بروز يبوست مصون ماند ولي مي‌توان به‌طور گسترده اي از بروز آن جلوگيري کرد.
زنان باردار، افراد شبکار، بيماراني که شيمي‌درماني مي‌شوند يا دوز بالاي آنتي‌بيوتيک مصرف مي‌کنند هميشه از وجود يبوست گله‌مندند و به دنبال روشي براي حل اين مشکل هستند.
پزشکان توصيه مي‌کنند که افراد براي جلوگيري از اين مشکل به ساعات خواب خود بيشتر دقت کنند و از فعاليت روزانه، نوشيدن آب، ايجاد آرامش و دور کردن اضطراب و استفاده از مواد غذايي فيبردار غافل نشوند.






 تشکر شده توسط : fireboud , nasim , MFhealth , احسيني , برگ 7
#4
1- یکی از گیاهان و میوه جاتی که نتایج خوبی در درمان یبوست داشته..انجیر هست.. انجیر خشک شده رو
مدتی در آب به اصطلاح بخیسانید..ومیل کنید.. خیلی زود نتایجش را میبینید
2- آنغوزه: بدلیل بوی نامطبوعی که گیاه دارد..قرص هائ ریزی به اندازه یک عدس تهیه شده..صبح و ظهر و شب میل شود..
3-اسفرزه: مقداری از دانه اونو شب خیسانده.. حدود 6-30 گرم... صبح ناشتا میل شود
4-بارهنگ: مخصوصل برای یبوست های کودکان و حتی شیرخواران:
یک قاشق چایخوری دانه بارهنگ را در یک استکان آب جوشانده با کمی شکر شیرین نموده صبح و ظهر و شب
هر دفعه مقداری از آن به کودک شیر خوار می خورانند.
5- بنفشه معطر: مخصوصا برای اطفال
خیسانده دانه بنفشه را به کودک بدهید.... ناشتا بخورد بهتر است
6- ترنجبین: برای بالغین و مخصوصا برای اطفال
باید در آب جوش بریزید تا دانه های آن ذوب شود...سپس آنرا خیسانده تا خاک موجود در آن رسوب کند... ناشتا به کودک
بدهید
7-روغن زیتون: پس از هرغذا یک یا دوقاشق غذاخوری تناول شود.. برای کودکان هم مفید است
8- عناب: باید در آب بحوشانید..وقتی نرم شد...فشار دهید تا هسته ها وتفاله های آن جدا شده و محتویات آن را صبح ناشتا
تناول کنید.. برای اطفال هم مفید است
9-خیار شنبر: یا بنام سنتی فلوس: مقداری از مغز فلوس را در یک لیوان آب جوشانده ... بالغین صبحها تناول کنند
10- کتان: بزرکتان:برزک : مقداری از تخم کتان را در یک لیوان آب جوش دم کرده صبح وظهر و شب هر دفعه یک
استکان تناول کنید..
11- آلو:چند عدد آلوی خشک را پخته ... شب قبل از خواب قسمت بدون هسته را تناول کنید..
12- اسفناج پخته مفید است... توجه داشته باشید کسانی استعداد سنگ کلیه و کیسه صفرا دارند در خوردن اسفناج احتیاط
کنند
13- پیاز: کمی بپزید..کره به آن اضافه کنید.. بعنوان ملین میل کنید..
14- تره: سوپ تره- خوردن پودر تخم تره-
همیشه سختترین نمایش به بهترین بازیگر تعلق داره شاکی سختیهای دنیا نباش شاید تو بهترین بازیگر خدایی....!!!!!!!!!love28                                                        
                                         
 تشکر شده توسط : shahrzad.s , arezoo_azizi , ساغر , baran1390 , برگ 7 , zohrevand
#5
سلام من یک مربادرست میکنم که خیلی مفید است.500گرم انجیر خشک,300گرم آلوخشک,200گرم تمبر هندی را با هم می پزم و2قاشق هم شکر اضافه می کنم حسابی که له شد هسته گیری می کنم داخل شیشه می ریزم وهر شب یکی دو قاشق می خورم
آنهایی که مشکل دارن می تونن امتحان کنن ضرر ندارهconfused2
سرنوشت را کی توان از سر نوشت......
 تشکر شده توسط : shokolat , arezoo_azizi , ساغر , baran1390 , برگ 7
#6
قدومه شیرازی بهترین ملین هست که مصرف بلندمدتش هم هیچ عارضه ای ایجاد نمیکنه. علاوه بر اینکه برای تقویت دستگاه گوارش موثر هست برای تارهای صوتی و حنجره که یکی از مشکلات ام اس در بعضی افراد هست هم مفیده..

دستور مصرف: 2قاشق مرباخوری قدومه شیرازی+ یک لیوان آبجوش هم بزنید تا لعاب بده، بعد یک قاشق عسل اضافه کرده، صبح ناشتا و شب قبل از خواب نوش جان کنید.

من بیش از 4سال هست که مصرف میکنم و خیلی راضی هستم.icon_biggrin
قدومه شیرازی بهترین ملین هست که مصرف بلندمدتش هم هیچ عارضه ای ایجاد نمیکنه. علاوه بر اینکه برای تقویت دستگاه گوارش موثر هست برای تارهای صوتی و حنجره که یکی از مشکلات ام اس در بعضی افراد هست هم مفیده..

دستور مصرف: 2قاشق مرباخوری قدومه شیرازی+ یک لیوان آبجوش هم بزنید تا لعاب بده، بعد یک قاشق عسل اضافه کرده، صبح ناشتا و شب قبل از خواب نوش جان کنید.

من بیش از 4سال هست که مصرف میکنم و خیلی راضی هستم.icon_biggrin
من هم ام اس داشتم.
 تشکر شده توسط : Narges , arezoo_azizi , ساغر , baran1390 , شيدا رها , paeazan , برگ 7
#7
کیوی رنده شده با شکر هم خوبه........
 تشکر شده توسط : ساغر , baran1390
#8
انجیر خیسانده توی شیر یا آب هم خوبه
بهترین چیز مصرف میوه و سبزی و اب مرکبات هستش
براى تو
براى چشمهايت..
براى من
براى دردهايم..
براى ما
اى كاش خدا كارى بكند...
 تشکر شده توسط : baran1390 , arezoo_azizi , nosrati , برگ 7
#9
فشار زیاد و طولانی هنگام اجابت مزاج در توالت های ایرانی یكی از عوامل پارگی مقعد است.فیشر نام علمی شقاق مقعد است كه در ناحیه مقعد اتفاق می افتد.به عبارت دیگر شقاق شكافی دردناك در ناحیه مقعد بوده كه معمولاً به علت عبور مدفوع سفت در اثر یبوست شدید و یا اسهال طولانی اتفاق می افتد.این زخم اكثراً در قسمت خلفی مقعد ایجاد شده و بسیار دردناك می باشد و موجب اسپاسم (انقباض) عضله داخلی ناحیه مقعد شده و درد و سوزش آن تا چند ساعت پس از اجابت مزاج نیز ادامه می یابد كه با تكرار و ادامه یبوست این چرخه معیوب ادامه یافته و فیشر به فرم مزمن در می آید. این بیماری بسیار شایع است. درباره بیماری شایع شقاق با دكتر محسن نصیری طوسی فوق تخصص گوارش، كبد و بیماری های داخلی و دكتر امیر عباس شادمان یزدی پزشكان انجمن حمایت از بیماران كبدی گفت وگویی انجام داده ایم كه در پی می آید:
* علت ایجاد فیشر مزمن چیست؟
- دكتر نصیری طوسی :علت اصلی یبوست مزاج است. یعنی عبور مدفوع سفت و خشك، در مواقع اجابت مزاج و طولانی شدن فاصله اجابت مزاجها است.
* مهم ترین علل یبوست چیست؟
- دكتر شادمان: عادت نامنظم اجابت مزاج.
- طولانی شدن فاصله بین اجابت مزاج ها به دلایل متفاوت (مثل مسافرت طولانی، بیماری منجر به بستری شدن طولانی در بستر و...)
- مصرف بیش از حد غذاهای یبوست زا.
- عدم تحرك كافی.
- عدم مصرف میوه جات، سبزیجات، مایعات
یبوست می تواند حاد یا مزمن باشد. یبوست حاد زمانی است كه فرد برای اولین بار دچار شده و پس از رفع آن دیگر یبوست تكرار نشده است. یبوست مزمن زمانی است كه فرد به طور مكرر و معمولاً به طور طولانی و بیش از سه روز اجابت مزاج با زور زدن های طولانی مدت همراه است.
* علایم فیشر چیست؟
- دكتر نصیری طوسی: درد شدید به هنگام اجابت مزاج و درد به هنگام نشستن روی یك جسم سخت، حتی كودكان مبتلا ممكن است از اجابت مزاج امتناع كنند.
- دیدن خون روشن بر روی مدفوع یا دستمال توالت، لباس زیر، یا پوشك بچه.
- به ندرت خون بر روی كاسه توالت دیده می شود.
- تشدید و ادامه درد و اسپاسم تا چند ساعت پس از اجابت مزاج و ممكن است درد دوباره با اجابت مزاج بعدی برگردد.
- خارش اطراف مقعد.
* در صورت بروز چنین علایمی چه اقدامی می بایستی انجام داد؟
- دكتر شادمان: برای تشخیص قطعی بایستی به جراح متخصص مراجعه كرد تا با معاینه دقیق بیماری تشخیص داده شود.
- استفاده از آب گرم جهت شست وشو موقع اجابت مزاج.
- درمان علت زمینه ای.
- مراجعه به جراح عمومی، جهت معاینه و ادامه درمان لازم.
* عوامل افزایش دهنده یبوست چیست؟
- دكتر شادمان:
- بارداری های متعدد
- سرطان خون
- بیماری كرون
- بیماری های نقص ایمنی.
* چگونه می توان از این بیماری پیشگیری كرد؟
- دكتر شادمان: می توانید جلوی بروز یبوست را با اقدامات زیر بگیرید:
- روزانه حداقل ۸ لیوان آب بنوشید.
- غذای پرفیبر مصرف نمایید.
- در صورت لزوم، از داروهای شل كننده مدفوع یا مسهل ها استفاده نمایید
- به هنگام اجابت مزاج، فشار بیش از اندازه وارد نیاورید
* عواقب مورد انتظار این كار چیست ؟
- دكتر نصیری طوسی:اغلب بزرگسالان در عرض ۶-۴ هفته با درمان خوب می شوند، به نحوی كه دیگر به جراحی نیازی نخواهد بود. اغلب شیرخواران و كودكان كم سن، بعد از شل كردن مدفوع بهبود می یابند.
* عوارض احتمالی این كار چیست؟
- دكتر نصیری طوسی:- تشكیل جوشگاه در محل زخم به نحوی كه دفع مدفوع را با مشكل روبه رو كند.
* انواع فیشر كدامند؟
- دكتر نصیری طوسی: ۱- فیشر حاد: وقتی است كه برای اولین بار، فیشر ایجاد شده و درد شدید پس از اجابت مزاج سفت داشته در معاینه زخم تازه مشاهده می شود.
۲- فیشر مزمن: زمانی است كه فیشر حاد درمان مناسب انجام نشده و یا بیمار رعایت نكات درمانی را نكرده باشد، ایجاد شده و با تكرار متناوب علایم موجب مزمن شدن زخم ناحیه مقعد می شود كه در این شرایط اقدامات جراحی نیز ضروری می باشد.* درمان مناسب چیست؟
- دكتر شادمان:برای رد سایر علل خونریزی مقعدی یا خونریزی از مقعد و راست روده با وسایل مخصوص (آندوسكوپ، سیگموئیدوسكوپ) بررسی می شوند.
پیش از اجابت مزاج باید مقعد به آرامی با آب وصابون شسته شود. برای برطرف كردن اسپاسم عضلانی و درد در اطراف مقعد، باید حوله گرم روی محل گذاشته شود.
نشستن در لگن حاوی آب گرم نیز درد را تخفیف می دهد. ارتفاع آب در لگن باید حدود ۲۰ سانتی متر باشد. روزانه ۳-۲ بار و هر بار برای ۲۰-۱۰ دقیقه از این روش استفاده شود.
اگر درمان های فوق مؤثر نبود، امكان دارد نیاز به جراحی باشد. در جراحی، زخم به طور كلی برداشته می شود. با این كه در عضلات كه با انقباض خود باعث عدم بهبود زخم می شوند تغییراتی داده می شود.
در صورتی كه اولین بار فیشر ایجاد شده باشد، درمان دارویی مناسب توسط پزشك تجویز می شود و با رعایت كامل آن می توان بهبودی كامل بدست آورد و معمولاً نیاز به درمان جراحی پیدا نمی شود.
مؤثرترین درمان جراحی است كه ۹۵-۹۰% منجر بهبودی می شود.
* آیا درمان دیگری نیز وجود دارد؟
- دكتر شادمان: درمان های جدیدی كه برای فیشر عنوان شده است، استفاده از پماد نیتروگلیسرین ۲% تا ۵% درصد و تزریق سم بوتولینیوم می باشد كه خوشبختانه نتایج خوبی داشته است.
* آیا تزریق سم بوتولیم عوارض دارد؟
- دكتر نصیری :تزریق سم بوتولیم بایستی توسط جراح كه تجربه كافی در این زمینه دارد انجام شود و حدود ۷۰% نتایج درمانی خوب دارد. این اقدام نیازی به بیهوشی ندارد.
دستورات دارویی و مراقبتی فیشرعبارتند از:
۱- رژیم پرفیبر: مصرف نان سبوسدار، میوه جات و سبزیجات از قبیل كاهو، آلو، گلابی، انجیر به میزان كافی در روز.
۲- شتشوی كافی مقعد با آب گرم پس از اجابت مزاج.
۳- نشستن در لگن آب گرم با مدت ۲۰-۱۵ دقیقه حداقل ۳ مرتبه در روز، البته برحسب شدت درد و بیماری می تواند افزایش یابد.
۴- خودداری از نشستن طولانی در دستشویی موقع اجابت مزاج.
۵- استفاده از پماد بی حس كننده (از قبیل لیدوكائین، بنزوكائین و...) طبق دستور پزشك به خصوص ۱۵ دقیقه قبل از اجابت مزاج و یا ۴-۳ مرتبه در روز
۶- استفاده از پودر پسیلیوم یا دانه اسفرزه (یك قاشق داخل لیوان آب، شكر، آب لیمو) ۳-۲ مرتبه در روز جهت نرم شدن مدفوع.
هیچ محدودیتی برای فعالیت بدنی در این بیماری وجود ندارد. فعالیت بدنی خود احتمال یبوست را كاهش می دهد.
* شقاق مقعد چیست؟
- دكتر نصیری طوسی: شقاق مقعد پارگی در خط تحتانی مقعد است كه باعث درد و سوزش هنگام اجابت مزاج می شود. این یك مشكل شایع است. شقاق مقعد منجر به شرایط خطرناكی مانند سرطان روده بزرگ نمی شود. بیشتر شقاق های مقعد با درمان های خانگی بعد از چند روز و یا چند هفته بهبود می یابند. گاهی یك شقاق، بیشتر از شش هفته طول می كشد كه در آن بیماران معمولاً نیازمند به روش های درمانی برای بهبودی هستند. برای شقاق هایی كه به وسیله دارو بهبود نیابد، ممكن است جراحی لازم باشد. شقاق های مقعد در تمامی سنین به خصوص جوانان و حتی افراد سالم دیده می شود به طور مساوی بین زنان و مردان شایع است. گاهی شقاق مقعد و هموروئید (بواسیر) در یك زمان با یكدیگر دیده می شود.
* چه چیزهایی شقاق مقعد را ایجاد می كند؟
- دكتر شادمان: شقاق های مقعد به وسیله فشار و كشش زیاد در ناحیه مقعد به وجود می آید. یك شقاق ممكن است زمانی كه شما یبوست دارید یا سعی می كنید یك توده مدفوعی بزرگ و سفت را دفع كنید، به وجود بیاید و یا گاهی بعد از اسهال های مكرر می توان شاهد به وجود آمدن شقاق باشیم. دریچه خارجی مقعد تحت كنترل ارادی شما است. ولی دریچه داخلی مقعد تحت كنترل شما نیست و این عضله تحت فشار و كشش در همه اوقات باقی می ماند. شقاق ممكن است زمانی به وجود آید كه شما فشار زیاد و طولانی مدتی را به مقعد جهت كنترل اجابت مزاج وارد می كنید. این كار منجر به كاهش جریان خون مقعد و ایجاد پارگی می شود.
ضربه نیز می تواند شقاق ایجاد كند. در حین تولد نوزاد ۱۱ درصد زنان شقاق مقعد پیدا می كنند. شقاق همچنین می تواند به علت داخل كردن انگشت (مثلاً هنگام معاینه فیزیكی و یا تخلیه مدفوع با انگشت) و یا داخل كردن جسم خارجی به وجود آید. در بعضی بیماران یك شقاق مقعد ممكن است به وسیله التهاب روده ایجاد شود. بیماری های التهابی روده (ZISS) منجر به اسهال خونی، درد شكم، تب، كاهش وزن، شقاق، یا فیستول نزدیك مقعد می شود.
یك رژیم با فیبر كم نیز ممكن است نقشی در ایجاد این بیماری بازی كند. میوه ها و سبزیجات منبع اصلی فیبرهای غذایی هستند.
* علایم شقاق چیست؟
- دكتر نصیری: شقاق مقعد درد تیز و سوزاننده در طول اجابت مزاج ایجاد می كند. دردی كه می تواند شدید باشد و برای چندین ساعت طول بكشد. شقاق ممكن است احساس خارش ایجاد كند. این بیماری معمولاً به مقدار كم خونریزی می دهد. همچنین می تواند باعث ترشح موادی زرد رنگ شود. شما ممكن است یك لكه كوچك از خون قرمز روشن را روی توالت ببینید یا چند قطره خون قرمز روشن روی توده مدفوعی. باید توجه داشت خون جدا از مدفوع است و خونی كه با مدفوع مخلوط باشد، نشان دهنده بیماری های دیگر مثل بیماری های التهابی روده و یا سرطان كولون است. شما باید در این موارد با یك متخصص تماس بگیرید. گاهی یك شقاق مقعد ممكن است زخم بدون درد داشته باشد و بهبود نیابد و به طور متناوب خونریزی كند و یا حتی هیچ گونه علامتی نداشته باشد.
* یك شقاق مقعد چگونه تشخیص داده می شود؟
- دكتر شادمان: بسیاری از متخصصان می توانند شقاق را از روی علایم و نگاه كردن به مقعد تشخیص دهند. یك متخصص ممكن است از انگشت با دستكش (معاینه ركتوم با انگشت) و یا یك وسیله تشخیصی مانند آنوسكوپ استفاده كند. در طول یك معاینه یك متخصص همچنین می تواند تشخیص دهد كه آیا مشكل دیگری باعث ایجاد شقاق شده است یا نه.اگر شما چندین شقاق در ناحیه ای از مقعد دارید كه معمولاً در آنجا شقاق اتفاق نمی افتد ممكن است مشكل دیگری به عنوان عامل ایجاد كننده شقاق داشته باشید. بیشتر شقاق ها در طول خط وسط بالا یا پایین مقعد به وجود می آید.
* شقاق چگونه درمان می شود؟
- دكتر نصیری طوسی: بیشتر شقاق های حاد نیاز به بعضی درمان های خانگی شامل نشستن در یك تشت آب ولرم برای چندین ساعت در روز، افزودن فیبر به رژیم غذایی و به كار بردن ملین یا نرم كننده های مدفوع دارند. بعضی افراد در عرض ۱ یا ۲ روز با درمان خانگی بهبود می یابند. در ضمن درد نیز از بین می رود. ممكن است شقاق چندین هفته تا بهبود كامل طول بكشد. گاهی شقاق ها بدون درمان بهبود می یابد.برای درمان سعی كنید از یبوست پیشگیری كنید. یبوست می تواند مانع بهبود شقاق شود و شقاق ممكن است شما را در هنگام اجابت مزاج دچار اضطراب كند.ممانعت از اجابت مزاج فقط یبوست را افزایش خواهد داد و باعث می شود شقاق را باز و دردناك نگه دارد. خوردن مقدار زیادی آب و دیگر مایعات مدفوع را نرم كرده و اجابت مزاج را راحت تر خواهد كرد. برعكس مصرف زیاد چای باعث افزایش یبوست می شود. شما ممكن است بخواهید از درمان های دارویی برای نرم كردن بافت مقعد استفاده كنید در این زمینه با متخصصین خود مشورت كنید. اگر یك شقاق در یك زمان طولانی باقی بماند، شما احتمالاً نیاز به تجویز دارو مانند پماد نیترو گلیسرین یا داروهایی مانند نیفیدیپین و دیلتیازم دارید. این داروهای خوراكی فشار استراحت عضله داخلی مقعد را كاهش می دهند و این امكان را فراهم می آورند تا لبه های شقاق به هم نزدیك شوند و بهبود یابند. سم بوتولنیم كاربرد وسیع تری به عنوان یك درمان برای شقاق مزمن مقعد دارد.اگر دارو نتواند علایم شما را برطرف كند ممكن است نیاز به عمل جراحی داشته باشید كه معمولاً در این موارد اسفنكتروتومی عضله داخلی انجام می شود.

اگر بدانيد مردم چقــدر به ندرت فکـر مي کنند
هيچ گاه از اينکه درباره ي شما چه فکـر مي کنند
نگــران نمــي شويــد . . .
 تشکر شده توسط : arezoo_azizi , نازلی , ساغر , farkhonde
#10
Rainbow 
درمان یبوست وپاک کننده بدن

برخی از افراد که بیشتر دچار یبوست می شوند و شاید راههای بسیاری را برای درمان امتحان کرده اند و به نتیجه ای که رضایت آنها را فراهم کند، نرسیده اند می توانند از برگ گیاه سنا استفاده کنند.
سنا (cassia) یکی از معروفترین داروهای گیاهی است، سنا گیاهی است که بیشتر به شکل بوته ‌ای است و از برگ آن استفاده می‌ شود و بیشتر گونه‌های آن جهت درمان یبوست قابل استفاده است. برگ همه گونه‌ها به خاطر وجود ترکیباتی به نام «انتراکینون‌ها» تلخ است، گرچه می‌ توان این محلول تلخ را با نبات یا عسل شیرین کرد. بهترین زمان مصرف، شب هنگام است.

اما این گیاه نه تنها در درمان یبوست کاربرد دارد بلکه به دلیل به کار انداختن شکم، در اگزمای فصلی و رماتیسم بعنوان پاک‌کننده بدن از مواد زاید، در کوتاه مدت استفاده می گردد. گاهی در رژیم‌های لاغری نیز از این گیاه استفاده و سوء استفاده می شود!
میزان مصرف روزانه ی برگ سنا برای افراد بزرگسال، بین نیم تا یک گرم است که می‌ توان بر روی آن حدود یک استکان آب ریخت و 10 دقیقه جوشاند، بعد آنرا صاف کرده و میل نمود.

توصیه ها
- در مصرف سنا نباید زیاده‌ روی کرد، چرا که ممکن است باعث اسهال شدید گردد.
- همچنین نباید از سنا به‌ طور ممتد و طولانی استفاده کرد، چون باعث تنبلی روده می‌ گردد.
- بهتر است پس از دو هفته استفاده، یک یا دو هفته مصرف آن را قطع نماییم. مصرف بیش از اندازه همچنین منجر به اختلالات آب و املاح میگردد.

چه کسانی نباید از سنا استفاده کنند؟
- سنا نباید در افراد کمتر از ده سال مصرف شود.
- کسانی که مشکل انسداد روده دارند منع مصرف دارند،
- در التهاب دستگاه گوارش مثل ورم معده، ورم روده، روده تحریک‌پذیر ممنوع است.
- در بیرون‌زدگی مقعد و بواسیر مصرف سنا با دز کم و با احتیاط مجاز است چرا که تحریک شدید روده منجر به بیرون‌زدگی بیشتر مقعد و یا گیر افتادن بواسیر می‌شود.
- در رژیم های لاغری با توجه به محدودیت‌های غذایی توام باعث تشدید اختلالات آب و املاح می‌گردد لذا باید کوتاه مدت‌تر و با احتیاط مصرف گردد،
- در بیماران قلبی و کلیوی که نسبت به بقیه به تغییرات املاح و آب حساسییت بیشتری دارند سنا حتی در دوره‌های کوتاه مدت نیز توصیه نمی‌شود.
- در افراد مسن جدار روده ضعیف تر و احتمال وجود انسداد نسبی بیشتر است.

منبع : مجله پزشکی مادر
  


موضوع های مرتبط با این موضوع...
موضوع: نویسنده پاسخ: بازدید: آخرین ارسال
  علل انواع سردرد و درمان آن Sina 29 43,283 2022/09/13, 02:22 PM
آخرین ارسال: snakeeye
  وسواس، شناخت و راه های درمان ورپریده 8 8,850 2016/12/27, 10:15 PM
آخرین ارسال: silent
  سرما خوردگی - پیشگیری و درمان kaj 23 24,499 2015/08/06, 12:49 PM
آخرین ارسال: glassheart
  شناخت دیابت - تغذیه و درمان دیابت tanha 21 18,138 2015/07/04, 04:52 PM
آخرین ارسال: nahid
  التهاب مفاصل - درمان غذایی و دارویی yaro 7 13,327 2014/11/13, 06:11 PM
آخرین ارسال: i_sh
  علت و درمان سردی دست و پا نازلی 8 73,981 2014/11/10, 05:49 AM
آخرین ارسال: movahedi
  درمان معجزه آمیز سوختگی نازلی 3 76,647 2014/10/21, 03:28 PM
آخرین ارسال: nahid
  درمان بی خوابی و کم خوابی shahrzad 21 29,434 2014/09/08, 06:19 PM
آخرین ارسال: 0MID
  علت و درمان ریزش مو paravar2008 16 16,394 2014/07/11, 03:09 PM
آخرین ارسال: nahid
  سينوزيت چيست و چگونه درمان ميشود؟ yaro 5 26,101 2014/04/04, 04:35 PM
آخرین ارسال: سمیرا



کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع:
1 مهمان

علت بوجود آمدن بیماری ام اس چیست