نظرسنجی: موافق هستید؟
بله
100.00%
1 100.00%
خیر
0%
0 0%
در کل 1 رأی 100%
*شما به این گزینه رأی داده اید. [نمایش نتایج]

امتیاز موضوع:
  • 8 رأی - میانگین امیتازات : 3.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
شناخت دیابت - تغذیه و درمان دیابت
#1
مهمترين انواع ديابت عبارتند از:

1- ديابت نوع يك
2- ديابت نوع دو



ديابت نوع 1:

كه در گذشته ”ديابت وابسته به انسولين“ ناميده مي‌شد و هر سني را دربر مي‌گيرد اما در كودكان و جوانان شايع‌تر است. بدن افراد مبتلا به ديابت نوع 1 قادر به توليد انسولين كافي نمي‌باشد. لذا، براي كنترل قند خونشان نيازمند انسولين تزريقي هستند. عدم دسترسي به انسولين در افراد مبتلا به ديابت نوع 1 موجب مرگ و مير ايشان مي‌شود.

ديابت نوع 2:

كه در گذشته به آن ”ديابت غير وابسته به انسولين“ گفته مي‌شد. در افراد ميان سال به بالا بخصوص افراد داراي اضافه وزن، شايع است. با توجه به پديدة رو به افزايش چاقي و كم تحركي در افراد جوان، ديابت نوع 2 هميشه به انسولين نياز ندارند و غالباً مي‌توانند ديابت خود را با تغذية صحيح و كاهش وزن و فعاليت بدني كنترل نمايند. اما ممكن است به دارو نيز نياز داشته باشند. ديابت نوع 2 تقريباً 95 -90 درصد كل ديابتي‌ها را دربر مي‌گيرد.

علائم بيماري:

شروع ديابت نوع 1 بسيار ناگهاني و ناراحت كننده است، كه مي‌تواند علائم ذيل را به دنبال داشته باشد.

1- تكرر ادرار

2- تشنگي و خشكي دهان به طور غيرطبيعي

3- خستگي مفرط يا كمبود انرژي

4- گرسنگي مداوم

5- كاهش ناگهاني وزن

6- تاري ديد

7- عفونت‌هاي مكرر

شروع ديابت نوع 2 تدريجي است بنابراين تشخيص بيماري كار بسيار دشواري است. به هر حال علائم ديابت نوع 1 بصورت خفيف‌ تر ممكن است در مبتلايان به ديابت نوع 2 نيز وجود داشته باشد.

در برخي افراد مبتلا به ديابت نوع 2 هيچ گونه علائم زودرس بيماري ديده نمي شود و ممكن است سال‌ها پس از ابتلا، تشخيص داده نشود. نيمي از اين افراد در زمان تشخيص دچار عوارض مختلف ديابت هستند.

با وجود اينكه تاكنون ديابت درمان قطعي نيافته ولي راه‌هاي مؤثري براي كنترل آن وجود دارد. به كمك درمان‌هاي مناسب دارويي و آموزش‌هاي صحيح در كنار داشتن شيوة صحيح زندگي، يك فرد ديابتي مي‌تواند همانند ساير افراد جامعه به زندگي فعال خود ادامه و خطر ايجاد عوارض ديابت را كاهش دهد.

گفتی گل گیلاس عمرش از همه کوتاه تر است و با بادی می ریزد.
اما من لحظه ای را به یاد دارم که گل زندگی ام پژمرد با یک حرف،
باد هم نمی وزید...
 تشکر شده توسط : Morteza , earth
#2
مرباها، نوشابه ‌ها و انواع مواد غذايي مخصوص ديابتي ‌ها در بازار وجود دارد، اما من توصيه مي‌ كنم از اين مواد غذايي براي افراد ديابتي چه بزرگسال و چه كودكان استفاده نكنيد.

دلايل زيادي دارم كه چنين توصيه‌ اي مي ‌كنم.

اول از همه اين كه وقتي براي كودك ديابتي ‌تان از اين غذاهاي مخصوص تهيه مي‌ كنيد و به او در جمع ديگران توصيه مي ‌كنيد اين غذاهاي خاص را بخورد، از نظر رواني يك ضربه روحي به او زده ‌ايد كه اين ناراحتي رواني اصلا مناسب او نيست. علاوه بر اين ناراحتي هاي رواني، براي كنترل قند خون مضر هستند.



دليل دوم گراني نسبي اين مواد غذايي است. شما با تهيه اين مواد هزينه بيشتري را به خانواده تحميل مي ‌كنيد، در حالي كه سودي به خاطر اين هزينه‌ اضافي عايدتان نمي ‌شود. به علاوه از نظر محتواي موجود، كالري و انرژي اين مواد غذايي از غذاهاي مشابه كه براي افراد سالم استفاده مي ‌شود، بيشتر است. با اين كه در اين محصولات از قندهايي مثل گلوكز استفاده نشده است، اما از قندهاي مصنوعي استفاده شده كه كالري و انرژي ‌شان بيشتر است.

علاوه بر اين، معمولا مزه اين غذاهاي رژيمي تا حدي متفاوت است و فرد ديابتي كه از اين محصولات استفاده مي‌كند از نظر رواني احساس مي ‌كند با ديگران فرق دارد. اين حس متفاوت بودن در كودكان ديابتي مي ‌تواند براي آن ها بسيار آزاردهنده باشد.

در بعضي از اين محصولات مخصوص ديابتي ‌ها از قند مصنوعي به نام "سوربيتول" استفاده شده است و همان ‌طور كه مي ‌دانيد مصرف زياد سوربيتول، باعث بروز عوارضي مثل دل درد و اسهال مي ‌شود. به همين دليل معمولا توصيه نمي ‌شود كه غذاهاي مخصوص ديابتي ‌ها كه در بازار وجود دارد را استفاده كنيد.

اگر تا امروز حتي در مسافرت ‌ها و مهماني‌ ها چنين اشتباهي را مرتكب شده ‌ايد، بهتر است آن را تكرار نكنيد. غذا خوردن سالم و كنترل دايمي قند خون، به همراه داشتن تحرك بدني متناسب با سن مي ‌تواند به همه ديابتي ها اين امكان را بدهد كه همانند بقيه مردم زندگي كنند، غذا بخورند و خلاصه اين كه نبايد مدام احساس كنند كه با ديگران متفاوت هستند.

تنها موضوعي كه بايد همواره به خاطر بسپارند اين است كه حواس ‌شان به مقدار قند خون‌ شان باشد و در صورتي كه در شرايط خاص سفر به قول معروف ناپرهيزي كردند، وعده انسولين تزريقي خود را بيشتر كنند و بعد از غذا قند خون ‌شان را اندازه‌ گيري كنند. در اين شرايط نيازي نيست كه براي خود غذاي خاصي تهيه كنند.

دكتر محسن خوش ‌نيت - فوق تخصص بيماري ‌‌هاي غدد و متابوليسم

عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران
 تشکر شده توسط : مـه ســـا , mehdi.abdn , shahrzad
#3
اگر مبتلا به ديابت هستيد جالب است بدانيد آن چه در دهان مي ‌گذاريد، مي‌ تواند سبب بالارفتن يا پايين آمدن قند خون تان شود.

در اينجا 20 نوع ماده غذايي را به شما معرفي مي ‌كنيم كه مي‌ تواند جلوي بالا رفتن قند خون تان را بگيرد.

سيب

اكثر متخصصان تغذيه توصيه مي‌ كنند حتما در رژيم غذايي خود سيب را بگنجانيد زيرا سيب كالري پاييني دارد و فيبر آن بسيار بالا است و جلوي گرسنگي را مي ‌گيرد.

سيب همچنين دشمن كلسترول بد است و ميزان قند خون را كاهش مي ‌دهد.

آووكادو

آووكادو غني از اسيدهاي چرب مونوي غير اشباع است كه سبب كند شدن هضم و پيشگيري از افزايش قند خون بعد از صرف غذا مي ‌شود.

جو

مي‌ توانيد جو را جايگزين برنج سفيد كنيد تا ميزان قند خون تان بعد از صرف غذا حدود 70 درصد كاهش يابد و تا ساعت‌ ها ثابت بماند.

فيبرهاي حلال جو هضم را كند كرده و سبب جذب تدريجي قند مي ‌شود.

سبزيجات

فيبر حلال تمامي سبزيجات مي‌ تواند قند خون بالا را مهار كند.

گوشت گاو

مي ‌توانيد قسمت‌ هاي كم چرب گوشت گاو را انتخاب كنيد و يك ‌چهارم بشقاب ‌تان را در هر وعده غذايي به آن اختصاص دهيد. رساندن به اندازه ي پروتئين به بدن باعث مي ‌شود مدت طولاني‌ تري سير بمانيد و در صورت لاغر شدن حجم بافت ماهيچه ‌اي ‌تان كاهش نيابد. در ضمن مصرف پروتئين به افزايش متابوليسم كمك مي‌ كند.

ميوه‌ هاي گوشت ‌دار دانه‌ دار

انواع ميوه‌ هاي گوشتي حاوي يك يا چند دانه كه به رنگ ‌هاي قرمز يا بنفش موجود است مانند انواع انگور حاوي تركيبي طبيعي به نام آنتوسيانين هستند. محققان مي ‌گويند اين دانه‌ هاي رنگي مي ‌تواند سبب كاهش قند خون شده و در عين حال محرك توليد انسولين در بدن باشند.

بروكلي

بروكلي غني از كروم بوده كه در درازمدت نقشي اساسي و مهم براي تنظيم قند خون دارد.

هويج

هويج يكي از منابع طبيعي غني از بتاكاروتن است كه مي ‌تواند خطر ابتلا به ديابت را كاهش داده و قند خون را تنظيم كند.

گوشت مرغ

گوشت سينه مرغ در مقايسه با ران يا ساير قسمت‌ ها چربي كمتري دارد. توصيه ي ما به شما اين است كه در هر شرايطي به هيچ عنوان پوست مرغ را به خاطر چربي بالايي كه دارد نخوريد.

تخم مرغ

برخي از محققان معتقد هستند كه خوردن يك عدد تخم ‌مرغ در روز كلسترول خون تان را بالا نمي ‌برد و در عوض ساعت ‌ها شما را سير نگه مي‌ دارد.

ماهي

يكي از دلايل فوت مبتلايان به ديابت ابتلا به ناراحتي ‌هاي قلبي – عروقي است. مصرف يك يا دو بار ماهي در هفته مي ‌تواند اين احتمال را حداقل 40 درصد كاهش دهد.

از سوي ديگر اسيدهاي چرب موجود در ماهي احتمال ابتلا به ديابت، مقاومت در برابر انسولين و التهاب را كه از جمله فاكتورهاي اصلي ابتلا به ناراحتي‌ هاي قلبي – عروقي است كاهش مي ‌دهد.

دانه كتان

دانه‌ هاي كتان غني از پروتئين، فيبر، چربي ‌هاي خوب از نوعي كه در ماهي موجود است و منيزيم است.

اين مواد قند خون را تنظيم كرده و به سلول‌ ها در جذب انسولين كمك مي ‌كنند.

شير و ماست

اين ها مواد غذايي غني از پروتئين و كلسيم هستند و مي ‌توانند به كاهش وزن كمك كنند. البته حتما اين را مي دانيد كه بايد از نوع كم چرب شان استفاده نماييد.

از سوي ديگر اين مواد مقاومت در برابر انسولين را از بين مي ‌برند.

گردو

گردو حاوي مقادير بالايي فيبر و پروتئين بوده و سوخت كندي دارد كه به تدريج به قند تبديل مي ‌شود.

از سوي ديگر غني از چربي‌ هاي مونوي غير اشباع است كه براي سلامت مفيد هستند.

دانه‌ ها

تمامي انواع دانه ‌ها غني از چربي‌ هاي خوب، پروتئين و فيبر هستند كه مي‌ توانند قند خون را پايين نگه داشته و از ابتلا به ناراحتي‌ هاي قلبي – عروقي پيشگيري كنند.

در ضمن اين مواد منابع طبيعي استرول است كه چربي خون را كاهش مي ‌دهد.

جوي دو سر

جوي دوسر حاوي فيبرهاي حلالي است كه در آب محلول بوده و يك خمير را تشكيل مي‌ دهد. مصرف آن باعث مي‌ شود بين آنزيم‌ هاي هضم ‌كننده در معده و مولكول‌ هاي آميدون(نشاسته) غذا، يك سد چسبناك به وجود بيايد. در نتيجه دستگاه گوارش مدت طولاني ‌تري غذا را در خود نگه داشته و قندها به تدريج وارد خون مي ‌شوند.

روغن زيتون

روغن زيتون طلاي مايع ناميده مي‌ شود زيرا حاوي تركيبات ضد التهابي و قوي است كه محققان آن را با آسپيرين مقايسه مي‌ كنند.

افرادي كه رژيم مديترانه ‌اي دارند و روغن زيتون، ميوه و سبزيجات، غلات و گوشت كم‌ چرب مي ‌خورند كمتر به ديابت و ناراحتي هاي قلبي و عروقي دچار مي ‌شوند. هر دوي اين بيماري‌ ها در پي التهاب در بدن به وجود مي ‌آيند.

بر خلاف كره، چربي خوب روغن زيتون سبب افزايش مقاومت بدن در برابر انسولين نشده و حتي اين مقاومت را كاهش مي ‌دهد.

روغن زيتون همچنين كند كننده ي هضم غذا است و باعث وارد شدن تدريجي قند به خون مي شود.

كره ي بادام زميني

تحقيقات اخير نشان داده است مصرف كره ي بادام زميني مي ‌تواند اشتها را كور كرده و سبب سيري بيشتر فرد در مقايسه با زماني شود كه مواد قندي كم فيبر مصرف مي ‌كند.

در ضمن كره بادام زميني غني از چربي‌ هاي مونوي غيراشباع است كه مي ‌تواند قند خون را تنظيم كند.

نان سبوس ‌دار

مصرف زياد نان سفيد مي ‌تواند حساسيت بدن به انسولين را كاهش داده و سبب افزايش قند خون شود در صورتي كه نان سبوس ‌دار دقيقا برعكس عمل مي ‌كند.

سيب ‌زميني شيرين

يك سيب‌ زميني شيرين كه در اجاق كبابي شده 30 درصد كمتر از سيب ‌زميني معمولي قند خون را افزايش مي ‌دهد زيرا حاوي فيبر بالا و ريزمغذي‌ هايي است كه 40 درصد آن ها از نوع حلال بوده و سبب كاهش كلسترول و كندي هضم غذا مي ‌شوند.

در ضمن سيب ‌زميني شيرين غني از كاروتنوئيد و رنگ‌ دانه ‌هاي زرد و نارنجي است كه به ارگانيسم‌ ها اجازه عكس ‌العمل در برابر انسولين را مي‌ دهد. سيب ‌زميني شيرين همچنين غني از اسيد كوروژنيك((chorogenic acid است. اين تركيب گياهي طبيعي مي ‌تواند به كاهش مقاومت در برابر انسولين كمك كند.

منبع: ريدرزدايجست

سلامتيران
 تشکر شده توسط : mehdi.abdn , tanha , نازنین , nazaninn , احمدرضا
#4
محققان علوم پزشکی اعلام کردند کسانی که تحصیلات عالی دارند بیشتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به نوع خاصی از دیابت قرار دارند.

شبکه خبر، پژوهشگران آمریكایی با بررسی 56 هزار بزرگسال ساکن نروژ دریافتند ، افرادی که تحصیلات دانشگاهی دارند، دو برابر دیگران در معرض خطر ابتلا به دیابت خودایمنی یا دیابت نوع یك قرار دارند.

كارشناسان احتمال می دهند، از آنجا كه زندگی مدرن و كم تحركی، یكی از علل مهم بروز دیابت است، از این رو در افراد تحصیلكرده كه بطور معمول پشت میز نشین هستند، احتمال بروز دیابت افزایش می یابد.

مرض قند یا دیابت نوع یك بر اثر نقص در ترشح یا نبود هورمون انسولین ایجاد می شود.

علت این نوع دیابت، به نوعی ناشناخته است، ولی مساله اتوایمون ( خودایمنی بدن)، ویروس ها و استرس که خودش فاکتور اتوایمون را تشدید می کندتا بدن علیه خودش اقدام کند،را نیز مطرح کرده اند.

در صورتی که بیماران دیابتی،فعالیت ورزشی مناسب و رژیم غذایی خوبی داشته باشند می توانند تا حد زیادی،روند بیماری خود را کنترل کنند و در واقع قند خون را در حد مناسبی ثابت نگاه دارند.
چو بید بر سر ایمان خویش میلرزم ... که دل به دست کمان ابروئیست کافر کیش
 تشکر شده توسط : nazaninn , zaynab
#5
/23 آبان روز جهانی دیابت/دیابت نوع 2 کم خطرناک است، نه خفیف! 95 درصد مبتلایان به دیابت از دیابت نوع 2 رنج می‌برند


دیابت بیماری ای است که به علت بالا بودن مداوم قند خون به وجود می‌آید و دیابت نوع 2 شایعترین نوع بیماری قند است به طوری که حدود 95 درصد از مبتلایان به دیابت از آن رنج می‌برند که اغلب آنها دچار اضافه وزن هستند.

به گزارش سرویس بهداشت و درمان ایسنا منطقه علوم پزشکی تهران، لوزالمعده مبتلایان به دیابت نوع 2(دیابت غیروابسته به انسولین)، قادر به تولید انسولین است ولی سلول‌های بدن به انسولین موجود در خون پاسخ مناسب نمی دهند. افراد مبتلا به دیابت نوع 2، اغلب با رعایت رژیم غذایی و ورزش درمان می‌شوند. این بیماران گاهی اوقات برای کاهش و رساندن قند خون به میزان طبیعی می‌توانند از قرص‌های خوراکی پایین آورنده قند خون و یا انسولین هم استفاده کنند.

برخلاف افراد مبتلا به دیابت وابسته به انسولین در مبتلایان به دیابت غیروابسته به انسولین، علایم دیابت به کندی پدیدار می‌شوند و معمولا چندین سال طول می‌کشد تا شخص از بیماری خودآکاهی یابد.

تشنگی بیش از حد، افزایش تعداد دفعات ادرار(تکرر ادرار)، کاهش وزن، خستگی و احساس از دست رفتن انرژی، تاری دید، خشکی و خارش پوست، عفونت‌های عود کننده مانند برفک، عفونت‌های دستگاه اداراری ،عفونت‌های پوستی و از بین رفتن حس بخش‌های انتهایی اندام‌ها یا احساس گزگز و مورمور از علایم این بیماری هستند.

این علامت‌ها در بیماران دیابتی نوع 2 ممکن است به طور تدریجی آغاز شود و حتی افراد مبتلا هیچ یک از این علایم را تجربه نکنند و یا اینکه پس از گذشت چندین سال نیز دیابت آنان تشخیص داده نشود.

وجود سابقه خانوادگی دیابت، وزن بالا، سن بالای 40 سال، سابقه دیابت در دوران بارداری، مصرف داروهایی که سبب بروز دیابت می‌شوند مانند کورتون‌ها، فشار خون بالا و سابقه حمله قلبی یا سکته مغزی احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 را تشدید می‌کند.

دیابت نوع 2 خفیف‌تر از نوع 1 نیست

محققان مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران با رد این باور که دیابت نوع 2 خفیف‌تر از نوع 1 است، معتقدند: تمام افراد مبتلا به دیابت اگر به طور دقیق درمان نشوند و همواره قند خون آنها بالا باشد، دچار عوارض مخرب این بیماری می‌شوند.

بالا بودن مداوم قند خون باعث ابتلای افراد به بیماری دیابت می شود. قند خون به دو علت به مقدار زیاد در بدن افزایش می‌یابد؛ یا لوزالمعده قادر به ترشح کافی انسولین نیست و یا سلول‌های بدن نمی‌توانند قند خون را به خوبی مصرف کنند.

کربوهیدرات‌ها (مواد قندی) پس از گوارش و هضم به گلوکز (مهمترین قند ساده) تبدیل و وارد جریان خون می‌شوند تا بدن از آن‌ها به عنوان سوخت برای سلول‌ها استفاده کند. قند، انرژی لازم برای زنده ماندن و رشد سلول‌های بدن را تأمین می کند.

طبق اعلام محققان مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران، همه افراد دارای مقداری گلوکز در خون خود هستند که میزان آن به طور طبیعی در حالت ناشتا بین 70 تا 110 میلی گرم در هر 100 سی سی خون است. اگر میزان قند خون فردی در حالت ناشتا حداقل در دو آزمایش، بیش از 126 میلی گرم در هر 100 سی سی خون باشد، ابتلای او به بیماری دیابت تشخیص داده می‌شود. زمانی که انسولین به مقدار کافی در بدن موجود نباشد و یا کار خود را به خوبی انجام ندهد، قند به مقدار زیاد در جریان خون باقی می ماند.

همه افراد در بدن خود دارای غده‌ای به نام لوزالمعده (پانکراس) هستند که هورمون انسولین می‌سازد و در خون ترشح می‌کند بنابراین سلامت لوزالمعده برای مصرف درست قند (گلوکز) توسط سلول‌های بدن، ضروری است.

انسولین در بدن مبتلایان به دیابت نوع 1(دیابت وابسته به انسولین) یا اصلاٌ ساخته نمی شود و یا مقدار آن بسیار ناچیز است. بنابراین افراد مبتلا به دیابت نوع 1، برای ادامه حیات نیاز به تزریق انسولین، رعایت رژیم غذایی و انجام حرکات ورزشی دارند. بدن این بیماران نمی تواند از قند (سوخت) حاصل از مصرف غذاها استفاده کند، در نتیجه وزن آنان بشدت کاهش می‌یابد.


«دیابت خفیف» وجود خارجی ندارد

برخی افراد، دیابت نوع 2 را دیابت خفیف می‌نامند این در حالیست که بیماری به نام «دیابت خفیف» وجود ندارد. تمام افراد مبتلا به انواع دیابت اگر به طور دقیق درمان نشوند و همواره قند خون آنها بالا باشد، دچار عوارض مخرب دیابت می‌شوند.

آزمایش قند خون، یادگیری چگونگی اندازه گیری و ثبت قند خون به کنترل بهتر دیابت کمک می‌کند چرا که میزان پاسخ بدن به رژیم غذایی و برنامه ورزشی را مشخص می‌کند.


رعایت رژیم غذایی، خط اول کنترل دیابت نوع 2

با استفاده از یک برنامه غذایی مناسب، ورزش منظم و کاهش وزن (درصورت وجود اضافه وزن) می توان این عارضه را کنترل کرد. مهم ترین بخش درمان دیابت، رعایت برنامه غذایی صحیح است حتی اگر بیمار برای کنترل دیابت به قرص یا انسولین نیاز داشته باشد ولی بیش از حد مواد غذایی حاوی قند و چربی مصرف کند، قند خون او کنترل نمی‌شود چون غذای اضافی در بدن به چربی تبدیل می شود.

اضافه وزن ناشی از افزایش بافت چربی، حساسیت سلول‌های بدن به انسولین را کاهش می‌دهد، در نتیجه غلظت قند خون بالا می رود. گاهی اوقات با کاهش 5 تا 10 کیلوگرم از وزن بدن بر اساس یک برنامه درست غذایی، می توان دیابت نوع 2 را کنترل کرد. بنابراین غذای مبتلایان به دیابت باید کم چرب، حاوی پروتئین کافی، فاقد قندهای ساده و دارای فیبر زیاد باشد.

لازم است، این بیماران از حجیم خواری، مصرف غذاهای شیرین و پرچرب دوری و بطور مداوم قند خون خود را کنترل کنند چرا که در صورت کنترل نکردن قند خون، دیابت روی سایر اعضای بدن مانند چشم، کلیه و قلب تاثیر منفی می‌گذارد.
جوانه دندانی، جایگزین کاشت دندان می‌شود

رئیس کنگره هنر و تکنولوژی دندانپزشکی مدرن تا سال 2020 گفت: جوانه دندانی در آینده جایگزین کاشت دندان (ایمپلنت) خواهد شد که این امر تحولی عظیم در علم دندانپزشکی به شمار می رود.

به گزارش سرویس بهداشت و درمان ایسنا، دکتر عباسعلی پایدار در آستانه برپایی دومین کنگره کشوری انجمن دندانپزشکی ایران که با عنوان "هنر و تکنولوژی دندانپزشکی مدرن تا سال 2020" 26 تا 28 آبان ماه امسال در شیراز برپا می‌شود، سخن می‌گفت، با اعلام این خبر افزود: بهره گیری از جوانه دندانی برای جایگزینی دندان‌های از دست رفته با کمک علم ژنتیک و در راستای همانند سازی ارگان‌های بدن در حال گذراندن مراحل پژوهشی است.

وی با اشاره به این که هم اینک در دانشگاه های علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی، مراحل مطالعاتی و پژوهشی این پروژه در حال انجام است، اظهار داشت: پیشرفت های علمی صورت گرفته در این زمینه در کنگره هنر و تکنولوژی دندانپزشکی مدرن تا سال 2020 ارایه خواهد شد.

به گفته دکتر پایدار، هم اینک از سلول های پالپ (سلول عصبی) برای شناسایی کدهای ژنتیک فرد استفاده می‌شود، اما آنچه کار را با دشواری روبرو ساخته، تشخیص نوع دندان مورد نیاز بیمار از میان کدهای ژنتیکی از سوی دندانپزشک است.

وی یادآور شد: از سوی دیگر برای ساخت جوانه دندانی، هر سه لایه جنینی (اکتودرم، مزودرم و اندودرم) نیاز است که همین مساله کار را با پیچیدگی همراه می سازد.

رئیس دومین کنگره کشوری انجمن دندانپزشکی تصریح کرد: اکتودرم که مسئول ساخت پوست و بافت‌های پوشاننده است در ساخت مینای دندان، مزودرم که مربوط به بافت‌های ماهیچه‌ای و استخوان است در ساخت تاج و عصب دندان و اندودرم که مختص تولید سیستم گوارش است، وظیفه تولید بافت‌های نگهدارنده دندان را بر عهده دارد.



وی از القای این سه لایه روی یکدیگر به عنوان مانع دیگر این طرح پژوهشی نام برد و گفت: در صورت رفع مشکلات فوق از سوی محققان داخل و خارج کشور و محقق شدن به کارگیری جوانه دندانی به جای ایمپلنت، تحولی عظیم در عرصه دندانپزشکی ایجاد خواهد شد.

دکتر پایدار ادامه داد: به دلیل اهمیت موضوع، هم اینک تحقیقات روی ساخت جوانه دندانی از سوی محققان دنبال می‌شود و امید می رود در آینده با عملی شدن ساخت جوانه دندانی بتوان برای فرد فاقد دندان با یک آزمایش خون و پس از تعیین کدهای ژنتیک او دندان مورد نیاز را از طریق جوانه دندانی فراهم کرد.
 تشکر شده توسط : nazaninn , Morteza
#6
رئیس انجمن دیابت ایران گفت: متاسفانه برعکس سایر نقاط جهان مبتلایان به دیابت در ایران را افرادی جوان تشکیل می دهد که این امر بسیار نگران کننده است.





اسدالله رجب اظهار داشت: در حال حاضر کمتر از پنج درصد دیابتیهای جهان را افراد مبتلا به نوع یک این بیماری و بیش از 90 درصد را نوع دوم آن تشکیل می دهند. این مسئول با بیان اینکه هزینه های پیشگیری دیابت از درمان این عارضه ارزانتر است، عنوان کرد: هزینه های پیشگیری از دیابت همانند اغلب عارضه های شناخته شده کمتر از درمان آن است که این امر در سایه کنترل وزن، تغییر شیوه خوراک به سوی غذاهای سالم و مدیریت استرس محقق خواهد شد.
وی از روند عکس ابتلا به عارضه دیابت کشور نسبت به سایر نقاط جهان خبر داد و افزود: در دیگر نقاط دنیا اغلب مبتلایان به بیماری دیابت را سالمندان بالای 65 سال تشکیل می دهند.
رجب ادامه داد: روند ابتلا به بیماری دیابت در ایران مربوط به سنین 45 تا 65 است یعنی دقیقا زمانی که افراد می توانند برای خود، خانواده و جامعه نیروهایی فعال و مفید قلمداد شوند.
رئیس انجمن دیابت کشور با تاکید بر لزوم تغییر شیوه غذایی ایرانیان گفت: در حال حاضر خانوارهای ایرانی باید در شیوه خوراک روزانه خود تغییراتی نظیر استفاده تنها سه بار در ماه از گوشت قرمز، سود بردن به شکل چند بار در هفته از گوشت سفید و گنجاندن لبنیات در برنامه غذایی روزانه را لحاظ کنند.
این مسئول با اشاره به نامگذاری روز دیابت به عنوان آموزش و پیشگیری برای پنج سال متوالی خاطرنشان کرد: نامگذاری روز دیابت برای پنج سال متوالی به عنوان آموزش و پیشگیری تاکیدی چندباره بر پیشگیری از ابتلا به این بیماری است تا جامعه دچار عارضه های جبران ناپذیر آن نشوند.
وی از پیگیریهای 20 ساله خود پیرامون تخصیص اعتبارات بیمه ای جهت پیشگیری دیابت خبر داد و افزود: پیشگیری از ابتلا به بیماری دیابت در سایه ارائه آموزشهای بهداشتی محقق می شود که امیدوارم روزی بیمه گر با درک اینکه می توان با پرداخت هزینه های آموزش از هزینه های درمان و خرید تجهیزات پزشکی بکاهد وارد این مقوله شود.
#7
انسولین هورمونی است که از سلولهای بتای جزایر لانگرهانس غده لوزوالمعده ترشح می‌شود. ساختمان آن از دو زنجیره پلی‌پپتیدی A و B ساخته شده که بوسیله پیوندهای دی‌سولفور به یکدیگر متصل شده‌اند. نقش این هورمون در تنظیم قند خون (گلوکز) شناخته شده است. ژن انسولین در روی بازوی کوتاه کروموزوم شماره 11 قرار گرفته است.


دید کلی
متابولیزم کربوهیدراتها ، لیپیدها و پروتئینها تحت کنترل و تنظیم خیلی دقیق بوده که این اعمال بوسیله هورمونهای مترشحه از لوزوالمعده صورت می‌گیرند. لوزوالمعده از دو نوع غده مترشحه کاملا متمایز تشکیل یافته است. یکی غده‌ای برون‌ ریز با ساختمان خوشه‌ای که ترشحات خود را برای کمک به هضم مواد غذایی در دوازدهه می‌ریزد و دیگری غده‌ای درون ریز که از جزایر موسوم به جزایر لانگرهانس تشکیل یافته است. جزایر لانگرهانس که در تمام بافت لوزوالمعده پراکنده هستند، مجموعه‌هایی تخم مرغی شکل متشکل از چهار نوع سلول مترشحه (A ، B ، D و F) با وظایف متفاوت هستند.

محل ساخت انسولین در پانکراس
ساخت انسولین در سلولهای B جزایر لانگرهانس صورت می‌گیرد. در این حالت انسولین به صورت پیش هورمون است و پس از تغییر و تحولاتی که در ساختار آن ایجاد می‌شود به انسولین تبدیل می‌شود. ترشح انسولین به جریان خون پیچیده بوده، بطوری که یون کلسیم در آن نقش داشته و در نتیجه بوسیله عمل اگزوسیتوز محتویات دانه‌های ترشحی به محیط خارج سلولی ترشح می‌شود. گلوکز محرک ترشح انسولین است. به این صورت که گیرنده‌های اختصاصی گلوکز بر روی سلولهای بتا ، تحریک ترشح انسولین را در زمانی که گلوکز خون زیاد می‌شود، انجام می‌دهند.
تاریخچه
برای اولین بار در سال 1921 بوجود انسولین در عصاره جدا شده از جزایر لانگرهانس پی برده شد و به سرعت اثرات آن در کاهش قند خون شناخته شد و پس از مدت کوتاهی انسولین گاو و خوک در درمان بیماری قند در انسان مورد استفاده قرار گرفت. انسولین نخستین پروتئینی بود که: خواص هورمونی آن شناخته شد، به صورت کاملا خالص و متبلور تهیه شد، نوع و ردیف اسیدهای آمینه آن تعیین گردید و از راه مصنوعی تهیه شد. پروتئین پیش ساز آن شناخته شد و بالاخره اولین پروتئینی بود که به کمک روشهای تولید DNA نوترکیب (Recombinant DNA) برای مصارف تجاری تهیه شد.

ساختمان شیمیایی انسولین ( عکس در پائین )

انسولین پلی‌پپتیدی است که از دو زنجیره پپتیدی A و B تشکیل یافته است. تعداد اسیدهای آمینه در زنجیره‌ها که در زنجیره A برابر 21 و در زنجیره B برابر 30 می‌باشد، در انسولینهای جدا شده از اغلب گونه‌های حیوانی ثابت است. این دو زنجیره به کمک دو پل دی‌سولفور ، یکی بین اسیدهای آمینه شماره 7 از دو زنجیره و دیگری میان اسیدهای آمینه شماره 20 از زنجیره A و شماره 19 از زنجیره B با یکدیگر اتصال دارند. علاوه بر این ، ریشه‌های اسید آمینه ردیف 6 و 11 در داخل زنجیره A بوسیله پیوند دی‌سولفور به یکدیگر متصل هستند. مکان این پیوندها در گونه‌های مختلف ، ثابت است.

پژوهشگران با بررسی اثرات تغییرات شیمیایی هر یک از اسیدهای آمینه در ردیفهای مختلف ساختمان انسولین موفق شده‌اند، قسمتهایی از ساختمان انسولین را که برای بروز اثرات زیست شناختی آن ضروری هستند را تعیین کنند. انسولین در غلظتهای فیزیولوژیک به صورت یک مونومر ساده می‌باشد و در غلظتهای بالاتر ، انسولین پلیمریزه شده و ساختمان کمپلکس را به خود می‌گیرد و یونهای روی (Zn ) نقش بسیار مهمی را در ایجاد این کمپلکس بر عهده دارند.
بیوسنتز انسولین
بیوسنتز انسولین و بسته بندی هورمون به صورت دانه‌های ترشح کننده با نظم معین در درون سلولهای بتا جزایر لانگرهانس غده لوزوالمعده صورت می‌گیرد. ابتدا هورمون به صورت پری پرو انسولین توسط ریبوزومهایی که بر روی شبکه آندوپلاسمی خشن سلولها قرار گرفته‌اند ساخته می‌شود. این پیش ساز که دارای 23 اسیدآمینه آب گریز بنام قطعه رهبر است به داخل شبکه آندوپلاسمی هدایت می‌شود. در داخل شبکه این قطعه جدا شده و پیش ساز به "پرو انسولین" تبدیل می‌شود. آرایش فضایی این مولکول به صورتی است که شرایط ایجاد پلهای دی‌سولفور را فراهم می‌سازد.

در ساختمان پروانسولین ، از جهت ریشه آمین اتنهایی ، ابتدا زنجیره B قرار گرفته که با یک رشته اسید آمینه به نام "پپتید C" متصل شده و انتهای دیگر پپتید C با زنجیره A پیوند یافته است. پروانسولین به داخل دستگاه گلژی منتقل شده تا تحت تاثیر آنزیمهای پروتئولیز کننده، مولکولهای انسولین آزاد می‌شوند که پس از تجزیه دو زنجیره A و B پپتید C آزاد می‌شود. دو زنجیره A و B بوسیله پیوندهای دی‌سولفور به هم متصل می‌شوند و انسولین کامل را بهجود می‌آورند. ساختمان و شکل دانه‌های ترشح کننده انسولین در حین عبور از داخل غشای پلاسمایی تکمیل می‌شود. این هورمون با یون روی ترکیب شده و هگزامرهایی را تشکیل می‌دهند. این دانه‌ها تحت تاثیر تحریکات خاصی با غشای سلول درآمیخته و محتوای خود را به روش اگزوسیتوز به خارج می‌ریزند.
سیستم تنظیم ترشح انسولین
اثر گلوکز
افزایش گلوکز خون ، مهمترین عامل فیزیولوژیک تنظیم کننده ترشح انسولین است. غلظت گلوکز خون در حالت ناشتا (80 - 100 میلی گرم درصد) آستانه غلظتی است که تجاوز از آن با تحریک ترشح انسولین همراه است. و بیشترین اثر محرک گلوکز زمانی حاصل می‌شود که غلظت آن در خون به حدود 500 - 300 میلیگرم درصد برسد.
اثر اسیدهای آمینه ، اسیدهای چرب و ترکیبات کتونی
غذاهای غنی از پروتئین ، ترشح انسولین را تحریک می‌نمایند و اسیدهای آمینه آرژینین ، لیزین و لوسین از محرکهای قوی ترشح انسولین هستند. اثر غلظتهای فیزیولوژیک اسیدهای چرب و ترکیبات کتونی در تحریک ترشح انسولین بسیار ضعیف است.
اثر سایر هورمونها
تعداد زیادی از هورمونها در ترشح انسولین موثر هستند. پلی‌پپتید مهار کننده معده‌ای (GIP) ، غلظتهای زیاد گاسترین ، سکرتین و گلوکاگن روده‌ایاز طریق افزایش غلظت AMP حلقوی داخل سلولی ، در تحریک ترشح انسولین شرکت دارند. اثر غلظتهای زیاد و طولانی هورمون رشد ، کورتیزول ، لاکتوژن جفتی ، استروژن و پروستروژن نیز منجر به افزایش ترشح انسولین می‌گردد.
اثر انسولین در تبادلات غشاهای سلولی
سرعت واکنشهای فسفوریلاسیون گلوکز و متابولیسم گلوکز در سلولهای عضلانی و بافت چربی با سرعت انتقال گلوکز به داخل سلول متناسب است. D - گلوکز و قندهای شبیه به آن برای عبور از غشا سلول نیاز به حامل دارند و در اغلب بافتها انسولین نقش تقویت کننده این سیستم حامل را بر عهده دارد. تحت تاثیر انسولین تعداد حاملها افزایش می‌یابد. علاوه بر گلوکز ، انسولین عمل انتقال اسیدهای آمینه ، یونهای پتاسیم و کلسیم ، نوکلئوتیدها و فسفات معدنی را از غشاهای سلولی تقویت می‌کند.

عملکرد انسولین
اثرات انسولین در متابولیسم گلوکز
انسولین با افزایش کمی و همچنین افزایش فعالیت تعدادی از آنزیمهای کلیدی در واکنشهای گلیکولیز کبدی مانند آنزیمهای گلوکوکیناز و پیروات کیناز ، مصرف گلوکز در مسیر گلیکولیز را افزایش داده و بطور غیرمستقیم از رها شدن گلوکز در پلاسمای خون جلوگیری می‌کند. از سوی دیگر ، انسولین با کاهش فعالیت آنزیم گلوکز 6- فسفاتاز موجود در کبد از آزاد شدن گلوکز جلوگیری می‌کند. چون گلوکز 6- فسفات قادر به عبور از غشا سلول کبدی نیست، عمل انسولین منجر به نگهداری گلوکز در داخل سلولهای کبدی می‌شود.

یکی دیگر از اثرات انسولین که منجر به کاهش غلظت گلوکز در پلاسما می‌گردد، اثراتی است دیررس که در نتیجه مهار کردن واکنشهای نوسازی گلوکز حاصل می‌گردد. مهمترین آنزیم کلیدی در واکنشهای نوسازی گلوکز از مواد غیر قندی در کبد آنزیم فسفوانول پیروات کربوکسی کیناز می‌باشد که واکنش تبدیل شدن اگزالواستات به فسفوانول پیروات را کاتالیز می‌کند. انسولین با ویژگی خاص ، اثر بازدارنده در رونویسی ژن این آنزیم داشته و از سنتز RNA پیامبر مربوط به آن ، جلوگیری می‌کند.
اثر انسولین در متابولیزم چربیها
در بافتهای کبدی و چربی ، انسولین دارای اثر بازدارنده قوی در واکنشهای لیپولیز (تجزیه چربیها) است که این اثر نیز خود بطور غیر مستقیم به اثرات آنابولیسمی می‌انجامد. اثر بازدارنده انسولین در واکنشهای لیپولیز از دو راه صورت می‌گیرد. در حالیکه هورمونهای محرک واکنشهای لیپولیز یعنی گلوکاگن و اپی نفرین عمل خود را از طریق افزایش غلظت AMP حلقوی به انجام می‌رسانند، انسولین با اثری مخالف موجب کاهش غلظت AMP حلقوی می‌گردد. انسولین با فعال ساختن یک آنزیم فسفاتاز ویژه ، از فعالیت آنزیم لیپاز ، که در تجزیه چربیها نقش دارد جلوگیری می‌نماید. اثر بازدارنده انسولین در واکنشهای لیپولیز به کاهش غلظت اسیدهای چرب آزاد در جریان خون و نهایتا به افزایش اثرات انسولین در متابولیسم گلوکز می‌انجامد.
اثر انسولین در متابولیسم پروتئینها
انسولین اصولا دارای اثر آنابولیسمی در متابولیسم پروتئینها است به این معنی که واکنشهای سنتز پروتئینها را فعال ساخته و از تجزیه آنها جلوگیری می‌کند. انسولین جذب اسیدهای آمینه خنثی را توسط سلولهای عضلانی افزایش می‌دهد. اثر اصلی انسولین در افزایش سنتز پروتئینهای بدن (اسکلت ، عضله ، قلب و کبد) در طی مراحل واکنشهای بیوسنتز پروتئینها به ویژه در مرحله ترجمه RNA پیامبر به پروتئین ، بروز می‌نماید. انسولین قادر است با تغییراتی که در بعضی RNA های پیامبر (mRNA) ایجاد می‌نماید، در سنتز پروتئینهای خاص تاثیر بگذارد.
بیماریهای ناشی از بروز اختلال در ترشح انسولین
کمبود ترشح انسولین و همچنین پیدایش مقاومت در برابر عمل انسولین منجر به بیماری دیابت قندی می‌گردد. تقریبا 90درصد افراد بیمار ، مبتلا به دیابت قندی نوع II یعنی دیابت قندی غیر وابسته به انسولین هستند. این بیماران معمولا افراد چاقی بوده و غلظت انسولین در پلاسمای خون آنها زیاد است. که این افراد در پروتئینهای پذیرنده انسولین موجود در غشا ، دچار اشکال هستند.

نقش مهم انسولین در رشد و نمو اندامها در دوران جنینی را می‌توان با بررسی نوزادان غیر طبیعی مبتلا به سندرم لپرشونیسم ارزیابی کرد. در این نوزادان ، وزن بدن کمتر از حد طبیعی ، رشد عضلات ناقص ، مقدار چربی زیر پوست کم و عمر نوزاد کوتاه است. این نوزادان در برابر انسولین مقاوم هستند با اینکه مقدار هورمون در خون زیاد است ولی به دلیل نداشتن پروتئین پذیرنده انسولین ، قادر به استفاده از آن نیستند.


فایل‌(های) پیوست شده
.gif   insulin_2.gif (اندازه: 11.49 KB / تعداد دفعات دریافت: 83)
عتاب یار پری چهره عاشقانه بکش
که یک کرشمه تلافی صد جفا بکند
 تشکر شده توسط : najva , Saina , arezoo_azizi , paeeze , # پریسا # , TootFarangi , ساغر , yummy
#8
چطوری از این مقاله به این نتیجه برسیم که ام اسی ها در معرض دیابتن؟

من 2 بار خوندم چیزی پیدا نکردم!


به خود آی,خود تو جان جهانــــــی...













 تشکر شده توسط : baran1390 , بابک57 , فرناز
#9
(2011/12/15, 01:52 AM)sara.161 نوشته است: چطوری از این مقاله به این نتیجه برسیم که ام اسی ها در معرض دیابتن؟

من 2 بار خوندم چیزی پیدا نکردم!
از این مقاله نباید به این نتیجه برسی ( به اسمش توجه کن ) این مقاله برای آشنایی با انسولینِ؛ تولیدش در خون ، کمبودش و .....
عتاب یار پری چهره عاشقانه بکش
که یک کرشمه تلافی صد جفا بکند
#10
خب من شيمي و زيست كلا تعطيلم!پس هيچي نفهميدمShy ولي با توجه به اسمش يه سوال برام پيش اومد.من بجاي شكر و قند، عسل ميخورم و مصرف عسلم خيلي بالاس(در حد بامزي)اين بده؟
 تشکر شده توسط : بابک57
  


موضوع های مرتبط با این موضوع...
موضوع: نویسنده پاسخ: بازدید: آخرین ارسال
  علل انواع سردرد و درمان آن Sina 29 43,137 2022/09/13, 02:22 PM
آخرین ارسال: snakeeye
  وسواس، شناخت و راه های درمان ورپریده 8 8,769 2016/12/27, 10:15 PM
آخرین ارسال: silent
  یبوست ، شقاق و راه های درمان yaro 17 93,262 2016/05/04, 09:00 PM
آخرین ارسال: آنا
  سرما خوردگی - پیشگیری و درمان kaj 23 24,315 2015/08/06, 12:49 PM
آخرین ارسال: glassheart
  التهاب مفاصل - درمان غذایی و دارویی yaro 7 13,272 2014/11/13, 06:11 PM
آخرین ارسال: i_sh
  علت و درمان سردی دست و پا نازلی 8 73,921 2014/11/10, 05:49 AM
آخرین ارسال: movahedi
  درمان معجزه آمیز سوختگی نازلی 3 76,626 2014/10/21, 03:28 PM
آخرین ارسال: nahid
  درمان بی خوابی و کم خوابی shahrzad 21 29,277 2014/09/08, 06:19 PM
آخرین ارسال: 0MID
  علت و درمان ریزش مو paravar2008 16 16,275 2014/07/11, 03:09 PM
آخرین ارسال: nahid
  سينوزيت چيست و چگونه درمان ميشود؟ yaro 5 26,042 2014/04/04, 04:35 PM
آخرین ارسال: سمیرا



کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع:
1 مهمان

علت بوجود آمدن بیماری ام اس چیست