2015/05/04, 01:29 AM
بسمه تعالی
تغذیه در مالتیپل اسكلروزیس
به خود برای یك زندگی سالم تر كمك كنید :
سلامتی به مقدار زیادی به آنچه كه شما روزانه می خورید بستگی دارد . خوب خوردن ضرورت برای همه است ، اما مخصوصاً برای افراد مبتلا به MS مهم است .
آنچه كه در این فصل می خوانید در ارتباط با یك رژیم غذایی متعادلی است كه به شما انرژی می دهد و كمك می كند تا بهتر بتوانید با عفونتها مبارزه كنید و از توانایی طبیعی بدن شما در بهبود زخمهایتان پشتیبانی می كند و مشكلات شما را كاهش می دهد.
رژیم غذایی خود را با هرم غذایی تطبیق دهید :
ما عادت داریم در ارتباط با 4 گروه غذایی صحبت كنیم . اخیراً یك هرم غذایی ارائه شده است كه به طور واضح بخش های یك رژیم غذایی متعادل و خوب را نشان می دهد . اگر شما سفارشات این هرم را دنبال كنید ، 55 تا 65% انرژی روزانه شما از كربوهیدراتها مانند میوه ها ، سبزیجات و نشاسته بدست می آید ، 15% انرژی شما از پروتئین ها كه در گوشت ها ، گوشت مرغ ، ماهی ، تخم مرغ ، لوبیا ، لبنیات و گردو و فندق و 25% دیگر از چربی ها بدست می آید. از شیرینی جات گاهی اوقات استفاده می شود.
راهنمایی برای انتخاب غذای روزانه :
1- نان – حبوبات – برنج – 6 تا 11 وعده
2- میوه ها 2 تا 4 وعده روزانه
3- سبزیجات 3 تا 5 وعده روزانه
4- مرغ – گردو و فندق
5- لوبیا 2 تا 3 وعده روزانه
6- گوشت و ماهی – تم مرغ
7- لبنیات 2 تا 3 وعده روزانه
8- چربی ها – شیرینی ها – روغن ها با احتیاط استفاده شود.
از غذاهای هرم غذایی استفاده كنید :
این هرم غذایی ابزار مورد احتیاج شما را برای دریافت یك رژیم غذایی سالم تهیه می كند،اما چطور می توانید این دستورات را به مرحله عمل درآورید؟ منظور از یك وعده چیست ؟
یك وعده از نان و حبوبات و … :
یك وعده = برشی از نان به میزان 1 اونس (28 گرم ) یا 2/1 تا 4/3 فنجان از برنج پخته شده ، سیب زمینی و لوبیا است . یا یك اونس (در حدود 4/3 فنجان ) از حبوبات آماده برای خوردن است .
اگر چه اندازه هر وعده بنظر كوچك میرسد ، شما 11-6 وعده در مدت یك روز دریافت كنید . حداقل 55% و بیشتر از 65% رژیم غذایی شما باید از غلات بدست آید.
واضح ترین مورد پیشنهاد شده در هرم افزایش در مصرف نشاسته و كاهش درمصرف مواد پروتئینی می باشد. منظور از تغییر این است كه شما گوشت كمتری بخورید مخصوصاً گوشت قرمز و بیشتر نان ، برنج و مواد نشاسته ای مصرف كنید.
همه انواع حبوبات از گندم ، جو دو سر ، جو و گندم سیاه باید به رژیم غذایی شما اضافه شود. چونكه تمام غلات سبوسدار ، حبوبات ، نان ها و برنج دارای فیبر ، ویتامین ها و مواد معدنی بیشتر از محصولات سفید (بدون سبوس ) می باشند و مصرف آنها صرفنظر از تمام صحبت هایی كه در مورد مواد نشاسته ای وجود دارد از جمله اینكه چاق كننده هستند، برای شما بهتر است .
از مواد نشاسته ای استفاده كنید . مواد نشاسته ای خوب هستند چونكه انرژی زیادی را تولید می كنند . از مواد نشاسته ای بدون قند و چربی در فواصل غذاها استفاده كنید.
یك وعده از میوه جات و سبزیجات :
معمولاً برابر با یك تكه از یك میوه كامل می باشد ، بدنبال بزرگترین قطعه ممكن است میوه نباشید . یك وعده میوه كامل یك عدد میوه نیست .
یك وعده از سبزیجات = یك فنجان سبزی خام یا 2/1 فنجان سبزی پخته شده یا خام یا 4/3 فنجان از میوه جات .
یك وعده از میوه جات = 2/1 تا 1 فنجان از برش میوه .
1 تكه از میوه كامل یا 4/3 فنجان آب میوه .
همه این میوه جات و سبزیجات میزان ویتامین A,C مصرفی شما را افزایش خواهد داد.
میوه جات پخته یا خام سبزیجات ، شیرینی طبیعی را به رژیم غذایی اضافه میكند.
یك وعده از پروتئین :
یك وعده = 13 اونس از گوشت پخته ، مرغ یا ماهی (تكه ای به اندازه تقریبی یك كارت بازی ) با یك تخم مرغ یا 2/1 فنجان از لوبیا یا نخود یا 2 قاشق از روغن بادام كوهی .
10 تا 15% رژیم غذایی شما باید از پروتئین ها بدست بدست بیاید:
بیشترین پروتئینی كه از گوشت حیوانات ،مرغ ، پنیروتخم مرغ بدست می آید سرشار از چربی های اشباع شده و كلسترول است . تنها از برش های كم چربی گوشت استفاده كنید .
چربیهای قابل مشاهده گوشت را پاك كنید، پوست مرغ را بكنید و از مصرف روغن و چربی اضافی در پختن غذا اجتناب كنید . فقط سه بار در هفته تخم مرغ مصرف كنید.
غذاهای گیاهی غنی از پروتئن : باقلا، عدس ، دانه ها و غلات معمولاً چربی كمی و فیبر زیاد دارند و می توانند به كاهش وزن كمك كنند . چون پروتئین بصورت تركیبی استفاده شوند. برای مثال ذرت و لوبیا یك پروتئین كامل را ایجاد می كنند. میوه های روغنی (گردو و فندق ) كه غنی از چربیهای اشباع نشده می باشند بعلت افزایش وزن در افراد باید با احتیاط مصرف شوند.
یك وعده از لبنیات :
یك وعده از لبنیات = 8 اونس از شیر یا ماست یا 4 اونس از پنیر محلی یا 1 تا 2 اونس از پنیر سفت .
خوردن بیشتر از 2 تا 3 وعده روزانه از لبنیات ممكن است چربی زیادی را به رژیم غذایی شما اضافه كند. مواد غذایی مورد نیاز خود را مصرف كنید و در مصرف لبنیات از نوع بدون چربی و كلسترول استفاده كنید و یا از لبنیاتی كه چربی ندارد یا تنها 1% چربی دارد استفاده كنید .
یك وعده از چربی :
با احتیاط مصرف كنید = بیشتر از 2 تا 3 قاشق غذاخوری از چربی یا روغن مصرف نكنید و تا حد امكان شكر و شیرینی كمتر استفاده كنید .
دستور روزانه برای مصرف چربیها عبارت است از آنچه كه شما به تنهایی در پختن یا در مراحل تهیه غذا از چربی استفاده می كنید .
2 نوع چربی وجود دارد : چربیهای اشباع شده و اشباع نشده (ساده و مركب )
چربیهای اشباع شده در درجه حرارت اتاق جامد هستند و بیشتراز حیوانات بدست می آیند مانند:كره ، چربی مرغ. این چربیها و غذاهایی كه حاوی آنها هستند اغلب غنی از كلسترول هستند و خطرات بیماریهای قلبی و سكته های مغزی و قلبی را افزایش می دهند .
چربیهای اشباع نشده ساده و مركب در درجه اتاق بصورت مایع باقی می مانند و از سبزیجات ، دانه ها و میوه های مورد نیاز بدست می آیند.
بیشترین منافع چربیهای اشباع نشده ساده محصولات نیشكر، زیتون و بادام زمینی می باشند.چربیهای اشباع نشده مركب كه حاوی بیشترین ویتامین E می باشند در محصولاتی از جمله : ذرت و آفتاب گردان وجود دارند.
همه انواع چربی یك میزان انرژی تولید می كنند:
بدن شما در حضور الكل نمی تواند بطور موثر چربیها را بسوزاند . اگر چه الكل دارای انرژی می باشد اما ارزش غذایی یا اصلا ندارد یا ارزش غذایی خیلی كمی دارد .
انرژی هایی كه شما از شیرینی جات می گیرید ممكن است یك انفجار ناگهانی انرژی برا ی شما بوجود بیاورد ولی ارزش غذایی ندارد. وقتی برچسب محصولات غذایی را می خوانید دریافت شیرینیجات را محدود كنید بدانید عسل جزو مواد قندی محسوب می شود همینطور فروكتوز ، لاكتوز ، شیر ، ذرت و شیره گیاهان .
مصرف مایعات :
یك وعده از مایعات = 8 اونس از یك لیوان
تمام مایعات مورد نیاز بدن خودتان مخصوصاً مایعاتی كه از بدن تلف می شود را جبران كنید و روزانه 6 تا 8 بار از این میزان (8 اونس از یك لیوان ) مصرف كنید . حداقل 2 تا 3 تا از این لیوان ها باید آب بدون نمك یا آب معدنی باشد.
اگر دچار مشكلات مثانه می باشید مصرف نوشیدنی های حاوی كافیین مانند قهوه ، چای ، كوكاكولاو شكلات را بعلت اینكه مدور هستند و محرك مثانه می باشند محدود كنید.
طعم مورد توجه شما :
ازخوشمزه كردن غذا با بكاربردن ادویه هایی كه حاوی نمك ، شكر و چربی هستند مانند سس ژاپنی، مایونز معمولی كه سالاد را تزئین می كند،ژله ، مربا و عسل خودداری كنید. و آنها را با مواد كم نمك و كم چربی مانند خردل ، سركه ، پیاز ، سیر ، لیمو و آب لیمو و ادویه های گیاهی جایگزین كنید.
به نیازهای خاص خود توجه كنید
به وزن خود توجه داشته باشید:
وزن یك مسئله مهم برای افراد مبتلا به MS می باشد.وزن زیاد مشكلات حركتی این افراد را افزایش می دهد و سبب ایجاد اختلال در سیستم تنفسی و گردش خون آنها می شود.
اضافه وزن سبب افزایش خستگی شما می شود و از ورزش كردن شما پیشگیری می كند.
گسیختگی پوست و حساسیت بیشتر در افرادی كه دارای وزن بالا می باشند و بیحركت هستند بیشتر اتفاق می افتد . كاهش وزن زیاد مقاومت شما را در مقابل عفونتها ممكن است كاهش دهد واگر بیحركت هستید خطر ابتلا به زخم فشاری را در شما افزایش دهد .
از پزشك خود بخواهید كه یك وزن مطلوب را برای شما مشخص كند و میزان كالری مورد نظر را كه شما باید روزانه بدست آورید برایتان شرح دهد.
ورزش كردن مهم می باشد:
- به شما كمك می كند تا وزن خود را در حد مطلوب نگه دارید و فعالیتهای شما را افزایش می دهد .
- بیشترین قدرت عضلانی را در شما بوجود می آورد.
- تحمل شما را زیاد می كند.
- انعطاف پذیری و دامنه حركت مفاصل شما را زیاد می كند.
- قلب شما را قوی می كند.
- از استخوانهای شما محافظت می كند.
- مشكلات ناشی از كمبودهایتان را برطرف می كند.
- احساس بهتر را در شما در مورد خودتان و دنیای اطرافتان بوجود می آورد.
برای ایجاد انرژی غذا بخورید:
یكی از نشانه های MS خستگی می باشد . اما خستگی می تواند یكی ازمواردی باشد كه در زندگی معمولی هر فردی ایجاد میشود . یك رژیم غذایی سالم و متعادل با ورزش و استراحت می تواند خستگی نوع دوم را كاهش دهد. سعی كنید 3 تا 5 وعده كوچك روزانه غذا بخورید و هرگز صبحانه را فراموش نكنید.
مسایل مربوط به روده و مثانه را كاهش دهید … :
اگر MS سبب ایجاد یك عفونت در مجرای ادراری شما شده است مصرف یكسری مواد غذایی در برطرف كردن این مشكل به شما كمك می كند. اسید زیاد در ادرار با ایجاد یك محیط نامناسب برای باكتری ها خطر عفونت را كاهش می دهد . مایعاتی كه اسیدیته ادرار را افزایش می دهند مانند: تمشك، سیب ، زردآلو و آب آلو خشك بیشتر استفاده كنید. و از مصرف غذاهایی كه ادرار را قلیایی می سازند اجتناب كنید مانند : مركبات (پرتغال ، گریپ فروت ) ، گوجه فرنگی ، شیر ولبنیات ،سیب زمینی و آنتی اسیدهایی كه حاوی بیكربنات باشند. اگر سوند ادراری باید 2 تا 3 لیتر مایع روزانه مصرف كنید . مایعاتی كه شما روزانه مصرف می كنید باید اسیدیته ادرار را افزایش دهند.
مصرف كم روزانه مایعات می تواند سبب ایجاد یا بدتر شدن یبوست شود. افزایش مصرف مایعات و فیبر كه از میوه سبزیجات و غلات بدست می آید می تواند این مشكل را حل سازد . آب آلوی خشك واقعاً كمك كننده است .
فیبر به نگهداری مایعات در مدفوع و حركت آن به سمت ركتوم كمك می كند. (در حدود 30 گرم از فیبر و 2 لیتر مایع روزانه جهت تسهیل حركت روده ها لازم است ).
محدود كردن مصرف شكلات ، گردو و فندق و پنیر سفت كار عقلانه ای می باشد. چون می تواند سبب یبوست شود.
بی اختیاری مدفوع ممكن است بعلت رژیم غذایی كه می خورید ایجاد شود. اگر شما این مشكل را دارید سعی كنید كه این موارد را كه محرك روده هستند مانند : قهوه ، الكل ، سیگار و یا غذای تند وادویه زده را از رژیم غذایی خود حذف كنید.
مشكلات روده و مثانه را بوسیله عوامل غیر رژیمی مثل صحبت كردن با پزشك یا پرستار می توان برطرف كرد.
آیا در حمل غذا از مغازه به خانه مشكل دارید؟ فروشگاهها یا دوستانی یا بستگانی وجود دارند كه مطابق لیست شما خرید كرده و این خدمات را در خانه به شما تحویل دهند.
آیا نمی توانید به غذایی كه بالای قفسه وجود دارد دست پیدا كنید؟
آیا در برداشتن غذا از ظرف دچار زحمت می شوید؟
وسایل آشپزخانه را دوباره بچینید . و در مورد وسایل موجود در انبار مجدداً فكر كنید و در این مورد راه رسیدن به اهداف خود را مشخص كنید .
ممكن است كه شما نیاز به یك ظرف بلندتر ، انبر كباب پز و یك پیش بند مقاوم 8 در مقابل گرما داشته باشید. برای ریختن مایعات استفاده از یك ملاقه بهتر از استفاده از یك ظرف است . برای جابجایی قابلمه از یك سبد دسته دار استفاده كنید.
آیا غذا خوردن با دیگران شما را ناراحت یا كسل میكند؟
غذا خوردن با دوستان خود را متوقف نكنید . آماده سازی غذاهای ساده را یاد بگیرید بیشتر از غذاهای آماده مصرف كنید . یك روش مناسب جهت كمك گرفتن از دیگران را پیدا كنید . حتی بهترین دوستان شما نمی توانند حدس بزنند كه چطور به شما كمك كنند . می توانید به آنها بگویید من به كمك شما برای آماده سازی و مرتب كردن میز نیاز دارم یا ممكن است لطفاً این خرید را برای من انجام دهید؟
مشكلات مربوط به غذا نباید روی دریافت مواد غذایی و عادتهای اجتماعی شما تأثیر بگذارد. غذا خوردن در بیرون با دوستان یا بستگان یك بخش منظم از رژیم غذایی شما خواهد بود . لیست غذا را با دقت بخوانید یا یك كپی از این كتاب را به كسانی كه شما با آنها غذا می خورید بدهید تا نیازهای غذایی شما را بفهمند . كمك بیشتر در آسانتر كردن زمان غذا و مشخص كردن وظایف اهالی خانواده دراین موردمی تواند به شما كمك زیادی بكند. افراد دیگر مبتلا به MS نیز منابع خوبی برای این امر می باشند.
محتوای احساسی غذا :
غذا عاملی است جهت راحتی ، خوشی ، فعالیت اجتماعی و تأثیر متقابل ما روی چیزهایی كه در اطراف ما هستند. بعضی غذاها ، غذاهای راحتی بخش نامیده می شوند. یك ماسه پوره سیب زمینی ، یك فنجان سوپ داغ و چشیدن پودینگ برنج می تواند یك روز وحشتناك را به یك روز خوب تبدیل كند. مانند بچه ها ما می توانیم بوسیله غذا خوردن پدر و مادرمان را خوشحال یا بوسیله دور كردن غذا آنها را آشفته كنیم .
رغبت ما به مواد غذایی تا حدودی به غذاهایی كه ما در بچگی تغذیه می شدیم بستگی دارد . بنابراین مقدار زیادی از عادات اجتماعی غذا خوردن در روزهای اول زندگی شكل گرفته است .
جویدن و بلعیدن :
افرادی كه دچار MS پیشرفته می باشند و دارای مشكلات جویدن و بلعیدن هستند برای اینكه یك غذای درست و سالم دریافت كنند نیاز به تغییر شكل غذایی كه مصرف می كنند دارند.
نوشیدنی های غلیظتر راحت تر بلعیده می شوند . بنابراین مایعات ساده را با محصولات تهیه شده از شیر مانند بستنی و آب میوه های ژلاتینی شكل ، سس میوه ، شربت ها و پودینگ (نوعی خوراك كه با آرد و گوشت و میوه درست می كنند) جایگزین كنید.
غذاهایی كه خرد می شوند می توانند براحتی سبب بسته شدن راه تنفسی شوند . از مصرف چیپس ، كلوچه خشك ، نان تست و كیك ها خودداری كنید.
غذاهای نرم نیاز كمتری به جویدن دارند. سیب زمینی پخته شده بهتر از سرخ شده می باشد ، اسفناج خرد شده و پخته شده بهتر از سالاد و میوه پخته شده بهتر از یك سیب تازه می باشد. با استفاده از یك همزان غذا را به شكلی درآورید كه برای مصرف شما راحت باشد. غذا خوردن به میزان كمتر و در وعده های مكرر از خسته شدن شما هنگام جویدن و بلعیدن خودداری می كند. راجع به مشكلات بلع با پزشك خود مشورت كنید . تغییر در وضعیت غذا خوردن یا نفس كشیدن ممكن است به شما كمك كند. متخصص دیگری كه می توانید به او مراجعه كنید متخصص گفتار درمانی است .
MS بعلاوه سایر بیماریها :
بیماران مبتلا به MS امكان دارد دچار بیماریهایی باشند كه به MS ارتباط نداشته باشد . دیابت یا فشار خون بالا ممكن است نیازبه رژیم مخصوص ودارو درمانی داشته باشدكه رژیم این بیماران را پیچیده تر می كند .
اگر شما دچار مشكلات دیگری بغیر از MS هستید و بیشتر از یك پزشك دارید مطمئن شوید كه تمام نیازهای بخصوص شما را متوجه شده اند.
آماده سازی غذا :
یك غذای مقوی محتوای بیشتر از آنچه در هرم غذایی می خوریم دارد. كوششهایی كه در هرمرحله آماده سازی غذا صورت می گیرد می تواند روی آنچه می خوریم و چه می خوریم و با چه كسانی تأثیر بگذارد.
خوشبختانه صدها روش جهت انطباق خودتان با این وضعیت وجود دارد.
چونكه نوع غذا و چطور خوردن آن یك امر شخصی می باشد تغییر عادات غذایی مشكل می باشد. وقتی كه عضو خانواده نیاز به تغییر در رژیم غذایی خود دارد این تغییر روی تمام افراد خانواده موثر است . البته تمام اعضای خانواده باید از این رژیم سالم استفاده كنند. و تنها شما نباید از این رژیم مخصوص استفاده كنید.
اگر شما و خانواده شما یك رژیم غذایی سرشار از شیرینی را مصرف می كنید و اگر از فرهنگی هستید كه روزانه 3 بار گوشت می خورید . اگر سبزیجات و میوه جات در سفره شما بیشتر جنبه تزئین دارند تا غذایی انتظار یك تغییر یك شبه را در رژیم خود نداشته باشید.
مثلاً وقتی برای شما سالها پیتزا سرو می شده یك سیب نمی تواند بطور ناگهانی به عنوان یك غذای مناسب جایگزین آن شود. سعی كنید كه رژیم غذایی مورد نظر را نزدیك به رژیم غذایی رایج خود طرح ریزی كنید . تغییرات را در جایی كه برای شما راحتتر است ایجاد كنید و سپس این تغییرات را قدم به قدم به رژیم اصلی خود اضافه كنید . مقداری سبزیجات اضافه كنید و مقداری گوشت بردارید و غذاهای جدید را تا زمانیكه رژیم شما نزدیك به رژیم مطلوب باشد به غذاهای اصلی وارد كنید.
مسائل مربوط به رژیم مخصوص :
اهمیت غذا در زندگی روزانه و توانایی های ما گاهی آن را به صورت یك معجزه پیش چشم ما در می آورد . با خوردن غذا شما بزرگ و قوی خواهید شد. فرزتر خواهید شد. در زمان وجود استرس رژیم غذایی پاسخگوی مشكلات خواهد بود و بصورت یك معجزه عمل می كند.
تغذیه در مالتیپل اسكلروزیس
به خود برای یك زندگی سالم تر كمك كنید :
سلامتی به مقدار زیادی به آنچه كه شما روزانه می خورید بستگی دارد . خوب خوردن ضرورت برای همه است ، اما مخصوصاً برای افراد مبتلا به MS مهم است .
آنچه كه در این فصل می خوانید در ارتباط با یك رژیم غذایی متعادلی است كه به شما انرژی می دهد و كمك می كند تا بهتر بتوانید با عفونتها مبارزه كنید و از توانایی طبیعی بدن شما در بهبود زخمهایتان پشتیبانی می كند و مشكلات شما را كاهش می دهد.
رژیم غذایی خود را با هرم غذایی تطبیق دهید :
ما عادت داریم در ارتباط با 4 گروه غذایی صحبت كنیم . اخیراً یك هرم غذایی ارائه شده است كه به طور واضح بخش های یك رژیم غذایی متعادل و خوب را نشان می دهد . اگر شما سفارشات این هرم را دنبال كنید ، 55 تا 65% انرژی روزانه شما از كربوهیدراتها مانند میوه ها ، سبزیجات و نشاسته بدست می آید ، 15% انرژی شما از پروتئین ها كه در گوشت ها ، گوشت مرغ ، ماهی ، تخم مرغ ، لوبیا ، لبنیات و گردو و فندق و 25% دیگر از چربی ها بدست می آید. از شیرینی جات گاهی اوقات استفاده می شود.
راهنمایی برای انتخاب غذای روزانه :
1- نان – حبوبات – برنج – 6 تا 11 وعده
2- میوه ها 2 تا 4 وعده روزانه
3- سبزیجات 3 تا 5 وعده روزانه
4- مرغ – گردو و فندق
5- لوبیا 2 تا 3 وعده روزانه
6- گوشت و ماهی – تم مرغ
7- لبنیات 2 تا 3 وعده روزانه
8- چربی ها – شیرینی ها – روغن ها با احتیاط استفاده شود.
از غذاهای هرم غذایی استفاده كنید :
این هرم غذایی ابزار مورد احتیاج شما را برای دریافت یك رژیم غذایی سالم تهیه می كند،اما چطور می توانید این دستورات را به مرحله عمل درآورید؟ منظور از یك وعده چیست ؟
یك وعده از نان و حبوبات و … :
یك وعده = برشی از نان به میزان 1 اونس (28 گرم ) یا 2/1 تا 4/3 فنجان از برنج پخته شده ، سیب زمینی و لوبیا است . یا یك اونس (در حدود 4/3 فنجان ) از حبوبات آماده برای خوردن است .
اگر چه اندازه هر وعده بنظر كوچك میرسد ، شما 11-6 وعده در مدت یك روز دریافت كنید . حداقل 55% و بیشتر از 65% رژیم غذایی شما باید از غلات بدست آید.
واضح ترین مورد پیشنهاد شده در هرم افزایش در مصرف نشاسته و كاهش درمصرف مواد پروتئینی می باشد. منظور از تغییر این است كه شما گوشت كمتری بخورید مخصوصاً گوشت قرمز و بیشتر نان ، برنج و مواد نشاسته ای مصرف كنید.
همه انواع حبوبات از گندم ، جو دو سر ، جو و گندم سیاه باید به رژیم غذایی شما اضافه شود. چونكه تمام غلات سبوسدار ، حبوبات ، نان ها و برنج دارای فیبر ، ویتامین ها و مواد معدنی بیشتر از محصولات سفید (بدون سبوس ) می باشند و مصرف آنها صرفنظر از تمام صحبت هایی كه در مورد مواد نشاسته ای وجود دارد از جمله اینكه چاق كننده هستند، برای شما بهتر است .
از مواد نشاسته ای استفاده كنید . مواد نشاسته ای خوب هستند چونكه انرژی زیادی را تولید می كنند . از مواد نشاسته ای بدون قند و چربی در فواصل غذاها استفاده كنید.
یك وعده از میوه جات و سبزیجات :
معمولاً برابر با یك تكه از یك میوه كامل می باشد ، بدنبال بزرگترین قطعه ممكن است میوه نباشید . یك وعده میوه كامل یك عدد میوه نیست .
یك وعده از سبزیجات = یك فنجان سبزی خام یا 2/1 فنجان سبزی پخته شده یا خام یا 4/3 فنجان از میوه جات .
یك وعده از میوه جات = 2/1 تا 1 فنجان از برش میوه .
1 تكه از میوه كامل یا 4/3 فنجان آب میوه .
همه این میوه جات و سبزیجات میزان ویتامین A,C مصرفی شما را افزایش خواهد داد.
میوه جات پخته یا خام سبزیجات ، شیرینی طبیعی را به رژیم غذایی اضافه میكند.
یك وعده از پروتئین :
یك وعده = 13 اونس از گوشت پخته ، مرغ یا ماهی (تكه ای به اندازه تقریبی یك كارت بازی ) با یك تخم مرغ یا 2/1 فنجان از لوبیا یا نخود یا 2 قاشق از روغن بادام كوهی .
10 تا 15% رژیم غذایی شما باید از پروتئین ها بدست بدست بیاید:
بیشترین پروتئینی كه از گوشت حیوانات ،مرغ ، پنیروتخم مرغ بدست می آید سرشار از چربی های اشباع شده و كلسترول است . تنها از برش های كم چربی گوشت استفاده كنید .
چربیهای قابل مشاهده گوشت را پاك كنید، پوست مرغ را بكنید و از مصرف روغن و چربی اضافی در پختن غذا اجتناب كنید . فقط سه بار در هفته تخم مرغ مصرف كنید.
غذاهای گیاهی غنی از پروتئن : باقلا، عدس ، دانه ها و غلات معمولاً چربی كمی و فیبر زیاد دارند و می توانند به كاهش وزن كمك كنند . چون پروتئین بصورت تركیبی استفاده شوند. برای مثال ذرت و لوبیا یك پروتئین كامل را ایجاد می كنند. میوه های روغنی (گردو و فندق ) كه غنی از چربیهای اشباع نشده می باشند بعلت افزایش وزن در افراد باید با احتیاط مصرف شوند.
یك وعده از لبنیات :
یك وعده از لبنیات = 8 اونس از شیر یا ماست یا 4 اونس از پنیر محلی یا 1 تا 2 اونس از پنیر سفت .
خوردن بیشتر از 2 تا 3 وعده روزانه از لبنیات ممكن است چربی زیادی را به رژیم غذایی شما اضافه كند. مواد غذایی مورد نیاز خود را مصرف كنید و در مصرف لبنیات از نوع بدون چربی و كلسترول استفاده كنید و یا از لبنیاتی كه چربی ندارد یا تنها 1% چربی دارد استفاده كنید .
یك وعده از چربی :
با احتیاط مصرف كنید = بیشتر از 2 تا 3 قاشق غذاخوری از چربی یا روغن مصرف نكنید و تا حد امكان شكر و شیرینی كمتر استفاده كنید .
دستور روزانه برای مصرف چربیها عبارت است از آنچه كه شما به تنهایی در پختن یا در مراحل تهیه غذا از چربی استفاده می كنید .
2 نوع چربی وجود دارد : چربیهای اشباع شده و اشباع نشده (ساده و مركب )
چربیهای اشباع شده در درجه حرارت اتاق جامد هستند و بیشتراز حیوانات بدست می آیند مانند:كره ، چربی مرغ. این چربیها و غذاهایی كه حاوی آنها هستند اغلب غنی از كلسترول هستند و خطرات بیماریهای قلبی و سكته های مغزی و قلبی را افزایش می دهند .
چربیهای اشباع نشده ساده و مركب در درجه اتاق بصورت مایع باقی می مانند و از سبزیجات ، دانه ها و میوه های مورد نیاز بدست می آیند.
بیشترین منافع چربیهای اشباع نشده ساده محصولات نیشكر، زیتون و بادام زمینی می باشند.چربیهای اشباع نشده مركب كه حاوی بیشترین ویتامین E می باشند در محصولاتی از جمله : ذرت و آفتاب گردان وجود دارند.
همه انواع چربی یك میزان انرژی تولید می كنند:
بدن شما در حضور الكل نمی تواند بطور موثر چربیها را بسوزاند . اگر چه الكل دارای انرژی می باشد اما ارزش غذایی یا اصلا ندارد یا ارزش غذایی خیلی كمی دارد .
انرژی هایی كه شما از شیرینی جات می گیرید ممكن است یك انفجار ناگهانی انرژی برا ی شما بوجود بیاورد ولی ارزش غذایی ندارد. وقتی برچسب محصولات غذایی را می خوانید دریافت شیرینیجات را محدود كنید بدانید عسل جزو مواد قندی محسوب می شود همینطور فروكتوز ، لاكتوز ، شیر ، ذرت و شیره گیاهان .
مصرف مایعات :
یك وعده از مایعات = 8 اونس از یك لیوان
تمام مایعات مورد نیاز بدن خودتان مخصوصاً مایعاتی كه از بدن تلف می شود را جبران كنید و روزانه 6 تا 8 بار از این میزان (8 اونس از یك لیوان ) مصرف كنید . حداقل 2 تا 3 تا از این لیوان ها باید آب بدون نمك یا آب معدنی باشد.
اگر دچار مشكلات مثانه می باشید مصرف نوشیدنی های حاوی كافیین مانند قهوه ، چای ، كوكاكولاو شكلات را بعلت اینكه مدور هستند و محرك مثانه می باشند محدود كنید.
طعم مورد توجه شما :
ازخوشمزه كردن غذا با بكاربردن ادویه هایی كه حاوی نمك ، شكر و چربی هستند مانند سس ژاپنی، مایونز معمولی كه سالاد را تزئین می كند،ژله ، مربا و عسل خودداری كنید. و آنها را با مواد كم نمك و كم چربی مانند خردل ، سركه ، پیاز ، سیر ، لیمو و آب لیمو و ادویه های گیاهی جایگزین كنید.
به نیازهای خاص خود توجه كنید
به وزن خود توجه داشته باشید:
وزن یك مسئله مهم برای افراد مبتلا به MS می باشد.وزن زیاد مشكلات حركتی این افراد را افزایش می دهد و سبب ایجاد اختلال در سیستم تنفسی و گردش خون آنها می شود.
اضافه وزن سبب افزایش خستگی شما می شود و از ورزش كردن شما پیشگیری می كند.
گسیختگی پوست و حساسیت بیشتر در افرادی كه دارای وزن بالا می باشند و بیحركت هستند بیشتر اتفاق می افتد . كاهش وزن زیاد مقاومت شما را در مقابل عفونتها ممكن است كاهش دهد واگر بیحركت هستید خطر ابتلا به زخم فشاری را در شما افزایش دهد .
از پزشك خود بخواهید كه یك وزن مطلوب را برای شما مشخص كند و میزان كالری مورد نظر را كه شما باید روزانه بدست آورید برایتان شرح دهد.
ورزش كردن مهم می باشد:
- به شما كمك می كند تا وزن خود را در حد مطلوب نگه دارید و فعالیتهای شما را افزایش می دهد .
- بیشترین قدرت عضلانی را در شما بوجود می آورد.
- تحمل شما را زیاد می كند.
- انعطاف پذیری و دامنه حركت مفاصل شما را زیاد می كند.
- قلب شما را قوی می كند.
- از استخوانهای شما محافظت می كند.
- مشكلات ناشی از كمبودهایتان را برطرف می كند.
- احساس بهتر را در شما در مورد خودتان و دنیای اطرافتان بوجود می آورد.
برای ایجاد انرژی غذا بخورید:
یكی از نشانه های MS خستگی می باشد . اما خستگی می تواند یكی ازمواردی باشد كه در زندگی معمولی هر فردی ایجاد میشود . یك رژیم غذایی سالم و متعادل با ورزش و استراحت می تواند خستگی نوع دوم را كاهش دهد. سعی كنید 3 تا 5 وعده كوچك روزانه غذا بخورید و هرگز صبحانه را فراموش نكنید.
مسایل مربوط به روده و مثانه را كاهش دهید … :
اگر MS سبب ایجاد یك عفونت در مجرای ادراری شما شده است مصرف یكسری مواد غذایی در برطرف كردن این مشكل به شما كمك می كند. اسید زیاد در ادرار با ایجاد یك محیط نامناسب برای باكتری ها خطر عفونت را كاهش می دهد . مایعاتی كه اسیدیته ادرار را افزایش می دهند مانند: تمشك، سیب ، زردآلو و آب آلو خشك بیشتر استفاده كنید. و از مصرف غذاهایی كه ادرار را قلیایی می سازند اجتناب كنید مانند : مركبات (پرتغال ، گریپ فروت ) ، گوجه فرنگی ، شیر ولبنیات ،سیب زمینی و آنتی اسیدهایی كه حاوی بیكربنات باشند. اگر سوند ادراری باید 2 تا 3 لیتر مایع روزانه مصرف كنید . مایعاتی كه شما روزانه مصرف می كنید باید اسیدیته ادرار را افزایش دهند.
مصرف كم روزانه مایعات می تواند سبب ایجاد یا بدتر شدن یبوست شود. افزایش مصرف مایعات و فیبر كه از میوه سبزیجات و غلات بدست می آید می تواند این مشكل را حل سازد . آب آلوی خشك واقعاً كمك كننده است .
فیبر به نگهداری مایعات در مدفوع و حركت آن به سمت ركتوم كمك می كند. (در حدود 30 گرم از فیبر و 2 لیتر مایع روزانه جهت تسهیل حركت روده ها لازم است ).
محدود كردن مصرف شكلات ، گردو و فندق و پنیر سفت كار عقلانه ای می باشد. چون می تواند سبب یبوست شود.
بی اختیاری مدفوع ممكن است بعلت رژیم غذایی كه می خورید ایجاد شود. اگر شما این مشكل را دارید سعی كنید كه این موارد را كه محرك روده هستند مانند : قهوه ، الكل ، سیگار و یا غذای تند وادویه زده را از رژیم غذایی خود حذف كنید.
مشكلات روده و مثانه را بوسیله عوامل غیر رژیمی مثل صحبت كردن با پزشك یا پرستار می توان برطرف كرد.
آیا در حمل غذا از مغازه به خانه مشكل دارید؟ فروشگاهها یا دوستانی یا بستگانی وجود دارند كه مطابق لیست شما خرید كرده و این خدمات را در خانه به شما تحویل دهند.
آیا نمی توانید به غذایی كه بالای قفسه وجود دارد دست پیدا كنید؟
آیا در برداشتن غذا از ظرف دچار زحمت می شوید؟
وسایل آشپزخانه را دوباره بچینید . و در مورد وسایل موجود در انبار مجدداً فكر كنید و در این مورد راه رسیدن به اهداف خود را مشخص كنید .
ممكن است كه شما نیاز به یك ظرف بلندتر ، انبر كباب پز و یك پیش بند مقاوم 8 در مقابل گرما داشته باشید. برای ریختن مایعات استفاده از یك ملاقه بهتر از استفاده از یك ظرف است . برای جابجایی قابلمه از یك سبد دسته دار استفاده كنید.
آیا غذا خوردن با دیگران شما را ناراحت یا كسل میكند؟
غذا خوردن با دوستان خود را متوقف نكنید . آماده سازی غذاهای ساده را یاد بگیرید بیشتر از غذاهای آماده مصرف كنید . یك روش مناسب جهت كمك گرفتن از دیگران را پیدا كنید . حتی بهترین دوستان شما نمی توانند حدس بزنند كه چطور به شما كمك كنند . می توانید به آنها بگویید من به كمك شما برای آماده سازی و مرتب كردن میز نیاز دارم یا ممكن است لطفاً این خرید را برای من انجام دهید؟
مشكلات مربوط به غذا نباید روی دریافت مواد غذایی و عادتهای اجتماعی شما تأثیر بگذارد. غذا خوردن در بیرون با دوستان یا بستگان یك بخش منظم از رژیم غذایی شما خواهد بود . لیست غذا را با دقت بخوانید یا یك كپی از این كتاب را به كسانی كه شما با آنها غذا می خورید بدهید تا نیازهای غذایی شما را بفهمند . كمك بیشتر در آسانتر كردن زمان غذا و مشخص كردن وظایف اهالی خانواده دراین موردمی تواند به شما كمك زیادی بكند. افراد دیگر مبتلا به MS نیز منابع خوبی برای این امر می باشند.
محتوای احساسی غذا :
غذا عاملی است جهت راحتی ، خوشی ، فعالیت اجتماعی و تأثیر متقابل ما روی چیزهایی كه در اطراف ما هستند. بعضی غذاها ، غذاهای راحتی بخش نامیده می شوند. یك ماسه پوره سیب زمینی ، یك فنجان سوپ داغ و چشیدن پودینگ برنج می تواند یك روز وحشتناك را به یك روز خوب تبدیل كند. مانند بچه ها ما می توانیم بوسیله غذا خوردن پدر و مادرمان را خوشحال یا بوسیله دور كردن غذا آنها را آشفته كنیم .
رغبت ما به مواد غذایی تا حدودی به غذاهایی كه ما در بچگی تغذیه می شدیم بستگی دارد . بنابراین مقدار زیادی از عادات اجتماعی غذا خوردن در روزهای اول زندگی شكل گرفته است .
جویدن و بلعیدن :
افرادی كه دچار MS پیشرفته می باشند و دارای مشكلات جویدن و بلعیدن هستند برای اینكه یك غذای درست و سالم دریافت كنند نیاز به تغییر شكل غذایی كه مصرف می كنند دارند.
نوشیدنی های غلیظتر راحت تر بلعیده می شوند . بنابراین مایعات ساده را با محصولات تهیه شده از شیر مانند بستنی و آب میوه های ژلاتینی شكل ، سس میوه ، شربت ها و پودینگ (نوعی خوراك كه با آرد و گوشت و میوه درست می كنند) جایگزین كنید.
غذاهایی كه خرد می شوند می توانند براحتی سبب بسته شدن راه تنفسی شوند . از مصرف چیپس ، كلوچه خشك ، نان تست و كیك ها خودداری كنید.
غذاهای نرم نیاز كمتری به جویدن دارند. سیب زمینی پخته شده بهتر از سرخ شده می باشد ، اسفناج خرد شده و پخته شده بهتر از سالاد و میوه پخته شده بهتر از یك سیب تازه می باشد. با استفاده از یك همزان غذا را به شكلی درآورید كه برای مصرف شما راحت باشد. غذا خوردن به میزان كمتر و در وعده های مكرر از خسته شدن شما هنگام جویدن و بلعیدن خودداری می كند. راجع به مشكلات بلع با پزشك خود مشورت كنید . تغییر در وضعیت غذا خوردن یا نفس كشیدن ممكن است به شما كمك كند. متخصص دیگری كه می توانید به او مراجعه كنید متخصص گفتار درمانی است .
MS بعلاوه سایر بیماریها :
بیماران مبتلا به MS امكان دارد دچار بیماریهایی باشند كه به MS ارتباط نداشته باشد . دیابت یا فشار خون بالا ممكن است نیازبه رژیم مخصوص ودارو درمانی داشته باشدكه رژیم این بیماران را پیچیده تر می كند .
اگر شما دچار مشكلات دیگری بغیر از MS هستید و بیشتر از یك پزشك دارید مطمئن شوید كه تمام نیازهای بخصوص شما را متوجه شده اند.
آماده سازی غذا :
یك غذای مقوی محتوای بیشتر از آنچه در هرم غذایی می خوریم دارد. كوششهایی كه در هرمرحله آماده سازی غذا صورت می گیرد می تواند روی آنچه می خوریم و چه می خوریم و با چه كسانی تأثیر بگذارد.
خوشبختانه صدها روش جهت انطباق خودتان با این وضعیت وجود دارد.
چونكه نوع غذا و چطور خوردن آن یك امر شخصی می باشد تغییر عادات غذایی مشكل می باشد. وقتی كه عضو خانواده نیاز به تغییر در رژیم غذایی خود دارد این تغییر روی تمام افراد خانواده موثر است . البته تمام اعضای خانواده باید از این رژیم سالم استفاده كنند. و تنها شما نباید از این رژیم مخصوص استفاده كنید.
اگر شما و خانواده شما یك رژیم غذایی سرشار از شیرینی را مصرف می كنید و اگر از فرهنگی هستید كه روزانه 3 بار گوشت می خورید . اگر سبزیجات و میوه جات در سفره شما بیشتر جنبه تزئین دارند تا غذایی انتظار یك تغییر یك شبه را در رژیم خود نداشته باشید.
مثلاً وقتی برای شما سالها پیتزا سرو می شده یك سیب نمی تواند بطور ناگهانی به عنوان یك غذای مناسب جایگزین آن شود. سعی كنید كه رژیم غذایی مورد نظر را نزدیك به رژیم غذایی رایج خود طرح ریزی كنید . تغییرات را در جایی كه برای شما راحتتر است ایجاد كنید و سپس این تغییرات را قدم به قدم به رژیم اصلی خود اضافه كنید . مقداری سبزیجات اضافه كنید و مقداری گوشت بردارید و غذاهای جدید را تا زمانیكه رژیم شما نزدیك به رژیم مطلوب باشد به غذاهای اصلی وارد كنید.
مسائل مربوط به رژیم مخصوص :
اهمیت غذا در زندگی روزانه و توانایی های ما گاهی آن را به صورت یك معجزه پیش چشم ما در می آورد . با خوردن غذا شما بزرگ و قوی خواهید شد. فرزتر خواهید شد. در زمان وجود استرس رژیم غذایی پاسخگوی مشكلات خواهد بود و بصورت یك معجزه عمل می كند.
حقیقت تلخ است ولی حقیقت این است که دوستش دارم