2013/09/14, 10:18 AM
چی بخوریم چی نخوریم؟؟؟؟ ( تغذیه بیماران ام اس)
0
0
پژوهشهاي مختلف نشان دادهاند برخي مواد مغذي براي توسعه و عملکرد درست دستگاه عصبي، ضروري هستند. به عنوان مثال کمبود اسيد فوليک در دوران بارداري احتمال بروز نقص در تشکيل دستگاه اعصاب را در جنين افزايش ميدهد، در حالي که کمبود شديد ويتامين B12 ممکن است باعث بروز اختلالات عصبي در مادر و همچنين کودک شود. تغيير در رژيم غذايي ميتواند در کاهش علائم برخي اختلالات دستگاه اعصاب و کنترل احساسات و هيجانات مؤثر واقع شود.
درجاتي از اضطراب که براي مدتي طولاني در حد زياد پايدار بماند، از نشانه هاي تنش عصبي (استرس) است.
فشار روحي ممکن است باعث از بين رفتن و يا تحريک اشتها شود، کودکان و نوجواناني که دچار فشارهاي روحي هستند و محيط اطراف آنها پرتنش است اختلالاتي در غذا خوردن پيدا ميکنند که ممکن است به صورت خودداري از خوردن غذا و يا پرخوري تظاهر کند.
موادغذايي و دستگاه اعصاب
مواد غذايي مفيد
- جو : حاوي ساپونين و ويتامينهاي گروه B است و خواص ضد افسردگي دارد.
- شير کم چربي : ميتواند به توليد آنزيمهاي مؤثر در فعاليت دستگاه اعصاب کمک کند و به طور کلي در تأمين و حفظ سلامتي اعصاب بدن مفيد است.
- گوشت : گوشت قرمز بدون چربي داراي ويتامين B12 است که تا حدي ميتواند در تشکيل و همچنين در فعاليت دستگاه اعصاب و پيشگيري از بيماريهاي روحي – رواني کمک کند.
- ريحان : سالهاست که خواص ضد افسردگي و آرام بخش آن شناخته شده است. براي افرادي که به طور فصلي به ويژه با شروع زمستان دچار اختلالات خلق و خو ميشوند، بسيار مفيد است.
- ماهي ساردين : حاوي اسيدهاي چرب امگا 3 ميباشد که به تکامل سيستم اعصاب و حفظ سلامتي مغز و اعصاب کمک ميکند و به ويژه براي خانمهاي باردار و شيرده مفيد است.
- کاهو : علاوه بر کلسيم و پتاسيم، حاوي نوعي ماده آرام بخش طبيعي به نام لاکتوکاريوم است و براي افرادي که دچار کم خوابي يا تنش عصبي هستند مفيد ميباشد.
- پرتقال : حاوي ويتامين C، آلفا و بتاکاروتن و همچنين فولات است و ميتواند رشتههاي عصبي را از آسيب راديکالهاي آزاد محافظت کند. مصرف اين ميوه به کاهش تنشهاي عصبي و رفع مشکلات خواب کمک ميکند.
- چغندر : حاوي فولات، ويتامين C، بتاکاروتن و مواد نشاستهاي است و ميتواند در کاهش علائم افسردگي مفيد واقع شود.
- کنجد : داراي اسيدهاي چرب اساسي لازم براي انتقال امواج عصبي است و ميتواند به تقويت حافظه کمک کند.
- بابونه : داراي خواص آرام بخش و خوابآور است و براي رفع بيخوابي و ساير مشکلات خواب مفيد ميباشد.
- نان يا بيسکويت سبوسدار : فرآوردههاي جو دو سر و غلات کامل (با سبوس و جوانه) سرشار از ويتامين B بوده و به تقويت سيستم عصبي کمک ميکنند. فيبر غير محلول موجود در اين غذاها نيز به پيشگيري از ايجاد يبوست و ساير اختلالات رودهاي ناشي از فشار روحي کمک ميکند.
- گل سرخ تأثيرات خوابآور ملايم دارد. عصاره يا پودر خشک شده آن را ميتوان همراه با شام مصرف کرد تا به خواب کمک کند.
- چاي بابونه ميتواند به آرامش اعصاب کمک کند و اگر به هنگام شب نوشيده شود، باعث بهبود خواب گردد.
- نان، ماکاروني، سيبزميني و برنج سرشار از کربوهيدراتهايي هستند که به آرامي در بدن مورد مصرف قرار ميگيرند. اگر غذاهاي مصرفي براي شام، در حد تعادل داراي اين مواد نشاستهاي و همچنين مقادير کمي پروتئين باشد ميتواند به رفع بيخوابي کمک کرده و بدن را براي خواب آماده کند.
- جو، برنج باسماتي، مخلوطي از مغزها (آجيل آلات)، غلات و خشکبار به آرامي هضم شده و به تدريج قند را در جريان خون رها ميکنند، بنابراين با ثابت نگه داشتن ميزان قند خون، احتمال خستگي را کاهش ميدهند.
- موز، سيب، گلابي، زردآلو، پرتقال، گريپفروت، آلو و هلو به ثابت نگه داشتن ميزان قند خون کمک کرده و ميتوانند براي افراد مبتلا به خستگي مزمن مفيد واقع شوند.
- نخود، لوبيا، عدس و سويا منابع پروتئيني مناسبي هستند که با کمک به ثابت نگهداشتن سطح قند خون ميتوانند در کاهش خستگي مؤثر واقع شوند.
موادغذايي نامناسب
- چربيها و روغنها : بايد در حد اعتدال مصرف شوند. مصرف غذاهاي سرشار از چربيهاي اشباع بايد به شدت محدود شوند. مواد غذايي مانند گوشت چرب، فرآوردههاي گوشتي از قبيل همبرگر، سوسيس، کالباس، کلهپاچه، فرآوردههاي لبني پرچرب، بسياري از شيرينيها و دسرهاي فوري حاوي اين نوع چربي مضر ميباشند. موادي چون کره حيواني، کره گياهي جامد، روغنهاي جامد، کيک خامهاي، بيسکويت کرمدار و فرآوردههاي گوشتي و غذاهاي سرخ شده نبايد توسط افراد مبتلا به اختلالات تنفسي در هنگام خواب مصرف شود.
- الکل : به عنوان يک عامل پريشاني و افسردگي بر دستگاه عصبي اثر ميگذارد و احساس «غمگيني» را افزايش ميدهد.
- کافئين : نوشابههاي گازدار، قهوه، چاي و برخي داروهاي سرماخوردگي محتوي کافئين هستند که باعث تحريک سيستم عصبي ميشود. مصرف بيش از حد آن، ممکن است باعث لرزش، تعريق، تپش قلب، تند شدن تنفس و آشفتگي در خواب شود. افرادي که مبتلا به بيخوابي هستند و کساني که به سختي ميخوابند بايد از مصرف قهوه، نوشابههاي داراي کولا و چاي غليظ خودداري کنند. مقادير زياد کافئين موجود در اين نوشيدنيها به طور مستقيم دستگاه عصبي را تحريک کرده و ميتواند باعث تعريق، تپش قلب و افزايش فشار خون شود. کاهش مصرف مواد حاوي کافئين بايد به صورت تدريجي باشد تا احتمال بروز علائم ناشي از قطع آن کاهش يابد.
- قند، عسل، آب نبات، بيسکويت، کيک و نوشيدنيهاي شيرين باعث افزايش ناگهاني قند خون ميشوند که در بيشتر موارد، در ادامه منجر به «پايين آمدن» سريع قند ميشوند. اين غذاها ممکن است احساس غمگين بودن را تشديد کنند و مبتلايان به افسردگي بهتر است آنها را در حد اعتدال مصرف کنند. اين مواد همچنين ميتوانند باعث عصبانيت، افزايش تحريکپذيري يا تشديد علائم بيش فعالي در کودکان و بزرگسالان شوند.
- پزشکان به افراد مبتلا به ميگرن توصيه ميکنند از خوردن غذاهايي مانند پنير که سرشار از تيرامين هستند خودداري کنند. در بسياري موارد، اين توصيه باعث کاهش علائم ميگرن ميشود.
- شربتهاي مصنوعي پرتقال، غذاها و ميان وعدههاي غذايي داراي ماده رنگي تارترازين ممکن است باعث فعاليت بيش از حد در برخي کودکان شود.
- غذاهاي فرآوري شده در کارخانجات صنايع غذايي : بسياري از غذاهاي آماده، شيرينيجات و ميان وعدههاي غذايي چند مرحله فرآوري را طي ميکنند و به همين دليل بسياري مواد مغذي ضروري لازم براي سلامت دستگاه عصبي را از دست ميدهند، بنابراين توصيه ميشود تا حد امکان به جاي اين قبيل غذاها، از مواد غذايي تازه استفاده شود.
0
0
پژوهشهاي مختلف نشان دادهاند برخي مواد مغذي براي توسعه و عملکرد درست دستگاه عصبي، ضروري هستند. به عنوان مثال کمبود اسيد فوليک در دوران بارداري احتمال بروز نقص در تشکيل دستگاه اعصاب را در جنين افزايش ميدهد، در حالي که کمبود شديد ويتامين B12 ممکن است باعث بروز اختلالات عصبي در مادر و همچنين کودک شود. تغيير در رژيم غذايي ميتواند در کاهش علائم برخي اختلالات دستگاه اعصاب و کنترل احساسات و هيجانات مؤثر واقع شود.
درجاتي از اضطراب که براي مدتي طولاني در حد زياد پايدار بماند، از نشانه هاي تنش عصبي (استرس) است.
فشار روحي ممکن است باعث از بين رفتن و يا تحريک اشتها شود، کودکان و نوجواناني که دچار فشارهاي روحي هستند و محيط اطراف آنها پرتنش است اختلالاتي در غذا خوردن پيدا ميکنند که ممکن است به صورت خودداري از خوردن غذا و يا پرخوري تظاهر کند.
موادغذايي و دستگاه اعصاب
مواد غذايي مفيد
- جو : حاوي ساپونين و ويتامينهاي گروه B است و خواص ضد افسردگي دارد.
- شير کم چربي : ميتواند به توليد آنزيمهاي مؤثر در فعاليت دستگاه اعصاب کمک کند و به طور کلي در تأمين و حفظ سلامتي اعصاب بدن مفيد است.
- گوشت : گوشت قرمز بدون چربي داراي ويتامين B12 است که تا حدي ميتواند در تشکيل و همچنين در فعاليت دستگاه اعصاب و پيشگيري از بيماريهاي روحي – رواني کمک کند.
- ريحان : سالهاست که خواص ضد افسردگي و آرام بخش آن شناخته شده است. براي افرادي که به طور فصلي به ويژه با شروع زمستان دچار اختلالات خلق و خو ميشوند، بسيار مفيد است.
- ماهي ساردين : حاوي اسيدهاي چرب امگا 3 ميباشد که به تکامل سيستم اعصاب و حفظ سلامتي مغز و اعصاب کمک ميکند و به ويژه براي خانمهاي باردار و شيرده مفيد است.
- کاهو : علاوه بر کلسيم و پتاسيم، حاوي نوعي ماده آرام بخش طبيعي به نام لاکتوکاريوم است و براي افرادي که دچار کم خوابي يا تنش عصبي هستند مفيد ميباشد.
- پرتقال : حاوي ويتامين C، آلفا و بتاکاروتن و همچنين فولات است و ميتواند رشتههاي عصبي را از آسيب راديکالهاي آزاد محافظت کند. مصرف اين ميوه به کاهش تنشهاي عصبي و رفع مشکلات خواب کمک ميکند.
- چغندر : حاوي فولات، ويتامين C، بتاکاروتن و مواد نشاستهاي است و ميتواند در کاهش علائم افسردگي مفيد واقع شود.
- کنجد : داراي اسيدهاي چرب اساسي لازم براي انتقال امواج عصبي است و ميتواند به تقويت حافظه کمک کند.
- بابونه : داراي خواص آرام بخش و خوابآور است و براي رفع بيخوابي و ساير مشکلات خواب مفيد ميباشد.
- نان يا بيسکويت سبوسدار : فرآوردههاي جو دو سر و غلات کامل (با سبوس و جوانه) سرشار از ويتامين B بوده و به تقويت سيستم عصبي کمک ميکنند. فيبر غير محلول موجود در اين غذاها نيز به پيشگيري از ايجاد يبوست و ساير اختلالات رودهاي ناشي از فشار روحي کمک ميکند.
- گل سرخ تأثيرات خوابآور ملايم دارد. عصاره يا پودر خشک شده آن را ميتوان همراه با شام مصرف کرد تا به خواب کمک کند.
- چاي بابونه ميتواند به آرامش اعصاب کمک کند و اگر به هنگام شب نوشيده شود، باعث بهبود خواب گردد.
- نان، ماکاروني، سيبزميني و برنج سرشار از کربوهيدراتهايي هستند که به آرامي در بدن مورد مصرف قرار ميگيرند. اگر غذاهاي مصرفي براي شام، در حد تعادل داراي اين مواد نشاستهاي و همچنين مقادير کمي پروتئين باشد ميتواند به رفع بيخوابي کمک کرده و بدن را براي خواب آماده کند.
- جو، برنج باسماتي، مخلوطي از مغزها (آجيل آلات)، غلات و خشکبار به آرامي هضم شده و به تدريج قند را در جريان خون رها ميکنند، بنابراين با ثابت نگه داشتن ميزان قند خون، احتمال خستگي را کاهش ميدهند.
- موز، سيب، گلابي، زردآلو، پرتقال، گريپفروت، آلو و هلو به ثابت نگه داشتن ميزان قند خون کمک کرده و ميتوانند براي افراد مبتلا به خستگي مزمن مفيد واقع شوند.
- نخود، لوبيا، عدس و سويا منابع پروتئيني مناسبي هستند که با کمک به ثابت نگهداشتن سطح قند خون ميتوانند در کاهش خستگي مؤثر واقع شوند.
موادغذايي نامناسب
- چربيها و روغنها : بايد در حد اعتدال مصرف شوند. مصرف غذاهاي سرشار از چربيهاي اشباع بايد به شدت محدود شوند. مواد غذايي مانند گوشت چرب، فرآوردههاي گوشتي از قبيل همبرگر، سوسيس، کالباس، کلهپاچه، فرآوردههاي لبني پرچرب، بسياري از شيرينيها و دسرهاي فوري حاوي اين نوع چربي مضر ميباشند. موادي چون کره حيواني، کره گياهي جامد، روغنهاي جامد، کيک خامهاي، بيسکويت کرمدار و فرآوردههاي گوشتي و غذاهاي سرخ شده نبايد توسط افراد مبتلا به اختلالات تنفسي در هنگام خواب مصرف شود.
- الکل : به عنوان يک عامل پريشاني و افسردگي بر دستگاه عصبي اثر ميگذارد و احساس «غمگيني» را افزايش ميدهد.
- کافئين : نوشابههاي گازدار، قهوه، چاي و برخي داروهاي سرماخوردگي محتوي کافئين هستند که باعث تحريک سيستم عصبي ميشود. مصرف بيش از حد آن، ممکن است باعث لرزش، تعريق، تپش قلب، تند شدن تنفس و آشفتگي در خواب شود. افرادي که مبتلا به بيخوابي هستند و کساني که به سختي ميخوابند بايد از مصرف قهوه، نوشابههاي داراي کولا و چاي غليظ خودداري کنند. مقادير زياد کافئين موجود در اين نوشيدنيها به طور مستقيم دستگاه عصبي را تحريک کرده و ميتواند باعث تعريق، تپش قلب و افزايش فشار خون شود. کاهش مصرف مواد حاوي کافئين بايد به صورت تدريجي باشد تا احتمال بروز علائم ناشي از قطع آن کاهش يابد.
- قند، عسل، آب نبات، بيسکويت، کيک و نوشيدنيهاي شيرين باعث افزايش ناگهاني قند خون ميشوند که در بيشتر موارد، در ادامه منجر به «پايين آمدن» سريع قند ميشوند. اين غذاها ممکن است احساس غمگين بودن را تشديد کنند و مبتلايان به افسردگي بهتر است آنها را در حد اعتدال مصرف کنند. اين مواد همچنين ميتوانند باعث عصبانيت، افزايش تحريکپذيري يا تشديد علائم بيش فعالي در کودکان و بزرگسالان شوند.
- پزشکان به افراد مبتلا به ميگرن توصيه ميکنند از خوردن غذاهايي مانند پنير که سرشار از تيرامين هستند خودداري کنند. در بسياري موارد، اين توصيه باعث کاهش علائم ميگرن ميشود.
- شربتهاي مصنوعي پرتقال، غذاها و ميان وعدههاي غذايي داراي ماده رنگي تارترازين ممکن است باعث فعاليت بيش از حد در برخي کودکان شود.
- غذاهاي فرآوري شده در کارخانجات صنايع غذايي : بسياري از غذاهاي آماده، شيرينيجات و ميان وعدههاي غذايي چند مرحله فرآوري را طي ميکنند و به همين دليل بسياري مواد مغذي ضروري لازم براي سلامت دستگاه عصبي را از دست ميدهند، بنابراين توصيه ميشود تا حد امکان به جاي اين قبيل غذاها، از مواد غذايي تازه استفاده شود.
یادت را از من نگیر،بگذار من هم مثل سهراب بگویم:دلخوشی ها کم نیست!!!