نقش تغذیه دراسترس ، اضطراب و افسردگی - نسخه قابل چاپ +- وبسایت تخصصی ام اس سنتر | بیماری ام اس | مرجع تخصصی ام اس (https://mscenter.ir) +-- انجمن: پزشكي (https://mscenter.ir/Forum-%D9%BE%D8%B2%D8%B4%D9%83%D9%8A) +--- انجمن: پزشكي (https://mscenter.ir/Forum-%D9%BE%D8%B2%D8%B4%D9%83%D9%8A--24) +---- انجمن: تغذیه و سلامت (https://mscenter.ir/Forum-%D8%AA%D8%BA%D8%B0%DB%8C%D9%87-%D9%88-%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%D8%AA) +---- موضوع: نقش تغذیه دراسترس ، اضطراب و افسردگی (/Thread-%D9%86%D9%82%D8%B4-%D8%AA%D8%BA%D8%B0%DB%8C%D9%87-%D8%AF%D8%B1%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%B1%D8%B3-%D8%8C-%D8%A7%D8%B6%D8%B7%D8%B1%D8%A7%D8%A8-%D9%88-%D8%A7%D9%81%D8%B3%D8%B1%D8%AF%DA%AF%DB%8C) |
گیاهان دارویی و خوراک های موثردراسترس ، اضطراب و افسردگی - Sina - 2010/09/16 دکتر احمد ساعدي عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران در گفت وگو با ايسنا در رابطه با نقش تغذيه در کاهش يا افزايش استرس اظهار داشت: استرس به دو دسته مطلوب و نامطلوب تقسيم ميشوند که نوع مطلوب آن به استرسهايي نظير زمان امتحان گفته ميشود که فرد براي افزايش قدرت و سرعت انتقال مطالب در سرجلسه به آن نيازمند است. اما نوع دوم به استرسهاي محيطي در خانواده يا محل کار اطلاق ميشود که نيازمند ريشه يابي و درمان است. وي در ادامه با بيان اين که تغذيه روش اصلي درمان استرس نيست، گفت: استفاده از يک رژيم غذايي نقش کمک کننده در کاهش استرس دارد که در اين ميان نقش ويتامين C انکار ناپذير است، چرا که وقتي فرد دچار استرس ميشود هورمونهايي در بدن او توليد ميشود که در اين ميان ويتامين C نقش موثري در پيشگيري از استرس در بدن دارد. اين متخصص تغذيه در تبيين مواد غذايي محرک و تشديد کننده استرس گفت: غذايي که شامل نمکها، قندهاي ساده (قند و شکر) نوشابههاي گازدار، غذاهاي آماده و فرآوري شده نظير سوسيس، کالباسها، غذاهاي کنسروي، چاي پررنگ و شکلات هستند موجب افزايش استرس ميشود. وي در خصوص بالا رفتن استرس توسط قندها گفت: قند و شکر باعث افزايش فشار خون ميشود که اين امر موجب تشديد استرس هم ميشود البته عامل قند و شکر در افزايش استرس موضوع ثابت شدهاي نيست. دکتر ساعدي افزود: مواد غذايي ديگري هم وجود دارد که باعث کاهش و جلوگيري از استرس ميشود که شامل ويتامينها، آنتي اکسيدانها و اسيدهاي چرب امگا 3 هستند از اين رو گوجه فرنگي، چاي سبز، هويج، اسفناج، مرکبات و ساير ميوه جات به دليل دارا بودن ويتامينها و آنتي اکسيدانها در زمره مواد غذايي کاهنده استرس به شمار مي آيند. وي با توصيه به مصرف هفتگي غذاهاي دريايي نظير انواع ماهيها افزود: اين غذاهاي به دليل داشتن اسيدهاي چرب امگا 3 در کاهش استرس مفيد و موثر هستند. دکتر ساعدي اظهار داشت: در هرم غذايي توصيه شده است که از غلات، سبزيجات، ميوهها، گوشتها، لبنيات و در نهايت از چربيها استفاده کنيم. غلات که در پائينترين قسمت هرم قرار دارند بيشترين سهم انرژي غذا را دارا بوده و چربيها که در بالاترين قسمت هرم قرار دارد پائينترين سهم را در غذاهاي توصيه شده دارا هستند. اين متخصص تغذيه با بيان نقش زغفران در کاهش استرس گفت: اما اين مسئله در تمام ادويهها صدق نميکند چرا که تعدادي از ادويه ها نظير فلفل و خردل باعث افزايش فشار خون و استرس ميشوند. وي در پايان خاطرنشان کرد: ويتامينها بايد در هماهنگي با هم مصرف شود تا بتوانند با هم همکاري کنند. براي مثال اگر ويتامين B12 دريافت نکنيم ولي اسيد فوليک به مقدار زيادي دريافت کنيم. اين عامل باعث کمبود اسيد فوليک ميشود. زيرا براي فعال شدن اسيد فوليک بدن نيازمند ويتامين B12 نيز است. بنابراين ويتامينها بايد به اندازه و در تناسب با هم مصرف شوند. خوراکیهای استرس زدا - TootFarangi - 2011/06/09 یک کارشناس در سایت تغذیه هول فود کاتولوگ فهرستی از مواد غذایی ارائه کرده است که این خوردنیها تاثیر بسزایی در دور کردن استرس از انسان دارند و یا به عبارتی آرامش بخش هستند.استرس ممکن است همه جا با شما باشد، مثل محیط کار، در هنگام رانندگی، در جشنها و مراسم و یا حتی در منزل و زمانی که اخبار ناخوشایندی ممکن است از طریق رادیو و تلویزیون به گوشتان برسد، اما در دنیای پرتنش امروز، چه کسانی ممکن است از استرس در امان باشند؟ کارشناسان معتقدند که یک رژیم غذایی تحریک کننده و نامنظم و آشفته در واقع پیش فاکتوری برای بروز استرس است که معمولا شامل مصرف چای و میان وعدهها به طور مکرر و نامنظم است، اما با دنبال کردن یک رژیم غذایی منظم و همچنین انتخاب خوردنیهایی مناسب میتوان تا حد امکان استرس روزانه را از خود دور نگهداشت ـ اولین خوردنی استرس زدا در این فهرست، «ماست» است. ماست به ویژه برای فصل تابستان مفید است، چون سبک بوده و هضم آن هم آسان است. دکتر شیفا شارما، متخصص تناسب اندام در هند در این باره میگوید: ماست یا هر محصول لبنی دیگر غنی از مادهای به نام تیروسین است که میزان سروتونین را در مغز افزایش میدهد. به بیانی دیگر پروتئینها در محصولات لبنی مقدار سروتونین را که نوروهورمونی در مغز است، افزایش میدهند و در نتیجه استرس اعصاب را کاهش داده و شما را آرام می سازد ـ خوردنی بعدی برای از بین بردن استرس، «شکلات تلخ» است. پزشکان می گویند: مصرف شکلات تلخ از مقدار هورمون استرس میکاهد و سایر آشفتگیهای بیوشیمیایی مرتبط با استرس را متعادل میسازد ـ مرکبات هم خوردنیهای مناسبی هستند برای برطرف کردن استرس. میوهها حاوی قند طبیعی هستند که ذهن را از استرس خالی میسازند و مرکبات و میوههای تابستانی تاثیر بیشتری در این زمینه دارند ـ خوردنی ضد استرس بعدی «بادام درختی» است. بادام سرشار از ویتامین «B2» و ویتامین «E»، منیزیم و روی است. ویتامینهای B و منیزیم تاثیر بسزایی در تولید سروتونین دارند که خلق انسان را تنظیم میکنند و استرس را تسکین میدهند. روی هم میتواند با برخی از اثرات منفی استرس مقابله کند و ویتامین E هم به عنوان یک آنتی اکسیدان مولکولهای رادیکال آزاد را که با استرس و بیماری قلبی مرتبط هستند، نابود میسازد ـ گزینه بعدی «چای» گیاهی یا «چای سیاه» است : که ضمن کنترل کالریها، خلق و خوی شما را نیز بهبود میبخشد.چای بابونه، چای یاسمن و سایر چایهای گیاهی تاثیر شگفت انگیزی روی بدن شما دارند و میتوانند مثل یک داروی مسکن عمل کنند ـ ماهی هم جزو خوراکیهای ضد استرس و آرامش بخش است. «ماهی» منبع غنی از چربیهای امگا ــ ۳ است که حاوی ویتامینهای گروه B به ویژه B6 و B12 مفید برای مقابله با استرس هستند. در واقع ویتامین B12 یکی از مهمترین مکملها برای ساخت سروتونین به عنوان هورمون شادی در مغز است و کمبود ویتامین B12 میتواند سبب افسردگی شود ـ کلم بروکلی یکی دیگر از خوردنیهای مفید برای مقابله با استرس است که وقتی به پاستا، برنج و یا سالاد افزوده میشود، تاثیر معجزه آسایی در ایجاد شادی در شما اعمال میکند. کلم بروکلی هم سرشار از ویتامینهای گروه B شامل اسید فولیک است که به کاهش ترس، اضطراب و نگرانی استرس و حتی افسردگی کمک میکنند. فیبر موجود در این سبزی نیز برای مقابله با یبوست و سندرم روده ترکیب پذیر مفید است که این سندرم در واقع حاصل استرس بلند مدت است ـ آخرین ماده معجزه آسا در کاهش استرس «سیر» است. سیر برای آرام کردن تنش و استرس و نیز کاهش گلوکز خون مفید است. سیر سرشار از آنتی اکسیدانها است و این مواد در مقابله با استرس بسیار مفید است منبع : روزنه گیاهان موثر در درمان افسردگی - nafass - 2011/10/23 [attachment=3883] [attachment=3884] [attachment=3885] از جمله گیاهان دارویی که در درمان افسردگی بکار می رود می توان به موارد زیر اشاره کرد: جو دوسر: اثرات ضد افسردگی آن شناخته شده است.جوشانده یا 2-3 سی سی عصاره ی مایع آن هر روز مصرف شود.در صورت حساسیت به گلوتن مصرف نشود. ریحان:برگ تازه ی آن را بخورید.از عصاره ی روغنی آن استحمام کنید.برگ آن را با گلبرگ گل سرخ یا بادرنجبویه مخلوط کرده و دم کنید.روزانه یک فنجان دم کرده میل کنید. گل گاوزبان: 10 سی سی افشره ی گیاهی روزی سه بار و یا دم کرده ی آن روزی یک فنجان. دامیانا:این گیاه با نام Turnera diffuse هم اثرات ضد افسردگی و هم تقویت سیستم هورمونی مردانه دارد.به صورت دم کرده و یا تنتور سه بار در روز پرتقال: قطره ی خوراکی آن اثرات ضد چاقی و ضد افسردگی دارد.روزی سه بار هر بار 10 قطره پس از غذا مصرف شود.در موارد افت فشار خون مصرف نشود. علف چای یا گل راعی:دم کرده یا تنتور بخش هوایی آن در درمان افسردگی ،اضطراب،خستگی مزمن و دردهای عصبی موثر است.مصرف آن حداقل برای دو ماه توصیه می شود. گل سرخ:آثار ضد افسردگی ،محرک قوای جنسی،آرام بخشی و ضد اسپاسم دارد.هم به صورت دمکرده و هم عصاره ی روغنی آن مصرف می شود. زعفران:عصاره کلاله ی زعفران در درمان افسردگی و اختلالات جنسی بکار می رود. گل شاه پسند(Verbena officinalis):اثرات آرام بخش،ضد اسپاسم،محرک و ضد افسردگی آن معرفی شده است.دم کرده و یا تنتور آن برای رفع خستگی و افسردگی استفاده می شود.در بارداری منع مصرف دارد. اسطوخودوس:تنتور آن برای رفع سردرد و افسردگی روزی دوبار مفید است. بادرنجبویه:دمکرده ی برگ آن و تنتور آن در درمان افسردگی بسیار موثر است .عصاره ی روغنی آن بسیار قوی تر است و چند قطره از آن برای رفع افسردگی در روز دارویی عالی است بهترین روش کاهش و از بین بردن اضطراب در طب سنتی چیست؟ - nazanin - 2011/10/29 اگر جزء آن دسته از افرادی هستید که اضطراب دارید، به جای استفاده از داروها و قرصهای شیمیایی با چند روش ساده و طبیعی میتوانید اضطراب خود را کاهش دهید، در راستای رسیدن به این هدف از آب و لیموترش و عسل غفلت نکنید. با چند روش زیر میتوانید آرامش را به خود بازگردانید. 1) آب یک عدد لیموترش را با چند عدد لیمو شیرین بگیرید و بنوشید. 2) آب و عسل و آب لیموترش را با هم مخلوط کنید و بنوشید. 3) یک عدد سیب خنک را که در یخچال نگهداری شده، رنده و به صورت پالوده در بیاورید، یک قاشق چایخوری بادرنج بویه یا فرنچ مشک به آن اضافه کنید، یک استکان عرق بهارنارنج و بیدمشک را نیز به آن بیفزایید و در انتها کمی عسل به آن بیفزایید و بگذارید یک ساعت بماند. هر روز یک قاشق ظهر و یک قاشق ظهر و یک قاشق شب قبل از خواب بخورید. 4) مخلوط یک قاشق مرباخوری بادرنج بویه و یک لیوان عرق بهار نارنج را با کمی عسل مخلوط کنید و بنوشید. با استفاده از این 4 روش بسیار ساده به راحتی میتوانید اضطراب خود را کم کنید. RE: بهترین روش کاهش و از بین بردن اضطراب در طب سنتی چیست؟ - نسترنى - 2011/10/29 ببخشيد اين فرنچ مشك چيه؟ RE: بهترین روش کاهش و از بین بردن اضطراب در طب سنتی چیست؟ - nazanin - 2011/10/29 (2011/10/29, 04:13 PM)نسترنى نوشته است: ببخشيد اين فرنچ مشك چيه؟ یه گیاه که خاصیت دارویی داره مثل جینسینگ خوردنی های آرامش بخش و ضداسترس - ahmad ebrahimi - 2011/11/01 تریپتوفان یک اسیدآمینهی ضروری برای بدن است که باعث ساخت سروتونین در مغز و در نتیجه تسکین و آرامش میشود. با مصرف مواد غذایی که در ذیل به آنها اشاره شده، مابقی زندگی را با اعصابی آرام و روانی سالم ادامه دهید. بر کسی پوشیده نیست که تغذیه تأثیر چشمگیری بر خلقیات و احساسات انسان میگذارد. برای مثال، هنگامی که مقدار زیادی شکر تصفیهشده (شکر سفید) مصرف میکنید، تا چند ساعت بعد احساس افسردگی و بیحوصلگی میکنید. این افزایش سطح قند خون بر روی تمرکز فرد تأثیر میگذارد و متعاقب آن در کار و روابط او خلل وارد میکند. پرهیز از خوردن اینگونه مواد به معنای رسیدن به آخر دنیا نیست، بلکه در عوض با خوردن این مواد مفید و مغذی علاوه بر داشتن اندامی متناسب، از استرس و اضطراب به دور خواهید بود. آجیل از مغزها استفاده کنید کمبود سلنیوم در بدن باعث اضطراب، افسردگی و خستگی میشود. آجیل (مغزها) سرشار از سلنیوم هستند، لذا مصرف مقداری از انواع آن به طور روزانه برای کاهش اضطراب و دلآشوب مفید میباشد. قارچ، ماهی تن و ماهی سالمون نیز حاوی مقادیر مناسبی از سلنیوم هستند. با این وجود، مصرف مغزها را فراموش نکنید. اسفناج مانند ملوان زبل غذا بخورید! منیزیم باعث آرامش اعصاب و عضلات میشود. همچنین بدن ما برای جلوگیری از فشارهای عصبی به منیزیم نیاز دارد، لذا کمبود آن منجر به تنشهای عصبی، گرفتگی عضلانی و خستگی میشود. اسفناج یک موتورخانه منیزیم است و به علاوه سرشار از ویتامینهای A، C و اسیدفولیک و کمی آهن میباشد. سعی کنید روزانه یک پیمانه اسفناج تازه و خام یا نیم پیمانه اسفناج پخته بخورید، البته ماهی و تخم کدو حلوایی نیز جایگزینهای مناسبی برای اسفناج میباشند. ریحان برای درمان از گیاهان کمک بگیرید ریحان منبع خوبی از منیزیم است که باعث آرامش اعصاب، شل شدن عضلات و راحتی رگهای خونی میشود. همچنین در ریحان خواص ضدباکتریایی و ضدالتهابی دیده شده که برای بهبود افراد مبتلا به ورم مفاصل (آرتریت روماتوئید) یا التهاب روده مفید میباشد. با مصرف مشتی برگ ریحان به همراه غذا، علاوه بر مزهای دلپذیر، مقدار زیادی آهن، کلسیم، پتاسیم و ویتامین C نیز دریافت خواهید کرد. برای این که طعم و عطر ریحان از بین نرود، میتوان آن را در انتهای پخت به غذا اضافه کرد. گفتنی است که بادرنجبویه و بابونه هم از سبزیهای معروف در رفع استرس و کاهش اضطراب میباشند. شکلات کاکائویی تلخهای مفید را فراموش نکنید تریپتوفان یک اسیدآمینهی ضروری برای بدن است که باعث ساخت سروتونین در مغز و در نتیجه تسکین و آرامش میشود. شکلات تلخ جدا از خواص آنتیاکسیدانی آن، سبب تقویت قلب میگردد، لذا به هنگام خرید شکلات دقت کنید تا میزان کاکائوی آن زیاد و شکرش کم باشد. جو از فواید جو بهره ببرید مجموعه کربوهیدراتهای موجود در بدن سبب افزایش جذب تریپتوفان و در پی آن ساخت سروتونین میشود. جو دارای نشاسته مفید است و در نتیجه باعث تجمع مواد قندی در خون و به دنبال آن شوک انسولینی نمیشود. به علاوه جو منبع خوبی از فیبر محلول است که در پایین آوردن کلسترول خون نقش مهمی دارد. برای داشتن اثر تسکیندهنده، توصیه میگردد جو را همراه با مقداری مواد پروتئینی (مانند مغزها و یا دانههای مفید) مصرف کنید. برنج قهوهای، غلات خام و حبوبات نیز منابع خوبی از کربوهیدراتها به شمار میآیند و میتوانند جایگزین مناسبی برای جو باشند. لبنیات به لبنیات «نه» نگویید! شاید برایتان جالب باشد که بدانید شیر اثر آرامبخش دارد. فقط کافی است شبهایی را به یاد آورید که مادرتان شیشه شیر گرمی را در دهانتان میگذاشت. شیر از آنجایی که حاوی تریپتوفان میباشد (تریپتوفان در ساخت سروتونین نقش دارد) باعث تسکین و آرامش مغز میشود. سروتونین علاوه بر احساس آرامش، باعث خواب عمیق و راحت هم میشود. اگر بدن شما قادر به هضم لاکتوز موجود در شیر نیست، از شیرهای بدون لاکتوز استفاده نمایید. ماهی و میگو از خوردن غذاهای دریایی لذت ببرید میگو ممکن است ظاهری کوچک داشته باشد، ولی از نظر ارزش غذایی، مادهای کامل به حساب میآید. این موجودات دریایی کوچک منابع بسیار خوبی از تریپتوفان و سلنیوم هستند که برای حفظ آرامش و اعصاب بدن ضروری میباشند. همچنین میگو دارای مقادیر مناسبی از اسیدهای چرب امگا-۳ و ویتامینهای D و B12 میباشد. آبزیان دیگر مانند ماهی هم همان خواص میگو را دارند و مصرف ماهی نیز توصیه میگردد. بروکلی مصرف گلهای خوردنی را افزایش دهید همانطور که میدانید کمبود پتاسیم سبب خستگی عضلات، بیحوصلگی و ضعف، تندمزاجی و اضطراب میشود، اما با مصرف کلم بروکلی میتوانید مقدار مناسبی از پتاسیم لازم را دریافت کنید. به علاوه، بروکلی سرشار از بتاکاروتن و ویتامینهای C و E میباشد که تقویت سیستم ایمنی بدن را به همراه دارد، لذا مصرف آن در چند وعده طی هفته توصیه میگردد. منابع دیگر پتاسیم شامل آواکادو، موز، کلم پیچ، کلم بروکسل، کدوحلوایی، گوجهفرنگی و بادمجان هستند. چای ایرانی روز را با نوشیدن چای آغاز کنید برگهای چای حاوی یک اسیدآمینه ضروری برای بدن میباشند که با تولید امواج مغزی آلفا سبب کاهش استرس و افزایش آرامش میشود. چای سبز نیز که لقب پادشاه گیاهان را به خود اختصاص داده است، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی و سرطان را کاهش میدهد و از فشار خون بالا جلوگیری میکند. کیوی با کیوی اوج بگیرید! مغز برای تبدیل تریپتوفان به سروتونین نیازمند ویتامین C است. در واقع، مغز یک پمپ مخصوص برای ویتامین C دارد و ویتامین C اضافی در خون را به سمت خود میکشد و نگاه میدارد. میوه کیوی منبع خوبی از ویتامین C است که مصرف روزانه آن توصیه میشود. اگر از کیوی خوشتان نمیآید، میتوانید میوههای دیگر غنی از ویتامین C را جایگزین آن کنید که مهمترین آنها عبارتند از توتفرنگی، پرتقال و گریپفروت. منتظر نظر و امتیاز شما برای درج مطلب بعدی هستم . بد غذا خوردن موجب افسردگی میشود . . . - Saina - 2011/12/01 تغذیه تاثیری شگرف بر سلامت جسمی و روحی ما دارد . تحقیقات اخیر مشخص کرده است مصرف چربیهای ترانس و اشباع نه تنها میتوانند عامل ابتلا به ناراحتیهای قلبی باشند بلکه خطر ابتلا به افسردگی را هم بالا میبرند. تحقیقات انجام شده توسط پژوهشگران اسپانیایی روی عادات غذایی 12 هزار و 59 فرد دانشگاهی نشان داده است افرادی که چربیهای ترانس زیاد مصرف میکنند 50 درصد بیش از سایرین در معرض افسردگی قرار دارند. برخلاف آنها، افرادی که اهل مصرف چربیهای یک ظرفیتی غیراشباع هستند کمتر از سایرین به افسردگی دچار میشوند. به گفته متخصصان داشتن یک رژیم سالم غذایی نه تنها خطر ابتلا به ناراحتیهای قلبی و انواع سرطانها را پایین میآورد بلکه سلامت روان را هم تضمین میکند. مثلا داشتن رژیم مدیترانهای مانع از بروز افسردگی میشود برخلاف آن رژیمهای غربی احتمال افسردگی را بالا میبرند. استاد طب پیشگیری از دانشگاه لاس پالماس دگران در این باره گفت: هر چه قدر یک فرد بیشتر از چربیهای ترانس استفاده کند به همان میزان با احتمال بیشتری تحت تاثیر اثرات مخرب ناشی از آن قرار خواهد گرفت. این در حالی است که نوع دیگری از چربیها که در ماهیها، روغنهای گیاهی و روغنزیتون یافت میشوند میتوانند خطر ابتلا به علائم افسردگی را تا حد زیادی کاهش دهند. البته باید توجه داشت این مطالعات روی افرادی انجام شد که میزان مصرف چربیهای ترانس در آنها کم بود . با این حال محققان متوجه شدند خطر ابتلا به افسردگی در این افراد تا 50درصد بیشتر از دیگران است که این موضوع نشان میدهد رژیم غذایی که هر فرد مصرف میکند نقش بسیار مهمی در وضعیت روحی او بازی میکند. در حال حاضر نزدیک به150میلیون نفر در جهان از علائم افسردگی رنج میبرند که این آمار در طول سالهای گذشته رشد چشمگیری داشته است . دانشمندان معتقدند تغییر در رژیم غذایی انسانها از مهمترین عوامل بروز این حالت در جامعه مدرن امروز شده است. www.salamatiran.com مواد غذائی استرس زا - najva - 2011/12/08 استرس فشاری است كه در اثر تغییرات ایجاد شده در محیط به بدن تحمیل می شود. بعضی از استرس ها مفید هستند، اما وقتی از كنترل خارج می شوند، بدن به صورت های مختلفی از آثار سوء آن ها رنج می برد. استرس چیست؟ استرس فشاری است كه در اثر تغییرات ایجاد شده در محیط به بدن تحمیل می شود. بعضی از استرس ها مفید هستند، اما وقتی از كنترل خارج می شوند، بدن به صورت های مختلفی از آثار سوء آن ها رنج می برد. استرس تحمیل شده، انرژی بدنی و ذهنی را تحت تأثیر قرار می دهد. به دنبال استرس، كاهش انرژی ذهنی و بدنی، خستگی، بی خوابی، تحریك پذیری و احساس افسردگی، افزایش ضربان قلب، بالارفتن فشار خون، افت قندخون، آسیب پذیری سیستم ایمنی و تغییر در وضعیت اشتها ایجاد می شود. مجموع موارد ذكر شده تأثیرات نامطلوبی بر فعالیت فرد سالم گذاشته و باعث تضعیف بدن می شوند. در شرایط استرس، تولید سلول های ایمنی نوع لنفوسیت T افزایش می یابد ومقدار زیادی سم در بدن انسان جمع می شود. تولید هورمون آدرنالین به دنبال استرس و شرایط ناموزون با بدن، افزایش می یابد. تولید بیشتر آدرنالین به بدن كمك می كند تا انرژی بیشتری برای مقابله با شرایط جدید داشته باشد. از طرفی تولید آدرنالین، ذخایر موادقندی را تخلیه می كند. افزایش ترشح هورن های بدن، پاسخ طبیعی بدن ما به استرس است. غذا بر روی فعالیت مغزی تأثیر می گذارد. به عبارتی موادغذایی بر روی فعالیت تركیبات شیمیایی به نام نوروترانسمیتر( انتقال دهنده های عصبی ) اثر می گذارند. این تركیبات برای هوشیاری بدنی لازم هستند. شاید این سؤال برای شما هم پیش آمده باشد كه آیا غذا در كنترل استرس مؤثر است یا نه؟ مصرف موادغذایی در زمان استرس بر پایه شواهد علمی است. اكثر مردم به این موضوع واقف هستند كه در زمان استرس بیشتر غذا می خورند و انتخاب آنها بیشتر از گروه مواد قندی و نشاسته ای است. اسیدهای آمینه برای ورود به مغز از طریق جریان خون مغزی، با اسیدآمینه تریپتوفان رقابت می كنند و اجازه ورود به تریپتوفان را نمی دهند. مصرف مواد حاوی كربوهیدرات تولید هورمون انسولین را تحریك می كنند. ترشح هورمون انسولین از ورود اسیدهای آمینه به مغز جلوگیری كرده و فقط به اسیدآمینه تریپتوفان اجازه می دهد تا وارد سلول مغزی شود. تریپتوفان باعث ترشح هورمون سروتونین می شود و سروتونین از مهمترین ناقلین مغزی است و كاهش آن سبب بی خوابی، بی علاقگی، فقدان انرژی، عدم تمركز حواس و افسردگی می شود. توجه به این موضوع مهم است كه غذاهایی كه ترشح سروتونین را افزایش می دهند، دارای چربی های پنهان هستند، بنابراین همانطور كه سطح سروتونین( هورمون آرام بخش ) افزایش می یابد، چربی هم وارد گردش خون می شود. علاوه بر این بدن در پاسخ به استرس، هورمون كورتیزول بیشتری ترشح می كند. افزایش ترشح هورمون كورتیزول، ترشح اسید معده را زیاد كرده و به مخاط معده آسیب می رساند.هورمون كورتیزول فعالیت هورمون انسولین را مختل می كند، و چربی ها را كه به طور ناآگاهانه در زمان استرس وارد بدن می شوند، به راحتی ذخیره می كند. در سنین بالای 40 سال كاهش متابولیسم( سوخت و ساز) بدن، فرد را برای استرس آماده تر می كند. در این شرایط هورمون هایی ترشح می شوند كه اشتها را زیاد كرده و چربی را ذخیره lمیکند چه موادغذایی باعث ایجاد استرس می شوند؟ كافئین ماده ای محرك است كه در قهوه، چای، كولاها، شكلات و تعدادی از داروها وجود دارد. مصرف زیاد موادغذایی حاوی كافئین همانند استرس عمل می كند و گاهی اوقات علائم آن را بدتر می كند. یك ماده محرك، ترشح اسید معده و هورمون های تیروئیدی را بیشتر می كند. این مسئله ضمن ایجاد اضطراب، فعالیت كلیه ها را بیشتر می كند. با افزایش فعالیت كلیه ها، دفع ادراری افزایش می یابد. كافئین، همچنین جذب آهن دریافتی از طریق مواد گوشتی مانند( گوشت مرغ و قرمز) را مهار می كند و سبب ایجاد كم خونی ناشی از فقر آهن می شود. اغلب مردم كافئین را به عنوان عاملی محرك برای افزایش انرژی مصرف می كنند. این یك احساس كاذب از انرژی است و در واقع غدد فوق كلیوی را خسته می كند؛ چون هورمون های آدرنالین كه هورمون های استرس نامیده می شوند، از غدد فوق كلیوی ترشح می شوند. كافئین می تواند سردرد ایجاد كند، بنابراین مصرف آن را كاهش دهید و در صورت تمایل به مصرف قهوه، قهوه بدون كافئین را مصرف كنید. از عوامل محرك دیگر فسفر است كه به نوشیدنی های گازدار اضافه می كنند. مصرف نوشابه های گازدار، تعادل كلسیم و فسفر بدن را به هم می زند. عدم تعادل بین كلسیم و فسفر، باعث كاهش كلسیم خون و افزایش برداشت كلسیم از استخوان ها و افزایش خطر پوكی استخوان به خصوص در خانم ها می شود. فسفر همچنین بر روی اسید كلریدریك معده كه برای هضم غذا لازم است، تأثیر منفی می گذارد و علاوه بر آن برای افرادی كه مشكل دفع دارند، مضر است. آب های معدنی و آب چشمه فسفر ندارند. افزودنی ها و نگه دارنده هایی مانند نیتریت و نیترات كه به موادغذایی مانند سوسیس، كالباس و ماهی دودی برای محافظت از تخریب اضافه می كنند، با مواد شیمیایی، تركیب شده و موادی به نام نیتروزامین ها را تولید می كنند. مونوسدیم گلوتامات از افزودنی هایی است كه مردم خاور دور برای حفظ رنگ سبزی های كنسروی و گوشت های پخته اضافه می كنند. این تركیب شیمیایی باعث سردرد، واكنش های پوستی و سوزش در ناحیه پشت گردن می شود. بهترین راه حل برای كاهش اثرات مواد افزودنی، كاهش مصرف غذاهای حاوی مواد افزودنی است. مصرف بیش از حد موادقندی ساده مانند شكر نیز به عنوان عاملی برای ایجاد استرس و تحریك پذیری شناخته شده اند. مصرف بیش از حد موادغذایی حاوی قندهای ساده مانند دونات، كیك وشكلات در طول روز باعث خستگی و تحریك پذیری فرد می شوند كه با افزودن مقداری مواد حاوی پروتئین، اثر این مواد را می توانید مهار كنید. منبع:www.iranhealers.com عذاهائی با طعم استرس - najva - 2012/02/03 غذاهایی با طعم استرس سلامت نیوز: استرس یکی از مشکلاتی است که این روزها بیشتر مردم به آن دچار هستند. بارها در مورد غذاهایی که از استرس جلوگیری می کنند شنیده ایم اما این بار به نقطه مقابل آن اشاره خواهیم کرد. تعدادی از مواد هستند که با خوردن یا نوشیدن آن ها مانند آب یا غیره، می توانیم از استرس خود جلوگیری کنیم اما این بار به موادی می پردازیم که خود باعث ایجاد استرس در بدن ما می شوند. غذاهای حاوی شکر فرآوری شده: این روزها این نوع غذاها ما را محاصره کرده اند و همه فست فودها یا غذاهای بسته بندی که مصرف می کنیم حاوی شکر فراوری شده هستند. اگر عجله داشته باشید و با وجود وقت کم مطمئنا به سراغ این غذاها می روید و با خوردن آن ها برای یک مدت کوتاه احساس خوبی دارید و این به دلیل وجود همان شکر است، اما بعد از مدتی این امر برعکس شده و حال خوب شما را به استرس تبدیل می کند و درمواقعی که شما عجله دارید استرس شما را بیشتر نیز می کنند. در مواقعی که عجله دارید بهتر است از این غذاها پرهیز کنید و به مواد سالمی مانند شیر و یا یک کیک کوچک اکتفا کنید. غذاهای حاوی نگه دارنده: این روزها بیشتر غذاهای بسته بندی به مدت زیادی قابلیت استفاده دارند و برای این ماندگاری باید از مواد نگه دارنده استفاده شود. این مواد بسیار مضر هستند. بعد از استفاده از این مواد بسته بندی، مواد نگه دارنده وارد خون شما شده و فشار خون را بالا می برند و همین امر خود سبب ایجاد استرس می شود. کلسترول بالا: کلسترول یکی از مواد مغزی بسیار مهم برای بدن است و به سلامتی کمک می کند اما اگر ذره ای از حالت عادی خارج شود بسیار مضر و گاها کشنده است. برای مثال چیپس و یا سیب زمینی سرخ شده مقدار بسیار زیادی کلسترول دارند و باخوردن آن ها تنها فشار خون خود را بالا می برید و اختلالاتی نیز در سیستم هورمون های شما ایجاد می شود. همه این مسائل تنها شما را به سمت یک روز پر از استرس حرکت می دهند. پروتئین زیاد: این روزها بیشتر غذاها سرشار از پروتئین هستند و به نوعی جهان پر از غذاهای پرکالری و سرشار از پروتئین شده است. چیزی که مردم به آن آگاه نیستند این است که خوردن غذاهای پروتئین دار بدون اینکه ورزشی بکنیم یا اینکه فعالیتی داشته باشیم برای بدن مفید نیستند. در بدن ما هورمونی به نام سروتئین وجود دارد که از استرس جلوگیری می کند و این هورمون برای انجام کارش به ویتامین B6 نیاز دارد. شما با خوردن پروتئین زیاد ویتامین های B6 را برای شکستن آن ها مشغول می کنید و این هورمون نمی تواند کار خود را به درستی انجام بدهد. منبع: فردانیوز |