همچنین ببینید

آب درمانی

آب درمانی

بشر از زمانهای بسيار دوراز آب به عنوان وسيله اي براي درمان استفاده كرده. آب داراي خواص فيزيكي وشيميايي منحصر به فردی است كه تمرين درآن نسبت به تمرين در خارج از آن داراي مزيت زيادی است. مقاومت آب 12 مرتبه بيشتر از هوا می باشد و همين باعث تقويت عضلانی می شود. تمرين در آب موجب كاهش استرس وارده به مفاصل و احساس كم وزنی مي شود در نتيجه تمام افراد سالم و اغلب بيماران‌،‌ مخصوصا افراد مبتلا به ضعف شديد ماهيچه ی می توانند با ايمني كامل در داخل آب به فعاليت فيزيكي و تمرين بپردازند.

 یوگا و تاثیرات آن بر ام اس

ورزش یوگا، ورزشی است که ریشه آن به 5 هزار سال پیش، باز می‌گردد. این ورزش متعلق به هند است. امروزه یوگا به یکی از مورد توجه ترین ورزش‌ها تبدیل شده است. فواید و تأثیرات یوگا بر بدن و روان باعث جلب توجه‌ها شده است. 

اکثر حرکات ورزش یوگا از هنر های رزمی آسیای شرقی مثل تای چی الگو برداری شده است. یوگا ورزشی برای تمرین ذهن و هماهنگی آن با بدن است. ریشه واژه یوگا از کلمه یوجی در زبان سانسکریت به معنای اتحاد وام گرفته است. طبق فلسفه به وجود آورندگان این ورزش، هدف اتحاد بین ذهن و بدن و نیرو های منفی و مثبت است که فرد را به زندگی شاد، متعادل و مفید می رساند. هدف نهایی و والای یوگا رسیدن به کالیالی به معنای رهایی و آزادی است.

به طور قطع میتوان گفت یوگا ارزانترین ورزش دنیا است. برای شروع آن فقط به آموزش نیاز است و هیچ لباس یا تجهیزات خاصی ضروری نیست. این موضوع باعث شده که افرادی در سنین مختلف و در مناطق مختلف جهان به آن علاقه مند شوند. هرکسی می تواند مشغول به این ورزش شود. حتی کسانی که معلولیت های جسمی دارند می توانند آن را انجام دهند.

یوگا به تجهیزات خاصی احتیاج نداردیوگا به تجهیزات خاصی احتیاج ندارد

 

یوگا چیزی بیش از کشش است

بسیاری از افراد تصور می کنند که تمرین یوگا به عنوان کشش یا چرخاندن بدن به اشکال مختلف بسیار سخت است. اما یوگا از آن چه به نظر می رسد آسان تر است. ژست های ساده و همچنین پیچیده ای وجود دارد، بنابراین برای هر فردی با هر سطح توانایی، حرکتی مناسب وجود دارد. یوگا به تجهیزات خاصی نیاز ندارد، بنابراین تقریباً در هر جایی می توانید این کار را انجام دهید.

یوگا ورزش خوبی است و می تواند به شل شدن عضلات متشنج بدن کمک کند. مناطقی از بدن که بیشترین استرس را در افراد مبتلا متحمل می شوند، می توانند گردن، شانه ها و پشت باشند. اما سایر قسمت های بدن (مانند صورت، فک، انگشتان یا مچ دست) نیز می توانند از کشش های ساده یوگا بهره مند شوند.

یوگا چیزهای فراتر از ورزش بدنی است. نکته مهم برای به دست آوردن بهترین نتیجه از هر حالت این است که نه تنها بر روی بدن، بلکه بر روی ذهن و تنفس تمرکز می کند.

شرکت در کلاس های یوگا

انواع یوگا

همانطور که گفته شد ورزش یوگا در طول زمان و در آسیای شرقی بر پایه هنر های رزمی ابداع شد و به همین دلیل انواع مختلفی از آن وجود دارد. یوگای وینیاسا، یوگای هاتا، یوگای احیاگر، یوگای شیواناندا، یوگای یین (ترمیمی)، وینی یوگا، یوگای آشتانگا، یوگای قدرتی، یوگای بیکرام، اسواروپا یوگا، کریپالو یوگا، یوگای آینگار، آناندا یوگا و یوگای کندالینی از انواع مختلف آن هستند که به مهم ترین آنها خواهیم پرداخت.

آشتانگا

آشتانگا یکی از جدید ترین شاخه های یوگا است که کمی سخت تر از حالت معمول ارزیابی می شود. تمرکز این شاخه روی همگام سازی حرکات فیزیکی با تنفس و به همراه حرکات مداوم است که قدم به قدم سنگین تر و پیچیده تر می شوند. این حرکات باعث افزایش گردش خون و تعریق می شود که هدف آن سم زدایی بدن مخصوصا ماهیچه ها است. نتیجه تمرین در این شاخه گردش خون بیشتر، انعطاف بدنی و قدرت بدنی بیشتر و بدنی سبک و خالی از سم و یک ذهن آرام است. این شاخه یکی از حرفه ای ترین شاخه های یوگا است و برای مبتدیان توصیه نمی شود.

نمونه ای از حرکات آشتانگانمونه ای از حرکات آشتانگا

بیکرام

مانند آشتانگا، بیکرام هم بر پایه خروج سموم و افزایش قدرت بدنی بنا شده است. با این تفاوت که در بیکرام تمرینات بدنسازی به خصوصی وجود دارد. بنیانگذار این شاخه قهرمان وزنه برداری المپیک در سال 1963 بود. یکی از قوانین عجیب و جالب این شاخه تمرین در دمای 40 درجه و با رطوبت 40 درصد است که تعریق به بیشترین حد خودش برسد.

ایشتا          

شاخه یوگای ایشتا توسط یک معلم در کشور آفریقای جنوبی ابداع شد و توسط پسرش توسعه یافت. تمرکز این شاخه بر روی ذهن و آرامش آن است و حرکات پیچیده بدنی ندارد. در این شاخه فرد در حالت بدنی ساده مثل نشستن چهار زانو یا خوابیده قرار میگیرد و همزمان با کنترل تنفس به تصویرپردازی و مراقبه می پردازد. این شاخه تاثیرات چشمگیری در آرامش افراد دارد.

نمونه ای از حرکات ایشتانمونه ای از حرکات ایشتا

اینگار

اینگار یوگا یکی از پرطرفدارترین و معروف ترین شاخه های یوگا است. تمرکز این شاخه بر روی مقاومت، قدرت و انعطاف بدنی است و حرکات آن بیشتر بر روی تعادل تمرکز می کنند. تفاوت عمده این شاخه در مدت زمان هر حرکت است. فرد علاوه بر کنترل تنفس در حرکات به خصوصی برای یک الی دو دقیقه قرار می گیرد و بعد از چند ثانیه استراحت حرکت بعدی شروع می شود.

استفاده از تجهیزات کمکی پزشکی در این شاخه از یوگا مجاز می باشد و افرادی که برای حفظ تعادل یا کنترل درد به کوسن، مفصل بند یا ... احتیاج داشته باشند می توانند از آنها استفاده کنند. این موضوع به افرادی که دچار بیماری خاصی هستند یا افراد مسن اجازه می دهد تا بدون نگرانی بتوانند از این حرکات بهره ببرند. حرکات این شاخه سبک تر از شاخه های دیگر است و تاثیرات مثبت آن در بهبودی مصدومیت ها ثابت شده است.

جیواموکتی

جیواموکتی یوگا یکی از شاخه های منحصر به فرد و خاص این ورزش است. این شاخه بیشتر از ورزش، سبک زندگی تلقی می شود. در این شاخه حرکات به خصوصی وجود ندارد اما جنبه های معنوی و اخلاقی که بر پایه اخلاقیات آسیای شرقی باستان مکتوب شده اند مهم است. برای مثال این شاخه به گیاهخواری، جلوگیری از خشونت، منع مصرف الکل و در مجموع جنبه های جامعه شناسی اشاره دارد. یکی از بخصوص ترین ویژگی های آن پخش موسیقی های آرامبخش در حین تمرین است.

کریپالو

کریپالو یکی از شاخه های بسیار معنوی یوگا است. واژه کریپالو به معنای هوشیاری است و هدف آن آگاه کردن فرد نسبت به معنویات و شخصیت خود است. این شاخه سه مرحله دارد. مرحله اول شامل یاد گرفتن حرکات و مرحله دوم حفظ حرکات و مرحله سوم مراقبه حین انجام حرکات است. شیوه کار این شاخه به این صورت است که حرکت فیزیکی خاصی به فرد آموزش داده می شود. سپس فرد باید بدن خود را در حالت آموزش داده شده نگه دارد تا گره های معنوی وجودش باز شوند. مدت زمان انجام هر حرکت در این شاخه کاملا به فرد بستگی دارد و ممکن است فردی ساعت ها در حالتی ثابت بماند.

نکته جالب در مورد این شاخه این است که در هر جلسه فقط حرکت اول به فرد آموزش داده می شود. باور بر این است که بعد از باز شدن گره های معنوی حرکات بعدی به صورت ناخودآگاه روی خواهند داد و نیازی به آموزش ندارد.

احیاگر

هدف یوگای احیاگر از بین بردن خستگی جسمی و بازیابی انرژی جسمانی است. اکثر حرکات این شاخه در حالت دراز کشیده انجام می شود و حرکات به کشش عضلات اشاره دارد. این شاخه برای افرادی که در طول روز با فشار بدنی زیادی مواجه میشوند بهترین انتخاب است. گاهی حرکات این شاخه منجر به به خواب رفتن فرد می شود. این موضوع به معنای غایت احیای انرژی بدن است و اتفاقی مثبت تلقی می شود.

یوگای احیاگر شامل حرکات دراز کشیده استیوگای احیاگر شامل حرکات دراز کشیده است

مراقبه

مراقبه یا مدیتیشن یکی از اصول اصلی و مهم در یوگا است. در واقع قبل از شروع یوگا باید مراقبه را فرا گرفت. اما نگران نباشید، اکثر افراد بدون نیاز به آموزش خاصی می توانند مراقبه کردن را فرا بگیرند. هدف از مراقبه آرامش ذهن است و راه های زیادی برای آن وجود دارد. برای مثال یکی از روش ها این است که به شی خاصی خیره شوید و تنفس خود را کنترل کنید. این شی صرفا وسیله ای برای جلب تمرکز شما است. در واقع روی آن شی تمرکز می کنید تا مبادا چیزی حواس شما را پرت کند.

اصل ماجرای مراقبه هیچ ارتباطی به آن شی ندارد. وقتی تمرکز خود را روی شی واحدی جلب می کنید ذهنتان فرصت آرامش پیدا می کند و می تواند به گره های ذهنی بپردازد. ممکن است در ابتدا این کار برایتان بی فایده به نظر برسد اما بعد از مدتی تاثیرات آن را مشاهده خواهید کرد. ذهنتان باز تر خواهد شد و همینطور راحت تر می توانید روی کارهایی که میخواهید تمرکز کنید.

تاثیر مراقبه روی مغز

تاثیرات مراقبه روی زندگی افراد در سال های اخیر نظر پزشکان را به خود جلب کرده است. به همین دلیل پزشکان به کمک ابزار دقیق مثل EEG یا FMRI که به کمک آنها می توانند وضعیت مغز را بسنجند، به ارزیابی ذهن افراد در حین مراقبه پرداختند. نتایج بسیار شگفت انگیز بود. فعالیت ذهن وقتی فرد در حال مراقبه است عملا متوقف می شود. در واقع فرایند های هوشیارانه مغز متوقف می شوند. مثل اتفاقی که در حین خواب می افتد. در مطالعات پیشرفته تر متخصصان متوجه شدند امواج مغز در هنگام مراقبه کاملا مشابه امواج مغز حین خواب است. این مطالعات نشان می دهد مراقبه به معنای واقعی کلمه استراحت ذهن است.

در طول روز ما با اتفاقات زیادی مواجه می شویم و ذهن ما مدام در حال پردازش آنها است. در حالت معمول ممکن است متوجه چیزی نشویم اما گاهی تاثیر این گره های ذهنی در تصمیمات و واکنش های ما قابل مشاهده است. مراقبه با استراحت دادن به مغز باعث کاهش اضطراب و افزایش آرامش می شود و به این صورت می توانیم تاثیرات منفی اتفاقات روزمره را از بین ببریم. شواهد نشان داده اند فقط بیست دقیقه مراقبه در روز تاثیرات مثبت آن را به حداکثر می رساند.

فواید یوگا

یوگا به کمک افزایش آرامش ذهن و بدن به سادگی می تواند باعث کاهش استرس و اضطراب شود. همینطور به کمک حرکات خاص خود می تواند باعث ترشح هورمون هایی شود که در افزایش نشاط و سرزندگی نقش دارند و به این صورت می تواند علائم افسردگی را کاهش داده یا از بین ببرد. این حرکات بر پایه حرکات هنر های رزمی آسیای شرقی پایه ریزی شده اند و می توانند در دراز مدت باعث افزایش تعادل بدنی و انعطاف پذیری ماهیچه های بدن شوند. علاوه بر این به کمک کاهش استرس و افزایش نشاط و همینطور کمک به ماهیچه های بدن می تواند وضعیت خواب فرد را بهبود بخشد.

برخی از حرکات این ورزش می توانند در تحریک سیستم لنفاوی بدن نقش داشته باشند. برای مثال حرکاتی که باعث ثابت ماندن سر و گردن در وضعیت خاصی می شوند غدد لنفاوی را مستقیما تحریک می کنند و این تحریک می تواند باعث افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن شود. این حرکات علاوه بر این باعث افزایش قدرت ماهیچه ها و استقامت آنها می شوند. این فشار های سبک به ماهیچه های بدن باعث به جریان افتادن خون شده و در مجموع جریان خون فرد را بهبود می بخشد.

یوگا در دوران حاملگی کمک شایانی به مادر و جنین می کندیوگا در دوران حاملگی کمک شایانی به مادر و جنین می کند

آزاد کردن تنش


در حالی که می توان فواید جسمی یوگا را مشاهده و اندازه گیری کرد، بسیاری از کارشناسان معتقدند فواید دیگری نیز وجود دارد که حتی فراتر از این نیز هستند.

دیوید سیمون، متخصص مغز و اعصاب و مدیر عامل و مدیر پزشکی مرکز رفاه Chopra در کارلسباد، می گوید:"ما به یوگا به عنوان یک فناوری برای کاهش تلاطم جسمی و روانی، آرام کردن ذهن و کاهش استرس نگاه می کنیم. تمرکز ما بر کاهش علائم بیماری های عصبی با تغییر در ارتباط بیمار با آن ها است.

 هنگامی که افراد مبتلا به درد مزمن استرس خود را با استفاده از یوگا و مدیتیشن کاهش می دهند، توانایی خود را در تعدیل درد و رنج می یابند."

مرکز Chopra با بسیاری از افراد مبتلا به MS و سایر بیماری هایی که باعث درد عضلانی-اسکلتی می شوند کار می کند. به گفته دکتر سیمون، افراد مبتلا به درد مزمن معمولاً تنش را در جاهایی که ناراحتی دارند، به عنوان راهی برای کنترل آن نگه می دارند. دکتر سایمون می گوید، بخشی از محدودیت آن ها به دلیل درد فیزیولوژیکی است اما این تنگی عضله یکی دیگر از عوامل مؤثر است. یوگا به آن ها می آموزد که در کجا درد را تحمل می کنند، در آن نواحی نفس می کشند و انعطاف پذیری خود را گسترش می دهند تا بتوانند تنش را آزاد کنند. همچنین یوگا برای کاهش خستگی و کنترل اسپاسم بسیار عالی است، زیرا به کل سیستم شما - ذهن و بدن انرژی می بخشد.

یوگا برای کاهش استرس ناشی از ام اس پیشنهاد می شود

یوگا می تواند با تحت تأثیر قرار دادن سه قسمت که اغلب تحت تأثیر استرس قرار می گیرند، فرد مبتلا به ام اس را به آرامش برساند: بدن، ذهن و تنفس.

برای انجام این مدیتیشن لازم نیست صبر کنید تا استرس شما شروع شود و سپس اقدام به انجام آن کنید. افراد مبتلا که هر روز کمی یوگا انجام می دهند، معمولاً می بینند که وقتی زندگی کمی دچار تلاطم می شود، بهتر قادر به اداره امور هستند. تمرین یوگا توانایی شما را در ایجاد آرامش، تمرکز، تعادل و آرامش، بالا می برد.

تاثیر یوگا بر سلامتی

همانطور که گفته شد ورزش یوگا می تواند تاثیرات مثبت بسیاری روی سلامتی داشته باشد. ورزش یوگا باعث آرامش ذهن و هماهنگی آن با بدن می شود و از این طریق می تواند استرس و اضطراب زندگی روزمره را کمرنگ کند و سلامت روانی به ارمغان داشته باشد. علاوه بر آن حرکات یوگا با کشش عضلات و ماهیچه ها می تواند درد های سطحی کمر و مفاصل را کمتر کند. همینطور ورزش یوگا می تواند تاثیر زیادی روی سیستم ایمنی بدن داشته باشد. کاهش استرس به تنهایی به سیستم ایمنی بدن کمک می کند اما حرکات این ورزش با تحریک غدد لنفاوی بدن می تواند تاثیر چشمگیری در سیستم ایمنی بدن داشته باشد.

تاثیر یوگا بر بیماری های مختلف

چند سالی است که یوگا به عنوان درمان کمکی در کنار درمان اصلی برای تعداد زیادی از بیماری ها توسط پزشکان پیشنهاد می شود. تاثیرات یوگا روی بیماری های روانی و جسمی ثابت شده است و استفاده از آن در علم پزشکی روز به روز بیشتر می شود. تاثیر این ورزش روی افسردگی مدتهاست که کشف شده است. این ورزش با کاهش اضطراب و افزایش نشاط تاثیرات تایید شده ای روی بیماری افسردگی داشته و معمولا در کنار دارو ها از آن استفاده می شود.

تاثیر یوگا بر بیماری های جسمی هم تا حدودی شناخته شده است. در بخش بعدی به تاثیر یوگا بر بیماری آی بی اس و بیماری ام اس خواهیم پرداخت.

این ورزش برای افرادی با هر وضعیت بدنی امکانپذیر استاین ورزش برای افرادی با هر وضعیت بدنی امکانپذیر است

تاثیر یوگا بر ام اس

ورزش یوگا می‌تواند یکی از نیازهای اساسی بیماران مبتلا به ام اس باشد. این ورزش در وهله اول می‌تواند برای این بیماران یک سرگرمی باشد. این سرگرمی به بهبود عملکرد بیماران مبتلا به ام اس کمک زیادی می‌کند. در ورزش یوگا، بیماران مبتلا به ام اس، می‌آموزند تا به نقطه‌ای از بدن خود متمرکز شوند. شاید انجام تمامی حرکات یوگا به طور دقیق و کامل برای چنین بیمارانی امکان‌پذیر نباشد؛ ولی مهم هدف است. در این ورزش بیمار سعی می‌کند نقاط خاصی از بدن خود را تکان دهد و هدف شناخت بدن و آرامش بعد از ورزش است.

همانطور که می دانیم ام اس یک بیماری خود ایمنی است که تاثیرات بزرگ و منفی روی حرکات فیزیکی بدن می گذارند. استرس، اضطراب، فشار عصبی و درگیری ذهنی می تواند باعث افزایش سرعت پیشرفت این بیماری شود. یکی از مشکلات بزرگ مبتلایان به بیماری ام اس هماهنگی عضلات و اعضای بدن با هم است. همانطور که گفته شد هدف اصلی ورزش یوگا رسیدن به تعادل در تمام جنبه های فیزیکی و غیر فیزیکی فرد است. به همین دلیل ورزش یوگا بهترین گزینه برای مبتلایان به بیماری ام اس است.

ورزش یوگا می تواند به مبتلایان ام اس در مدیریت وظایف روزانه و همینطور ایستادن، راه رفتن، افزایش قدرت عضلات و ... کمک کند. علاوه بر این می تواند در کنترل احساسات و عواطف مثل خشم و عصبانیت یا ناراحتی به کمک آنها بیاید. طبق مطالعات بالینی یوگا می تواند به مبتلایان ام اس در کاهش اضطراب، کاهش احساس افسردگی، کاهش خستگی جسمی، بهبود عملکرد مثانه، کاهش درد و اسپاسم عضلانی و ضعف جسمی کمک کند. همچنین در موارد به خصوصی یوگا توانست روی کاهش فشار خون و کنترل وزن تاثیرات مثبتی داشته باشد. تاثیر یوگا بر عملکرد جنسی در برخی از موارد مشاهده شده است.

افزایش انعطاف پذیری بدن از اهداف این ورزش استافزایش انعطاف پذیری بدن از اهداف این ورزش است

خلاصه ای از تحقیقات و مطالعات تاثیر یوگا بر ام اس

  • یک مطالعه در مورد مزایای یوگا شامل داده های هفت پروژه بود که در مجموع 670 نفر مبتلا به MS بودند. اگرچه تغییرات در این مطالعات وجود داشت اما آن ها شواهدی از تأثیرات کوتاه مدت این ورزش مفرح بر خستگی و خلق و خوی را نشان دادند. مطالعات دیگر نشان داده اند که یوگا می تواند اسپاستیک، قدرت تفکر و راه رفتن را بهبود بخشد اما شواهد آن چندان قطعی نیست. با این حال شما میتوانید از عضویت در یک کلاس یوگا لذت ببرید و این حس قطعا به نفع شما خواهد بود. یوگا به عنوان یک ورزش قابل دسترس میتواند در بهبود وضعیت حرکتی و تعادلی شما کمک کند. شما می توانید با مربی خود کار کنید تا در صورت لزوم وضعیت ها و اقداماتی را که انجام می دهید را بررسی کند. یافتن ورزشی که از آن لذت می برید و می توانید به طور منظم انجام دهید، روشی مهم برای مدیریت علائم MS است. ورزش منظم می تواند با افزایش ذخیره فیزیکی و شناختی پیشرفت معلولیت را کند کند.
  • طبق نتیجه مطالعه ای که مبنی بر تأثیر یوگا در ام اس بود و در سال 2004 در دانشگاه علوم و بهداشت Oregon انجام شد، فقط شش ماه یوگا میزان خستگی افراد مبتلا به MS را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. این مطالعه نشان داد که این ورزش به اندازه یک برنامه ورزش هوازی سنتی در بهبود خستگی که یک علامت شایع و بالقوه ناتوان کننده MS است، مفید می باشد. در یک نظرسنجی در دانشگاه، نزدیک به 2000 بیمار ام اس در اورگان و جنوب غربی واشنگتن نشان داد که حدود 30 درصد از پاسخ دهندگان یوگا را امتحان کرده اند و  از این تعداد، 57 درصد این ورزش را سودمند  گزارش کردند.
  • مطالعه ای 69 بیمار ام اس را در سه گروه مورد بررسی قرار داد: یکی در کلاس های هفتگی یوگا همراه با تمرین در منزل، دیگری با استفاده از دوچرخه ثابت همراه با ورزش در منزل و گروه سوم در لیست انتظار قرار می گیرند تا به عنوان گروه کنترل عمل کنند. در حالی که برنامه های ورزش یوگا و هوازی در مقایسه با گروه لیست انتظار، هیچ تغییر قابل توجهی در هوشیاری، توجه یا سایر اقدامات عملکرد شناختی در بیماران MS ایجاد نکردند، هر دو این برنامه های ورزشی پیشرفت قابل توجهی در دو آزمون اندازه گیری خستگی نشان دادند. پس با توجه به این مطالعه می توان گفت یکی از تأثیرات مهم  یوگا در ام اس رفع خستگی می باشد.
  • مطالعات زیادی در مورد تأثیر yoga در ام اس انجام شده است. یکی از مطالعات بیان می کند که  بهبود اضطراب، افسردگی، خستگی، عملکرد مثانه، درد، اسپاستیسیته، ضعف و راه رفتن میتواند از فواید این فعالیت ورزشی باشد. از جمله نتایج دیگر این مطالعه بهبود عملکرد جنسی در اثر یوگا است. همچنین این ورزش میتواند درد آرتروز را بهبود بخشد، فشار خون را کاهش دهد و باعث کاهش وزن شود.

یوگا و مدیتیشن

تاثیر یوگا بر سایر بیماری ها 

آی بی اس

آی بی اس یا سندرم روده تحریک پذیر یک بیماری گوارشی است که باعث اسهال، استفراغ، یبوست، دل درد و ناراحتی های گوارشی می شود. این بیماری در قرن اخیر بسیار شایع شده است به صورتی که گمان می رود حدود بیست درصد بزرگسالان در سراسر دنیا از آن رنج می برند. اغلب مبتلایان به این بیماری بانوان هستند و معمولا علائم اولیه آن بعد از 35 سالگی بروز می یابد.

علائم این بیماری نفخ شدید و احساس پری در روده و معده است و موجب اسهال و یبوست متناوب می شود. به طوری که فرد باید چندین بار در روز از دستشویی استفاده کند. بزرگترین مشکلی که این بیماری ایجاد می کند خانه نشین کردن فرد است. در حالات خفیف این بیماری ممکن است فرد قادر باشد چند ساعت بدون نیاز به مراجعه به دستشویی به کار های خود بپردازد اما این بیماری می تواند تا حدی شدید شود که فرد هر لحظه به دستشویی نیاز داشته باشد. این موضوع باعث می شود تا فرد از مراودات اجتماعی منع شود و نتواند شغل ثابتی داشته باشد یا به مهمانی ها و مراسم برود.

علت این بیماری هنوز ناشناخته است اما فرضیات بسیاری برای آن مطرح است. یکی از این فرضیات حساسیت بیش از حد دیواره روده و یا وجود باکتری های مضر در روده است. یکی دیگر از فرضیات به استرس و اضطراب اشاره می کند. یکی از نشانه های شناخته شده، ترشح غیر طبیعی سروتونین و جذب بیش از حد روده است. برخی از آزمایش ها به کشف عفونت هایی در دستگاه گوارشی منجر شده است.

تاثیر یوگا بر آی بی اس

همانطور که گفته شد دلایل بروز آی بی اس یا سندرم روده تحریک پذیر هنوز کاملا مشخص نیستند. به همین دلیل تشخیص این بیماری به کمک آزمایش یا معاینه امکان پذیر نیست. در واقع تنها راه تشخیص مطالعه بالینی فرد است.

برخی حرکات یوگا در کنترل علائم این بیماری تاثیرات مثبتی داشته اند. این حرکات در وهله اول با ایجاد احساس آرامش در فرد و کاهش اضطراب و در وهله دوم با کمک به وضعیت روده می توانند باعث کنترل این بیماری شوند. قایق، کمان، شتر، بچه، کبری، ماهی و خم به جلو در حالت نشسته حرکات شناخته شده ورزش یوگا هستند که می توانند به بیماران آی بی اس کمک کرده و شدت علائم را کاهش دهند.

چگونه شروع کنیم؟

تعداد کلاس های مختلف یوگا به طور فزاینده ای در دسترس است و توجه به این نکته مهم است که روش مناسب یوگا و مربی برای افرادی که درد مزمن دارند یا محدودیت های جسمی دارند بسیار مهم است.  مراقب باشید: شما می توانید به خود آسیب برسانید، حتی با کلاس های یوگا ساده. بنابراین انجام تمرینات به طور صحیح مهم است. یک مربی و راهنمای خوب نیز عنصر اصلی موفقیت است. دکتر سیمون می گوید: "یک معلم یوگا پیدا کنید که اطلاعاتی در مورد ارتباط ذهن و بدن داشته باشد، از تأثیر یوگا در ام اس آگاه باشد و بتواند با یوگا به تنفس و آرامش شما کمک کند.

ثبت نام در کلاس یوگا

بیشترین بهره را از یوگا ببرید

وقتی در حالت یوگا هستید، به این فکر کنید که چگونه می توانید بدن، ذهن و تنفس خود را متحد کنید. سعی کنید روی موارد خاصی تمرکز کنید و زمانی را برای نگه داشتن تنفس خود اختصاص دهید، این تمرینات استرس را تسکین می دهد و فرد خود را مانند کوه، محکم و ثابت تصور می کند.

به جای این که بگذارید در حین یوگا افکار شما سرگردان شوند، به این فکر کنید که بدن و نفس شما در این لحظه چه می کند. به احساس عضله یا ناحیه خاصی از بدن توجه کنید. تمرکز خود را بر این بگذارید که وقتی بدن بلند می شود، به آرامی نفس بکشید و هنگام پیچ خوردن، دوباره به آرامی نفس بکشید. داشتن چنین لحظه ای به شما کمک می کند توانایی تمرکز خود را تقویت کنید که به همه جنبه های زندگی کمک می کند و استرس شما را کم می کند.

وقتی همه چیز دشوار می شود از تنفس خود استفاده کنید. وقتی ژست یوگا شما را وارد چالش می کند، تصور کنید نفس خود را به ناحیه ای از بدن که احساس سفتی دارد، ارسال می کنید. آیا این کمک می کند؟ شما می توانید از این مهارت در بقیه زندگی خود نیز استفاده کنید. هر وقت مشکلی شما را به چالش کشید، سعی کنید بر تنفس خود تمرکز کنید. شاید تعجب کنید که چقدر بهتر با شرایط کنار می آیید. برای یادگیری برخی ژست های یوگا کلاس هفتگی یا تماشای DVD را امتحان کنید.

هر روز زمانی را برای تمرین یوگا اختصاص دهید، تا به شما در مدیریت لحظات پر استرس کمک کند. در این جا چند ایده وجود دارد:.

  • در محل کار خود، شانه های خود را از انقباض درآورید تا تنش عضلات، گردن، شانه ها و پشت خود را از بین ببرید. همچنین سعی کنید انگشتان و دستان خود را فشار داده و شل کنید. این تمرینات ممکن است در کمتر از 30 ثانیه طول بکشد و می تواند به دفعات مورد نیاز تکرار شود.
  • هنگام مطالعه کردن چند حرکت ساده یوگا را امتحان کنید تا به آرامش در مناطقی که ممکن است هنگام مطالعه دچار تنش شده باشند، کمک کنید. شل کردن گردن و شانه می تواند تنش در کمر و شانه های شما را آزاد کند. چین خوردگی ها و پیچ خوردگی های به سمت جلو، کشیدگی کمر را برطرف می کند. به صورت خود مینی ماساژ دهید تا باعث شل شدن فک شود. ایجاد حالت تعادل، مانند حالت درخت، می تواند انرژی شما را متمرکز کند، بنابراین می توانید بر روی آن چه باید انجام دهید تمرکز کنید.
  • قبل از خواب چند حرکت یوگا انجام دهید تا به آرامش شما کمک کند - خصوصاً اگر ذهن شما زیاد پریشان است. ژست هایی که در آن رو به جلو قرار می گیرید، مانند ژست کودک، باعث از بین رفتن استرس و دستیابی به آرامش می شود. این تمرینات به شما امکان می دهند، حرکات خود را تنظیم کنید و احساس آرامش کنید. 3 یا 4 نفس آرام بکشید و در حالت رو به جلو بمانید و به بدن و ذهن خود اجازه دهید آرام شوند.

سخن پایانی

بهترین قسمت در مورد یوگا این است که به شما کمک می کند اطلاعات بیشتری در مورد ذهن، بدن و احساسات خود پیدا کنید. یوگا می تواند به شما کمک کند تا با گذر از فراز و نشیب های معمول زندگی، متعادل، متمرکز و آرام شوید. مطمئناً بعد از انجام چند حالت یوگا فوراً احساس رضایت، آرامش یا انرژی بیشتری نخواهید کرد. مانند همه تمرینات، اثرات یوگا با گذشت زمان مشخص می شود. اما اگر هر روز نیم ساعت به خودتان وقت دهید تا چند حالت یوگا انجام دهید، پس از چند هفته متوجه یک تغییر ظریف می شوید. اگر طولانی تر ادامه دهید، خواهید دید، یوگا بخشی طبیعی از برنامه روزمره شما خواهد شد، این می تواند شما را در مدیریت استرس های زندگی در آینده آماده کند.

 

دیدگاه‌ها


  • آرش نوروزی
    22 ماه پیش

    مشکل اینه که از بس ورزش نکردیم اصلا کمر خم نمیشه ... یعنی کف پاهام و صاف میزارم زمین فقط نوک دستام میرسه به زمین ... خیلی باید ورزش و نرمش کنیم تا این کمرمون یه کم خم شه
    پیلاتس هم شنیدم خیلی تاثیر داره اون ورزش رو هم معرفی کنین