2012/10/23, 02:54 PM (آخرین ویرایش در این ارسال: 2013/09/10, 01:55 PM، توسط نازلی.)
1. برای پوست خوب است
ژله حاوی آمینواسیدهای طبیعی است که برای پوست خوب است. به بازسازی سلولهای جدید بدن کمک می کند. از پیدایش علائم پیری پوست جلوگیری می کند. به گزارش نیک صالحی ژله برای تولید کلاژن خوب است. ژله دارای اسید اسپارتیک غنی است که به فرآیند بازسازی کمک می کند. بنابراین خوردن آن در حد میانه ضرری ندارد.
2. برای عملکرد کاهش و افزایش وزن خوب است
ژله کالری کمی دارد در نتیجه برای دست یافتن به وزن ایده آل مناسب است. برخلاف دیگر محصولات شیرین ، قند آن بسیار بالا نیست.
3. سیستم ایمنی بدن را ارتقاء می دهد
ژله از کربوهیدرات و ویتامین B غنی است.به افزایش ایمنی بدن کمک می کند. خیلی از افراد ترجیح می دهند بعد از جلسات ورزشی ویا در زمان افسردگی ژله بخورند.
4. برای سلامت مو خوب است
ژله منبع غنی اسید فولیک بوده که برای سلامت مو مفید است. از نازک شدن و ریزش مو جلوگیری می کند.
5. به کاهش کلسترول بد کمک می کند
همه می دانند که اگر سطح کلسترول بد در بدن افزایش یابد می تواند منجر به حمله قلبی شود. ژله به کاهش کلسترول بد یعنی LDL کمک کرده و سطح کلسترول خوب بدن را افزایش می دهد. ژله به جلوگیری از خطر بیماری های قلبی کمک می کند.
6. برای التهاب و ورم مفاصل خوب است
ژله از ژلاتین طبیعی تهیه شده است که می تواند نرمی مفاصل را افزایش داده و از التهاب و ورم مفاصل جلوگیری کند.به گزارش نیک صالحی ژله همچنین می تواند تورم ناشی از درد مفاصل را کاهش دهد.
7. استرس را کاهش می دهد
امینواسیدهای ضروری در ژله می تواند استرس را کاهش دهد. همچنین می تواند نشانه های ضعیف افسردگی در زنان را کاهش دهد.
8. ناهنجاری های پوست را کاهش می دهد
ژله رده هایی از اینوزیتول و نیاسین دارد که از برخی از ناهنجاری های پوستی جلوگیری می کند.به گزارش نیک صالحی در حقیقت مصرف مکرر ژله به کاهش ناهنجاری هایی نظیر آکنه و روزاسه (نوعی بیماری مربوط به بینی و گونها که ضایعات آکنه مانند ، گشاد شدگی مویرگها مشخص می شود) را کاهش می دهد.
من دیشب تو گوگل راجعبه ژله که سرچ کردم مطالبه جالب که چی بگم , اصلا غیر باور بود .نوشته بود اصلا خوب نیست مملو از مواد افزودنی و قند و... هست بالاخره تکلیف چیه تروخدا یه کسی که کارشناس تغذیه هست یه کمکی به ماها کنه .تو این یه هفته که فکر کردم ژله خوبه خودمو با ژله خفه کردم
در چشمان کسی که پرواز را نمی فهمد , هرچه بیشتر اوج بگیری کوچکتر خواهی شد.
2012/11/05, 10:26 AM (آخرین ویرایش در این ارسال: 2012/11/05, 10:35 AM، توسط نازلی.)
خواص درمانی ژله
تاثيرات شناخته شده ژله را مي توان در چند دسته طبقه بندي کرد:
قبل از هر چيز، به عنوان محرکي که وضعيت کلي شخص را با تسهيل متابوليسم درون سلولي بهبود مي بخشد مطرح است، اين ماده روي مجموعه بدن تاثير گذاشته و آن را تقويت مي کند. تمام افراد خسته مي توانند از يک دوره درمان به وسيله ژله سود ببرند.
يک غذاي برتر براي افزايش وزن و براي گذراندن دوران نقاهت بوده و به افرادي که دچار بي اشتهايي هستند توصيه مي شود.
بخاطر تاثير بر غدد کورتيکو - فوق کليوي، يک ماده غذايي تقويت کننده است که براي افراد ضعيف، افسرده، دچار ضعف عصبي، افرادي که کار فکري شديد دارند و اشخاصي که دچار ناتواني جنسي هستند سودمند است.
از پيري زودرس اعضا و پوست جلوگيري مي کند. ژله براي محافظت پوست در توليدات محافظ پوست بکار مي رود.
ژله انرژي دهنده قوي است و مصرف آن اشتها را منظم كرده و به هضم غذا و رشد و نمو كودكان كمك شاياني ميكند.
ژله به دليل خاصيت ضد ميكروبي براي كودكان، افراد پير و به طور كلي كساني كه سيستم ايمني بدن آنها ضعيف است نيز توصيه ميشود.
بهتر است مصرف ژله بعد از صرف وعدههاي اصلي غذا قرار گيرد؛ زيرا در غير اين صورت اشتهاي افراد را كاهش داده و عدم جذب ويتامينهاي اصلي غذا را موجب ميشود
چسب کاری استخوانها با ژله
هر چندخوردن دسر بیشتر در مهمانیها و رستورانها مرسوم است و ما ایرانی ها کمتر به همراه غذاهای خانگی دسر مصرف می کنیم امابرخی دسرها ارزش های غذایی قابل توجهی دارند. ژله یکی از دسر هاست که به گفته محققان مصرف آن تا حدودی از پوکی استخوان جلوگیری می کند.
ژلاتین شکر رنگ و اسانس از جمله مواد تشکیل دهنده پودرهای ژله محسوب می شوند. امروزه انواع پودر ژله با طعم ها و رنگ های مختلف در بازاروجود دارد و طرز تهیه آنها هم بسیار ساده است. معمولا یک بسته ژله را باید در یک لیوان آب جوش حل کرد و سپس به آن آب سرد اضافه کرد.
ژله یکی از دسر های پر طرفدار در بین کودکان است و می توان با مخلوط کردن انواع میوه در ژله ها آنها را با میوه آشتی داد. این در حالی است که اخیرا برخی از شرکتها ی تولید کننده پودر های ژله آنها را با ویتامینهایی مانند ویتامین C غنی کرده اند و نوع رژیمی ژله هم به بازار آمده است که کم شکر یا کاملا بدون شکر هستند. به این ترتیب حتی افرادی که از رژیم های لاغری پیروی می کنند نیز می توانند این دسر را مصرف کنند. از سوی دیگر مصرف ژله به دلیل داشتن ویتامینهای گروه B نیاسین واملاح معدنی مانند پتاسیم کلسیم آهن و مس و فسفر و اسیدهای آمینه به منظور رفع کم خونی و کم اشتهایی مفید بوده و توصیه می شود.
در هنگام خرید ژله باید به نشان استاندارد و کد بهداشتی آن توجه کرد زیرا این احتمال وجود دارد که در انواع تقلبی مواد اولیه با کیفیت به کار نرود که نمونه آن استفاده از رنگهای غیر مجاز برای تغییر رنگ پودرهای ژله است.
ژله؛ دسری مناسب برای چاق ها
گاهی پس از صرف غذا در مهمانی ها، از ژله به عنوان دسر غذا استفاده می شود که اغلب به دلیل مزه خنک و میوه ای که دارد مورد استفاده انواع سلیقه ها، از کودک تا بزرگسال، قرار می گیرد. ولی آیا خوردن این نوع دسر می تواند برای بدن مفید باشد یا خیر، سوالی است که دکتر احمدرضا درستی، متخصص تغذیه و رئیس دانشکده و انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور در گفتگو با جام جم به آن پاسخ می دهد. به گفته وی از آن جا که پروتئین "ژلاتین" بیشتر در استخوان ها یافت می شود بنابراین با جوشاندن استخوان گاو، گوسفند و مرغ می توان ژله به دست آورد، ولی باید دانست که ژله به دو صورت گیاهی و حیوانی تهیه می شود و در بحث تهیه ژله گیاهی، اگر فیبر (تفاله فیبر) را با آب و اسید بجوشانیم، می توان به شبه ژله ای دست یافت که به آن ژله گیاهی گفته می شود، ولی آنچه که هم اکنون در بازار یافت می شود همان ژله حیوانی است که در ساخت پاستیل نیز از آن بهره می برند. درستی در ادامه اظهار می کند: 95 درصد از حجم ژله را آب تشکیل می دهد و فقط 5 درصد باقیمانده آن حاوی مواد خشک است که قسمت اعظم این مواد خشک را پروتئینی به نام "ژلاتین" تشکیل می دهد که از نظر ترکیبات اولیه اش، اسیدهای آمینه کاملی ندارد، بنابراین تمام نیاز بدن را تامین نمی کند، ولی با این وجود اسیدهای آمینه خوبی جهت ساخت پروتئین های بدن به شمار می روند که در رشد، نمو و سلامتی افراد هیچ ضرری را ایجاد نمی کنند. چاق ها ژله میل کنند وی یادآور می شود: ژله حاوی مقدار کمی مواد ویتامینی و معدنی است. به عنوان مثال اگر فردی 200 گرم ژله مصرف کند، فقط 20 گرم آن ماده خشک، نصیب بدنش می شود که مقدار کلسیم، فسفر و ویتامین a که از این طریق به بدن وی می رسد، بسیار ناچیز است، ولی بد نیست افرادی که خواهان آن هستند، افزایش وزن جدی نداشته باشند و در دوره رژیم کم کالری به سر می برند، می توانند از این ماده غذایی استفاده کنند. این متخصص تغذیه عنوان می کند: ژله از میان انواع و اقسام دسرهای چرب و شیرینی که پس از صرف یک وعده غذایی میل می شود، ترجیح داده می شود، چراکه می تواند به عنوان یک ماده کم کالری، به عنوان یک میان وعده، دسر خوبی به شمار رود. مصرف ژله در کودکاندکتر درستی متذکر می شود: مصرف ژله نباید به گونه ای باشد که در کودکان احساس گرسنگی را رفع کند چرا که آن وقت آن ها از مصرف میوه و سبزیجات پرهیز خواهند کرد و ژله را جایگزین مواد غذایی مفید خواهند کرد. بنابراین مصرف ژله به هنگام و به اندازه در کودکان حائز اهمیت است. دیابتی ها و مصرف ژلهاین روزها ژله با دو نوع قند مصنوعی و طبیعی تهیه می شود که در هر دو شرایط، از کالری کمی برخوردار است و همین امر می تواند از بزرگ ترین فواید ژله محسوب شود، دکتر درستی با اعلام این مطلب می افزاید: افرادی که دارای دیابت هستند نیز می توانند از این ماده غذایی استفاده کنند ولی بهتر است که از ژله هایی استفاده کنند که از قند مصنوعی تهیه شده است.در 100 گرم ژله، 7 میلی گرم کلسیم موجود است در صورتی که هر فردی به طور معمول، روزانه به 800 میلی گرم کلسیم احتیاج دارد، قابل ذکر است ژله از نظر داشتن ویتامین d و چربی، کاملا صفر است.مقدار انرژی حاصله از آن به دلیل مقدار کمی پروتئین و قند موجود در آن است. این متخصص تغذیه ضمن اشاره به این مطلب می گوید: در هر 100 گرم ژله، 5 میلی گرم سدیم و پتاسیم موجود است که افراد می توانند در طول روز 500 میلی گرم سدیم، دریافت نمایند.وی خاطرنشان می کند: این مقدار ژله حاوی 0/4 میلی گرم آهن است در حالی که مردان در طول روز به 10 میلی گرم و زنان 15 میلی گرم آهن نیازمند هستند. وی در پایان تصریح می کند: باید توجه داشت که افراد به هنگام تهیه ژله، از ژله هایی که در بسته بندی های لوکس و خارجی اند و مارک "حلال" در آن ها ثبت نشده است، استفاده نکنند چرا که ممکن است این ماده غذایی از جوشانده استخوان حیواناتی تهیه شده باشد که در دین مکرم اسلام مصرف آن ها حرام باشد.به عنوان مثال برخی از ژله های خارجی با جوشانده شدن استخوان "خوک" تهیه می شوند و یا اغلب ذبح اسلامی نشده اند، پس هیچ گاه از ژله هایی که در بسته بندی های لوکس و خارجی اند و مارک "حلال" در آن ها ثبت نشده است، استفاده نکنید
ژلاتین و خواص تغذیهای آن
ژلاتین یک پروتئین خوراکی است که به طور عمده از فرآوری کلاژن که ساختمان اصلی تشکیلدهنده پوست، تاندونها، استخوان و ... مهرهداران است به دست میآید.
پوست و استخوان حیواناتی مثل گاو و یا ماهی را در آب جوشانده و به وسیله اسید، محلولی را از آن استخراج میکنند که این فرآیند چندین روز طول میکشد. سپس با فرآوری این محلول و خشک کردن آن ژلاتین حاصل میشود.
باید گفت که ژلاتین مادهای جامد، ترد و شفاف بوده و طیف رنگی آن از زرد کمرنگ تا سفید میباشد، بیمزه و بیبو است و دارای 90- 84 درصد پروتئین، 2-1 درصد نمکهای معدنی و 15-8 درصد آب بسته به منبع مورد استفاده آن میباشد. همچنین فاقد قند، چربی و مواد افزودنی است.
ژلاتین یک ماده غذایی است نه یک افزودنی غذایی و به دلیل داشتن بافت منحصربهفرد آن که میتواند در محلول آبی یک ژل کشسان برگشتپذیر تشکیل داده، در دمای بدن ذوب شود و احساس دهانی خوبی را به وجود آورد. در صنایع غذایی مصرف بالایی دارد مثل پاستیل و محصولات ژلهای. همچنین با داشتن خواص چسبندگی، کریستالیزاسیون، شکلدهندگی، امولسیفایری و جذب آب نیز در گستره زیادی از مواد غذایی مورد مصرف قرار میگیرد مثل محصولات یخی، مارشمالو، گوشتهای کنسروی، سوپهای پودری، تافیها، بستنیها و... .
پروتئینها از اسیدهای آمینه تشکیل شدهاند. اسیدهای آمینه به دو گروه ضروری و غیرضروری تقسیم میشوند. به اسیدآمینهای که باید از طریق رژیم غذایی تامین شود و بدن قادر به ساخت آن نیست اسیدآمینه ضروری گفته میشود.
پروتئینها از 20 اسیدآمینه تشکیل شدهاند که 9 اسیدآمینه ضروری و مابقی غیرضروری هستند. ژلاتین به عنوان یک منبع پروتئینی با 90-84 درصد پروتئین، دارای 18 اسیدآمینه بوده که مقدار اسیدهای آمینه گلایسین (23درصد)، پرولین(14درصد) و هیدروکسی پرولین (11درصد) در آن بسیار قابلتوجه میباشد. هر سه این اسیدهای آمینه جزء اسیدهای آمینه غیرضروری میباشند که هر یک از آنها در شرایط خاصی برای رشد کودکان، افراد سالمند، افراد دیابتیک و ... میتواند نقش بسزایی داشته باشد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
گلایسین
گلایسین از لحاظ ساختاری کوچکترین اسیدآمینه بوده و منبع اصلی نیتروژن برای ساخت سایر اسیدهای آمینه به شمار میآید. در سنتز بسیاری از مولکولهای زیستی مثل هموگلوبین، کراتین، نمکهای صفراوی، مولکولهای وراثتی و همچنین در فرآیند حفظ قند خون در زمان گرسنگی مورد استفاده قرار میگیرد. گلایسین در سمزدایی مواد شیمیایی مثل افزودنیهای غذایی و داروها در کبد نیز نقش دارد. گلایسین موجب افزایش ترشحات معده شده و در بیماریهای دستگاه گوارش نقش درمانی دارد. گلایسین در التیام زخمها دخالت داشته و در برخی از موارد در هنگام بهبود یافتن زخمها گلایسین ساخته شده توسط بدن کفایت گلایسین مورد نیاز را نمیکند. گلایسین در ترکیب با اسیدآمینه آرژنین، کراتین را میسازد که ماده ضروری برای تامین انرژی ماهیچه و ترمیم زخمها است. گلایسین برای ساخت هموگلوبین که انتقالدهنده گازهای تنفسی در بدن میباشد، مورد نیاز است. تحقیقات نشان میدهند که کمبود گلایسین در مادران باردار میتواند رشد نوزادان را پس از تولد محدود نماید، زیرا که نیازهای رشد جنینی به گلایسین بالا است.
پرولین و هیدروکسی پرولین
اسیدآمینه پرولین یکی از اسیدهای آمینه غیرضروری است، ولی در برخی از مطالعات دیده شده است که با حذف دریافت پرولین از رژیم غذایی مقدار آن در خون نیز افت پیدا میکند و به این دلیل آن را به عنوان اسیدآمینه ضروری تلقی کردهاند، ولی کمبود آن به ندرت مشاهده میشود. در تعداد کمی از مطالعات نیز ثابت شده است که اسیدآمینه پرولین پوست را نرم کرده و از افتادگی آن جلوگیری میکند. همچنین گفته شده است که این اسیدآمینه به همراه ویتامین C و اسیدآمینه لیزین موجب جلوگیری از انسداد رگها به وسیله چربی(لیپوپروتئین A) میشود.
ژلاتین و استخوان
پوکی استخوان و التهاب مفاصل (آرتروز) دو بیماری از شایعترین بیماریهای استخوانی هستند که برای درمان این بیماریها از داروها و هورمونهای متنوعی مثل کورتونها، استروژن ، بیسفسفوناتها، کلسیتونین، فلوراید و مشتقهای پاراتورمون استفاده میشود. همچنین برای مدیریت این بیماریها از ورزش، مکمل کلسیم و ویتامین D نیز استفاده میشود، ولی در هر دو بیماری در برخی موارد به دلیل عدم دسترسی به این درمانها یا مسمومیتزایی پاسخ مناسبی نمیدهند. در چند دهه اخیر مکملهای تغذیهای مثل گلوکزآمین و کندروتین سولفات به عنوان عوامل از بین برنده علائم این بیماریها به کار برده شدهاند که اثرات به خصوصی روی علت این بیماریها گذاشتهاند. مطالعات کلینیکی پیشنهاد کردند که کلاژن به دلیل داشتن مقادیر زیاد اسیدآمینه برای درمان این بیماریها میتواند مفید باشد.
تحقیقات اخیر نشان دادهاند که اسیدآمینه گلایسین در کبد برای سمزدایی داروها
و دفع هورمونها و اسیدهای صفراوی مورد استفاده قرار میگیرد. توانایی کبد
برای انجام این اعمال در صورت عدم دسترسی به گلایسین محدود میشود. پس ژلاتین با دارا بودن مقادیر زیاد گلایسین میتواند به کبد کمک کند
همچنین این مکمل اثر سمی نداشته و محدودیت مصرف ندارد. کلاژن به طور مستقیم اثرات ضدالتهابی داشته و اثر مستقیم روی بافت مفاصل دارد. در مطالعهای دریافت ژلاتین را روی استخوان بررسی کرده و به این نتیجه رسیدند که ژلاتین میتواند تأثیرات متفاوتی روی چگالی استخوان و وزن بدن داشته باشد. این تأثیر بیشتر روی استخوان فمور (استخوان ران) دیده شده است. در مطالعات دیگر نشان داده شد که تزریق ژلاتین، کلسیم موجود در گردش خون را بالا میبرد که نشان میدهد که استخوان در حال ساخت است.
همچنین در سوءتغذیه پروتئین که وزن استخوان کاهش مییابد و موجب شکستگی میشود میزان مواد معدنی و چگالی استخوان فمور با دریافت ژلاتین بیشتر میشود. ژلاتین بر روی درمان بیماریهای تحلیل برنده سیستم ماهیچهای- اسکلتی نیز تأثیر مثبت دارد.
ژلاتین و درمان زخمها
زخمهای مزمن مثل گانگرن (زخمهای دیابتی)، عفونت، زخمهای درماننشده و ... از عوارض بیماری دیابت میباشند که یکی از دلایل افزایش شیوع مرگ در افراد مبتلا به آن است. در سالهای اخیر برای درمان این عارضه تحقیقات متنوعی انجام شده است. ولی به دلیل به وجود آمدن واکنشهای غیرقابلتحمل و مسمومیتزایی در افراد دیابتی، درمان محدود شده است. ژلاتین یکی از موادی است که با داشتن سطوح ایمنی بالا و بدون داشتن عوارض برای درمان زخمهای دیابتی پیشنهاد شده است. ژلاتین به دلیل دارا بودن اسیدهای آمینه و پپتیدهای بینظیر، همچنین با کاهش پاسخهای التهابی و تعدیل سیستم ایمنی در درمان زخمهای دیابتیک میتواند موثر باشد. همچنین ژلاتین یک ماده ضد خونریزی است که میتواند با برخورد به سلولهای خونی آسیبدیده مسیرهای انعقادی را فعال کند.
ژلاتین و ناخن و مو
با افزایش سن، ناخنها و موها شکننده و ترکخورده میشوند. ژلاتین با داشتن مقادیر زیاد اسیدآمینه گلایسین که اسیدآمینه مهم برای ساخت کراتین موجود در مو و ناخن است، به رشد و سلامت مو و ناخن کمک میکند.
ژلاتین و دستگاه گوارش
در مطالعات انجامشده ژلاتین به عنوان یک ماده پپتوژنیک (پروتئینی که در معده هضم شده و به قطعات کوچکتری مثل پپتید تبدیل میشود) جریان مایع معدی را افزایش داده و در نتیجه هضم و جذب را بهبود میبخشد. ژلاتین غشاء داخلی دستگاه گوارش را پوشانده و در مقابل عوامل خطرزا و تحریککننده از آن محافظت میکند. همچنین ادعا شده است که ژلاتین التهاب روده افراد مبتلا به سندروم روده تحریکپذیر را کاهش میدهد.
ژلاتین و کبد
تحقیقات اخیر نشان دادهاند که اسیدآمینه گلایسین در کبد برای سمزدایی داروها و دفع هورمونها و اسیدهای صفراوی مورد استفاده قرار میگیرد. توانایی کبد برای انجام این اعمال در صورت عدم دسترسی به گلایسین محدود میشود. پس ژلاتین با دارا بودن مقادیر زیاد گلایسین میتواند به کبد کمک کند.
دیگر اثرات ژلاتین
در مطالعات آزمایشگاهی حیوانات و انسان نشان داده شده است که ژلاتین ممکن است اسیدآمینههای لازم برای ساخت کارتیلاژ (ماده سازنده پوست) را تامین کرده و همچنین آن را ترمیم کند. ژلاتین به سرعت جذب شده و اسیدآمینه لازم برای سوخت و ساز را فراهم میکند. ژلاتین اثرات دیگری نیز روی سلامتی دارد، ولی در این زمینهها نیاز به تحقیقات بیشتری میباشد.