راهکارهای غلبه بر سوزش معده یا ترش کردگی
سوزش معده یا ترش کردگی به علت زیاد شدن اسید معده و اختلالات گوارشی یوجود می آید، این عارضه توام با درد شدید و احساس سوزش است. از طرق مختلفی می توان به رفع آن اقدام کرد،ولی اولین و مهمترین قدم،تغییر دادن عادات غذایی و پیروی از یک سبک سالم در زندگی است.قبل از انکه به پزشک مراجعه کنید،باید علت ایجاد این عارضه را بخوبی در یابید.پس راهکارهای زیر را مد نظر قرار دهید:* مواد غذایی مصرفی روزانه تان را در دفترچه ثبت کنید تا از طریق حذف غذاهای تحریک کننده از این مشکل رهایی یابید. * گاهی آنزیم های گوارشی می توانند سوزش معده را تسکین دهند. بنابراین میتوانید نوعی از آنها را از داروخانه تهیه و مصرف کنید. اگرچه بهتر است قبل از مصرف اینگونه آنزیم ها با پزشک مشورت نمایید. * بررسی ها نشان میدهند که اگر نیم ساعات قبل از خوردن غذا ، حدود۲۰۰ سی سی آب بنوشید ، بدلیل تولید مخاط،احتمال بروز سوزش معده و ترش کردگی به حداقل میرسد. * برخی از سبزیجات مانند جوانه کلم بروکلی در از بین بردن باکتری ها سبب سوزش معده ، موثر واقع میشوند. برگ گیاه قاصدک نیز برای ترشح آنزیم های بیشتری که در هضم و گوارش موثر هستند، توصیه میشود. * حفظ سلامت سیستم گوارشی میتواند احتمال ابتلا به سوزش معده را کاهش دهد. بررسی ها حاکی از آن هستند که پروبیوتیک ها برای گوارش بهتر و نیز حفظ سلامت عمومی بدن مفید هستند . * در پایان اگر می خواهید این مشکل را به حداقل برسانید ،باید غذا را بخوبی و آهسته بجوید تا عمل هضم و گوارش در معده راحت تر شود.
[ارسال شده از: سیمرغ]
[مشاهده در : www.seemorgh.com]
جو پخته چه تاثیری در ترش کردگی معده دارد
غذاهای محرک سوزش معده
تصور کنید نیمه شب از خواب بیدار شده و سوزشی در قفسه سینه خود احساس می کنید ، شدت این درد به قدری است که تصور می کنید حمله قلبی است.
امروزه اغلب افراد بنا به دلایل متعددی این درد را تجربه می کنند. دردی که می تواند بخش عمده ای از زندگی آنها را تحت تاثیر قرار دهد.
اجازه دهید کمی راجع به علت وقوع این درد صحبت کنیم.
طبق توصیفات آناتومی ، ماهیچه ای حلقوی در فاصله اتصاف مری به معده وجود دارد که کنترل ورود و خروج مواد از مری به معده را هدایت می کند.عملکرد اصلی این ماهیچه ممانعت از بازگشت اسید معده به داخل مری است. اما در افراد مبتلا به سوزش معده (ترش کردگی) این ماهیچه عملکرد درستی نداشته و باعث بازگشت اسید معده به مری می شود که در این صورت سوزش آن را در ناحیه قفسه سینه احساس خواهیم کرد.
اما آیا این واقعه به این معنا است که زندگی بدون این درد اجتناب ناپذیر است؟
نه !
این طور نیست.طبق امار مشخص شده که 92% از دلایل بروز این درد به خاطر نوع رژیم غذایی غلطی است که پیروی می کنیم. با این توصیفات بهتر است کمی راجع به غذاهای محرک این درد و ناراحتی صحبت کنیم.
در واقع می توان گفت که غذاهای محرک از فردی به فرد دیگر متفاوت است. اما بعضی غذاها و نوشیدنی ها به خصوص این تاثیر ناخواسته را در اغلب افراد دارند و باعث بازگشت اسید معده به مری می شوند. این غذاها عبارتند از:
گوشت ها:
اغلب گوشت ها چنین خاصیتی دارند.
چربی ها، روغن، شیرینی جات:شکلات، چیپس، کره، سالادهای پر سس، غذهای سرخ شده چرب ، ماکارونی
میوه جات و سبزیجات و عصاره آنها :
آب پرتغال، لیمو، اب گریپ فروت، گوجه، پیاز، سالاد سیب زمینی.
سایر نوشیدنی ها: مثل چای ، قهوه، آب جو
لبنیات: مثل خامه، شیر، بستنی و ..
این غذاها و نوشیدنی ها در ارتباط با بروز سوزش معده موثر هستند و روش رهایی از تاثیر ناخواسته آنها این است که در مصرف آن ها حد اعتدال رعایت شود. استعمال دخانیات نیز یکی دیگر از دلایل بروز سوزش معده است.کلا نوشیدنی های کربوناتی نیز باعث برگشت اسید معده به مری می شود.
بهترین راه پیشگیری از این درد ناخوشایند این است که علاوه بر رعایت تعادل در مصرف غذاهای ذکر شده ، حجم وعده های غذایی را کاهش دهید .
چون وعده های غذایی سنگین و سرشار از چربی ، مدت طولانی تری در معده توقف می کند . نکته دیگری که باید به آن توجه کنید این است که غذا ها و نوشیدنی های ذکر شده عمومیت کاملی ندارد. هر فردی نسبت به غذاهای خاصی تحریک شده ، بنابر این بهتر است فارغ از این لیست ، به رژیم غذایی خود توجه کنید و غذاهای محرک را شناسایی نموده و در مورد مصرف آن ها احتیاط لازم را داشته باشید.
برای کسب اطلاع بهتر راجع به این مسئله بهتر است سایر علائم، زمان بروز درد، غذای صرف شده ، فعالیت انجام شده قبل از بروز درد را نیز یادداشت کنید تا با مشاهده آنها به نتیجه گیری جامع تری دست یابید.
از دیگر توصیه های لازم در زمینه پیشگیری از سوزش معده این است که اگر به غذاهای رستورانی تمایل دارید یا اغلب مواقع به این مکان ها سر می زنید ، سعی کنید که غذای سالمی را سفارش دهید. غذایی کم چرب و حاوی پروتئین متعادل می تواند انتخاب درستی باشد. چون غذاهای سرشار از پروتئین باعث ایجاد فشار به معده می شود و اسید معده را به مری هدایت می کند.
شاید باور نکنید، اما به همان نسبت ناخوشایندی که از سوزش قفسه سینه احساس می کنید ، رهایی از آن نیز اسان است. کمی تغییر در سبک زندگی و رژیم غذایی و اندکی توجه به محرکات می تواند شما را در رهایی از این وضعیت یاری کند.
منبع : salamatnews.com
راهی برای درمان ریفلاکس(ترش کردن معده)
قدیمیها برای حل این مشکل درمانهای سنتی و توصیههای تغذیهای خاصی داشتند (مثل خوردن سیب، شیر، عرق نعناع و ...) که گهگاه به درمان آن کمک میکرد. برای اینکه ببینیم اساسا تغذیه چهقدر روی التیام این بیماری تأثیر دارد و آیا پرهیزهای غذایی میتوانند جلوی این مشکل را بگیرند، نشستهایم پای حرفهای دکتر سید سعید حسینی، متخصص تغذیه و رژیمدرمانی.
«ریفلاکس، در واقع، بازگشت محتویات معده به مری است که معمولا 5/0 تا 2ساعت بعد از غذا اتفاق میافتد.» این، تعریفی است که دکتر سید سعید حسینی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی، از این عارضه ارایه میدهد. چیزی که باعث سوزش مری میشود، اسید معده و هورمون پپسین است: «این هورمون به مخاط مری آسیب میزند و در صورت تداوم به ضعف شدیدی در این منطقه منجر میشود که در درازمدت ممکن است به بدخیمی منجر شود.»
علامت بارز این ناراحتی، سوزش سردل یا احساس درد همراه با سوزش زیر جناغ سینه است اما گاهی ریفلاکس با بیماریهای دیگری مثل ناراحتی قلبی و تنفسی اشتباه گرفته میشود: «بعضی از بیماران با احساس درد قلبی مراجعه میکنند و نمیدانند مشکل اصلیشان ریفلاکس است. این ناراحتی در موارد خیلی شدید علایم تنفسی به وجود میآورد. بعضی از افراد که مدتها به عنوان بیماران مبتلا به آسم و برونشیت تحت درمان بودهاند، در حقیقت ریفلاکس معده داشتهاند. اینها به احتمال زیاد بعد از غذا میخوابیدهاند و محتویات معدهشان وارد مری میشده و بعد از راه حلق به ریه میرسیده و مشکلات تنفسی را ایجاد میکرده است اما به جای مراجعه به متخصص گوارش، نزد متخصص ریه میرفتهاند.»
چاقی و بارداری ریفلاکس را تشدید میکنند
ریفلاکس عارضهای جدی است که باید هرچه زودتر برای درمان آن اقدام کرد. اگر این ناراحتی برای مدتی طولانی ادامه پیدا کند، ممکن است به ناراحتیهایی مثل اختلال در بلع از قبیل بلع دردناک و خونریزیهای گوارشی ناشی از ناحیه زخم شده مری منجر شود.
اما چه عواملی این مشکل را به وجود میآورند؟
به گفته دكتر حسینی: «ریفلاکس یک سری علل اولیه و ثانویه دارد. علل اولیه به وجود آورنده این عارضه عبارتاند از سیگار کشیدن، مصرف داروهای شلکننده عضلانی مثل داروهای گشادکننده عروق قلب، داروهایی که برای درمان آسم داده میشود (مثلا آمینوفیلین و تئوفیلین) و علل ثانویه هم عواملی هستند که باعث افزایش فشارهای شکمی میشوند (مثلا چاقی یا بارداری).
افزایش پروژسترون به هردلیلی از جمله بارداری یا مصرف داروهای ضدبارداری یا عادت ماهانه هم از عوامل ثانویه این مشكل هستند. ورزشهای شدید همراه با خم و راست شدن بعد از غذا، پرخوری و بلافاصله خوابیدن بعد از غذا، روی شکم خوابیدن، پوشیدن لباسهای تنگ که روی شکم و ناحیه کمر فشار وارد میکنند هم از عوامل تشدید کننده این عارضه به حساب میآیند كه برای فرو نشاندن آن لازم است علل یاد شده را برطرف كرد.»
از غذاهای چرب و تند پرهیز کنید
شاید بعضی از نکاتی را که دکتر حسینی به عنوان درمان تغذیهای ریفلاکس توصیه میکند، قبلا خودتان به صورت تجربی پیدا کرده باشید ولی بعضی از آنها را به طور حتم نمیدانید: «کسانی که دچار ریفلاکس معده هستند، باید از خوردن غذای پرچرب پرهیز کنند. چربیها دیرتر از مواد کربوهیدراتدار و قندی از معده تخلیه میشوند و به همین دلیل، احتمال بازگشت محتویات معده به مری را بیشتر میکنند. غذاهایی هم هستند که انتهای تحتانی مری را شل میکنند و باید از مصرفشان خودداری کرد؛ مثل شکلات، نوشابههای کافئیندار، چای، قهوه، پیاز، سیر و نعناع.»
بله، درست است؛ نعناع! چیزی که همه فکر میکنند برای ریفلاکس معده خوب است ولی دکتر حسینی معتقد است نعناع به دلیل خاصیت شلکنندگی انتهای مری میتواند این عارضه را تشدید کند. در ضمن، باید از خوردن سركه به همراه سالاد نیز اجتناب كرد و غذاهایی كه اضافه اسید معده را جذب میكنند (مثل شیر، تخم مرغ و غذاهای نشاستهای) بیشتر خورد. غذاهای پر سس به خصوص سسهای چرب و غذاهای پر ادویه هم این مشکل را بیشتر میکند. مواد نگهدارنده و افزودنیها، چیپس و انواع اسنک هم میتوانند سوزش انتهای مری را تشدید کنند.
دکتر حسینی به افراد مبتلا به این عارضه توصیه میکند که وعدههای غذاییشان را بیشتر و حجم غذایشان را کمتر کنند؛ از نوشیدن مایعات همراه غذا پرهیز کنند؛ بعد از غذا دراز نکشند و هنگام خواب، به پشت نخوابند.
او درباره جویدن آدامس بعد از غذا نیز میگوید: «آدامس تأثیر دوگانهای روی ریفلاکس معده دارد. از طرفی با افزایش ترشح بزاق، اسید معده را کاهش میدهد و سوزش را کمتر میکند و از طرف دیگر به دلیل باز و بسته شدن مکرر دهان موقع جویدن، هوای زیادی وارد معده میکند که به نفخ میانجامد و نفخ، فشار زیادی به معده وارد میکند و ریفلاکس را تشدید میکند.» درباره میوهها نیز باید گفت خوردن آنها معمولا مشکلی ایجاد نمیکند، به جز میوههایی که اسیدیته بالایی دارند (مثل مركبات که دارای ویتامین c یا اصطلاحا اسید اسکوربیک هستند) و ممکن است باعث تشدید این عارضه شوند.
دکتر حسینی در انتها به افراد چاق و کسانی که دارای اضافه وزن هستند، توصیه میکند برای کاهش وزن خودشان اقدام کنند؛ چرا که چاقی شکمی یکی از علتهای اصلی این عارضه به حساب میآید.
نمونه ای از یک رژیم ضد ریفلاکس
صبحانه:
شیر یك لیوان
تخم مرغ آب پز 1 عدد
گوجه فرنگی 1 عدد
نان سنگك برشته 4 برش
میان وعده ساعت 10:
سیب 1 عدد
ناهار:
سینه مرغ آبپز 100 گرم
هویج، كدوسبز و سیبزمینی آبپز 1 لیوان
برنج كته شده 6 قاشق غذا خوری
عصرانه:
گلابی 1 عدد
خرمالو 2 عدد
شام:
ماهی كباب شده 60 گرم
قارچ، فلفل دلمهای، نخودفرنگی و ذرت بخارپز شده 1 لیوان
نان سنگك برشته 3 برش
اے دنیا کے مسافر منزل تیری قبرھیں اے کر رھا ھیں جو تو دو دن کا یہ سفرھیں موت ھیں تیرا ان دیکھا ساتھی آچانگ تجھے نگل لے گا:ای مسافر دنیا خونه ی توقبر است ای که هرکاری میکنی سفر دو روزه هست مرگ رفیق ندیده ی تو است یکهو نفست رو می گیره