2012/03/07, 02:10 PM
اولین باری می شنیدم گفتم شاید جالب باشه برای دوستان!!!
قاووت دارای طبیعت گرم و آرامبخش بوده و موارد مصرف آن بیشتر به عنوان فرآورده نیروبخش، مقوی و به طور کلی به عنوان تنقلات میباشد.
قاووت که در لهجه کرمانی «قووتو» نامیده میشود، نوعی فرآورده غذایی سنتی کرمان است که از مخلوط چند بذر گیاهی و گیاهان دارویی که پس از بو دادن به صورت مخلوط با شکر آسیاب و پودر میگردند، تهیه میشود.
معمولاً رسم است هنگامیکه خانمی زایمان میکند جهت تقویت به او قاووت میدهند و از مهمانانش نیز با قاووت پذیرایی میکنند. این مقاله به بیان ویژگیها و برخی خواص قاووت میپردازد.
ترکیبات
قاووت در انواع مختلفی (با توجه به نوع ترکیبات) تولید شده و طعمهای متفاوتی دارد.
معروفترین و کاملترین نوع قاووت کرمان، قهوهای رنگ است که مواد تشکیل دهنده آن شامل تخم آفتابگردان، بذر جو، تخم خرفه، بذر کاهو، بذر کنف یا شاهدانه، بذر کتان، مورد دانه، سیاه دانه، تخم گشنیز، دانه خشخاش، کنجد، هل باد، هل رسمی، فلفل سیاه، قهوه و شکر میباشد.
از دیگر اجزایی که در ترکیبات قاووت ممکن است استفاده شود، عبارتند از گندم، دارچین، تخم خربزه، زنجبیل، مغز پسته، نخودچی و میخک درختی.
خواص مواد تشکیل دهنده قاووت:
* تخم خرفه: دارای طبیعت سرد، مدر و ضد کرم کدو
* تخم گشنیز: طبیعت سرد و هضم کننده غذا، نیرو دهنده، ضد تشنج، ضد صرع و ضد کرم
* بذر کتان: طبیعت گرم، افزایش دهنده ادرار و رفع کننده یبوست
* بذر جو: طبیعت سرد، درمان بیماریهای قلبی، یبوست و دیگر اختلالات هاضمه و کاهش دهنده کلسترول
* بذر کاهو: طبیعت سرد، شیرزا، ضد درد، مدر، التیام دهنده زخم و بواسیر، رفع کننده ناراحتیهای کبد و خواب آور
* هل: طبیعت کمی گرم و خشک، تقویت کننده معده، مفید برای درمان تهوع، نفخ، سنگ کلیه و کیسه صفرا و به طور کلی مقوی
* سیاه دانه: طبیعت خیلی گرم، بادشکن، ملین و دافع سموم
* تخم آفتابگردان: مدر و به علت دارا بودن ویتامین A مفید برای قوه بینایی
* کنجد: طبیعت گرم، نرم کننده صدا و روده، رفع کننده خشونت حلق و غنی از ید
* مورد دانه: طبیعت معتدل، تقویت کننده و مقوی معده و مفید برای درمان خونروی از اعضاء، مفید در درمان روماتیسم، اسهال و بیماریهای مجاری تنفسی
* بذر کنف: طبیعت گرم و خشک، نیرو بخش، ملین، مدر، ضد انگل و تسکین دهنده اعصاب
* فلفل سیاه: طبیعت خیلی گرم و خشک، مقوی معده و محرک اشتها و ضد مسمومیت
* قهوه: طبیعت سرد و خشک، نیرو بخش و تقویتکننده و موثر در درمان بیماریهای ریوی، حصبه و...
* دانه خشخاش: طبیعت سرد، خواب آور، مخدر، افزایش دهنده وزن، تقویت کننده حواس و مفید برای کلیه، کبد و درمان اسهال
معروفترین و کاملترین نوع قاووت کرمان،
قهوهای رنگ است که مواد
تشکیل دهنده آن شامل تخم آفتابگردان، بذر جو، تخم خرفه، بذر کاهو، بذر کنف
یا شاهدانه، بذر کتان، مورد دانه، سیاه دانه، تخم گشنیز، دانه خشخاش، کنجد،
هل باد، هل رسمی، فلفل سیاه، قهوه و شکر میباشد
ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی
بو و مزه: قاووت باید فاقد بو و مزه غیرطبیعی باشد. بو و مزه ناخوشایند ممکن است به دلایل گوناگون در قاووت به وجود آید. مانند مزه تلخی و تندی بیش از حد، بوی تندی ناشی از اکسید شدن چربیها، مزه و بوی سوختگی و یا بو و مزه حاصل از شرایط محیطی مثل بوی نفت و خاک و...
اندازه ذرات: تمامی ذرات باید از الک 35 مش عبور کند (اندازه ذرات کوچکتر از 45 میکرون باشد).
مواد خارجی: قاووت باید فاقد شن، سنگ ریزه، خاشاک، چوب، اشیای فلزی، لاشه و قطعات بدن حشرات، فضولات، موی بدن جوندگان و ... باشد.
چربی: میزان چربی حداقل 3 درصد وزنی باشد.
پراکسید چربی استخراجی: حداکثر 5 میلیاکی والان بر کیلوگرم باشد.
خاکستر غیر محلول در اسید: حداکثر 2/0 درصد وزنی باشد.
بستهبندی
* جنس بستهبندی قاووت باید طوری باشد که برای مواد غذایی مناسب و بر روی محتویات خود بیاثر باشد و آن را از رطوبت و کاهش مواد فرار (اسانس) حفظ نماید.
* بستهها باید دارای شکل و وزن یکسان باشند.
* وسایل و مواد بستهبندی باید نو، سالم، تمیز، خشک و بدون هرگونه بو باشند.
* در موقع بستهبندی باید تا حد امکان هوای داخل بستهبندی خارج گردد.
* بستهبندی باید غیر قابل نفوذ نسبت به اکسیژن و رطوبت باشد.
خواص دارویی و درمانی قاووت
برخی خواص دارویی و درمانی گزارش شده قاووت به شرح زیر است:
رفع بیخوابی، سرگیجه، استخوان درد و کمر درد، تقویت چشم و اعصاب، تقویت قوای جسمانی، جلوگیری از ریزش مو و ابرو، رفع درد دندان، مسهل، ضد نفخ، ضد باکتری، رفع خستگی، تقویت حافظه، افزایش مقاومت زنان در زمان بارداری، موثر در رشد جنین، موثر در کاهش درد برای زنان در زمان قاعدگی، کاهش ضعف و ناتوانی در افراد کهنسال، دارای ویتامین A و E و امگا -3 و افزایش شیر در زنان شیرده.
با توجه به فواید زیاد قاووت میتوان این فرآورده را جایگزین مناسبی برای شیرینیها و سایر تنقلات در نظر گرفت.
نشانهگذاری
بر روی هر بسته قاووت باید موارد زیر با خط خوانا و پاک نشدنی به زبان فارسی چاپ شود:
* نام و نوع محصول
* نام و نشانی تولیدکننده و یا علامت تجارتی
* نام مواد اولیه تشکیل دهنده
* شماره پروانه ساخت وزارت بهداشت
* شماره سری ساخت
* تاریخ تولید و انقضاء قابلیت مصرف (روز، ماه و سال)
از دیگر اجزایی که در ترکیبات قاووت ممکن است استفاده شود، عبارتند از گندم، دارچین، تخم خربزه، زنجبیل، مغز پسته، نخودچی و میخک درختی
ویژگیهای میکروبی
ویژگیهای میکروبیولوژیکی قاووت به شرح جدول زیر میباشد:
نوع میکروارگانیسم حداکثر مجاز در یک گرم
شمارش باکتریهای مزوفیل 105
باسیلوس سرئوس 103
کپک 103
کلی فرم 10
اشرشیاکلی منفی
طریقه مصرف
دو قاشق سوپ خوری قاووت را با شیر یا آبجوش حل کنید به جای چای میل کنید. البته قاووت را به تنهایی و بدون افزودنی نیز میتوان مصرف کرد.
از دیدگاه اسلام :
1. امام باقر (ع): قاووت چه پر بركت است . اگر در حال سيرى خورده شود، موجب گوارش و هضم غذا مى گردد و اگر در حال گرسنگى خورده شود، موجب سيرى مى گردد و در سفر و حضر، توشه ى خوبى است
2. امام صادق (ع): قاووت ، باعث رويش گوشت مى گردد و استخوان را محكم مى كند.
3. امام صادق (ع): به فرزندانتان در خردسالى ، قاووت بدهيد كه باعث رويش گوشت مى شود و استخوان را محكم مى گرداند.
4. زنى به همراه پسرش نزد امام صادق (ع) رفتند. امام صادق پرسيد: ((چرا فرزندت نحيف و لاغر است ؟)). زن گفت : ((او بيمار است )). امام فرمود: ((به او قاووت بده كه گوشت مى روياند و استخوان را محكم مى سازد)).
5. امام صادق (ع): هر كس چهل روز قاووت بخورد، بازوانش پر توان مى گردد.
6. امام صادق (ع): خوردن قاووت با روغن ، پوست را لطيف مى كند و بر توان جنسى مى افزايد.
7. امام صادق (ع): قاووت را سه بار بشوييد و شكم فرد تبدار را با آن پر كنيد.
8. امام صادق (ع): قاووت ، موجب از بين رفتن اخلاط از بدن و بلغم از معده مى گردد و هفتاد بلا را دور مى كند.
9. امام كاظم (ع): قاووت خشك و آبگوشت گاو، پيسى را از بين مى برند.
10. ابوهاشم جعفرى مى گويد: در محضر امام رضا(ع) بودم كه به شدت تشنه شدم ، اما هيبت امام مانع از اين شد كه خواستار آب شوم . خود امام آب خواست و مقدارى خورد و به من فرمود: ((بخور كه آبى سرد و گوارا است )). من آن را خوردم ، اما پس از اندك زمانى ، دوباره به شدت تشنه شدم . امام دستور داد كه آب و قاووت و شكر بياورند. و به من فرمود: ((قاووت را مرطوب كن و روى آن شكر بپاش )). بعد از اين كه دستور حضرت را انجام دادم ، فرمود: ((بخور كه عطش را برطرف مى كند)).
11. سيف تمار مى گويد: يكى از دوستان ما در مكه ، دچار سينه پهلو شد. خدمت امام صادق (ع) رفتم و به ايشان اطلاع دادم . فرمود: ((به او قاووت جو بدهيد)). ما فقط دو روز به او قاووت جو داديم و او خوب شد.
12. امام صادق (ع): قاووت عدس ، تشنگى را از بين مى برد؛ معده را تقويت مى كند؛ درمان هفتاد درد است ؛ صفرا را خاموش مى كند و درون را سرد مى سازد.
13. امام صادق (ع) در مسافرت از قاووت جدا نمى شد و اگر يكى از خادمانش دچار غليان خون مى شد، به او مى فرمود: قاووت عدس بخور كه موجب فروكش كردن خون مى شود و حرارت بدن را پايين مى آورد.
14. يكى از اصحاب امام صادق (ع) دچار اسهال شد. امام ، قاووت برنج تجويز كرد. او خورد و خلاص شد.
15. امام صادق (ع): مدت دو سال بود كه بيمار بودم . خداوند استفاده از برنج را به من الهام فرمود. گفتم آن را تهيه كردند و شستند و خشك كردند و بر روى آتش ، بريان كردند. مقدارى از آرد آن را به صورت قاووت مصرف كردم و مقدار ديگر را آش كرده و خوردم و بيماريم مرتفع شد.
16. امام صادق (ع): براى دفع سموم بدن ، چيزى سودمندتر از قاووت سيب سراغ ندارم .
17. ابن بكير مى گويد: سالى در مدينه ، خون دماغ شدم . دوستانم به امام صادق (ع) اطلاع داده و خواستار دارويى شدند. امام فرمود: ((به او قاووت سيب بدهيد)). قاووت سيب خوردم و خونريزى بينى ام قطع شد.
18. احمد بن محمد مى گويد: هر گاه كسى در خانه ى ما، دچار مارگزيدگى يا عقرب گزيدگى مى شد، امام مى فرمود: ((به او قاووت سيب بدهيد)).
19. سه كف دست قاووت خشك در حالت ناشتا، بلغم و اخلاط را خشك مى كند و چيزى از آن ها بر جاى نمى گذارد.
20. سويق خشك در حالت ناشتا، حرارت بدن را پائين مى آورد و خلط را آرام مى كند؛ اما اگر با روغن مخلوط گردد، ديگر چنين اثرى را ندارد.ش
قاووت دارای طبیعت گرم و آرامبخش بوده و موارد مصرف آن بیشتر به عنوان فرآورده نیروبخش، مقوی و به طور کلی به عنوان تنقلات میباشد.
قاووت که در لهجه کرمانی «قووتو» نامیده میشود، نوعی فرآورده غذایی سنتی کرمان است که از مخلوط چند بذر گیاهی و گیاهان دارویی که پس از بو دادن به صورت مخلوط با شکر آسیاب و پودر میگردند، تهیه میشود.
معمولاً رسم است هنگامیکه خانمی زایمان میکند جهت تقویت به او قاووت میدهند و از مهمانانش نیز با قاووت پذیرایی میکنند. این مقاله به بیان ویژگیها و برخی خواص قاووت میپردازد.
ترکیبات
قاووت در انواع مختلفی (با توجه به نوع ترکیبات) تولید شده و طعمهای متفاوتی دارد.
معروفترین و کاملترین نوع قاووت کرمان، قهوهای رنگ است که مواد تشکیل دهنده آن شامل تخم آفتابگردان، بذر جو، تخم خرفه، بذر کاهو، بذر کنف یا شاهدانه، بذر کتان، مورد دانه، سیاه دانه، تخم گشنیز، دانه خشخاش، کنجد، هل باد، هل رسمی، فلفل سیاه، قهوه و شکر میباشد.
از دیگر اجزایی که در ترکیبات قاووت ممکن است استفاده شود، عبارتند از گندم، دارچین، تخم خربزه، زنجبیل، مغز پسته، نخودچی و میخک درختی.
خواص مواد تشکیل دهنده قاووت:
* تخم خرفه: دارای طبیعت سرد، مدر و ضد کرم کدو
* تخم گشنیز: طبیعت سرد و هضم کننده غذا، نیرو دهنده، ضد تشنج، ضد صرع و ضد کرم
* بذر کتان: طبیعت گرم، افزایش دهنده ادرار و رفع کننده یبوست
* بذر جو: طبیعت سرد، درمان بیماریهای قلبی، یبوست و دیگر اختلالات هاضمه و کاهش دهنده کلسترول
* بذر کاهو: طبیعت سرد، شیرزا، ضد درد، مدر، التیام دهنده زخم و بواسیر، رفع کننده ناراحتیهای کبد و خواب آور
* هل: طبیعت کمی گرم و خشک، تقویت کننده معده، مفید برای درمان تهوع، نفخ، سنگ کلیه و کیسه صفرا و به طور کلی مقوی
* سیاه دانه: طبیعت خیلی گرم، بادشکن، ملین و دافع سموم
* تخم آفتابگردان: مدر و به علت دارا بودن ویتامین A مفید برای قوه بینایی
* کنجد: طبیعت گرم، نرم کننده صدا و روده، رفع کننده خشونت حلق و غنی از ید
* مورد دانه: طبیعت معتدل، تقویت کننده و مقوی معده و مفید برای درمان خونروی از اعضاء، مفید در درمان روماتیسم، اسهال و بیماریهای مجاری تنفسی
* بذر کنف: طبیعت گرم و خشک، نیرو بخش، ملین، مدر، ضد انگل و تسکین دهنده اعصاب
* فلفل سیاه: طبیعت خیلی گرم و خشک، مقوی معده و محرک اشتها و ضد مسمومیت
* قهوه: طبیعت سرد و خشک، نیرو بخش و تقویتکننده و موثر در درمان بیماریهای ریوی، حصبه و...
* دانه خشخاش: طبیعت سرد، خواب آور، مخدر، افزایش دهنده وزن، تقویت کننده حواس و مفید برای کلیه، کبد و درمان اسهال
معروفترین و کاملترین نوع قاووت کرمان،
قهوهای رنگ است که مواد
تشکیل دهنده آن شامل تخم آفتابگردان، بذر جو، تخم خرفه، بذر کاهو، بذر کنف
یا شاهدانه، بذر کتان، مورد دانه، سیاه دانه، تخم گشنیز، دانه خشخاش، کنجد،
هل باد، هل رسمی، فلفل سیاه، قهوه و شکر میباشد
ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی
بو و مزه: قاووت باید فاقد بو و مزه غیرطبیعی باشد. بو و مزه ناخوشایند ممکن است به دلایل گوناگون در قاووت به وجود آید. مانند مزه تلخی و تندی بیش از حد، بوی تندی ناشی از اکسید شدن چربیها، مزه و بوی سوختگی و یا بو و مزه حاصل از شرایط محیطی مثل بوی نفت و خاک و...
اندازه ذرات: تمامی ذرات باید از الک 35 مش عبور کند (اندازه ذرات کوچکتر از 45 میکرون باشد).
مواد خارجی: قاووت باید فاقد شن، سنگ ریزه، خاشاک، چوب، اشیای فلزی، لاشه و قطعات بدن حشرات، فضولات، موی بدن جوندگان و ... باشد.
چربی: میزان چربی حداقل 3 درصد وزنی باشد.
پراکسید چربی استخراجی: حداکثر 5 میلیاکی والان بر کیلوگرم باشد.
خاکستر غیر محلول در اسید: حداکثر 2/0 درصد وزنی باشد.
بستهبندی
* جنس بستهبندی قاووت باید طوری باشد که برای مواد غذایی مناسب و بر روی محتویات خود بیاثر باشد و آن را از رطوبت و کاهش مواد فرار (اسانس) حفظ نماید.
* بستهها باید دارای شکل و وزن یکسان باشند.
* وسایل و مواد بستهبندی باید نو، سالم، تمیز، خشک و بدون هرگونه بو باشند.
* در موقع بستهبندی باید تا حد امکان هوای داخل بستهبندی خارج گردد.
* بستهبندی باید غیر قابل نفوذ نسبت به اکسیژن و رطوبت باشد.
خواص دارویی و درمانی قاووت
برخی خواص دارویی و درمانی گزارش شده قاووت به شرح زیر است:
رفع بیخوابی، سرگیجه، استخوان درد و کمر درد، تقویت چشم و اعصاب، تقویت قوای جسمانی، جلوگیری از ریزش مو و ابرو، رفع درد دندان، مسهل، ضد نفخ، ضد باکتری، رفع خستگی، تقویت حافظه، افزایش مقاومت زنان در زمان بارداری، موثر در رشد جنین، موثر در کاهش درد برای زنان در زمان قاعدگی، کاهش ضعف و ناتوانی در افراد کهنسال، دارای ویتامین A و E و امگا -3 و افزایش شیر در زنان شیرده.
با توجه به فواید زیاد قاووت میتوان این فرآورده را جایگزین مناسبی برای شیرینیها و سایر تنقلات در نظر گرفت.
نشانهگذاری
بر روی هر بسته قاووت باید موارد زیر با خط خوانا و پاک نشدنی به زبان فارسی چاپ شود:
* نام و نوع محصول
* نام و نشانی تولیدکننده و یا علامت تجارتی
* نام مواد اولیه تشکیل دهنده
* شماره پروانه ساخت وزارت بهداشت
* شماره سری ساخت
* تاریخ تولید و انقضاء قابلیت مصرف (روز، ماه و سال)
از دیگر اجزایی که در ترکیبات قاووت ممکن است استفاده شود، عبارتند از گندم، دارچین، تخم خربزه، زنجبیل، مغز پسته، نخودچی و میخک درختی
ویژگیهای میکروبی
ویژگیهای میکروبیولوژیکی قاووت به شرح جدول زیر میباشد:
نوع میکروارگانیسم حداکثر مجاز در یک گرم
شمارش باکتریهای مزوفیل 105
باسیلوس سرئوس 103
کپک 103
کلی فرم 10
اشرشیاکلی منفی
طریقه مصرف
دو قاشق سوپ خوری قاووت را با شیر یا آبجوش حل کنید به جای چای میل کنید. البته قاووت را به تنهایی و بدون افزودنی نیز میتوان مصرف کرد.
از دیدگاه اسلام :
1. امام باقر (ع): قاووت چه پر بركت است . اگر در حال سيرى خورده شود، موجب گوارش و هضم غذا مى گردد و اگر در حال گرسنگى خورده شود، موجب سيرى مى گردد و در سفر و حضر، توشه ى خوبى است
2. امام صادق (ع): قاووت ، باعث رويش گوشت مى گردد و استخوان را محكم مى كند.
3. امام صادق (ع): به فرزندانتان در خردسالى ، قاووت بدهيد كه باعث رويش گوشت مى شود و استخوان را محكم مى گرداند.
4. زنى به همراه پسرش نزد امام صادق (ع) رفتند. امام صادق پرسيد: ((چرا فرزندت نحيف و لاغر است ؟)). زن گفت : ((او بيمار است )). امام فرمود: ((به او قاووت بده كه گوشت مى روياند و استخوان را محكم مى سازد)).
5. امام صادق (ع): هر كس چهل روز قاووت بخورد، بازوانش پر توان مى گردد.
6. امام صادق (ع): خوردن قاووت با روغن ، پوست را لطيف مى كند و بر توان جنسى مى افزايد.
7. امام صادق (ع): قاووت را سه بار بشوييد و شكم فرد تبدار را با آن پر كنيد.
8. امام صادق (ع): قاووت ، موجب از بين رفتن اخلاط از بدن و بلغم از معده مى گردد و هفتاد بلا را دور مى كند.
9. امام كاظم (ع): قاووت خشك و آبگوشت گاو، پيسى را از بين مى برند.
10. ابوهاشم جعفرى مى گويد: در محضر امام رضا(ع) بودم كه به شدت تشنه شدم ، اما هيبت امام مانع از اين شد كه خواستار آب شوم . خود امام آب خواست و مقدارى خورد و به من فرمود: ((بخور كه آبى سرد و گوارا است )). من آن را خوردم ، اما پس از اندك زمانى ، دوباره به شدت تشنه شدم . امام دستور داد كه آب و قاووت و شكر بياورند. و به من فرمود: ((قاووت را مرطوب كن و روى آن شكر بپاش )). بعد از اين كه دستور حضرت را انجام دادم ، فرمود: ((بخور كه عطش را برطرف مى كند)).
11. سيف تمار مى گويد: يكى از دوستان ما در مكه ، دچار سينه پهلو شد. خدمت امام صادق (ع) رفتم و به ايشان اطلاع دادم . فرمود: ((به او قاووت جو بدهيد)). ما فقط دو روز به او قاووت جو داديم و او خوب شد.
12. امام صادق (ع): قاووت عدس ، تشنگى را از بين مى برد؛ معده را تقويت مى كند؛ درمان هفتاد درد است ؛ صفرا را خاموش مى كند و درون را سرد مى سازد.
13. امام صادق (ع) در مسافرت از قاووت جدا نمى شد و اگر يكى از خادمانش دچار غليان خون مى شد، به او مى فرمود: قاووت عدس بخور كه موجب فروكش كردن خون مى شود و حرارت بدن را پايين مى آورد.
14. يكى از اصحاب امام صادق (ع) دچار اسهال شد. امام ، قاووت برنج تجويز كرد. او خورد و خلاص شد.
15. امام صادق (ع): مدت دو سال بود كه بيمار بودم . خداوند استفاده از برنج را به من الهام فرمود. گفتم آن را تهيه كردند و شستند و خشك كردند و بر روى آتش ، بريان كردند. مقدارى از آرد آن را به صورت قاووت مصرف كردم و مقدار ديگر را آش كرده و خوردم و بيماريم مرتفع شد.
16. امام صادق (ع): براى دفع سموم بدن ، چيزى سودمندتر از قاووت سيب سراغ ندارم .
17. ابن بكير مى گويد: سالى در مدينه ، خون دماغ شدم . دوستانم به امام صادق (ع) اطلاع داده و خواستار دارويى شدند. امام فرمود: ((به او قاووت سيب بدهيد)). قاووت سيب خوردم و خونريزى بينى ام قطع شد.
18. احمد بن محمد مى گويد: هر گاه كسى در خانه ى ما، دچار مارگزيدگى يا عقرب گزيدگى مى شد، امام مى فرمود: ((به او قاووت سيب بدهيد)).
19. سه كف دست قاووت خشك در حالت ناشتا، بلغم و اخلاط را خشك مى كند و چيزى از آن ها بر جاى نمى گذارد.
20. سويق خشك در حالت ناشتا، حرارت بدن را پائين مى آورد و خلط را آرام مى كند؛ اما اگر با روغن مخلوط گردد، ديگر چنين اثرى را ندارد.ش
فعلا سکوت را برگزیدیم ............