2010/10/07, 12:07 PM
حتما شنيده ايد كه برخي از رژيم هاي لاغري مصرف انواع برنج و نان و ديگر اشكال كربوهيدرات را بسيار محدود مي كنند و شايد شما هم از آن دسته افراد هستيد كه تصور مي كنند براي لاغر شدن بايد مصرف نشاسته و غلات را به طور كلي محدود نموده و يا آن را از رژيم خود حذف نماييد. ولي پيروي از يك رژيم كم كربوهيدرات سخت و خطرناك و همچنين بسيار كسل كننده و ملال آور است . بايد بدانيد كه كربوهيدراتها دشمن بدن و تناسب اندام نيستند و لازم نيست براي لاغر شدن تمام آنها را به كل از رژيم غذايي حذف نمود بلكه دريافت مقادير كافي از غذاهاي غني از كربوهيدرات براي سلامت طولاني مدت و كاهش وزن و حفظ كاهش وزن ضروري اند.
واكنش سريع بدن به رژيم غذايي بسيار كم كربوهيدرات:
وقتي كه فقدان شديد كربوهيدرات در بدن ايجاد شود بدن واكنش هاي سريع متعددي به شرح زير را انجام مي دهد:
• وقتي هيچ مقدار گلوكزي براي توليد انرژي در دسترس بدن نباشد بدن شروع مي كند به استفاده از پروتئين براي توليد انرژي و لذا ديگر پروتئين كافي براي اعمال مهم تري مثل توليد سلول و بافت تازه و آنزيم ها و هورمونها و آنتي بادي ها در دسترس نيست و در نتيجه سيستم ايمني و رشد و تكثير بدن تضعيف مي گردد.
• وقتي در بدن فقدان كربوهيدرات وجود داشته باشد بدن نمي تواند چربي ها را در مسير صحيح و طبيعي اش بسوزاند. در بدن به طور طبيعي تركيبي از كربوهيدرات وچربي به عنوان منبع انرژي مورد استفاده قرار مي گيرند و وقتي كه كربوهيدراتها در دسترس نباشند يك پروسه تجزيه كامل چربي ها در بدن ايجاد مي شود كه محصولاتي به عنوان كتونها را توليد مي نمايند. تجمع اين كتونها در خون و ادرار سبب كتوز مي گردد كه يك حالت غير طبيعي در بدن است. كتوز سبب كاهش اشتها مي شود و اين يك مكانيسم دفاعي بدن است كه مزيت آن براي افرادي كه در قحطي و يا اعتصاب غذا به سر مي برند كاهش اشتهاي آنها است.
• به علت فقدان انرژي و تجمع كتونها رژيم هاي كم كربوهيدرات اغلب همراه با تهوع، سردرد ، سرگيجه ، افسردگي ، تنفس نامطلوب و دهيدراسيون بدن همراه مي گردند.
• رژيم كم كربوهيدرات به علت دهيدراسيون و فقدان فيبر مي تواند منجر به يبوست گردد.
• در يك رژيم غذايي كم كربوهيدرات استقامت بدن براي ورزش و تمرينات بدني و عملكرد مناسب كاهش مي يابد و جاي تعجبي ندارد اگر در هنگام رعايت رژيم غذايي كم كربوهيدرات سطوح انرژي بدنتان كاهش يابد و حتي از انجام فعاليت هاي معمول و كار روزانه تان بازبمانيد.
اثرات درازمدت رژيم غذايي كم كربوهيدرات:
وقتي كربوهيدرات رژيم غذايي خود را به شدت محدود نماييد ، مصرف پروتئين و چربي در بدن افزايش مي يابند كه عوارض درازمدتي به شرح زير را به همراه خواهند داشت:
• حذف كامل ميوه ها و سبزي ها و محصولات غله كامل و حبوبات از رژيم غذايي ، خطر ابتلاء به بسياري از سرطانها را افزايش مي دهد.
• غذاهاي پروتئيني غني از پورين ها هستند كه در بدن به اسيد اوريك تجزيه مي گردند . افزايش اسيد اوريك در خون ممكن است منجر به ايجاد كريستال هاي سوزني شكل اسيد اوريك در مفاصل شود كه در نهايت منجر به نقرس مي گردد.
• احتمال تشكيل سنگ هاي كليوي با مصرف رژيم هاي غذايي پر پروتئين و توليد كننده كتوز افزايش مي يابد.
• رژيم غذايي پر پروتئين در طولاني مدت مي تواند منجر به كاهش كلسيم و پوكي استخوان گردد.
• در يك رژيم غذايي كم كربوهيدرات وغني از كلسترول و پروتئين و چربي اشباع، خطر ابتلا به بيماري قلبي افزايش مي يابد . هر چند كه ممكن است به همراه كاهش وزن يك كاهش موقت در سطوح كلسترول خون ايجاد شود ولي اين امر در هر كاهش وزني مرسوم است و نمي توان آن را مزيتي براي رژيم كم كربوهيدرات در نظر گرفت.
دريافت كافي منابع كربوهيدرات:
ممكن است از خود بپرسيد كه از كجا بايد بفهميد كه مقدار كربوهيدرات دريافتي شما در حد صحيح است؟ پيروي از 3 قانون زير شما را در جهت مديريت بهتر مقادير كربوهيدرات دريافتي تان ياري خواهد نمود:
قانون اول: توصيه هاي زير را در رژيم غذايي خود رعايت فرماييد:
• دريافت ميوه ها: روزانه 2-4 واحد
• سبزيجات: 3-5 واحد در طي روز
• محصولات غله كامل و سبوس دار: از جمله نان ، پاستا و ماكاروني، رشته ها، كراكر ، غلات و برنج : روزانه 6-11 واحد در روز
• حبوبات( شامل لوبيا و نخود) : 1-2 واحد در روز
• محصولات لبني كم چرب يا عاري از چربي: 3 واحد در روز
قانون دوم: مصرف اقلامي به شرح زير را به كمتر از 2 واحد در روز محدود نماييد:
• آبميوه
• محصولات توليد شده از آرد تصفيه شده ( شامل انواع نان و نان شيرمال ، ماكاروني، رشته ها و كراكر و غلاتي كه با آرد سفيد تصفيه شده تهيه شده باشند )
• برنج سفيد
• سيب زميني سرخ شده
• سبزيجات سرخ شده
قانون سوم: مصرف اقلام زير را از رژيم غذايي خود حذف نماييد و يا آنها را به ندرت و فقط در مواقع خاص مصرف نماييد.
• دسرهاي شيرين و ديگر محصولات حاوي شكر مانند: كيك، شكلات ، آبنبات و... دونات و ديگر شيريني جات
• چيپس ، نوشابه و ديگر نوشيدني هاي شيرين گازدار
• شكر، عسل، شربت قندي، مربا، ژله و ديگر نوشيدني هاي شيرين.
دكتر xxxxxx
متخصص تغذيه و متابوليسم و فوق تخصص ديابت و چاقي از انگلستان
واكنش سريع بدن به رژيم غذايي بسيار كم كربوهيدرات:
وقتي كه فقدان شديد كربوهيدرات در بدن ايجاد شود بدن واكنش هاي سريع متعددي به شرح زير را انجام مي دهد:
• وقتي هيچ مقدار گلوكزي براي توليد انرژي در دسترس بدن نباشد بدن شروع مي كند به استفاده از پروتئين براي توليد انرژي و لذا ديگر پروتئين كافي براي اعمال مهم تري مثل توليد سلول و بافت تازه و آنزيم ها و هورمونها و آنتي بادي ها در دسترس نيست و در نتيجه سيستم ايمني و رشد و تكثير بدن تضعيف مي گردد.
• وقتي در بدن فقدان كربوهيدرات وجود داشته باشد بدن نمي تواند چربي ها را در مسير صحيح و طبيعي اش بسوزاند. در بدن به طور طبيعي تركيبي از كربوهيدرات وچربي به عنوان منبع انرژي مورد استفاده قرار مي گيرند و وقتي كه كربوهيدراتها در دسترس نباشند يك پروسه تجزيه كامل چربي ها در بدن ايجاد مي شود كه محصولاتي به عنوان كتونها را توليد مي نمايند. تجمع اين كتونها در خون و ادرار سبب كتوز مي گردد كه يك حالت غير طبيعي در بدن است. كتوز سبب كاهش اشتها مي شود و اين يك مكانيسم دفاعي بدن است كه مزيت آن براي افرادي كه در قحطي و يا اعتصاب غذا به سر مي برند كاهش اشتهاي آنها است.
• به علت فقدان انرژي و تجمع كتونها رژيم هاي كم كربوهيدرات اغلب همراه با تهوع، سردرد ، سرگيجه ، افسردگي ، تنفس نامطلوب و دهيدراسيون بدن همراه مي گردند.
• رژيم كم كربوهيدرات به علت دهيدراسيون و فقدان فيبر مي تواند منجر به يبوست گردد.
• در يك رژيم غذايي كم كربوهيدرات استقامت بدن براي ورزش و تمرينات بدني و عملكرد مناسب كاهش مي يابد و جاي تعجبي ندارد اگر در هنگام رعايت رژيم غذايي كم كربوهيدرات سطوح انرژي بدنتان كاهش يابد و حتي از انجام فعاليت هاي معمول و كار روزانه تان بازبمانيد.
اثرات درازمدت رژيم غذايي كم كربوهيدرات:
وقتي كربوهيدرات رژيم غذايي خود را به شدت محدود نماييد ، مصرف پروتئين و چربي در بدن افزايش مي يابند كه عوارض درازمدتي به شرح زير را به همراه خواهند داشت:
• حذف كامل ميوه ها و سبزي ها و محصولات غله كامل و حبوبات از رژيم غذايي ، خطر ابتلاء به بسياري از سرطانها را افزايش مي دهد.
• غذاهاي پروتئيني غني از پورين ها هستند كه در بدن به اسيد اوريك تجزيه مي گردند . افزايش اسيد اوريك در خون ممكن است منجر به ايجاد كريستال هاي سوزني شكل اسيد اوريك در مفاصل شود كه در نهايت منجر به نقرس مي گردد.
• احتمال تشكيل سنگ هاي كليوي با مصرف رژيم هاي غذايي پر پروتئين و توليد كننده كتوز افزايش مي يابد.
• رژيم غذايي پر پروتئين در طولاني مدت مي تواند منجر به كاهش كلسيم و پوكي استخوان گردد.
• در يك رژيم غذايي كم كربوهيدرات وغني از كلسترول و پروتئين و چربي اشباع، خطر ابتلا به بيماري قلبي افزايش مي يابد . هر چند كه ممكن است به همراه كاهش وزن يك كاهش موقت در سطوح كلسترول خون ايجاد شود ولي اين امر در هر كاهش وزني مرسوم است و نمي توان آن را مزيتي براي رژيم كم كربوهيدرات در نظر گرفت.
دريافت كافي منابع كربوهيدرات:
ممكن است از خود بپرسيد كه از كجا بايد بفهميد كه مقدار كربوهيدرات دريافتي شما در حد صحيح است؟ پيروي از 3 قانون زير شما را در جهت مديريت بهتر مقادير كربوهيدرات دريافتي تان ياري خواهد نمود:
قانون اول: توصيه هاي زير را در رژيم غذايي خود رعايت فرماييد:
• دريافت ميوه ها: روزانه 2-4 واحد
• سبزيجات: 3-5 واحد در طي روز
• محصولات غله كامل و سبوس دار: از جمله نان ، پاستا و ماكاروني، رشته ها، كراكر ، غلات و برنج : روزانه 6-11 واحد در روز
• حبوبات( شامل لوبيا و نخود) : 1-2 واحد در روز
• محصولات لبني كم چرب يا عاري از چربي: 3 واحد در روز
قانون دوم: مصرف اقلامي به شرح زير را به كمتر از 2 واحد در روز محدود نماييد:
• آبميوه
• محصولات توليد شده از آرد تصفيه شده ( شامل انواع نان و نان شيرمال ، ماكاروني، رشته ها و كراكر و غلاتي كه با آرد سفيد تصفيه شده تهيه شده باشند )
• برنج سفيد
• سيب زميني سرخ شده
• سبزيجات سرخ شده
قانون سوم: مصرف اقلام زير را از رژيم غذايي خود حذف نماييد و يا آنها را به ندرت و فقط در مواقع خاص مصرف نماييد.
• دسرهاي شيرين و ديگر محصولات حاوي شكر مانند: كيك، شكلات ، آبنبات و... دونات و ديگر شيريني جات
• چيپس ، نوشابه و ديگر نوشيدني هاي شيرين گازدار
• شكر، عسل، شربت قندي، مربا، ژله و ديگر نوشيدني هاي شيرين.
دكتر xxxxxx
متخصص تغذيه و متابوليسم و فوق تخصص ديابت و چاقي از انگلستان