2010/04/14, 09:04 PM
اين روزها وقتي براي خريد به بازار ميوه فروشان مراجعه مي كنيم، ميوه هايي با ظاهر بسيار درشت كه طعم، خاصيت و ماندگاري چنداني نيز ندارند توجه مان را جلب مي كند. در واقع اغلب اين ميوه ها حاصل استفاده بي رويه از كودها و سموم شيميايي و باقي ماندن تركيبات نامطلوب آن ها در اين گونه محصولات است كه به اين صورت ظاهر مي شوند.
امروزه اغلب محصولات كشاورزي در تمام مراحل رشد از طريق كودها و سموم شيميايي تغذيه مي شوند. اين محصولات طعم خوب و كيفيت بالايي ندارند و نيترات موجود در آن ها مي تواند موجب بروز انواع سرطان هاي گوارشي در مصرف كنندگان گردد.
نيترات موجود در كودها مي تواند در همه انواع ميوه و سبزي رسوخ كند. اما محصولاتي كه در دل خاك جاي مي گيرند، مثل: پياز، سيب زميني، هويج و ... قابليت جذب بيشتري دارند. معمولا نفوذ تركيبات نامطلوب كودها در محصولاتي كه در دل خاك رشد مي كنند، مي تواند موجب بزرگ و سنگين شدن سبزي هاي غدهاي گشته و سود بيشتري را براي باغدار به دنبال داشته باشد.
اين سموم مي توانند در انواع ميوه و سبزي كه به صورت بوته اي در سطح زمين رشد مي كنند و ارتفاع كمتري دارند نيز نفوذ كند. اما در مقابل ميوه هاي درختي كه ارتفاع بيشتري از زمين دارند، كمتر در معرض اثرات نامطلوب كودها قرار مي گيرند. متاسفانه ذرات كودهاي شيميايي وقتي به داخل ميوه و سبزي راه پيدا مي كنند با هيچ روشي از بين نمي روند. البته توصيه مي شود براي كاهش سموم سطحي، ميوه ها را قبل از مصرف با مواد ضد عفوني كننده بشوييد.
چه بايد كرد؟
* درشتي ميوهها در بيشتر مواقع به دليل نيترات بالاي موجود در آن ها است. لذا هنگام خريد از ميوه هاي درشت صرف نظر كنيد و ميوه هاي متوسط يا كوچك با رنگ روشن را انتخاب كنيد. چرا كه تيره بودن ميوه، خود نشان نيترات بالاي آن است.
* از خريد سيب زمينيهاي كدر و تيره رنگ اجتناب كنيد و پيازهايي را كه بخش خروج جوانه آن ها باريك تر است، انتخاب كنيد.
* كودهاي شيميايي و سموم دفع آفات باعث كاهش ويتامينC و بي طعم شدن محصول مي شوند بنابراين وقتي مي بينيد خيار يا گوجه فرنگي طعم واقعي خود را ندارند مي توانيد مطمئن شويد كه مقداري از سموم جذب آن ها شده است، بنابراين ميوه و سبزيجات بي مزه را نخوريد.
* از خريد سبزيجات غدهاي درشت مثل پياز، سيب زميني و هويج پرهيز كنيد و بدانيد كه در هر كيلو سيب زميني يا پياز بايد 7 تا 8 عدد از اين محصول جاي گيرد.
* ميوه هاي تكثير يافته با كودهاي شيميايي بلافاصله پس از بريده شدن تغيير رنگ داده و تيره مي شوند لذا وقتي سيبي را گاز زديد و به سرعت كدر شد از مصرف آن بپرهيزيد.
* سبزي هاي برگ درشت و سفت را انتخاب نكنيد و قبل از مصرف ميوه و سبزي به دقت آن ها را ضد عفوني كنيد.
* بهترين توصيه به هموطنان عزيز آن است كه از مصرف ميوه هاي گلخانه اي، انباري و وارداتي اجتناب كنيد و نوع فصلي آن ها را كه معمولا در فصل معين خود رشد مي كنند و تازه تر و پُرخاصيت تر هستند و طعم و ماندگاري بيشتري دارند و در مقايسه با ميوههاي غيرفصلي(گلخانهاي) كود و سموم كمتري براي پرورش آن ها به كار رفته، استفاده كنيد.
امروزه اغلب محصولات كشاورزي در تمام مراحل رشد از طريق كودها و سموم شيميايي تغذيه مي شوند. اين محصولات طعم خوب و كيفيت بالايي ندارند و نيترات موجود در آن ها مي تواند موجب بروز انواع سرطان هاي گوارشي در مصرف كنندگان گردد.
نيترات موجود در كودها مي تواند در همه انواع ميوه و سبزي رسوخ كند. اما محصولاتي كه در دل خاك جاي مي گيرند، مثل: پياز، سيب زميني، هويج و ... قابليت جذب بيشتري دارند. معمولا نفوذ تركيبات نامطلوب كودها در محصولاتي كه در دل خاك رشد مي كنند، مي تواند موجب بزرگ و سنگين شدن سبزي هاي غدهاي گشته و سود بيشتري را براي باغدار به دنبال داشته باشد.
اين سموم مي توانند در انواع ميوه و سبزي كه به صورت بوته اي در سطح زمين رشد مي كنند و ارتفاع كمتري دارند نيز نفوذ كند. اما در مقابل ميوه هاي درختي كه ارتفاع بيشتري از زمين دارند، كمتر در معرض اثرات نامطلوب كودها قرار مي گيرند. متاسفانه ذرات كودهاي شيميايي وقتي به داخل ميوه و سبزي راه پيدا مي كنند با هيچ روشي از بين نمي روند. البته توصيه مي شود براي كاهش سموم سطحي، ميوه ها را قبل از مصرف با مواد ضد عفوني كننده بشوييد.
چه بايد كرد؟
* درشتي ميوهها در بيشتر مواقع به دليل نيترات بالاي موجود در آن ها است. لذا هنگام خريد از ميوه هاي درشت صرف نظر كنيد و ميوه هاي متوسط يا كوچك با رنگ روشن را انتخاب كنيد. چرا كه تيره بودن ميوه، خود نشان نيترات بالاي آن است.
* از خريد سيب زمينيهاي كدر و تيره رنگ اجتناب كنيد و پيازهايي را كه بخش خروج جوانه آن ها باريك تر است، انتخاب كنيد.
* كودهاي شيميايي و سموم دفع آفات باعث كاهش ويتامينC و بي طعم شدن محصول مي شوند بنابراين وقتي مي بينيد خيار يا گوجه فرنگي طعم واقعي خود را ندارند مي توانيد مطمئن شويد كه مقداري از سموم جذب آن ها شده است، بنابراين ميوه و سبزيجات بي مزه را نخوريد.
* از خريد سبزيجات غدهاي درشت مثل پياز، سيب زميني و هويج پرهيز كنيد و بدانيد كه در هر كيلو سيب زميني يا پياز بايد 7 تا 8 عدد از اين محصول جاي گيرد.
* ميوه هاي تكثير يافته با كودهاي شيميايي بلافاصله پس از بريده شدن تغيير رنگ داده و تيره مي شوند لذا وقتي سيبي را گاز زديد و به سرعت كدر شد از مصرف آن بپرهيزيد.
* سبزي هاي برگ درشت و سفت را انتخاب نكنيد و قبل از مصرف ميوه و سبزي به دقت آن ها را ضد عفوني كنيد.
* بهترين توصيه به هموطنان عزيز آن است كه از مصرف ميوه هاي گلخانه اي، انباري و وارداتي اجتناب كنيد و نوع فصلي آن ها را كه معمولا در فصل معين خود رشد مي كنند و تازه تر و پُرخاصيت تر هستند و طعم و ماندگاري بيشتري دارند و در مقايسه با ميوههاي غيرفصلي(گلخانهاي) كود و سموم كمتري براي پرورش آن ها به كار رفته، استفاده كنيد.