به موهایتان زرده تخممرغ نزنید
استفاده از بعضی موادغذایی که مصرف خوراکی آن ها مفید است، روی موهای سر یا پوست صورت بدون تاثیر است. موادی مانند زرده تخممرغ، قرص ضدبارداری یا خاویار ماهی و… به جز کثیف کردن موها هیچ ارزش علمی ندارند.
بسیاری از افراد تصور میکنند که روغنها، شامپوها و برخی داروهای گیاهی میتوانند سبب تقویت موها شوند.
از آن نمونه، میتوان به مخلوط نخود خام و زرده تخممرغ، شامپوحنا، شامپوسیر، صابونهای خرچنگ و انواع شامپوهای ویتامینه اشاره کرد.
ولی آیا واقعا این ها، راهحلهای مناسب و قابلاعتمادی هستند؟
در گذشته، مردم برای درمان ضایعههای پوستی از داروهای گیاهی استفاده میکردند. با توسعه و پیشرفت دانش پزشکی در زمینه پوست و مو، مواد استاندارد و تاییدشده توسط مراجع ذیصلاح بهداشتی وارد بازار شدند که عمدتا مواد اولیه آن ها از همان گیاهان دارویی بود، با این تفاوت که مواد ناخالص و مضر آن را جدا و عصاره گیاهی موثر را وارد محصولهایی کرده و تغییراتی در ماده موثر گیاهی ایجاد کردند تا عوارض جانبی آن را به حداقل برسانند.
مطالعات نشان داده است، این که بعضی مردم بدون تجویز پزشک از اینگونه داروهای گیاهی (که در عطاریها فروخته میشود) استفاده میکنند، علاوه بر ایجاد عوارضجانبی نامناسب، تاثیر روی پوست یا موی آن هم حداقل است.
هر چند گاهی برای کسب درآمد از اسامی گیاهی (نه ویژگی گیاهی) برای محصولهایی استفاده میکنند، ولی اکثرا تاثیر بیشتری از محصولهای مشابه که از آن اسامی استفاده نکردهاند، ندارند. استفاده از اسامی حنا، سیر، بابونه و… اکثرا برای فروش بیشتر استعمدتا این محصولها با مرطوب کردن موها، باعث طراوت و نرمی موها میشوند تا به آسانی شانه شوند، یعنی همان اثری که نرمکنندههای مو دارند. استفاده از بعضی موادغذایی که مصرف خوراکی آن ها مفید است، روی موهای سر یا پوست صورت بدون تاثیر است. موادی مانند زرده تخممرغ، قرص ضدبارداری یا خاویار ماهی و… به جز کثیف کردن موها هیچ ارزش علمی ندارند.
کرم، صابون یا شامپوهای مورد ادعا که از خاویار، خرچنگ یا اسامی دیگر استفاده میکنند هم هیچگونه مزیتی بر محصولهای مشابه فاقد این نامها ندارند و اکثر این ها محصولهایی معمولی هستند که از این اسامی به عنوان "اسم" استفاده کردهاند، نه این که "تاثیر" آن اسم را دارا باشند.
شامپوهای ویتامینه تاثیری بر رشد موها ندارد
بر خلاف تبلیغاتی که در خصوص تاثیر شامپوهای ویتامینه در افزایش رویش موها صورت می گیرد، استفاده از شامپوهای ویتامینه هیچ تاثیری بر رشد مو و تقویت فولیکول های آن ندارد.
با افزایش سن، میزان رویش موها کمتر می شود، میزان حجم موها در سن 80 سالگی به یک دوم کاهش می یابد.
محکم بستن موها از عوامل فیزیکی است که به فولیکول و رشد موها آسیب می رساند، این کار در انواع بافت های مو به علت تحت کشش قرار گرفتن پایه مو به ریشه صدمه زده و ریزش موها را به همراه دارد.
بستن موهای دختر بچه ها به صورت دم خرگوشی یا دم اسبی، موجب ایجاد کشش و ایجاد آسیب در ریشه مو شده و عوارض آن در سنین 20 تا 30 سالگی با کاهش تعداد فولیکول ها و حجم مو نمایان می شود.
بر خلاف تبلیغاتی که در خصوص تاثیر شامپوهای ویتامینه در افزایش رویش موها صورت می گیرد، استفاده از شامپوهای ویتامینه و نیز ویتامینه کردن مو، به دلیل دارا بودن مواد نرم کننده، تنها بر روی ساقه مو اثر می گذارد و هیچ تاثیری بر رشد مو و تقویت فولیکول های آن ندارد.
هشدارهایی درباره روش های رایج کنترل ریزش مو
ریزش مو به حالتی گفته می شود که در آن موهای سر به میزان غیرطبیعی شروع به ریختن می کنند و این روند ادامه دارد، تا جایی که قسمتی از موهای سر یا تمام آن ها به طور کامل می ریزند و منجر به طاسی سر می شود.
در حالت طبیعی، به جای موهایی که از روی سر می ریزند، به طور مداوم تارهای جدید مو درمی آیند، اما اگر موهای جدید جایگزین تار موهای از دست رفته نشوند، طاسی سر گسترش پیدا می کندبر اساس نوع و عامل ریزش مو، انواع مختلفی از طاسی بروز می کند.
اگر با وجود مطالعه مقالات مختلف و راه حل های گوناگون، هنوز نگران ریزش غیرطبیعی موهایتان هستید این نکات مهم و تاثیرگذار را بخوانید.
امروزه داروهای غیرنسخه ای گوناگونی برای جلوگیری از ریزش مو موجود هستند، شامل قرص ها، روغن های مو و یا سایر اشکال دارویی که تولیدکنندگان آن ها ادعا می کنند برای درمان ریزش مو مفید هستند، اما به این داروها اطمینانی نیست، چون مادامی که از آن ها استفاده کنید، ریزش مو متوقف می شود، اما به محض این که آن ها را کنار بگذارید، دوباره مشکلتان از سر گرفته می شود. به علاوه این داروها و مکمل ها عوارض جانبی جدی می توانند بر جای بگذارند.
در برخی موارد به پوست سر کورتیزون تزریق می شود (توسط پزشک متخصص) که ممکن است به توقف ریزش مو کمک کند اما روش بسیار کندی است و در افراد مختلف تاثیر متفاوتی دارد.
درمان های جراحی نیز در مواردی به کار گرفته می شوند که ریزش مو واقعا موجب نگرانی فرد شود تا جایی که بیمار راضی شود برای درمان زیر تیغ جراحی برود. در این حالت، گزینه های درمانی شامل پیوند پیاز مو است.
این روش ها، گران قیمت و دردناک هستند، اما نتایج آن ظرف هشت تا ده هفته پس از جراحی مشاهده می شود. البته در این روش ها خطر بروز زخم و عفونت نیز وجود دارد.
در هر صورت اگر تصور می کنید که مقداری زیادی از موهایتان می ریزد قبل از هر اقدامی با یک پزشک متخصص مشورت کنید.
فعلا سکوت را برگزیدیم ............