[size=large][size=medium]«ام اس» ترس ندارد
به محض اینكه دستش كمی گزگز میكند یا چشمهایش سیاهی میرود، میترسد و میگوید: «حتماً اماس گرفتهام». ضعف و بیحسی اندامها نیز برای او برابر است با بیماری اماس و این بیماری هم یعنی پایان زندگی فعال و پویا.
با اینكه بسیاری از مردم این چنین فكر میكنند، اما پزشكان میگویند گاهی اماس مشكل خاصی برای بیمار ایجاد نمیكند بنابراین بسیاری از مبتلایان میتوانند به زندگی عادیشان ادامه دهند؛ به این معنی كه حتی شاید یكی از همكاران یا دوستان نزدیكتان هم اماس داشته باشد و شما هیچ وقت متوجه مشكلش نشوید.
نظر دكتر مهدی وحید دستجردی، متخصص مغز و اعصاب درباره بیماری ام اس
به نظر این دکتر متخصص، بسیاری از افرادی كه دچار این مشكل هستند، هیچ وقت با علامت خاصی روبهرو نمیشوند؛ به طوری كه حتی تا زمان فوت، این بیماری بروز نمیكند و چهبسا افرادی كه به دلایل دیگری مانند تصادف مورد بررسی پزشكی قرار میگیرند و در آن زمان بیماری اماس آنها كه هیچ علامتی نداشته است، تشخیص داده میشود. درصدی از بیماران نیز فقط یك بار دچار علائم بیماری میشوند و این مسأله دیگر هیچ وقت تكرار نمیشود.
اماس مانع زندگی عادی نمیشود
متأسفانه اغلب افراد تصور میكنند اماس به معنای ناتوانی كامل فرد است و تنها تصویری كه از مبتلایان به اماس در ذهن آنها نقش میبندد، فردی است كه روی صندلی چرخدار نشسته و توانایی حركت ندارد. در حالی كه بسیاری از بیماران میتوانند زندگی عادی خود را بدون هیچ مشكلی ادامه دهند.
این پزشك متخصص در این زمینه توضیح میدهد: مردم معمولاً از بیماری افرادی كه علائم خاصی ندارند، آگاه نیستند و شاید حتی ندانند یكی از همكاران یا دوستانشان به این بیماری مبتلاست، اما درصد كمی از بیماران كه شرایط بدی دارند، همیشه مورد توجه قرار میگیرند و به همین دلیل مردم بیماری اماس را با توجه به آن نشانهها میشناسند.
به گفته وی، مبتلایان به اماس تا جایی كه خیلی خسته نشوند، میتوانند هر فعالیتی را كه در توانشان هست، انجام دهند. این پزشك متخصص تأكید میكند: بیماران مبتلا به اماس نیز میتوانند مانند سایر افراد ازدواج كنند، باردار شوند و زایمان طبیعی داشته باشند، اما از نظر اخلاقی شخص موظف است بیماریاش را به همسرش اطلاع دهد.
به گفته وی برای پیشگیری از بیماری تنها كاری كه میتوان انجام داد، اجتناب از مصرف دخانیات است؛ چون عواملی كه باعث بروز بیماری میشود مانند ژنتیك، جنسیت، ناحیه جغرافیایی و ویروسهایی كه در سالهای قبل فرد به آنها مبتلا شده است، هیچ كدام قابل كنترل نیست. به گفته این پزشك متخصص، اختلالات خلقی مانند افسردگی نیز در این بیماران شایع است كه بسادگی درمان میشود. ( منبع : Jamejamonline.ir )
دکتر داور الطافی نیز میگوید، در صورت رعایت توصیه های پزشکی هیچگونه محدودیتی برای فعالیت روزمره از جمله تحصیل ، اشتغال ، ازدواج و ورزش بیماران ام اس وجود ندارد. وی با بیان اینکه بیماران ام اس میتوانند فعالیت ورزشی داشته باشند به آنها توصیه کرد که از خستگی زیاد و ورزشهای سنگین پرهیز کنند. به گفته وی، بیماران باید خود را از خستگی زیاد و استرس مصون نگه دارند ضمن اینکه قرار گرفتن در هوای بسیار گرم و یا سرد، برای مبتلایان ام اس مناسب نیست.
دکتر الطافی با اشاره به اینکه بیماری ام اس مانعی برای ازدواج نیست گفت: بیماران مبتلا به ام اس میتوانند مانند سایر افراد ازدواج کرده و بچهدار شوند چرا که بیماری ام اس ارثی نیست و فرزندان احتمال اندکی برای ابتلا به این بیماری دارند اما توصیه میشود که دو فرد مبتلا به ام اس با هم ازدواج نکنند.
وی ادامه داد: بیماران مبتلا به ام اس که قصد ازدواج دارند باید قبل از ازدواج موضوع بیماری خود را به شریک زندگی خود اعلام کنند تا در مواقع درمان بیماری با مشکل مواجه نشوند. وی افزود: بارداری موجب تشدید بیماری ام اس نمیشود و تنها مادران بارداری که مبتلا به این بیماری هستند باید داروهای خود را در دوران حاملگی مصرف نکنند تا عارضهای برای جنین نداشته باشد.
این متخصص اعصاب و روان با اشاره به سطح اجتماعی و فرهنگی افراد مبتلا به ام اس افزود: تحقیق انجام شده از 300 نفر بیمار مبتلا به ام اس نشانگر این است که بیشتر بیماران از لحاظ تحصیلی در سطح بالایی قرار دارند و این امر بیانگر آن است که افراد تحصیلکرده زودتر برای تشخیص بیماری خود به پزشک مراجعه و به درمان اقدام کردهاند.
دکتر الطافی به روشهای تغذیه در بیماران مبتلا به ام اس اشاره کرد و گفت: این بیماران مثل افراد معمولی میتوانند رژیم غذایی عادی داشته باشند و مصرف لبنیات ، سبزیجات و میوه ، غذاهای دریایی و دارای امگا3 برای آنها توصیه میشود. وی با بیان اینکه برخی باورهای غلط در خصوص عدم مصرف برخی غذاها از جمله لبنیات به این بیماران توصیه میشود ، خواستار پرهیز بیماران از توجه به این توصیهها شد.
همه ساله آخرین چهارشنبه ماه می، به عنوان روز جهانی اماس در نظر گرفته میشود تا با استفاده از رسانههای مختلف مردم جهان بیشتر با این بیماری آشنا شده و دریابند نهتنها اماس پایان زندگی نیست، بلكه مبتلایان به آن میتوانند زندگی موفق و شادی را تجربه كنند.
بیماری ام اس به عنوان یک بیماری عصبی که مبتلایان را گریبانگیر مشکلاتی میکند، نیاز به حمایت دارند. با این حال هیچ مخاطراتی برای دیگر افراد جامعه ندارد و میتوانند بدون دغدغه در کنار آنان به زندگی خود ادامه دهند.