اضطراب چیست؟
اضطراب یا Anxietyیک مشکل شایع در بیماران مبتلا به ام اس است. این مشکل با یادگیری نحوه شناخت و کنار آمدن با افکار آزار دهنده کنترل می شود. اضطراب در واقع احساس نگرانی یا ناراحتی است. هر کسی در برهه ای از زمان مضطرب می شود، گرچه این احساس معمولاً کوتاه مدت است و زندگی روزمره را تحت تأثیر قرار نمی دهد. اضطراب هنگامی که بر سلامتی و لذت بردن از زندگی تأثیر بگذارد به یک مشکل تبدیل می شود. این مشکل اغلب با احساس استرس، افسردگی یا روحیه پایین ارتباط دارد.
اضطراب و همچنین بهزیستی ذهنی شما می توانند علائم جسمی را تحت تأثیر قرار دهند. برای مثال:
- خستگی ممکن است بدتر شود.
- خواب و اشتها تحت تأثیر قرار خواهند گرفت.
- ممکن است تمایل داشته باشید که بیشتر اوقات به توالت بروید.
چه عواملی باعث اضطراب می شود؟
زندگی با ام اس می تواند احساس از دست دادن، عدم اطمینان و ناامیدی در فرد ایجاد کند که در نتیجه ممکن است باعث اضطراب شما شود. تغییرات عصبی ایجاد شده در مغز همچنین می تواند منجر به احساس روحیه پایین شود.
چند نفر دچار Anxiety می شوند؟
در مطالعه ای که توسط UK MS Register انجام شد، بین یک سوم تا دو سوم افراد مبتلا به MS علائم اضطراب را تجربه می کنند.
در صورت داشتن اضطراب چه کاری می توانم انجام دهم؟
مدیریت اضطراب شامل یادگیری چگونگی شناخت احساسات و یافتن راه هایی برای کنار آمدن با آن ها است. ممکن است متوجه شوید که می توانید این کار را به تنهایی انجام دهید یا بخواهید به دنبال کمک باشید.
ایده هایی که ممکن است به شما کمک کنند، عبارتند از:
- به فکر نگرانی های خود باشید
احساس اضطراب می تواند طاقت فرسا باشد و ممکن است احساس کنید که نمی دانید از کجا شروع کنید. تلاش برای شناسایی افکار، می تواند مفید باشد. همچنین می توانید یاد بگیرید که افکار تکرار شونده، غیرمنطقی یا غیر مفید را بشناسید و نادیده گرفتن آن ها را تمرین کنید. ممکن است برای ثبت مواردی که شما را نگران کرده اند، یک دفترچه یادداشت نیاز باشد. این می تواند به تجزیه مشکلات بزرگی که به نظر می رسد طاقت فرسا باشند، کمک کنند.
- یاد بگیرید که باید در زمان حال زندگی کنید و از آن لذت ببرید
احساس تأسف نسبت به گذشته و ترس از آینده آسان است و این می تواند نحوه زندگی شما در زمان حال را تضعیف کند. سعی کنید روی کاری که انجام می دهید، تمرکز زیادی داشته باشید. ذهن آگاهی روشی است که شما را به تمرکز بر زمان حال ترغیب می کند و ممکن است مفید باشد.
- با خودت مهربان باش
اضطراب می تواند اعتماد به نفس را از بین ببرد و باعث شود شما در مورد خود و توانایی های خود منفی فکر کنید. ویژگی ها و خصوصیات خوب خود را به خود یادآوری کنید. سعی کنید مانند یک دوست خوب با خود رفتار کنید و از سرزنش کردن خود دست بردارید.
- فعال باش
ورزش برای خلق و خو خوب است و فعال نگه داشتن ذهن و بدن می تواند زمان صرف شده برای افکار منفی را کاهش دهد. ورزش همچنین مواد شیمیایی در مغز تولید می کند که منجر به احساس سلامتی می شود.
- اجتماعی باش
تماس با افراد دیگر از چند جهت می تواند مفید باشد. آگاهی از مشکلات و نگرانی های زندگی دیگران می تواند نگرشی در مورد اضطراب به شما بدهد. افراد دیگر نیز ممکن است ایده ها و پیشنهادهایی در مورد نحوه برخورد با مواردی که شما را نگران می کنند، داشته باشند. حتی اگر افراد نتوانند هیچ راه حلی ارائه دهند، به اشتراک گذاشتن نگرانی و صحبت در مورد چگونگی احساس شما می تواند مفید باشد.
چگونه اضطراب درمان می شود؟
بعضی اوقات ممکن است لازم باشد برای کمک به شما در کنار آمدن با افکار منفی خود به دنبال کمک باشید. یک روانشناس، مشاور یا پرستار MS می تواند در رفع این مشکلات کمک کند. آن ها می توانند شما را به استراتژی های کمک به خود مانند تمرینات آرام سازی، بحث درباره ترس یا تکنیک های حواس پرتی ترغیب کنند.
درمان های روانشناختی، مانند درمان شناختی رفتاری (CBT)، درمان پذیرش و تعهد (ACT) و رویکردهای مبتنی بر ذهن آگاهی، می توانند به کاهش اضطراب شما کمک کنند. در برخی موارد دارو نیز ممکن است کمک کننده باشد.
تحقیقات درباره ی اضطراب در ام اس
Line E. Hviid، دستیار تحقیق و هماهنگ کننده مطالعه در بیمارستان بریگام در دانشکده پزشکی هاروارد در بوستون، گزارش کرد:"بیماران ام اس دارای علائم روانشناختی فراتر از مواردی هستند که در افراد شاهد و حتی در سایر بیماری های مزمن مشاهده می شوند.""در حالی که افسردگی در جمعیت MS با جزئیات کامل مورد بررسی قرار گرفته است، با وجود شواهدی از شیوع تقریباً بالا، مطالعه کمی در مورد اضطراب در MS وجود دارد."
خانم هویید و همکارانش 303 بیمار (میانگین سنی 2/47) با سندرم ایزوله شده بالینی یا ام اس ثبت نام کردند و پرسشنامه هایی را در رابطه با اضطراب، کیفیت زندگی و وضعیت سلامتی، خستگی، حمایت اجتماعی و افسردگی برای بررسی نقش Anxiety در آن ها طراحی نمودند. بیماران همچنین آزمایشات غربالگری شناختی را به پایان رساندند و سالانه با استفاده از مقیاس وضعیت ناتوانی گسترده (EDSS) ارزیابی شدند. تعداد قابل توجهی از بیماران مبتلا به MS، Anxiety را تجربه می کردند.
محققان هنگام مقایسه افراد، همبستگی آماری معنی داری پیدا کردند. بیشترین ارتباط بین Anxiety و افسردگی ثبت شد. تیم محققان همچنین ارتباط خفیف اما آماری معنی داری را بین Anxiety و نمرات EDSS و تعداد حملات اخیر مشاهده کردند. همچنین آن ها گزارش دادند:" عملکرد شناختی، مدت بیماری، سیر بیماری یا وضعیت درمان، هیچ تفاوت قابل توجهی در نتیجه تحقیق نداشت."
همبستگی ضعیف اما معناداری که بین اضطراب و عملکرد بدنی مشاهده شده است (این همبستگی توسط نمرات EDSS اندازه گیری می شود و رابطه قوی تری بین اضطراب و عملکرد بدنی را بررسی می کند) نشان می دهد که طبق گفته محققان، ناتوانی جسمی در افراد مضطرب ممکن است عمیق تر از ناتوانی جسمی در افراد غیر مضطرب باشد.
بیماری های اضطراب مرتبط با MS
نویسندگان اظهار داشتند:"رابطه ای مهم بین افسردگی و اضطراب پیدا شده است." افزایش اضطراب نیز با کیفیت روانی پایین زندگی و همچنین با افزایش خستگی، افسردگی و سطح حمایت اجتماعی پایین تر ارتباط دارد. محققان نتیجه گرفتند:"اضطراب یکی از علائم مهم و رایج بیماری ام اس می باشد.""این یافته ها نیاز به تشخیص و درمان بیماران ام اس که مبتلا به اضطراب می باشند(به ویژه در بیمارانی که افسردگی دارند) را بیش از پیش برجسته تر می کند."
با توجه به متن بالا، اضطراب یکی از شایع ترین علائم بیماری ام اس می باشد که رابطه ی بسیار نزدیکی با افسردگی دارد. شما می توانید با راهکارهایی بر Anxiety خود غلبه کنید و حس بهتری داشته باشید.