امتیاز موضوع:
  • 1 رأی - میانگین امیتازات : 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
شرط و شروط سفرهای نوروزی بیماران خاص
#1

این فوق تخصص بیماری‌های خونی تاکید می‌کند: لازم است بیماران در صورت بروز مشکل در طول سفر به مرکز هموفیلی استانی که به آن سفر کرده‌اند، مراجعه کنند. البته برخی از شهرستان‌ها نیز مراکز هموفیلی دارند.
نوروز ایامی است که زندگی ما دستخوش تغییر می‌شود. تعطیلات نوروزی مجالیست برای استراحت، مسافرت و البته مصرف خوراکی‌های مختلف. بی‌توجهی به میزان فعالیت بدنی و وضعیت خورد و خوراک مشکلاتی را برای افراد سالم به وجود می‌آورد. در این شرایط لازم است بیماران خاص برای پیشگیری از تشدید بیماریشان در نوروز تمهیداتی را بیندیشند.


به گزارش ایسنا، مسافرت یکی از رایج ترین کارهای ایام نوروز است البته بیماران خاص باید پیش از سفر مقدمات لازم را فراهم کنند. به گفته دکتر محمدرضا منقچی- سرپرست درمانگاه شبانه‌روزی بیماران هموفیلی مجتمع بیمارستانی امام‌ خمینی(ره)- با توجه به کمبود فاکتور 8 و9 در کشور، لازم است مبتلایان به هموفیلی در سفرهای نوروزی سه تا پنج فاکتور انعقادی به همراه داشته باشند تا در مقصد با کمبود فاکتور مواجه نشوند.


او به شرایط نگهداری فاکتورهای انعقادی اشاره و اظهار می کند: مبتلایان به هموفیلی باید فاکتورهای انعقادی را در جای خنک مانند یخچال نگهداری کنند و در طول مسیر در مخازن یخ قرار دهند، چرا که گرما باعث خرابی فاکتور می‌شود. در این شرایط فاکتور اثرگذاری خود را از دست می‌دهد.


این فوق تخصص بیماری‌های خونی تاکید می‌کند: لازم است بیماران در صورت بروز مشکل در طول سفر به مرکز هموفیلی استانی که به آن سفر کرده‌اند، مراجعه کنند. البته برخی از شهرستان‌ها نیز مراکز هموفیلی دارند.



شرط سفر بیماران مبتلا به تالاسمی

دکتر مجید آراسته - رییس انجمن تالاسمی- هم به شرایط استفاده این بیماران از مراکز درمانی شهر مقصد اشاره می‌کند و می‌گوید: لازم است مبتلایان به تالاسمی با مراکز درمانی استان مقصد در زمینه نحوه و روش‌های خونگیری هماهنگی‌های لازم را انجام دهند چون در ایام نوروز حجم فعالیت بخشهای بیمارستانی کاهش می‌یابد و ممکن است چند بخش ادغام شوند و اگر بیماران بدون هماهنگی برای خونگیری مراجعه کنند ممکن است با مشکلاتی مواجه شوند.


به گفته او با توجه به افزایش مراجعه بیماران تالاسمی در روزهای آخر سال برای خونگیری، لازم است بیماران به گونه‌ای با مراکز خونگیری هماهنگی کنند که نه برای بیماران و نه بخشهای خونگیری مشکلی به وجود نیاید.


رییس انجمن تالاسمی با بیان اینکه مبتلایان به تالاسمی باید داروهایشان را در طول سفر به همراه داشته باشند، اظهار می کند: برخی بیماران به امید تهیه دارو در مقصد، دارویی همراه خود نمی‌برند اما با توجه به سهمیه بندی دارو و نصب شدن نرم افزاری از سوی سازمان غذا و دارو در داروخانه‌ عرضه کننده داروهای بیماران تالاسمی،‌ هر بیمار می‌تواند در استان و شهر خود دارو تهیه کند. در نتیجه مبتلایان به تالاسمی ممکن است در استان‌ها و شهرهای دیگر با مشکل تهیه دارو مواجه ‌شوند.


وی ادامه می‌دهد: لازم است مبتلایان به تالاسمی علاوه بر داروهای آهن زدا، داروهای دیگر خود مانند داروهای بیماری قلبی و... را همراه خود ببرند.


آراسته درباره نحوه تغذیه مبتلایان به تالاسمی در سفرهای نوروزی اظهار کرد: آنان در طول مسیر غذاهای سرد همراه خود ببرند چون ممکن است غذاهایی که نیاز به گرم کردن دارند در طول راه فاسد شوند. از سوی دیگر با توجه به آنکه این بیماران به عوارض گوارشی بسیار حساس هستند. لازم است تا حد امکان از غذاهای رستوران‌های بین راهی کمتر استفاده کنند چون گاهی اوقات برخی از این رستوران‌ها در تهیه غذا نکات بهداشتی را رعایت نمی‌کنند.



مبتلایان به ام اس منعی برای مسافرت ندارند

دکتر محمدعلی صحرائیان هم با بیان اینکه مبتلایان به ام اس منعی برای مسافرت ندارند، می‌گوید: لازم است این بیماران داروهای خود را طبق نظر پزشک همراه خود ببرند و مصرف کنند. علاوه بر آن غذاهای خود را از اماکن بهداشتی تهیه کنند، چرا که عفونت‌های روده‌ای بیش از سایر افراد بر آنان تاثیر منفی می‌گذارد.



دیابتی‌ها در سفرهای نوروزی

به گفته دکتر اسدالله رجب- رییس انجمن دیابت- دیابتی‌ها در سفرهای نوروزی، انسولین یا داروهای خوراکی پایین آورنده قند خون و هر داروی دیگری که پزشک برایشان تجویز کرده است و وسایل اندازه‌گیری قند خون (دستگاه تست قند خون و نوار مربوطه و نوار قند ادرار) و در صورت لزوم باطری اضافه به همراه داشته باشند.


او می‌افزاید: لازم است دیابتی‌ها دفترچه کنترل روزانه قند خون، لانست برای نمونه‌گیری قند خون، سرنگ انسولین، آمپول گلوکاگن، مواد قندی سریع‌الجذب برای پیشگیری از هیپوگلیسمی و الکل یا پد الکلی را طی سفرهای نوروزی به همراه داشته باشند. این وسایل باید در کیف دستی قرار داده شود و به‌راحتی در هر زمان، قابل دسترسی باشد البته نباید این کیف در معرض نور مستقیم آفتاب و حرارت باشد.


رجب تصریح می‌کند: سفر باعث تغییر در شیوه زندگی روزانه افراد می‌شود. لذا احتمال اختلال در کنترل میزان قند خون وجود دارد. البته برای افراد دیابتی که از آموزش لازم برخوردار باشند (دوره‌های آموزشی دیابت را حدود 15 الی 20 ساعت در سال گذرانده‌اند) در انتخاب مقصد سفر هیچ محدودیتی وجود ندارد. اما افراد دیابتی که از دیابت خود و نحوه کنترل آن شناخت لازم و کافی ندارند، باید تا حد ممکن از رفتن به مکان‌های فاقد امکانات درمانی خودداری کنند.



مسافرت مشروط دیالیزی‌ها

دکتر منصور گتمیری- متخصص کلیه- هم به بیماران دیالیزی توصیه می کند که اگر بیش از یکی دو روز قصد مسافرت دارند باید پیش از سفر با معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مقصد به منظور دیالیز هماهنگی های لازم را انجام دهد. تعداد کمی از بیماران، دیالیز صفاقی می‌شوند. این بیماران باید مایعات و وسایل استریل و پانسمان را در طول سفر به همراه داشته باشند به عنوان نمونه هر روز به چهار بگ مایعات نیاز دارند.



خوراکی‌های نوروزی

انوا ع خوراکی‌ها از شیرینی و شکلات گرفته تا میوه و آجیل در ایام نوروز در مسافرت‌ها و دید و بازدیدها مصرف می‌شود اما لازم است بیماران خاص در مصرف این مواد به نکات لازم توجه کنند. به عنوان نمونه به گفته منقچی مبتلایان به هموفیلی در زمینه مصرف خوراکی‌ها در نوروز هیچ محدودیتی ندارند البته مانند سایر افراد نباید پرخوری کنند.


آراسته در زمینه نحوه صحیح مصرف آجیل از سوی مبتلایان به تالاسمی می‌گوید: آنان باید آجیل شور را کمتر مصرف کنند. نمک آجیل برای مبتلایان به تالاسمی به ویژه افرادی که زمینه ابتلا به بیماری قلبی دارند، خوب نیست و ممکن است مشکلاتی برای آنان ایجاد کند.


گتمیری هم به بیماران دیالیزی توصیه می‌کند که تا حد امکان آجیل نخورند و در صورت تمایل به مصرف آن از آجیل‌های بی‌نمک و تازه استفاده کنند و این کار را در نزدیک زمان دیالیز انجام دهند تا ترکیبات آجیل زودتر از بدنشان خارج شود.


به گفته او، برخی آجیل‌ها پتاسیم زیادی دارند و مصرف زیاد آن‌ها ممکن است برای بیماران دیالیزی مشکل ایجاد کند.


وی با بیان اینکه میوه‌ها از جمله مرکبات حاوی پتاسیم زیادی هستند، اظهار می‌کند: میوه‌هایی مانند پرتقال، لیموشیرین و نارنگی پتاسیم زیادی دارند بنابراین بیماران دیالیزی نباید در مصرف این میوه‌ها افراط کنند و بهتر است روزانه یک پرتقال یا یک لیمو شیرین مصرف کنند تا پتاسیم خون آنان بیش از حد متعارف افزایش نیابد.


صحرائیان نیز به مبتلایان به ام اس توصیه می‌کند: کمتر مواد غذایی پرچرب مانند تنقلات پرچرب و شیرینی خامه‌ای را مصرف کنند. علاوه بر آن خواب کافی و ورزش مناسب را در طول تعطیلات نوروز در برنامه خود بگنجانند.



جنب و جوش نوروزی

با توجه به گرمتر شدن هوا در فصل بهار فعالیت بدنی افراد افزایش می‌یابد و در روز طبیعت به اوج می‌رسد اما منقچی به مبتلایان به هموفیلی توصیه می‌کند که در طول نوروز ورزش‌های سبک انجام دهند. به عنوان نمونه شنا، دوچرخه سواری، پیاده‌روی یا کوهنوردی کنند و از ورزش‌هایی مانند فوتبال و والیبال خودداری کنند و در روز طبیعت بیش از حد فعالیت نکنند.

اما به گفته صحرائیان با توجه به اینکه در فصل بهار هوا گرم‌تر می‌شود مبتلایان به ام‌ اس باید برای پیشگیری از ابتلا به حملات این بیماری از فعالیت‌های سنگین در گرما پرهیز کنند.


گتمیری هم در پایان درباره فعالیت بدنی بیماران دیالیزی می‌گوید: این بیماران می‌توانند فعالیت بدنی سبک و مداوم مانند پیاده‌روی و شنا انجام دهند. این کار باعث می‌شود که مایعات بیشتری از طریق پوست و تنفس دفع کنند البته آنان نباید ورزشهای سنگین را انجام دهند و به عضلاتشان آسیب برسانند.
باور نکن تنهایی ات را تا یک دل و یک درد داریم
 تشکر شده توسط : paeazan , afsaneh , melody , hessam , shahrzad.s
#2

نوروز و بیماران خاص
سلامت > عمومی- مریم غفاری:
خیلی از بیماران خاص تصور می‌کنند باید ایام نوروز را در خانه بمانند؛ آنها معمولا سفر را از برنامه‌های خود حذف می‌کنند درحالی‌که این نگاه صحیح نیست.

این افراد، مانند دیگران می‌توانند به شهرها و کشورهای مختلف سفر کنند، به شرط آنکه قبل از سفر برای گذراندن تعطیلاتی شاد و مفرح آمادگی کامل داشته باشند؛ بنابراین قبل از اینکه راهی شوید با پزشک خود درباره برنامه‌ سفر مشورت کنید و داروهای ضروری را به همراه داشته باشید؛ علاوه بر این ارزیابی واقع‌بینانه در مورد قدرت بدنی‌ نیز از کارهای ضروری است.

دور بودن از برنامه‌های معمول زندگی روزمره و لذت کشف نکته‌های جدید همه با هم به شما کمک خواهد کرد تا روزهایی متفاوت را تجربه کنید.این نکته را نیز به خاطر داشته باشید که سفر علاوه بر اینکه می‌تواند سطح انرژی شما را افزایش دهد، فواید دیگری هم برایتان خواهد داشت.

بیماران کلیوی

دکتر سیمین وحیدی، جراح و متخصص کلیه و مجاری ادرار به همشهری گفت: افرادی که کلیه‌های آنها مستعد سنگ‌سازی‌ است باید حتما داروهایی که پزشک معالج آنها تجویز کرده را در سفرهای نوروزی همراه داشته باشند و از مصرف بالای آجیل و غذاهای پرچرب پرهیز کنند. از میان ترکیبات آجیل از مصرف بادام‌زمینی و بادام‌هندی به‌دلیل اگزالات بالایی که دارند بپرهیزند و مصرف پیاز را هم فراموش نکنند. وی افزود: به جای مصرف نوشابه‌ها از ماءالشعیر گازدار استفاده کنند چراکه بی‌کربنات محلول در آنها باعث حل شدن سنگ‌های احتمالی می‌شود، همچنین باید ویتامین‌های گروهB و سیترات که مانع تشکیل سنگ است را بیشتر مصرف کنند. وی تاکید کرد: این گروه از افراد هرروز ناشتا 2لیوان آب بنوشند و با رعایت رژیم غذایی متعادل و مناسب از بروز هرگونه درد ناشی از سنگ‌سازی‌ کلیه‌ها پیشگیری کرده و در سفرهای طولانی از نگهداری ادرار خود جلوگیری کنند. به گفته وی، توجه به عوامل مؤثر در کاهش احتمال بروز سنگ کلیه مهم است. براساس آمارهای اعلام شده، ۱۰‌درصد مردان و ۳‌درصد زنان دچار مشکلات ناشی از سنگ کلیه می‌شوند و درصورتی که فردی برای نخستین بار سنگ کلیه داشته باشد و آن را درمان نکند تا ۵ سال بعد، ۵۰‌درصد احتمال بروز مجدد این مشکل وجود دارد. بنابراین توجه به عوامل مؤثر در کاهش احتمال بروز سنگ کلیه مهم است و مهم‌تر از همه اینکه آموزش لازم برای تغییرات در زندگی لازم است. ۵‌درصد علل سنگ‌سازی ژنتیک است و ۹۵‌درصد باقیمانده بستگی به نحوه زندگی، رژیم غذایی و فعالیت جسمی فرد دارد که این عوامل قابل پیشگیری است و افرادی که زمینه ژنتیک دارند با بهبود تغذیه و فعالیت روزانه می‌توانند سنگ‌سازی کلیه‌ خود را کنترل کنند.

سنگ‌سازی در مناطق مختلف دنیا و ایران شیوع متفاوتی دارد. همچنین این مشکل به رژیم غذایی در آن منطقه نیز بستگی دارد. مثلا در شهر‌های شمالی که میوه و سبزیجات بیشتر مصرف می‌کنند،‌ درصد کمتری از افراد مبتلا به سنگ کلیه می‌شوند اما شیوع آن در مناطق جنوب کشور بیشتر است.

یکی از موارد مهمی که در پیشگیری از سنگ‌سازی کلیه به اثبات رسیده است، مصرف کلسیم برای افراد مبتلا به کلیه سنگ‌ساز است، به همین علت مصرف روزانه ۳ لیوان شیر برای بیماران مبتلا به سنگ کلیه و همچنین افراد سالم توصیه می‌شود چون علاوه بر اینکه از بروز پوکی استخوان جلوگیری می‌کند، باعث کنترل سنگ‌سازی می‌شود. به افراد مبتلا به این بیماری توصیه می‌شود از مصرف نمک پرهیز کنند و هنگام استفاده از غذا‌های پرنمک از پیاز بهره بگیرند چون پیاز در تعدیل نمک نقش دارد و سنگ‌سازی را کاهش می‌دهد. مصرف مایعات، میوه و سبزیجات و مصرف لبنیات نیز به این افراد توصیه می‌شود.

آنهایی که شیمی درمانی می‌شوند

شیمی‌درمانی یکی از روش‌های درمان سرطان یا تخفیف موقت آن با استفاده از برخی داروهای خاص است که در اصطلاح پزشکی به آنها شیمی‌درمانی گفته می‌شود. کار اصلی این داروهای خاص از بین بردن عضو بیمار، بدون صدمه به بافت‌های مجاور آن است. این نوع از درمان اثراتی هم روی سلول‌ها و بافت‌های بدن دارد.

دکتر دانشور، رئیس مرکز تحقیقات سرطان به همشهری گفت: بیماران سرطانی که تحت شیمی درمانی هستند منعی برای مسافرت در نوروز ندارند چراکه این نوع درمان در تاریخ‌های مشخصی صورت می‌گیرد که بیمار می‌تواند برنامه‌ریزی کند و اگر بر حسب ضرورت مجبور به مسافرت شد باید در شهری که به آن سفر می‌کند تزریق این دارو را در مراکز خاص و تحت نظارت پرستاران آموزش دیده انجام دهد چون داروهای شیمی‌درمانی تزریقی هستند و از آنجا که این داروها حکم سم را دارند و در گروه داروهای بی‌خطر مثل ویتامین‌های تزریقی قرار نمی‌گیرند لذا باید برای انجام تزریق حتما جانب احتیاط را رعایت کرد و درمراکز درمانی معتبر این کار انجام شود. اساس و مبنای عملکرد سرطان اصولا یک روند رشد در تولید مثل سلول‌هاست که قابل کنترل نیست و همراه با رفتارهای خطرناک و هجومی این توده سلولی است. سرطان ممکن است بنا به دلایل ژنتیک یا محیطی رخ دهد. به‌طور کلی بسیاری از داروهای شیمیایی که به‌منظور شیمی‌درمانی سرطان به کار برده می‌شوند روی تقسیم سلولی سلول‌های سرطانی اثر می‌گذارند؛ به‌خصوص در مورد آن دسته از سرطان‌هایی که سرعت تقسیم سلولی در آنها بسیار بالاست. برخی از این داروها باعث می‌شوند که سلول‌ سرطانی دستخوش تغییرات اساسی شده و رشد آن متوقف شود که به برنامه‌ریزی برای مرگ سلول نیز معروف است.

دیابتی‌ها

برخی از هموطنان تصور می‌کنند که در این ایام، مجاز به تغییر گسترده در برنامه غذایی معمول روزانه خود هستند و این دوران آن‌قدر کوتاه است که تاثیری بر سلامت آنها نخواهد گذاشت اما همین تعطیلات به ظاهر کوتاه می‌تواند تاثیر منفی بر سلامت بیماران دیابتی داشته باشد.

دکتر علیرضا استقامتی، فوق‌تخصص غدد و عضو هیات علمی دانشگاه علوم‌پزشکی تهران در این خصوص می‌گوید: یکی از مهم‌ترین اصول درمان در بیماران دیابتی، نظم در درمان است و ما همیشه به این بیماران تاکید می‌کنیم که در هر شرایطی، رژیم غذایی را که به آنها توصیه شده است رعایت کنند و مصرف بموقع داروها و تزریق انسولین را به تعویق نیندازند چرا که بیماران دیابتی، هم برای درمان و هم جهت کنترل بیماری کاملا به دارو متکی هستند. این در حالی است که تعطیلات نوروز این نظم را به هم می‌زند و گاهی بیماران را با مخاطرات جدی روبه‌رو می‌سازد. دید و بازدیدهای عید معمولا زمان وعده‌های غذایی و خواب را جابه‌جا می‌کند و اگر بیمار دیابتی انسولین تزریق و دیرتر غذا مصرف کند مسلما به تبع آن دچار افت قند می‌شود.

از طرف دیگر بسیاری از بیماران، پرهیز و رژیم غذایی را در تعطیلات نوروزی فراموش می‌کنند و به‌شدت با افزایش قندخون روبه‌رو می‌شوند و در حقیقت تعطیلاتشان را خراب می‌کنند. طبیعتا در ایام عید، ساعت‌های خواب نیز تغییر می‌کند و نظم در مصرف داروها و تزریق انسولین و رعایت رژیم غذایی فراموش و بیمار دیابتی دچار شرایط نامطلوبی می‌شود. مصرف انواع شیرینی‌ و شکلات و غذاهای چرب و شیرین و پرکالری تنها یک طرف ماجراست و مصرف آجیل‌های شور، معضل مهم دیگری است که بیماران دیابتی با آن روبه‌رو می‌شوند. مصرف این آجیل‌های شور در ایام عید موجب بالا رفتن فشارخون چه در افراد سالم و چه در بیماران دیابتی می‌شود و به همین دلیل توصیه ما این است که افراد به‌ویژه دیابتی‌ها از مصرف آجیل‌ها اکیدا خودداری کنند و خوردن افراطی انواع شیرینی‌ها و غذاهای پرکالری را کاملا کنار بگذارند. متأسفانه بیماران دیابتی در ایام عید عمدتا از کنترل خارج می‌شوند زیرا از یک طرف رژیم غذایی مجاز را رعایت نمی‌کنند و از طرف دیگر زمان استراحت آنها بیشتر است و از فعالیت‌های بدنی آنها کاسته می‌شود و خانواده‌ها در این بین نقش به سزایی دارند. مثلا اگر نوجوان مبتلا به دیابت در خانه وجود دارد، همه خانواده‌ باید در کنترل دیابت به او کمک کنند نه اینکه دور هم بنشینند و غذاهای چرب بخورند.



کد خبر:۴۲۶۷۸۰۰
تاریخ انتشار: ۲۵ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۷:۳۰
لزوم استفاده بیماران ام‌اس از خدمات سفر مهر
هیئت مدیره انجمن ام‌اس استان زنجان بر ضرورت استفاده این بیماران از خدمات سفر مهر تأکید کرد.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران زنجان ،عضو هیئت مدیره انجمن ام‌اس استان زنجان در جلسه ستاد میراث فرهنگی استان زنجان بر ضرورت استفاده این بیماران از خدمات سفر مهر تأکید کرد.

ناصری با بیان اینکه بیماران ام‌اس از نظر روحی و روانی نیاز به مسافرت‌های زیارتی دارند، افزود: در حال حاضر 327 بیمار ام‌اس در استان زنجان وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه 179 نفر از این بیماران داروی رایگان از سوی انجمن دریافت می‌کنند، تصریح کرد: ماهانه 270 هزار تومان به صورت میانگین هزینه داروی این افراد محسوب می‌شود.
عضو هیئت مدیره انجمن ام‌اس استان زنجان ،با بیان اینکه نیاز روحی و روانی این افراد می‌طلبد از چنین سفرهایی استفاده کنند، خاطر نشان کرد: آرامش روحی و روانی بیماران در چنین سفرهای مذهبی بیشتر فراهم می‌شود.
اے دنیا کے مسافر منزل تیری قبرھیں اے کر رھا ھیں جو تو دو دن کا یہ سفرھیں موت ھیں تیرا ان دیکھا ساتھی آچانگ تجھے نگل لے گا:ای مسافر دنیا خونه ی توقبر است ای که هرکاری میکنی سفر دو روزه هست مرگ رفیق ندیده ی تو است یکهو نفست رو می گیره
 تشکر شده توسط : عمومهربان
  


موضوع های مرتبط با این موضوع...
موضوع: نویسنده پاسخ: بازدید: آخرین ارسال
  توصیه های ایمنی برای بیماران مبتلا به ام.اس maya 25 31,299 2016/09/10, 10:00 AM
آخرین ارسال: niloofary
  اطلاعاتی در مورد مشکلات بینایی در بیماران ام.اس aztab 14 13,327 2016/02/23, 10:29 PM
آخرین ارسال: sweetbasil
  تصویرسلولهای عصبی بیماران ام اس sargol 4 4,285 2013/01/01, 12:17 PM
آخرین ارسال: sargol
  بیشتر بیماران ام اس نوع عود کننده و بهبود یابنده هستند najva 16 16,775 2012/12/17, 06:13 PM
آخرین ارسال: sargol
  حرفهایی با بیماران تازه تشخیص nahid 0 2,840 2012/11/28, 04:21 PM
آخرین ارسال: nahid
  با ایجاد محیطی آرام از استرس بیماران مبتلا به ام.اس بکاهیم aztab 5 5,623 2011/03/12, 12:59 PM
آخرین ارسال: مـه ســـا
  آتروفی مغز ، عامل ایجاد افسردگی در بیماران مولتیپل اسکلروزیس aztab 0 5,555 2010/07/08, 05:25 PM
آخرین ارسال: aztab
  پایان نامه:نارسائی مغزی مزمن وریدی در بیماران ام اس mohammad.ali 0 3,725 2010/07/06, 10:27 AM
آخرین ارسال: mohammad.ali



کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع:
1 مهمان

علت بوجود آمدن بیماری ام اس چیست