2013/01/06, 02:46 PM
تاریخ نشر: پنجشنبه 7 مهر 1390
راز داشتن يك قلب سالم
تقريبا همه ميدانند كه بيماريهاي قلبي ـ عروقي يكي از بيماريهاي شايع و اولين عامل مرگ و مير در تمام دنياست. به طوري كه اين گروه از بيماريها، سالانه نزديك به 17 ميليون نفر را به كام مرگ ميكشاند كه...
تقريبا همه ميدانند كه بيماريهاي قلبي ـ عروقي يكي از بيماريهاي شايع و اولين عامل مرگ و مير در تمام دنياست. به طوري كه اين گروه از بيماريها، سالانه نزديك به 17 ميليون نفر را به كام مرگ ميكشاند كه از اين ميان، بيش از حدود 7 ميليون نفر به علت بيماريهاي قلبي ـ عروقي ، 5/5 ميليون نفر به علت حوادث عروق مغزي و 3/3 ميليون نفر به دليل فشار خون بالا فوت ميكنند. متاسفانه در كشور ما نيز در اين زمينه، اوضاع اصلا خوب نيست.
به گونهاي كه 38 درصد مرگها و 23 درصد از ناتوانيها به علت همين بيماريهاست. بعلاوه رشد آمارهاي مرگ و مير ناشي از بيماريهاي قلبي و البته كاهش سن ابتلا به آنها حدود 40 سالگي شده است و هم اكنون اين بيماري به عنوان اولين علت مرگ و مير در كشورمان تلقي ميشود. با اين همه داشتن قلبي سالم و جوان، بهرغم وجود عوامل خطري چون آلودگي هوا و استرسهاي محيطي كه اين روزها در كشور ما همه را تهديد ميكند، يك رويا نيست. فقط لازم است براي سالم و جوان نگهداشتن قلب خود، همواره بر 3 عامل تغذيه صحيح، تحرك و مصرف نكردن دخانيات تاكيد و توجه داشته باشيد. طبق آمارهاي وزارت بهداشت، روزانه 365 نفر به علت بيماريهاي قلبي جان خود را در كشورمان از دست ميدهند، در حالي كه در صورت رواج تغذيه سالم، حفظ تحرك روزانه و دوري از دخانيات، اين آمار بخصوص در جوانها به طور قابل ملاحظهاي كاهش خواهد يافت.
دوري از بيماريهاي قلبي
اين روزها به دلايل قطعي ثابت شده است كه اصلاح شيوه غذايي و مصرف روزانه ميوه و سبزيجات تازه، استفاده از غذاهاي كمتر سرخشده و مصرف كمتر روغنهاي جامد اشباعشده، مصرف غذاهاي دريايي در كنار 30 تا 40 دقيقه پيادهروي روزانه و دوري از دخانيات ميتواند سلامت قلب ما را تضمين كند.
دكتر محمدرضا محمدحسني، متخصص بيماريهاي قلب و عروق در اين باره ميگويد: بيشك جوانها و بخصوص آقايان، بيشتر در معرض خطرات جدي و مرگ و ميرهاي ناشي از بيماريهاي قلبي ـ عروقي قرار ميگيرند، با اين حال زمينههاي ژنتيك، استرسهاي شغلي، اختلال در چربيهاي خون، ديابت، مصرف دخانيات، چاقي، بيتحركي يا كمتحركي و فشار خون بالا از عوامل خطر بسيار جدي در بروز سكتههاي پرخطر قلبي محسوب ميشوند.
قلبتان از كودكي بيمار ميشود
جالب است بدانيد كه سكته قلبي جزو بيماريهايي است كه عوامل خطرساز آن از دوران كودكي شكل ميگيرد، ولي اغلب خانوادهها هنوز نسبت به اهميت اين موضوع توجه نشان نميدهند.
دكتر محمد حسني ميافزايد: تقريبا همه سكتههاي قلبي در نتيجه آرترواسكلروز يا تنگي عروق كرونر و كاهش خونرساني به قلب صورت ميگيرد در حالي كه روند گرفتگي عروق از زمان بچگي شروع شده و چربي بتدريج در ديواره رگهاي خوني رسوب ميكند.
اين رسوب در سنين كودكي باعث تنگي عروق نميشود وليكن همين نواحي ممكن است زمينهساز ايجاد و تشديد تصلب شرايين در بزرگسالي شوند. در واقع توسعه آرترواسكلروز از 25 سالگي شروع ميشود و عوامل مختلفي از جمله كلسترول و قند بالا، مصرف سيگار، فشار خون بالا و عوامل ژنتيك تشديدكننده آن هستند.
چرا سن سكتههاي قلبي كاهش يافته است؟
بر اساس آنچه در رسانهها گفته ميشود، سن سكتههاي قلبي در كشور از 50 تا 60 سالگي در دهه گذشته به حدود 40 سالگي در چند سال اخير كاهش يافته است.
دكتر محمد حسني تاكيد ميكند: علت اين مساله به چاقي، افزايش وزن و بيتحركي افراد در سنين بالاي 25 سال در كشورمان بازميگردد.
در واقع اختلالات تغذيهاي با رشد روزافزون فستفودها و دسترسي آسان مردم به آنها و همينطور دسترسي به سيگار ارزان، از دلايل اصلي افزايش آمار سكتهها و بيماريهاي قلبي و حتي ساير بيماريهاي كشنده در كشور است. حتي سازمان بهداشت جهاني پيشبيني كرده است كه در كشورهاي در حال توسعه ـ بخصوص كشورهايي مثل ما ـ در سال 2020 بيماريهاي قلبي حالت اپيدمي پيدا ميكند و بسياري از مردم، دچار چاقي و تصلب شرايين خواهند شد.
بهاي زندگي سالم چقدر است؟
دكتر محمد حسني با تاكيد بر اينكه برخورداري از زندگي سالم نبايد زماني ارزش پيدا كند كه ما دچار بيماري يا عارضهاي ميشويم، اضافه ميكند: پيش از آن كه دچار عارضه قلبي بشويم بايد از آن پيشگيري كنيم و حتي اگر دچار عارضهاي كوچك يا بزرگ هم شديم بايد آن روند با ضرورتهاي بيشتري ادامه يابد.
ورزشكردن مرتب و مداوم با مشقاتي همراه است. خوردن غذاي سالم هم لازمهاش چشم پوشي از غذاهاي چرب و شيرين و خوشمزه است، ولي نكتهاي كه بسياري از آن غافل هستند آن كه حذف يا كاهش رفتارهاي پرخطر ميتواند زندگي بشر را عوض كند. آنچه مهم است نهادينه شدن تغيير روشهاي زندگي است.آنچه مردم بيشتر نگران آن هستند در واقع عدم موفقيت در اين مساله است. اينها باورهايي هستند كه بايد از كودكي شكل بگيرند.
به گفته دكتر حسني، رسانهها نقش بسيار موثري در شكلگيري اين باورها دارند.يك بيمار قلبي بيشتر به استراحت خود اهميت ميدهد تا اينكه يك برنامه ورزشي سبك و مداوم را براي خودش برنامهريزي كند. كمتر كسي ميخواهد و ميتواند به طور هميشگي غذاي سالم كه بيشتر ريشه گياهي داشته باشند بخورد. بخصوص كه اين روزها بسياري به غذاهاي تركيبي و تغييرشكليافته روي آوردهاند. تغيير رفتار تغذيهاي بيشك كاربرد موثري در پيشگيري خواهد داشت. فراموش نكنيد پيشگيري هميشه مقدم بر درمان است.
منبع:روزنامه جام جم
گردآوری : گروه اینترنتی پرشین وی
اے دنیا کے مسافر منزل تیری قبرھیں اے کر رھا ھیں جو تو دو دن کا یہ سفرھیں موت ھیں تیرا ان دیکھا ساتھی آچانگ تجھے نگل لے گا:ای مسافر دنیا خونه ی توقبر است ای که هرکاری میکنی سفر دو روزه هست مرگ رفیق ندیده ی تو است یکهو نفست رو می گیره