باز هم مضرات نمک
هر آنچه باید در مورد نمک، مضرات مصرف بیش از اندازه سدیم و روش های کاستن از میزان نمک غذاها بدانید.
حتما بارها زمانی که برچسب روی بسته بندی مواد غذایی را بررسی کرده اید، میزان کالری ها، چربی ها و شاید چربی غنی شده آنها را دیده باشید، اما سدیم چطور؟ ممکن است نمک باعث اضافه شدن وزن شما نشود اما درست این است که همواره آن را در نظر داشته باشید. خوردن بیش از اندازه نمک می تواند سلامت شما را به خطر بیندازد در عین حال، نمکدانی که روی میز غذاخوری شماست تنها مقصر در این میان نیست. شاید باور نکنید اما 75درصد از نمکی که می خورید از طریق غذای رستوران ها و غذاهای کنسروی، منجمد و سوپ های آماده دریافت می شود. البته قطعا می دانید که نمک در میان سایر افزودنی ها طعم غذا را بهتر می کند، به آن بافت می دهد، حجم غذا را تثبیت می کند، آن را ترد کرده و باعث بهتر شدن رنگ و لعاب غذا می شود.
چرا مصرف نمک نگران کننده است؟
نمک زیاد، خطر بالا رفتن فشار خون را افزایش می دهد، بیماری خاموش اما کشنده ای که شما را در معرض حمله قلبی، سکته و از کار افتادن کبد قرار می دهد. هفتاد و پنج میلیون نفر از بزرگسالان آمریکایی فشار خون بین 90 / 140 یا بیشتر و پنجاه میلیون هم فشارخون بین 80 / 120 و 89 / 139 دارند. اگر مشکل فشار خون دارید نمک را از غذای خود حذف کنید تا سطوح بالای فشارخون گریبانگیر شما نشود.
مطالعات نشان می دهد که مصرف بیش از اندازه نمک به ماهیچه قلب آسیب می رساند و باعث سفت شدن شریان ها یا آترواسکلروزیس (نوعی بیماری در رگ ها که با رسوب و تجمع چربی در دیواره رگ مشخص می شود و فرد را در معرض خطر شدید حمله قلبی یا سکته قرار می دهد) هستند. تحقیق دیگری نشان می دهد که مصرف غذاهای پر نمک منجر به افزایش خطر سرطان معده (که شایع ترین علت مرگ ناشی از سرطان بعد از سرطان ریه است) می شود.
مطالعه ای که در سال 2004 در نشریه سرطان بریتانیا به چاپ رسیده نشان می دهد؛ افرادی که عادت به خوردن غذاهای پر نمک دارند، دو برابر کسانی که کمتر نمک مصرف می کنند، در برابر خطر سرطان معده قرار دارند.
با وجود اینکه نمک تنها عامل تحریک کننده در ابتلا به این سرطان نیست و هورمون ها نیز نقش به سزایی دارند اما بدون شک باعث نیاز شدید بدن به آب و حس تورم داخلی رگ ها می شود. اما نمک چندان هم بد نیست زیرا مایعات بدن را متعادل نگه می دارد و به انقباض قلب و سایر ماهیچه ها یاری می رساند.
اما مقداری که بدن ما به آن نیاز دارد بسیار کمتر از مصرف روزانه اکثر ما یعنی تقریبا 500 میلی گرم در روز است. این به عهده شماست که آگاهانه عمل کنید و بدانید نمک کجا در کمین تان نشسته و آنچه تصمیم به خوردن آن دارید را زیرکانه برگزینید. برای این منظور ما به شما چند توصیه داریم:
به ارزش غذایی محصولات خوراکی دقت کنید. حتما برچسب نشان دهنده ارزش غذایی کالاها را به دقت بخوانید تا بتوانید گزینه های مختلف را مقایسه کنید و آنچه سدیم کمتری دارد را بردارید. از آنجا که قصد دارید روزانه بیشتر از 1500 میلی گرم سدیم مصرف نکنید برای هر غذا 500 میلی گرم یا کمتر در نظر بگیرید. اگر غذاهای بسته بندی شده یا منجمد مصرف می کنید 600 میلی گرم سدیم معقول به نظر می رسد.
هنگام خرید میان وعده هایی مثل چیپس و پفک و خریدهای جانبی مثل برنج، سیب زمینی و سبزیجات ترکیب شده محصولاتی را انتخاب کنید که در هر وعده بیشتر از 150 میلی گرم سدیم نداشته باشند. تازه تازه بخورید.
به خاطر داشته باشید که غذاهای کنسروی سدیم زیادی را وارد رژیم غذایی ما می کنند پس سعی کنید تا آنجا که ممکن است مواد غذایی را تازه و خام مصرف کنید. گوشت قرمز، گوشت مرغ و ماهی در مقایسه با انواع کنسروی آنها سالم تر هستند. در منوی غذای رستوران ها نیز به این نکته توجه داشته باشید. درباز کن را دور بیندازید. باقلای تازه و یخ زده هیچ سدیم ندارد، اما یک فنجان باقلای کنسروی می تواند بیش از 700 میلی گرم سدیم داشته باشد.
اگر چاره ای جز خریدن سبزیجات کنسروی ندارید، قبل از مصرف آنها را خوب آب بکشید تا مقدار زیادی از سدیم شسته شود. باقلا را هم می توان به همین ترتیب شست و داخل آبکش ریخت. هنگام خرید سوپ کنسروی آن را که سدیم کمتری دارد انتخاب کنید، به طور ایده آل معادل کمتر از 200 میلی گرم در هر وعده. اگر خودتان قصد باقلا پختن را دارید کمتر نمک اضافه کنید.
چاشنی بزنید. طعم دار کردن غذا بدون اضافه کردن نمک کار ساده ای است هرچند شاید بسیاری از زنان این امر را باور نداشته باشند. شما می توانید از انواع گیاهان، چاشنی ها، آب لیمو، سرکه بالزامیک و انواع دیگر سرکه و ادویه های کم نمک یا بی نمک استفاده کنید.
یکی از چاشنی های خوشمزه ترکیب پودر فلفل قرمز، پودر آویشن، پودر سیر، پودر پیاز، گشنیز خردشده، زیره خرد شده و مقدار کمی فلفل سیاه است که طعم لذیذی به مرغ، ماهی و گوشت قرمز می دهد.
نمک به هر زبانی که باشد نمک است. هر نوع نمکی، چه نمکی که سر سفره می گذاریم، چه نمک دریایی از سدیم کلراید ساخته شده و روی بدن تاثیرات مشابه می گذارد. پس فریب تبلیغات گول زننده را نخورید. مثلا برخی تولید کنندگان به چیپس نمک دریایی می زنند تا سالم تر و طبیعی تر به نظر برسد، اما باید دید مقدار نمکی که اضافه می کنند، نه نوع آن، روی سلامت چه تاثیری دارد. پس همیشه برچسب ارزش غذایی پشت بسته بندی کالاها را بررسی کنید.
اما هنگام آشپزی در خانه در این میان با تفاوت هایی روبه رو می شویم. نمک های دانه درشت مثل نمک دریایی به اندازه نمک های دانه ریز به هم نمی چسبند، در نتیجه در هر قاشق چای خوری بین 15 تا 50 درصد سدیم کمتری در خود جای می دهند.
پس هرگاه خواستید میزان نمک را برای طبخ غذای خاصی اندازه گیری کنید از نمک های دانه درشت به جای نمک های ریز استفاده کنید تا مقدار سدیم مصرفی روزانه تان را کاهش داده باشید.
منبع :http://www.niazerooz.com/News/74939