این موضوع رو به دلیل این انتخاب کردم که دیشب برای اولین بار در امسال لبو خوردم . گفتم شما هم اگه خواستید بخورید حداقل خواصش رو بدونید .
مفیدترین و بهترین بخش چغندر، برگ آن است و بعد ساقههای آن و بعد از آن ریشه که پخته آن لبو نام دارد. قند ریشه چغندر برای مبتلایان به دیابت مضر است. خوردن پخته چغندر رعشه را معالجه میکند. برگ سرخ رنگ آن اگر خام با سرکه و خردل خورده شود طحال را باز میکند و ورم آن را فرو مینشاند. برای درد پشت و مثانه و امراض مقعد مفید است. آب برگ چغندر برای درد مفاصل و نقرس، سردرد و دنداندرد مفید است. ضماد برگ با اسیدبوریک باعث بهبود کک و مک و طاسی میشود.
لبو به دلیل داشتن فیبر که خاصیت کاهش چربی خون را دارد و همچنین اسیدفولیک، باید در سبد غذایی بیماران قلبی قرار گیرد.
افراد می توانند با مصرف 105 گرم چغندر قرمز، 53 درصد اسیدفولیک مورد نیاز بدن را تأمین کنند.
فیبر زیاد موجود در آن، موجب کاهش سطح کلسترول خون و کاهش خطر بروز سکتههای قلبی در بیماران قلبی است. گفتنی است، چغندر قرمز به دلیل داشتن مواد مغذی آهن در کنار اسیدفولیک از بروز کمخونی جلوگیری میکند.
ما برای غذای سلامتی این هفته شما دسر ماست و لبو را پیشنهاد میکنیم. شیوه درست کردن آن را اغلب مردم میدانند، اما اگر هنوز با درست کردن لبو مشکل دارید، خوب است بدانید که چغندر خیلی دیر میپزد. آن را باید در آب غوطهور کنید و 3 تا 4 ساعت با حرارت خیلی ملایم آن را بپزید؛ طوری که آب به خوردش برود. معمولا پس از این مدت طعم شیرینی پیدا میکند. آن را بعد از سرد شدن رنده کنید و با ماست شیرین بخورید.
چو بید بر سر ایمان خویش میلرزم ... که دل به دست کمان ابروئیست کافر کیش
چغندر را از قدیم می شناختند و حتی در حدود چهار قرن قبل از میلاد با خواص درمانی آن آشنا بوده و از آن استفاده می کردند. چغندر دو نوع می باشد؛ یک نوع آن چغندر معمولی است به رنگ بنفش تیره و یا قرمز (لبو) و نوع دیگر آن چغندر قند است و به رنگ زرد روشن می باشد که به مقدار بسیار زیاد در نقاط مختلف دنیا برای استفاده از شکر آن، کشت می شود. چغندر، گیاهی است با برگهای پهن و درشت یا برگهای مخروطی شکل که از آن به همراه دیگر سبزیجات در آش یا خورشت استفاده می کنند، گاهی هم آن را به همراه ماست مصرف می کنند. چغندر خوب آن است که زیاد در خاک نمانده باشد زیرا چغندری که زیاد رسیده باشد سفت می شود. چغندر پیر معمولاً گردنی باریک دارد و شیارهایی روی آن به وجود می آید. چغندر خام، عسل گیاهی است و خداوند بعد از عسل، شفا را در چغندر قرار داده است، بر همین اساس می توان به ارزش چغندر پی برد. برای آنکه پوست چغندر پخته به آسانی کنده می شود، باید وقتی گرم است از آب گرم بیرون آورده و درون آب سرد قرار دهید تا به راحتی پوست آن جدا گردد.
((ترکیبات غذایی – شیمیایی چغندر))
چغندر دارای پروتئین – چربی – ویتامینهای A، B1، B2، B3 و C – مواد ازته – مواد قندی و املاح معدنی چون فسفر، کلسیم و آهن است.
((خواص غذایی – دارویی چغندر))
1- طبیعت چغندر گرم و تر است.
2- مصرف چغندر بیماری جذام را از بین می برد.
3- چغندر، عقل را زیاد می کند.
4- شیرۀ چغندر یکی از بهترین شیره های سبزی است که به ساختن گلبولهای قرمز خون کمک می کند، خون را تصفیه کرده و جریان خون را بهبود می بخشد. از این رو مصرف چغندر به خانمها بسیار توصیه می شود.
5- چغندر قرمز یا لبو به دلیل داشتن فیبر فراوان که خاصیت کاهش چربی خون را دارد و همچنین اسید فولیک، بهتر است در سبد غذایی بیماران قلبی و زنان باردار قرار بگیرد.
6- لبو دارای مقادیر فراوان آهن در کنار ویتامین ((ث)) و اسید فولیک است که از بروز کم خونی در افراد بویژه دختران جوان ممانعت می کند.
7- املاحی که در شیرۀ چغندر وجود دارد، یک پاک کنندۀ بسیار عالی برای کبد، کلیه و کیسۀ صفراست.
8- چغندر ملین، نرم کنندۀ و ادرارآور بوده و در رفع یبوست نقش عمده ای را ایفا می کند. همچنین اهمیت به سزایی در دستگاه گوارش دارد.
9- درمان کننده التهاب مجاری ادرار است.
10- چغندر برای درمان التهاب مثانه، بواسیر و بیماریهای پوستی بسیار مفید است. اشتها را نیز زیاد می کند.
11- چغندر مانند هویج دارای کاروتن است که در معده تبدیل به ویتامین A می شود.
12- خوردن چغندر پخته، برای رعشه مفید است خصوصاً اگر برگ آن سرخ رنگ باشد.
13- برگ چغندر خام ورم طحال را بهبود می بخشد.
14- چغندر مخلوط با آب هویج دفع کننده سنگ کیسه صفراست.
15- خوردن چغندر، در هوای خشک خصوصاً در فصل زمستان مؤثر تر است و به همه، خصوصاً پیران بسیار توصیه می شود.
16- شستشوی سر با جوشانده برگ چغندر، شوره و چربی مو را از بین می برد و ضد شپش است.
17- قرار دادن دست و پای ترک خورده در آب گرم شده برگ چغندر، موجب بر طرف شدن عارضه می شود.
18- ضماد برگ چغندر با عسل جهت رفع طاسی و زگیل مؤثر می باشد و چنانچه با حنا مصرف شود برای رویاندن مجدد مو و نکویی آن تأثیربه سزایی خواهد داشت.
19- مصرف چغندر برای درد مفاصل و نقرس مفید می باشد چون مقدار زیادی آنتی اکسیدان دارد.
20- در استعمال خارجی برای پانسمان زخم و درمان تاول استفاده می شود.
21- شربت چغندر بهترین نوشابه و تقویت کننده بدن و دافع سموم بدن است (برای تهیه شربت چغندر، با آبمیوه گیری آب سه تا چهار عدد چغندر خام را بگیرید و آن را با یک لیوان آب معدنی مخلوط کنید).
تذکر
1- زیاده روی در مصرف آن برای معده مضر است و همچنین موجب دل پیچه می گردد. برای اجتناب از این مساله چغندر را همراه عدس بپزید.
2- برای پختن چغندر از ظروف آلمینیمی استفاده نکنید.
اگر بدانيد مردم چقــدر به ندرت فکـر مي کنند
هيچ گاه از اينکه درباره ي شما چه فکـر مي کنند
نگــران نمــي شويــد . . .
سلامت نیوز: لبو منبع سرشار از نیاسین، اسید پانتوتنیک، پیریدوکسین، کاروتنوئیدها و مواد معدنی مثل آهن، منگنز و منیزیم است.
چغندر از گیاهان با ارزش تغذیهای بالا و از سبزیجات ریشهای مفید برای سلامت قلب و عروق است.
رنگدانههای بیهمتا و خاص آنتیاکسیدانی حاضر در این گیاه از بدن در برابر بیماریهای عروق کرونر و آنفارکتوس محافظت میکنند و سطح کلسترول خون را پایین میآورند و خاصیت ضدپیری دارند.
از ریشه و برگهای چغندر برای مصارف مختلف استفاده میگردد.
خواص سلامتی لبوها
لبو بسیار کمکالری و کمچربی (شامل فقط 45 کیلوکالری به ازای 100 گرم)، اما سرشار از فیبر، ویتامینها و مواد معدنی است.
ریشه گیاه نیز منبع فیتوکمیکالهای گلیسین بتائین میباشد. بتائین دارای خاصیت پایین آورندگی هموسیستئین خون است. هموسیستئین یکی از فرآوردههای متابولیسمی سمی است که موجب تشکیل پلاکهای آترواسکلروز میگردد که ممکن است برای عروق خونی خطرآفرین باشند. افزایش میزان هموسیستئین خون ممکن است منجر به گسترش بیماری عروق کرونر قلب (CHD)، آنفارکتوس و بیماری عروق محیطی گردد.
لبو منبع بسیار خوب فولات است، اما پخت بسیار زیاد چغندر ممکن است به طور قابل ملاحظهای این میزان را در غذا کاهش دهد. فولات برای سنتز DNA در سلولها لازم است. فولات اگر در دوره پیش از بارداری مصرف گردد میتواند از نقصهای مادرزادی در نوزاد جلوگیری کند.
همچنین لبو حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین C است. این ویتامین یک آنتیاکسیدان قوی میباشد که به بدن در تخریب رادیکالهای آزاد که یکی از دلایل شیوع سرطانها هستند کمک میکند.
برگ چغندر نیز منبع غنی کاروتنوئیدها و فلاوونوئیدها (آنتیاکسیدان) و ویتامین A است. این مواد در برگ چغندر چندین برابر بیشتر از لبو هستند. ویتامین A برای سلامتی غشاهای مخاطی و پوست و نیز بینایی ضروری است. مصرف سبزیجات طبیعی سرشار از فلاوونوئید به محافظت از بدن در برابر برخی سرطانها کمک میکند.
همچنین لبو منبع سرشار از نیاسین (ویتامین B3)، اسید پانتوتنیک (ویتامین B5)، پیریدوکسین (ویتامین B6)، کاروتنوئیدها و مواد معدنی مثل آهن، منگنز و منیزیم است. به طور کلی این سبزی ریشهای پختهشده سطح بسیار خوب پتاسیم را نیز دارا میباشد. پتاسیم در تنظیم ضربان قلب کمک کننده است و متابولیسم داخل سلولی را با مقابله کردن با اثرات زیانآور سدیم منظم میسازد.
روشهای آمادهسازی و تهیه
به آرامی سر و دم چغندر را بگیرید و آن را در آب سالم و روان بشویید تا قبل از استفاده، شن، خاک و گرد و غبار از روی آنها پاک شود. از ریشههای پخته (لبو) و نیز نوع تازه آنها (چغندر خام) و برگهای تر و تازه سبز رنگ آنها و حتی ساقهها در آماده سازی انواع غذاها استفاده میشود.
ادرار قرمز یا صورتی رنگ پس از مصرف چغندر، لبو یا برگ چغندر کاملاً طبیعی
است. این حالت تقریباً در 10تا 15 درصد افراد که به طور ژنتیک قادر به شکستن رنگدانههای بتاسیانین نیستند دیده میشود
شما میتوانید پوست بخش ریشهای را بگیرید و آن را بخارپز کنید و آن را به صورت گرم به عنوان یک دسر خوشمزه میل نمایید (تهیه لبو) و یا حتی آن را به صورت پخته، در ترشیها و یا سرد به عنوان یک چاشنی استفاده کنید و یا حتی به صورت پوست گرفته و خام خرد شده به عنوان یک سالاد مصرف نمایید.
لبوهای ترشی یک نوع غذای سنتی ایالات جنوبی آمریکا هستند.
روشهای انتخاب و نگهداری
چغندرهای سالم، شاداب و دارای بافتی سفت را که عطر و طعم زیادی داشته باشند، از بازار انتخاب کنید. از چغندرهای آفتزده یا آنهایی که نرم شدهاند خودداری کنید.
در صورت امکان از چغندر ارگانیک برای بهرهمندی از حداکثر خواص سلامتی آن استفاده کنید.
برگهای چغندر نیز باید کاملاً در آب روان پاکیزه شسته شوند و در آب نمک به مدت تقریباً 30 دقیقه باقی بمانند تا خاک، آلودگی و هرگونه بقایای حشرهکش روی آنها از بین برود.
اگر تمامی این سبزی را خریداری میکنید، ریشه آن را از برگهای آن جدا کنید چون برگها رطوبت و مواد غذایی ریشه را میگیرند. از آنها تا زمانی که تازه هستند استفاده کنید. چغندر تازه چند روز در یخچال باقی میماند.
موارد ایمنی
ادرار قرمز یا صورتی رنگ پس از مصرف چغندر، لبو یا برگ چغندر کاملاً طبیعی است. این حالت تقریباً در 10تا 15 درصد افراد که به طور ژنتیک قادر به شکستن رنگدانههای بتاسیانین نیستند دیده میشود.
برگ چغندر حاوی اگزالیک اسید میباشد که مادهای است که به طور طبیعی در سبزیجات وجود دارد و ممکن است باعث تشکیل سنگهای اگزالات در مجاری ادراری برخی افراد شود، بنابراین پرهیز از خوردن برگ چغندر به مقدار زیاد در افرادی که سابقه شناخته شده سنگهای اگزالات مجاری ادراری دارند توصیه میگردد.
منبع: ماهنامه دنیای تغذیه
.
مهم این نیست که در کجای این دنیا ایستاده ایم
مهم اینست که در چه راستائی گام برمیداریم.
2012/12/08, 12:15 AM (آخرین ویرایش در این ارسال: 2012/12/08, 12:17 AM، توسط yummy.)
از فواید لبو یا چغندر قرمز !
لبو سرشار از مواد مغذی
و خونساز است ...
چغندر قرمز:
خون ساز است.
کمبود آهن را جبران میکند.
کم کالری است.
توانایی حرکتی بدن را بالا میبرد.
در درمان فشار خون بالا موثر است.
و البته، میتواند موجب سنگ کلیه شود.
در میان سبزیجات چغندر قرمز اغلب
مورد توجه کمتری قرار میگیرد.
در ایران هم بازار چغندر قرمز یا همان
لبو اغلب تنها در فصل سرما داغ میشود.
پژوهشگران اروپایی توصیه میکنند مصرف چغندر قرمز را در خوراک
روزانه خود بگنجانید. یک عدد لبو از سیب هماندازه خود کالری
کمتری دارد.
لبو سرشار از املاح و ویتامینهایی مانند ویتامین B، اسید فولیک
و آهن است که به خونسازی کمک میکند.
پزشکان به
افرادی که کمبود آهن دارند
توصیه میکنند آبلبو مصرف کنند.
البته گفتنی است که بدن انسان
آهن موجود در خوراکهای حیوانی از جمله گوشت را بهتر جذب میکند.
از این رو به افرادی که گوشت مصرف نمیکنند توصیه میشود
آب لبو را همراه خوراک یا نوشیدنی حاوی ویتامین C مانند آب
پرتقال مصرف کنند.
برای ساخت گلبولهای قرمز خون به آهن نیاز است
آبلبو موثر در کنترل فشار خون
پژوهشگران اروپایی تحقیقات مختلفی در مورد تأثیر مصرف
چغندر قند انجام دادند.
نتیجه گروهی از این تحقیقات حاکی از آن است که توان ورزشی افراد
با نوشیدن منظم آبلبو افزایش پیدا میکند.
برای مقایسه بد نیست بدانید انگور فرنگی که قرمز رنگ
و حاوی ویتامین C فراوانی است چنین تأثیری نداشته است.
به عقیده پژوهشگران یکی از دلایل این اثر مثبت میتواند "نیترات"
طبیعی بیشتری باشد که در چغندر قرمز یافت میشود. این نتیرات
در بدن تبدیل به "نیتریت" میشود که آنهم جذب آهن به
درون سلولها را سادهتر میکند.
آب چغندر قرمز تأثیر دیگری نیز بر بدن دارد: کاهش موثر و سریع
فشار خون.
پژوهشگران تصور میکنند این اثر هم به دلیل نیترات موجود در
آبچغندر است.
تحقیق دیگری که در این مورد صورت گرفته است نشان میدهد
نوشیدن نیم لیتر آبچغندر قرمز
در روز فشار خون را به طور
مشخصی کاهش میدهد.
این اثر سه تا چهار ساعت پس از نوشیدن آبچغندر خود
رانشان میدهد و اغلب تا ۲۳ ساعت بعد پایدار است.
البته گفتنی است که پژوهشگران تأکید میکنند چغندر قند
حاوی اکسالیک اسید است.
اکسالیک اسید میتواند موجب تولید سنگ کلیه شود.
در نتیجه اگر ناراحتی کلیه دارید مراقب باشید.
دور نرو...
بیا کنار دلم
من غیر از اینها که می نویسم
نوازش هم بلدم...
چغندر یک سبزی کم کالری و حاوی فیبرهای غذایی است که باعث می شود خیلی زود احساس سیری بکنید. در نتیجه نیاز به مصرف مواد غذایی دیگر کم شده و روند لاغری شروع میشود.
اگر تصمیم به لاغری گرفته باشید و در خصوص رژیم های لاغری تحقیق کرده باشید حتما با انواع و اقسام رژیم ها آشنایی دارید. رژیم اتکینز، رژیم دوکان، رژیم سوپ، رژیم لیموترش، رژیم پارینه سنگی و غیره. اما احتمالا در خصوص لاغری با چغندر چیزی نشنیده اید. اما باید بدانید که استفاده از این سبزی یکی از طبیعی ترین و موثرترین روشها برای کاهش وزن است که در عین حال رژیمی سالم و مفید نیز محسوب میشود. چغندر یک سبزی کم کالری و حاوی فیبرهای غذایی است که باعث می شود خیلی زود احساس سیری بکنید. در نتیجه نیاز به مصرف مواد غذایی دیگر کم شده و روند لاغری شروع میشود. با ما باشید تا بیشتر با این روش ساده و موثر آشنا شوید. البته بهتر است قبل از تصمیم به لاغری با چغندر با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
ارزش چغندر بالاتر از این حرفهاست
چغندر یک ماده ی غذایی فوق العاده است که باعث ارتقای سطح سلامت می شود. به همین دلیل ارزش این را دارد که در برنامه ی غذایی و رژیمی تان جا داشته باشد. این سبزی پرخاصیت همچنین برای افرادی که از کم خونی و دیگر بیماری های خونی رنج میبرند و همچنین برای کودکان و خانمهای باردار بسیار مفید است. چغندر سرشار از آهن، بتاکاروتن و ویتامین های B1 ،B2 ،B3 و B6 می باشد.
ارزش غذایی 100 گرم چغندر
انرژی 31 کیلوکالری
پروتئین ها 1.5 گرم
کربوهیدرات 8.5 گرم
فیبر 1.5 گرم
پتاسیم 259 میلی گرم
فسفر 32 میلی گرم
ویتامین A 58.5 واحد بین المللی
چگونه انتخاب و نگهداری کنیم؟
* شما به راحتی می توانید چغندر تازه را از بازارهای میوه و تره بار خریداری کنید. در موقع انتخاب، چغندرهای سفت، گرد و بدون لک با برگ و ریشه ای کاملا سبز را انتخاب کنید.
* رنگ چغندر باید قرمز تیره باشد.
* چغندرهای انتخابی را داخل کیسه ی پلاستیکی و داخل یخچال قرار دهید. در این صورت می توانید آنها را به مدت حداقل دو تا سه هفته نگهداری کنید.
* اگر برگهای چغندر را بدون شستشو داخل کیسه پلاستیکی گذشته و در بخچال قرار دهید به مدت 5 روز قابل استفاده می مانند.
* توجه داشته باشید که نباید به هیچ عنوان چغندرهای خام را در فریزر قرار داد چون خیلی زود نرم میشوند.
توصیه می کنیم اگر می خواهید از روش لاغری با چغندر به عنوان رژیم لاغری
جدی استفاده کنید آن را بیش از ده روز پیاپی ادامه ندهید. در طول مدت رژیم
حداقل روزانه دو لیتر آب بنوشید
روش استفاده از چغندر در جهت لاغری
برای لاغر شدن می توانید چغندر را به صورت خام، بخارپز شده و یا کنسروی مصرف کنید. می توانید چغندر را خالی یا به همراه سالاد با سیر، پیاز و کمی روغن زیتون و نمک و سرکه میل کنید.
اگر می خواهید چغندر را به صورت خام میل کنید می توانید آن را رنده کرده و با کمی روغن زیتون و لیموترش مزه دار و سپس نوش جان کنید.
پختن چغندر به هضم راحت تر آن کمک میکند. می توانید چغندر را با پوست در آب و کمی نمک بیاندازید و آبپز کنید؛ در این صورت چغندرتان رنگ و طعم خود را حفظ می کند. لازم است که چغندرها را به مدت حداقل یک ساعت بجوشانید و سپس پوست آن ها را گرفته و میل کنید.
اگر می خواهید چغندرتان را در فر آماده کنید حواستان باشد تا زمانیکه به طور کامل نپخته باشند آن ها را از فر خارج نکنید تا خواص خود را به طور کامل حفظ کنند.
بهتر است بدانید که برگهای چغندر به همان شیوه ی اسفناج قابل استفاده و مصرف است.
چگونه می شود با چغندر لاغر شد؟
توصیه می کنیم اگر می خواهید از روش لاغری با چغندر به عنوان رژیم لاغری جدی استفاده کنید آن را بیش از ده روز پیاپی ادامه ندهید. در طول مدت رژیم حداقل روزانه دو لیتر آب بنوشید. برای لاغر شدن باید آب چغندر نیز بنوشید. نوشیدن آب چغندر باعث می شود که تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن تان را جذب کنید. خوشبختانه فیبرهای موجود در این سبزی کار معده را راحت تر می کند؛ چون باعث کاهش اشتها می شود. لازم است که نوشیدنی چغندرتان را قبل از غذا میل کنید.
دستور تهیه ی نوشیدنی چغندر رژیمی
مواد لازم
چغندر 6 عدد
هویج 10 عدد
پرتقال 10 عدد
روش تهیه
این سبزیجات را خرد کرده و داخل مخلوط کن بریزید. سپس ترکیب به دست آمده را داخل یک ظرف شیشه ای در بسته قرار داده و در یخچال بگذارید.
منوی رژیم
اگر دچار مشکل معده نیستید یک ساعت قبل از صبحانه آب لیموترش بخورید.
صبحانه
یک فنجان چای یا یک فنجان قهوه با شیر بدون چربی، یک برش نان سبوس دار با پنیر کم چرب یا یک پیاله ماست با یک قاشق سبوس و یک عدد سیب.
ناهار
یک لیوان بزرگ نوشیدنی چغندر قبل از ناهار
سالاد: تهیه شده از خیار، گوجه فرنگی، اسفناج، کاهو به همراه گردوی خرد شده. می توانید یک قاشق روغن زیتون نیز به سالادتان اضافه کنید.
یک سهم غذایی برنج(معادل حدود 6 قاشق غذاخوری سرخالی) با مرغ بدون پوست یا ماهی پخته شده در فر
یک عدد پرتقال
شام
یک لیوان بزرگ نوشیدنی چغندر قبل از شام
سوپ سبزیجات و بادمجان پخته شده در فر
یک عدد سیب یا یک برش هندوانه
بدانید که
بدون شک با نوشیدن یک لیوان بزرگ نوشیدنی چغندر اشتهای زیادی به غذا خوردن زیاد نخواهید داشت. البته می توانید به عنوان میان وعده آجیل یا میوه نیز میل کنید.
توصیه ی ما این است که قبل از دنبال کردن هر نوع رژیمی اول با پزشک متخصص مشورت کنید. سعی کنید از پیروی از رژیمهای سخت پرهیز کنید. اخیرا محققان به این نتیجه رسیده اند که شمردن کالریهای دریافتی کمکی به لاغری نمی کند. بهتر است تغذیه ی سالمی در پیش بگیرید. مصرف میوه و سبزیجات را افزایش دهید. از آزار خودتان دست بردارید. با یک متخصص مشورت کنید و مهم تر از همه اینکه فعالتر باشید. ورزش در کنار یک تغذیه ی سالم راز تناسب اندام است.