2011/07/30, 06:04 PM
«نعناع» موثر در درمان دردهاي عصبي، سياتيک و سينوزيت
خبرگزاري دانشجويان ايران - كرمانشاه
از فرآورده هاي نعناع مي توان براي درمان دردهاي عصبي سطحي، سردردهاي يک طرفه، سياتيک و سينوزيت حاد استفاده کرد.
دکتر سيد محمد معصومي، عضو هيات علمي دانشکده کشاورزي دانشگاه رازي کرمانشاه، در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان ايسنا- منطقه کرمانشاه، با استناد به کتاب گياهان دارويي دکتر علي زرگري، با بيان اين مطلب، اظهار داشت: نعناع با نام علمي Mentha piperata L گياهي است علفي و پايا که داراي ساقه هايي بر دو نوع خزنده و زيرزميني مي باشد.
وي افزود: برگ هاي نعناع متقابل، بيضوي، نوک تيز، دندانه دار، کمي پوشيده از کرک و به درازي چهار تا هفت سانتيمتر و به عرض دو تا سه سانتيمتر است.
معصومي گفت: از کليه قسمت هاي هوايي اين گياه بوي معطر و مطبوع استشمام مي شود ولي اگر جويده شود علاوه بر بوي اسانس، سبب احساس خنکي در مخاط دهان نيز مي گردد.
اين عضو هيات علمي دانشگاه رازي کرمانشاه ادامه داد: با توجه به اينکه براي مصارف دارويي منحصرا برگ يا سرشاخه گلدار گياه مورد استفاده قرار مي گيرد از اين جهت بعد از قطع کامل قسمت هاي هوايي گياه، برگ و سرشاخه گلدار را از بقيه جدا ساخته براي مصارف درماني مورد استفاده قرار مي دهند.
وي ابراز داشت: اسانس مانت از تقطير برگ و سرشاخه گلدار گياهان مذکور، تحت تاثير بخار آب تهيه مي گردد و براي اين کار نيز معمولا گيا دو ساله را که واجد مقادير بيشتري اسانس است، انتخاب مي کنند.
معصومي گفت: مانتول (Menthol) که از اسانس مانت بدست مي آيد و طعم و بوي نعناع دارد، در تهيه انواع شيريني، عطر سازي و خصوصا معطر کردن سيگار استفاده ميشود و در تهيه بعضي فراورده هاي گياهي مانند محلول رفع سرفه، بخور و ... مورد استفاده قرار مي گيرد.
معصومي ادامه داد: اگر مانتول به مقدار کم بر روي پوست سالم ماليده شود، اثر ضدخارشي ايجاد مي کند و از اين نظر پماد هاي ضد خارش از آن توليد مي شود.
اين استاد گياهشناسي دانشگاه رازي کرمانشاه گفت: مانتول اثر آرام کننده دردهاي موضعي دارد و از ضدعفوني کننده هاي خوب به حساب مي آيد. از مانتول به صورت پماد براي رفع دردهاي عصبي سطحي، سردرد هاي يکطرفه، سياتيک و رفع دندان درد استفاده مي شود.
معصومي اذعان داشت: مانتول همچنين به حالت گرد و به صورت استنشاق و بالا کشيدن از بيني يا محلول هاي روغني در درمان بيماري هاي گلو و بيني و سينوزيت حاد بکار مي رود.
وي تصريح کرد: در کودکان خردسال و نوزادن بايد از مصرف مانتول جدا خودداري کرد زيرا در صورت استفاده مشکلات جبران ناپذيري بروز خواهد کرد ضمن اينکه ميزان مصرف آن در بزرگسالان نيز بايد کنترل شده باشد زيرا مصرف مقادير زياد آن خطرناک است.