امتیاز موضوع:
  • 1 رأی - میانگین امیتازات : 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
خواص درمانی شقاقل یا هویج وحشی
#1
[تصویر:  da187a7a1914.jpg]


شقاقل


، از نوع سبزی‌جات ریشه‌ای و متعلق به خانواده هویج است. شکل این گیاه مانند هویج است اما پوست آن کم رنگ‌تر است. شقاقل، از زمان‌های قدیم مورد مصرف قرار می‌گرفته است.

این گیاه منبع غنی از آنتی‌اکسیدان، ماده معدنی، فیبر، ویتامین A و مقدار کمی ویتامین‌های دیگر است. این گیاه که نسبت به هویج ویتامین بیشتری دارد، حاوی مقدار زیادی پتاسیم است.

خواص این گیاه:

- اسیدفولیک موجود در آن، بیماری قلبی را کاهش می‌دهد و مانع شکستگی استخوان بر اثر پوکی استخوان می‌شود.

- مصرف آن به بیماران کلیوی، سلولیت و چاقی مفرط توصیه می‌شود.[نکته بهداشتی روز: اجتناب از سلولیت]

- از آن جا که شقاقل منبع عالی ویتامین C و نیاسین است، سیستم ایمنی بدن، سیستم گوارشی، پوست و عصب را تقویت می‌کند.

- میزان زیاد فیبر موجود در آن، در کاهش کلسترول و حفظ قند خون نرمال موثر است.

- فشار خون بالا، یبوست و ناراحتی های متعدد قلب را کاهش می‌دهد.

- خطر نقص جنین را در زنان باردار پایین می‌آورد.

- با بهبود عملکرد برونشیتی، به بیماران مبتلا به آسم کمک می‌کند.

- ریشه آن خاصیت ادرار آور و آنتی‌اکسیدان دارد.

- مصرف این گیاه به افرادی که از کم خونی رنج می‌برند، توصیه شده است.

شَقاقُل یا زَردَک ریگی یا زردک ریشبزی یکی از سبزیجات ریشهای از خانواده هویج است(هویج وحشی).

شکل آن همانند هویج است ولی پوست آن کمرنگتر و مزه آن قویتر است. شقاقل در بیشتر آسیا و اروپا میروید و از قدیم خورده میشده است. پیش از ورود سیب زمینی از قاره آمریکا به بر قدیم، در اروپا و آسیا شقاقل بسیار خورده میشد.

مغز و ریشه آن یکنواخت و ریشه آن سنگین و دیرهضم است ولی وقتی که با شکر و عسل به صورت مربا تبدیل شود گوارش آن ساده است.


سوپ شقاقل یکی از غذاهای محلی در استانهای کشور چکسلواکی هستش.
شقاقل
اسم من شقاقل است و به فارسى به من ((زردک ریگى )) و همچنین ((زردک ریش بزى )) مى گویند. ریشه من پر گره بوده و موقعى که آنرا از خاک در مى آورند، جدار آن چسبنده و پر رنگ است ، و عنوان زردک ریگى من به علت همین موضوع است ، من سیخک ندارم و مغز و ریشه من یکنواخت بوده ، سفید رنگ و به کلفتى انگشت و دراز بوده و طعمى شیرین دارم ، ساقه هاى من هم با زردک فرق دارد، و داراى گره زیاد بوده ، و بر روى هر گره برگى مى روید و چون این برگها مانند ریش بز از هم فاصله دارند مرا در فارسى و فرنگى ((ریش بزى )) لقب داده اند - میوه بوته من آبدار و سیاه رنگ و به اندازه یک نخود است .
ریشه من سنگین و دیر هضم است ، ولى وقتى که با شکر و عسل به صورت مربا در بیایم ، هضم من آسان شده و به راحتى خورده مى شوم .
در بین حیوانات ، خرس به خوردن من علاقه زیاد دارد و از این جهت به من ((خرس گیاه )) هم مى گویند.
غیاث الدین جزایری

از آنجایى که ایرانیان قدیم در گیاه شناسى - پزشکى - دارویى و بالاخره غذاشناسى پیش قدم بوده اند، براى کلیه اصطلاحات علمى واژه اى مخصوص داشته اند و و این زبان برخلاف تصور بعضى ها بسیار وسیع و دامنه دار است ، متاءسفانه در اثر یک سلسله پیش آمدهاى ناگوار این اصطلاحات علمى فراموش شده ، و جاى خود را به لغات خارجى داده است ، یکى از این اصطلاحات علمى همین هویج است ، اگر از شما بپرسند که شلغم یا چغندر و کلم میوه اند یا سبزى ، جوابى ندارید، ولى اگر به لغت نامه هاى قدیم مثل برهان قاطع مراجعه نمایید با کمال تعجب مشاهده خواهید نمود که نوشته است هویجى است که آنرا در آش مى ریزند و از این رو باید در نظر داشته باشید که در زبان فارسى به کلیه ریشهاى خوراکى مثل انواع زردک - شلغم - چغندر - سیب زمینى - شیرین بیان - کلم سنگ و غیره ، هویج مى گویند و نام همانطور که در سطر اول گفتم ، زردک و گزر مى باشد که اعراب آنرا معرب کرده جزر نام گذارى کرده اند.

در بین سبزیها و گیاههایى که داراى منافع زیاد مى باشند و به عنوان یک ماده خوراکى در آشپزى بکار مى روند، مصرف من و گزر زیادتر است . ما را هم خام مى خورند و هم پخته ، و چون فصل معینى نداشته و همیشه در بازار پیدا مى شویم ، معادل مصرف نان خریدار داریم و با اینکه شیرین هستم ، هیچگاه فاسد نشده - ترش و تند و تلخ و گس نمى شویم . ما در را در تمام آش ها - سوپ ها و انواع خوراکیهاى ایرانى و فرنگى مى توانید بریزید و از منافع سرشار ما بهره مند شوید، با ماها مربا و کمپوت هم مى توانید تهیه کنید و پوره ما را هم به کودکان خود بخورانید، برادر من گزر از قدیم در بیابان هاى ایران بطور خودرو به عمل مى آمد، و اکنون هم در اطراف ارومیه ((دربند)) تبریز - مرند - چالوس - دره هریرود - بلوچستان - مکران و لرستان دیده مى شود، و با این وصف عنوان هویج فرنگى به او دادن دور از انصاف و حقیقت است !


ما انواع و اقسام زیاد داریم . نمونه هاى کوتاه - بلند - باریک - با سیخک - بدون سیخک . با رنگ هاى گوناگون از سرخ آتشین گرفته تا زرد طلایى و بنفش ظاهر مى شویم . انواع ما وقتى وحشى بوده ، و در بیابان و سرزمین هاى سخت و شخم نشده به عمل مى آیند، سفت و سخت بوده ، و سیخک میان آنها از چوب سخت تر است و به همین جهت براى انسان قابل مصرف نبوده و به درد علوفه مى خورند. ولى همینکه از صحرا به بستان آمدیم ، و ما را در زمین هاى شخم شده پرورش دادند، نرم و شیرین شده ، و سیخک ما نیز از حالت چوبى خارج شده ، قابل مصرف شدیم و اکنون هم هر قدر زمین زراعتى ما پوک تر باشد بهتر مى توانیم رشد کرده و شیرین تر و آبدارتر شویم .



ما دوست جگر - زیادکننده نور چشم بوده شهوت را زیاد مى کنیم و بر تعداد نطفه مى افزاییم و آنرا براى تربیت جنین آماده مى سازیم . کسانى که مى خواهند خون کهنه از بدنشان رخت بربسته ، مبتلایان به مرض قند، چربى خون ، صفراوى مزاجها، و آنهایى که نمى خواهند در رشدشان اختلالى پیدا شود و همچنین زنان باردارى که آرزوى فرزند سالم و قوى زیبا دارند، مادرانى که مى خواهند شیرشان زیاد شود، بدو شک غذایى بهتر از خانواده زردک پیدا نخواهند کرد. ما ادرار را زیاد مى کنیم ، با چربى خون که دشمن سرسخت جوانى است ، مى جنگیم و رنگ چهره را باز مى کنیم ، و براى مبتلایان به اسهال ، غذاى خوبى هستیم . قند ما نه تنها براى بیماران مبتلا به مرض قند ضرر ندارد، بلکه به علت داشتن انسولین گیاهى ، درمان این مرض هستیم ، ما قوه کشش عضلات را زیاد مى کنیم ، و براى بیماران کلیوى و مبتلایان به بادیامان (نفریت ) دارویى بهتر از ما وجود ندارد.

ما در تنظیم عادت ماهانه بانوان نقش بسیار موثرى داریم . ضمنا ما در تسکین درد سوختگى و آفتاب زدگى بسیار مؤ ثر است .

تبهاى عفونى معدى و روده اى ، دل دردهاى کهنه ، دل درد اطفال و پیچش شکم کودکان ، با خوردن ما تسکین پیدا مى کند. مخلوط آب ریشه ما با شیر براى نرم کردن سینه بسیار نیکوست ، و خلط را از بین مى برد. به کسانى که صدایشان گرفته است ، و مبتلایان به تنگ نفس و اختلالات ریوى توصیه کنید که حتما به سراغ ما دو برادر بیایند. به کودکانى که داراى معده اى کار بهتر است یک وعده سوپ و یک وعده سوپ و یک وعده شیر مادر بدهید - آب مخلوط ما با کمى عسل و آب لیمو یک نوشابه مفرح و گوارا است .

در ترکیب ما هشتاد و هفت درصد آب زنده که به آسانى جذب یاخته هاى بدن مى شود و وجود دارد. بین یک تا دو گرم درصد مواد سفیده اى و یک ماده فسفردار یعنى آنچه در زرده تخم مرغ است داریم و همین ماده است که غذاى ((غدد)) شده و آنها را تقویت مى نماییم ، و نیز به علت همین اکسیر گرانبهاست که نیروى جنسى و جسمى و روحى را افزایش مى دهیم .
ما داراى جوهرى هستیم که در کبد تبدیل به ویتامین ((آ)) مى شود، و با کمک این ماده مى توانیم مقاومت مخاط و پوست را در برابر امراض جلدى زیاد کنیم ، و از بثورات جلدى و اگزما و جوش غرور جلوگیرى نماییم .

ویتامین ((آ)) عامل رشد است ، کمى این ویتامین سبب مى شود که دهانه زخمها دیر بسته شود. شما براى رفع این نیازها مى توانید از ما دو برادر استفاده کنید. مشروط بر اینکه ، کبدى سالم داشته باشید، و در غیر اینصورت در اثر زیاده روى در خوردن ما دچار زردى و یرقان خواهید شد. ما زردک ها به علت داشتن ویتامین هاى ((آ)) و ((د)) اثر نیکویى در ساختمان غدد داشته و مصالح خوبى براى نوسازى یاخته ها هستیم ، به اطفالى که مى خواهند دندان در بیاورند، تا مى توانید از سوپ ریشه ما بخورانید و یک تکه از ما را به عنوان بازیچه به دست آنها بدهید و سعى کنید که آنرا در دهان برده و با کمک آرواره ها آنرا بجوند و به این ترتیب هم خارش لثه ها از بین رفته و هم در آمدن دندان را آسان مى نماید.

یکى دیگر از مواهب طبیعى که در نهاد ما به ودیعت گذاشته شده است ، میزان آهن است که در من زردک هستم ، چند برابر گزر مى باشد. علاوه بر آهن ما داراى املاح سدیم - منیزیم - و کلسیم هستیم .

براى استفاده از آب ما، براى اینکه به طبع شما گوارا و مطبوع باشد و بوى علف ندهد، من به شما توصیه مى کنم که همیشه آب ما را گرفته ، چند قطره آب لیمو به آن اضافه کرده و مدتى در یخچال یا جاى خنک بگذارید تا عوامل زنده اى که همراه با ریشه ما هستند میزان قند و صمغ آنرا بالا برده ، نوشابه اى خوش بو و خوش طعم به شما تحویل دهند.

علاوه بر ریشه بذر ما نیز در طب قدیم مقامى والا داشته و آنرا در کتب پزشکى به نام ((دوقو)) ذکر کرده اند و فرنگى ها به آن ((دوکو)) مى گویند. این بذر خواص ما را چندین برابر داشته و داراى چند نوع هورمون ، مخصوصا هورمون مردانه استروژن است که داروسازان در بدر به دنبال آن مى گردند - این تخم مسقط جنین و بالاخره مانع باردارى است و براى جلوگیرى از ازدیاد نفوس مى تواند نقش مؤ ثرى داشته باشد. ضد غش و مدر است در طب قدیم جهت درمان سرفه - سینه در مزمن ، زیاد تجویز مى شد.

خوردن آن ضد گاز و نفخ معده است - سنگ هاى کلیه و مثانه را خرد مى کند. زایمان را آسان مى نماید. سستى و درد مفاصل را درمان مى کند. براى سوزش معده و دل درد اطفال و استسقاء و شکم هاى طبلى داروى بسیار مفیدى است
فعلا سکوت را برگزیدیم ............
 تشکر شده توسط : baharan
#2
شقاقل، نوعی هویج است ولی پوست آن کمرنگ تر و مزه آن شیرین تر است. این گیاه بیشتر در کشورهای آسیایی و اروپایی می روید...
شقاقل برای بیماران کلیوی مفید است

* به نوشته سایت «ehow»،

مصرف شقاقل به عملکرد صحیح کبد و کلیه کمک می کند.

* بیماری کلیه و کم خونی را برطرف می کند.

* فیبر غذایی موجود درآن، برای سیستم هاضمه و روده مفید است.

* خاصیت ادرارآور دارد و به دفع سریع فضولات به بدن کمک می کند.

* به علت داشتن کالری کم برای کنترل چاقی مفرط به رژیم غذایی افزوده شود.

* ویتامین C موجود در آن، آنتی اکسید قوی به حساب می آید و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.

* ویتامین B این گیاه، به عملکرد سیستم گوارشی کمک می کند و برای سلامت پوست مفید است.

* شقاقل سرشار از پتاسیم و فولات و برای سلامت قلب مفید است. فولات برای تشکیل گلبول های قرمز و سفید لازم است.

* میزان چربی اشباع شده، کلسترول و سدیم شقاقل پایین است.

* مصرف آن برای زنانی که قصد حاملگی دارند، مفید است.

*کاهش دهنده یبوست و فشار خون بالاست.

* از آن جا که عملکرد سیستم تنفسی را بهبود می دهد، برای بیماران مبتلا به آسم مفید است.

گردآوری:گروه سلامت سیمرغ
 تشکر شده توسط : نسترنى , نازلی , najva , ostad2000 , mirzaee , ارزو , ابراهیم
#3
من مرباى شقاقل خيلى دوست دارم ، يعنى خواص مفيدش توى مربا هم حفظ ميشه ؟HuhHuhHuh
هيچگاه اميد كسى را نا اميد مكن شايد اين تنها دارايى او باشدundecided2
 تشکر شده توسط : # پریسا #
#4
اسیدفولیک موجود در آن، بیماری قلبی را کاهش می‌دهد و مانع شکستگی استخوان بر اثر پوکی استخوان می‌شود.
 تشکر شده توسط : نازلی , najva , yummy , ابراهیم
#5
[تصویر:  1288366829_706.jpg]



«شقاقل» از نوع سبزيجات ريشه اي و متعلق به خانواده هويج است.شکل اين گياه مانند هويج است اما پوست آن کم رنگ تر است. شقاقل، از زمان هاي قديم مورد مصرف قرار مي گرفته است. اين گياه منبع غني از آنتي اکسيدان، ماده معدني، فيبر، ويتامين A و مقدار کمي ويتامين هاي ديگر است. اين گياه که نسبت به هويج ويتامين بيشتري دارد، حاوي مقدار زيادي پتاسيم است.

در اين مطلب از «ehow» به خواص اين گياه اشاره شده است که خواندن آن، مفيد است.

* اسيدفوليک موجود در آن، بيماري قلبي را کاهش مي دهد و مانع شکستگي استخوان بر اثر پوکي استخوان مي شود.

* مصرف آن به بيماران کليوي، سلوليت و چاقي مفرط توصيه مي شود.* از آن جا که شقاقل منبع عالي ويتامين C و نياسين است، سيستم ايمني بدن، سيستم گوارشي، پوست و عصب را تقويت مي کند.* ميزان زياد فيبر موجود در آن، در کاهش کلسترول و حفظ قند خون نرمال موثر است.

* فشار خون بالا، يبوست و ناراحتي هاي متعدد قلب را کاهش مي دهد.

* خطر نقص جنين را در زنان باردار پايين مي آورد.

* با بهبود عملکرد برونشيتي، به بيماران مبتلا به آسم کمک مي کند.* ريشه آن خاصيت ادرار آور و آنتي اکسيدان دارد.

* مصرف اين گياه به افرادي که از کم خوني رنج مي برند، توصيه شده است.

 تشکر شده توسط : baran1390 , ارزو , # پریسا # , yummy , ابراهیم
  


موضوع های مرتبط با این موضوع...
موضوع: نویسنده پاسخ: بازدید: آخرین ارسال
  خواص گریپ فروت محمود 6 7,483 2019/11/10, 11:40 PM
آخرین ارسال: nahid
  خواص گیاه جینسینگ nahid 29 49,769 2018/07/03, 11:03 PM
آخرین ارسال: Mahpishouni
  خواص انواع سرکه نازلی 17 32,607 2018/01/09, 01:40 PM
آخرین ارسال: Silverlight
  خواص انواع بادام نازلی 11 25,139 2017/05/24, 05:08 PM
آخرین ارسال: nahid
  خواص قارچ کومبوچا شفا یافته 10 149,294 2017/01/10, 10:47 AM
آخرین ارسال: somaye_602000
  خواص دارچین yaro 10 11,583 2016/10/15, 02:38 PM
آخرین ارسال: (reihane(raz
  خواص غذائی و داروئی سیر tanha 17 37,514 2016/10/14, 09:08 PM
آخرین ارسال: Ata1988
  خواص تخم شربتی نازلی 6 12,367 2016/03/16, 02:15 PM
آخرین ارسال: niloofary
  خواص چلغوز naz.gigili 5 42,352 2016/02/27, 12:53 AM
آخرین ارسال: mra.4199uzdld
  خواص آووکادو و مضرات آواکادو نازلی 7 60,935 2015/12/16, 12:08 AM
آخرین ارسال: نازلی



کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع:
1 مهمان