امتیاز موضوع:
  • 9 رأی - میانگین امیتازات : 4.11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
بهداشت و سلامت چشم ها- مشکلات چشمی
#31
7 ماده غذایی دیگر مفید برای بینایید
غذیه > آشنایی با خواص خوراکی‌ها - همشهری آنلاین:
با بالا رفتن سن و ضعیف شدن قدرت بینایی لازم است مواد غذایی مفید به رژیم غذایی اضافه شود. در این مطلب به نقل از «Prevention»، به ۷ نوع ماده غذایی که خطر بروز بیماری‌های چشمی را کاهش می‌دهد، اشاره شده است که امیدواریم مفید واقع شود.
پرتقال
میوه‌های سرشار از ویتامین C مانند پرتقال، هلو، توت‌فرنگی، گوجه‌فرنگی و فلفل دلمه‌ایقرمزی از سرخرگ‌های موجود در چشم حمایت می‌کنند و خطر بروز بیماری آب‌مروارید را کاهش می‌دهند.
بادام زمینی
منبع عالی ویتامین E است که از چشم در برابر آسیب رادیکال آزاد محافظت می کند. ویتامین E از پیشرفت آب‌مروارید و دژنراسیون ماکولار تباهی لکه زرد پیش گیری می کند.
بادام، دانه آفتابگردان، فندق همه منبع عالی ویتامین E است.
لوبیا قرمز
منبع عالی روی است که برای سلامت چشم ضروری است و به بدن کمک می کند تا ویتامین A را از کبد بگیرد و به شبکیه چشم انتقال دهد تا ملانین که برای محافظت چشم مهم است، تولیدشود. مصرف روی از شب کوری و بروز آب مروارید پیشگیری می‌کند. گوشت گاو، غذاهای دریایی، گوشت طیور و دانه کدو حلوایی منبع عالی روی است.
ماهی سالمون
ماهی سالمون حاوی 2نوع اسید چرب امگا 3 است که نقش مهمی در پیشگیری از بیماری های چشم دارد. کمبود امگا3 سبب سندروم خشکی چشم می‌شود. منبع عالی دیگر آن ماهی تن، ساردین، گردو و دانه کتان است.
غلات سبوس‌دار
نتایج بررسی‌های اخیر نشان می‌دهد، رژیم غذایی با شاخص پایین گلیسمی احتمال بروز دژنراسیون ماکولار(تباهی لکه زرد) را ۸۰ درصد کاهش می‌دهد. برای کاهش سریع شاخص گلیسمی غذا، غلات سبوس‌دار را جایگزین نشاسته‌های تصفیه شده کنید. برنج سبوس‌دار، جو دو سر، نان سبوس‌دار و پاستای سبوس‌دار مصرف کنید.
زردآلو
اگر به شب کوری مبتلا هستید، زردآلو مصرف کنید.
زردآلو، سرشار از بتاکاروتن، نوعی کاروتینوئیدز است . بتاکاروتن علاوه بر مقابله با شب کوری از بروز آب مروارید نیز پیشگیری می‌کند. هویج، طالبی و کدو منبع عالی بتاکاروتن است.
کلم بروکلی
کلم پیچ پخته شده، اسفناج، برگ‌های شلغم، کلم بروکلی و تخم‌مرغ، سرشار از ۲ نوع آنتی‌اکسیدان قوی به نام‌های لوتین و زیزانتین است که از چشم در برابر آسیب‌های شبکیه، آب مروارید و تباهی لکه زرد محافظت می‌کند.
مواد غذایی مفید را ترکیب کنید
نتایج بررسی‌های اخیر نشان می‌دهد، مصرف ترکیبی از مواد مغذی مفید برای چشم به طور موثر پیشرفت بیماری تباهی لکه زرد را کند می‌کند.
بنابراین به جای تمرکز کردن روی یک ماده مغذی، از میوه و سبزی‌های متنوع، چربی‌های سالم، کربوهیدرات سرشار از فیبر استفاده کنید و مصرف گوشت قرمز، شکر و آردهای تصفیه شده را کم کنید.
منبع: روزنامه خراسان


فایل‌(های) پیوست شده
.jpg   477.jpg (اندازه: 23.74 KB / تعداد دفعات دریافت: 22)
امارضا ممنونم که من رو طلبیدی به زیارتت اومدم وکلی با شما حرف زدم love28
 تشکر شده توسط : seyyed reza , ساغر
#32
مراقب باشيد «دزد خاموش»، بينايي‌تان را به يغما نبرد!

خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران


يك فوق تخصص گلوكوم با بيان اين كه درصد بالايي از بيماران مبتلا به گلوكوم در مراحل اوليه آب سياه هيچ علامتي ندارند، گفت: به همين علت اطلاع مردم از بيماري و اقدام مناسب به منظور تشخيص آن حائز اهميت است.

دكتر محمد پاك روان در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان ايسنا، درباره گلوكوم اظهار كرد: گلوكوم يا آب سياه، يك بيماري نسبتا شايع چشم پزشكي است. اين بيماري پتانسيل پيشرفت بالايي دارد، به گونه‌اي كه ممكن است در نهايت منجر به نابينايي شود بدون آن‌كه فرد متوجه بيماري‌اش شده باشد.


وي ادامه داد: ميزان شيوع آب سياه در جمعيت بالاي 40 سال، حدود 2 درصد است. اطلاع مردم از بيماري و اقدام مناسب به منظور تشخيص آن به اين علت كه درصد بالايي از اين بيماران در مراحل اوليه آب سياه هيچ علامتي ندارند حائز اهميت است.


90 درصد افراد مبتلا به گلوكوم، از بيماري خود مطلع نبوده‌اند

دانشيار دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، با بيان اين ‌كه مشخص شده است90 درصد افراد مبتلا به گلوكوم، از بيماري خود مطلع نبوده‌اند،‌ گفت: به گلوكوم، «دزد خاموش» نيز مي‌گويند، زيرا بدون اين ‌كه بيمار متوجه شود، او را از نعمت بيماري محروم مي‌كند.


پاك روان ادامه داد: اين بيماري فرم كمتر شايعتي دارد كه در آن بيمار با درد چشم مراجعه مي‌كند. در موارد مزمن، گلوكوم تا مراحل ديررس بدون علامت است.


گلوكوم دومين علت شايع نابينايي در دنياست

وي ضمن تاكيد بر اين ‌كه گلوكوم دومين علت شايع نابينايي در دنياست، عنوان كرد: افزايش فشار داخل چشمي موجب بروز گلوكوم مي‌شود. فشار معمولي چشم از 10 تا 21 ميلي متر جيوه متغير است. اين فشار توسط مايعي به نام «زلاليه» در چشم ايجاد مي‌شود. با توليد اين مايع در داخل چشم و خروج آن، تعادلي ايجاد مي‌شود كه اگر بر هم بخورد و مايع به ميزان بيشتري در چشم بماند، فرد با مشكلاتي روبرو مي‌شود. البته معمولا توليد اين مايع در چشم بيشتر نمي‌شود، بلكه خروجي‌هاي اين مايع به دلايل مختلفي بسته مي‌شود و فشار بالا مي‌رود.


وي ادامه داد: با بالا رفتن فشار، عصب بينايي كه اطلاعات بينايي را از چشم به مغز مي‌برد، دچار تخريب شده و متاسفانه اين تخريب غيرقابل بازگشت است.

اين فوق تخصص گلوكوم با بيان اين ‌كه پس از تخريب عصب بينايي هر درماني كه انجام شود، براي باقيمانده ديد بيمار است، گفت: درمان آب سياه بسته به موارد مختلف مي‌تواند درمان دارويي يا ليزر باشد و اگر از روش دارو يا ليزر پاسخي گرفته نشود و يا بيماري پيشرفته كرده باشد، پزشك به سمت جراحي مي‌رود.

پاك روان با بيان اين ‌كه گلوكوم به دو دسته زاويه باز و زاويه بسته تقسيم مي‌شود، اظهار كرد: ليزر در بهبود اين بيماري موثر است، اما معمولا به تنهايي به كار گرفته نمي‌شود و با درمان‌هاي دارويي كه عموما قطره است، همراه مي‌شود.


به گفته دانشيار دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، جايگاه ايران از نظر اعمالي كه براي بيماران گلوكومي انجام مي‌شود، مناسب است و به موازات ساير نقاط دنيا پيش مي رود.
 تشکر شده توسط : شهرزاد , شفا یافته
#33
خشكي چشم يك از شايعترين علت هاي مراجعه افراد به درمانگاه چشم پزشكي است. اين بيماري كه ناشي از تغيير در كيفيت يا كميت اشك چشم مي باشد مي تواند افراد را در همه گروه هاي سني مبتلا كند اما شيوع آن در افراد مسن تر بيشتر است. به علاوه اين بيماري بيشتر زنان را مبتلا مي كند. علائم اين بيماري ممكن است از سوزش و خارش خفيف چشم در موقع انجام كارهاي چشمي تا ايجاد سوراخ قرنيه در موارد خيلي شديد متغيير باشد.

ترشح طبيعي اشك

وظيفه اصلي اشك چشم مرطوب نگه داشتن و شستشوي مداوم سطح كره چشم و رساندن اكسيژن و مواد غذايي به قرنيه است. اشك چشم از سه لايه تشكيل شده است:

•لايه موكوسي عمقي: اين لايه روي قرنيه و ملتحمه را مي پوشاند و به پخش شدن لايه آبكي اشك در سطح چشم كمك مي كند.
•لايه آبكي مياني: اين لايه قسمت اصلي اشك را تشكيل مي دهد. بخش عمده (98%) اين لايه از آب بقيه آن از املاح و پروتئين ها تشكيل شده است. قسمت عمده لايه آبكي اشك از غده اشكي ترشح مي شود كه در قسمت خارج و بالاي كره چشم زير پلك فوقاني قرار گرفته است.
•لايه چربي سطحي: اين لايه كه از غده هاي موجود در لبه پلك ترشح مي شود روي لايه آبكي را مي پوشاند و از تبخير سريع اين لايه جلوگيري مي كند.
با هر نوبت پلك زدن لايه اشكي روي چشم گسترده مي شود. اشك اضافي از طريق دو سوراخ كوچك در گوشه داخلي پلك ها به داخل بيني تخليه مي شود. (به همين علت گريه كردن باعث آبريزش از بيني مي شود.)

علل خشكي چشم

به طور كلي هر عاملي كه باعث كاهش توليد يا تغيير كيفيت اشك شود مي تواند منجر به بروز خشكي چشم شود. مهمترين عوامل ايجاد خشكي چشم عبارتند از:

•بالارفتن سن: با بالا رفتن سن مقدار ترشح لايه آبكي اشك كم مي شود. به علاوه همانطور كه در افراد مسن چربي پوست كمتر و پوست خشك مي شود، در چشم نيز ميزان ترشح چربي كمتر مي شود و در نتيجه مقدار تبخير لايه آبكي زياد مي شود. كاهش توليد و افزايش تبخير لايه آبكي اشك باعث ايجاد خشكي چشم در اكثر افراد مسن مي شود.
•عوامل محيطي: در محيط هاي گرم و خشك ميزان تبخير لايه آبكي اشك زياد مي شود. همچنين قرار گرفتن در معرض باد شديد و يا هواي سرد و خشك ارتفاعات مي تواند باعث بدتر شدن خشكي چشم شود. استفاده از وسايل گرمازا (مثل بخاري و شومينه) و قرار گرفتن در معرض گرد و غبار و دود (به خصوص دود سيگار) از عواملي است كه باعث تشديد خشكي چشم مي شود.
•كار چشمي طولاني مدت: پلك زدن متناوب براي پخش شدن لايه اشك بر روي چشم ضروري است. در مواردي كه فرد براي مدت طولاني به چيزي خيره شود و پلك نزند (مثلاً در موقع كار با كامپيوتر، تماشاي تلويزيون يا مطالعه) علائم خشكي چشم بدتر مي شود.
•داروها: بسياري از داروهاي معمولي مي توانند باعث كم شدن ترشح اشك و ايجاد خشكي چشم شوند. مهمترين اين داروها عبارتند از:
◦داروهاي ضد فشار خون
◦داروهاي سرماخوردگي (آنتي هيستامين ها)
◦داروهاي ضد افسردگي
◦داروهاي قلبي
◦قرص هاي جلوگيري از بارداري
◦بسياري از قطره هاي چشمي (به خصوص داروهايي كه براي درمان گلوكوم استفاده مي شوند)
•تغييرات هورموني: تغييرات هورموني به علت تغيير دو چربي لايه اشكي مي توانند باعث خشكي چشم شوند. يائسگي، بارداري و قرص هاي جلوگيري از بارداري به علت تغييرات هورموني خشكي چشم را تشديد مي كنند.
•بيماري ها: بيماري هاي مختلف مثل بيماري هاي تيروئيد و برخي از بيماري هاي سيستم ايمني (مثل شوگرن و لوپوس) مي تواند باعث ايجاد خشكي چشم شود.
•مشكلات تغذيه اي: كمبود ويتامين A مي تواند به موارد شديد و خطرناك خشكي چشم منجر شود.
•التهاب لبه پلك ها (بلفاريت): اين بيماري با تغيير در چربي لايه اشكي باعث بدتر شدن خشكي چشم مي شود.
•بسته نشدن پلك ها: در صورتيكه به علت مشكلات ساختاري پلك ها درست بسته نشود مقدار تبخير اشك زياد مي شود و خشكي چشم ايجاد مي شود. به علاوه در مواردي كه به علت مشكلات عصبي (مثلاً پاركينسون) فرد كمتر در حالت عادي پلك بزند خشكي چشم ايجاد مي شود.
•استفاده از لنزهاي تماسي: استفاده از لنز تماسي (كنتاكت لنز) يكي از علل شايع خشكي چشم است. لنزهاي تماسي مثل يك اسفنج لايه آبكي اشك را جذب مي كنند و باعث خشكي چشم مي شوند. به علاوه استفاده از لنز تماسي باعث كم شدن حس قرنيه و كاهش پلك زدن مي شود و در نتيجه توليد و پخش شدن اشك را با مشكل مواجه مي كند.
علائم و نشانه هاي خشكي چشم

گرچه اين بيماري خشكي چشم نامگذاري شده است، اما در اكثر مواقع فرد مبتلا احساس نمي كند كه چشمش خشك شده، بلكه بيشتر افراد از سوزش و خارش و گاهي اشكريزش چشم ها شاكي هشتند. شايع ترين علائمي كه در خشكي چشم ديده مي شوند عبارتند از:

•سوزش و خارش چشم ها
•احساس وجود جسم خارجي (شن ريزه) در چشم ها
•تاري ديد كه با پلك زدن برطرف مي شود.
•قرمزي چشم ها.
•حساسيت به نورهاي شديد.
•اشكريزش بيش از حد.
•عدم تحمل لنز تماسي
معمولاً اين علائم در هر دو چشم ايجاد مي شود. شدت علائم در زمان هاي مختلف يكسان نيست و اغلب پس از قرار گرفتن در معرض باد و گرد و غبار، كار با كامپيوتر، تماشاي تلويزيون يا مطالعه طولاني مدت بدتر مي شود.

روش هاي تشخيص خشكي چشم

در صورتيكه به علت وجود علائم فوق به خشكي چشم مشكوك شديد حتماٌ با پزشك مشورت كنيد. به ياد داشته باشيد كه خشكي چشم علاوه بر آنكه احساس ناراحتي ايجاد مي كند در صورتيكه شديد باشد ممكن است باعث ايجاد لك قرنيه و كاهش ديد دائمي شود.

چشم پزشك براي بررسي و تشخيص خشكي چشم از روش هاي مختلف استفاده مي كند:

1.مشاهده لايه اشك موجود در سطح چشم با استفاده از دستگاه اسليت لامپ
2.رنگ آميزي سطح چشم با استفاده از رنگ هاي مخصوص: اين رنگ ها به مناطق خشك و آسيب ديده سطح چشم مي چسبند و آن ها را مشخص مي كنند.
3.اندازه گيري مقدار اشك با كاغذ مخصوص (تست شيرمر): در اين روش يك فيلتر كاغذي مخصوص در داخل پلك قرار داده مي شود و پس از چند دقيقه بررسي مي شود ميزان رطوبتي كه جذب فيلتر كاغذي شده است با ميزان ترشح اشك در ارتباط است.
4.بررسي تركيبات شيميايي اشك: در اين روش (كه در موارد خاص به كار مي رود) مقدار املاح و پروتئين هاي اشك بررسي مي شود.
درمان

بايد توجه داشت كه مشكلات ناشي از خشكي چشم ممكن است بسيار خفيف يا بسيار شديد باشد. در موارد خيلي خفيف ممكن است صرفاً عمل به توصيه هاي كلي باعث بهبود علائم شود. اما در موارد شديدتر ممكن است به اقدامات مختلف درماني نياز باشد.

توصيه هاي كلي

•در طول روز مايعات كافي بنوشيد. اين امر به مرطوب نگه داشتن بافت هاي بدن و از جمله سطح چشم كمك ميكند.
•در مواقعي كه كار چشمي طولاني مدت انجام مي دهيد سعي كنيد به صورت ارادي پلك بزنيد. به صفحه مانيتور، تلويزيون يا كتاب خيره نشويد. هر 5 تا 10 دقيقه يك بار براي چند ثانيه پلك ها را ببنديد.
•از قرار گرفتن در معرض گرد و غبار، يا دود سيگار پرهيز كنيد. در محيط هاي خشك و در هواي طوفاني حتي الامكان از عينك (آفتابي يا طبي) استفاده كنيد.
•در فصول سرد سال كه از وسايل گرمازا در داخل منزل استفاده مي كنيد از دستگاه بخور براي مرطوب نگه داشتن فضاي اتاق استفاده كنيد.
•چشم ها را نمالانيد. ماليدن چشم ها باعث تحريك بيشتر و بدتر شدن علائم مي شود.
•توجه كنيد كه علائم خشكي چشم چه وقت هايي بهتر و چه وقت هايي بدتر مي شود.
•از عواملي كه باعث بدتر شدن علائم مي شود پرهيز كنيد.
درمان هاي دارويي

قطره هاي اشك مصنوعي: قطره هاي اشك مصنوعي شايع ترين داروهايي هستند كه در درمان خشكي چشم به كار مي روند و معمولاً علائم خشكي چشم را برطرف مي كنند. در موارد خفيف و متوسط چشم معمولاً روزي 4-3 بار استفاده از قطره اشك مصنوعي براي رفع علائم كافي است. اشك مصنوعي در كارخانه هاي مختلف دارويي ساخته مي شود ممكن است محصولات يك كارخانه خاص با چشم شما سازگاري بيشتري داشته باشد بنابراين بهتر است با مشورت با پزشك خود محصولات مختلف را شناسايي كنيد و فرآورده اي را كه با چشم شما سازگاري بيشتري دارد انتخاب كنيد. برخي از انواع قطره هاي اشك مصنوعي به سرعت از داخل چشم شسته مي شوند و براي مدت كوتاهي علائم را برطرف مي كنند. برخي از انواع قطره ها چسبندگي بيشتري دارند و مدت بيشتري در چشم مي مانند و اثر آن ها تا چندين ساعت پايدار مي ماند. يك نكته مهم آن است كه در ساخت برخي از قطره هاي اشك مصنوعي از مواد محافظ استفاده مي شود. در برخي از افراد اين مواد محافظ باعث تحريك و بدتر شدن علائم چشمي مي شود. بنابراين به خصوص اگر قطره اشك مصنوعي را مكرراً (بيشتر از 4 بار در روز) استفاده مي كنيد با مشورت با پزشك قطره اي را استفاده كنيد كه فاقد مواد محافظ باشد.

پمادهاي چشمي: در مواردي كه علائم خشكي چشم در موقع خواب هم وجود داشته باشد توصيه مي شود از پماد هاي ساده چشمي قبل از خواب استفاده شود. اين پمادها باعث چرب و مرطوب شدن سطح چشم مي شود. استفاده از پماد در طول روز توصيه نمي شود چون علاوه بر آنكه باعث تاري ديد مي شود اثر قطره هاي اشك مصنوعي را نيز كم مي كند.

آنتي بيوتيك خوراكي: در مواردي كه التهاب لبه پلك ها و غدد چربي در ايجاد خشكي چشم نقش داشته باشد گاهي استفاده از آنتي بيوتيك هاي خوراكي تحت نظر چشم پزشك مي تواند به بهبود علائم كمك كند.

استفاده از شامپو بچه: در مواردي كه التهاب پلك ها باعث ايجاد خشكي چشم شده باشد شستشوي لبه پلك ها با شامپو بچه رقيق شده با برداشتن چربي اضافه به بهبود علائم كمك مي كند.

درمان هاي جراحي

در موارد نسبتاً شديد خشكي چشم ممكن است با اقدامات فوق بهبود كافي ايجاد نشود در اين موارد استفاده از روش هاي جراحي براي بهبود خشكي چشم ضروري است.

بستن سوراخ هاي خروج اشك: در اين روش سوراخ هاي خارج كننده اشك از چشم به صورت موقت يا دائمي بسته مي شوند. همانطور كه بستن راه آب سينك ظرفشويي با توپي باعث باقي ماندن آب در سينك مي شود با بستن سوراخ هاي خروجي اشك نيز باعث باقي ماندن اشك در چشم و مرطوب ماندن چشم مي شود.

بستن پلك ها: در مواردي كه فلج پلك ها يا اشكالات ساختماني پلك ها باعث باز ماندن چشم و تبخير اشك شود با بستن موقتي بخشي از پلك ها مي توان سطح تبخير اشك را كمتر كرد و به درمان خشكي چشم كمك كرد.

پيوند قرنيه: در مواردي كه خشكي چشم شديد باعث ايجاد كدورت يا زخم قرنيه شده باشد ممكن است براي كمك به بهبود ديد نياز به جراحي پيوند قرنيه باشد. البته نتيجه پيوند قرنيه در اين موارد معمولاً چندان خوب نيست.

خشكي چشم و ليزيك

وجود خشكي چشم مي تواند نتيجه اعمال جراحي اصلاح ديد (مثل ليزيك) را تحت تأثر قرار دهد. معمولاً در صورت وجود خشكي چشم ترميم قرنيه پس از عمل جراحي با تأخير انجام مي شود. همچنين در افراد مبتلا به خشكي چشم احتمال ايجاد عارضه پس از جراحي چشم بيشتر است. به علاوه پس از انجام جراحي ليزيك معمولاً علائم خشكي چشم بدتر مي شود. بنابراين در صورتيكه علائم خشكي چشم را داريد و قصد داريد عمل ليزيك انجام دهيد حتماً در اين مورد با پزشك مشورت كنيد.

به ياد داشته باشيد كه درمان خشكي چشم نه فقط براي راحتي چشم ها، بلكه براي سلامت چشم و حفظ بينايي اهميت دارد.

منبع :http://www.noorvision.com/fa/article.aspx?id=45
فعلا سکوت را برگزیدیم ............
 تشکر شده توسط : sohaa , شفا یافته , نازلی
#34
ماکولار دجنریشن (نام کامل به لاتین – “Age-related macular degeneration “AMD) یک بیماری مزمن است که باعث از بین رفتن دید مرکزی و نابینایی می شود. این بیماری میلیونها آمریکایی را مبتلا می کند ، که در واقع دلیل نابینایی 60 درصد از مردم شصت سال و مسن تر در امریکاست. اگر شما در سن شصت سالگی و بالاتر قرار دارید پس بهترین راه برای جلوگیری از این بیماری مراجعه به چشم پزشک است.
علائیم این بیماری که شما حتما باید بدانید :
تاری چشم و موج دار دیدن خطوط و یا دیدن اشیاء به صورت لکه ایی
شما همچنین ممکن است که این علائم را در دید خود داشته باشید
- خطوط مستقیم و یا چهره ها را به صورت موج دار ببینید
- کج دیدن اشیاء
- اشیاء را کوچکتر و بزرگتر ببینید


[img][تصویر:  78e17c964d35.jpg][/img]

تخریب ماكولا ناشی از افزایش سن، دید مركزی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این بیماری یكی از علل شایع افت دید در افراد بالای 60 سال است. از آن‌ جایی كه این بیماری فقط دید مركزی را مختل می‌كند، به ندرت باعث نابینایی فرد می‌شود. با این حال AMD می‌تواند خواندن، رانندگی كردن و انجام سایر فعالیت‌های روزمره‌ای كه نیاز به دید مركزی و دقیق دارند را بسیار مشكل نماید.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا، ماكولا یا لكه زرد در مركز شبكیه قرار دارد. (شبكیه چشم، لایه حساس به نور است كه در قسمت عقبی كره چشم و در سطح داخلی آن قرار دارد). وقتی فرد مطالعه می‌كند نور روی لكه زرد متمركز می‌شود. در این نقطه میلیون‌ها سلول مخصوص بینایی، نور را دریافت و به علائم عصبی تبدیل می‌كنند و این علائم را به وسیله عصب بینایی به مغز منتقل می‌نمایند. این روند، دید مركزی نامیده می‌شود.

در واقع دید مركزی، توانایی رانندگی كردن، خواندن و انجام فعالیت‌هایی كه نیاز به دید مستقیم، دقیق و ظریف دارد را فراهم می‌آورد. اگر ماكولا صدمه ببیند قسمت مركزی تصویر دیده شده، تار می‌شود. تصویر در اطراف منطقه تار شده به وضوح دیده می‌شود.

AMD (لكه زرد) چگونه به بینایی آسیب می‌رساند؟

AMD بر دوگونه است:

1- AMD خشك: این نوع 90 درصد از مبتلایان به AMD را تشكیل می‌دهد. علت این بیماری ناشناخته است. در این بیماری سلول‌های حساس به نور در ماكولا به تدریج كم شده و به مرور زمان پس از سال‌ها دید مركزی چشم مبتلا كاهش می‌یابد. معمولا AMD خشك ابتدا یك چشم و سپس چشم دیگر را مبتلا می‌كند. احتمال ابتلای چشم‌ها و یا زمان ابتلا به آن قابل پیش بینی نیست.


AMD مرطوب: اگرچه این نوع AMD تنها 10 درصد از مبتلایان را تشكیل می‌دهد، اما 90 درصد موارد اختلال بینایی شدید ناشی از AMD را شامل می‌شود. در این بیماری عروق خونی زیر شبكیه در ناحیه ماكولا به سمت شبكیه رشد می كنند. از آنجایی كه عروق خونی جدید بسیار شكننده هستند، غالبا خون و مایع از آنها به زیر ماكولا نشت كرده، منجر به آسیب سریع ماكولا می‌شود و در مدت زمان كوتاهی دید مركزی را از بین می‌برد.

چه كسانی در معرض ابتلا به AMD هستند؟
اگرچه ممكن است AMD در سنین میانسالی اتفاق افتد، اما خطر ابتلا به آن با افزایش سن بیشتر می‌شود. آمار نشان می‌دهد كه شانس ابتلا به این بیماری در 50 سالگی 2 درصد و در افراد بالای 75 سال 30 درصد است.

عوامل موثر دیگر عبارتند از:

1- جنس: بر اساس بعضی از مطالعات زنان بیش از مردان به این بیماری مبتلا می‌شوند.

2- سیگار: سیگار خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد.

3- سابقه فامیلی: شانس ابتلا در كسانی كه بیماری در خانواده آنها وجود دارد بیشتر است.

4- كلسترول: افرادی كه كلسترول خون بالایی دارند بیشتر در معرض ابتلا به AMD هستند.

علائم بیماری چیست؟
در هیچ‌كدام از انواع AMD بیمار احساس درد نمی‌كند. شایع ترین علامت AMD خشك، تار شدن مختصر بینایی است. فرد مبتلا ممكن است برای مطالعه و انجام كارهای دقیق به نور بیشتری نیاز داشته باشد و یا برای شناختن افراد به آنها نزدیك شود.

در مراحل بعدی لكه سیاهی روی دید مركزی بیمار به وجود می‌آید كه این نقطه به علت متوقف شدن فعالیت گروهی از سلول‌ها در ماكولا است. به مرور زمان لكه تار بزرگتر و تیره‌تر شده و محدوده بیشتری از دید مركزی را اشغال می‌كند.

بنابراین گزارش، بیمار مبتلا به AMD خشك در یك چشم اغلب متوجه اختلال بینایی خود نمی‌شود. زیرا دید مركزی و شفاف چشم دیگر، توانایی رانندگی، مطالعه و دیدن جزئیات دقیق را فراهم می‌كند و در صورتی كه ناخواسته چشم سالم را ببندد یا AMD هر دو چشم را گرفتار كرده باشد، بیمار متوجه اختلال بینایی خود می‌شود.

علامت اولیه AMD مرطوب، موجی شدن خطوط مستقیم است به دلیل نشت مایع از عروق خونی جدید به زیر ماكولا است. نشت مایع، باعث تورم منطقه و جابجایی ماكولا شده و در نتیجه خطوط موجی شكل به نظر می‌رسند. علامت دیگر این بیماری فقدان دید مركزی به طور حاد است كه ناشی از خونریزی از عروق جدید غیر طبیعی در زیر شبكیه است. در واقع تفاوت بین AMD خشك و مرطوب در همین جاست كه فقدان دید مركزی در AMD خشك به تدریج صورت می‌گیرد و در AMD مرطوب به صورت حاد اتفاق می‌افتد. همان‌طوری كه در AMD خشك دیده می‌شود، در AMD مرطوب نیز بیمار ممكن است متوجه یك نقطه كور شود.

چگونه AMD تشخیص داده می شود؟

چشم پزشك با معاینه كامل چشم AMD را تشخیص می‌دهد این معاینه 3 قسمت دارد:
1- سنجش حدت بینایی: با استفاده از جداول خاصی، دید بیمار در فواصل مختلف مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

2- گشاد كردن مردمك، با این معاینه پزشك منطقه وسیعی از شبكیه را مورد بررسی قرار می‌دهد برای گشاد كردن مردمك، پزشك از قطره‌های چشمی خاص استفاده می‌كند تا مردمك را گشاد نماید. دید ممكن است تا چند ساعت بعد از معاینه تار بماند.

یكی از شایع ترین نشانه‌های زودرس AMD وجود رسوبات زرد رنگ كوچك در شبكیه است كه در معاینه ته چشم دیده می‌شود. وجود این رسوبات به تنهایی نشان دهنده بیماری نیست بلكه بدین معناست كه چشم در معرض ابتلا به فرم شدید AMD است.

طی معاینه، چشم پزشك ممكن است از بیمار بخواهد كه به جدول مخصوصی نگاه كند. این جدول كه آمسلر گرید« Amsler gride» نام دارد، شبیه به صفحه شطرنج است.

پزشك از بیمار می‌خواهد كه یك چشمش را بپوشاند و به نقطه سیاهی كه در مركز جدول وجود دارد خیره شود. در صورت وجود AMD، بیمار متوجه می‌شود كه خطوط مستقیم در صفحه، موجی شكل به نظر می‌آیند و بعضی از خطوط نیز دیده نمی‌شوند كه این از علائم AMD مرطوب است.

در صورت مشكوك شدن به وجود AMD مرطوب، عكسبرداری مخصوصی بنام فلورسین آنژیوگرافی برای بیمار درخواست می‌شود. در این عكسبرداری با تزریق ماده رنگی در ورید بازوی بیمار از وضعیت عروق خونی شبكیه و مشیمیه (كوروئید) تصویربرداری می‌شود. این تصاویر به پزشك كمك می‌كند تا عروق خونی نشت كننده را ارزیابی كرده و در مورد درمان آن تصمیم بگیرد.

چگونه AMD درمان می‌شود؟
در حال حاضر درمان قطعی برای AMD خشك وجود ندارد گرچه برخی تركیبات ویتامینه در جهت كاهش سرعت پیشرفت بیماری عرضه شده است اما كارایی آنها هنوز كاملا به اثبات نرسیده است. خوشبختانه AMD خشك پیشرفت بسیار كندی دارد. سال‌ها پس از شروع بیماری دید مركزی مختصری كاهش می‌یابد. با این حال اكثر بیماران (به خصوص اگر AMD تنها یك چشم را مبتلا نماید)، قادر به انجام فعالیت‌های روزمره خود هستند.

بعضی از بیماران مبتلا به AMD مرطوب با استفاده از لیزر به روش حرارتی (كه كمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد) یا PDT درمان می‌شوند. مزیت PDT نسبت به لیزر حرارتی در این است كه كمتر باعث آسیب بافت طبیعی شبكیه می‌شود چرا كه در روش PDT داروی مورد استفاده در عروق غیرطبیعی مورد هدف لیزر قرار گرفته و پس از فعال شدن باعث بسته شدن این عروق نابجا می‌شود.

PDT چگونه انجام می‌شود؟
قبل از PDT پزشك مردمك چشم را گشاد كرده و قطره خاصی را برای بی حس كردن چشم در آن می‌ریزد. داروی Visudine معمولا در وریدهای اندام فوقانی تزریق شده و سپس بیمار در محیط تاریك مقابل دستگاه لیزر می‌نشیند و پزشك عدسی مخصوصی را روی چشم قرار می‌دهد. پرتوی از نور لیزر از طریق عدسی مستقیما و به مدت 83 ثانیه روی عروق نشت كننده شبكیه تابانده می‌شود. در این زمان بیمار ممكن است جرقه‌های نورانی را ببیند.

پس از لیزر نیازی به بستری شدن نیست. از آنجایی كه چشم و پوست تا 48 ساعت به نور حساس است لازم است شخص از عینك‌های مخصوص در این مدت استفاده كند و در معرض نور آفتاب و نورهای هالوژن قرار نگیرد.

بینایی ممكن است در طول روز انجام لیزر كمی تار شود و سوزش مختصری در چشم احساس شود كه این مشكل به راحتی با مصرف داروهای تجویز شده برطرف می‌شود.

برای اطمینان از عدم نشت از رگ‌های خونی یا عدم تشكیل رگهای خونی جدید، بیمار باید به طور مرتب به پزشك مراجعه نماید. تكرار فلورسین آنژیوگرافی ممكن است لازم باشد. اگر نشت از عروق خونی همچنان ادامه داشته باشد احتمالا به لیزر درمانی مجدد یا سایر روشهای درمانی نیاز خواهد شد.

آیا تزریقات داخل چشمی داروهای ضد رشد عروق موثرند؟
روش درمانی دیگری كه به تازگی در درمان AMD مرطوب مورد استفاده قرار گرفته است، تركیباتی است كه ضد تشكیل عروق جدید شبكیه عمل كرده و به داخل حفره زجاجیه چشم تزریق می‌گردند.


این تزریقات شامل: (Macugen) Pegabtanib، (Lucentis) Ranibizumab و Bevacizumab (آواستین) است.

با توجه به قیمت بالا و عدم دسترسی آسان به Macugen و Ranibizumab در ایران و اكثر كشورهای دیگر در حال توسعه از آواستین برای تزریق داخل زجاجیه‌ای استفاده می‌شود.

تزریق آواستین بایستی تحت شرایط استریل و توسط چشم پزشك انجام شود. در چند روز اول پس از انجام آن، بیمار باید از لحاظ ایجاد واكنش عفونی یا حساسیتی نسبت به داروی تزریق شده و یا سایر عوارض نادر نظیر خونریزی زجاجیه مورد بررسی قرار گیرد.

تزریق این داروها باعث توقف موقت نشت مایع از عروق غیر طبیعی شبكیه می‌شود و لذا معمولا نیاز به تزریق مجدد آن‌ها مورد نیاز است، تزریقات مجدد در صورت لزوم در فواصل 6 هفته‌ای انجام می‌شود. پس از انجام تزریق سوزش مختصر چشم و یا خونریزیهای سطحی شایع است اما در صورت درد شدید و یا كاهش دید شدید بایستی مراتب راسریعا به چشم پزشك معالج اطلاع داد.

برای حفظ بینایی چه باید كرد؟
افراد مبتلا به AMD خشك، باید حداقل یك‌بار در سال تحت معاینه كامل چشم (با مردمك گشاد شده) قرار گیرند. با این معاینه پزشك وضعیت این بیماری و سایر اختلالات بینایی را مورد بررسی قرار می‌دهد.

جهت كنترل در منزل، جدول آمسلر كه یك تست ارزان و سریع است بسیار كمك كننده است. با استفاده از این جدول هر روز به راحتی می‌توان بینایی را از نظر علائم AMD ارزیابی نمود. این جدول برای كسانی‌كه هنوز دید مركزی خوبی دارند بسیار مفید است. ضمنا باید هر چشم را به تنهایی آزمایش كرد. به این ترتیب كه بیمار یك چشم خود را بسته و با چشم دیگر به جدول نگاه كند و سپس با چشم دوم همین عمل را تكرار نماید استفاده از عینك نزدیك در زمان انجام این تست الزامی است.

بر اساس این گزارش، همچنین می‌توان بینایی را با مطالعه روزنامه، تماشای تلویزیون و حتی نگاه كردن به چهره مردم بررسی كرد و در صورت مشاهده هرگونه تغییری باید به چشم پزشك مراجعه كرد. اگر فردی مبتلا به AMD مرطوب باشد و چشم پزشك PDT یا تزریق داخل زجاجیه‌ای را تجویز كرده باشد، هرگز نباید آنها را به تعویق انداخت. همچنین باید به طور مرتب جهت پیگیری به چشم پزشك مراجعه نمود تا هرگونه عود نشت از عروق خونی تشخیص داده شود. طبق آمار به دست آمده خطر عود بیماری در افراد سیگاری بیشتر از افراد غیر سیگاری است. استفاده از جدول آمسلر یا روش‌های دیگر در منزل جهت تعیین هرگونه تغییر بینایی و مراجعه مرتب به چشم پزشك می‌تواند مانع از پیشرفت بیماری شود.

در صورت بروز اختلال بینایی چه كار باید كرد؟
استفاده معمول از چشمها باعث صدمه بیشتر به چشم نمی‌شود، حتی اگر فردی مبتلا به AMD مرطوب باشد، انجام فعالیت‌های روزمره مثل مطالعه، تماشای تلویزیون و فعالیت‌های معمول دیگر باعث آسیب بیشتر به چشم نمی‌شود. لنزهای مخصوص یا سیستم‌های الكترونیكی وسایل كمكی هستند كه در دید كم استفاده می‌شوند. با این وسایل تصاویر بزرگتر به نظر می‌رسند و بینایی بهتر می‌شود. جهت تعیین نوع و چگونگی استفاده از آنها با چشم پزشك می‌توان مشورت نمود.

طرز تهیه جدول آمسلر گرید: جدول آمسلر گرید به راحتی در منزل تهیه می‌شود. در زمینه یك صفحه سفید، مربعی كه هر ضلع آن 10 سانتی متر باشد كشیده می‌شود و هر ضلع آن به فاصله 5 میلی متر علامت‌گذاری می‌شود. با وصل كردن این نقاط به وسیله خطوط سیاه رنگ، مربع شطرنجی بدست می‌آید كه دارای مربع‌های كوچكی است كه اضلاع آن 5 میلیمتر است. وسط مربع با یك نقطه پررنگ علامت‌گذاری می‌شود. این نقطه محلی است كه بیمار باید به آن نگاه كند.

و اما دلایل بیماری AMD :
دلایل این بیماری هنوز به درستی مشخص نیست اما مواردی که ریسک ابتلاء به این بیماری را بالا می برد اینها هستند :
فشار خون بالا – چاقی – کلسترول خون و مصرف سیگار

همچنین روی و ویتامین ها خطر ابتلاء به بیماری را کاهش می دهند.

و اما موادی ابتلایی که نمی شود کنترلشان کرد:
سن : شصت سال و به بالا
ژنتیک : این بیماری ممکن است دلایل ژنتیکی نیز داشته باشد
جنسیت : خانم ها امکان ابتلای بیشتری نسبت به آقایان دارند
نژاد : AMD در سفید پوستان شایع تر است

فعلا سکوت را برگزیدیم ............
 تشکر شده توسط : nazii , mehdernet2
#35
مبتلایان به قوز قرنیه از لیزیک چشم خودداری کنند

یک چشم پزشک در یزد گفت: افرادی که مشکوک به قوز قرنیه هستند باید از انجام لیزیک چشم خودداری کنند.

دکتر بشارتی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) – منطقه یزد، گفت: عمل لیزیک چشم عمل جراحی است که مشابه هر عمل جراحی دیگر ممکن است عوارضی داشته باشد که بعضی از آنها مقطعی و بعضی دائمی است.

وی پخش نور، درد و اشک ریزش را از عوارض مقطعی عمل لیزیک دانست و گفت: این عوارض بعد از عمل جراحی ایجاد می شود.

وی شایع ترین عارضه را عدم اصلاح کامل عنوان کرد و برگشت نمره چشم در بعضی از افراد را از عوارض آزاردهنده این عمل جراحی دانست و افزود: این عارضه بستگی به شرایط بیمار دارد.

وی گفت: مهمترین عاملی که نباید عمل لیزیک انجام شود مربوط به قرنیه چشم است به طوری که افرادی که مشکوک به قوز قرنیه هستند باید از انجام این عمل خودداری کنند.

دکتر بشارتی ادامه داد: همچنین بیماران دارای نمره های غیرمعمول خیلی بالا، آستیگماتیسم های نمره ۴ به بالا بخصوص اگر ضخامت قرنیه کم باشد، افراد مبتلا به بیماری های سیستمیک مانند دیابت، فشارخون و پرکاری تروئید نباید این عمل جراحی را انجام دهند.

فعلا سکوت را برگزیدیم ............
 تشکر شده توسط : نازلی , # پریسا # , شفا یافته
#36
مغز سالم در چشم سالم است !

صدمه به شبکیه، رتینوپاتی نامیده می‌شود و با توجه به این مطالعه، این آسیب خفیف عروقی به اندازه‌ای نیست که علائم قابل توجهی ایجاد کند.



Mary Haan نویسنده این تحقیق ازدانشگاه کالیفرنیا گفت: مشکلات عروق خونی کوچک در چشم ممکن است نشانه‌ای از وجود مشکل در رگ‌های خونی مغز باشد که می‌تواند منجر به مشکلات شناختی و تفکری شود و این موضوع می‌تواند بسیار مفید باشد، زیرا غربال‌گری ساده چشم می‌تواند خطر بروز مشکلات سلامت مغز و عملکرد آن را به ما زودتر نشان دهد .



دراین مطالعه 511 زن با سن به طور متوسط 69 سال شرکت داشتند. این زنان به طور سالانه تحت آزمون‌های تفکر و مهارت‌های حافظه‌ای طی 10 سال قرار گرفتند و سلامت چشم آنها طی چهار سال و اسکن مغز آنها طی هشت سال در زمان مطالعه آزمایش و مورد بررسی قرار گرفت.



بر اساس این گزارش، درمجموع 39 زن یا 7.6 درصد رتینوپاتی داشتند. این زنان مبتلا به رتینوپاتی به طور متوسط نمرات پایین‌تری در آزمون‌های شناختی نسبت به زنان دیگر به دست آوردند.



زنان مبتلا به رتینوپاتی همچنین دارای مناطق بیشتری از آسیب عروق کوچک درون مغز بودند، حجم آسیب درآنها 47 درصد بزرگ‌تر از مناطق آسیب دیده در زنان فاقد رتینوپاتی بود و در لوب آهیانه مغز نیز، زنان مبتلا به رتینوپاتی 68 درصد حجم آسیب بیشتری داشتند.



این نتایج حتی پس از تعدیل فشار خون بالا و دیابت، که می‌تواند عاملی برای بیماری‌های مربوط به عروق چشم و مغز باشد نیز بدون تغییر بود ضمن این‌که در تست بینایی، زنان مبتلا به رتینوپاتی نمرات مشابهی نسبت به زنان سالم نشان دادند.
 تشکر شده توسط : ارزو , نازلی , شفا یافته
#37
قرمز شدن چشم ها، علل و پیشگیری

چشم‌ها وقتي قرمز مي‌شوند كه رگ‌هاي خوني ريز در سطح آن‌ها، گشاد و پر از خون شود. اين اتفاق در اثر نرسيدن اكسيژن كافي به قرنيه چشم و بافت‌هايي كه چشم‌ها را مي‌پوشانند، مي‌افتد. معمولاً قرمز شدن چشم‌ها خطرناك نيست و جاي نگراني هم ندارد، اما اگر دردناك شوند و ديد فرد دچار اختلال گردد، مي‌تواند نشان‌دهنده يك بيماري بسيار جدي باشد. وقتي كه قرمزي داخل چشم كمرنگ است، خون درون رگ‌ها غلظت كمتري دارد. اين حالت معمولاً صبح‌ها موقع بيدار شدن از خواب ايجاد مي‌شود.

علائم
ميزان قرمزي چشم‌ها معمولا نشانه خطرناك بودن يا نبودن آنها نيست و در صورتي كه نشان‌دهنده شرايطي خاص و نگران‌كننده باشد، با برخي علائم مثل درد همراه است.
ساير علائم عبارتند از: التهاب و تورم خشكي چشم‌ها خارش سردرد و گردن درد دل درد! عطسه، سرفه و آبريزش بيني انقباض‌هاي ناگهاني عضلات مواد مخاطي تورم پاها و دست‌ها
علل قرمزي چشم‌ها در صبح‌‌: كم‌‌خوابي، بدخوابي و قطع نفس در حين خواب (آپنه) مصرف الكل كه باعث ايجاد اختلال در خواب (REH) مي‌شود. تغذيه (مربوط به روز گذشته) استفاده از محصولات آرايشي چشم و پاك نكردن آنها قبل از خواب كاهش تراوش اشك چشم در طول شب
دلايل احتمالي قرمزي چشم‌ها در شب: مواد سمي موجود در محيط تشعشعات ناشي از نور خورشيد وارد شدن فشار به چشم‌ها خستگي زياد دود سيگار بخارات و دودهاي شيميايي استفاده مداوم از لنزهاي تماسي

عوامل موثر در قرمزي چشم‌ها
چشم‌ها در اثر عوامل مختلفي قرمز مي‌شوند. برخي افراد بعد از انجام فعاليت‌هاي خاص دچار آن مي‌گردند. در برخي موارد نيز، اين قرمزي شب هنگام در حين خواب به وجود مي‌آيد و صبح وقتي خود را در آيينه مي‌بيند، متوجه آن مي‌شويد وقتي به مدت طولاني در معرض نورخورشيد و تشعشعات ناشي از آن قرار مي‌گيريد، چشم‌ها تحريك شده و قرمز مي‌شوند.
ساير عوامل قرمزي چشم‌ها: تورم پلك چشم
ورم ملتحمه زخم قرنيه و عفونت آن
خراشيدگي قرنيه ديابت وجود شيء خارجي در قرنيه تورم عنبيه داروهاي رقيق‌كننده خون استرس و نگراني‌هاي مضاعف سرماخوردگي حساسيت و تب بالا بارداري نارسايي كليه (سنگ كليه) بيماري كبد فشار خون بالا
يائسگي هواي خشك عفونت رژيم‌هاي غذايي نامناسب كمبود ويتامين‌هاي B2 ،B6 و آمنيواسيدهاي هيستيدين، ليزين و فنيل آلانين


برطرف كردن
در اغلب موارد، خستگي چشم باعث قرمزي آن مي‌شود و نياز به هيچ مداوايي نيست؛ چرا كه با استراحت كردن برطرف مي‌شود. در موارد شديدتر كه قرمزي چشم با استراحت نيز برطرف نمي‌شود، بهتر است به يك چشم‌پزشك مراجعه كنيد. معمولاً استفاده از قطره چشم براي برطرف كردن قرمزي چشم‌ها و استفاده از محلول نمك براي خارج كردن شيء خارجي فرو رفته داخل چشم، مفيد است. اگر قرنيه ورم كرده باشد، بايد از دست زدن به چشم‌ها و ماليدن آنها خودداري كنيد؛ چرا كه باعث عفونت بيشتر چشم‌ها مي‌شوند.

درمان‌هاي طبيعي قرمزي چشم‌ها

برخي داروهاي گياهي و خانگي نيز مي‌توانند قرمزي چشم‌ها را برطرف كنند و تأثير زيادي در سلامت چشم‌ها دارند. براي درمان تحريكات وحساسيت چشم مي‌توان از چاي استفاده كرد. مقداري چاي را دم كرده و بعد از صاف كردن روزي دو تا سه بار چشم‌ها را با آن شستشو دهيد. براي شست وشوي چشم مي‌توان از بابونه نيز استفاده كرد. مقداري گل بابونه را در يك فنجان آب جوش بريزيد و بعد از نيم ساعت آن را صاف كنيد و چشم‌ها را با آن شستشو دهيد. براي تقويت چشم‌ها هر روز يك ليوان آب هويج خام بنوشيد. براي جلوگيري از ريزش اشك و خارش چشم و همچنين تقويت بينايي و رفع قرمزي آن مي‌توانيد از روغن زيتون استفاده كنيد. روزانه دو تا سه بار، يك تا دو قطره روغن زيتون را در چشم‌ها بچكانيد.

نكاتي براي رفع قرمزي چشم‌ها و پيشگيري از آن

چشم‌هاي خود را ببنديد و روي آنها آب سرد بريزيد تا احساس آرامش و راحتي كنيد. از كمپرس سرد (يخ‌هاي كوچكي كه داخل حوله گذاشته‌ايد) استفاده كنيد.
ميزان دريافت ويتامين‌‌هاي A و B را افزايش دهيد. از دود سيگار بپرهيزيد. بخارات و دودهاي شيميايي غليظ، مواد سمي موجود در محيط و تشعشعات زيانبار خورشيد نيز همين تأثير را روي چشم‌ها دارند و تا مي‌توانيد از آنها دوري كنيد. از عينك‌هاي ايمني و محافظ استفاده كنيد؛ به خصوص وقتي جايي هستيد كه گرد و خاك زيادي در محيط پخش است. اگر از لنزهاي چشمي استفاده مي‌كنيد، به توصيه‌هاي پزشك در مورد نحوه مصرف توجه و عمل نماييد. وسايل آرايشي چشم‌ها را در صورت كهنگي و فساد دور بيندازيد و اجازه ندهيد كس ديگري از لوازم شخصي شما استفاده كند.

مواد غذايي مؤثر در جلوگيري از قرمزي چشم‌ها

نوشيدن آب فراوان (آب مقطر بسيار مناسب‌تر است). ميوه‌هاي تازه به خصوص انواع توت كه سرشار از فلونوئيدها هستند. غذاهايي كه سرشار از ويتامين‌هاي E و C هستند؛ مثل سبزيجات و ميوه‌هاي خام بنشن‌ها و حبوبات اسيدهاي چرب اصلي موجود در ماهي، آجيل و سبزيجات برگدار مثل كلم و اسفناج كلسيم، منيزيم و ويتامين D روغن بذر كتان روغن زيتون

مصرف غذاهاي زير را نيز محدود كنيد
مارگارين و چربي‌هاي هيدروژنه محصولات لبني چربي‌هاي اشباع شده نمك
شيره ذرت، قند، شكر، شكلات و كليه مواد غذايي كه حاوي شيرين‌كننده‌هاي غليظ هستند. روغن‌هاي تصفيه شده غذاهاي كبابي، دودي و سرخ كردني الكل

منبع:گروه سلامت سيمرغ
من صبورتر از هر لحظه ای چشم به راه روزهای آینده ی نیامده ام!
 تشکر شده توسط : blue sky , شفا یافته
#38
به سلامت چشم کودکان توجه کنید

توجه به این نکته ضروری است که بعد از 9 سالگی عیوب انکساری چشم قابل درمان نیست ...

دکتر عین اللهی، متخصص بیماری های چشم گفت: والدین همینطور که به تغذیه و پوشاک کودک خود توجه دارند باید به سلامت کودک مخصوصا چشمانش نیز دقت کنند و حتی کوچکترین مشکل در چشم ها را نادیده نگیرند. دید انسان در وقت تولد کامل نیست و چشم با فرستنده ای امواج را به مغز می فرستد و طوری خلق شده است که سلولهای بینایی با دیدن کامل می شود و هر چه فرد ببیند، سلولها بیشتر رشد می کند.

وی در ادامه گفت: خوب دیدن طی 9 سال اول زندگی، باعث رشد سلولها و خلاف آن به رشد نامطلوب سلولهای چشمی منجر می شود. هر چشم امواج خود را به قسمت مقابل در مغز می فرستد، بنابراین هر بیماری در چشم كه شایع ترین آن عیوب انکساری است، باعث می شود که دید خوب و شفاهی نداشته باشیم یا به تنبلی چشم دچار شویم.

دکتر عین الهی افزود: درحال حاضر در کشور ما کودکان در مقاطع مختلف تحت معاینه چشم قرار می گیرند و مهد کودک ها و مدارس غربالگری می شوند ولی باید بدانیم که این اقدام سبب نمی شود که ما از کودکان خود غافل شویم و این تفکر اشتباه است که زمانی که کودک بزرگ تر می شود، تنبلی چشم او نیز خود به خود درمان می شود.

این متخصص بیماری های چشم در پایان خاطر نشان کرد: توجه به این نکته ضروری است که بعد از 9 سالگی عیوب انکساری چشم قابل درمان نیست یعنی افرادی که در سنین فعال (نوجوانی و جوانی) به ضعف چشم خود پی می برند شاید فرصت جبران کمتری داشته باشند. بنابراین والدین باید به سلامت چشم کودکان خود بسیار توجه کنند.


گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
 تشکر شده توسط : blue sky , شفا یافته
#39
لنز کورتان نکند!

لنزهای چشمی را به یکدیگر قرض ندهید؛ از لنزهای تماسی تستی که در آرایشگاه‌ها یا برخی از لوازم آرایش فروشی‌‌ها وجود دارند، استفاده نکنید و از مکان‌های معتبر مانند داروخانه‌ها لنز بخرید.

اینها بخشی از هشدارهای دکتر مسیح هاشمی، فوق تخصص شبکیه و لیزر و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره لنزهای تماسی یا کانتکت‌ لنزهایی بود که مورد توجه بسیاری از افراد به خصوص خانم‌های جوان قرار دارند...

این روزها استفاده از انواع لنزهای تماسی رنگی برای زیباتر شدن یا لنزهای طبی برای رهایی از شر عینک، در بین بسیاری از افراد جامعه رواج پیدا کرده است.

خواندن گفت‌وگوی ما با دکتر مسیح هاشمی درباره خوب و بد این لنزهای تماسی برای طرفداران لنز خالی از لطف نخواهد بود.


سلامت: آقای دکتر! با توجه به آلودگی هوا، به خصوص در کلانشهرهایی مانند تهران، استفاده از لنزهای زیبایی یا طبی خطری برای افراد در پی نخواهدداشت؟

اگر بخواهم پاسخ صحیحی به این پرسش بدهم، باید آلودگی هوا را کمی جزئی‌تر تعریف کنم، آلودگی هوا 2 نوع است؛ آلودگی میکروبی و آلودگی گازی یا شیمیایی. منظور از آلودگی میکروبی، آلوده شدن هوا با گرد و خاک است. منظور از آلودگی گازی یا شیمیایی هم آلوده بودن هوا با گازهای مختلفی مانند آزبست، گاز سولفور، متان و مونواکسیدکربن که میزان آنها در هوای برخی شهرها بسیار بالا گزارش می‌شود.

سلامت: كدام نوع از این آلودگی‌ها برای سلامت چشم افرادی که از لنز استفاده می‌کنند، خطرناک‌تر است؟

آلودگی میکروبی. وقتی فردی که لنز تماسی به چشم دارد در مکان‌های پر از گرد و خاک قرار می‌گیرد، ممکن‌است ذرات خاکی که به میکروب آلوده هستند، در چشم او بروند. این ذرات میکروبی با اشک چشم مخلوط می‌شوند، به سمت زیر لنز حرکت می‌کنند و گاهی داخل قرنیه کاشته می?شوند و زخم قرنیه یا تحریکات میکروبی چشم ایجاد می‌کنند. این مشکل‌ها می‌توانند بسیار جدی باشند و فرد را به دردسر بیندازند.

سلامت: یعنی آلودگی‌های شیمیایی نمی‌توانند مشکلی برای فردی که لنز به چشم می‌گذارد، ایجاد کنند؟

نظرها در مورد آسیب‌رسان بودن یا نبودن آلودگی‌های شیمیایی برای چشم افرادی که از لنزهای تماسی استفاده می‌کنند، بسیار متفاوت است. برخی متخصصان معتقدند با توجه به وجود سوراخ‌های بسیار ریز و زیادی که روی لنزهای جدید طراحی شده‌اند، امکان عبور گازهای مختلف از جمله اکسیژن از این لنزها وجود دارد بنابراین مشکل خاصی فرد را تهدید نخواهدکرد اما برخی متخصصان اعتقاد دارند آلودگی‌های شیمیایی می‌توانند باعث ایجاد آلرژی و تحریک چشمی شوند.

سلامت: به نظر شما استفاده از لنزهای زیبایی و طبی تا چند ساعت مطلوب است و مشکلی برای فرد ایجاد نمی‌کند؟

زمان استانداردی برای استفاده از لنزهای تماسی (چه طبی و چه زیبایی) وجود ندارد. می‌توان لنزها را تا زمانی که چشم تحریک و اذیت نشود و مشکل خاصی پیش نیاید، در چشم فرد نگه داشت؛ یعنی اگر فردی بتواند لنز را در چشمش تحمل کند، می‌تواند آن را از صبح تا شب داخل چشم‌هایش بگذارد و فقط شب‌ها پیش از خواب آنها را دربیاورد.

سلامت: آیا لازم است در طول روز، لنزها را از چشممان خارج کنیم و چشم‌ها و لنزها را شستشو دهیم؟

نه، اگر لنزها باعث تحریک چشم نشوند، نیازی به درآوردن آنها در طول روز نیست. ضمن اینکه اشک چشم بهترین مایع برای شستشو و پاک کردن چشم است و نیازی به شستشوی چشم‌ها با آب نیست.

سلامت: بهترین راه نگهداری از لنز چیست؟

باید آنها را بلافاصله پس از خروج از چشم با سرم یا محلول مخصوص شست و در ظرف خودشان قرار داد و در ظرف را محکم بست تا از نفوذ هرگونه آلودگی به داخل ظرف جلوگیری شود.

سلامت: آقای دکتر! آیا ممنوعیتی برای استفاده از لنزهای آرایشی یا طبی در افراد مختلف وجود دارد؟

بله، مهم‌ترین مساله این است كه کسانی که قصد استفاده از کانتکت لنزها دارند، باید از سلامت چشمان خود مطمئن باشند. افراد مبتلا به عفونت لبه پلک و التهاب ملتحمه عفونی مزمن یا کسانی که آلرژی چشمی دارند، باید دور استفاده از لنزهای مختلف، به خصوص لنزهای آرایشی را که ضرورتی در استفاده از آنها نیست، خط بکشند. استفاده از لنز در این صورت و در شرایطی که آلودگی هوا هم وجود داشته باشد، بسیار غیر قابل تحمل و آسیب‌رسان خواهد بود.

سلامت: بنابراین افرادی که چشم‌هایشان سالم است، می‌توانند بدون هیچ دغدغه‌ای از لنزهای آرایشی استفاده کنند؟

بله، البته این افراد هم هرگاه احساس کردند دچار قرمزی، خارش، سوزش، اشک‌ریزش یا حساسیت چشمی شدند، بهتر است هرچه سریع‌تر لنزها را از چشم خارج کنند و در جای مخصوص خود قرار دهند. به همین دلیل هم به تمام کسانی که از لنز استفاده می‌کنند توصیه می‌شود ظرف مخصوص نگهداری لنز خود را همیشه همراه داشته باشند.

سلامت: آیا استفاده از مواد آرایشی در حالی که لنز تماسی به چشم داریم، برای سلامت بینایی یا چشممان ضرری ندارد؟

نه، معمولا استفاده از مواد آرایشی در حالی که لنز در چشم‌ها قرار دارد، مشکلی برای فرد پیش نمی‌آورد. البته بهتر است افرادی که قصد استفاده از لنز دارند، از مواد آرایشی مختلفی مانند سرمه یا مداد که داخل چشم‌ها مالیده می‌شوند، استفاده نکنند. زیرا اینگونه مواد آرایشی و مواد آرایشی پودری و حاوی اکلیل که امکان نفوذ آنها به داخل چشم و تماسشان با لنزها وجود دارد، می‌توانند باعث خراب شدن لنز و آسیب دیدن احتمالی چشم‌ها شوند.

سلامت: توصیه آخر؟

به هیچ وجه نباید از لنزهای ارزان قیمت و نامرغوب استفاده كرد و بهتر است لنز از مکان‌های معتبری مانند داروخانه‌ها تهیه شود. هرگز لنز خود را به کسی قرض ندهید یا از دیگران لنز قرض نگیرید. لنزهای تستر را که وزارت بهداشت استفاده از آنها را ممنوع کرده است، داخل چشم‌هایتان نگذارید و از آرایشگاه‌ها برای مراسم خاصی مانند عروسی یا مهمانی، لنز آرایشی کرایه نكنید.

سلامت: چرا؟

چون میکروب‌های چشم هر فردی با فرد دیگر متفاوت است و استفاده از لنزهای دیگران می‌تواند باعث ابتلا به عفونت‌های چشمی شدید و حتی نابینایی شود.

وقتی از در وارد شد، همه متوجه تغییرش شدند اما تغییری نبود که کسی بتواند از آن تعریف کند. لنزی که به چشم‌هایش گذاشته بود، او را بیش از هر چیزی به یک گربه وحشتناک شبیه کرده بود. اتفاق عجیبی نیست، اگر شما هم لنز رنگی‌ای را انتخاب کنید که به رنگ پوستتان نیاید، حتما به همین وضعیت دچار می‌شوید. پس بد نیست نیم‌نگاهی به این مطلب بیندازید که به شما کمک می‌کند با توجه به رنگ پوستتان، لنز رنگی مناسبی انتخاب کنید.
باورهای رنگی غلط: لنزهای رنگی بسیاری در بازار موجود است كه باعث می‌شود انتخاب لنز مناسب، مخصوصا برای اولین‌بار، بسیار سخت باشد. به غیر از این نكته مثبت؛ بعضی از افراد عقیده دارند رنگ خاصی برای آنها مناسب است و با انتخاب آن رنگ خارق‌العاده خواهند شد در حالی که اصلا این‌طور نیست.

یا هستند افرادی که آرزو دارند چشم‌هایی به رنگ‌ سبز یا آبی داشته باشند و همین رنگ لنزها را انتخاب می‌کنند ولی نه تنها زیباتر و دوست‌داشتنی‌تر نمی‌شوند بلکه عجیب و حتی بدسیما هم به نظر می‌رسند. اینها را گفتیم تا برسیم به اینجا که اگر قصد دارید با این روش لنزی را انتخاب كنید و به چشم بزنید، کاملا در اشتباه هستید.

اما چه باید کرد؟ نگران نباشید، راهی وجود دارد كه می‌توانید با استفاده از آن رنگ مورد علاقه‌‌تان را انتخاب كنید.

قبل از هر چیز لازم است بدانید در صورت استفاده از لنزرنگی باید حتما كمی آرایش چشم داشت تا رنگ لنز را با رنگ صورت و پوست هماهنگ کند.

استفاده از لنزرنگی بدون آرایش، معمولا باعث می‌شود صورت غیرطبیعی به نظر برسد. اما باید به این نکته هم توجه داشت كه آرایش چشمتان كم و طبیعی باشد مثلا کمی ریمل مشكی با سایه‌های كمی درخشان!

پوست‌های تیره و شكلاتی: بعضی‌ها معتقدند نباید با رنگ‌ پوست تیره لنزهای رنگی استفاده كرد در حالی که رنگ‌های عسلی و لنزهایی كه رنگ‌های گرم درخشان دارند، با رنگ پوست تیره بسیار متناسب هستند و چشم‌ها را زنده و شیطان‌تر جلوه می‌دهند.

چیزی مثل چشم پلنگان: اگر هم با پوست تیره‌تان می‌خواهید از رنگ‌های دیگری استفاده كنید، می‌توانید رنگ طوسی‌تیره یا رنگ ارغوانی را امتحان و حتی از رنگ‌های آبی و سبز هم استفاده كنید ولی نه از تن‌های درخشان آنها، بلكه از تن‌های تیره و تركیبی.

پوست‌های زیتونی و قهوه‌ای مایل به زرد: انتخاب لنزهای درخشان، برای افرادی که پوست زیتونی و قهوه‌ای دارند، انتخابی درست است.

رنگ‌های سبز درخشان، چشم را براق می‌كند ولی سعی كنید همراه با لنز سبز، آرایش سبز نكنید.

یک نکته؛ به هیچ‌وجه از لنز آبی استفاده نكنید. رنگ‌های عسلی و طوسی و فندقی هم می‌توانند برای شما مناسب باشند. رنگ سرمه‌ای هم برای چشم‌هایتان خوب نیست بلکه عالی است.

پوست‌های لطیف و روشن: لنزهای آبی و طوسی رنگ‌های مناسب این رنگ پوست نیستند، اما رنگ‌های روشن و درخشان دیگر مثل فیروزه‌ای و آكوا (سبزآبی روشن) به چشم شما تازگی اقیانوسی می‌دهند. ارغوانی و بنفش هم رنگ‌های نسبتا مناسبی هستند.

و نکته آخر اینکه به دنبال لنزهایی باشید كه 3 رنگ تركیبی را با هم دارند.

این نوع لنزها برای هر نوع پوستی عالی هستند ولی قانون كلی برای همه وجود ندارد و حتی گاهی باید با امتحان كردن رنگ‌های متفاوت، یک لنز خوب را انتخاب کرد.

گردآوری : گروه سلامت سیمرغ

 تشکر شده توسط : شفا یافته
#40
علل و درمان 8 مشکل شایع پلک


افتادگی پلک

افتادگی پلک به علت ضعف در عضلاتی ایجاد می‌شود که مسوول بالا بردن پلک فوقانی و باز نگه داشتن آن هستند. بعضی بچه‌ها با این حالت متولد می‌شوند. در این فرم مادرزادی معمولا فقط یک چشم مبتلاست. این نوع افتادگی پلک اغلب به نسل‌های بعد منتقل می‌شود. در بزرگسالان گاهی افتادگی پلک، عارضه طبیعی کهولت سن است، چون عضلات پلک، قوام خود را از دست می‌دهند.



با شیوع کمتر، افتادگی پلک به دنبال صدمات یا بیماری‌هایی مانند دیابت، سکته مغزی، تومور یا سرطان مغز و سایر حالت‌هایی که روی عملکرد عصب و عضله تاثیر می‌گذارند، ایجاد می‌شود.

اگر افتادگی پلک به طور ناگهانی ایجاد شود، به توجه فوری نیاز دارد چون ممکن است علامتی از سکته مغزی یا مشکل حاد دیگری در دستگاه عصبی باشد. اگر افتادگی پلک، در طی چند سال ایجاد شود، احتمالا به علت افزایش سن است.



اگر پلک‌های فرزندتان به میزان قابل‌توجهی غیرقرینه هستند، به ویژه اگر افتادگی پلک به حدی باشد که دید کودک را مختل کند، او را برای معاینه نزد پزشک ببرید.

اگر متوجه شده‌اید یک یا هر دو پلک‌تان به تدریج در حال افتادن هستند، در ملاقات بعدی با پزشک در این باره صحبت کنید.

گاهی برای تشخیص اینکه آیا عامل مهمی مسبب ایجاد این حالت است یا خیر، به یک معاینه کامل نیاز دارید.


اگر افتادگی پلک به طور ناگهانی ایجاد شده، فورا به پزشک مراجعه کنید، چون ممکن است علامتی از سکته مغزی یا مشکل حاد دیگری در دستگاه عصبی باشددرمان افتادگی پلک

ممکن است در اطفال مبتلا به افتادگی پلک مادرزادی، به منظور پیشگیری از ضعف دید در چشم مبتلا، انجام عمل جراحی لازم باشد. در بزرگسالان، اگر افتادگی پلک ناشی از افزایش سن یا آسیب چشمی باشد، پزشک به بیمار پیشنهاد می‌کند به منظور کوتاه کردن عضله و بالا بردن پلک، تحت عمل جراحی قرار گیرد. اگر علت، مشکل مهم‌تری مثل سکته مغزی یا دیابت باشد، درمان اختلال زمینه‌ای به برطرف شدن مشکل پلک کمک می‌کند.




تورفتگی و بیرون‌زدگی لبه پلک

خراشیدگی چشم توسط مژه‌ها، اشک ریزش زیاد، آزردگی چشم و احساس وجود جسم خارجی در چشم پس از بیدار شدن از خواب از علایم و نشانه‌های تو رفتگی یا بیرون‌زدگی لبه پلک است.

در کل تورفتگی و بیرون‌زدگی لبه پلک به علت کهولت سن رخ می‌دهند.



در تورفتگی، پلک فوقانی یا تحتانی به سمت داخل می‌چرخد، در نتیجه مژه‌ها چشم را خراش می‌دهند و در موارد شدید باعث ایجاد زخم یا بافت ناشی از زخم در قرنیه می‌شود. یکی از اولین علایم تورفتگی پلک، آزردگی چشم و احساس وجود جسمی اضافه در چشم به هنگام صبح است. این حالت معمولا در طول روز بهتر می‌شود. با پیشرفت این اختلال، آزردگی چشم نیز مدت بیشتری ادامه یافته و یا دایمی می‌شود. همچنین ممکن است متوجه چرخش مژه‌ها به سمت چشم شوید.




بیرون‌زدگی پلک، حالتی عکس مشکل قبلی است و اغلب از ضعف عضلانی ناشی می‌شود. همچنین ممکن است این اختلال با حالت‌های مستعدکننده‌ای مثل التهاب پوست ناشی از آلرژی ارتباط داشته باشد. در این بیماری، پلک تحتانی به سمت خارج می‌چرخد و گاهی اوقات باعث می‌شود اشک به جای عبور از سیستم تخلیه اشکی، از لبه پلک به پایین سرازیر شود و روی گونه فرو آید.



درمان تورفتگی و بیرون‌زدگی لبه پلک

تورفتگی و بیرون‌زدگی لبه پلک، هر دو، به وسیله جراحی قابل اصلاح هستند. در این جراحی، عضلات نگه‌دارنده پلک‌ها مجددا در جای اصلی خود قرار داده می‌شوند. عمل معمولا به صورت سرپایی و با استفاده از بی‌حسی موضعی انجام می‌شود. اگر علت این اختلال، یک بیماری زمینه‌ساز باشد، باید ابتدا عامل زمینه‌ای درمان شود.




پرش پلک

شاید گهگاه دچار پرش پلک شده باشید. این لرزش غیرارادی معمولا تنها چند ثانیه طول می‌کشد، اما گاهی مکرر و‌ آزاردهنده است و شما را به این فکر می‌اندازد که شاید مشکلی در چشم وجود دارد. پرش تقریبا همیشه بی‌خطر است.

پرش پلک شبیه حالت‌های شایعی از قبیل پرش گهگاهی عضلات دست، ساعد، ساق پا یا کف پاست. این حرکات ملایم و سریع عضله تنها چند ثانیه طول می‌کشند، اگرچه زیاد رخ می‌دهند.



درمان پرش پلک

کسی نمی‌داند عامل واقعی اکثر این پرش‌ها چیست، اما اینها اغلب همراه با خستگی و استرس دیده می‌شوند.

در موارد بسیار نادر، پرش پلک نشانه یک بیماری عصبی یا عضلانی است که البته علایم این بیماری فراتر از یک پرش پلک معمولی است.

شاید بتوانید پرش پلک را با ماساژ آرام پلک برطرف کنید.




خارش پلک
خارش اطراف چشم، اغلب همراه با آلرژی فصلی رخ می‌دهد، اما خارش پلک ممکن است تظاهری از یک التهاب تماسی پوست باشد.

وقتی انگشتان شما با مواد آلرژی‌زا یا محرک تماس پیدا کرده و سپس به چشم مالیده می‌شود، این التهاب پوستی ایجاد می‌شود. مواد آرایشی نیز می‌توانند روی پوست حساس پلک، حساسیت ایجاد کنند.



درمان خارش پلک

اگر دچار خارش پلک شده‌اید، آنها را بیش از حد نمالید و نخارانید.

مالش چشم می‌تواند در نهایت باعث اگزما، ضخیم شدن پوست و خارش مداوم شود.

اگر پلک‌های شما به مواد آرایشی یا مواد خاص دیگری حساس هستند از مصرف آنها بپرهیزید.
فعلا سکوت را برگزیدیم ............
 تشکر شده توسط : شفا یافته , نازلی
  


موضوع های مرتبط با این موضوع...
موضوع: نویسنده پاسخ: بازدید: آخرین ارسال
  سلامت کبد # پریسا # 9 13,517 2017/07/15, 12:09 PM
آخرین ارسال: شهرزاد
  بهداشت و سلامت موها - رفع مشکلات موها mojtaba2iran 36 31,664 2016/02/17, 11:39 PM
آخرین ارسال: nahid
  ماساژ ۶ نقطه پا به سلامت شما کمک می کند نازلی 1 2,260 2015/09/06, 10:04 PM
آخرین ارسال: Sajjad
  راه حل هایی برای مقابله با مشکلات گوارشی نازلی 0 2,502 2015/05/27, 08:24 PM
آخرین ارسال: نازلی
  سلامت و زیبائی پوست **** 87 72,512 2014/04/25, 03:25 PM
آخرین ارسال: سالومه
  تأثیر ماه تولد روی سلامت و طول عمر نازلی 30 20,780 2014/04/08, 10:11 AM
آخرین ارسال: MoNa rajabi
  مشکلات دهان : آفت ،خشکی و بوی بد دهان shadii 26 25,313 2014/02/12, 10:57 PM
آخرین ارسال: hadisss
  بهداشت و سلامت دندان ها Morteza 56 33,754 2014/01/22, 07:35 PM
آخرین ارسال: paeazan
  سلامت قلب و عروق kaj 7 8,318 2013/10/19, 12:32 AM
آخرین ارسال: شيدا رها
  حفظ سلامت ناخن‌ها - تشخیص بیماری ازروی ناخن ها مـه ســـا 24 21,629 2013/07/31, 12:32 AM
آخرین ارسال: رامنا



کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع:
7 مهمان

علت بوجود آمدن بیماری ام اس چیست