امتیاز موضوع:
  • 0 رأی - میانگین امیتازات : 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
دانستنی های تغذیه و ام اس
#10
تغذیه در بیماری ام اس

برای هر فرد چه سالم و چه بیمار داشتن یک تغذیه سالم ضروری است .ابتدا بایدبدانیم که تغذیه سالم به چه معنا است .تغذیه سالم یعنی رژیم غذایی که موارد زیردرآن رعایت شده باشد.

۱- تنوع غذایی در رژیم غذایی روزانه وجود داشته باشد

۲- در استفاده از هیچ ماده غذایی افراط و تفریط نشود و میانه روی در مصرف مواد مغذی حفظ شود

۳- در مصرف چربی ها و شیرینی ها صرفه جویی شود

۴- روزانه از مواد غذایی به ترتیب زیر استفاده شود

۱۱-۶ سهم از گروه نان و غلات

۵-۳ سهم از گروه سبزیها

۴-۲ سهم از گروه میوه ها

۳-۲ سهم از گروه لبنیات

۳-۲ سهم از گروه گوشت ، تخم مرغ و حبوبات

استفاده از یک رژیم غذایی سالم و صحیح در بیماران مبتلاء به ام اس از سایر افراد اهمیت بیشتری دارد. مطالعات نشان داده است که رژیم غذایی مناسب به ویژه اگر در مراحل ابتدائی بیماری شروع شود باعث کند شدن سیر بیماری و کاهش میزان ناتوانی کلی در دراز مدت می شود. همچنین این بیماران به علت کم تحرکی ناشی از بیماری و استفاده از کورتن مستعدپوکی استخوان هستند و با یک رژیم غذایی مناسب میتوان از پوکی استخوان جلوگیری نمود . تحقیقات حاکی از این واقعیت است که اکثر بیماران ام اس طی بیماری دچار کاهش یا افزایش غیر طبیعی وزن می شوند که هر دوی این حالات بر روی وضعیت بیمار اثر منفی دارد. با پیروی از تغذیه صحیح می توان وزن بیمار را درحد مطلوب حفظ کرد. دیگر اینکه تغذیه سالم از دو عارضه شایع و مهم ام اس یعنی یبوست و عفونت های ادراری پیشگیری می کند. از سوی دیگر با تغذیه سالم می توان عوارض داروهای مصرفی متعددی را که بیماران ناگزیر از مصرف آن هستند ، به حداقل رساند . بنابراین ناگفته پیداست که تغذیه هرچند در سایر افراد از ارزش و اهمیت خاصی برخوردار است ، در بیماران ام اس ارزش آن صد چندان بیشتر است .

حال باید دید که برقراری یک رژیم غذایی سالم که در عین حال نیازهای خاص تغذیه ای بیماران ام اس درآن لحاظ شده باشد به چه شکل میسر است در این قسمت به ترتیب به بررسی گروههای مختلف غذایی می پردازیم و از آنجا که بیشترین مواد غذایی دریافتی در رژیم غذایی ایرانیان را گروه نان و غلات تشکیل می دهد ، از این گروه غذایی شروع می کنیم .

الف) گروه نان و غلات

هر سهم از گروه نان و غلات شامل یکی از موارد زیر است :

۳۰ گرم نان که تقریباً معادل یک کف دست نان است . یا یک سوم برنج پخته ، یا نصف لیوان ماکارونی پخته ، یا نصف لیوان بلغور یا جو پخته ، یا یک سیب زمینی کوچک پخته

بسته به اندازه جثه بدن و میزان فعالیت بدنی ، باید روزانه ۶ الی ۱۱ سهم از این گروه استفاده شود .در بیماران ام اس چه نکاتی باید مورد توجه قرار گیرد:

۱- بهتر است از غلات کامل و سبوسدار مانند نانهای سنگک ، نان جو و نانهای سبوسدار استفاده شود چراکه استفاده از غلات کامل به دلیل داشتن فیبرو الیاف غذایی نه تنها به کنترل وزن کمک می کند بلکه مانع یبوست می شود و دارای ویتامین های گروه ب نیز هست .

۲-انواع غلات به ویژه ذرت به علت اسیدی کردن ادرار به پیشگیری از عفونت های ادراری کمک می کند .

۳-گاهی اوقات بعضی از بیماران به پروتئین موجود در گندم و جو حساسیت نشان می دهند در این صورت بهتراست از سایر انواع غلات مانند برنج و ذرت استفاده شود . علائم حساسیت به پروتئین گندم و جو بیشتر به شکل عوارض گوارشی بروز می کند اما ممکن است علائم دیگر نیز دیده شود.

ب) گروه سبزی

هر سهم سبزیجات شامل یکی از موارد زیر است : ۱ لیوان سبزی خام خرد شده ( مثل هویج ، کاهو ،کلم و گوجه فرنگی )

یا نصف فنجان سبزی پخته ( مثل کدو ، لوبیاسبز،قارچ و شغلم )

در بیماران ام اس رعایت نکات زیر درمورد سبزیجات بسیار مهم است :

۱-مصرف ۵ سهم سبزیجات تازه در روز پیشنهاد می شود . سبزی تازه به نوع پخته ارجحیت دارد چرا که به علت داشتن ویتامین های آنتی اکسیدان باعث کند شدن سیر بیماری می شود ( جعفری ، فلفل دلمه ، فلفل سبزو ...)

۲-از انواع سبزیجات به تنوع استفاده کنید . مصرف انواع مختلف سبزیجات باعث می شود که مقادیر مناسبی املاح که هم در حفظ سلامتی و هم در کند شدن سیر بیماری نقش دارند ، به بدن برسد.

۳- سبزی ها های دارای برگ سبز تیره مانند اسفناج را در رژیم غذایی خود گنجانید.

۴-سبزی سرخ شده ، پخته ،منجمد یا کنسرو شده دارای ویتامین و املاح کمی است . همچنین سبزیجات کنسرو شده دارای سدیم زیاد هستند و به ویژه در زمان استفاده از کورتن نباید مصرف شوند.

۵-اگر به علت مشکلات گوارشی ناگزیر از مصرف سبزیجات پخته هستید ، سبزی را با آب کم و در ظروف در بسته بپزید و آب پخت را هم مصرف کنید.

۶-انواع سبزی ها به علت داشتن فیبر و مایعات از یبوست پیشگیری می کند .

۷- مصرف مرتب سبزیجات به کنترل وزن کمک می کند .

۸-جالب است بدانید که سبزی ها مقدار بسیار کمی چربی دارند ! و چربی سبزی ها از نوع بسیار مفید است.

ج) گروه میوه ها

یک سهم از میوه ها شامل یکی از موارد زیر است :

یک عدد میوه متوسط مثل سیب یا پرتغال یا یک برش هندوانه یا خربزه یا نصف لیوان میوه های کوچک مثل گیلاس یا نصف لیوان آبمیوه یا کمپوت یا یک چهارم لیوان انواع برگه ها در بیماران ام اس نکات قابل توجه در مورد میوه ها از این قرار است .

۱-مصرف ۴ سهم میوه تازه در روز توصیه می شود.

۲-میوه ها مانند سبزی ها به علت داشتن فیبرو مایعات مانع یبوست می شوند.

۳-میوه های تازه مانند سبزی ها به علت داشتن ویتامین های آنتی اکسیدان باعث کند شدن سیر بیماری می گردند.

۴-مصرف میوه ها مانند سبزی ها به کنترل وزن کمک می کند

۵-در میان میوه ها ، انواع آلو به علت اسیدی کردن ادرار به پیشگیری از عفونت های ادراری کمک می کنند

۶-در زمان استفاده از کورتن کمپوت ها به علت داشتن قند زیاد و مواد نگهدارنده حاوی سدیم پیشنهاد نمی شوند.

۷-سعی کنید در مصرف میوه ها تنوع داشته باشید و از انواع مختلف میوه ها به تناوب استفاده کنید.

۸-میوه تازه از میوه پخته یا برگه یا آبمیوه مفید تر است .

د) گروه لبنیات

هرسهم لبنیات شامل: یک لیوان شیر یا سه چهارم لیوان ماست یا یک قوطی کبریت پنیر به خاطر داشته باشید که لبنیات شامل شیر،ماست،پنیر، کشک و دوغ است و کره جزء گروه لبنیات طبقه بندی نمی شود

د) گروه لبنیات
هر سهم لبنیات شامل: یک لیوان شیر یا سه چهارم لیوان ماست یا یک قوطی کبریت پنیر به خاطر داشته باشید که لبنیات شامل شیر، ماست، پنیر، کشک و دوغ است و کره جزء گروه لبنیات طبقه بندی نمی شود.

۱-لبنیات منبع خوب پروتئین ،کلسیم و بعضی مواد معدنی هستند ازآنجا که بیماران ام اس به علت کم تحرکی و مصرف کورتن مستعد پوکی استخوان هستند ، مصرف حداقل ۳ سهم لبنیات برای آنان توصیه می شود

۲-چربی موجود در لبنیات از نوع چربی های حیوانی و اشباع شده است که برای بیماران ام اس مناسب نیست بنابراین توصیه می شود که این بیماران حتما از لبنیات کم چربی استفاده کنند

ه) گروه گوشتها

هر سهم گوشت شامل یکی از موارد زیر است

یک قطعه ۱ در ۴در ۵ سانتیمتر گوشت قرمز بی چربی یا نصف ران یا ثلث سینه مرغ یا یک قطعه ۱ در ۳ در ۵ سانتیمتر ماهی یا یک عدد تخم مرغ یا نصف لیوان حبوبات پخته در بیماران ام اس

۱-برخی تحقیقات نشان داده است که چربی گوشت قرمز باعث تشدید حملات بیماری می شود ،بنابراین بهتر است از گوشت قرمز کم چربی و یا بی چربی استفاده کنید

۲-در صورتیکه از گوشت مرغ استفاده می کنید پوست مرغ را جدا کرده و دور بریزید.

۳-پژوهشها حاکی ازآن است که چربی موجود در بدن ماهی باعث کند شدن سیر بیماری می شود ،بنابراین حداقل هفته ای ۲ بار و هر بار ۹۰ -۶۰ گرم از ماهی های غیر پرورشی به شکل آبپز یا بخارپز استفاده کنید . ماهی کنسرو شده ،سرخ شده و ماهی پرورشی توصیه نمی شود.

۴-سویا و سایر انواع حبوبات از منابع خوب پروتئین هستند و به علت محتوای چربی کمتر ، املاح معدنی فیبرواسیدهای آمینه مفید برای بیماران ام اس پیشنهاد می شود بنابراین سعی کنید از حبوبات مختلف مانند سویا ،عدس ،لوبیا و ... بیشتر استفاده کنید

و) گروه چربی ها

چربیهای اشباع یا جامد شامل

کره ، خامه پنیرخامه ای ،پوست مرغ، چربی گوشت دنبه ، روغن حیوانی ، روغن نباتی جامد ، روغن نارگیل و کاکائو است . اکثر انواع شیرینی ها هم با روغن نباتی جامد تهیه می شوند . مصرف این گروه از چربی ها باید در همه افراد محدود شود.

چربیهای مایع شامل

روغن کانولا ،روغن زیتون ،هسته انگور ،ذرت آفتابگردان و گردو است و به همه افراد توصیه می شود که به جای چربیهای جامد از این گروه استفاده کنند

ازآنجا که چربی پنهان داخل تمام مواد غذایی حتی نان و سبزی و میوه و ... وجود دارد با مصرف هر نوع ماده غذایی ناگزیر مقداری چربی نیز دریافت می کنیم .در بیماران ام اس مهم ترین گروهی از غذایی که باید مورد توجه خاص قرارگیرند چربی ها هستند

۱- پژوهشها نشان می دهند که چربی های جامد و به ویژه حیوانی باعث تشدید بیماری می شود .بنابراین از چربی گوشت و مرغ ،کره خامه و دنبه و ... کمتر استفاده نمائید.

۲- تحقیقات نشان می دهد که رژیم غذایی کم چربی ( کمتر از ۳۰ گرم در روز ) باعث کند شدن سیر بیماری می گردد . بنابراین پیروی از یک رژیم غذایی کم چربی در بیماران ام اس بسیار مهم است . جالب است بدانید یک قاشق غذاخوری پرروغن جامد معادل ۳۰ گرم چربی است و یک قاشق غذاخوری روغن مایع هم حاوی ۶ گرم چربی است . برای داشتن یک رژیم غذایی کم چربی به جای غذاهای سرخ شده بیشتر از غذاهای آبپز یا بخارپز استفاده کنید. از لبنیات و گوشتهای کم چربی استفاده کنید امعاء و احشاء مانند مغز و دل و قلوه و همچنین دسرهای چرب که دارای خامه یا کره هستند را مصرف نکنید

۳-ازآنجا که دریافت چربی برای تامین اسیدهای چرب ضروری و ویتامین محلول در چربی لازم است باید این بیماران برای تامین اسیدهای چرب مورد نیاز از روغن های مایع گیاعی استفاده کنند بدین صورت که برای طبخ غذا از روغن های گیاهی استفاده کنندبدین صورت که برای طبخ غذا از روغن های گیاهی مایع استفاده شود ،به جای سرخ کردن ،غذا را آبپز نموده و در انتهای پخت مقدار اندکی روغن مایع مایع اضافه نمائید.

۴-مطالعات ثابت کرده اند که چربی های حاوی اسیدهای چرب امگا -۳ باعث تخفیف بیماری ام اس می شوند .این اسیدهای چرب در روغن ماهی و سبزیجات و بعضی انواع آجیل مانند گردو وجود دارد. مصرف ۳ عدد گردو در روز ،ماهی و سبزی توصیه می شود.

۵-همچنین چربی ماهی دارای ویتامین د می باشد که در بیماری ام اس باعث تخفیف شدت بیماری و جلوگیری از پوکی استخوان می شود .





برگرفته از مجله پیام ام اس شماره ۱۴

دکتر مینو محمدشیرازی

انیستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور
من آنچه را آرزو نمیکنم آرزو میکنم! واز آن چیزی دوری میکنم که ندارم. من نه میتوانم هیچ باشم نه همه چیز<من پل گذر میان آنی که ندارم وآنی که نمیخواهم هستم>
 تشکر شده توسط : najva , طلایه , ZAKER , Farzane , هانیه
  


پیام های داخل این موضوع
پاسخ : تغذیه و ام اس - توسط Majid - 2009/05/16, 10:15 PM
The Diet For MS - توسط hamid - 2009/05/19, 10:49 PM
مواد مغذي مفيد براي MS - توسط kia - 2011/04/25, 02:19 PM
RE: تغذیه و ام اس - توسط انیس - 2011/06/04, 03:33 PM
تغذیه در بیماری ام اس - توسط ana90 - 2011/11/23, 01:39 PM
RE: تغذیه و ام اس - توسط nahid - 2012/10/24, 05:03 PM
RE: تغذیه و ام اس - توسط sargol - 2012/11/17, 04:13 PM
RE: تغذیه و ام اس - توسط sargol - 2012/11/24, 08:01 PM
كنترل ام اس با تغذيه سالم - توسط paeazan - 2013/01/14, 12:41 PM
RE: تغذیه و ام اس - توسط sargol - 2013/01/15, 11:01 AM
RE: تغذیه و ام اس - توسط paeazan - 2013/01/20, 01:23 AM
یه توصیه غذایی کوچیک - توسط booshveg - 2013/02/06, 03:01 AM
RE: تغذیه و ام اس - توسط sargol - 2013/05/11, 03:59 PM
RE: تغذیه و ام اس - توسط sargol - 2013/06/14, 08:25 PM
RE: تغذیه و ام اس - توسط sargol - 2013/07/27, 11:57 AM
RE: تغذیه و ام اس - توسط نازلی - 2015/05/08, 05:41 PM
RE: تغذیه و ام اس - توسط niloofary - 2015/05/18, 09:38 AM
RE: تغذیه و ام اس - توسط niloofary - 2015/05/20, 01:36 PM
RE: تغذیه و ام اس - توسط نازلی - 2015/05/28, 11:16 AM
RE: تغذیه و ام اس - توسط niloofary - 2015/06/17, 09:30 AM
RE: تغذیه و ام اس - توسط glassheart - 2015/06/20, 11:44 AM
RE: تغذیه و ام اس - توسط niloofary - 2015/08/05, 08:30 AM
RE: تغذیه و ام اس - توسط niloofary - 2015/12/05, 11:56 AM
RE: تغذیه و ام اس - توسط mahdi1004 - 2016/01/21, 10:31 AM

موضوع های مرتبط با این موضوع...
موضوع: نویسنده پاسخ: بازدید: آخرین ارسال
  دانستنی های MRI Prime 0 11,298 2012/02/04, 08:02 PM
آخرین ارسال: Prime
  زندگی زناشویی با ام اس از نگاه کارشناس تغذیه (مختصر) Sina 29 17,115 2010/02/26, 02:34 PM
آخرین ارسال: zaynab
  باز هم تغذیه از نگاهی دیگر برای زندگی با ام اس Sina 12 8,411 2010/01/03, 04:04 PM
آخرین ارسال: nazaninn
  همه چیز داریم از یوگا گرفته تا تغذیه .. aztab 0 2,547 2009/12/14, 03:36 PM
آخرین ارسال: aztab



کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع:
2 مهمان

علت بوجود آمدن بیماری ام اس چیست