امتیاز موضوع:
  • 0 رأی - میانگین امیتازات : 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
دانستنی های تغذیه و ام اس
#1
تغذیه در بیماران مبتلا به ام.اس ( MS )


امروزه شواهد علمی بسیاری وجود دارد كه اهمیت و نقش تغذیه را در حفظ سلامتی بیماران مبتلا به MS ثابت كرده است. MS� که مخفف MULTIPLE SCLEROSIS است، نوعی بیماری مزمن و اغلب پیش رونده در دستگاه عصبی مركزی است كه با از بین رفتن غشای میلین در برخی از اعصاب مغز و نخاع بصورت تكه های كوچك مشخص می شود. غلاف میلین رشته های عصبی را می پوشاند و از آنها در برابر آسیب ها محافظت می کند. در شکل بالا غلاف میلین با رنگ قرمز مشخص شده است. از بین رفتن غلاف میلین باعث اختلال در انتقال پیام های عصبی است. علت این بیماری ناشناخته است . این بیماری در بالغین جوان بین 20 تا 40 سال شایع تر بوده و میزان ابتلا در زنان دو برابر مردان است.
اگرچه اكثر دستورات توصیه های عمومی است و تمام افراد باید از آن پیروی كنند ، ولی مواردی نیز وجود دارد كه در بیماران MS بر آنها تاكید شده است. افراد با عادات غذایی نادرست، باید بعد از آگاهی از برنامه تغذیه ای صحیح به تدریج و در چند مرحله از برنامه غذایی مناسب استفاده كنند. لذت بردن از غذا یك اصل مهم در تغذیه است و محرومیت مطلق از مواد غذایی مورد علاقه وجود ندارد ، به همین علت اگر خوراكی هایی خارج از چهارچوب برنامه توصیه شده هستند، می توانند به مقدار كم و در دفعات كمتر مصرف شوند.
مصرف چربی ها
به خاطر تشكیل تركیبات سمی و مضر برای بافت دستگاه عصبی مركزی و اثر مصرف چربی های ضروری كه نقش مهمی در ترمیم و نگهداری سلول های عصبی دارند، مصرف این گروه غذایی از اهمیت خاصی برخوردار است ، مخصوصاً با توجه به عملكرد چربی ها در بروز بیماری های قلبی- عروقی� و افزایش وزن، مقدار چربی دریافتی و نوع آن باید مشخص شود.
به همبن دلیل چربی های گیاهی غیراشباع باید به جای چربی های حیوانی اشباع جایگزین شوند. انواع چربی های گیاهی مثل روغن آفتابگردان ، روغن کانولا ، روغن ذرت و ... .
مواد غذایی مضر برای بیماران MS :
1- غذاهای چرب خصوصا گوشت های چرب و تمام چربی های حیوانی
2- فرآورده های لبنی پرچرب�
3- سس های مایونز و تمامی سس های دارای چربی زیاد
4- غذاهای بسیار شیرین ، كیك ، بیسكوئیت ، شیرینی و آب نبات
5- غذاهای حساسیت زا مثل تخم مرغ� ، شیر ، سیب زمینی ، گوجه فرنگی� ، بادمجان ، مخمر ، نان گندم� ، شكر، برخی از میوه ها ( بسته به واكنش بیمار ) ، مواد غذایی با رنگ های افزودنی مثل نوشابه ها یا با مواد نگهدارنده مثل كنسروها ، ادویه ، تمام میوه ها و سبزی هایی كه خوب شسته نشده اند یا با افزودن مواد شیمیایی رشد کرده اند که مواد باقیمانده روی آنها می تواند سمی و حساسیت زا باشد.
بیمار باید با دقت در برنامه غذایی روزانه ، غذاهای حساسیت زا� را شناخته و آنها را حذف كند.
6- قهوه� ، الكل ، كولا و چای�

مواد غذایی مفید برای بیماران MS :
1- چربی های اُمگا-3 و اُمگا-6 . منبع غذایی اصلی اسیدهای چرب اُمگا-3� انواع ماهی بخصوص ماهی ساردین و سالمون است و سایر منابع غذایی آن روغن سویا و کانولا، جوانه گندم ، گردو، روغن تخم کتان، سبزیجات برگ سبز و روغن کبد ماهی� می باشد.
اسیدهای چرب اُمگا-6 نیز در روغن های غیر اشباع گیاهی مثل روغن ذرت ، روغن کانولا، روغن سویا ، روغن بادام زمینی� و روغن آفتابگردان وجود دارد.
2- میوه ها و سبزی های تازه و تمیز ( سبزی های دارای برگ سبز پررنگ )
3- جوانه ها� خصوصا جوانه یونجه كه باید موقع شروع به جوانه زدن مصرف شود.
4- پودر جلبك آب های تازه که به صورت بسته بندی شده در برخی فروشگاه ها موجود است.
5- مایعات� : آب تازه و تصفیه شده 2 لیتر ( 8 لیوان ) در روز، سایر چای های گیاهی� به جای چای معمولی و آب میوه رقیق شده
اثرات برنامه غذایی مناسب
مواد غذایی علاوه بر رساندن انرژی اولیه به بدن، موجب حفظ عملكرد مناسب و تقویت دستگاه های مختلف بدن (دستگاه ایمنی، قلب و عروق، اعصاب و . . . ) می شوند كه نتیجه آن احساس سلامتی و قرارگرفتن در وضعیت روحی و جسمی مطلوب است كه در بیماری های مزمن اهمیت بیشتری پیدا كنند.
برنامه غذایی باید شامل مواد مغذی و مطلوبی باشد. پس باید قبل از خرید، فهرست كلیه احتیاجات سبد خرید خود را از نظر نوع و مقدار اقلام مورد نیاز تهیه كنید.
مصرف مناسب و کافی ویتامین های لازم مانند ویتامین های� C� و E� و گروه B و املاح معدنی مثل منگنز، منیزیم ، مولیبدن، سلنیم و روی نیز در حفظ سلامتی بیماران ضروری می باشد و در عین حال مصرف زیاد و نابجای ویتامین هایی چون� A� و B6� می تواند خطرناك باشد.
با توجه به نقش مهم چربی ها در سوخت و ساز بدن و ایجاد انرژی لازم برای اعمال حیاتی و لزوم وجود آنها برای ساخت بافت های حیاتی بدن ، مصرف انواع چربی های مفید ، مخصوصاً چربی هایی که دارای تركیبات اُمگا-3� و اُمگا-6 هستند و نقش محافظتی در بروز بیماری های قلبی و عروقی� دارند ، برای بیماران توصیه می شود

دوستان خوشگلم(به خودتون نگیرید Smile (16) )سعی کنید قند و شکر مصرف نکنید
در عوض عسل بخورید ;D
وقتی نیستی،همه نیستن
نه که نیستن،هستن
مثل تو نیستن
 تشکر شده توسط : SSA , najva , kia , ساغر , Azad , Hichkas , sargol , ALI REZA , omid , admis_bnd , farzaneh20
#2
مواد مغذي مفيد براي ms
[تصویر:  1521907210994561342101736721313512615319115.jpg]
اسيد چرب امگا 3
در بدن بيماران MS ، مقدار کم اسيد چرب امگا 3 ديده شده است. برخي تحقيقات نشان مي دهد که امگا 3 مي تواند در بهبود علائم بيماري MS مفيد باشد.

اسيد چرب امگا 6
اين اسيد چرب نيز در بدن بيماران MS ممکن است کم باشد، ولي در مردمي که در کشورهاي صنعتي زندگي مي کنند، اين اسيد چرب زياد ديده شده است.
به بيماران MS پيشنهاد مي شود که روغن دانه کتان ( Flaxseed oil) را مصرف کنند، زيرا منبع خوبي از اين اسيد چرب است.

[تصویر:  14111829576217514230232204231321554543113.jpg]

ويتامين B12
آزمايشات نشان داده است که ميزان ويتامين B12 در مايع مغزي- نخاعي بيماران MS کم است، در حالي که در خون اين افراد، مقدار اين ويتامين طبيعي مي باشد. افرادي که کمبود ويتامين B12 دارند، دچار خستگي، افسردگي و کمبود حافظه مي شوند.
ويتامين B12 وظيفه نگهداري از غلاف ميلين (غلاف در برگيرنده ي سلول هاي عصبي) را بر عهده دارد و کمبود ويتامين B12 باعث تخريب غلاف ميلين مي گردد. اگر کمبود جدي باشد، تخريب مغز روي مي دهد و علائم MS مشاهده مي گردد.
اثرات جانبي مصرف مکمل اين ويتامين بسيار نادر است. اين اثرات شامل: خارش، التهاب پوست، جوش و اسهال است.
نيکوتين و نوشيدن الکل باعث کاهش جذب اين ويتامين مي گردد.

[تصویر:  19616816663154948923523069184561545482219.jpg]

ويتامين D
ويتامين D نيز براي بيماران MS مفيد مي باشد.
کمبود اين ويتامين منجر به شکستگي استخوان ها مي شود که اين شکستگي در اين بيماران بسيار ديده مي شود.
تحقيقات نشان داده است که کمبود اين ويتامين موجب تشديد و بدتر شدن علائم بيماري MS مي گردد، درحالي که دادن مکمل به اين بيماران، منجر به کاهش علائم بيماري مي شود.
ويتامين D با عنصر کلسيم جذب مي شود و از شکستگي استخوان جلوگيري مي کند و تورم و التهاب را کم مي کند.
اين ويتامين، محلول در چربي مي باشد. منابع غذايي اين ويتامين عبارت است از: تخم مرغ، جگر و ماهي هاي چرب مانند ساردين، سالمون و تن. اما مهم ترين منبع تامين اين ويتامين، تابش مستقيم نور خورشيد بر پوست بدن است.
افزايش مصرف ويتامين D موجب افزايش فشار خون، تهوع و استفراغ، خستگي و تخريب کليه ها مي شود.
مکمل اين ويتامين براي بيماران کليوي، سارکوئيدوزي و افرادي که ميزان کلسيم خونشان بالا است، تجويز نمي شود.

[تصویر:  1061041214121562412445272071762513620540.jpg]

سلنيوم
سلنيوم يک عنصر معدني ضروري است. اين عنصر يک آنتي اکسيدان مي باشد. در برخي تحقيقات به اين نتيجه رسيده اند که استرس ايجاد شده به وسيله راديکال هاي آزاد موجود در بدن، مي تواند بيماري MS را به وجود آورد. (راديکال آزاد در پايين تعريف شده است)
مشاهده شده که در بيماران MS ، ميزان سلنيوم موجود در خون کم مي باشد. از اين نظر سلنيوم نيز براي بيماران MS مفيد مي باشد.
منابع غذايي سلنيوم عبارت است از: ميگو - ماهي (سالمون و تن)- سير- گردو- تخمه آفتاب گردان- غلات- مخمر - جوانه گندم.
توجه کنيد که مصرف بيش از حد سلنيوم مشکلاتي را به وجود مي آورد، از قبيل: سرگيجه، تهوع و استفراغ، خستگي، ريزش مو، خرابي دندان ها، تخريب کليه ها و کبد.

راديکال آزاد و آنتي اکسيدان چيست؟
در يک فرد سالم، هنگامي که سلول ها نياز به اکسيژن دارند، به طور طبيعي راديکال هاي آزاد توليد مي کنند. راديکال هاي آزاد مولکول هاي ثابتي نيستند و آنها يک الکترون را از دست داده اند. اين راديکال ها براي جبران الکترون از دست رفته، الکترون ديگر مولکول ها را برمي دارند و موجب تخريب سلول هاي بدن مي گردند.
آنتي اکسيدان ماده اي است که با دادن يکي از مولکول هاي خود براي ساختن راديکال آزاد ثابت، از تخريب سلولي جلوگيري مي کند.

اين را بدانيد که عوامل گفته شده در بالا معجزه نمي کنند، اما ممکن است با کمک اين راه کارها، احساس بهتري داشته باشيد و جور ديگري به زندگي نگاه کنيد.


منبع : ms-links.org و http://forum.p30world.com
 تشکر شده توسط : SSA , najva , kia , ساغر , Azad , Hichkas , sargol , omid , admis_bnd
#3
تغذيه در مالتيپل اسكلروزيس
بسمه تعالي
به خود براي يك زندگي سالم تر كمك كنيد : سلامتي به مقدار زيادي به آنچه كه شما روزانه
مي خوريد بستگي دارد . خوب خوردن ضرورت براي همه است ، اما مخصوصاً براي افراد مبتلا به MS مهم است .
آنچه كه در اين فصل مي خوانيد در ارتباط با يك رژيم غذايي متعادلي است كه به شما انرژي
مي دهد و كمك مي كند تا بهتر بتوانيد با عفونتها مبارزه كنيد و از توانايي طبيعي بدن شما در بهبود زخمهايتان پشتيباني مي كند و مشكلات شما را كاهش مي دهد. رژيم غذايي خود را با هرم غذايي تطبيق دهيد : ما عادت داريم در ارتباط با 4 گروه غذايي صحبت كنيم . اخيراً يك هرم غذايي ارائه شده است كه به طور واضح بخش هاي يك رژيم غذايي متعادل و خوب را نشان مي دهد . اگر شما سفارشات اين هرم را دنبال كنيد ، 55 تا 65% انرژي روزانه شما از كربوهيدراتها مانند ميوه ها ، سبزيجات و نشاسته بدست مي آيد ، 15% انرژي شما از پروتئين ها كه در گوشت ها ، گوشت مرغ ، ماهي ، تخم مرغ ، لوبيا ، لبنيات و گردو و فندق و 25% ديگر از چربي ها بدست مي آيد. از شيريني جات گاهي اوقات استفاده مي شود. راهنمايي براي انتخاب غذاي روزانه : 1- نان – حبوبات – برنج – 6 تا 11 وعده 2- ميوه ها 2 تا 4 وعده روزانه 3- سبزيجات 3 تا 5 وعده روزانه 4- مرغ – گردو و فندق 5- لوبيا 2 تا 3 وعده روزانه 6- گوشت و ماهي – تم مرغ 7- لبنيات 2 تا 3 وعده روزانه 8- چربي ها – شيريني ها – روغن ها با احتياط استفاده شود. از غذاهاي هرم غذايي استفاده كنيد : اين هرم غذايي ابزار مورد احتياج شما را براي دريافت يك رژيم غذايي سالم تهيه مي كند،اما چطور مي توانيد اين دستورات را به مرحله عمل درآوريد؟ منظور از يك وعده چيست ؟ يك وعده از نان و حبوبات و … : يك وعده = برشي از نان به ميزان 1 اونس (28 گرم ) يا 2/1 تا 4/3 فنجان از برنج پخته شده ، سيب زميني و لوبيا است . يا يك اونس (در حدود 4/3 فنجان ) از حبوبات آماده براي خوردن است . اگر چه اندازه هر وعده بنظر كوچك ميرسد ، شما 11-6 وعده در مدت يك روز دريافت كنيد . حداقل 55% و بيشتر از 65% رژيم غذايي شما بايد از غلات بدست آيد. واضح ترين مورد پيشنهاد شده در هرم افزايش در مصرف نشاسته و كاهش درمصرف مواد پروتئيني مي باشد. منظور از تغيير اين است كه شما گوشت كمتري بخوريد مخصوصاً گوشت قرمز و بيشتر نان ، برنج و مواد نشاسته اي مصرف كنيد. همه انواع حبوبات از گندم ، جو دو سر ، جو و گندم سياه بايد به رژيم غذايي شما اضافه شود. چونكه تمام غلات سبوسدار ، حبوبات ، نان ها و برنج داراي فيبر ، ويتامين ها و مواد معدني بيشتر از محصولات سفيد (بدون سبوس ) مي باشند و مصرف آنها صرفنظر از تمام صحبت هايي كه در مورد مواد نشاسته اي وجود دارد از جمله اينكه چاق كننده هستند، براي شما بهتر است . از مواد نشاسته اي استفاده كنيد . مواد نشاسته اي خوب هستند چونكه انرژي زيادي را توليد مي كنند . از مواد نشاسته اي بدون قند و چربي در فواصل غذاها استفاده كنيد. يك وعده از ميوه جات و سبزيجات : معمولاً برابر با يك تكه از يك ميوه كامل مي باشد ، بدنبال بزرگترين قطعه ممكن است ميوه نباشيد . يك وعده ميوه كامل يك عدد ميوه نيست . يك وعده از سبزيجات = يك فنجان سبزي خام يا 2/1 فنجان سبزي پخته شده يا خام يا 4/3 فنجان از ميوه جات . يك وعده از ميوه جات = 2/1 تا 1 فنجان از برش ميوه . 1 تكه از ميوه كامل يا 4/3 فنجان آب ميوه . همه اين ميوه جات و سبزيجات ميزان ويتامين A,C مصرفي شما را افزايش خواهد داد. ميوه جات پخته يا خام سبزيجات ، شيريني طبيعي را به رژيم غذايي اضافه ميكند. يك وعده از پروتئين : يك وعده = 13 اونس از گوشت پخته ، مرغ يا ماهي (تكه اي به اندازه تقريبي يك كارت بازي ) با يك تخم مرغ يا 2/1 فنجان از لوبيا يا نخود يا 2 قاشق از روغن بادام كوهي . 10 تا 15% رژيم غذايي شما بايد از پروتئين ها بدست بدست بيايد: بيشترين پروتئيني كه از گوشت حيوانات ،مرغ ، پنيروتخم مرغ بدست مي آيد سرشار از چربي هاي اشباع شده و كلسترول است . تنها از برش هاي كم چربي گوشت استفاده كنيد . چربيهاي قابل مشاهده گوشت را پاك كنيد، پوست مرغ را بكنيد و از مصرف روغن و چربي اضافي در پختن غذا اجتناب كنيد . فقط سه بار در هفته تخم مرغ مصرف كنيد. غذاهاي گياهي غني از پروتئن : باقلا، عدس ، دانه ها و غلات معمولاً چربي كمي و فيبر زياد دارند و مي توانند به كاهش وزن كمك كنند . چون پروتئين بصورت تركيبي استفاده شوند. براي مثال ذرت و لوبيا يك پروتئين كامل را ايجاد مي كنند. ميوه هاي روغني (گردو و فندق ) كه غني از چربيهاي اشباع نشده مي باشند بعلت افزايش وزن در افراد بايد با احتياط مصرف شوند. يك وعده از لبنيات : يك وعده از لبنيات = 8 اونس از شير يا ماست يا 4 اونس از پنير محلي يا 1 تا 2 اونس از پنير سفت . خوردن بيشتر از 2 تا 3 وعده روزانه از لبنيات ممكن است چربي زيادي را به رژيم غذايي شما اضافه كند. مواد غذايي مورد نياز خود را مصرف كنيد و در مصرف لبنيات از نوع بدون چربي و كلسترول استفاده كنيد و يا از لبنياتي كه چربي ندارد يا تنها 1% چربي دارد استفاده كنيد . يك وعده از چربي : با احتياط مصرف كنيد = بيشتر از 2 تا 3 قاشق غذاخوري از چربي يا روغن مصرف نكنيد و تا حد امكان شكر و شيريني كمتر استفاده كنيد . دستور روزانه براي مصرف چربيها عبارت است از آنچه كه شما به تنهايي در پختن يا در مراحل تهيه غذا از چربي استفاده مي كنيد . 2 نوع چربي وجود دارد : چربيهاي اشباع شده و اشباع نشده (ساده و مركب ) چربيهاي اشباع شده در درجه حرارت اتاق جامد هستند و بيشتراز حيوانات بدست مي آيند مانند:كره ، چربي مرغ. اين چربيها و غذاهايي كه حاوي آنها هستند اغلب غني از كلسترول هستند و خطرات بيماريهاي قلبي و سكته هاي مغزي و قلبي را افزايش مي دهند . چربيهاي اشباع نشده ساده و مركب در درجه اتاق بصورت مايع باقي مي مانند و از سبزيجات ، دانه ها و ميوه هاي مورد نياز بدست مي آيند. بيشترين منافع چربيهاي اشباع نشده ساده محصولات نيشكر، زيتون و بادام زميني مي باشند.چربيهاي اشباع نشده مركب كه حاوي بيشترين ويتامين E مي باشند در محصولاتي از جمله : ذرت و آفتاب گردان وجود دارند. همه انواع چربي يك ميزان انرژي توليد مي كنند: بدن شما در حضور الكل نمي تواند بطور موثر چربيها را بسوزاند . اگر چه الكل داراي انرژي مي باشد اما ارزش غذايي يا اصلا ندارد يا ارزش غذايي خيلي كمي دارد . انرژي هايي كه شما از شيريني جات مي گيريد ممكن است يك انفجار ناگهاني انرژي برا ي شما بوجود بياورد ولي ارزش غذايي ندارد. وقتي برچسب محصولات غذايي را مي خوانيد دريافت شيرينيجات را محدود كنيد بدانيد عسل جزو مواد قندي محسوب مي شود همينطور فروكتوز ، لاكتوز ، شير ، ذرت و شيره گياهان . مصرف مايعات : يك وعده از مايعات = 8 اونس از يك ليوان تمام مايعات مورد نياز بدن خودتان مخصوصاً مايعاتي كه از بدن تلف مي شود را جبران كنيد و روزانه 6 تا 8 بار از اين ميزان (8 اونس از يك ليوان ) مصرف كنيد . حداقل 2 تا 3 تا از اين ليوان ها بايد آب بدون نمك يا آب معدني باشد. اگر دچار مشكلات مثانه مي باشيد مصرف نوشيدني هاي حاوي كافيين مانند قهوه ، چاي ، كوكاكولاو شكلات را بعلت اينكه مدور هستند و محرك مثانه مي باشند محدود كنيد. طعم مورد توجه شما : ازخوشمزه كردن غذا با بكاربردن ادويه هايي كه حاوي نمك ، شكر و چربي هستند مانند سس ژاپني، مايونز معمولي كه سالاد را تزئين مي كند،ژله ، مربا و عسل خودداري كنيد. و آنها را با مواد كم نمك و كم چربي مانند خردل ، سركه ، پياز ، سير ، ليمو و آب ليمو و ادويه هاي گياهي جايگزين كنيد. به نيازهاي خاص خود توجه كنيد به وزن خود توجه داشته باشيد: وزن يك مسئله مهم براي افراد مبتلا به MS مي باشد.وزن زياد مشكلات حركتي اين افراد را افزايش مي دهد و سبب ايجاد اختلال در سيستم تنفسي و گردش خون آنها مي شود. اضافه وزن سبب افزايش خستگي شما مي شود و از ورزش كردن شما پيشگيري مي كند. گسيختگي پوست و حساسيت بيشتر در افرادي كه داراي وزن بالا مي باشند و بيحركت هستند بيشتر اتفاق مي افتد . كاهش وزن زياد مقاومت شما را در مقابل عفونتها ممكن است كاهش دهد واگر بيحركت هستيد خطر ابتلا به زخم فشاري را در شما افزايش دهد . از پزشك خود بخواهيد كه يك وزن مطلوب را براي شما مشخص كند و ميزان كالري مورد نظر را كه شما بايد روزانه بدست آوريد برايتان شرح دهد.

مابقی در بخش دوم ...
منبع : http://msiran.blogfa.com/
 تشکر شده توسط : SSA , najva , sargol , admis_bnd
#4
ورزش كردن مهم مي باشد: - به شما كمك مي كند تا وزن خود را در حد مطلوب نگه داريد و فعاليتهاي شما را افزايش مي دهد . - بيشترين قدرت عضلاني را در شما بوجود مي آورد. - تحمل شما را زياد مي كند. - انعطاف پذيري و دامنه حركت مفاصل شما را زياد مي كند. - قلب شما را قوي مي كند. - از استخوانهاي شما محافظت مي كند. - مشكلات ناشي از كمبودهايتان را برطرف مي كند. - احساس بهتر را در شما در مورد خودتان و دنياي اطرافتان بوجود مي آورد. براي ايجاد انرژي غذا بخوريد: يكي از نشانه هاي MS خستگي مي باشد . اما خستگي مي تواند يكي ازمواردي باشد كه در زندگي معمولي هر فردي ايجاد ميشود . يك رژيم غذايي سالم و متعادل با ورزش و استراحت مي تواند خستگي نوع دوم را كاهش دهد. سعي كنيد 3 تا 5 وعده كوچك روزانه غذا بخوريد و هرگز صبحانه را فراموش نكنيد. مسايل مربوط به روده و مثانه را كاهش دهيد … : اگر MS سبب ايجاد يك عفونت در مجراي ادراري شما شده است مصرف يكسري مواد غذايي در برطرف كردن اين مشكل به شما كمك مي كند. اسيد زياد در ادرار با ايجاد يك محيط نامناسب براي باكتري ها خطر عفونت را كاهش مي دهد . مايعاتي كه اسيديته ادرار را افزايش مي دهند مانند: تمشك، سيب ، زردآلو و آب آلو خشك بيشتر استفاده كنيد. و از مصرف غذاهايي كه ادرار را قليايي مي سازند اجتناب كنيد مانند : مركبات (پرتغال ، گريپ فروت ) ، گوجه فرنگي ، شير ولبنيات ،سيب زميني و آنتي اسيدهايي كه حاوي بيكربنات باشند. اگر سوند ادراري بايد 2 تا 3 ليتر مايع روزانه مصرف كنيد . مايعاتي كه شما روزانه مصرف مي كنيد بايد اسيديته ادرار را افزايش دهند. مصرف كم روزانه مايعات مي تواند سبب ايجاد يا بدتر شدن يبوست شود. افزايش مصرف مايعات و فيبر كه از ميوه سبزيجات و غلات بدست مي آيد مي تواند اين مشكل را حل سازد . آب آلوي خشك واقعاً كمك كننده است . فيبر به نگهداري مايعات در مدفوع و حركت آن به سمت ركتوم كمك مي كند. (در حدود 30 گرم از فيبر و 2 ليتر مايع روزانه جهت تسهيل حركت روده ها لازم است ). محدود كردن مصرف شكلات ، گردو و فندق و پنير سفت كار عقلانه اي مي باشد. چون مي تواند سبب يبوست شود. بي اختياري مدفوع ممكن است بعلت رژيم غذايي كه مي خوريد ايجاد شود. اگر شما اين مشكل را داريد سعي كنيد كه اين موارد را كه محرك روده هستند مانند : قهوه ، الكل ، سيگار و يا غذاي تند وادويه زده را از رژيم غذايي خود حذف كنيد. مشكلات روده و مثانه را بوسيله عوامل غير رژيمي مثل صحبت كردن با پزشك يا پرستار مي توان برطرف كرد. آيا در حمل غذا از مغازه به خانه مشكل داريد؟ فروشگاهها يا دوستاني يا بستگاني وجود دارند كه مطابق ليست شما خريد كرده و اين خدمات را در خانه به شما تحويل دهند. آيا نمي توانيد به غذايي كه بالاي قفسه وجود دارد دست پيدا كنيد؟ آيا در برداشتن غذا از ظرف دچار زحمت مي شويد؟ وسايل آشپزخانه را دوباره بچينيد . و در مورد وسايل موجود در انبار مجدداً فكر كنيد و در اين مورد راه رسيدن به اهداف خود را مشخص كنيد . ممكن است كه شما نياز به يك ظرف بلندتر ، انبر كباب پز و يك پيش بند مقاوم 8 در مقابل گرما داشته باشيد. براي ريختن مايعات استفاده از يك ملاقه بهتر از استفاده از يك ظرف است . براي جابجايي قابلمه از يك سبد دسته دار استفاده كنيد. آيا غذا خوردن با ديگران شما را ناراحت يا كسل ميكند؟ غذا خوردن با دوستان خود را متوقف نكنيد . آماده سازي غذاهاي ساده را ياد بگيريد بيشتر از غذاهاي آماده مصرف كنيد . يك روش مناسب جهت كمك گرفتن از ديگران را پيدا كنيد . حتي بهترين دوستان شما نمي توانند حدس بزنند كه چطور به شما كمك كنند . مي توانيد به آنها بگوييد من به كمك شما براي آماده سازي و مرتب كردن ميز نياز دارم يا ممكن است لطفاً اين خريد را براي من انجام دهيد؟ مشكلات مربوط به غذا نبايد روي دريافت مواد غذايي و عادتهاي اجتماعي شما تأثير بگذارد. غذا خوردن در بيرون با دوستان يا بستگان يك بخش منظم از رژيم غذايي شما خواهد بود . ليست غذا را با دقت بخوانيد يا يك كپي از اين كتاب را به كساني كه شما با آنها غذا مي خوريد بدهيد تا نيازهاي غذايي شما را بفهمند . كمك بيشتر در آسانتر كردن زمان غذا و مشخص كردن وظايف اهالي خانواده دراين موردمي تواند به شما كمك زيادي بكند. افراد ديگر مبتلا به MS نيز منابع خوبي براي اين امر مي باشند. محتواي احساسي غذا : غذا عاملي است جهت راحتي ، خوشي ، فعاليت اجتماعي و تأثير متقابل ما روي چيزهايي كه در اطراف ما هستند. بعضي غذاها ، غذاهاي راحتي بخش ناميده مي شوند. يك ماسه پوره سيب زميني ، يك فنجان سوپ داغ و چشيدن پودينگ برنج مي تواند يك روز وحشتناك را به يك روز خوب تبديل كند. مانند بچه ها ما مي توانيم بوسيله غذا خوردن پدر و مادرمان را خوشحال يا بوسيله دور كردن غذا آنها را آشفته كنيم . رغبت ما به مواد غذايي تا حدودي به غذاهايي كه ما در بچگي تغذيه مي شديم بستگي دارد . بنابراين مقدار زيادي از عادات اجتماعي غذا خوردن در روزهاي اول زندگي شكل گرفته است . جويدن و بلعيدن : افرادي كه دچار MS پيشرفته مي باشند و داراي مشكلات جويدن و بلعيدن هستند براي اينكه يك غذاي درست و سالم دريافت كنند نياز به تغيير شكل غذايي كه مصرف مي كنند دارند. نوشيدني هاي غليظتر راحت تر بلعيده مي شوند . بنابراين مايعات ساده را با محصولات تهيه شده از شير مانند بستني و آب ميوه هاي ژلاتيني شكل ، سس ميوه ، شربت ها و پودينگ (نوعي خوراك كه با آرد و گوشت و ميوه درست مي كنند) جايگزين كنيد. غذاهايي كه خرد مي شوند مي توانند براحتي سبب بسته شدن راه تنفسي شوند . از مصرف چيپس ، كلوچه خشك ، نان تست و كيك ها خودداري كنيد. غذاهاي نرم نياز كمتري به جويدن دارند. سيب زميني پخته شده بهتر از سرخ شده مي باشد ، اسفناج خرد شده و پخته شده بهتر از سالاد و ميوه پخته شده بهتر از يك سيب تازه مي باشد. با استفاده از يك همزان غذا را به شكلي درآوريد كه براي مصرف شما راحت باشد. غذا خوردن به ميزان كمتر و در وعده هاي مكرر از خسته شدن شما هنگام جويدن و بلعيدن خودداري مي كند. راجع به مشكلات بلع با پزشك خود مشورت كنيد . تغيير در وضعيت غذا خوردن يا نفس كشيدن ممكن است به شما كمك كند. متخصص ديگري كه مي توانيد به او مراجعه كنيد متخصص گفتار درماني است . MS بعلاوه ساير بيماريها : بيماران مبتلا به MS امكان دارد دچار بيماريهايي باشند كه به MS ارتباط نداشته باشد . ديابت يا فشار خون بالا ممكن است نيازبه رژيم مخصوص ودارو درماني داشته باشدكه رژيم اين بيماران را پيچيده تر مي كند . اگر شما دچار مشكلات ديگري بغير از MS هستيد و بيشتر از يك پزشك داريد مطمئن شويد كه تمام نيازهاي بخصوص شما را متوجه شده اند. آماده سازي غذا : يك غذاي مقوي محتواي بيشتر از آنچه در هرم غذايي مي خوريم دارد. كوششهايي كه در هرمرحله آماده سازي غذا صورت مي گيرد مي تواند روي آنچه مي خوريم و چه مي خوريم و با چه كساني تأثير بگذارد. خوشبختانه صدها روش جهت انطباق خودتان با اين وضعيت وجود دارد. چونكه نوع غذا و چطور خوردن آن يك امر شخصي مي باشد تغيير عادات غذايي مشكل مي باشد. وقتي كه عضو خانواده نياز به تغيير در رژيم غذايي خود دارد اين تغيير روي تمام افراد خانواده موثر است . البته تمام اعضاي خانواده بايد از اين رژيم سالم استفاده كنند. و تنها شما نبايد از اين رژيم مخصوص استفاده كنيد. اگر شما و خانواده شما يك رژيم غذايي سرشار از شيريني را مصرف مي كنيد و اگر از فرهنگي هستيد كه روزانه 3 بار گوشت مي خوريد . اگر سبزيجات و ميوه جات در سفره شما بيشتر جنبه تزئين دارند تا غذايي انتظار يك تغيير يك شبه را در رژيم خود نداشته باشيد. مثلاً وقتي براي شما سالها پيتزا سرو مي شده يك سيب نمي تواند بطور ناگهاني به عنوان يك غذاي مناسب جايگزين آن شود. سعي كنيد كه رژيم غذايي مورد نظر را نزديك به رژيم غذايي رايج خود طرح ريزي كنيد . تغييرات را در جايي كه براي شما راحتتر است ايجاد كنيد و سپس اين تغييرات را قدم به قدم به رژيم اصلي خود اضافه كنيد . مقداري سبزيجات اضافه كنيد و مقداري گوشت برداريد و غذاهاي جديد را تا زمانيكه رژيم شما نزديك به رژيم مطلوب باشد به غذاهاي اصلي وارد كنيد. مسائل مربوط به رژيم مخصوص : اهميت غذا در زندگي روزانه و توانايي هاي ما گاهي آن را به صورت يك معجزه پيش چشم ما در مي آورد . با خوردن غذا شما بزرگ و قوي خواهيد شد. فرزتر خواهيد شد. در زمان وجود استرس رژيم غذايي پاسخگوي مشكلات خواهد بود و بصورت يك معجزه عمل مي كند.

منبع : http://msiran.blogfa.com/
 تشکر شده توسط : najva , sargol , admis_bnd
#5
The Diet For MS

MS و رﮊیم به طور عموم ارتباط نزدیکی با هم دارند و امروزه شواهد علمی بسیاری وجود دارد که اهمیت و نقش تغذیه را در بیماران مبتلا به MS ثابت کرده است.
دکترها و چهره های برجسته ی بسیاری که یافته های درخشانی بر روی تغذیه و خوراک داشته اند تاثیرات اسید و قلیا را به شدت مورد بررسی قرار داده اند.
چربی (روغن) به طور قطع یک مشکل اسیدزایی است به این معنی که بدن سلولهای چربی را به منظور حمل� اسید از قسمتهای حیاتی بدن می سازد. خستگی fatigue یکی از بزرگترین نشانه های یک بدن بیش ار حد اسیدی می باشد و همانطور که بیماران مبتلا به MS هم میدانند یکی ازنشانه های بسیار شایع در این بیماری هم می باشد.� چربی مضر شامل گوشت های چرب ، تمامی چربی های حیوانی، فرآورده های لبنی پرچرب، سس های پرچرب، غذاهای بسیار شیرین (شیرینی جات) می باشد.
ولی چربی های مفید شامل چربی های امگا3 و امگا6 می باشند.
چربی های امگا3 در انواع ماهی بخصوص ماهی ساردین و سالمون می باشد و اسیدهای چرب امگا6 هم در روغن های غیر اشیاع گیاهی به وفور یافت می شوند.
تغذیه مناسب یک بیمار مبتلا به MS باید شامل چربی های امگا3، امگا6، میوه ها و سبزیجات تازه، جوانه ها، مایعات و مبرا از غذاهای حساسیت زا، غذاهای چرب، شیرین، قهوه، الکل، کولا و چای معمولی باشد.
فقط عزیزان عزیز توجه داشته باشن که مصرف ویتامین های لازم و املاح معدنی در حفظ سلامتی این بیماران بسیار ضروری می باشد


اين مقاله رو فرزانه عزيز زحمت ترجمه و تاپش رو كشيده كه ازش متشكرم
مث حس ی عشق تازه بودی
مث افسانه بی اندازه بودی ...
 تشکر شده توسط : najva , ساغر , sargol , admis_bnd
#6

درافراد مبتلا به MS‌ , به ويژه در آغاز بيماري , رژيم با چربي پايين ( كمتر از 15 گرم چربي در روز ) احتمالا سرعت پيشرفت و شدت بيماري را كاهش مي دهد . علاوه بر كاهش كل چربي دريافتي , چربي هاي با چند پيوند غير اشباع ( روغن مغزها و دانه هاي روغني حاصل از پرس سرد ) بايد جايگزين چربي هاي اشباع شود .
از آنجا كه آسيب اكسيداتيو از راديكال هاي آزاد احتمالا در بروز MS‌ نقش دارد , رژيم غذايي بايد حاوي مقادير زيادي آنتي اكسيدان هاي طبيعي مانند ويتامين E , ويتامين C , كاروتنوئيدها و سلنيم باشد , حساسيت هاي غذايي احتمالا MS‌ را تشديد مي كند ( غذاهاي مشكل آفرين معمولا شكلات و شير هستند ) , رجوع شود به رژيم حساسيت هاي غذايي , يك رژيم حذفي با شناسايي و پرهيز از غذاهاي مشكل آفرين مي تواند مفيد باشد .


ريز مغذي ها :


ماده مغذي : سلنيم و ويتامين E مقدار سفارش شده روزانه : بين 400 تا 1200 ميلي گرم ويتامين E و 200 ميكروگرم سلنيم ملاحظات : آنتي اكسيدان ها احتمالا مي توانند از تحليل ميلين پيشگيري كنند .


ماده مغذي : اسيد هاي چرب امگا سه مقدار سفارش شده روزانه : بين 1 تا 2 گرم EPA به صورت كپسول روغن ماهي ملاحظات : احتمالا موجب كاهش سرعت پيشرفت بيماري و شدت آن مي شود .


ماده مغذي : ويتامين B كمپلكس مقدار سفارش شده روزانه : فرمولاي متعادل حاوي 50 ميلي گرم ويتامين B6 و 50 ميلي گرم تيامين و 0.4 ميلي گرم اسيد فوليك ملاحظات : كمبود ويتامين هاي B6 , نياسين يا ويتامين B3 و اسيد فوليك مي تواند علايم را تشديد كند .


ماده مغذي : ويتامين B12 مقدار سفارش شده روزانه : حدود 1 ميلي گرم در هفته به صورت تزريق داخل عضلاني ملاحظات : ويتامين B12 براي توليد اسيد هاي چربي كه در ساخته شدن ميلين به كار مي روند ضروري است , كمبود آن مي تواند MS را تشديد كند .


ماده مغذي : گامالينولنيك اسيد GLA مقدار سفارش شده روزانه : بين 1 تا 3 گرم روغن گل مغربي ملاحظات : مكمل ياري مفيد است , به ويژه اگر بخشي از يك رژيم كم چرب باشد .

http://www.ms100.blogfa.com/




#7
انجمن ملی ام اس آمریکا در مقاله ای به موضوع رژیم ها اشاره کرده است.

خلاصه مطلب:
رژیم ها و دستور های ادعا شده توسط اشخاص بر روی تجربه ی شخصی استوار است. منافع و مزایای گزارش شده ممکن است به صورت خود به خود و بدون هیچ درمانی حاصل شود. در هر صورت شواهدی وجود دارد که یک رژیم غذایی کم چرب (اشباع شده) و مکمل های امگا 3 و 6 ممکن است برای افراد مبتلا به این بیماری سود مند باشد.
بعضی رژیم های غذایی خاص ممکن است مضر باشند چون آنها به طور بلقوه شامل مقادیر سمی ویتامین های خاص و حذف مواد غذایی مغزی هستند. به طور کلی رژیم غذایی کم چرب با فیبر برای همه توصیه میشود.
اگه تلخم مثل گریه اگه تنهام اگه تاریک
اگه از ترانه دورم اگه با مرثیه نزدیک
اگه ناباور چشمام تو تماشای تو مونده
اگه اون نگاه اول منو پای تو نشونده:
How wonderful life is while you're in the world
 تشکر شده توسط : nazaninn , نازلی , PARASTOO8080 , Matilat , ساغر , nazii
#8
يافته هاي جديد در مورد ام اس و تغذيه

رويكرد تغذيه اي براي درمان ام اس
مطالعات گذشته در خصوص رژيم غذايي دلالت بر اين داشتند كه چربي هاي اشباع شده به ميزان كم و چربي هاي اشباع نشده زياد به ميزان بالا باعث كاهش شدت بيماري در بيماران ام اس ميشوند. اين بخش از تحقيق بطور كامل مورد بررسي قرار نگرفت بيشتر مطالعات نيز در واقع در دهه هاي 1970 و 1980 ميلادي صورت گرفته بودند تحقيقي كه اخيرا صورت گرفته است توجه زيادي را معطوف بخود كرده است.

در اين مطالعه كوچك 32 بيمار شركت داده شده اند و دو گروه با هم مورد مقايسه قرار گرفتند. يك گروه روزانه كپسول روغن ماهي مصرف كرد بعلاوه به اين گروه توصيه شد 15% از كل كالري حاصل از مصرف چربي را كم نمايند. به گروه ديگر كپسولهاي روغن زيتون داده شد و توصيه گرديد 30% ازكل كالري حاصل از مصرف چربي را كاهش دهند. كليه شركت كنندگان در اين مطالعه از داروهاي مورد تاييد FDA مانند آونكس – كپكسون – ربيف براي معالجه ام اس استفاده ميكردند.

در پايان آزمايش گروهي كه روغن ماهي در طي دوره يكساله آزمايش استفاده كرده بودند در وضعيت به مراتب بهتري قرار داشتند نسبت به گروه ديگركه كپسول روغن زيتون مصرف كرده بود. مخصوصا اينكه گروهي كه كپسول روغن ماهي استفاده كرده بود تشديد ام اس كمتري نسبت به قبل از مصرف كپسول داشت در صورتيكه ديگر گروه (گروه روغن زيتون) تاثيري در بهبودي بيماري حس نكرده بودند ضمن اينكه اشخاصي كه در گروه روغن ماهي قرار داشتند ناتوانايي جديدي در طي دوره مصرف كپسول روغن ماهي پيدا نكرده بودند. بطور خلاصه گروه روغن زيتون در طي يكسال آزمايش وضع بيماريشان بدتر شده بود.

كيفيت زندگي و داروهاي غير مرسوم
در مطالعه كوچك ديگر 14 نفر بيمار ام اس به دو گروه تقسيم شدند به يك گروه فقط داروهاي مرسوم داده شد و به گروه ديگر داروهاي مرسوم و غير مرسوم . گروه اول فقط داروهاي مرسوم را استفاده ميكردند داروهايي مثل آونكس – بتاسرون – ربيف – كپكسون باضافه ساير داروها كه اغلب براي كنترل علائم ام اس بكار برده ميشود. گروه دوم داروهاي فوق بعلاوه داروهاي غير مرسوم مانند استفاده از: مشاور تغذيه – تصوير سازي ذهني – ژرف انديشي – يوگا – روحيه سازي – هوميوپتي – ريكي – طب سوزني – تكنيكهاي آلكساندر را استفاده نمودند.
شركت كنندگان در اين دو گروه پس از شش ماه فرم مربوط به بررسي كيفيت زندگي را پر نمودند. نتيجه اين آزمون تجربي اين بود كه افرادي كه هم از داروهاي مرسوم و هم از روشهاي غير مرسوم پيش گفته استفاده ميكردند از بهتر شدن وضعيت بي رمقي يا خستگي – كنترل مدفوع – و عملكرد جنسي اشان خبر دادند.
برخلاف برخي درمانهاي مرسوم ريسك بسيار كمي در درمانهايي مانند يوگا – ماساژ – و روحيه سازي وجود دارد. بسياري از بيماران ام اس استفاده از اين روشها را سودمند يافتند.

دوستان عزیزم
این مطالب همه نشانگر این است که مسئله تغذیه را واقعا خیلی جدی بگیریم...
و فکر کنم این مطلب برای کامل تر کردن موضوع بحث مفید واقع شده باشدو در اینجا می توانیم از مفید بودن خواصهای ماهی برایمان یقین پیدا کنیم ولی بخاطر
سردی بودن طبع ماهی بهتر است از خوردن آن پرهیز کنیم و کپسولهای امگا 3.6.9 را جایگزین آن کنیم...

#9
توصیه های تغذيه ای :
- كاهش ميزان كل چربي دريافتي از طريق مصرف متناسب غذا
- مصرف چربي هاي غيراشباع مانند گردو، كنجد، زيتون، هسته انگور به جاي چربي هاي اشباع انواع روغن هاي جامد هيدروژنه، نارگيل و چربي هاي حيواني كره و مايونز .
- مصرف تركيبات حاوي امگا 3 از طريق ماهي و تخم مرغ. زیرا امگا 3 خاصیت ضدالتهابي داشته و بر افزايش قدرت سيستم ايمني تاثيرگذار است.
- افزايش مصرف مايعات در طول روز براي جلوگيري از يبوست.
- استفاده از انواع ميوه، سبزي ها، غلات و نان هاي سبوس دار . غلات كامل مثل گندم سبوسدار،برنج قهوه‌اي،جو و ذرت را در برنامة غذايي قرارگیرد.
- از پروتئينها و فرآورده‌هاي لبني كم چرب مانندانواع گوشتهاي قرمز كم چرب ،مرغ، ماهی ،لوبیا و دیگر منابع پروتئینی گیاهی استفاده شود.
- کاهش مصرف غذاهای بسیار شیرین ، کیک ، بیسکوئیت ،‌ شیرینی و آبنبات
- به منظور كاهش دريافت نمك يا سديم از چاشنيها، ادويه‌ها و سسهاي كم سديم و يا سبزيجات استفاده كنيد.
- آب و ساير نوشيدنيهاي بدون كافئين و بدون الكل مصرف شود.
- مصرف مناسب و به اندازه ویتامینهای لازم مانند ویتامین های c و e و گروه b و املاح معدنی چون منگنز ، منیزیم ، مولیبدن ، سلنیم و روی نیز در حفظ سلامتی این بیماران ضروری می‌باشد.البته مصرف زیاد و نابجای ویتامینهایی مانند ویتامین a می‌تواند خطرناک باشد.
- غذاهای حیوانی بهتر است کمتر مصرف شوند و در صورت خوردن آنهاکم چربی یا بدون چربی مصرف گردند.
- از خوردن سوسیس و کالباس که مقادیر زیادی چربی دارند، خودداری شود.
- تا حد امکان مواد غذایی کنسروشده از برنامه غذایی حذف شود.
- فعاليت فيزيكي و دريافت كالري با هم متناسب باشد. ورزش ابتدا با ميزان كم و به صورت كوتاه مدت شروع شده و به تدریج ميزان و مدت آن افزايش یابد.

بنابراين بهترين توصيه براي مبتلايان به ms داشتن رژيم غذایی كم چرب كه محتوي غلات، ميوه‌ها و سبزيجات متنوع و مواد غذايي حاوی پروتئين بالا است.
 تشکر شده توسط : najva , ساغر
#10
تغذیه در بیماری ام اس

برای هر فرد چه سالم و چه بیمار داشتن یک تغذیه سالم ضروری است .ابتدا بایدبدانیم که تغذیه سالم به چه معنا است .تغذیه سالم یعنی رژیم غذایی که موارد زیردرآن رعایت شده باشد.

۱- تنوع غذایی در رژیم غذایی روزانه وجود داشته باشد

۲- در استفاده از هیچ ماده غذایی افراط و تفریط نشود و میانه روی در مصرف مواد مغذی حفظ شود

۳- در مصرف چربی ها و شیرینی ها صرفه جویی شود

۴- روزانه از مواد غذایی به ترتیب زیر استفاده شود

۱۱-۶ سهم از گروه نان و غلات

۵-۳ سهم از گروه سبزیها

۴-۲ سهم از گروه میوه ها

۳-۲ سهم از گروه لبنیات

۳-۲ سهم از گروه گوشت ، تخم مرغ و حبوبات

استفاده از یک رژیم غذایی سالم و صحیح در بیماران مبتلاء به ام اس از سایر افراد اهمیت بیشتری دارد. مطالعات نشان داده است که رژیم غذایی مناسب به ویژه اگر در مراحل ابتدائی بیماری شروع شود باعث کند شدن سیر بیماری و کاهش میزان ناتوانی کلی در دراز مدت می شود. همچنین این بیماران به علت کم تحرکی ناشی از بیماری و استفاده از کورتن مستعدپوکی استخوان هستند و با یک رژیم غذایی مناسب میتوان از پوکی استخوان جلوگیری نمود . تحقیقات حاکی از این واقعیت است که اکثر بیماران ام اس طی بیماری دچار کاهش یا افزایش غیر طبیعی وزن می شوند که هر دوی این حالات بر روی وضعیت بیمار اثر منفی دارد. با پیروی از تغذیه صحیح می توان وزن بیمار را درحد مطلوب حفظ کرد. دیگر اینکه تغذیه سالم از دو عارضه شایع و مهم ام اس یعنی یبوست و عفونت های ادراری پیشگیری می کند. از سوی دیگر با تغذیه سالم می توان عوارض داروهای مصرفی متعددی را که بیماران ناگزیر از مصرف آن هستند ، به حداقل رساند . بنابراین ناگفته پیداست که تغذیه هرچند در سایر افراد از ارزش و اهمیت خاصی برخوردار است ، در بیماران ام اس ارزش آن صد چندان بیشتر است .

حال باید دید که برقراری یک رژیم غذایی سالم که در عین حال نیازهای خاص تغذیه ای بیماران ام اس درآن لحاظ شده باشد به چه شکل میسر است در این قسمت به ترتیب به بررسی گروههای مختلف غذایی می پردازیم و از آنجا که بیشترین مواد غذایی دریافتی در رژیم غذایی ایرانیان را گروه نان و غلات تشکیل می دهد ، از این گروه غذایی شروع می کنیم .

الف) گروه نان و غلات

هر سهم از گروه نان و غلات شامل یکی از موارد زیر است :

۳۰ گرم نان که تقریباً معادل یک کف دست نان است . یا یک سوم برنج پخته ، یا نصف لیوان ماکارونی پخته ، یا نصف لیوان بلغور یا جو پخته ، یا یک سیب زمینی کوچک پخته

بسته به اندازه جثه بدن و میزان فعالیت بدنی ، باید روزانه ۶ الی ۱۱ سهم از این گروه استفاده شود .در بیماران ام اس چه نکاتی باید مورد توجه قرار گیرد:

۱- بهتر است از غلات کامل و سبوسدار مانند نانهای سنگک ، نان جو و نانهای سبوسدار استفاده شود چراکه استفاده از غلات کامل به دلیل داشتن فیبرو الیاف غذایی نه تنها به کنترل وزن کمک می کند بلکه مانع یبوست می شود و دارای ویتامین های گروه ب نیز هست .

۲-انواع غلات به ویژه ذرت به علت اسیدی کردن ادرار به پیشگیری از عفونت های ادراری کمک می کند .

۳-گاهی اوقات بعضی از بیماران به پروتئین موجود در گندم و جو حساسیت نشان می دهند در این صورت بهتراست از سایر انواع غلات مانند برنج و ذرت استفاده شود . علائم حساسیت به پروتئین گندم و جو بیشتر به شکل عوارض گوارشی بروز می کند اما ممکن است علائم دیگر نیز دیده شود.

ب) گروه سبزی

هر سهم سبزیجات شامل یکی از موارد زیر است : ۱ لیوان سبزی خام خرد شده ( مثل هویج ، کاهو ،کلم و گوجه فرنگی )

یا نصف فنجان سبزی پخته ( مثل کدو ، لوبیاسبز،قارچ و شغلم )

در بیماران ام اس رعایت نکات زیر درمورد سبزیجات بسیار مهم است :

۱-مصرف ۵ سهم سبزیجات تازه در روز پیشنهاد می شود . سبزی تازه به نوع پخته ارجحیت دارد چرا که به علت داشتن ویتامین های آنتی اکسیدان باعث کند شدن سیر بیماری می شود ( جعفری ، فلفل دلمه ، فلفل سبزو ...)

۲-از انواع سبزیجات به تنوع استفاده کنید . مصرف انواع مختلف سبزیجات باعث می شود که مقادیر مناسبی املاح که هم در حفظ سلامتی و هم در کند شدن سیر بیماری نقش دارند ، به بدن برسد.

۳- سبزی ها های دارای برگ سبز تیره مانند اسفناج را در رژیم غذایی خود گنجانید.

۴-سبزی سرخ شده ، پخته ،منجمد یا کنسرو شده دارای ویتامین و املاح کمی است . همچنین سبزیجات کنسرو شده دارای سدیم زیاد هستند و به ویژه در زمان استفاده از کورتن نباید مصرف شوند.

۵-اگر به علت مشکلات گوارشی ناگزیر از مصرف سبزیجات پخته هستید ، سبزی را با آب کم و در ظروف در بسته بپزید و آب پخت را هم مصرف کنید.

۶-انواع سبزی ها به علت داشتن فیبر و مایعات از یبوست پیشگیری می کند .

۷- مصرف مرتب سبزیجات به کنترل وزن کمک می کند .

۸-جالب است بدانید که سبزی ها مقدار بسیار کمی چربی دارند ! و چربی سبزی ها از نوع بسیار مفید است.

ج) گروه میوه ها

یک سهم از میوه ها شامل یکی از موارد زیر است :

یک عدد میوه متوسط مثل سیب یا پرتغال یا یک برش هندوانه یا خربزه یا نصف لیوان میوه های کوچک مثل گیلاس یا نصف لیوان آبمیوه یا کمپوت یا یک چهارم لیوان انواع برگه ها در بیماران ام اس نکات قابل توجه در مورد میوه ها از این قرار است .

۱-مصرف ۴ سهم میوه تازه در روز توصیه می شود.

۲-میوه ها مانند سبزی ها به علت داشتن فیبرو مایعات مانع یبوست می شوند.

۳-میوه های تازه مانند سبزی ها به علت داشتن ویتامین های آنتی اکسیدان باعث کند شدن سیر بیماری می گردند.

۴-مصرف میوه ها مانند سبزی ها به کنترل وزن کمک می کند

۵-در میان میوه ها ، انواع آلو به علت اسیدی کردن ادرار به پیشگیری از عفونت های ادراری کمک می کنند

۶-در زمان استفاده از کورتن کمپوت ها به علت داشتن قند زیاد و مواد نگهدارنده حاوی سدیم پیشنهاد نمی شوند.

۷-سعی کنید در مصرف میوه ها تنوع داشته باشید و از انواع مختلف میوه ها به تناوب استفاده کنید.

۸-میوه تازه از میوه پخته یا برگه یا آبمیوه مفید تر است .

د) گروه لبنیات

هرسهم لبنیات شامل: یک لیوان شیر یا سه چهارم لیوان ماست یا یک قوطی کبریت پنیر به خاطر داشته باشید که لبنیات شامل شیر،ماست،پنیر، کشک و دوغ است و کره جزء گروه لبنیات طبقه بندی نمی شود

د) گروه لبنیات
هر سهم لبنیات شامل: یک لیوان شیر یا سه چهارم لیوان ماست یا یک قوطی کبریت پنیر به خاطر داشته باشید که لبنیات شامل شیر، ماست، پنیر، کشک و دوغ است و کره جزء گروه لبنیات طبقه بندی نمی شود.

۱-لبنیات منبع خوب پروتئین ،کلسیم و بعضی مواد معدنی هستند ازآنجا که بیماران ام اس به علت کم تحرکی و مصرف کورتن مستعد پوکی استخوان هستند ، مصرف حداقل ۳ سهم لبنیات برای آنان توصیه می شود

۲-چربی موجود در لبنیات از نوع چربی های حیوانی و اشباع شده است که برای بیماران ام اس مناسب نیست بنابراین توصیه می شود که این بیماران حتما از لبنیات کم چربی استفاده کنند

ه) گروه گوشتها

هر سهم گوشت شامل یکی از موارد زیر است

یک قطعه ۱ در ۴در ۵ سانتیمتر گوشت قرمز بی چربی یا نصف ران یا ثلث سینه مرغ یا یک قطعه ۱ در ۳ در ۵ سانتیمتر ماهی یا یک عدد تخم مرغ یا نصف لیوان حبوبات پخته در بیماران ام اس

۱-برخی تحقیقات نشان داده است که چربی گوشت قرمز باعث تشدید حملات بیماری می شود ،بنابراین بهتر است از گوشت قرمز کم چربی و یا بی چربی استفاده کنید

۲-در صورتیکه از گوشت مرغ استفاده می کنید پوست مرغ را جدا کرده و دور بریزید.

۳-پژوهشها حاکی ازآن است که چربی موجود در بدن ماهی باعث کند شدن سیر بیماری می شود ،بنابراین حداقل هفته ای ۲ بار و هر بار ۹۰ -۶۰ گرم از ماهی های غیر پرورشی به شکل آبپز یا بخارپز استفاده کنید . ماهی کنسرو شده ،سرخ شده و ماهی پرورشی توصیه نمی شود.

۴-سویا و سایر انواع حبوبات از منابع خوب پروتئین هستند و به علت محتوای چربی کمتر ، املاح معدنی فیبرواسیدهای آمینه مفید برای بیماران ام اس پیشنهاد می شود بنابراین سعی کنید از حبوبات مختلف مانند سویا ،عدس ،لوبیا و ... بیشتر استفاده کنید

و) گروه چربی ها

چربیهای اشباع یا جامد شامل

کره ، خامه پنیرخامه ای ،پوست مرغ، چربی گوشت دنبه ، روغن حیوانی ، روغن نباتی جامد ، روغن نارگیل و کاکائو است . اکثر انواع شیرینی ها هم با روغن نباتی جامد تهیه می شوند . مصرف این گروه از چربی ها باید در همه افراد محدود شود.

چربیهای مایع شامل

روغن کانولا ،روغن زیتون ،هسته انگور ،ذرت آفتابگردان و گردو است و به همه افراد توصیه می شود که به جای چربیهای جامد از این گروه استفاده کنند

ازآنجا که چربی پنهان داخل تمام مواد غذایی حتی نان و سبزی و میوه و ... وجود دارد با مصرف هر نوع ماده غذایی ناگزیر مقداری چربی نیز دریافت می کنیم .در بیماران ام اس مهم ترین گروهی از غذایی که باید مورد توجه خاص قرارگیرند چربی ها هستند

۱- پژوهشها نشان می دهند که چربی های جامد و به ویژه حیوانی باعث تشدید بیماری می شود .بنابراین از چربی گوشت و مرغ ،کره خامه و دنبه و ... کمتر استفاده نمائید.

۲- تحقیقات نشان می دهد که رژیم غذایی کم چربی ( کمتر از ۳۰ گرم در روز ) باعث کند شدن سیر بیماری می گردد . بنابراین پیروی از یک رژیم غذایی کم چربی در بیماران ام اس بسیار مهم است . جالب است بدانید یک قاشق غذاخوری پرروغن جامد معادل ۳۰ گرم چربی است و یک قاشق غذاخوری روغن مایع هم حاوی ۶ گرم چربی است . برای داشتن یک رژیم غذایی کم چربی به جای غذاهای سرخ شده بیشتر از غذاهای آبپز یا بخارپز استفاده کنید. از لبنیات و گوشتهای کم چربی استفاده کنید امعاء و احشاء مانند مغز و دل و قلوه و همچنین دسرهای چرب که دارای خامه یا کره هستند را مصرف نکنید

۳-ازآنجا که دریافت چربی برای تامین اسیدهای چرب ضروری و ویتامین محلول در چربی لازم است باید این بیماران برای تامین اسیدهای چرب مورد نیاز از روغن های مایع گیاعی استفاده کنند بدین صورت که برای طبخ غذا از روغن های گیاهی استفاده کنندبدین صورت که برای طبخ غذا از روغن های گیاهی مایع استفاده شود ،به جای سرخ کردن ،غذا را آبپز نموده و در انتهای پخت مقدار اندکی روغن مایع مایع اضافه نمائید.

۴-مطالعات ثابت کرده اند که چربی های حاوی اسیدهای چرب امگا -۳ باعث تخفیف بیماری ام اس می شوند .این اسیدهای چرب در روغن ماهی و سبزیجات و بعضی انواع آجیل مانند گردو وجود دارد. مصرف ۳ عدد گردو در روز ،ماهی و سبزی توصیه می شود.

۵-همچنین چربی ماهی دارای ویتامین د می باشد که در بیماری ام اس باعث تخفیف شدت بیماری و جلوگیری از پوکی استخوان می شود .





برگرفته از مجله پیام ام اس شماره ۱۴

دکتر مینو محمدشیرازی

انیستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور
من آنچه را آرزو نمیکنم آرزو میکنم! واز آن چیزی دوری میکنم که ندارم. من نه میتوانم هیچ باشم نه همه چیز<من پل گذر میان آنی که ندارم وآنی که نمیخواهم هستم>
 تشکر شده توسط : najva , طلایه , ZAKER , Farzane , هانیه
  


موضوع های مرتبط با این موضوع...
موضوع: نویسنده پاسخ: بازدید: آخرین ارسال
  دانستنی های MRI Prime 0 11,531 2012/02/04, 08:02 PM
آخرین ارسال: Prime
  زندگی زناشویی با ام اس از نگاه کارشناس تغذیه (مختصر) Sina 29 18,789 2010/02/26, 02:34 PM
آخرین ارسال: zaynab
  باز هم تغذیه از نگاهی دیگر برای زندگی با ام اس Sina 12 9,193 2010/01/03, 04:04 PM
آخرین ارسال: nazaninn
  همه چیز داریم از یوگا گرفته تا تغذیه .. aztab 0 2,731 2009/12/14, 03:36 PM
آخرین ارسال: aztab



کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع:
2 مهمان

علت بوجود آمدن بیماری ام اس چیست