2013/06/11, 12:39 PM
قدس آنلاین از پایتخت ام اس ایران گزارش می دهد؛
آب اصفهان و برنج لنجان عامل بروز MS /بوعلی سینای ' اماس' در نصف جهان کیست؟
قدس آنلاین:راضیه کشاورز - اماس بیماری است که در آن به تدریج بسیاری از عصبهای موجود در مغز و نخاع، غلاف میلین خود را از دست میدهند و دستگاه ایمنی بدن فرد پادتنهایی را بر ضد بافتهای خودش تولید میکند .
به گزارش قدس آنلاین از اصفهان،به نظر میرسد بیماری اماس در اثر عواملی مانند عفونت ویروسی در دوران کودکی در افراد دارای استعداد ژنتیکی ایجاد میشود و همچنین شواهد موجود حکایت از آن دارد که ممکن است بیماری در ارتباط با مصرف بعضی چربیهای رژیم غذایی به وجود میآیند، اما عامل برانگیزاننده مشخصی در این زمینه شناسایی نشده است.
میزان آسیب های این بیماری، بستگی به زمینه و علل بروز آن دارد، به طوری که ممکن است یک نفر در مدت سه ماه علیل شود و یک نفر ممکن است 10 تا 20 سال مبتلا به این بیماری باشد اما هیچگونه مشکل حرکتی ، گفتاری و تشنجی نداشته باشد.
بحث های بسیاری بر سر منشاء این بیماری میان کارشناسان و متخصصان وجود دارد اما پس از سال ها مطالعات تخصصی و کارشناسی آنها می توان گفت، منشا عوامل محیطی در شیوع و گسترش این بیماری غیرقابل انکار است.
ایران در ابتلا به بیماری ام اس جزو ده کشور اول دنیاست؛ آمار بیماران ام.اس در استان اصفهان به طور میانگین 60 نفر در هر 100 هزار نفر است که از میانگین جهانی نیز بیشتر است.
طی سالهای گذشته، تشکیل پرونده های فراوان بیماران ام.اس در بیمارستان های اصفهان و مقایسه آن با آمارهای کشور موجب شده اصفهان پایتخت بیماری ام اس در ایران نامیده شود.
آمار مبتلایان به ام اس در ساکنان شهرهای مناطق غرب اصفهان، در مجاورت رودخانه و صنایع بزرگ ، از دیگر نقاط اصفهان بیشتر است.
به اعتقاد برخی از کارشناسان، تخلیه پساب های شیمیایی صنایع در زاینده رود و آلودگی هوا درپی استفاده نکردن صنایع از فیلترهای مناسب در شیوع بیماری ام.اس در این مناطق مؤثر است.
در همین زمینه عضو انجمن بیماری اماس اصفهان پیرامون اینکه چرا اصفهان از نظر بیماری اماس نخستین رتبه در کشور را داراست و آیا آب اصفهان در این زمینه دخالت دارد، می گوید: اصفهان نخستین رتبه اماس در کشور را به خود اختصاص داده و طی تحقیقات به عمل آمده به دلیل اینکه در این بیماری عامل برانگیزاننده مشخصی شناسایی نشده ، آب اصفهان و برنج لنجان در بیماری اماس هیچ نقشی ندارد.
مسعود اعتمادیفر می افزاید: بیماری اماس در زنان سه برابر مردان است و به طور معمول این بیماری از سن 20 تا 30 سالگی و در مردان کمی دیرتر از زنان آغاز میشود، اما احتمال مبتلا شدن به آن در هر سنی ممکن است.
عضو انجمن بیماری اماس اصفهان در مورد احتمال ارثی بودن این بیماری بیان می کند: اماس بیماری ارثی نیست، اما ژنتیک میتواند در تعیین استعداد فرد نسبت به ابتلا به بیماری مزبور نقش داشته باشد و احتمال ابتلا به اماس در بستگان فرد مبتلا بیش از سایر افراد است و این احتمال به ویژه در خواهر، برادر، والدین و کودکان بیمار وجود دارد.
ممکن است استرس شدید از عوامل خطر بروز بیماری اماس باشد، هر چند شواهد موجود برای اثبات این موضوع ضعیف است، اما به عنوان مثال پدر و مادری که به طور غیر منتظره فرزند خود را از دست دادهاند احتمال بروز اماس بیشتر است.
اعتمادیفر در مورد نشانههای این بیماری ادامه داد: نشانههای این بیماری بسیار متغیر است و به محل و شدت ضایعات موجود در داخل دستگاه عصبی بستگی دارد، اما از بین رفتن حس، التهاب عصب بینایی، ضعف، گزگز اندامها، دوبینی، عدم هماهنگی عضلات، سرگیجه، حملههای ناگهانی، نشانههای مربوط به مثانه و به زمین افتادن از نشانههای شایع در این بیماری است.
به گفته وی افسردگی در 50 تا 60 درصد بیماران مبتلا به اماس ایجاد میشود و ممکن است واکنشهایی مانند خودکشی را به همراه داشته باشد و بنا بر تحقیقات خودکشی در بیماران اماس بیشتر از افراد هم سن غیر مبتلا است.
پزشکان با بیماران هم صدا شده اند!
البته حساسیت افراد بیشتر به این دلیل است که هزینه درمانی بیماری ام اس افزایش یافته ، به طوری که برخی از افراد برای درمان خود ناچار هستند ماهانه تا 11 میلیون تومان هزینه دارو را پرداخت کنند؛ هزینه ای که هر کسی از عهده آن بر نمی آید و گاهی افراد از درمان صرف نظر کرده و تبعات سوء آن را بر می گزینند.
در این مقطع زمانی ،گرانی قیمت داروهای ام اس فریاد بیماران مبتلا به این بیماری را برانگیخته است، اگر تا دیروز تنها بیماران مبتلا به ام. اس انتقاد میکردند امروزه پزشکان نیز با بیماران هم صدا شدند.
یکی از متخصصان مغز و اعصاب در تشریح کمبود داروی ربیف وارداتی برای بیماران ام.اس می گوید : متاسفانه از اواخر سال گذشته تعرفههای این دارو را حذف کردند و بیماران مجبور هستند برای تهیه این دارو تا 6 میلیون ریال هزینه بپردازند.
دکتر بانکی با اظهار نگرانی از اینکه هر بیمار برای هر وعده این دارو باید 6 میلیون ریال پرداخت کند، ادامه می دهد: در حال حاضر نیز داروی ربیف (rebif) وارداتی به سختی یافت میشود و به دلیل قیمت بالای آن بسیاری از بیماران توانایی تهیه این دارو را ندارند؛ البته داروی معادل ربیف وارداتی برای بیماران «اماس» در داخل کشور تولید میشود و این دارو را بیماران میتوانند از داروخانهها تهیه کنند ولی مانند بسیاری از داروهای دیگر در زمینه کیفیت داروی وارداتی با تولیدات داخلی مباحثی مطرح است.
هزار و 700 اصفهانی به دلیل آلودگیهای صنعتی ام اس گرفتهاند
نگرانی ها در استان اصفهان در مورد ابتلای جوانان بین 18 تا 25 سال این شهر به بیماری ام اس به اوج رسیده است.متخصصان پزشکی اعتقاد دارند، آلودگی های محیطی مهمترین دلیل ابتلای اهالی این شهر به ام اس است.
در اصفهان که آلوده ترین شهر صنعتی ایران است و از نظر غلظت مواد توکسیک و خطرناک در آب، خاک و هوا رتبه بالائی را در کشور دارد نیز به همین منوال است و بیماری در شهرهایی که در حاشیه زاینده رود و مجاور کارخانجات آلوده کننده می باشند، شیوع بیشتری دارد.
رئیس انجمن ام اس اصفهان در این مورد می گوید: به نظر می رسد این آلودگی های صنعتی و مواد سمی موجود در آب و هوا در طی سالهای اخیر منجر به بروز تغییرات ژنتیکی متعددی گردیده اند و با تاثیر مستقیم بر روی سیستم ایمنی و تغییر عملکرد سلولهای ایمنی به تدریج زمینه را برای بروز ام. اس در یک فرد آماده نموده اند.
آلودگی های صنعتی در یک جامعه فاجعه ای عظیم است، چرا که همه افراد از کوچک و بزرگ در معرض مستقیم این مواد صنعتی هستند و نقش آسیب رساننده آنها به بافت های بدن خصوصا سیستم عصبی و نیز تغییرات ژنتیکی کاملا اثبات شده است. این تغییرات ژنتیکی ممکن است در سالهای بعد و نسل های آینده نیز خطرزا باشد. بنابراین باید تمامی افراد جامعه خصوصا مسوولین ذی ربط در کاهش این آلودگی ها کوشا باشند.
این اتفاق در شرایطی رخ می دهد که به گفته عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات پرفسور ترابینژاد دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، نظارت های اداره حفاظت از محیط زیست در استان اصفهان به شدت اوج گرفته و تلاش می شود فعالیت صنایع آلاینده متوقف شود.
شهریار ادیبی اظهار می کند: با توجه به اینکه مکانیسم ایجاد بیماری ام اس در بدن کند و ملایم است به همین منظور احتمال وجود عامل بیماریزا در مواد غذایی که در سال کمتر از دیگر مواد مصرف میکنیم، بیشتر است.
وی تاکید می کند: برنج لنجان از مواد غذایی است که در طول سال بسیار زیاد توسط افراد مصرف میشود به همین خاطر احتمال اینکه عامل بیماریزا در برنج باشد را رد میکنم.
این عضو اتاق اصفهان تصریح کرد: در زمینه استعداد ژنتیکی تاکنون خیلی بحث شده است اما هنوز به نتیجه قطعی نرسیدیم که باید در این بین به دنبال خط وسط بیماری و یافتن علت آن باشیم.
چرا نگرانی؟
بیماری ام اس امروزه به یک بحث اساسی تبدیل شده است، این بیماری را باید از سه جنبه استعداد ژنتیکی، عامل بیماریزا و درمان مورد بررسی قرار داد.
به نظر می رسد که آمار مبتلایان به ام. اس هر روز افزایش پیدا می کند. آمار بیماران ام.اس این استان به طور میانگین، 60 نفر در هر 100 هزار نفر است که از میانگین جهانی نیز بیشتر است.
عضو انجمن بیماری اماس اصفهان با ابراز تاسف از افزایش روزافزون جمعیت بیماران ام.اس در اصفهان بیان می کند: عادی نشان دادن این موضوع و برابر دانستن شمار مبتلایان ام.اس اصفهان با استانهای دیگر از جمله سیستان و بلوچستان با 300 بیمار ام.اس و شهرکرد با 500 بیمار از سوی برخی مسئولان قابل قبول نیست.
وجود همین آمار موجب شده که بسیاری ایران را جز ده کشور اول جهان در رشد ام اس بدانند ؛ جالب اینجاست که در کل دنیا شهر مبارکه رتبه نخست ابتلا به ام اس را به خود اختصاص داده است که مهمترین دلیل رشد آمار بیماری ام. اس وجود آلایندههای ناشی از فعالیت واحدهای صنعتی سرتاسر شهرستان مبارکه است که مسؤولان باید برای کاهش این مشکلات چارهای بیندیشند.
کد خبر: 129555
1392/3/21
اے دنیا کے مسافر منزل تیری قبرھیں اے کر رھا ھیں جو تو دو دن کا یہ سفرھیں موت ھیں تیرا ان دیکھا ساتھی آچانگ تجھے نگل لے گا:ای مسافر دنیا خونه ی توقبر است ای که هرکاری میکنی سفر دو روزه هست مرگ رفیق ندیده ی تو است یکهو نفست رو می گیره