2013/01/14, 12:41 PM
دوشنبه 25 دي 1391 - ساعت 12:06
در باره بيماري ام اس
اصلاح و بهبود كيفيت زندگي در مثلثي تعريف ميشود كه توجه به نوع تغذيه در هر وعده غذايي يكي از گوشههاي آن است؛ تغذيهاي كه بر محور تعادل، تنوع و تناسب تعريف شود.
به بيان ديگر سلامت يك بيمار اماسي نيز ميتواند به طور غيرمستقيم به تغذيه سالم و متعادل بستگي داشته باشد. گرچه اطلاعات علمي در ارتباط با اثرات تغذيهاي مواد غذايي و مكملهاي ويتاميني بر بيماران اماسي بسيار محدود است.
با اين حال دكتر كوروش جعفريان، متخصص تغذيه و رژيمدرماني در گفتوگو با «جامجم» ميگويد: مهمترين نكته درخصوص تغذيه بيماران اماسي، حفظ وزنشان در حد متعادل است. پس مبتلايان به اماس بايد داشتن وزن مناسب را به عنوان يك هدف هميشه مد نظر داشته باشند. به بيان ديگر برنامه غذايي متعادل و حاوي گروههاي غذايي اصلي و تاكيد بر مصرف چربيهاي غيراشباع، آنتياكسيدانها و مكملهاي ويتاميني ميتواند در حفظ روند تعادل و تناسب در زندگي اين بيماران موثر باشد. اما اين متخصص تغذيه تاكيد ميكند متوسل شدن به داروهاي گياهي و طب سنتي به بيماران اماسي توصيه نميشود. چرا كه در مورد اثر بخشي اين نوع درمانها و حتي رژيمهاي خاص تحقيقات علمي و مستندي وجود ندارد.
مصرف روزانه چربي اشباع؛ كمتر از 15 گرم
داشتن فعاليت فيزيكي و تغذيه مناسب به عنوان پايههاي اصلي كنترل وزن در هر فرد و نيز در بيماران اماسي بايد مد نظر قرار بگيرد.
حتي متخصصان تغذيه نيز بيش از هر چيز بر تقويت قواي عضلاني، ميزان حركت و انعطافپذيري و توان قلبي مبتلايان به اماس از طريق ورزشهاي ملايم روزانه تاكيد ميكنند. چنين فعاليتهايي نه تنها احساس خستگي ناشي از افسردگي را در اين بيماران كاهش ميدهد، بلكه عملكرد رودهها و مثانه آنها را بهبود ميبخشد.
اما دكتر جعفريان با تاكيد بر اينكه مواد غذايي پرچرب به افزايش وزن بيماران اماسي و بروز مشكلات بعدي ناشي از آن منجر ميشود، ميگويد: اين بيماران بايد دريافت چربيها بخصوص چربيهاي اشباع مانند روغن جامد، گوشت پرچرب، مارگارين، شكلات، شيريني، لبنيات پرچرب و بستني را به حداقل و روزانه به حدود 15 گرم برسانند.
اين متخصص تغذيه اضافه ميكند: اما اين بيماران ميتوانند مصرف چربيهاي غيراشباع مانند روغن سويا، زيتون، آفتابگردان، كانولا و گردو را بالاتر ببرند. بخصوص برخي تحقيقات نشان داده است مصرف غذاهاي غني از امگا 3 و امگا 6 كه در روغنهاي اشباع نشده موجود است، ميتواند در كاهش احتمال عود بيماري اماس موثر باشد.
فراموش نكنيد منبع غذايي اصلي اسيدهاي چرب اُمگا-3 ميتواند در انواع ماهي بخصوص ماهي ساردين، روغن سويا و كانولا، جوانه گندم، گردو، روغن تخم كتان، سبزيجات برگ سبز و روغن كبد ماهي باشد. اسيدهاي چرب اُمگا- 6 نيز در روغنهاي غيراشباع گياهي مانند روغن ذرت، روغن كانولا، روغن سويا، روغن بادام زميني و روغن آفتابگردان يافت ميشود.
مصرف ويتامين D ضروري است
متاسفانه 50 درصد مردم ما از كمبود ويتامين D و تبعات ناشي از آن رنج ميبرند و تحقيقات دانشمندان نيز نشان داده است كمبود اين ويتامين كه از طريق نور آفتاب و منابع غذايي تامين ميشود،شانس ابتلا به اماس را افزايش ميدهد.
از آنجا كه دريافت ويتامين D از طريق آفتاب در كشور ما با وجود آفتابخيز بودن كم است، متخصصان تغذيه در كنار ده دقيقه قرار گرفتن روزانه در معرض آفتاب بر مصرف لبنيات كمچرب وغذاهاي دريايي در بيماران اماسي همچون ديگر افراد تاكيد ميكنند. حتي برخي متخصصان بر اين باورند كه ويتامين D ميتواند مانع از ابتلا به اماس شود.
به گفته دكتر جعفريان ويتامين B12 نه تنها در خونسازي، بلكه در ساخت غلاف رشتههاي عصبي (كه در بيماري اماس آسيب ميبيند) موثر است.
وي اضافه ميكند: منبع اصلي اين ويتامين را بايد در گوشت قرمز و منابع گوشتي حيواني جستجو كرد. البته مصرف مناسب و كافي ويتامينهاي ديگر مانند ويتامينهاي A، C و E در كنار ويتامينهاي گروه B و املاح معدني مثل منگنز، منيزيم، موليبدن، سلنيم و روي نيز در حفظ سلامتي اين بيماران ضروري است اما نكته مهم آن است كه مصرف مكملها بايد تحت نظر پزشك صورت بگيرد، چراكه مصرف زياد و نابجاي برخي از ويتامينها ميتواند خطرناك باشد.
به گفته دكتر جعفريان مصرف روزانه پنج واحد از گروه سبزيجات و ميوهها ميتواند در تقويت سيستم ايمني مبتلايان به اماس موثر باشد.
وي به بيماران اماسي توصيه ميكند: از پروتئينها (تا آنجا كه ممكن است كمتر از گوشت قرمز) و فرآوردههاي لبني كمچرب استفاده كنيد. پس انواع گوشتهاي قرمز كمچرب، مرغ، ماهي، فرآوردههاي لبني بدون چربي يا كمچرب و منابع پروتئيني گياهي بهترين انتخاب است.
نكته بسيار مهم آنكه اين بيماران بايد از مصرف غذاهاي حساسيتزا مانند تخم مرغ، گندم، مغزها و غذاهاي فرآوري شده و حاوي تركيبات نگهدارنده پرهيز كنند. چون اين مواد به نوعي تهديد كننده سيستم ايمني بدن محسوب ميشود.
در باره بيماري ام اس
كنترل با تغذيه سالم
جام جم آنلاين: در اينكه اماس يك بيماري غيرقابل پيشبيني است كه بر هر فرد تأثيرات متفاوتي ميگذارد، شكي وجود ندارد، اما با وجود ابتلا به اين بيماري ناتوان كننده نيز ميتوان از طريق ارتقاي كيفيت زندگي بيمار، زمينه كنترل بيماري و پيشگيري از حاد شدن آن را فراهم آورد.اصلاح و بهبود كيفيت زندگي در مثلثي تعريف ميشود كه توجه به نوع تغذيه در هر وعده غذايي يكي از گوشههاي آن است؛ تغذيهاي كه بر محور تعادل، تنوع و تناسب تعريف شود.
به بيان ديگر سلامت يك بيمار اماسي نيز ميتواند به طور غيرمستقيم به تغذيه سالم و متعادل بستگي داشته باشد. گرچه اطلاعات علمي در ارتباط با اثرات تغذيهاي مواد غذايي و مكملهاي ويتاميني بر بيماران اماسي بسيار محدود است.
با اين حال دكتر كوروش جعفريان، متخصص تغذيه و رژيمدرماني در گفتوگو با «جامجم» ميگويد: مهمترين نكته درخصوص تغذيه بيماران اماسي، حفظ وزنشان در حد متعادل است. پس مبتلايان به اماس بايد داشتن وزن مناسب را به عنوان يك هدف هميشه مد نظر داشته باشند. به بيان ديگر برنامه غذايي متعادل و حاوي گروههاي غذايي اصلي و تاكيد بر مصرف چربيهاي غيراشباع، آنتياكسيدانها و مكملهاي ويتاميني ميتواند در حفظ روند تعادل و تناسب در زندگي اين بيماران موثر باشد. اما اين متخصص تغذيه تاكيد ميكند متوسل شدن به داروهاي گياهي و طب سنتي به بيماران اماسي توصيه نميشود. چرا كه در مورد اثر بخشي اين نوع درمانها و حتي رژيمهاي خاص تحقيقات علمي و مستندي وجود ندارد.
مصرف روزانه چربي اشباع؛ كمتر از 15 گرم
داشتن فعاليت فيزيكي و تغذيه مناسب به عنوان پايههاي اصلي كنترل وزن در هر فرد و نيز در بيماران اماسي بايد مد نظر قرار بگيرد.
حتي متخصصان تغذيه نيز بيش از هر چيز بر تقويت قواي عضلاني، ميزان حركت و انعطافپذيري و توان قلبي مبتلايان به اماس از طريق ورزشهاي ملايم روزانه تاكيد ميكنند. چنين فعاليتهايي نه تنها احساس خستگي ناشي از افسردگي را در اين بيماران كاهش ميدهد، بلكه عملكرد رودهها و مثانه آنها را بهبود ميبخشد.
اما دكتر جعفريان با تاكيد بر اينكه مواد غذايي پرچرب به افزايش وزن بيماران اماسي و بروز مشكلات بعدي ناشي از آن منجر ميشود، ميگويد: اين بيماران بايد دريافت چربيها بخصوص چربيهاي اشباع مانند روغن جامد، گوشت پرچرب، مارگارين، شكلات، شيريني، لبنيات پرچرب و بستني را به حداقل و روزانه به حدود 15 گرم برسانند.
اين متخصص تغذيه اضافه ميكند: اما اين بيماران ميتوانند مصرف چربيهاي غيراشباع مانند روغن سويا، زيتون، آفتابگردان، كانولا و گردو را بالاتر ببرند. بخصوص برخي تحقيقات نشان داده است مصرف غذاهاي غني از امگا 3 و امگا 6 كه در روغنهاي اشباع نشده موجود است، ميتواند در كاهش احتمال عود بيماري اماس موثر باشد.
فراموش نكنيد منبع غذايي اصلي اسيدهاي چرب اُمگا-3 ميتواند در انواع ماهي بخصوص ماهي ساردين، روغن سويا و كانولا، جوانه گندم، گردو، روغن تخم كتان، سبزيجات برگ سبز و روغن كبد ماهي باشد. اسيدهاي چرب اُمگا- 6 نيز در روغنهاي غيراشباع گياهي مانند روغن ذرت، روغن كانولا، روغن سويا، روغن بادام زميني و روغن آفتابگردان يافت ميشود.
مصرف ويتامين D ضروري است
متاسفانه 50 درصد مردم ما از كمبود ويتامين D و تبعات ناشي از آن رنج ميبرند و تحقيقات دانشمندان نيز نشان داده است كمبود اين ويتامين كه از طريق نور آفتاب و منابع غذايي تامين ميشود،شانس ابتلا به اماس را افزايش ميدهد.
از آنجا كه دريافت ويتامين D از طريق آفتاب در كشور ما با وجود آفتابخيز بودن كم است، متخصصان تغذيه در كنار ده دقيقه قرار گرفتن روزانه در معرض آفتاب بر مصرف لبنيات كمچرب وغذاهاي دريايي در بيماران اماسي همچون ديگر افراد تاكيد ميكنند. حتي برخي متخصصان بر اين باورند كه ويتامين D ميتواند مانع از ابتلا به اماس شود.
به گفته دكتر جعفريان ويتامين B12 نه تنها در خونسازي، بلكه در ساخت غلاف رشتههاي عصبي (كه در بيماري اماس آسيب ميبيند) موثر است.
وي اضافه ميكند: منبع اصلي اين ويتامين را بايد در گوشت قرمز و منابع گوشتي حيواني جستجو كرد. البته مصرف مناسب و كافي ويتامينهاي ديگر مانند ويتامينهاي A، C و E در كنار ويتامينهاي گروه B و املاح معدني مثل منگنز، منيزيم، موليبدن، سلنيم و روي نيز در حفظ سلامتي اين بيماران ضروري است اما نكته مهم آن است كه مصرف مكملها بايد تحت نظر پزشك صورت بگيرد، چراكه مصرف زياد و نابجاي برخي از ويتامينها ميتواند خطرناك باشد.
به گفته دكتر جعفريان مصرف روزانه پنج واحد از گروه سبزيجات و ميوهها ميتواند در تقويت سيستم ايمني مبتلايان به اماس موثر باشد.
وي به بيماران اماسي توصيه ميكند: از پروتئينها (تا آنجا كه ممكن است كمتر از گوشت قرمز) و فرآوردههاي لبني كمچرب استفاده كنيد. پس انواع گوشتهاي قرمز كمچرب، مرغ، ماهي، فرآوردههاي لبني بدون چربي يا كمچرب و منابع پروتئيني گياهي بهترين انتخاب است.
نكته بسيار مهم آنكه اين بيماران بايد از مصرف غذاهاي حساسيتزا مانند تخم مرغ، گندم، مغزها و غذاهاي فرآوري شده و حاوي تركيبات نگهدارنده پرهيز كنند. چون اين مواد به نوعي تهديد كننده سيستم ايمني بدن محسوب ميشود.
ام اس شاید مسیر را برایمان ناهموار کند، اما مانع حرکتمان نخواهد شد
![[تصویر: 1927b880db2a9f321.jpg]](http://upload.tehran98.com/upme/uploads/1927b880db2a9f321.jpg)