امتیاز موضوع:
  • 1 رأی - میانگین امیتازات : 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
هواي آلوده و پوكی استخوان تهرانی ها
#1
هواي آلوده و پوكی استخوان تهرانی ها

پوكي استخوان در تمام شهرهاي ايران كم و بيش وجود دارد اما ميزان پوكي استخوان به دليل آلودگي هوا و تابش نامناسب نور خورشيد در تهران بيشتر از شهرهاي ديگر است.

28 مهر روز جهاني پوكي استخوان است. شعار امسال روز جهاني پوكي استخوان، «توجه به سلامت ستون فقرات» در نظر گرفته شده است.

پوكي استخوان يا استئوپوروز حالتي است كه در آن استخوان شكننده شده و احتمال شكستگي با ضربات كوچك افزايش پيدا مي‌كند. پوكي استخوان از گرفتاري‌هاي شايع در جوامع بشري است كه بعد از سن 35 سالگي روند آن در انسان آغاز مي‌شود.

شكستگي‌ها به طور عمده در گردن، استخوان ران، مهره‌هاي ستون فقرات و استخوان‌هاي مچ دست حتي گاهي شكستگي‌هاي خود به خود مهره‌ها، گردن و استخوان ران هم ديده مي‌شود.

پوكي استخوان عارضه‌اي است كه با بالا رفتن سن به وجود مي‌آيد، در نتيجه از استحكام بافت و املاح استخواني كم شده و از مقاومت آن كاسته مي‌شود. استخوان انسان در دوران كودكي از خاصيت ارتجاعي برخوردار است و تحمل فشار زياد را دارد و به تدريج سفت و محكم مي‌شود، اين مسئله در سن 20 سالگي به اوج خود مي‌رسد و بين سن 20 تا 35 سالگي استحكام استخوان‌ها به همان قوت باقي مي‌ماند.

اما از اين سن به بعد به تدريج و با سرعتي كم، از تراكم استخوان‌ها كم شده و با بالارفتن سن پوك مي‌شوند. در زنان بعد از سن يائسگي به علت توقف ترشح هورمون‌هاي زنانه و نقش مهم اين هورمون‌ها در استحكام استخوان‌ها، شيوع پوكي استخوان زيادتر مي‌شود.

به طور تقريبي و با احتمال زياد همه ما در معرض پديده ناخوشايند پوكي استخوان قرار داريم. شيوع بيماري پوكي استخوان در زنان بيشتر از مردان است و شكستگي ناشي از اين بيماري در زنان 4 برابر مردان است.

حميد رضا آقايي، معاون مركز تحقيقات پوكي استخوان دانشگاه علوم پزشكي تهران در اين رابطه مي‌گويد: مصرف بيش از اندازه داروهاي كورتون باعث تسريع پوكي استخوان در افراد مي‌شود و همچنين استعمال سيگار، كمبود ويتامين D و بيماري‌هاي غدد روند بروز اين بيماري را در افراد سرعت مي‌بخشد.‌

وي معتقد است: پراكندگي اين بيماري در تمام شهرهاي ايران مشاهده شده است، اما ميزان پوكي استخوان به دليل آلودگي هواي تهران و تابش نامناسب نور خورشيد در تهران بيشترين و در بوشهر كمترين است.

آقايي مي‌افزايد: روند كاهش تراكم استخوان در مردان از سرعت كمتري نسبت به زنان برخوردار است. پس از سنين 65 تا 70 سالگي، اين روند در زنان و مردان برابر مي‌شود و ‌با افزايش سن احتمال بروز پوكي استخوان بيشتر مي‌شود.

سيد ضياءالدين مظهري، متخصص تغذيه در اين رابطه مي‌گويد: كلسيم يكي از مواد معدني بسيار ضروري براي بدن است كه در پيشگيري از پوكي استخوان در تمام سنين مؤثر است و يكي از عوامل بازدارنده شكستگي سر استخوان ران و ترك خوردن يا شكستگي لگن در سنين بعد از يائسگي زنان است.

وي مي‌افزايد: مهمترين منابع غذايي تأمين‌كننده كلسيم شير و فرآورده‌هاي شيري است. به طور مثال، يك ليوان شير، ماست يا كفير حاوي 240 ميلي‌گرم كلسيم است.

اين متخصص تغذيه معتقد است: مقدار نياز روزانه به كلسيم بستگي به سن، جنس، رنگ پوست و شرايط محيطي دارد و در افراد مختلف، متفاوت است ولي به طور متوسط، نوزادان 400 ميلي‌گرم، نوجوانان، جوانان و ميانسالان، 1200 ميلي‌گرم و زنان حامله و شيرده حتي تا 20هزار ميلي‌گرم (2 گرم) بايد به طور روزانه كلسيم دريافت كنند.

مظهري مي‌گويد: دريافت كلسيم و ساير مواد مغذي مورد نياز و انجام ورزش‌هاي مناسب با سن و تحركات بدني همراه با وارد كردن فشار بر استخوان‌ها موجب مستحكم‌تر شدن استخوان‌هاي بلند و همچنين لگن به بهترين وجه مي‌شود.

وي مي‌افزايد: از سن 35 تا 50 سالگي خروج تدريجي قسمتي از ذخاير كلسيم استخوان‌هاي بدن آغاز مي‌شود، به خصوص در زنان 42 تا 50 ساله كه تغييراتي در روند سيكل ماهانه آنها به وجود مي‌آيد و علائم يائسگي و پيري بروز مي‌كند و به علت تغييرات هورموني، خواه ناخواه سالانه چند درصدي از تراكم استخواني آنها كاسته مي‌شود.

اين متخصص تغذيه مي‌گويد: براي تعديل و پيشگيري از سرعت كاهش تراكم استخوان‌ها استفاده از منابع حاوي كلسيم همراه با حركات و فعاليت‌هاي بدني متناسب با سن و بهره‌مندي از نور آفتاب، بسيار مهم و ضروري است.

مظهري مي‌افزايد: انجام فعاليت‌هاي ورزشي مثل دويدن، پريدن، واليبال، فوتبال و ژيمناستيك كه با تحمل وزن بدن همراهند باعث افزايش جذب كلسيم دريافتي در بدن شده و يك نوع بيمه براي حفظ تراكم استخوان ها در سنين بزرگسالي تلقي مي‌شود. شنا و دوچرخه سواري گر چه اثر كمتري در افزايش تراكم استخوان‌ها دارند. ولي به عنوان ورزش‌هاي محافظت كننده دستگاه گردش خون، عضله قلب و تقويت كننده اهميت دارند.

احمدرضا جمشيدي، فوق تخصص روماتولوژي در اين رابطه مي‌گويد: در عارضه پوكي استخوان هم اسكلت به هم مي‌خورد و هم قسمتي از بخش معدني تخريب مي‌شود. لذا استخوان شكل ظاهري خود را از دست مي‌دهد و در آن شكنندگي ايجاد مي‌شود. برخي علل ابتلا به اين عارضه علل ژنتيكي است چرا كه برخي افراد ژن گيرنده ويتامين D آنها مختل است.

وي معتقد است: عامل تأثيرگذار ديگر در پوكي استخوان مسئله ورزش و تغذيه است كه در نوع تغذيه بايد در نظر داشت املاح مختلف به خصوص كلسيم بايد در رژيم غذايي وجود داشته باشند كه متأسفانه در بهترين شرايط در رژيم غذايي ايرانيان 400 ميلي‌گرم در روز وجود دارد در حالي كه همين عدد در كشورهاي اروپايي روزانه 800 ميلي‌گرم است.

اين فوق تخصص روماتولوژي با بيان اينكه از مهمترين علل افزايش پوكي استخوان در كشور كمبود كلسيم در رژيم غذايي است خاطرنشان مي‌كند: مردم بايد هرچه بيشتر در غذاي روزانه خود از لبنيات استفاده كنند و بايد توجه داشته باشند كه شكستگي‌ها و عوارض ناشي از پوكي استخوان هزينه‌هاي چند برابري نسبت به مصرف لبنيات خواهد داشت.
چو بید بر سر ایمان خویش میلرزم ... که دل به دست کمان ابروئیست کافر کیش
 تشکر شده توسط : nazaninn , مـه ســـا , zahra62 , Morteza , شهرزاد
#2
پوکی استخوان به دونوع تقسیم می شود:
1- پوکی استخوان یا ئسگی
بیشتر درخانم های یائسه دیده میشود واین افراد بیشتر دچارشکستگی فشرده ستون مهره ومچ دست می شوند.
2 - پوکی استخوان وابسته به سن (ناشی ازپیری)
درمردان وزنان بالای 70 سال دیده می شود . این افراد بیشتر دچار شکستگی لگن وشکستگی فشرده ستون مهره می شوند.

نشانه های پوکی استخوان
درگذشته پوکی استخوان را بیماری خاموش می دانستند زیرا موذیانه وبدون سروصدا استخوان ها را تخریب می کرد وهیچ نشانه هشدار دهنده ای نداشت . سرانجام با وقوع یک شکستگی بدون علت خاص یا با یک حرکت ساده ( مثل عطسه کردن ) خود را نشان می داد درواقع پوکی استخوان قبل ازرسیدن به مراحل حاد نشانه خاصی نداشت .

اما امروزه با استفاده ازتکنولوژی های جدید ، به راحتی می توان پوکی استخوان را درمراحل اولیه وقبل ازبروز هرعارضه ای تشخیص داد و درمان کرد .زمان انجام آزمایش ها وروش آزمایش را درادامه کتاب بررسی خواهیم کرد .اما اگر بیماری به موقع تشخیص داده نشود ، نشانه های دیرهنگام زیر را به دنبال خواهد داشت :
شکستگی لگن
شکستگی مهره ها
شکستگی مچ دست
وشکستگی درنواحی دیگری مثل دنده ها که البته این شکستگی ها نادر هستند .

عوامل موثر درپوکی استخوان
همان طورکه گفتیم ازهردوزن یکی وازهرچهار مرد نیز یک مرد نیز به پوکی استخوان مبتلا می شود .اما بعضی عوامل احتمال ابتلا به این بیماری را بیشتر می کنند که عبارتند از:

1- جنسیت
شکستگی ناشی ازپوکی استخوان درزنان دوبرابر مردها است . علت این است که تراکم استخوان درزن ها کمتر است وعمرطولانی تری دارند . همچنین دردوران یائسگی مقداراستروژن آنها کم می شود که به کاهش تراکم بافت استخوان سرعت می بخشد .

2- سن
با افزایش سن ، خطر پوکی استخوان افزایش می یابد . زیرا با افزایش سن استئوکلاست ها دیگر بافت های استخوان را ترمیم نمی کنند واین باعث تسریع روند پوکی استخوان می شود.

3- نژاد
افراد سفید پوست وزرد پوست جنوب شرقی آسیا درمعرض بیشترین خطر ابتلا به پوکی استخوان قراردارند. مردان وزنان نژاد سیاه واسپانیولی درمعرض خطر کمتری هستند.

4- سابقه فامیلی
اگر والدین یا خویشاوندان مبتلا به پوکی استخوان دارید ، درمعرض خطربیشتری هستید به ویژه اگرسابقه شکستگی درخانواده وجودداشته باشد.

5- وزن بدن
هرچه وزن شما نسبت به قدتان کمترباشد احتمال پوکی استخوان بیشتراست .نسبت وزن به قد را شاخص توده بدنی می نامند .برای محاسبه توده بدنی ابتدا قدتان را به توان 2 برسانید وسپس وزنتان را برآن تقسیم کنید . (واحد قدمتر و واحد وزن کیلو گرم ) اگرشاخص توده بدنی شما کمتر از19 باشد احتمال ابتلا به پوکی استخوان درشما بیشتر است .مثلا اگر قد شما 2متر ووزن شما 80 کیلوگرم باشد ، توده بدنی شما برابراست با 20 خواهد بود ومناسب است .

6- شکستگی قبلی
اگرسابقه شکستگی استخوان بدون ضربه شدید را دارید احتمال داردکه به پوکی استخوان مبتلا باشید .

7- استعمال دخانیات
افرادی که دخانیات مصرف می کنند استخوان های ضعیف تری دارند واحتمال شکستگی استخوان درآنها بالاتر است . همچنین خانم های سیگاری دارای هورمون استروژن کمتری هستند که خطر پوکی استخوان را افزایش می دهد .

8- هورمون استروژن
هرچه دوره ترشح استروژن درزنان طولانی تر باشد ، خطر پوکی استخوان کمتراست به عنوان مثال زنانی که دوره های قاعدگی شان درسنین پایین تر آغاز می شود یا دیرتریائسه می شوند کمترمبتلا به پوکی استخوان می شوند زیرا به مدت طولانی تری ترشح استروژن داشته اند . اما قاعدگی های کم یا یائسگی قبل از45 سالگی احتمال ابتلا را بیشتر می کند.

9- اختلال تغذیه
مردان وزنان مبتلا به بی اشتهایی عصبی درمعرض خطر بیشتری برای کاهش تراکم استخوان هستند.
10- داروهای کورتیکواستروئیدی (کورتون)
مصرف طولانی مدت داروهای کورتیکواستروئیدی مانند پردنیزون ، کورتیزون ، پردنیزلون و دگزامتازون به استخوان ها آسیب می رساند . مصرف این داروها دربیماری های مزمن مانند آسم ، روماتیسم مفصلی وپسوریازیس شایع است . اگرلازم است داروهای کورتیکواستروئیدی را به مدت طولانی مصرف کنید ،پزشک شما باید تراکم استخوان شما را تحت نظر قرار داده وداروهایی به شما بدهد که ازکاهش بافت استخوان جلوگیری کند.

11- سایر داروها
مصرف طولانی داروهای ضد انعقاد مانند هپارین ، داروهای ضد سرطان مثل متوترکسایت ، برخی داروهای ضد تشنج ، دیورتیک ها (داروهای ادرار آور) وآنتی اسیدهای حاوی س یا داروهایی که برای درمان سرطان پروستات به کارمی روند ممکن است موجب ازدست دادن بافت استخوانی شود.

12- هورمون تیروئید
مقداراضافی هورمون تیروئید می تواند منجر به کاهش بافت استخوان شود.این حالت یا به علت فعالیت بیش ازحد طبیعی غده تیروئید است (هایپرتیروئیدی) یا به علت مصرف مقدار زیاد هورمون تیروئید به صورت دارو برای جبران کم کاری تیروئید .

13- سرطان پستان
زنان یائسه ای که سرطان پستان دارند بیشتر درخطر ابتلا به پوکی استخوان هستند به ویژه اگر تحت شیمی درمانی باشند.چون این داروها ترشح استروژن را مهار می کنند. این امردرمورد زنانی که توسط تاموکسیفن درمان می شودصدق نمی کند زیرا این دارو خطر شکستگی را کاهش می دهد.

14- کلسیم و ویتامین D
کلسیم مهمترین ماده معدنی به کاررفته دربافت استخوان است .ویتامین D هم در جذب کلسیم از روده ها نقش دارد . پس کمبود هریک ازاینها می تواند موجب پوکی استخوان شود.
افرادی که جراحی معده انجام داده اند یا دچار بیماری هایی مانند کرون ، سلیاک وبیماری کوشینگ هستند نمی توانند کلسیم را به خوبی جذب کنند.

15- میزان تحرک درزندگی
افرادی که علاوه برمصرف کلسیم کافی ازنظر جسمی فعال هستند بیشترین میزان تراکم استخوان را دارند .هرنوع ورزش تحمل کننده وزن بدن مفید است اما به نظر می رسد که دویدن وپریدن بیشترازبقیه ورزش ها درایجاد استخوان های سالم موثر باشند . دقت کنید که ورزش مداوم اهمیت دارد وبهتراست ازدوران کودکی آغاز شود.

16- مصرف بیش ازحد نوشابه ومواد کافئین دار
رابطه پوکی استخوان ومواد کافئین دار روشن نیست اما ممکن است کافئین درجذب کلسیم اختلال ایجاد کند واثر ادرارآورآن موجب افزایش دفع موادمعدنی شود.علاوه براین ، اسید فسفریک (یک اسیدموجود درنوشابه ) می تواند ازطریق تغییر تعادل اسید دربدن باعث کاهش بافت استخوانی شود .اگر نوشابه یا مواد کافئین دارمی نوشید ، مطمئن شوید که کلسیم D را به حد کافی ازطریق غذا یا داروهای مکمل دریافت می کنید .

17- مصرف زیاد الکل
مصرف الکل یکی ازعوامل خطرزای پوکی استخوان است . مصرف مقدارزیاد الکل تشکیل استخوان را کاهش داده ودرقابلیت جذب کلسیم دربدن اختلال ایجاد می کند .

18- افسردگی
درافرادی که افسردگی شدید دارند توده استخوانی کاهش بیشتری دارد.
چه وقت باید به پزشک مراجعه کرد
درپوکی استخوان تشخیص زودهنگام اهمیت دارد ، اما سن خاصی برای بررسی ازنظر پوکی استخوان ذکرنشده است بهتر است درشرایط زیرجهت بررسی مراجعه کنید:



اگردرسن یائسگی هستید وحداقل یک عامل خطر(مثل شکستگی ) دارید.
اگربیماری ستون فقرات دارید .
اگرازداروهای نظیرپردنیزولون که موجب پوکی استخوان می شوند استفاده می کنید.
اگردیابت نوع 1 بیماری کبدی ، بیماری کلیه ، بیماری تیروئید یا سابقه خانوادگی پوکی استخوان زودهنگام دارید .اگر65 سال یا بیشتر سن دارید حتی بدون وجود بقیه علائم.
فعلا سکوت را برگزیدیم ............
 تشکر شده توسط : parastoo joon
  


موضوع های مرتبط با این موضوع...
موضوع: نویسنده پاسخ: بازدید: آخرین ارسال
  شنا دراماكن آلوده Arezu Esmaeili 0 2,166 2013/08/17, 04:00 PM
آخرین ارسال: Arezu Esmaeili
  کیف‌ زنان، آلوده‌تر از سرویس بهداشتی نازلی 0 2,233 2013/05/17, 12:26 PM
آخرین ارسال: نازلی
  نگراني از انتقال بيماري ایدز با آندوسكپي آلوده!! مهندس 0 2,679 2012/07/28, 10:57 PM
آخرین ارسال: مهندس
  تهرانیها مرغ مرده و شیر آلوده می خورند najva 2 3,235 2012/06/07, 09:02 AM
آخرین ارسال: شهرزاد
  برخی داروهای پوکی استخوان سبب بیماری التهاب چشمی می شوند. nahid 0 2,525 2012/05/04, 07:12 PM
آخرین ارسال: nahid
  نوبرانه‌هاي آلوده و خطر ابتلا به بيماري‌هاي حاد عفوني نازلی 0 2,298 2012/04/07, 11:26 PM
آخرین ارسال: نازلی
  کمردرد بدون علت، زنگ خطری است برای پوکی استخوان نازلی 0 2,343 2011/06/21, 06:21 PM
آخرین ارسال: نازلی



کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: