مشخصات دارو
-
نام تجاری دارو : گاباپنتین، Gabapentin، نوروپنتین، NEUROPENTIN
-
نام علمی دارو : Gabapentin، گاباپنتین
-
کاربرد در ام اس : براي كنترل درد به خصوص دردهاي با منشا عصبي به كار ميرود
-
داروی جنریک :
دارد
چکیده
نوروپنتين (گاباپنتین) در دسته دارويی ضدصرع طبقهبندي میشود و همراه با سایر داروها برای کنترل نوع خاصی از تشنج در بيمارانی كه صرع دارند، تجویز میشود. پزشكان از نوروپنتين (گاباپنتین) به عنوان درمان کمکی در صرع كانونی استفاده میکنند. درمان کمکی، درمانی است که به درمان اصلی کمک میکند تا بهترین نتیجه درمانی حاصل شود.
درباره دارو
نوروپنتين (گاباپنتین) دارای کاربردهای فراوانی است و براي كنترل درد به خصوص دردهایی با منشا عصبي به كار میرود. اين دارو به صورت كپسولهاي 100، 300 و 400 میلی گرمی موجود است.
موارد مصرف
گاباپنتین یکی از داروهای پرمصرف از گروه داروهای ضد صرع میباشد .این دارو به عنوان خط اول درمان نوعی صرع به نام صرع جزئی تجویز میشود. در این بیماری حملات تشنج کوتاه مدت در اثر اختلال جریان الکتریکی سلول های یک سمت مغز رخ می دهد.از این رو علائم نیز در بخشی از بدن بروز می کند.گاباپنتین به تنهایی یا همراه با سایر داروهای ضد صرع با کاهش جریان الکتریکی غیر طبیعی سلول های مغزی جهت کاهش حملات تشنج استفاده می شود.
گاباپنتین همچنین در درمان دردهای نوروپاتیک که دردی مزمن ناشی از آسیب عصبی است نیز تجویز می شود .درد نوروپاتیک می تواند علل مختلفی مانند ام اس داشته باشد. گاباپنتین همچنین برای جلوگیری از حملات میگرن نیز تجویز می گردد.
مقدار مصرف
- دارو را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف کنید . مصرف این دارو باتوجه به وضعیت و نوع مشکل شما متفاوت می باشد.
- از آنجا که این دارو بر روی سیستم عصبی تاثیر دارد،مصرف آن باید به صورت مداوم و تحت نظر پزشک باشد.اگرچه ممکن است در چند هفته ی ابتدایی درمان احساس بهبودی در شما ایجاد نشود،با این حال درمان خودرا ادامه دهید و طبق برنامه ی منظم به پزشک خود مراجعه کنید و همچنین برای بهبود روند درمان کلیه ی مشکلات و مسائل خودرا از پزشک یا داروساز خود سوال بفرمایید .
- قطع این دارو به صورت ناگهانی و بدون نظر پزشک ،می تواند عوارض نامناسبی از جمله بروز حمله ي تشنجي برای بیمار در برداشته باشد لذا قطع اين دارو بايدبصورت تدريجي و تحت نظر پزشك انجام شود.
- ممکن است پزشک شما درمان را با مقدار داروی کم شروع کند و پس از عادت کردن بدن،مقدار داروی شمارا افزایش دهد تا احتمال بروز عوارض ناشی از دارو کمتر شود.
- این دارو با غذا تداخل خاصی ندارد و می توان آن را قبل یا بعد از غذا مصرف کرد.کپسول یا قرص را بصورت کامل با یک لیوان آب ببلعید و از بازکردن یا جویدن آن بپرهیزید.
- در صورت فراموش كردن مصرف يك نوبت دارو بلافاصله پس از يادآوری آن را مصرف كنيد مگر آنكه زمان ياد آوری به نوبت مصرف بعدی دارو نزديك باشد.در اين شرايط نوبت فراموش شده را مصرف نكنيد و نوبت بعدی را در زمان خودش مصرف كنيد اما به هيچ وجه مقدار مصرف دارو را دوبرابر نكنيد.
- در صورتی که فرم خوراکی مایع برای شما تجویز گردیده است ،مقدار مصرف در هر نوبت را با سرنگ مخصوص به طور دقیق اندازه گیری نمایید و در مورد نحوه مصرف و اندازه گیری ،با داروساز خود مشورت نمایید.
- در صورتی که همزمان با مصرف گاباپنتین از شربت های ضداسید معده و یا هرگونه دارو جهت درمان سوهاضمه استفاده می نمایید، مصرف گاباپنتین را با این دارو ها حداقل دو ساعت فاصله دهید.
عوارض جانبی
- خواب آلودگی، خستگی، سرگیجه و مشکلات بینایی مانند تاری دید از عوارض این دارو می باشد لذا تا زمانی که اثر دارو از بین نرفته از رانندگی و کارهایی که نیاز به تمرکز و احتیاط دارند خودداری نمایید .
- برای سردرد احتمالی ناشی از مصرف این دارو از داروساز خود درمورد داروی ضد درد مناسب سوال بفرمایید.
- خشکی دهان نیز از علائم مربوط به مصرف این دارو میباشد که با آدامس یا آبنبات فاقد شکر می توان آن را برطرف نمود .
- در صورت احساس تهوع ناشی از مصرف این دارو ،مصرف غذاهای سبک و ساده و پرهیز از غذاهای پرچرب و پر ادویه این مشکل را برطرف می سازد.
- تغییرات گوارشی مانند یبوست و اسهال ممکن است در اثر مصرف این دارو رخ دهد.
- در صورت یبوست یک رژیم مناسب غذایی سرشار از فیبر و مصرف مایعات به مقدار مناسب و در مورد اسهال نیز مصرف مایعات به مقدار کافی موثر می باشد.
- افزايش وزن نيز از عوارضي مي باشد كه ذهن بيماران مصرف كننده را مشغول مي كند.اما در صورت رعايت يك رژيم غذايي مناسب و داشتن فعاليت بدني متناسب با وزنتان جاي نگراني در اين مورد وجود ندارد.
- از آنجا که مصرف گاباپنتین لثه های شما را حساس می کند، لازم است در مدت درمان با این دارو بهداشت دهان و دندان را کاملاً رعایت نمایید و از مسواک نرم استفاده کنید.
- در صورت بروز علائم آنفولانزا، گرگرفتگی، افزایش فشار خون، تغییرات ناگهانی وزن، تغییرات شدید خلق و خو، مشکلات حرکتی، احساس لرزش، مشکلات خواب و تنفسی، سرفه،تغییرات لثه ها، درد عضلانی یا مفصلی،ورم پا و مچ و سایر موارد حتماً به پزشک خود مراجعه نمایید .
عوارض نادر اما مهم
- در موارد کمی مصرف گاباپنتین همراه با مواردی نظیر مشکلات خونی جدی یا اختلال در عملکرد پانکراس و کبد بوده است. با اینکه این عوارض نادر می باشند ، در صورت معده درد شدید همراه با تهوع (احتمال اختلال و التهابدر پانکراس )، لکه های قرمز پوستی ،التهاب دهان یا صورت(علائم حساسیت دارویی )،زردی پوست یا چشم(احتمال اختلال در کبد ) و خونریزی یا کبودی غیرطبیعی (احتمال مشکلات خونی ) فوراً پیش از مصرف نوبت بعدی دارو، به پزشک خود مراجعه نمایید.
- این دارو می تواند عوارض نادر اما مهمی داشته باشد که علی رغم اینکه احتمال وقوع آنها کم می باشد اما پیگیری و توجه به آنها بسیار مهم می باشد.لذا در صورت داشتن علائم سرفه همراه با گلودرد ،خشکی و التهاب چشم وبروز لکه های قرمز پوستی فوراًبه پزشک خود یا مرکز درمانی مراجعه کنید.
تداخلات دارویی
- اگر به گاباپنتين یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، به پزشک خود بگویید.
- اگر دارو، ویتامین و هرگونه محصولات دارویی گیاهی مصرف ميکنید، به پزشک خود اطلاع دهید. هردارويي راکه مصرف ميکنید، حتماً به پزشک اطلاع دهید؛ چون ممکن است نیاز باشد دوز دارو را تعدیل كند و یا از نظر عوارض جانبی شما را تحت نظر بگیرد.
نکات قابل توصیه
- در ابتدای درمان با این دارو ممکن است افکار ناراحت کننده ی شما از گذشته بیشتر شوند اما نگران نباشید. باید بدانید که این افکار ناشی از مصرف این دارو و شروع اثر بخشی آن می باشند و به مرور زمان برطرف می شوند.
بهتر است در این موارد افکار خودرا با نزدیکان و یا مشاور و پزشک خود درمیان بگذارید و آگاهانه نسبت به برطرف کردن آنها اقدام نمایید . - مصرف این دارو در دوران بارداری ممنوع است. در صورتی که قصد بارداری یا شک به بارداری دارید حتما پزشک خود را برای تغییر دارو مطلع سازید. در زمان مصرف این دارو از روشهای مناسب پیشگیری از بارداری استفاده نمایید.
- در صورت تجویز گاباپنین برای درمان بیماری صرع ممکن است تعداد یا نوع حملات تشنج کمی تغییر کند که این موارد به مرور برطرف میشوند. لازم است احتیاطات لازم را رعایت کنید و با پزشک خود در تماس باشید.
- در صورتی که رانندگی می کنید باید حواستان به زمان مصرف داروها و خواب آلودگی ناشی از آنها باشد.
برای مطالعه بیشتر
اینجا را کلیک نمایید.