فهرست داروها

Cinovex،avonex

گاباپنتین، Gabapentin، نوروپنتین، NEUROPENTIN

مبترا، زیتاکس، ریتوکسی ور

 مبترا، زیتاکس، ریتوکسی ور
مشخصات دارو

  • نام تجاری دارو : مبترا، زیتاکس، ریتوکسی ور
  • نام علمی دارو : ریتوکسی ماب Rituximab
  • کاربرد در ام اس : پیشگیری از بازگشت حملات مالتیپل اسکلروزیس (multiple sclerosis; MS) عود کننده
  • داروی جنریک : دارد
چکیده
ریتوکسی ماب یک آنتی بادی مونوکلونال نوترکیب برعلیه آنتی ژنCD20 (که در سطح لنفوسیت های B نرمال و بدخیم یافت می شود) می باشد. ریتوکسی مب از دو زنجیره سنگین حاوی 451 آمینواسید و دو زنجیره سبک حاوی 213 آمینواسید تشکیل شده است.

درباره دارو

ریتوکسیمب یک مونوکلونال آنتی بادی کایمریک (موشی -انسانی) بر علیه آنتی ژن سی دی بیستموجود بر سطح لنفوسیتهای B نرمال و بدخیم می باشد که با تکنولوژی DNA نوترکیب و با استفاده از سلول های تخمدان همستر چینی (CHO) تولید می گردد.این آنتی بادی از گروه آنتی بادی های IgG1Kappa می باشد که دارای یک قسمت متغیر موشی و یک قسمت ثابت انسانی است. این دارو از طریق ناحیه متغیر خود به آنتی ژن CD20 موجود بر سطح سلول های لنفوم غیر هوچکین متصل گردیده و از طریق مکانیزم های توکسیسیته سلولی وابسته به کمپلمان (سی دی سی) ( توکسیسیته سلولی وابسته به آنتی بادی )، مهار پرولیفراسیون، ایجاد آپوپتوز سلولی و نهایتاً افزایش حساسیت سلول های لنفوم به داروهای سیتوتوکسیک، باعث از بین رفتن سلول می گردد.

مقدار دوز مصرف ریتوکسیماب

ریتوکسیماب با استفاده از تزریق وریدی استفاده می شود. بیماران باید قبل از تزریق، استامینوفن (Tylenol) و آنتی هیستامین با دوز مناسبی دریافت کنند تا از شدت واکنش های تزریق آن کاسته شود. مقدار مصرف این دارو با توجه به شرایط بیمار و تشخیص پزشک معالج تعیین میگردد.

عوارض ریتوکسی مب

شایعترین عارضه جانبی ریتوکسی مب، تب، سختناکی (به ویژه سختناکی بافت ها یا اندام بدن) و لرز است، که در زمان مصرف اولین دوز دارو ایجاد می شود. بیش از 80٪ بیماران این عوارض جانبی را تجربه می کنند و در هر 4-7 بیمار از بین هر 10،000 بیمار که این دارو را مصرف می کنند، این علائم تشدید میشود. عوارض جانبی در دوز دوم مصرف به بیش از 40 درصد کاهش می یابد و در دوزهای بعدی به کمترین میزان خود میرسد.
سایر عوارض جانبی رایج مربوط به Rituximab عبارتند از:
حالت تهوع
کهیر
خستگی
سر درد
خارش
تنفس دشوار به دلیل انقباض ناگهانی
احساس ورم زبان یا گلو
آبریزش بینی
استفراغ
کاهش فشار خون
گر گرفتگی

پیش از مصرف ریتوکسی مب باید به چه نکاتی توجه شود

در موارد زیر از زیتاکس استفاده نکنید
• اگر تاکنون سابقه هرگونه واکنش آلرژیک به پروتئین ریتوکسیمب، پروتئینهای موشی و هر یک از مواد جانبی دارو (ذکر شده در بخش )6داشتهاید.
• اگر از یک عفونت شدید و فعال رنج میبرید.
• اگر سیستم ایمنی بدن شما تضعیف شده است.
• اگر مبتلا به نارسایی قلبی شدید یا بیماری قلبی کنترل نشده میباشید (این نکته در خصوص درمان در آرتریت روماتوئید، گرانولوماتوز پلیآنژیتیت و یا پلیآنژیتیت میکروسکوپی مطرح میباشد

تداخلات دارویی ریتوکسی مب

مشخصات کلی تداخلات:
-تشدید اثرات سرکوب‌کنندهی سیستم ایمنی
- عامل انکولوژیک سرکوب‌کننده ی سیستم ایمنی
- تشدید اثرات سرکوب‌کننده ی مغز استخوان
- عامل انکولوژیک سرکوب‌کننده ی مغز استخوان
-تشدید سمیت کلیوی

تداخلات رده X (پرهیز):
ب.ث.ژ (داخل مثانه‌ای)، بلیمومب، داروهای بیولوژیک ضد روماتیسم تعدیل کننده بیماری (DMARDs)، کلادریبین، دیپیرون، ناتالیزومب، پیمکرولیموس، تاکرولیموس (موضعی)، واکسن (زنده)

کاهش اثرات داروها توسط ریتوکسیمب:
ب.ث.ژ (داخل مثانه‌ای)، تست پوستی کوکسیدیوئید ایمیت، نیوولومب، پیدوتیمود، سیپولوسل-تی، واکسن آبله و آبله میمونی (زنده)، ترتوموتید، واکسن (زنده)، واکسن‌ (غیرفعال)

کاهش اثرات ریتوکسیمب توسط داروها:
اکیناسه

افزایش اثرات داروها توسط ریتوکسیمب:
داروهای بیولوژیک ضد روماتیسم تعدیل کننده بیماری (DMARDs)، کلوزاپین، دفریپرون، فینگولیمود، لفلونومید، ناتالیزومب، اوزانیمود، سیپونیمود، واکسن (زنده)

افزایش اثرات ریتوکسیمب توسط داروها:
بلیمومب، کلرامفنیکل (چشمی)، کلادریبین، دنوزومب، دیپیرون، اینبلیزومب، مزالامین، اوکرلیزومب، پیمکرولیموس، پرومازین، روفلومیلاست، تاکرولیموس (موضعی)، تراستوزومب

تداخل با غذا:
ذکر نشده است.

مصرف در دوران بارداری و شیردهی

اگر باردار یا شیرده میباشید یا فکر میکنید ممکن است باردار شوید و یا قصد بارداری دارید قبل از مصرف دارو با پزشک و داروساز خود مشورت نمایید. شـما بایـد در طـول درمان بـا زیتاکس و به مـدت 12ماه پس از اتمـام درمان از
روشهـای مطمئـن جلوگیـری از بـارداری اسـتفاده نمایید. زیتاکـس میتواند از سـد جفتـی عبـور نماید بـه همین سـبب مصرف زیتاکـس میبایسـت در دوران بـارداری قطـع شـود مگـر اینکـه مزایای درمـان مادر بـا زیتاکس بیشـتر از خطر
بالقـوه برای جنین باشـد. بـه دلیـل امـکان ترشـح ریتوکسـیمب در شـیر مـادر، زنانـی کـه از زیتاکـس اسـتفاده میکننـد نبایـد در طـول درمان و حتـی 12ماه پس از اتمـام آن، اقدام بـه شـیردهی نـوزاد نمایند.

منبع: aryogen
برای مطالعه بیشتر اینجا را کلیک نمایید.