2012/12/10, 01:19 PM
مادرید – یک گروه از پژوهشگران اسپانیایی می گویند موفق شده اند ژن جدیدی را کشف کنند که در بروز بیماری ˈاسکلروز چندگانهˈ موسوم به ˈام اسˈ نقش موثری دارد.
به گزارش ایرنا، بیماری ام اس نوعی اختلال خودایمنی سیستم اعصاب مرکزی است که در آن، بدن به سلولهای خود چنان آسیب می رساند که بتدریج سیستم دفاعی به سیستم مرکزی اعصاب حمله کرده و نواحی مغز و نخاع را هدف می گیرد. این روند بتدریج به ناتوانی جسمی و ادراک فرد بیمار منجر می شود. تاکنون برای این بیماری، درمانی یافت نشده است.
اکنون، یک گروه از محققان عضو شورای عالی تحقیقات علمی اسپانیا می گویند نوع ژنتیکی جدیدی را در محدوده کروموزوم 12 مرتبط با اسکلروز چندگانه یافته اند که پیش از این، با بیماری های دیگری از جمله بیماری سلیاک ، بیماری قند از نوع یک ، آرترید روماتویید و دیگر بیماری های التهابی و خود ایمنی ربط داده می شد .
در این مطالعه که روی دو هزار و 876 نفر مبتلا به این بیماری و دو هزار و 910 نفر داوطلب سالم انجام شده و نتایج آن در شماره اخیر مجله علمی ˈژورنال پزشکی ژنتیکیˈ منتشر شده است، محققان دریافتند نوع جدید ژنتیکی مذکور عملکرد ژن CYP27B1 که مسوول تولید ویتامین دی فعال در بیماران اسکلروز چند گانه است را تنظیم می کند .
ˈآنتونیو آلسیناˈ یکی از محققان این مطالعه به خبرگزاری اروپاپرس گفت: هر بار شواهد بیشتری بدست می آید که نشان می دهد کمبود یا زیادی ویتامین دی فعال ، نقش مهم و اساسی در بروز بیماری های مرتبط با سیستم ایمنی بدن دارد.
وی افزود: احتمال دارد عامل مشترک تمامی این بیماری ها ، ژن CYP27B1 باشد هرچند عوامل ژنتیکی و زیست محیطی مرتبط با ویتامین دی نیز وجود دارند که می توانند روی آن اثر داشته باشند .
محقق اسپانیایی ادامه داد: اکنون که نوع جدید ژنتیکی، مکان و اثرات آن بر روی ژن را یافته ایم می توانیم به جستجوی ملکول هایی بپردازیم که به طور مثبت یا منفی می توانند بر فعالیت تنظیم کننده آن اثر داشته باشند.
بیماری ام اس اغلب در سنینِ بینِ ۲۰ تا ۴۵ سالگی بروز می کند و در بینِ زنان شایع تر است. میزان شیوعِ آن بینِ ۲ تا ۱۵۰ نفر در هر یکصدهزار نفر است که این تعداد بسته به کشورها فرق می کند.
بنا به برخی آمارها، شمار بیماران ام اس در ایران حدود 50 هزار نفر است.
باور نکن تنهایی ات را تا یک دل و یک درد داریم