پژوهشگران ایرانی در یک قدمی کشف راز بیماری مولتیپل اسکلروزیس
نزدیک به 130 سال از معرفی "ام اس" به عنوان یک بیماری ناتوان کننده در سیستم اعصاب مرکزی می گذرد. در پس این سالها میلیونها دلار و هزاران ساعت وقت صرف جستجوی علت این بیماری شده است. نتیجه اصلی این تحقیقات تا به امروز این بوده که برای مبتلا شدن به "ام اس"، اگرچه استعداد ژنتیکی لازم است اما حداکثر تاثیر ژنها در ابتلا به آن 30% است. نژاد و خصوصیات رفتاری و روانی افراد نیز در مجموع اثری در حد 10% دارد و مابقی، یعنی حدود 60% از علت ابتلا به این بیماری ریشه در یک عامل محیطی ناشناخته دارد.
سالهاست که در جستجوی این عامل مرموز محیطی تلاش شده است. روشن شده که ارتباط خطر ابتلا به "ام اس" با محل زندگی، ماه تولد و مهاجرت، کاملا وابسته به میزان برخورد با آن عامل محیطی است.
تا کنون اگرچه عوامل محیطی مختلفی مد نظر قرار گرفته و فرضیه های زیادی مطرح شده، اما هیچ کدام از آنها توانایی پاسخ گویی به سئوالات اساسی در مورد "ام اس" را نداشته اند.
در این بین دستاورد جدید پژوهشگران ایرانی جالب توجه است.
بر اساس نتایج یک مطالعه اکولوژیک وسیع از نوع متا آنالیز که داده های 111 مکان از 24 کشور را در بر می گیرد، تغییرات میدان مغناطیسی زمین (Geomagnetic Disturbances) کلیه ویژگی های لازم برای پاسخگویی به ویژگی های اپیدمیولوژیک این بیماری را داشته و دلایل علمی و فیزیکی لازم برای توجیه رابطه "ام اس" با محل جغرافیایی سکونت، ماه تولد و مهاجرت را دارد.
این پژوهش که توسط دکتر سید آیدین ساجدی از دپارتمان نورولوژی و دکتر فهیمه عبدالهی از دپارتمان بیماریهای داخلی دانشگاه جندی شاپور انجام شده و در شماره اخیر نشریه BMC Neurology منتشر شده، نه تنها 56% از تغییرات در شیوع این بیماری را توضیح می دهد بلکه حتی توانایی بالقوه برای انجام پیش بینی در خصوص زمان و میزان حملات و تغییرات اپیدمیولوژیک "ام اس" را دارد. زیرا تغییرات میدان مغناطیسی زمین وابسته به جریان بادهای خورشیدی بوده و لذا تا حد قابل توجهی قابل پیش بینی است.
پروفسور T.K. Breus از پژوهشگران ارشد سازمان فضایی روسیه که سابقه طولانی در بررسی تاثیر عوامل خارج از جو بر سلامت انسان دارد و یکی از دو داور بررسی کننده این مقاله بوده است، در نظر کتبی خود به BMC، این مقاله را پژوهشی دانسته که نه تنها می بایست توسط پزشکان، بیوشمیست ها و اپیدمیولوژیست ها مطالعه شود بلکه برای فیزیکدان ها هم حاوی نکات قابل توجه است.
فرضیه جدید بررسی شده در این مطالعه که مرحله اولیه تایید خود را با موفقیت پشت سر گذارده است، در صورت تایید نهایی در یک مطالعه آینده نگر، افق های جدیدی در پیشگیری و درمان "ام اس" خواهد گشود.
متن کامل این پژوهش همراه با آمار دسترسی به آن و نظر داوران بررسی کننده از درگاه لینک زیر قابل دسترسی است:
[url=http://www.biomedcentral.com/1471-2377/12/100/abstract
]Geomagnetic disturbances may be environmental risk factor for multiple sclerosis: an ecological study of 111 locations in 24 countries[/url]
[quote='پژوهشگر' pid='260914' dateline='1349972663']
لینک صحیح این است:
[url]http://www.biomedcentral.com/1471-2377/12/100/abstract
[/url]
نوسانات میدان مغناطیسی زمین می تواند عامل خطر محیطی ابتلا به "ام اس" باشد