به دلیل درخواست های مکرر بینندگان آدرس فیلم آموزشی تزریق زیفرون رو براتون گذاشتیم ! ( خوب برای تازه واردا !)
فیلم آموزشی تزریق زیفرون
نکات آموزشی تزریق زیفرون با سرنگ معمولی
نکات آموزشی تزریق زیفرون با سرنگ از پیش پرشده
*************************************
مراحل آماده سازی داروی زیفرون
ابتدا یک جعبه کوچک حاوی یک عدد داروی زیفرون را از یخچال خارج کرده و به مدت حدود 30 دقیقه اجازه دهید تا به دمای محیط برسد. توجه کنید که تزریق داروی سرد باعث افزایش تحریک و درد در محل تزریق می شود. برای آماده سازی دارو یک سطح صاف و تمیز را که در پشت آن راحت هستید مانند میز آشپزخانه، میزکار و یا مطالعه انتخاب کنید.
-ابتدا دست های خود را با آب وصابون شسته و خشک کنید. دقت نمایید محل و وسایل مورد استفاده تمیز باشند و در تمامی مراحل آماده سازی و تزریق برای استریل ماندن سوزن به آن دست نزنید.
-درپوش ویال حاوی زیفرون را بردارید.
-روی در پوش لاستیکی ویال را با پد الکلی در یک جهت ضد عفونی نمایید و آن را تا زمان استفاده از ویال روی درپوش نگهدارید.
-از محکم بودن محافظ سوزن اطمینان حاصل کنید، سپس آن را به سرنگ متصل نمایید.
-آمپول حلال را به آهستگی از قسمت آبی رنگ بشکنید، سپس محافظ سوزن را از روی آن جدا نمایید و 1.2 میلی لیتر حلال را به درون سرنگ بکشید.
-دقت نمایید حجم حلال درون سرنگ 1.2 میلی لیتر باشد.
-محافظ سوزن را روی آن قرار دهید.
-بسته حاوی آداپتور را باز کنید ولی آداپتور را از بسته بندی خارج نکنید. به آداپتور دست نزنید و آن را جا به جا نکنید زیرا این کار جهت استریل نگهداشتن آداپتور الزامی است.
-پد الکلی را از روی ویال زیفرون بردارید. آداپتور را در حالیکه داخل بسته بندی است روی درپوش لاستیکی ویال قرار داده و به کمک انگشتان آن را به سمت پایین فشار دهید تا سوزن آن بطور کامل وارد سر لاستیکی ویال شده ومحکم شود. با فشاردادن مجدد آداپتور رو به پایین از قرارگرفتن صحیح آن روی درپوش لاستیکی اطمینان حاصل کنید.
-بسته بندی آداپتور را از آداپتور و ویال جدا کنید.
-سرسوزن را از سرنگ حاوی حلال جدا کنید و سپس آن را به آداپتور قرار گرفته روی ویال دارو، وصل کنید.
- تمامی حلال داخل سرنگ را به طور کامل و به آرامی داخل ویال تخلیه کنید. در طول این مدت با دست دیگر خود آداپتور را محکم و به روی ویال فشار دهید تا در هنگام تخلیه حلال از کناره های ویال نشت نکند. توجه کنید که وارد کردن سریع حلال به داخل ویال باعث ایجاد کف شده واین عمل باعث کاهش اثربخشی دارو و نیز افزایش درد در محل تزریق می شود. در صورتی که علی رغم رعایت کردن این شرایط، در داخل ویال کف تشکیل شد، نگران نشوید. در این شرایط ویال را به مدت چند دقیقه به حالت ثابت قرار داده تا کف آن به آرامی فرو نشیند.
-در حالیکه سرنگ به ویال متصل است آن را روی یک سطح صاف قرار داده به آرامی و به شکل عدد 8 حرکت دهید تا پودر داخل ویال کاملا حل شود.
• جهت جلوگیری از ایجاد کف از تکان دادن شدید و سریع ویال خودداری کنید. بعد از انحلال ، ویال حاوی محلول اینترفرون –بتا-بی با غلظت 250 میکروگرم در میلی لیتر خواهد بود و حداکثر به مدت 3 ساعت در یخچال قابل نگهداری است.
-محلول به دست آمده را بررسی کنید. محلول زیفرون باید کاملا شفاف، بی رنگ و یا کمی متمایل به زرد باشد . در صورت مشاهده کدورت، تغییر رنگ و یا ذرات معلق در محلول، از تزریق آن اجتناب کنید و برای تزریق از یک سرنگ و ویال جدید استفاده کنید.
-مجموعه ویال- آداپتور سرنگ را سر و ته کنید. به آرامی پیستون سرنگ را به عقب بکشید تا تمامی محتویات ویال وارد سرنگ شود.
-به آرامی به سرنگی که سر آن رو به بالاست ضربه بزنید تا حباب های هوا به بالای سرنگ هدایت شوند. پیستون سرنگ را با دقت فشار دهید تا حباب های هوا خارج شوند.
-با فشار ملایم روی پیستون، حجم مورد نیاز تجویز شده طبق دستور پزشک برای تزریق را تنظیم کنید. این حجم در مورد اکثریت بیماران یک میلی لیتر است. توجه به این نکته ضروری است که در مورد بیماران جدید مصرف دارو باید با حجم کمتری شروع شده و مقدار آن به آرامی افزایش یابد.
-بسته حاوی سر سوزن کوتاه را به آرامی باز کنید ولی غلاف محافظ آن را جدا نکنید.
-با دقت سرنگ را از مجموعه ویال-آداپتور جدا کنید به گونه ای که نوک سرنگ با سطوح اطراف تماس پیدا نکند.
-بلافاصله سرسوزن کوتاه با پوشش محافظ را به سرنگ متصل نمایید.
-اکنون سرنگ آماده تزریق است و بلافاصله باید تزریق شود.
درصورتی که به هر دلیلی تزریق به تاخیر افتاد، می توانید سرنگ آماده شده را حداکثر تا 3 ساعت در داخل یخچال نگهداری کرده و مجددا پس از خروج از یخچال و تامل حدود چند دقیقه جهت رسیدن به دمای محیط آن را تزریق کنید زیرا همان گونه که قبل گفته شد تزریق داروی سرد سبب افزایش درد در محل تزریق می شود.توجه به این نکته ضروری است که اگرسرنگ حاوی داروی آماده شده به مدت بیش از سه ساعت داخل یخچال بماند باید آن را به دور انداخته و از یک سرنگ و ویال جدید جهت آماده سازی و تزریق استفاده کنید.
نقاط مناسب تزریق دارو در بدن
داروی زیفرون به صورت تزریق زیر جلدی یا همان زیر پوستی تجویز می شود و8 ناحیه مختلف برای تزریق این دارو وجود دارد که عبارتند از:
-بازوها (چپ و راست)
-ران ها (چپ و راست)
-باسن ها (چپ و راست)
-اطراف شکم (چپ و راست)
بازو: کناره خارجی و پشت بازو به اندازه 15-10 سانتی متر پایین تر از شانه و15-10 سانتی متر بالاتر از آرنج
ران: ناحیه جلوی ران به فاصله 15-10 سانتی متر پایین تر از کشاله ران و 15-10 سانتی متر بالاتر از زانو و به سمت خارج خط اطوی شلوار
شکم: ناف را به عنوان نقطه مرکزی در نظر بگیرید و از آن 5 سانتی متر فاصله بگیرید. ناحیه ای به اندازه 15-10 سانتی متر عرض و 15-10 سانتی متر طول در دو طرف ناف محل مناسب تزریق در شکم است.
باسن: باسن را به 4 ناحیه تقسیم نمایید. ناحیه فوقانی و خارجی باسن جای مناسب تزریق می باشد.
نکته: هر کدام از نواحی ذکر شده به 6 قسمت تقسیم می شوند. قسمت بالا (راست و چپ)، قسمت وسط (راست و چپ) و قسمت پایین (راست و چپ) که در کل 48 ناحیه تزریق را تشکیل می دهند. تزریق به شکل چرخشی در این 48 ناحیه انجام می شود.
لازم به ذکر است که یک عدد کارت رنگی راهنمای نواحی تزریق در داخل هر بسته ازداروی زیفرون قرار گرفته است.
دانستن این نکته مهم است که جهت کاهش عوارض جانبی محل تزریق، تجویز این دارو باید به صورت چرخشی و هر یک روز در میان در یکی از این 48 ناحیه صورت گیرد. لذا در صورتی که ترتیب مراحل تزریق رعایت شود و با توجه به تزریق یک روز در میان این دارو، هر 96 روز یکبار یعنی تقریبا به فاصله 3 ماه، تزریق در یک ناحیه تکرار می شود که این امر مدت زمان کافی را جهت ترمیم پوست محل تزریق قدیمی فراهم آورده و موجب به حداقل رساندن عوارض محل تزریق می شود.
روش تزریق زیفرون
ابتدا کارت رنگی راهنمای تزریق را بر داشته و از محل تزریق قبلی خود مطمئن شوید و محل جدید را با توجه به شماره های درج شده انتخاب کرده و با یک خودکار یا مداد آن را علامت بزنید. این عمل جهت به یاد آوردن ترتیب نواحی تزریق در دفعات بعدی کمک کننده است. در صورتی که ناحیه مورد نظر از قبل متورم، قرمز و یا دچار هر گونه آسیب شده است، از تزریق در آن محل خودداری کنید و طبق جدول نقطه بعدی را جهت تزریق انتخاب کرده و علامت بزنید.
-پس از انتخاب ناحیه تزریق با توجه به جدول یاد شده، پد الکلی دوم را باز کرده و محل تزریق را با استفاده از آن و در یک جهت ضد عفونی نمایید. سپس منتظر شوید تا الکل ناحیه خشک شود.
http://www.zistdaru.ir/userimages/my%20p...nject4.jpg
-سرنگ حاوی دارو را دوباره بررسی نمایید. دارو باید کاملا شفاف و سرنگ فاقد حباب باشد. سپس درپوش محافظ آن را بردارید.
http://www.zistdaru.ir/userimages/my%20p...nject1.jpg
http://www.zistdaru.ir/userimages/my%20p...nject2.jpg
http://www.zistdaru.ir/userimages/my%20p...nject3.jpg
-پوست محل تزریق را بین دو انگشت اشاره و شست گرفته و به پوست ناحیه چین بدهید.
-سرنگ را به شکل مداد در دست گرفته و به طور کاملا عمودی و با یک حرکت سریع وارد پوست نمایید.
http://www.zistdaru.ir/userimages/my%20p...nject5.jpg
http://www.zistdaru.ir/userimages/my%20p...nject6.jpg
-سپس پوست را رها کرده و سرنگ را در جای خود ثابت نگه دارید.
http://www.zistdaru.ir/userimages/my%20p...nject7.jpg
-تزریق را به آرامی انجام دهید، بهتر است مدت تزریق حدود 5 ثانیه باشد. در صورت پدیدار شدن خون در داخل سرنگ هنگام تزریق، آن را بلافاصله خارج کرده و از یک جعبه دیگر حاوی سرنگ و داروی جدید جهت آماده سازی و تزریق استفاده کنید.
-پس از تزریق جهت جلوگیری از نشت دارو 15-10 ثانیه سوزن را در محل تزریق نگه داشته سپس آن را خارج نمایید. محل تزریق را با پنبه خشک (فاقد الکل) کمی فشار دهید و از ماساژ دادن آن و یا قرار دادن کمپرس سرد و یا گرم خودداری کنید.
-درپوش پلاستیکی سوزن را روی آن قرار دهید و با رعایت نکات ایمنی سرنگ را به دور بیاندازید.
مرکز آموزشهای شرکت زیست دارو