امتیاز موضوع:
  • 0 رأی - میانگین امیتازات : 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
بیماری توموفکتیو ام اس چیست؟
#1
سلام دوستان
ببخشید خواهش میکنم به من بگید توموفکتیو ام اس چه فرقهایی با ام اس دارد و آیا راه درمان آن فرق میکند؟
ممنونم
#2
توموفَکتیو هستش

یک نوع نادر از ام اس هستش در واقع پلاکها به نوعی عفونی هستند

و بعد از چند هفته تا چند ماه بسیار بزرگ میشوند و پیشرفت شدیدی حاصل میشه و ام ار آی این نوع ام اس شبیه بیماران سکته مغزی هستش

تنها راه کنترل این نوع ام اس هم تعویض پلاسما و Mitoxantrone هستش

ببخشید شما این نوع ام اس دارید؟
 تشکر شده توسط : ghaside , sargol , qwerty , Sina , DavidBili
#3
تومفكتيو ام اس (tumefactive multiple sclerosis ) :
تومفكتيو ام اس يا فرم شبه توموري ، وضعيتي است كه در آن سيستم عصبي مركزي فرد داراي چند ضايعه دميلينه ، با مشخصاتي متفاوت از ضايعاتي كه در فرم نرمال ام اس ديده مي شود ، است. اين مشخصات عبارتند از : اندازه بيشتر از 2 سانتيمتر ، وجود mass effect يا بزرگ شدن و پيشرفت تومور، ادم ، و يا گسترش حلقه اي(كه يك نشانه راديولوژ‍يك غير معمول در MRI هست ).
اين خصوصيات غير معمول مي تواند با ديگر بيماريها هم پوشاني داشته باشد و موجب تشخيص نادرست شود و يا براي تشخيص نياز به نمونه برداري (biopsy ) از مغز باشد.
يك بررسي توسط يك گروه تحقيقاتي نشان داد كه 6% از تمام ضايعاتي كه در MRI به صورت T2hypointense border ديده مي شوند در حقيقت ضايعات تومفكتيو ام اس هستند.

تقريبا 2 ميليون نفر در جهان دچار ام اس هستند و افراد داراي تومفكتيو ام اس 1 تا 2 نفر از 1000 نفر هستند. در ميان اين افراد زنان بيشتر از مردان در معرض اين بيماري هستند و ميانگين سني آنها 37 سال مي باشد.

تشخيص اين نوع ام اس توسط MRI و H-MRS (تغييرات بيوشيميايي مغز مانند مقدار محصولات متابوليك بافت عصبي مانند كولين و كراتين را مشخص مي نمايد) انجام مي گيرد.
تشخيص زماني دشوار مي شود كه اين بيماري علائم كلينيكي و MRIمشابه با آبسه مغزي يا تومور مغزي را نشان دهد.

منبع: wikipedia


فایل‌(های) پیوست شده
.gif   F1.medium.gif (اندازه: 136.73 KB / تعداد دفعات دریافت: 7)
هزار مرتبه بیماری از سلامت به
تو گر کنی قدمی رنجه بر عیادت من...
 تشکر شده توسط : sargol , kiana , نازلی , qwerty , nahid , MFhealth , Sina , najva , DavidBili , sayeh_r , yummy , H-tanha
#4
الهام خانم و دوستان واقعا ممنون از اطلاعاتی که دادین

من فقط در حد این میدونم که پلاک بیشتر از دو سانتی متر داره و افتراقش با تومور به سختی مشخص میشه.

لطفا اگر کسی راجع به نوع درمان هم اطلاعاتی داره بنویسه و اینکه آیا علائم ایجاد شده که شبیه علائم تومور یا آبسه مغزی هستند بهبود میابند؟

(2012/11/08, 07:40 PM)mysis نوشته است: ببخشید شما این نوع ام اس دارید؟

فکر کنم !
چون هنوز با توجه به انجام ام آر آی ها و ام آر اس های فراوان (وبا توجه به اینکه امکان بیوپسی نبوده) پزشکان محترم موفق به افتراق توموفکتیو و تومور مغزی نشده اند
 تشکر شده توسط : mysis , edarzi
#5
(2012/11/09, 01:13 PM)qwerty نوشته است: الهام خانم و دوستان واقعا ممنون از اطلاعاتی که دادین

لطفا اگر کسی راجع به نوع درمان هم اطلاعاتی داره بنویسه و اینکه آیا علائم ایجاد شده که شبیه علائم تومور یا آبسه مغزی هستند بهبود میابند؟

فکر کنم !
چون هنوز با توجه به انجام ام آر آی ها و ام آر اس های فراوان (وبا توجه به اینکه امکان بیوپسی نبوده) پزشکان محترم موفق به افتراق توموفکتیو و تومور مغزی نشده اند

دوست عزیز امیدوارم که نه تومور نه توموفکتیو باشه

من با یک مورد شبه توموفکتیو تو بیمارستان آشنا شدم که هیچ دکتری حتی دکتر صحراییان و چند متخصص دیگه نتونسته بودن تشخیص و درمان رو شروع کنند

اما دکتر شهریار نفیسی به درستی تشخیص داده بودند و درمان رو با ماهی 6 تا IVIG شروع کرده بودند و جلو پیشرفت رو گرفته بودند

حتما پیشنهاد میکنم که به دکتر نفیسی مراجعه کنید و درمان رو هر چه سریعتر شروع کنید

به امید سلامتی شما دوست عزیزicon_question
 تشکر شده توسط : ghaside , qwerty
#6
تا اونجايي كه من توي سايت ها خوندم ، اختصاصا درماني براي اين نوع ام اس مطرح نشده بود و همون درمانهايي كه براي نوع معمول ام اس هست گويا استفاده مي شه. باز هم سرچ مي كنم اگر چيزي يافت شد مي گم.
هزار مرتبه بیماری از سلامت به
تو گر کنی قدمی رنجه بر عیادت من...
 تشکر شده توسط : qwerty , نازلی
#7
لطفا اگر کسی اطلاعات دیگری داره بگه .
ممنون
#8
ام اس، هجوم سلول هاي دفاعي به مغز
ام اس (Multiple sclerosis) نوعي بيماري خودايمني است که در آن سلول هاي دفاعي بدن به اشتباه به غلاف محافظت کننده فيبرهاي عصبي در مغز و نخاع که ميلين ناميده مي شود، حمله مي کنند.
ام اس، هجوم سلول هاي دفاعي به مغز
مدتي است که نام ام اس بيشتر به گوش مي خورد و وحشت از ناتواني و ازکارافتادگي ناشي از آن نگراني زيادي ايجاد کرده است. از قرن نوزدهم ميلادي که ام اس کشف شد. رمز و راز زيادي نيز با خود به دنياي پزشکي وارد کرد.
بررسي هاي پيشرفته تر حاکي از ويژگي هاي پيچيده و چندعاملي اين بيماري دارد. با اين حال بيماري ارثي محسوب نمي شود. مهم ترين مساله در مورد ام اس، معرفي آن به مردم به شيوه اي صحيح است تا از باورهاي غلط شکل گرفته جلوگيري شود.
به همين بهانه، گفت و گويي با دکتر مهدي وحيد دستجردي، متخصص مغز و اعصاب انجام داده ايم تا بيشتر با اين بيماري مرموز آشنا شويد.
بيماري ام اس چيست؟
ام اس (Multiple sclerosis) نوعي بيماري خودايمني است که در آن سلول هاي دفاعي بدن به اشتباه به غلاف محافظت کننده فيبرهاي عصبي در مغز و نخاع که ميلين ناميده مي شود، حمله مي کنند. اين بيماري جزو بيماري هاي التهابي محسوب مي شود. زماني که ميلين مورد حمله قرار گرفته و از بين مي رود در اطلاعات ارسال شده از مغز به ارگان هاي بدن اختلال به وجود مي آيد که در طولاني مدت فرد مبتلا را دچار ناتواني سنگين مي کند.
ام اس بسته به سير بيماري تقسيم بندي مي شود. در برخي موارد بيمار متوجه بيماري خود نيست و پزشک متخصص به طور اتفاقي با مشاهده نتيجه ام.آر.آي متوجه پلاک هاي بيماري مي شود که هيچ گاه علامت دار نشده اند. مشخصه اصلي بيماري ام اس پلاک است. پلاک به نواحي از مغز اطلاق مي شود که در آن ميلين تخريب شده و در ام.آر.اي به صورت نواحي سفيد رنگ ديده مي شوند. تعدادي از بيماران در طول عمر خود فقط يک بار دچار علائم بيماري مي شوند. اما به طور کلي شايع ترين نوع بيماري که حدود تا 65 درصد موارد را تشکيل مي دهد، نوع عودکننده و بهبوديابنده است. در اين نوع هر چند ماه يک بار علائمي مانند تاري ديد، ضعف بدني يا علائم جديد بروز مي کنند و سپس بهبود مي يابند.
در برخي موارد اين نوع عودکننده و بهبود يابنده تبديل به نوع پيشرونده ثانويه مي شود. نوع ديگري از ام اس از ابتدا پيشرونده است يعني بيماري بدون بهبودي پيشرفت مي کند.اين نوع ام اس معمولا بعد از 40 سالگي بروز و با سرعت بيشتري پيشرفت مي کند و منجر به ناتواني شديد در بيمار مي شود. خوشبختانه اين نوع ام اس چندان شايع نيست و حدود 15 درصد موارد را در بر مي گيرد.
آيا عامل اصلي ابتلا به اين بيماري نيز مانند بيماري هاي خودايمني ديگر نامشخص است؟
بله، سال ها در خصوص عوامل دخيل در ابتلا به بيماري ام اس تحقيق و بررسي شده است. به عقيده محققان ناحيه جغرافيايي محل تولد شخص يکي از عوامل شناخته شده ابتلا به اين بيماري است. اين نواحي بيشتر به مناطق شمالي زمين يعني نواحي اروپاي شمالي مربوط مي شوند. درواقع هرچه که به خط استوا نزديک تر مي شويم خطر ابتلا به اين بيماري نيز کاهش پيدا مي کند.
يکي ديگر از عوامل ابتلا، جنسيت است. به طور کلي بيماري هاي خودايمني در خانم ها بيشتر ديده مي شود و اين مساله در خصوص ام اس نيز صادق است. ژنتيک نيز تاثير اندکي در ابتلا به اين بيماري دارد.
پس با اين وجود کار چنداني براي پيشگيري از ابتلا به اين بيماري نمي توان انجام داد؟
متاسفانه تاکنون راهي براي پيشگيري از ابتلا به بيماري ام اس پيدا نشده است و عملا نمي توان از 3 عامل اصلي ابتلا به آن يعني ناحيه جغرافيايي محل تولد، جنسيت و ژنتيک دوري کرد.
اشاره کرديد اين بيماري بيشتر خانم ها را درگير مي کند. کدام رده هاي سني بيشتر در معرض خطر قرار دارند؟
خانم ها در سنين باروري يعني از سن حدود 15 تا 45 سالگي بيشتر به ام اس دچار مي شوند و تفاوت ميزان ابتلاي آنها با آقايان نيز به همين دليل است. اما اوج ابتلا به اين بيماري در سنين 29 تا 30 سالگي رخ مي دهد و بعد از 45 سالگي احتمال ابتلا بسيار کم است.
با توجه به اينکه ام اس در خانم ها و در سنين باروري بيشتر بروز مي کند آيا بارداري براي فرد خطرآفرين است يا اينکه برعکس باعث بهبود علائم بيماري مي شود؟
نقش باردار شدن در خانم مبتلا به ام اس عملا خنثي است. بيماري ام اس مانعي براي بارداري نيست و حتي در طول بارداري حملات کمتر مي شود. خوشبختانه در اکثر موارد ام اس خفيف است و تاثيري در زندگي عادي فرد ندارد. اما اگر خانمي جزو 10 تا 15 درصد موارد شديد ام اس باشد نظر پزشک متخصص اهميت بالايي پيدا مي کند. ابتدا بايد در نظر داشت آيا اين مادر مبتلا مي تواند وظايف مادري را به درستي انجام دهد يا خير. اما در اکثر موارد ام اس مانعي براي بارداري محسوب نمي شود.
در سال 2013 پژوهشي از محققان دانشگاه آکسفورد به چاپ رسيد که نشان مي دهد بين سال هاي 1989 تا 2006 ميزان ابتلا به ام اس کم بوده است و اين فرضيه را مطرح مي کنند که افزايش ناگهاني ام اس در ايران ناشي از کمبود ويتامين D است که به نوع پوشش خانم ها بعد از انقلاب مربوط مي شود. نظر شما در خصوص تاثير پوشش و زندگي شهري در افزايش ابتلا به اين بيماري چيست؟
هر پژوهشي براساس فرضيه اي انجام مي شود. درخصوص ويتامين ها بررسي هاي زيادي انجام شده است. اما نتايج حاکي از اين است که کمبود برخي ويتامين ها مانند ويتامين D، E و ويتامين هاي گروه B نقش اندکي در ابتلا به ام اس دارد. اين ويتامين ها به افرادي که مشکوک به ام اس هستند يا اينکه به اين بيماري مبتلا شده اند تجويز مي شود. اما قطعيتي درخصوص نقش ويتامين D در بيماري ام اس وجود ندارد.
بايد تاکيد کرد که نقش هيچ عاملي درخصوص اين بيماري به طور قطعي به اثبات نرسيده است. امروزه پزشکان براي بررسي سلامت افراد حتما ميزان ويتامين D آنها را نيز بررسي مي کند چون اين ويتامين در پوکي استخوان، ميزان باروري و سلامت کلي بدن نقش مهمي دارد. اما نمي توان ادعا کرد که اين ويتامين نقش مشخصي در ابتلا به ام اس دارد.
پس دليل اينکه گفته مي شود در کشور ميزان ابتلا به ام اس چند برابر شده، چيست؟
ام اس، بيماري بسيار مرموزي است. براي مثال، در چند کشور منطقه مانند عمان و کويت بيش از حد انتظار است. چون همان طور که گفته شد نزديکي اين کشورها به خط استوا بايد عاملي براي شيوع کم آن در چنين کشورهايي باشد. از سوي ديگر، نبايد فکر کرد که قبل از انقلاب پوشش در سراسر کشور وجود نداشته است. بنابراين نمي توان نوع پوشش و مسائلي از اين دست را در افزايش ابتلا دخيل دانست. چون تا حدودي نوع پوشش کشورهاي منطقه يکسان است و دليل اينکه در برخي کشورهاي خاورميانه ام اس شيوع بيشتري دارد همچنان نامشخص است. اما دليل اينکه امروزه موارد تشخيصي رو به رشد است به امکانات تشخيصي نيز مربوط مي شود.
زمان انقلاب حتي يک دستگاه ام.آر.آي نيز در منطقه وجود نداشت. بدون شک موارد مبتلا نيز تشخيص داده نمي شد و اين به معني نبود يا شيوع کم بيماري در آن دوره نيست. امروز افزايش دستگاه هاي تشخيصي و پيشرفت هاي صورت گرفته و همچنين افزايش جمعيت سال هاي بعد از انقلاب افزايش موارد ابتلا را توجيه مي کند.
نقشه اي که سازمان بهداشت جهاني در خصوص شيوع بيماري ام اس منتشر کرده است نشان مي دهد که ايران جزو کشورهايي با شيوع کم ام اس است.
علائم اصلي و نگران کننده بيماري ام اس چيست؟
ام اس چند علامت مهم دارد. اما هر کدام از اين علائم بايد يک مشخصه اصلي داشته باشند و آن ادامه دار بودن 24 ساعته هر يک از اين علائم است. بنابراين اگر علائمي که در ادامه اشاره مي کنيم در عرض چند دقيقه برطرف شود نمي توان جزو علائم ام اس دانست.
شايع ترين علائم ام اس «پارستزي» است. پارستزي يعني يک حس غيرطبيعي مانند خواب رفتن اندام ها، سوزن سوزن شدن، يخ کردن يا داغ شدن دست و پا و... علل زيادي مانند ناراحتي هاي گردن، بد نشستن، ديابت، اختلالات تيروئيد و... براي بروز پارستزي وجود دارد. يکي از علل پارستزي بيماري ام اس است. در بيماري ام اس، پارستزي در دو ست و دو پا و در منطقه اي که دستکش و جوراب اين اعضا را مي پوشاند بروز مي کند و اصطلاحا به آن پارستزي به فرم «جوراب دستکش» گفته مي شود.
اگر فردي با شکايت از گزگز شدن، مورمور شدن، داغ کردن يا سرد شدن دو دست و دو پا به متخصص مراجعه کند اولين مساله درخصوص مدت زمان اين علائم مطرح مي شود. اگر اين علائم به صورت دائمي و بيش از 24 ساعت ادامه داشته باشند، ممکن است از علائم ابتلا به بيماري ام اس باشد. اگر اين پارستزي در يک طرف بدن باشد يعني نيمي از بدن دچار بي حسي يا گزگز شود و اين علائم بيش از 24 ساعت طول بکشد فرد مشکوک به ام اس است و بايد بررسي هاي اصلي انجام شود.
بعد از پارستزي مشخص ترين علامت ام اس تاري ديد است. تاري ديد در بيماري ام اس تک چشمي است. يعني اينکه فقط يک چشم را درگير مي کند و بيش از 24 ساعت طول مي کشد. از ديگر علائم اين بيماري ضعف و خستگي زياد است. به اين صورت که قدرت بدني فرد به صورت طولاني مدت يعني بيش از يک روز کاهش پيدا مي کند. اين ضعف بدني در دو پا يا يک نيمه از بدن بروز مي کند. از ديگر علائم اصلي اين بيماري مي توان به از دست رفتن تعادل بدني اشاره کرد. اين اختلال تعادل به معناي سياهي رفتن چشم ها به طور آني نيست. اگر اين عدم تعادل و ناتواني ايستادن بيش از يک روز طول بکشد حائز اهميت مي شود و قابل بررسي است.
ام اس، هجوم سلول هاي دفاعي به مغز
گفته مي شود که تزريق واکسن هپاتيت B مي تواند خطر ابتلا به ام اس را افزايش دهد. اين گفته صحت دارد؟
خير. ممکن است که هر واکسني خطر بروز بيماري هاي خودايمني را افزايش دهد اما اين ريسک بسيار اندک بوده و قابل توجه نيست.
روش هاي تشخيص اين بيماري چيست؟
معاينه باليني و تاريخچه اي که بيمار از وضعيت خود عنوان مي کند اولين و مهم ترين روش تشخيص است. اگر در شرح حال و معاينات اوليه فردي مشکوک به ام اس باشد در گام بعدي ام.آر.آي انجام مي شود. در برخي موارد ام.آر.آي به تنهايي براي تشخيص دقيق بيماري کافي نيست. در اين صورت نوارهايي از چشم، عصب و گوش گرفته مي شود. آزمايش مايع نخاع نيز از روش هاي مناسب براي تاييد يا رد بيماري ام اس محسوب مي شود.
آيا محدوديت هاي ورزشي براي مبتلايان به ام اس وجود دارد؟
خير. يکي از عوارض بيماري ام اس خستگي زياد است که ممکن است فعاليت هاي بدني آنها را محدو کند. اما از نظر پزشکي محدوديتي براي فعاليت هاي اين افراد وجود ندارد. البته خود بيماران مبتلا به ام اس تشديد علائم بيماري را در آب و هوا و محيط هاي گرم مانند حمام و سونا تجربه مي کنند. اين به معناي تشديد بيماري نيست بلکه علامت بيماري مشخص تر شده است که با تغيير شرايط برطرف مي شود. بنابراين جاي نگراني نيست.
نقش تغذيه در ابتلا يا پيشگيري از اين بيماري چيست؟
تغذيه نقشي در ابتلا يا پيشگيري از اين بيماري ندارد. همه افراد بايد تغذيه اي مناسب و سالم داشته باشند و افراد مبتلا نيز از اين قاعده مستثنا نيستند. اما نمي توان ادعا کرد که مصرف يک ماده غذايي خاص باعث پيشگيري يا بهبود بيماري مي شود.
عواملي مانند استرس چه نقشي در ابتلا يا تشديد علائم ام اس دارد؟
در 30 سال اخير بررسي هاي زيادي درخصوص تاثير استرس در ابتلا به ام اس يا تشديد حملات آن انجام شده است. اما تاکنون هيچ پژوهش علمي ارتباط بين استرس و بيماري ام اس را به اثبات نرسانده است.
چه توصيه هايي براي اطرافيان بيماران مبتلا به ام اس داريد؟
اطرافيان بيماران مبتلا به ام اس در گام اول بايد بدانند که اين بيماري مسري نيست. اين افراد بايد آگاه باشند که يکي از عوارض اصلي بيماري ام اس خستگي زياد است. بنابراين بايد خستگي بيمار را به رسميت بشناسند و آن را بهانه گيري قلمداد نکنند. افسردگي و اضطراب نيز در بيماران مبتلا به ام اس بيش از افراد معمولي است که بايد مد نظر اطرافيان باشد. بنابراين بايد بيشتر مراعات حال اين افراد را کرد.
داروها و شيوه هاي درماني بيماري ام اس چيست؟
براي موارد معمولي ام اس از داروهاي تزريقي استفاده مي شود که تحت پوشش بيمه بوده و به راحتي در دسترس بيماران قرار دارند. در مواردي که سير بيماري فعال بوده و شدت ايجاد پلاک ها بالا است، داروهاي قوي تر و تا حد امکان کم عارضه تر تجويز مي شود.انواع داروهاي سرکوب کننده ايمني از خانواده داروهاي ناتاليزوماب و داروي فينگوليمود نيز در بازار وجود دارند و داروهاي ديگري نيز در مسير ورود به بازار هستند. اما پزشک متخصص بايد با توجه به نوع، شدت و سير بيماري داروي مناسب را تجويز کند. متاسفانه در حال حاضر درمان قطعي براي بيماري ام اس وجود ندارد و تمام اين داروها براي مهار و کنترل علائم بيماري استفاده مي شوند.
اشاره کرديد بيماران مبتلا به ام اس بيشتر در معرض افسردگي و اضطراب قرار دارند. آيا در کنار درمان هاي دارويي روش هاي ديگر مانند مشاوره هاي روان پزشکي نيز توصيه مي کنيد؟
بله. علاوه بر مشاوره روان پزشکي براي کنترل مشکلات روحي و افسردگي اين افراد، فيزيوتراپي نيز توصيه مي شود. فيزيوتراپي براي کاهش و رفع سفتي عضلاني بيماران موثر است. براي افرادي که از سفتي زياد عضلات رنج مي برند تزريق بوتاکس نيز استفاده مي شود برخلاف باور عموم که بوتاکس را صرفا براي مصارف زيبايي مي شناسند از آن براي بيماران ام اس و افرادي که دچار سکته مغزي و سفتي عضلات شده اند نيز استفاده مي شود. گفتاردرماني نيز يکي ديگر از درمان هاي مکمل ام اس است.
نکته اي باقي مانده؟
علائم بيماري ام اس بايد با دقت بررسي شود. بايد مدنظر داشت که ام اس بيماري شايع کشور ما نيست و نبايد نسبت به آن نگراني بي مورد داشت اما لازم است که همه مردم به دو دليل علائم آن را به خوبي بشناسند.اول به خاطر دور ماندن از نگراني بي مورد. چون در حال حاضر برخي افراد با خواب رفتن ساده دست و پا وحشت کرده و مشکوک به ام ا مي شوند. بايد توجه داشت که علائم ام اس شباهت زيادي به مشکلات ديگر دارد و مهم تداوم اين علائم به مدت بيش از 24 ساعت است.
دوم به خاطر دور ماند از غفلت. چون شناخت علائم و تشخيص به موقع ام اس مهمترين عامل در کنترل بيماري است. ام اس يک بيماري خودايمني است و نمي توان از داورهاي موجود انتظار معجزه داشت اما با تشخيص به موقع آن اقدامات موثري در جهت کنترل و مهار آن صورت مي گيرد.

http://www.ghatreh.com/news/nn30714708/%...8%BA%D8%B2
 تشکر شده توسط : hamid , آنا
#9
(2012/11/08, 10:39 AM)qwerty نوشته است: سلام دوستان
ببخشید خواهش میکنم به من بگید توموفکتیو ام اس چه فرقهایی با ام اس دارد و آیا راه درمان آن فرق میکند؟
ممنونم

با سلام.من توفکتیو دارم و ریتوکسی ماب میزنم.از زمان تشخیص با ماهی دوویال۵۰۰تا چهار ماه پشت سرهم تزریق کردم الانم سه ماه ی بار..تشخیص بیماری اردیبهشت ۹۶..
  


موضوع های مرتبط با این موضوع...
موضوع: نویسنده پاسخ: بازدید: آخرین ارسال
  آیا این ها علایم بیماری ام اس است ؟ modemo 94 27,948 2022/02/18, 04:21 AM
آخرین ارسال: aydamirzaii
  آیاباتب بیماری ام اس تشدیدمیشود؟ sargol 5 6,800 2018/09/25, 12:36 AM
آخرین ارسال: Atenavakili
  ام اس و بیماری CML Mtt 7 3,812 2018/02/01, 10:34 AM
آخرین ارسال: Mtt
  مشکلات جنسی در بیماری ام اس پرستو احمدی 26 28,617 2017/07/27, 12:16 AM
آخرین ارسال: امیرپوریا
Rainbow آیا شوک عصبی یا هیجان میتواند باعث بی حسی یا عود بیماری شود ؟ Hasty 39 27,304 2014/08/21, 11:40 AM
آخرین ارسال: همراز
Rainbow میزان مراجعه به پزشک و پیگیری بیماری رنگین کمان 37 18,879 2014/04/13, 09:30 AM
آخرین ارسال: حکمت خدا
  آیا مصرف داروهای هورمونی در روند بهبود بیماری تاثیر منفی خواهد داشت؟ sharmin 1 2,555 2014/02/17, 11:14 AM
آخرین ارسال: رامنا
  سوال در مورد روند سیر بیماری ام اس در مردان sooorooosh 19 17,139 2012/06/17, 10:05 PM
آخرین ارسال: okhtapus
  گرفتن ازکارافتادگی و مشکل مشخص نبودن بیماری درMRI movahedi 2 3,929 2012/04/10, 11:14 PM
آخرین ارسال: movahedi
  تفاوت بین MS و ALS چیست ؟ شهرزاد 3 13,065 2011/11/10, 10:51 AM
آخرین ارسال: ehsan 10054



کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع:
1 مهمان

علت بوجود آمدن بیماری ام اس چیست