2011/06/12, 01:49 PM
تهران- دامنه سراب "درمان قطعي" بيماري ام اس روز به روز در ميان بيش از 40 هزار نفر از بيماران مبتلا به اين بيماري صعب العلاج گسترده تر مي شود و اين در حالي است که هزينه اجتماعي و درماني هر بيمار مبتلا به ام اس دو ميليون و چهارصد هزار دلار برآورد مي شود .
بیماری ام اس - يک بيماري مغزي که بيش از دو ميليون نفر در سراسر جهان به آن مبتلا هستند- تخریب موقتی غلاف عصبی در ناحیه خاصی از مغز است که می تواند عملکرد آن ناحیه از مغز را به طور گذرا مختل کند. علت این تخریب گذرا احتمالا ایجاد التهاب در آن ناحیه است.با فروکش کردن التهاب و بازسازی غلاف عصبی، کارکرد مغزی دوباره احیا می شود.
بنابراین بیماری ام اس ذاتا عودکننده و فروکش کننده است و هر بخشی از مغزونخاع را می تواند درگیر کند. گاهی به صورت ضعف اندام ها، گاهی به صورت اختلال بینایی، گاهی به صورت سرگیجه و عدم تعادل و گاهی به صورت اختلالات حسی شدید بروز می کند.
این علایم در هر بیماری مغز و اعصاب ممکن است وجود داشته باشد ولی دو نکته اصلی در بیماری ام اس وجود دارد، اولا در بيشتر مواقع به صورت حمله ای است و گاهی عود می کند و گاهی در حالت خاموش است. دوم اينکه دست کم طول مدت علایم بیماری کمتر از ۲۴ ساعت نیست و به ندرت طول مدت بیماری به بیش از یک ماه می رسد.
اغلب متخصصان مغز و اعصاب براين باورند که بيماري ام اس صعب العلاج است و درماني قطعي را نمي توان براي بيماران مبتلا به آن متصور بود ولي چندي است که بيماران مبتلا به ام اس کشور همچون ديگر بيماران دنيا اخباري مبني بر يک روش درماني قطعي اين بيماري توسط " پائولو زامبوني " يک جراح عروق ايتاليايي شنيده و يا خوانده اند و متاسفانه برخي از اين هموطنان نيز به دنبال سراب درمان قطعي بيماريشان راهي برخي کشورهاي اروپايي مي شوند.
اين موضوع باعث شده است که اين بيماران نه تنها نتيجه اي از اين سفر دور نگيرند بلکه پس از ميليونها دلار هزينه بدون نتيجه مثبت به کشور باز گردند.
زامبوني در سال 2008 ادعاي درمان بيماري ام اس را از طريق باز کردن وریدهاي گردنی اين بيماران مطرح کرد.
وي با استفاده از داپلر اولتراسوند، ورید هاي گردن بيماران مبتلا به ام اس را آزمايش کرد و به اين نتيجه رسيد که صد در صد بيماران مبتلا به اين بيماري دچار تنگي و يا انسداد در ورید هاي گردن هستند.
زامبوني استدلال کرد که اگر اين موضوع درست باشد که تنگي وریدهای خوني گردن به ويژه آن رگي که خون را از مغز به قلب انتقال مي دهد باعث رسوب زياد آهن در مغز و درنتيجه بيماري ام اس مي شود، پس احتمالا روش آنژيوپلاستي که براي باز کردن عروق بسته و يا تنگ شده قلبي استفاده مي شود در اين مورد هم بايد موثر باشد.
زامبوني نه تنها اين موضوع را ادعا کرد بلکه در نوامبر گذشته نيز در برنامه اي تحت عنوان W5 شبکه سي تي وي شرکت کرد که اين موضوع باعث استقبال بيشتر بيماران ام اس از روش درماني ادعايي وي شد.
اين در حالي است که متخصصان مغز و اعصاب کشورمان براين اعتقاد هستند که روش درماني ياد شده صرفا يک فرضیه است و بايد براي اثبات درستي يا نادرستي آن نياز به آزمايشات باليني و آزمايشگاهي است .
فرضيه دکتر زامبوني در ايران نيز توسط دکتر " مسعود مهر پور " فلوشيپ مغز واعصاب و با همکاري جمعي از متخصصان مغز و اعصاب کشورمان به صورت طرح تحقیقاتی تحت مطالعه و آزمايش قرار گرفته است که نتايج اولیه اين پژوهش در شانزدهمين کنگره نوروسونولوژي اروپا که حدود سه هفته پيش در مونيخ برپا شد درقالب سخنراني ارايه شد.
اين مطالعه تاکنون حدود 80 بيمار مبتلا به ام اس را مورد مطالعه اولتراسونوگرافی وریدهای گردن قرار داده است . براين اساس در کمتر از پنج درصد این افراد تنگی ورید گردنی مورد اشاره دکتر زامبونی مشاهده شده که این حالت در افراد غیر ام اس نیز دیده می شود.
از اين رو جمعي از متخصصان مغز و اعصاب کشور در خصوص سفر برخي از هموطنان مبتلا به بيماري صعب العلاج ام اس به خارج از کشوربراي درمان با روشي که هنوز مورد تاييد قرار نگرفته است، ابراز نگراني کردند.
دکتر "مهرپور" فلوشيپ بیماری های عروقی مغز و اعصاب در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهارداشت: متاسفانه تعدادي از اين بيماران با صرف هزينه های هنگفت به خارج از کشور مي روند تا درپي ادعا يا تئوري يک پزشک ايتاليايي ، با باز کردن رگ گردنشان، بيماري ام اس آنها درمان شود.
وي افزود: اين در حالي است که اگر واقعا بيمار با باز کردن رگ گردنش بهبود يابد، پزشکان مجرب کشورمان نيز مي توانند اين کار را انجام دهند ولي واقعيت اين است که روش به اصطلاح درماني اين پزشک ايتاليايي حاصل تئوری و تجربه خود این فرد است و هنوز در هيچ یک از مراجع معتبر علمی دنيا اين موضوع به اثبات نرسیده است.
مهرپور خاطر نشان کرد : پژوهش هاي ديگري نيز در قالب سخنراني و پوستر در رابطه با فرضيه دکتر زامبوني از کشورهاي ديگر در کنگره نوروسونولوژي امسال اروپا ارايه شد که آنها هم به نتايجي کم و بيش مشابه با پژوهش انجام شده در ايران رسيدند.
متخصصان بر اين اعتقاد هستند هنگامي که يک تئوري درماني مطرح مي شود، تئوري پرداز بايد فرايندي را براي اثبات و پذيرش تئوري اش طي کند که در ابتدا بايد در فاز آزمايشگاهي آن را با نمونه هاي حيواني انجام دهد و بعد مقاله اي شامل نتايج اين مطالعه ارايه دهد و پس از آن نيز وارد فاز باليني شده و بر روي نمونه هاي انساني آزمايش هاي مربوطه را انجام دهد که در اين راستا نيز مقاله هاي لازم را ارايه مي دهد.
پس از ارايه مقاله هاي مرتبط با تئوري مورد نظر است که شخص نظريه پرداز منتظر واکنش مجامع علمي در رابطه با روش ادعايي اش مي شود و اين مجامع علمي هستند که بايد اين تئوري را با توجه به آزمايش هاي حيواني و باليني و تکرار آن در دیگر مراکز علمی دنیا، روش مورد نظر را تاييد يا رد کنند.
اينکه يک نفر ادعا کند، روشي را ابداع کرده است که با اين روش صد در صد بيماران بهبود مي يابند و آن را بدون طی مراحل علمی رسانه ای کند، در واقع سوء استفاده از انتظار بجای بیماران و نزدیکان آنها برای یافتن روشی قطعی برای درمان این بیماری است.
و اما مایه تاسف است که روش دکتر زامبوني قبل از آن که واقعا بتواند کمکی به درمان بیماران کند به شیوه ای عوام فریبانه تبدیل شده است تا با جذب بیماران از اقصی نقاط دنیا مراکزی فاقد صلاحیت علمی لازم اقدام به دریافت هزینه ای هنگفت جهت انجام این روش می کنند و حاصل آن چیزی نیست جز افزودن رنجی بر رنج های قبلی بیماران و نزدیکان انها.
دکتر مهر پور در اين ارتباط گفت : در دو سال گذشته مراکز علمي دنيا در پي ادعاي دکتر زامبوني مطالعات آزمايشگاهي و باليني زيادي را انجام داده اند اما هيچ کدام از اين مراکز به نتيجه اي که اين پزشک ايتاليايي رسيده است ، نرسيده اند .
اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران و معاون آموزشی، پژوهشی بیمارستان فيروزگر ادامه داد: نتایج اين مطالعات تا کنون فرضیه آقای زامبونی را تایید نکرده است و میزان تنگی و انسداد وریدی را در بیماران ام اس از صفر درصد تا در نهايت 50 درصد عنوان کردند که این وضعیت تفاوت معنی داری با جامعه نرمال نداشته است. این بدان معنا است که وجود یا عدم وجود تنگی وریدی ارتباطی به بیماری ام اس ندارد.
وي به بيماران مبتلا به ام اس توصيه کرد که بدون هماهنگی با پزشک معالج خود تحت تاثير جو رسانه اي و اينترنتي قرار نگیرند، چراکه برخي اخبار علمی - پزشکی که در اين راستا در اينترنت و يا سايررسانه ها تهيه مي شود ضرورتا مورد تایید مراجع ذی صلاح علمی دنیا نيست.
** رد نظريات دکتر زامبوني توسط متخصصان داخلي و خارجي
با وجودي که روش درماني تاييد نشده دکتر زامبوني اين روزها بيماران زيادي را به مرکز درماني کشورهاي مختلف جلب کرده است ولي بسياري از متخصصان داخلي و خارجي بر اين باورند که اين روش در درمان قطعي بيماري ام اس موثر نيست .
دکتر "محمد علي صحراييان" متخصص مغز و اعصاب و نايب رييس انجمن ام. اس.ايران در اين مورد به خبرنگار ايرنا گفت : روش زامبوني در زمان حاضر از نظر اين انجمن مورد تاييد نيست .
وي يادآور شد : روش دکتر زامبوني، پيش از آن که فرايند علمي خود را طي کند در همان مرحله اوليه معرفي شد و بر اثر فشار و اصراري که بيماران مبتلا به ام اس ايجاد کردند اين روش در برخي کشورها نيز مورد استفاده قرار گرفت .
دکتر صحراييان افزود : فدراسيون جهاني ام اس و انجمن ملي ام اس آمريکا نيز تاکنون هزينه هايي را براي مطالعه اين روش متحمل شده اند اما مطالعات آنها نتايجي را که زامبوني از روش خود گرفته ، نشان نداده است.
نايب رييس انجمن ام اس افزود : اين روش فقط به عنوان يک سوال باز در دنياي پزشکي قابل پيگيري است و احتمالا در يکي دو سال آينده نتايج دقيق تري از اين روش به دست مي آيد.
اين در حالي است که روش دکتر زامبوني توسط پزشکان هموطن وي نيز تاييد نشده است و با وجودي که امروز سيل بيماران مبتلا به ام اس به سوي مراکز درماني کشورهاي مختلف براي درمان بيماري ام اس روان شده است ولي گفته مي شود اين کشورها روش دکتر زامبوني را تنها برای بيماران خارجي انجام مي دهد و اجازه انجام آن را برای بیماران کشور خود ندارند .
دکتر مهرپور که در کنگره امسال نوروسونولوژي اروپا در مونيخ شرکت کرده است ، در اين مورد گفت: دکتر باروچيني دبيرانجمن سال آينده نوروسونولوژي اروپا نيز نظريه پزشک هموطن خود را رد کرده است.
وي افزود: دکتر باروچيني ابراز نگراني کرده است که در زمان حاضر متخصصان مغز و اعصاب ايتاليا با موج گسترده اي از بيماران ام اس در اين کشور مواجه شده اند که اين بيماران مي خواهند با استفاده از روش دکتر زامبوني معالجه شوند.
از سوي ديگر دکتر صحراييان نيز در اين مورد گفت: تعدادی از بيماراني که براي درمان به کشورهاي خارجي سفر کردند بدون اين که با پزشک معالج خود مشورت کنند، راهي اين کشورها شده اند و با صرف هزينه زياد اين عمل را انجام داده و به کشور باز گشته اند که برخي از آنها اظهار رضايت مي کنند و برخي ديگر اصلا راضي نيستند و معتقدند که فقط متحمل هزينه شده اند .
وي خاطرنشان کرد :گفته مي شود که این کشور ها روش دکتر زامبوني را تنها برای بيماران خارجي انجام مي دهد و اجازه انجام آن برای بیماران کشور خود را ندارند .
صحراييان افزود: بيماران بايد با مطالعه و مشورت پزشک ،اقدام به انتخاب يک روش درماني کنند و از آنجا که اين روش به اثبات نرسيده و مراحل علمي خود را طي نکرده است به عنوان يک کار تحقيقاتي بايد به آن نگاه کرد.
اين متخصص مغز و اعصاب با تاکيد بر اينکه تنها روشها و فرضیات جدید در قالب طرح های تحقیقاتی دانشگاهی قابل انجام است،گفت: در اين راستا هيچ مرکز تحقيقاتي و درماني نبايد این روش را به عنوان شیوه تایید شده درمانی به کار برد و از بيماران خود در اين ارتباط وجهي دريافت کند.
بیماری ام اس - يک بيماري مغزي که بيش از دو ميليون نفر در سراسر جهان به آن مبتلا هستند- تخریب موقتی غلاف عصبی در ناحیه خاصی از مغز است که می تواند عملکرد آن ناحیه از مغز را به طور گذرا مختل کند. علت این تخریب گذرا احتمالا ایجاد التهاب در آن ناحیه است.با فروکش کردن التهاب و بازسازی غلاف عصبی، کارکرد مغزی دوباره احیا می شود.
بنابراین بیماری ام اس ذاتا عودکننده و فروکش کننده است و هر بخشی از مغزونخاع را می تواند درگیر کند. گاهی به صورت ضعف اندام ها، گاهی به صورت اختلال بینایی، گاهی به صورت سرگیجه و عدم تعادل و گاهی به صورت اختلالات حسی شدید بروز می کند.
این علایم در هر بیماری مغز و اعصاب ممکن است وجود داشته باشد ولی دو نکته اصلی در بیماری ام اس وجود دارد، اولا در بيشتر مواقع به صورت حمله ای است و گاهی عود می کند و گاهی در حالت خاموش است. دوم اينکه دست کم طول مدت علایم بیماری کمتر از ۲۴ ساعت نیست و به ندرت طول مدت بیماری به بیش از یک ماه می رسد.
اغلب متخصصان مغز و اعصاب براين باورند که بيماري ام اس صعب العلاج است و درماني قطعي را نمي توان براي بيماران مبتلا به آن متصور بود ولي چندي است که بيماران مبتلا به ام اس کشور همچون ديگر بيماران دنيا اخباري مبني بر يک روش درماني قطعي اين بيماري توسط " پائولو زامبوني " يک جراح عروق ايتاليايي شنيده و يا خوانده اند و متاسفانه برخي از اين هموطنان نيز به دنبال سراب درمان قطعي بيماريشان راهي برخي کشورهاي اروپايي مي شوند.
اين موضوع باعث شده است که اين بيماران نه تنها نتيجه اي از اين سفر دور نگيرند بلکه پس از ميليونها دلار هزينه بدون نتيجه مثبت به کشور باز گردند.
زامبوني در سال 2008 ادعاي درمان بيماري ام اس را از طريق باز کردن وریدهاي گردنی اين بيماران مطرح کرد.
وي با استفاده از داپلر اولتراسوند، ورید هاي گردن بيماران مبتلا به ام اس را آزمايش کرد و به اين نتيجه رسيد که صد در صد بيماران مبتلا به اين بيماري دچار تنگي و يا انسداد در ورید هاي گردن هستند.
زامبوني استدلال کرد که اگر اين موضوع درست باشد که تنگي وریدهای خوني گردن به ويژه آن رگي که خون را از مغز به قلب انتقال مي دهد باعث رسوب زياد آهن در مغز و درنتيجه بيماري ام اس مي شود، پس احتمالا روش آنژيوپلاستي که براي باز کردن عروق بسته و يا تنگ شده قلبي استفاده مي شود در اين مورد هم بايد موثر باشد.
زامبوني نه تنها اين موضوع را ادعا کرد بلکه در نوامبر گذشته نيز در برنامه اي تحت عنوان W5 شبکه سي تي وي شرکت کرد که اين موضوع باعث استقبال بيشتر بيماران ام اس از روش درماني ادعايي وي شد.
اين در حالي است که متخصصان مغز و اعصاب کشورمان براين اعتقاد هستند که روش درماني ياد شده صرفا يک فرضیه است و بايد براي اثبات درستي يا نادرستي آن نياز به آزمايشات باليني و آزمايشگاهي است .
فرضيه دکتر زامبوني در ايران نيز توسط دکتر " مسعود مهر پور " فلوشيپ مغز واعصاب و با همکاري جمعي از متخصصان مغز و اعصاب کشورمان به صورت طرح تحقیقاتی تحت مطالعه و آزمايش قرار گرفته است که نتايج اولیه اين پژوهش در شانزدهمين کنگره نوروسونولوژي اروپا که حدود سه هفته پيش در مونيخ برپا شد درقالب سخنراني ارايه شد.
اين مطالعه تاکنون حدود 80 بيمار مبتلا به ام اس را مورد مطالعه اولتراسونوگرافی وریدهای گردن قرار داده است . براين اساس در کمتر از پنج درصد این افراد تنگی ورید گردنی مورد اشاره دکتر زامبونی مشاهده شده که این حالت در افراد غیر ام اس نیز دیده می شود.
از اين رو جمعي از متخصصان مغز و اعصاب کشور در خصوص سفر برخي از هموطنان مبتلا به بيماري صعب العلاج ام اس به خارج از کشوربراي درمان با روشي که هنوز مورد تاييد قرار نگرفته است، ابراز نگراني کردند.
دکتر "مهرپور" فلوشيپ بیماری های عروقی مغز و اعصاب در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهارداشت: متاسفانه تعدادي از اين بيماران با صرف هزينه های هنگفت به خارج از کشور مي روند تا درپي ادعا يا تئوري يک پزشک ايتاليايي ، با باز کردن رگ گردنشان، بيماري ام اس آنها درمان شود.
وي افزود: اين در حالي است که اگر واقعا بيمار با باز کردن رگ گردنش بهبود يابد، پزشکان مجرب کشورمان نيز مي توانند اين کار را انجام دهند ولي واقعيت اين است که روش به اصطلاح درماني اين پزشک ايتاليايي حاصل تئوری و تجربه خود این فرد است و هنوز در هيچ یک از مراجع معتبر علمی دنيا اين موضوع به اثبات نرسیده است.
مهرپور خاطر نشان کرد : پژوهش هاي ديگري نيز در قالب سخنراني و پوستر در رابطه با فرضيه دکتر زامبوني از کشورهاي ديگر در کنگره نوروسونولوژي امسال اروپا ارايه شد که آنها هم به نتايجي کم و بيش مشابه با پژوهش انجام شده در ايران رسيدند.
متخصصان بر اين اعتقاد هستند هنگامي که يک تئوري درماني مطرح مي شود، تئوري پرداز بايد فرايندي را براي اثبات و پذيرش تئوري اش طي کند که در ابتدا بايد در فاز آزمايشگاهي آن را با نمونه هاي حيواني انجام دهد و بعد مقاله اي شامل نتايج اين مطالعه ارايه دهد و پس از آن نيز وارد فاز باليني شده و بر روي نمونه هاي انساني آزمايش هاي مربوطه را انجام دهد که در اين راستا نيز مقاله هاي لازم را ارايه مي دهد.
پس از ارايه مقاله هاي مرتبط با تئوري مورد نظر است که شخص نظريه پرداز منتظر واکنش مجامع علمي در رابطه با روش ادعايي اش مي شود و اين مجامع علمي هستند که بايد اين تئوري را با توجه به آزمايش هاي حيواني و باليني و تکرار آن در دیگر مراکز علمی دنیا، روش مورد نظر را تاييد يا رد کنند.
اينکه يک نفر ادعا کند، روشي را ابداع کرده است که با اين روش صد در صد بيماران بهبود مي يابند و آن را بدون طی مراحل علمی رسانه ای کند، در واقع سوء استفاده از انتظار بجای بیماران و نزدیکان آنها برای یافتن روشی قطعی برای درمان این بیماری است.
و اما مایه تاسف است که روش دکتر زامبوني قبل از آن که واقعا بتواند کمکی به درمان بیماران کند به شیوه ای عوام فریبانه تبدیل شده است تا با جذب بیماران از اقصی نقاط دنیا مراکزی فاقد صلاحیت علمی لازم اقدام به دریافت هزینه ای هنگفت جهت انجام این روش می کنند و حاصل آن چیزی نیست جز افزودن رنجی بر رنج های قبلی بیماران و نزدیکان انها.
دکتر مهر پور در اين ارتباط گفت : در دو سال گذشته مراکز علمي دنيا در پي ادعاي دکتر زامبوني مطالعات آزمايشگاهي و باليني زيادي را انجام داده اند اما هيچ کدام از اين مراکز به نتيجه اي که اين پزشک ايتاليايي رسيده است ، نرسيده اند .
اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران و معاون آموزشی، پژوهشی بیمارستان فيروزگر ادامه داد: نتایج اين مطالعات تا کنون فرضیه آقای زامبونی را تایید نکرده است و میزان تنگی و انسداد وریدی را در بیماران ام اس از صفر درصد تا در نهايت 50 درصد عنوان کردند که این وضعیت تفاوت معنی داری با جامعه نرمال نداشته است. این بدان معنا است که وجود یا عدم وجود تنگی وریدی ارتباطی به بیماری ام اس ندارد.
وي به بيماران مبتلا به ام اس توصيه کرد که بدون هماهنگی با پزشک معالج خود تحت تاثير جو رسانه اي و اينترنتي قرار نگیرند، چراکه برخي اخبار علمی - پزشکی که در اين راستا در اينترنت و يا سايررسانه ها تهيه مي شود ضرورتا مورد تایید مراجع ذی صلاح علمی دنیا نيست.
** رد نظريات دکتر زامبوني توسط متخصصان داخلي و خارجي
با وجودي که روش درماني تاييد نشده دکتر زامبوني اين روزها بيماران زيادي را به مرکز درماني کشورهاي مختلف جلب کرده است ولي بسياري از متخصصان داخلي و خارجي بر اين باورند که اين روش در درمان قطعي بيماري ام اس موثر نيست .
دکتر "محمد علي صحراييان" متخصص مغز و اعصاب و نايب رييس انجمن ام. اس.ايران در اين مورد به خبرنگار ايرنا گفت : روش زامبوني در زمان حاضر از نظر اين انجمن مورد تاييد نيست .
وي يادآور شد : روش دکتر زامبوني، پيش از آن که فرايند علمي خود را طي کند در همان مرحله اوليه معرفي شد و بر اثر فشار و اصراري که بيماران مبتلا به ام اس ايجاد کردند اين روش در برخي کشورها نيز مورد استفاده قرار گرفت .
دکتر صحراييان افزود : فدراسيون جهاني ام اس و انجمن ملي ام اس آمريکا نيز تاکنون هزينه هايي را براي مطالعه اين روش متحمل شده اند اما مطالعات آنها نتايجي را که زامبوني از روش خود گرفته ، نشان نداده است.
نايب رييس انجمن ام اس افزود : اين روش فقط به عنوان يک سوال باز در دنياي پزشکي قابل پيگيري است و احتمالا در يکي دو سال آينده نتايج دقيق تري از اين روش به دست مي آيد.
اين در حالي است که روش دکتر زامبوني توسط پزشکان هموطن وي نيز تاييد نشده است و با وجودي که امروز سيل بيماران مبتلا به ام اس به سوي مراکز درماني کشورهاي مختلف براي درمان بيماري ام اس روان شده است ولي گفته مي شود اين کشورها روش دکتر زامبوني را تنها برای بيماران خارجي انجام مي دهد و اجازه انجام آن را برای بیماران کشور خود ندارند .
دکتر مهرپور که در کنگره امسال نوروسونولوژي اروپا در مونيخ شرکت کرده است ، در اين مورد گفت: دکتر باروچيني دبيرانجمن سال آينده نوروسونولوژي اروپا نيز نظريه پزشک هموطن خود را رد کرده است.
وي افزود: دکتر باروچيني ابراز نگراني کرده است که در زمان حاضر متخصصان مغز و اعصاب ايتاليا با موج گسترده اي از بيماران ام اس در اين کشور مواجه شده اند که اين بيماران مي خواهند با استفاده از روش دکتر زامبوني معالجه شوند.
از سوي ديگر دکتر صحراييان نيز در اين مورد گفت: تعدادی از بيماراني که براي درمان به کشورهاي خارجي سفر کردند بدون اين که با پزشک معالج خود مشورت کنند، راهي اين کشورها شده اند و با صرف هزينه زياد اين عمل را انجام داده و به کشور باز گشته اند که برخي از آنها اظهار رضايت مي کنند و برخي ديگر اصلا راضي نيستند و معتقدند که فقط متحمل هزينه شده اند .
وي خاطرنشان کرد :گفته مي شود که این کشور ها روش دکتر زامبوني را تنها برای بيماران خارجي انجام مي دهد و اجازه انجام آن برای بیماران کشور خود را ندارند .
صحراييان افزود: بيماران بايد با مطالعه و مشورت پزشک ،اقدام به انتخاب يک روش درماني کنند و از آنجا که اين روش به اثبات نرسيده و مراحل علمي خود را طي نکرده است به عنوان يک کار تحقيقاتي بايد به آن نگاه کرد.
اين متخصص مغز و اعصاب با تاکيد بر اينکه تنها روشها و فرضیات جدید در قالب طرح های تحقیقاتی دانشگاهی قابل انجام است،گفت: در اين راستا هيچ مرکز تحقيقاتي و درماني نبايد این روش را به عنوان شیوه تایید شده درمانی به کار برد و از بيماران خود در اين ارتباط وجهي دريافت کند.
باور نکن تنهایی ات را تا یک دل و یک درد داریم