2010/07/29, 09:46 AM
توليدكنندگان صنايع غذايي براي فروش بيشتر و ايجاد جذابيت در كالاهايشان اقدام به ايجاد تنوع در آنها ميكنند كه اگرچه اين تنوع، محبوبيت كالا را نزد مشتريان بالا ميبرد و سود بيشتري را براي آنها به همراه دارد، اما ممكن است مشكلات بسياري را براي مصرفكنندگان به وجود آورد؛ مثلا افزودن گاز به انواع نوشابه ها ميتواند شرايط حسي مطلوبي را در دهان به وجود آورد، ولي از طرفي هم تهديدي جدي براي سلامت مردم بهشمار ميآيد.
گاز نوشابه، در مرحله اول روي حس چشايي افراد تأثير ميگذارد و باعث ميشود كه عملكرد اين حس از حالت طبيعياش خارج شود. اين اختلال در كاركرد حس چشايي، توليدكننده را مجبور ميكند كه به هر يك ليوان نوشابه، حدود 24 گرم شيريني خالص (معادل 8 حبه قند) بيفزايد تا فردي كه آن نوشابه را مينوشد، بتواند حس شيريني را خوب درك كند. حتماً همه شما از مضرات مصرف زياد مواد قندي به خوبي آگاه هستيد.
نكته ديگر اينكه گازي كه در نوشيدنيهايي مثل آب يا نوشابه وجود دارد، گاز CO2 است كه وقتي با آب تركيب ميشود، اسيديته خون را بالا ميبرد و اين افزايش اسيديته خون در تماس با سلولهاي استخواني، املاح آنها را برداشت ميكند و مشكلات استخواني عديدهاي را براي افراد به وجود ميآورد.
بگذاريد كمي سادهتر برايتان بگويم. املاح بايد به طور طبيعي در استخوانها رسوب كنند تا باعث مستحكم شدن آنها شوند، اما وقتي كه اسيديته خون بالا ميرود، نه تنها اين رسوب املاح در حالت عادياش رخ نميدهد، بلكه با برداشت املاح از استخوانها، تراكم آنها كمتر و احتمال بروز ناراحتيهاي مربوط به استخوان هم بيشتر ميشود.
در ضمن، اين مشكلات استخواني با مصرف نوشيدنيهاي گازدار توسط سالمندان يا كساني كه پا به سن ميگذارند و ناراحتيهاي استخواني هم در كمينشان است، بيشتر ميشود.
راستي، اينكه گفتم آب يا نوشابه گازدار، به اين خاطر بود كه دوغهاي گازدار از اين قاعده مستثني هستند. گاز موجود در دوغها گاز CO2 نيست. اين گاز در اثر تخمير قند لاكتوز در شير يا دوغ به وسيله ميكروارگانيسمها به وجود ميآيد كه حالت اسيدي ندارد و نميتواند مانند آب يا نوشابه گازدار هم ضرر داشته باشد. هر چند كه توصيه بنده به تمام آنهايي كه در معرض ابتلا به مشكلات استخواني هستند اين است كه براي كنترل، پيشگيري يا عدم پيشرفت بيماريشان، از مصرف هر نوع نوشيدني گازدار پرهيز كنند.
دكتر محمدرضا وفا - متخصص تغذيه و رژيمدرماني
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي ايران
گاز نوشابه، در مرحله اول روي حس چشايي افراد تأثير ميگذارد و باعث ميشود كه عملكرد اين حس از حالت طبيعياش خارج شود. اين اختلال در كاركرد حس چشايي، توليدكننده را مجبور ميكند كه به هر يك ليوان نوشابه، حدود 24 گرم شيريني خالص (معادل 8 حبه قند) بيفزايد تا فردي كه آن نوشابه را مينوشد، بتواند حس شيريني را خوب درك كند. حتماً همه شما از مضرات مصرف زياد مواد قندي به خوبي آگاه هستيد.
نكته ديگر اينكه گازي كه در نوشيدنيهايي مثل آب يا نوشابه وجود دارد، گاز CO2 است كه وقتي با آب تركيب ميشود، اسيديته خون را بالا ميبرد و اين افزايش اسيديته خون در تماس با سلولهاي استخواني، املاح آنها را برداشت ميكند و مشكلات استخواني عديدهاي را براي افراد به وجود ميآورد.
بگذاريد كمي سادهتر برايتان بگويم. املاح بايد به طور طبيعي در استخوانها رسوب كنند تا باعث مستحكم شدن آنها شوند، اما وقتي كه اسيديته خون بالا ميرود، نه تنها اين رسوب املاح در حالت عادياش رخ نميدهد، بلكه با برداشت املاح از استخوانها، تراكم آنها كمتر و احتمال بروز ناراحتيهاي مربوط به استخوان هم بيشتر ميشود.
در ضمن، اين مشكلات استخواني با مصرف نوشيدنيهاي گازدار توسط سالمندان يا كساني كه پا به سن ميگذارند و ناراحتيهاي استخواني هم در كمينشان است، بيشتر ميشود.
راستي، اينكه گفتم آب يا نوشابه گازدار، به اين خاطر بود كه دوغهاي گازدار از اين قاعده مستثني هستند. گاز موجود در دوغها گاز CO2 نيست. اين گاز در اثر تخمير قند لاكتوز در شير يا دوغ به وسيله ميكروارگانيسمها به وجود ميآيد كه حالت اسيدي ندارد و نميتواند مانند آب يا نوشابه گازدار هم ضرر داشته باشد. هر چند كه توصيه بنده به تمام آنهايي كه در معرض ابتلا به مشكلات استخواني هستند اين است كه براي كنترل، پيشگيري يا عدم پيشرفت بيماريشان، از مصرف هر نوع نوشيدني گازدار پرهيز كنند.
دكتر محمدرضا وفا - متخصص تغذيه و رژيمدرماني
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي ايران