2012/12/23, 09:23 PM
بینی پیشرفته ترین سیستم تهویه ی هوای دنیا
بینی با وسعتی بسیار کم بزرگترین و پیشرفته ترین سیستم تهویه ی هوا در دنیاست و اختلال در عملکرد طبیعی بینی مشکلات بسیاری را برای افراد در پی خواهد داشت.
دکتر ابوالحسن قیصری، متخصص جراحی گوش و گلو و بینی و سر و صورت و دبیر انجمن راينولوژی ایران در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران گفت: اکثر مردم بینی را به عنوان عضوی می شناسند که فقط با آن نفس می کشند و بو احساس می کنند این در حالیست که بینی با وسعتی بسیار کم بزرگترین و پیشرفته ترین سیستم تهویه ی هوا در دنیاست که مشابه آن ساخته نشده است.
وی اینگونه ادامه داد: اگر فردی در سردترین یا گرم ترین منطقه ی کره ی زمین باشد و یا در محلی حضور داشته باشد که رطوبت هوا کم یا زیاد است اگر با بینی تنفس کند، هوایی که به پشت ناحیه ی بینی و نواحی پایین تر حنجره می رسد دارای دمای 32 درجه سانتی گراد و رطوبت ثابت بوده و برای ریه قابل استفاده است، این بزرگترین نقشی است که بینی در فضای به این کوچکی ایفا کرده و کمک می کند هوای تنفسی ما دارای درجه حرارت و رطوبت ثابت باشد و این حفظ تعامل دمایی و رطوبتی در هیچ سیستم تهویه ی هوایی با این حجم کوچک دیده نمی شود.
دکترقیصری درباره ی مکانیسم های عملکرد بینی گفت: این سیستم تهویه ی هوا مکانیسم های شناخته شده ای دارد، یکی از این مکانیسم ها جریان عروق معکوس جریان هواست به این ترتیب که جریان عروق به تدریج از خلف بینی به طرف جلوی بینی بوده و هر چه جریان هوا در بینی به سمت عقب می رود تبادل هوا بیشتر شده و تلاطم هوا، که تماس هوا را در محوطه ی بینی با مخاط بینی که حاوی عروق مرطوب کننده و گرم کننده هستند، بیشتر می کند به حداکثر می رسد.
وی افزود: از دیگر مکانیسم های بینی می توان به این موضوع اشاره کرد که در آلودگی های هوایی مثلا وقتی ذرات گرد و غبار در محیط وجود دارند، بینی این آلودگی ها را گیر انداخته و به آنها اجازه نمی دهد که وارد محوطه ی ریه شده و برای ریه اختلالاتی را ایجاد کنند.
وی تصریح کرد: به خاطر همین عملکرد های هوشمندانه، جراحی های بینی بسیار حساس و تعیین کننده هستند. بنابراین لازم است که امروزه با شناخت لازم و کسب دانش و مهارت کافی از علم راینولوژی اعمال جراحی پلاستیک بینی را بسیار دقیق و محافظه کارانه انجام دهیم تا به فیزیولوژی و عملکرد طبیعی بینی صدمه ای وارد نشود./ح