انواع اشک
آیا می دانستید که هر نوع اشک از قسمت های خاصی از بدن سرچشمه می گیرد و ویژگی خاص خود را دارد
اشک های ناشی از خشم
این شک ها از گوشه خارجی چشم فرو می ریزند . این اشک ها را که در زمانهای نا مساعد وغیر منتظره فرو می غلتند می توان به راحتی پاک کرد ین اشک ها از خود سرچشمه می گیرند . از بخشی از وجودمان که از همان دنیایی که فکر می کنیم هستیم ظاهر می شود . اشک های ناشی از خشم در وجودمان گرما وسفتی ایجاد می کند . وقتی عصبانی می شویم معمولا نمی دانیم چگونه احساس خود را ابراز کنیم ولی از آنجا که خشم اخلاقی ناپسند و دور از ادب است . به هر حال دوست نداریم کسی را متوجه آن کنیم وبه همین دلیل هم به جای آشکار کردنش آنرا پنهان می کنیم . دراینجاست که اشک ناشی از خشم ما فرو می ریزد وخود انگاره ما را در هم می شکند واز همه مهم تر این که آسیب پذیری ما را به اطرافیانمان نشان می دهد. پس باور داریم که ار عاقلانه ای نیست
اشک های ناشی از غم:
این گونه اشک ها از گوشه داخلی چشم فرو می ریزد ومسیر خود را در اطراف بینی ، گونه ها ولب هایمان طی می کند . معمولا اشک ناشی از غم را لیس می زنیم . مزه آن شور است وعلت فرو ریختن آن تجربیات تلخ زندگی است . اشک های ناشی از غم از قلب ما سرچشمه می گیرد وباعث فروافتادن شانه ها وخم شدن سر می شود.
اشک های ناشی از ترس
اشک ناشی ا تس از تمامی چشم فرو می ریزد ودیده را تار می کند همان کاری که ترس با ما می کند ، وقتی می ترسیم نمی توانیم ببینیم وفکر کنیم . اشک های ناشی از ترس معمولا زیادند آن قدر که چشم را پر می کنند وبر پهنای صورت فرو می غلتند. این اشک ها از کف پا سرچشمه می گیرند .این اشک ها از سرتاسر بدن عبور کرده ودرآن رعب ووحشت ولرز ایجاد می کنند.
اشک های ناشی از شرم:
وقتی با افکار واحساساتمان تنها می مانیم اشک های ناشی از شرم ما فرو می ریزد .اشک شرم زمانی فرو می ریزد که به طور خاص ، شایان آدمی است مورد قضاوت قرار می دهیم . از خودمان انتقاد می کنیم .به خودمان ضربه می زنیم ولی با این حال نمی توانیم آنرا برای خود ویا دیگران توضیح دهیم . اشک های ناشی از شرم از درون معده سرچشمه می گیرند ومعمولا ما را خم می کنند البته نه از درد بلکه از نگرانی .
اشک های مخلوط:
این نوع اشکها از بدترین نوع اشک است . این اشک ها در اثر خشم ، غم ، ترس وشرم سرازیر می شوند وتاثیر ویران کننده ای بر روی بدن دارد چرا که منجر به سفتی عضلات ناشی اط عصبانیت ، افتادگی سر ناشی از غم ، لرز ناشی از ترس وخمیدگی ناشی از شرم می شوند . احساس می کنیم سردمان است در حالی که داغ هستیم . می لرزیم در حالی که سعی می کنیم آرام باشیم وتمام این احساسات حالت تهوع را ایجاد می کند.
اشک های شوق:
از تیره پشت و اطراف مغز سرچشمه می گیرد وبه ا درک وبصیرت جدیدی می دهد که بفهمیم اشک های غم در زندگی ضروری وهر نوع آن برای خود دعایی است وفردا را بهتر از امروز خواهد کرد . اشک شوق ما را رها می کند تا بتوانیم برای خودمان ، برای بهبودیمان وبرای مراحل پیشرفتمان جشن بگیریم .
منبع : دیروز گریستم . درسهایی از زندگی وعشق ورزیدن
نویسنده: اییانلاونزفت
ترجمه: منصوره وحدتی احمدزاده
آنچه معمولا ما را به تدریج سست می کند وخوشبختیمان را مسموم می سازد این است که احساس کنیم به زودی خسته می شویم وبه پایان آنچه برایمان جذاب است خواهیم رسید
پیرتلهارد دوشاردن
مکانیسم اشک و تاثیرات آن
محلول اشک خاصیت ضد ویروسی و ضد باکتری دارد که تا ۹۵ درصد باکتریها را نابود می سازد . اشک مایعی است که با فرآیند ایجاد آن در چشم ها تولید می گردد. وظایف اشک شامل تمیز کردن و شستشوی سطح چشم، ضد عفونی کردن چشم ها، لغزنده کردن چشم ها برای حرکت آسان کره چشم و پلک ها، جلوگیری از خشک شدن چشم ها و پلک ها، ایجاد ارتباط میان انسان ها، دفع مواد تجمع یافته در چشم ها و پاسخی به استرس می باشد.انسان تنها موجودی است که گریه میکند . ریزش اشک در فشارهای هیجانی یا خوشحالی زیاد در هیچ آفریده ی دیگری بغیر از انسان به عنوان یک کار و عمل طبیعی شناخته نشده است . چه عواملی تکاملی ممکن است در ظهور اشک و گریه در انسان دخیل باشند ؟به محض مطرح ساختن این پرسش بی درنگ دوره ی وابستگی وسیع نوزاد و کودک انسان به ذهن خطور می کند .طی قسمت اولیه ی این وابستگی که کودک ناتوان و عاجز از سخن گفتن است وسیله ی اصلی وی در جلب توجه به ناراحتی اش گریستن می باشد . ولی اگر مدت گریستن طولانی و بدون اشک باشد می تواند زیان آور باشد. خوشبختانه اشک حتی در نوزادان خیلی کوچک نیز در زیر پلکها وجود دارد .
حتی مدت کوتاه گریستن بدون اشک در یک نوزاد کوچک نیز ممکن است غشاهای مخاطی بینی و گلو را خشک و درنتیجه ی این وضع ، نوزاد را در برابر حملات باکتریهای زیانبار و احتمالا ویروسهای آسیب پذیر سازد . عمل ضد ویروس و ضد باکتریایی اشک ماده ی مخاطی به آنزیمی به نام « لیسوزیم » بستگی دارد که این آنزیم در عرض ۵ تا ۱۰ دقیقه ۹۰ تا ۹۵ درصد از باکتریهای موجود در روی آن را غیر فعال می سازد . لیسوزیم در اشک ترشح می شود.گریستن ثابت کرده است که در انسان های اولیه ویژگی دارای ارزش انطباقی قابل ملاحظه ای است زیرا اثرات گریه ی بدون اشک بر روی غشاهای مخاطی بینی و بی اثر می سازد .
نوزادان انسان های اولیه که در دوران ۱۸ ماه اولیه از زندگیشان به مدت زمان طولانی بدون اشک میگریستند شانس بسیارکمتری برای زنده ماندن نسبت به نوزادانی که با اشک میگریستند داشتند . گریه ی بدون اشک بصورت گریه ی با اشک تکامل یافت که آن نیز سرانجام بصورت گریه ی همدردی و دلسوزی در آمد. گریستن در انسانها از یکسو پایه ی بیولوژیک عمیق این خصیصه رفتاری و از سوی دیگر وجود یک اساس ژرف بیولوژیک برای احساس همدردی که سبب گریستن می شود را می نمایاند .
گریه نوزاد علامتی از ناراحتی و دلیل بر همدردی ویاری است. در برخی از جوامع در همان سالهای اولیه ی دوران زندگی به پسر می آموزند که اگر گریه کند علاقه ی والدین و احترام هر کس دیگری را از دست خواهد داد .
از اینرو وقتی وی احساس می کند که میل به گریستن دارد این احساس را سرکوب می نماید . در دوران بعدی زندگی هنگامیکه وی می خواهد و نیاز به گریستن دارد اغلب در می یابد که قادر به انجام این کار نیست . گریستن از طریق پوست بصورت تحریکها و انفجارهای احساس مختلف، از طریق مجرای تنفسی در شرایط تنگی نفس یا ازطریق مجرای معدی و روده ای در شرایط زخم معده .
در فرهنگهای دیگر این امر بگونه ای متفاوت رخ نموده است مثلا در جوامعی که به زبان لاتین سخن می گویند ظاهرا این موضوع بهداشتی تر است . نمایاندن احساسات شامل گریستن در هر دو جنس گهگاه به اقتضای موقعیت مناسب آنها چیزی عادی است .
آنچه که نشان ی ضعف است و ویژگی غیر انسانی به شمار می آید « ناتوانی » در نمایاندن واکنش احساسی قابل انتظار می باشد . د رچنین فرهنگها و جوامعی گرمی و حرارت انسانی به چشم می خورد و بازتابی است از نزدیکی حساستر در انسانیت . گریستن در بهداشت تک تک افراد و جامعه سهیم است .
● آشنایی با فیزیولوژی اشک :
فقدان اشک باعث ایجاد سوزش، خارش و قرمزی در چشم ها، احساس وجود شن در چشم ها، حساسیت به نور، از دست رفتن شفافیت قرنیه، ایجاد زخم در قرنیه، عفونت های مکرر و شدید چشم ها، خشکی چشم ها و در نهایت نابینایی می گردد.
فیلم (پرده) اشک از سه لایه مجزا تشکیل یافته است:
۱) لایه موکوسی(mucous):
داخلی ترین لایه پرده اشک می باشد. چسبناک و لزج بوده و از موسین تشکیل یافته است. این لایه توسط سلول های ملتحمه و قسمت داخلی پلک ها ترشح می شود. این لایه قرنیه را می پوشاند تا یک لایه آبگریز برای پخش و گسترش یکنواخت لایه آبی فراهم آید. این لایه پرده اشک را روی سطح چشم می چسباند. بدون این لایه، پرده اشک به صورت قطره های ریز در خواهد آمد.
۲) لایه آبی(aqueus):
این لایه، آبکی بوده و ۹۰ درصد پرده اشک را تشکیل می دهد. حاوی آب و مواد دیگری مثل پروتئین های لاکتوفرین، لیزوزیم و لیپوکالین، الکترولیت ها، آنتی اکسیدان ها و برخی ویتامین ها می باشد. این لایه عمدتا توسط غدد اشکی ترشح می شود.
▪ وظایف این لایه شامل: اکسیژن رسانی به سطح چشم، مبارزه با عفونت توسط آنتی بیوتیک های طبیعی (لیزوزیم و لاکتوفرین)، صاف کردن سطح چشم، شستن چشم ها از سلول های مرده و گرد و غبار، مواد محرک و حساسیت زاست.
۳) لایه چربی(lipid):
این لایه، روغنی است و خارجی ترین لایه پرده اشک را تشکیل می دهد. این لایه توسط غدد میبومین(meibomian) که در لبه پلک ها ی فوقانی و تحتانی واقع می باشند ترشح می شود. این لایه با ایجاد یک حایل آبگریز، از تبخیر لایه اصلی پرده اشک (لایه آبی) جلوگیری می کند.
▪ وظایف دیگر این لایه شامل: افزایش کشش سطحی و جلوگیری از سر ریز شدن اشک از پلک ها، لغزنده کردن چشم و تسهیل عمل باز و بسته کردن پلک ها می باشد.
● غدد اشکی(lacrimal glands):
غدد اشکی در گوشه خارجی چشم ها و پشت پلک های فوقانی قرار گرفته اند. غدد اشکی هر کدام به اندازه یک بادام بوده و ۲ سانتی متر طول دارند.
مایع اشکی از طریق ۶ تا ۱۲مجرای کوچک ترشحی به فضای میان چشم و پلک فوقانی وارد می گردد. با هر بار باز و بسته کردن چشم ها اشک از مجاری ترشحی غدد اشکی چکیده شده و به سمت مجرای اشکی بینی که به صورت دو سوراخ بسیار ریز در گوشه داخلی چشم ها قرار گرفته، هدایت می گردد.
در انتها اشک به کیسه اشک و سپس به حفره بینی می ریزد. به همین علت است که هنگام گریه کردن ممکن است دچار آبریزش بینی گردید.
● انواع اشک:
۱) اشک پایه (basal tears):
درچشم های پستانداران سالم، قرنیه پیوسته (۲۴ ساعته) توسط اشک های پایه خیس و تغذیه می گردد. این اشک باعث لغزنده شدن و شستشوی چشم ها از ذرات خارجی می گردد. مایع اشک حاوی آب، موسین، چربی ها، لیزوزیم، لاکتوفرین، لیپوکالین، ایمنوگلوبولین ها ،گلوکز، سدیم کلراید، کلراید پتاسیم، آنتی اکسیدان ها و برخی ویتامین ها می باشد.
۲) اشک رفلکس(reflex tears):
هر چیزی که باعث تحریک یا خشک شدن چشم شود، می تواند تولید این نوع اشک را افزایش دهد. این نوع اشک به طور غیر ارادی و در پاسخ به مواد محرکی نظیر ذرات خارجی، گرد و غبار، آلرژن ها(مواد حساسیت زا)، عوامل بیماری زا(مثل باکتری و ویروس) ، بوی پیاز، گاز اشک آور و افشانه فلفل ترشح می گردد. این نوع اشک سعی می کند تا مواد محرک و آزاردهنده را از چشم ها پاک کند.
باد شدید و نور شدید خورشید نیز می تواند باعث تولید اشک رفلکس گردد. این اشک بیشتر آبکی بوده و از لیزوزویم و ایمنوگلوبولین بیشتری برخوردار است.
۳) اشک احساسی یا گریه کردن(emotional tears/crying):
این اشک هنگام احساساتی شدن انسان ها (استرس هیجانی) و یا احساس درد بدنی ترشح می گردد. آغازگرهای هیجانی این نوع اشک معمولا خشم، اندوه، شادی، ترس، شوخ طبعی و ناکامی می باشند.
ترکیبات شیمیایی این نوع اشک با ترکیبات دو اشک قبلی متفاوت است. اشک احساسی حاوی هورمون ها و پروتئین های بیشتری است. این اشک حاوی هورمون پرولاکتین، هورمون رشد، آدرنوکورتیکوتروپین، آندروفین و عنصر منگنز می باشد.
فرستنده: م -فروتن
اے دنیا کے مسافر منزل تیری قبرھیں اے کر رھا ھیں جو تو دو دن کا یہ سفرھیں موت ھیں تیرا ان دیکھا ساتھی آچانگ تجھے نگل لے گا:ای مسافر دنیا خونه ی توقبر است ای که هرکاری میکنی سفر دو روزه هست مرگ رفیق ندیده ی تو است یکهو نفست رو می گیره