امتیاز موضوع:
  • 2 رأی - میانگین امیتازات : 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
عادات غذائی سفره های ایرانی و اثرآن برسلامت
#1
ت غذایی و تاثیر آن بر سلامت شخص


سلامت نیوز:با توجه به نقش بسیار مهم و مفید آب در حفظ سلامت انسان، لازم است حتما این نوشیدنی را در برنامه روزانه خود جای دهیم.

1- مصرف نكردن آب به میزان كافی
یكی از عادات نامناسبی كه متاسفانه این روزها در حد وسیعی در بین اقشار جامعه به چشم می‌خورد، كمبود یا حتی عدم مصرف آب است. برخی از افراد سایر نوشیدنی‌ها را جانشین آب می‌كنند و معتقدند كه خواص مایعات مختلف تفاوت چندانی با هم ندارد، این تصور صحیح نیست، زیرا آب جایگاه خاصی در تغذیه به عهده دارد و مصرف نكردن آب یا جانشین كردن آن با سایر نوشیدنی‌ها به هر علتی كه باشد صحیح نیست و در سلامت شخص اختلال ایجاد می‌نماید.
با توجه به نقش بسیار مهم و مفید آب در حفظ سلامت انسان، لازم است حتما این نوشیدنی را در برنامه روزانه خود جای دهیم.

نیاز بدن به آب
انسان به روزی 5/2-5/1 لیتر (به طور متوسط
2 لیتر) آب نیاز دارد كه از طریق مصرف آشامیدنی‌های مختلف مانند چای، قهوه، دوغ، آبمیوه و سایر نوشیدنی‌ها، غذاهای آبدار مانند سوپ، آش، خورش‌ها و خوراك‌های آبدار، و نیز مواد غذایی مانند سبزی‌ها، میوه‌ها، شیر، ماست و... تامین می‌شود. به خاطر داشته باشیم كه بهترین و مفیدترین آشامیدنی، آب سالم و بهداشتی است، بنابراین سعی كنیم حتما در روز حدود 8-6 لیوان (بسته به نوع غذا و آشامیدنی‌های مصرفی) آب آشامیدنی میل نماییم و نوشیدنی‌های دیگر را جانشین آب نكنیم.

اشكالات جانشین كردن آب با سایر آشامیدنی‌ها
- آبمیوه‌ها معمولا پركالری‌تر از میوه تازه بوده و مصرف مداوم آنها موجب افزایش وزن و چاقی می‌شود.
- مصرف آبمیوه‌ها در كسانی كه آمادگی ابتلا به دیابت را دارند، می‌تواند بروز این بیماری را تسریع كند.
- مصرف چای با وجود آنكه در حد متعادل مفید است، ولی چنانچه در مصرف آن افراط شود، می‌تواند به سلامت انسان لطمه وارد سازد.
- افراط در مصرف قهوه به علت داشتن كافئین بالا، موجب بی‌خوابی، تپش قلب و عوارض دیگری می‌شود كه سلامت شخص را دچار مخاطره می‌كند.
- مصرف چای و قهوه به علت دارا بودن اگزالات می‌تواند از جذب كلسیم موجود در غذا جلوگیری نماید، بنابراین چنانچه آشامیدنی‌های دیگر جانشین آب شوند، اگر به میزانی كه بتوانند نیاز بدن را به آب تامین كنند مصرف شوند، موجب بروز اختلالاتی در سلامت انسان خواهند شد.

اختلالاتی كه به علت كمبود مصرف آب در فرد ایجاد می‌شود
-چون تمام واكنش‌های حیاتی داخلی بدن در حضور آب انجام می‌شود، لذا كمبود مصرف آب موجب انجام نشدن این واكنش‌ها و یا تاخیر در انجام آنها خواهد شد، كه این امر می‌تواند لطمات مهمی بر سلامت انسان وارد سازد.
-نظر به اینكه مواد مغذی مصرفی روزانه همراه آب (در خون) حمل شده و به سلول‌ها می‌رسند، چنانچه شخص در معرض كم آبی قرار گیرد، مواد مغذی لازم به بدن نرسیده و سوءتغذیه ایجاد خواهد شد.
- دفع مواد زائد حاصل از متابولیسم مواد مغذی به وسیله آب از طریق كلیه‌ها انجام می‌شود و در صورت كمبود آب، این مواد زائد و سمی در بدن تجمع پیدا می‌كنند و در سلامت شخص اختلال ایجاد می‌نمایند.
- یبوست از عوارض شایعی است كه به علت كمبود آب مصرفی در فرد بروز می‌كند، زیرا آب موجب تسهیل حركت مواد غذایی در روده‌ها شده و به تخلیه سریع مواد از روده كمك می‌نماید.
- نوشیدن آب كافی در طی شبانه‌روز به بهبود عمل كلیه‌ها كمك كرده و موجب دفع مناسب ادرار و پیشگیری از بروز ادم (ورم) می‌شود.
- یكی از عوامل مهم جهت افزایش كارآیی بدن، مصرف آب كافی است، به همین علت، به هنگام كوهنوردی و سایر ورزش‌ها، مصرف آب به میزان لازم توصیه می‌شود.
به طور كلی آشامیدن آب سالم و بهداشتی به مقدار كافی، از عوامل مهم در حفظ سلامت انسان است.

2- حذف میان‌وعده‌ها
بعضی از افراد تصورات نادرست و نامناسبی نسبت به تغذیه دارند و متاسفانه بر باورهای غلط خود اصرار و پافشاری می‌ورزند. یكی از باورهای نادرست آن است كه «میان‌وعده موجب چاقی می‌شود و بهتر است تغذیه انسان فقط به وعده‌های اصلی غذایی محدود گردد». این تصور صحیح نیست و یكی از دلایل مهم آن، عدم آگاهی نسبت به اهمیت میان‌وعده‌ها است.

اهمیت میان‌وعده‌های سالم و با ارزش غذایی‌ بالا در تغذیه شخص
-میان‌وعده‌ها موجب تامین قسمتی از نیازمندی‌های تغذیه‌ای روزانه فرد می‌شوند.
- مصرف میان‌وعده، از پرخوری در وعده‌های ناهار و شام پیشگیری می‌كند.
- از حرص و ولع نسبت به مصرف هله هوله و مواد فاقد ارزش تغذیه‌ای پیشگیری می‌نماید.
- تقسیم غذا به دفعات بیشتر و مقدار كمتر در هر وعده، موجب جذب بیشتر و بهتر مواد مغذی مصرفی خواهد شد.
- مصرف میان‌وعده از افت قندخون پیشگیری كرده و به حفظ تعادل قندخون كمك می‌نماید.
- استفاده از میان‌وعده‌های مفید، كم كالری و با ارزش تغذیه‌ای بالا، موجب سلامت بیشتر دستگاه گوارش می‌شود، زیرا خالی نگاهداشتن معده از غذا و سپس انباشتن آن از مواد غذایی، به سلامت دستگاه گوارش لطمه می‌زند.

نكات ایمنی در مورد مصرف میان‌وعده‌ها
-میان‌وعده‌ها باید از بین مواد با ارزش تغذیه‌ای بالا انتخاب شوند.
-از مصرف مواد پركالری (چرب و شیرین) و شور و پرنمك خودداری گردد.
- میان‌وعده‌ها لازم است با فاصله مناسب با وعده‌های اصلی غذایی میل شوند و از مصرف آنها نزدیك به غذاهای اصلی (صبحانه، ناهار و شام) خودداری گردد.
- میوه‌های تازه، میوه‌های خشك، مغزدانه‌ها و ساندویچ‌های سبك خانگی از میان‌وعده‌های مفید و با ارزش تغذیه‌ای بالا هستند.
-توجه داشته باشید كه در مصرف میان‌وعده‌ها نباید افراط نمود، زیرا موجب افزایش وزن و چاقی می‌شوند.
- میان‌وعده‌ها نباید جانشین غذای اصلی بشوند، زیرا حاوی مقدار كافی مواد مغذی جهت تامین نیازهای تغذیه‌ای شخص نیستند و فقط به تامین قسمتی از این نیازها كمك می‌كنند.

3- مصرف نوشابه‌های گازدار با غذا و یا به عنوان میان‌وعده
یكی از عادات نامناسبی كه در بین افراد و به خصوص كودكان و نوجوانان رواج زیادی دارد، مصرف نوشابه‌های گازدار و یا آبمیوه‌های آماده‌ای كه فقط حاوی شكر، اسانس و رنگ هستند و یا پودر شربت‌های آماده به طور مداوم، در برنامه غذایی روزانه است.

دلایل پیروی از این عادت نامناسب و مضر در جامعه
-مهم‌ترین و اساسی‌ترین علت آن، عدم آگاهی افراد در مورد مصرف این قبیل نوشابه‌ها است.
-یكی دیگر از دلایل مهم پیروی از این عادت نامناسب، تبلیغات گسترده رسانه‌های گروهی در مورد این قبیل نوشابه‌ها است. گاه شاهد هستیم كه رسانه‌های گروهی با جالب‌ترین و جذاب‌ترین روش‌های آموزشی، موادی را تبلیغ می‌كنند كه نه تنها ارزش تغذیه‌ای بالایی ندارند، بلكه به سلامت انسان نیز لطمه می‌زنند. این نوع تبلیغات موجب جلب بسیاری از افراد جامعه به خصوص كودكان و نوجوانان به سوی مصرف این قبیل مواد غیرمفید و فاقد ارزش تغذیه‌ای می‌شود، به خصوص افراط در مصرف آنها، موجب اختلال در رشد، چاقی، سوءتغذیه و برخی عواقب ناگوار دیگر در آنان خواهد شد.
- سهولت دسترسی و استفاده از این نوع نوشابه‌ها نیز از دیگر عوامل استفاده گسترده و بی‌رویه از این نوع نوشابه‌ها است.
-وجود این نوع نوشیدنی‌ها در تمام بوفه‌ها و دكه‌های شهر می‌تواند سبب ترغیب افراد، به خصوص در فصول گرم سال به مصرف آنها بشود.
- یكی از دلایل مهم افراط در مصرف این قبیل نوشیدنی‌ها، عادت نامناسب مصرف آنها در خانواده است. والدین الگوی بسیار مهمی برای كودكان محسوب می‌شوند. چنانچه فرزندان شاهد مصرف مداوم و گسترده این قبیل آشامیدنی‌ها در سفره خانواده باشند، به تدریج به مصرف آنها عادت می‌كنند.
-وجود این نوشابه‌ها در بوفه مدارس نیز یكی دیگر از علل افراط در مصرف آنها در بین كودكان و نوجوانان است.

مضرات افراط در مصرف این قبیل نوشیدنی‌ها
-این نوشابه‌ها همانگونه كه گفته شد فاقد ارزش تغذیه‌ای بوده و نمی‌توانند نیازهای تغذیه‌ای شخص را تامین كنند (به خصوص در كودكان و نوجوانان).
- این آشامیدنی‌ها معمولا حاوی مقدار زیادی شكر هستند و مصرف آنها به طور مداوم یا به مقدار زیاد، موجب بروز چاقی می‌شود.
- مصرف آنها نزدیك به وعده‌های اصلی غذایی موجب سیری كاذب و بی‌اشتهایی جهت صرف غذای اصلی شده و مانع مصرف غذا به مقدار لازم و كافی خواهد شد كه این امر می‌تواند منجر به سوءتغذیه و نیز در افراد در سنین رشد، باعث ایجاد اختلال در رشد و عوارض فراوان دیگر بشود.
- در نوشیدنی‌های گازدار معمولا از اسید فسفریك استفاده می‌شود كه این امر موجب به هم خوردن تعادل كلسیم و فسفر شده و از جذب كلسیم ممانعت می‌نماید. نتیجه آن بروز راشیتیسم در كودكان، استئومالاسی یا نرمی استخوان در بزرگسالان و استئوپروز یا پوكی‌استخوان در افراد میانسال و سالمندان می‌‌باشد.
بنابراین بهتر است به جای مصرف این قبیل آشامیدنی‌ها، از نوشیدنی‌های مفیدی مانند آب، دوغ، شیر و آبمیوه‌های تازه استفاده شود، البته مصرف میوه تازه به علت داشتن فیبر بالا، به آبمیوه ترجیح دارد.

4- با عجله غذا خوردن و خوب نجویدن غذا
این عادت نامناسب متاسفانه یكی از شایع‌ترین و معمول‌ترین عادات موجود در جوامع مختلف و به خصوص كشورهای صنعتی، شلوغ و پرجمعیت است.

علل برقراری این عادت در بین افراد
- نبودن فرصت كافی جهت غذا خوردن در جوامع صنعتی و شلوغ امروزی
-عدم آگاهی افراد در مورد مضرات این عادت نامناسب
-عدم آگاهی در مورد تاثیر جویدن كامل غذا و با تأنی و آرامش غذا خوردن در حفظ سلامت انسان

مضرات
در بررسی مضرات و اشكالات این عادت نامناسب، می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:
-اولین مرحله هضم برخی مواد غذایی در دهان انجام می‌شود، بدین معنا كه غذای مصرفی در دهان توسط دندان‌ها خرد، ریز و تجزیه شده و تحت تاثیر آنزیم بزاق (پتیالین) قرار می‌گیرد و برای هضم كامل آماده می‌شود. چنانچه عمل جویدن به خوبی انجام نشود، اولین مرحله هضم به خوبی صورت نگرفته و غذا برای هضم كامل آماده نخواهد شد.
-این امر، بار معده را سنگین كرده و زمینه دستگاه گوارش را جهت ابتلا به ناراحتی و اختلال آماده می‌سازد.
- خوب نجویدن غذا می‌تواند به هضم و جذب كامل مواد غذایی لطمه وارد سازد و عمل هضم و جذب به طور كامل انجام نشود.
-نتیجه این امر، دفع مواد جذب نشده از طریق روده می‌باشد.
- چنانچه عدم كفایت جذب ادامه یابد، منجر به بروز سوء تغذیه و اختلالات فراوان ناشی از آن خواهد شد.
- یكی از عوامل مهم ابتلاء شخص به ناراحتی‌های گوارشی، عادت به سریع غذا خوردن و خوب نجویدن غذا است.
- سریع غذا خوردن معمولا موجب پرخوری و در نتیجه بروز افزایش وزن و چاقی می‌شود.

5- داشتن اشتغال فكری یا استرس به هنگام صرف غذا
در بررسی دلایل این امر، به موارد زیر برمی‌خوریم:
-شیوه زندگی پراسترس و پرتنش جوامع متمدن و صنعتی امروزی
-عدم آگاهی افراد در مورد اهمیت تغذیه صحیح در حفظ سلامت انسان
- عدم آگاهی جامعه در مورد اثرات مخرب استرس در زندگی و به خصوص به هنگام صرف غذا بر سلامت شخص.
چنانچه مضرات این نحوه زندگی و شیوه غذا خوردن برای افراد تشریح گردد و عواقب ناگوار آن تذكر داده شود، گامی موثر و مفید برای افراد، در پرهیز از این عادت برداشته خواهد شد.

زیان‌های این عادت مضر و لطماتی كه به سلامت شخص وارد می‌سازد
- یكی از مهم‌ترین اشكالات تشویش و استرس، به خصوص به هنگام غذا خوردن، اختلال در ترشح شیره‌های گوارشی و آنزیم‌هایی است كه موجب هضم مواد مغذی می‌شوند.
شیره‌های گوارشی و آنزیم‌های دستگاه گوارش كه به طور طبیعی به هنگام ورود غذا به دستگاه گوارش، ترشح شده و موجب هضم و جذب مواد غذایی می‌شوند، به هنگام بروز ناراحتی‌های روحی و استرسی، ترشح آنها دچار اختلال می‌گردد.
- اختلال در ترشح این مواد، منجر به هضم و جذب نشدن كامل غذا خواهد شد.
- نتیجه این عارضه، بروز كمبودهای تغذیه‌ای و اختلالات ناشی از سوءتغذیه خواهد بود.
- اختلالات و ناراحتی‌های گوارشی ارمغان استرس و آشفتگی‌های روحی است كه اثرات زیانباری بر سلامت انسان به جا خواهد گذاشت.
با توجه به نكات ذكر شده در این مجموعه و مطالب شماره‌های قبلی مجله، می‌توانیم با شناخت عادات غذایی نامناسب و مضر خود و جایگزین كردن آنها با عادات مفید، گام‌های مناسبی در جهت برخورداری از سلامت، شادابی و طول عمر در زندگی خود برداریم.

منبع: نشریه دنیای تغذیه
برلیانت بزرگمهر محقق و مشاور تغذیه و رژیم درمانی


مهم این نیست که در کجای این دنیا ایستاده ایم
مهم اینست که در چه راستائی گام برمیداریم.
 تشکر شده توسط : ساغر
#2
من همه موارد فوق را رعایت می نمایمTongue
براى تو
براى چشمهايت..
براى من
براى دردهايم..
براى ما
اى كاش خدا كارى بكند...
 تشکر شده توسط : najva
#3
دکتر شهرام آگاه/فوق تخصص گوارش و کبد، عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران/خطاهاي هفت گانه در محوطه آشپزخانه
7 عادت بيماري زا

تغذيه در سالم زيستن انسان نقش مهمي دارد و عادت‌هاي بد غذايي، مي‌توانند بر سلامت تمام ارگان‌هاي بدن تاثير منفي بگذارند بنابراين تمام افراد بايد براي حفظ سلامت خود، مجموعه‌اي از انواع گروه‌هاي غذايي را به تناسب در رژيم روزانه‌شان داشته باشند...

در غير اين صورت و در اثر مصرف نامناسب اين گروه‌ها، بدن با آسيب‌هايي جدي مواجه خواهد شد. در ادامه به بررسي برخي از عادت‌هاي غذايي اشتباه و تاثير منفي آنها بر دستگاه گوارش مي‌پردازيم.



عادت اول: افراط در مصرف کربوهيدرات و ابتلا به کبد چرب

متاسفانه برخي از افراد، تمايل زيادي به مصرف انواع کربوهيدرات‌ها مانند نان و برنج دارند و در طول روز هم به اندازه کافي ميوه يا سبزي نمي‌خورند، در حالي كه گنجاندن حجم بالايي از کربوهيدرات‌ها در رژيم غذايي روزانه، باعث بروز چاقي مفرط مي‌شود از آنجا که افراد چاق و پرخور، در کنار کربوهيدرات‌ها به مصرف غذاهاي چرب هم علاقه دارند، ابتلا به بيماري کبد چرب و عوارض ناشي از آن برايشان دور از انتظار نخواهد بود. پس بد نيست که با اندکي تغيير در سبک خورد و خوراک‌ و کم‌کردن مصرف کربوهيدرات و چربي‌ها، احتمال ابتلا به کبد چرب را در خود کاهش دهيد.



عادت دوم: مصرف‌نكردن ميوه و سبزي و ابتلا به يبوست

در حالت عادي، خوردن 3 وعده غذاي اصلي همراه 2 ميان‌وعده، به تمام افراد سالم توصيه مي‌شود. نتايج مطالعه‌هاي مختلف نشان مي‌دهد که مصرف 5 وعده ميوه‌ و سبزي در طول روز، خطر ابتلا به انواع سرطان‌ها از جمله سرطان‌هاي دستگاه گوارش را تا حد قابل?قبولي کاهش مي‌دهد. پس اگر تا امروز اهل خوردن ميوه‌ها و سبزي‌ها نبوده‌ايد، بهتر است سبزي‌ها را در کنار وعده‌هاي اصلي غذايي و ميوه‌ها را هم در ميان‌وعده‌هايتان جاي دهيد.

نکته ديگر اين است که شما مي‌توانيد با مصرف به اندازه فيبر‌ غذايي که به وفور در سبزي‌ها و ميوه‌ها وجود دارد، تحرک طبيعي دستگاه گوارش را حفظ کنيد. کساني که علاقه چنداني به خوردن ميوه‌ها و سبزي‌ها نشان نمي‌دهند، با کاهش دريافت فيبر غذايي، دچار کاهش تحرک طبيعي دستگاه گوارش و در نتيجه ابتلا به عوارض ناشي از آن مانند يبوست خواهند شد.



عادت سوم: مصرف فست‌فود و ابتلا به ريفلاکس

متاسفانه گرايش به مصرف فست‌فودها و غذاهاي آماده، از بدترين ارمغان‌هاي زندگي ماشيني است. چربي بيش از اندازه و افزودني‌هايي مانند انواع سس يا پنيرهاي چربي که به فست‌فودها اضافه مي‌شوند، از مهم‌ترين دلايل چاق‌ شدن نسل امروز نسبت به نسل‌هاي گذشته است. از طرف ديگر، افزودني‌ها، نگهدارنده‌ها و مواد تشکيل‌دهنده فست‌فودها با تاثير منفي بر دستگاه گوارش، باعث بالارفتن احتمال ريفلاکس معده به مري مي‌شوند. به عبارت ساده‌تر، کساني که به اصطلاح دچار ترش‌کردن يا همان برگشت اسيد از معده به مري مي‌شوند‌، بايد مصرف فست‌فودها و غذاهاي حاضري را كنار بگذارند.

عادت چهارم: مصرف غذاهاي سرخ‌کردني و ابتلا به سرطان

برخي اوقات روغني که قرار است غذا در آن سرخ شود، بيش از اندازه حرارت مي‌بيند كه باعث ايجاد تغييرات شيميايي در ساختمان روغن خواهد شد. از طرف ديگر، امکان سوختن بخشي از قسمت‌هاي سطحي ماده خوراکي‌ در طول فرآيند سرخ‌کردن وجود دارد. حرارت ديدن بيش از اندازه روغن و مصرف غذاهاي سرخ‌کرده‌اي که کمي هم گوشه و کنار آنها سوخته است، باعث آزاد شدن ترکيب‌هاي سرطان‌زا در بدن خواهد شد و دستگاه گوارش هم از زيان اين ترکيب‌ها در امان نخواهد ماند. ضمن اينکه با سرخ‌کردن و حرارت دادن بيش از حد برخي خوراکي‌ها مانند سبزي‌ها، حجم قابل‌توجهي از ويتامين‌هاي آنها هم از بين خواهند رفت و ديگر نبايد از آنها انتظار عملکرد ضدسرطاني داشت.



عادت پنجم: مصرف گوشت خام و ابتلا به اسهال

حتما شما هم تا به حال با افرادي که عادت به خوردن گوشت يا جگر نيمه پخته يا به
تعبير خودشان «آبدار» دارند، مواجه شده‌ايد. در حالي كه اگر گوشت‌ به‌طور کامل و صحيح پخته نشود، احتمال باقي‌ماندن و تکثير برخي از ميکروب‌ها و عوامل بيماري‌زا در آن بالا مي‌رود، بنابراين کساني که به خوردن گوشت‌هاي آبدار علاقه دارند، بايد در انتظار ابتلا به انواع بيماري‌هاي گوارشي مانند مسموميت، اسهال و استفراغ هم باشند.



عادت ششم: خوردن غذاي مانده و ابتلا به مسموميت

گاهي از روي تنبلي يا شايد سهل‌انگاري، يادمان مي‌رود باقي مانده غذاها را داخل يخچال بگذاريم، ولي احتمال تکثير ميکروب‌ها در غذاهايي که حاوي مواد فاسدشدني مانند گوشت و چربي هستند، زياد است. اگر دوست نداريد به علت مسموميت غذايي ناشي از مصرف غذاهايي که بيشتر از 2-1 ساعت خارج از يخچال مانده‌اند، راهي بيمارستان شويد، بهتر است از خير خوردن اين غذاها بگذريد. دستگاه گوارش بچه‌ها، سالمندان و کساني که سيستم ايمني بدنشان ضعيف است، به ميکروب‌ها و سموم غذاهاي مانده، واکنش شديدتري نشان مي‌دهد.



عادت هفتم: نخوردن صبحانه و ابتلا به چاقي

برخي از افراد عادت دارند بدون خوردن صبحانه، خانه را ترک کنند در حالي که صبحانه يکي از مهم‌ترين وعده‌هاي غذايي است و مصرف آن نقش مهمي در حفظ سلامت بدن دارد. افرادي که صبحشان را با خوردن صبحانه آغاز مي‌کنند، انرژي کافي براي انجام تمام فعاليت‌هاي فکري و جسمي‌شان در طول روز دارند. کساني که عادت به خوردن صبحانه ندارند، دچار اختلال در کارکرد طبيعي بدن مي‌شوند و قدرت کافي براي انجام کارهاي فکري و حتي جسمي به خصوص در ساعت‌هاي اوليه صبح ندارند. از طرف ديگر، اين افراد به علت نرسيدن قند خون کافي به مغزشان در ساعت‌هاي اوليه روز دچار گرسنگي و اشتهاي کاذب مي‌شوند. اين اشتهاي کاذب مي‌تواند آنها را به سمت مصرف خوراکي‌هاي چرب، شيرين و پرکالري بکشاند و همين مساله باعث چاق شدن، ابتلا به کبد چرب و عوارض ناشي از اين ناراحتي‌ها خواهد شد.

مهم این نیست که در کجای این دنیا ایستاده ایم
مهم اینست که در چه راستائی گام برمیداریم.
 تشکر شده توسط : ارزو , arezoo_azizi , نازلی
#4
1. زرشک پلو با مرغ و باقلا پلو با ماهی
هر دوی این غذاها، بسیار سرد هستند و به مرور زمان در صورت مصرف زیاد، غلظت خون ایجاد کرده و مقدار زیادی اخلاط نابجا و مضر بلغم و سودا در بدن تولید می کنند. ماهی، مرغ، برنج، زرشک، باقلا، روغن نباتی همگی سرد و بلغم زا هستند. حال اگر همراه این غذاها، سالاد، ماست یا ترشیجات هم مصرف گردد، مشکل چند برابر خواهد شد. در صورت مصرف چنین غذاهایی، حتما بایستی ادویه ها و مواد غذایی گرم مثل فلفل سیاه، زنجبیل، آویشن، سیاه دانه، عسل، کنجد و خرما مصرف نمایید.
2. خوردن ماست و دوغ همراه با غذاهای گوشتی
مصرف همزمان ماست و غذاهای گوشتی، یکی از ممنوعات طب سنتی به حساب می آید. طبق گفته حکما، مصرف همزمان ماست با غذاهای گوشتی علاوه بر اینکه تولید بلغم می کند، موجب فساد گوشت در معده و در برخی موارد بروز لک و پیس می شود.
3. حذف سبزی از سفره و جایگزینی سالاد
طبع اغلب سبزی ها گرم است و به هضم غذا بسیار کمک می کنند. سبزی ها سرشار از مواد معدنی و ویتامین هستند؛ همچنین به علت دارا بودن فیبر، مانع یبوست می شود. اما سالاد بر خلاف سبزی، طبع سردی دارد و هضم غذا را (برخلاف تصور مردم) مختل می کند.
نکته: بهترین ماده جهت شستشو و ضدعفونی سبزی، سرکه و نمک دریا می باشد.
4. خوردن زیاد عدسی
عدس غذایی سودا زاست و مصرف زیاد آن موجب بروز و افزایش غلظت خون می شود. اما متاسفانه امروزه شاهد آن هستیم که به علت تبلیغات زیاد در رابطه با خون ساز بودن عدس، مردم سایر حبوبات را کنار گذاشته و عدس را بیش از سایر حبوبات مصرف می کنند. در طب سنتی بر مصرف نخود بسیار تاکید شده است. نخود دارای خاصیت سم زدایی، افزایش توان جنسی، افزایش حافظه، تقویت قلب، خون سازی، استخوان سازی، جلوگیری از سفید شدن موها و ده ها خاصیت دیگر ذکر شده است.
نکته ای در رابطه با مصرف نخود: جهت کاهش مشکل نفخ معده در زمان مصرف نخود، بهتر است آن را 12 ساعت قبل از طبخ خیس کرده و سپس آب آن را دور بریزید.
5. مصرف پنیر به تنهایی و در وعده صبحانه
مصرف پنیر به تنهایی بسیار مضر می باشد و بلغم زاست. خوردن پنیر به تنهایی و در وعده صبحانه، فرد را دچار رخوت، سستی و بی حالی و کندی در یادگیری و کاهش تمرکز ذهن می گردد. غده پاراتیروئید، وظیفه تنظیم کلسیم و فسفر بدن و جذب آن ها را به عهده دارد. این غده کلسیم و فسفر را با یکدیگر و در کنار هم می شناسد، بنابراین در زمانی که ماده غذایی حاوی کلسیم را مصرف می کنیم، بایستی همراه آن نیز فسفر مصرف کنیم، در غیر اینصورت، غده پاراتیروئید، فسفر را از مغز برمی دارد که موجب کندذهنی می شود. بهترین زمان مصرف پنیر، وعده شام و به همراه مصلاحات آن (گردو، زیره، سیاه دانه و آویشن) می باشد. زیرا بیشترین میزان ترشح توسط غده پاراتیروئید در هنگام شب صورت می گیرد.
نکته: گردو (و همچنین بادام) باید در زمان مصرف شکسته شود، زیرا در برخورد طولانی مدت با هوا، اکسید شده و خاصیت اولیه خود را ندارد.
نکته: بادام نباید با پنیر مصرف گردد. زیرا موجب فساد در معده شده و گوارش را با مشکل رو به رو می کند و به عنوان عامل مهمی در تشکیل سنگ کلیه و مثانه محسوب می شود.
6. حذف سرکه از غذا
حذف سرکه یکی از ظلم هایی است که توسط گروهی از پزشکان دامن زده شده است. تحت اینکه که سرکه برای اعصاب مضر و سبب زخم معده می شود. در صورتی که رازی، رساله ای تحت عنوان رساله سرکه دارد که هزار خاصیت برای سرکه بیان کرده است. سرکه در طب سنتی به عنوان یک حمل کننده (Carrier) محسوب می شود. حمل کننده ماده ای است که داروها را جهت مصرف به اعضای مورد نیاز می رساند. (نکته: عسل هم یک حمل کننده بسیار مهم به حساب می آید)
طبق تحقیقات، سرکه در کاهش کلسترول، چربی و قند خون، نقش به سزایی دارد. همچنین سرکه سبب گشاد شدن عروق و بهتر شدن جریان خون می شود؛ به هضم غذا کمک کرده و صفرا بُر است؛ ضدعفونی کننده و موجب از بین رفتن رسوبات و املاح مضر است.
نکته: طبیعت سرکه سرد است و افراد بلغمی و سوداوی باید در مصرف آن دقت نمایند. چنانچه افراد سرد مزاج در مصرف سرکه (بدون مصلحات) زیاده روی کنند، ممکن است موجب افت فشارخون و بی حالی گردند. بنابراین افراد سرد مزاج باید سرکه را با عسل و یا شیره خرما مصرف نمایند.
7. تنوع خواری و مصرف اقلام متعدد در یک وعده غذایی
چنین شیوه غذا خوردن، موجب به هم خوردن تنظیم گوارش شده و بسیار مضر است. زمانی که چند ماده غذایی متنوع را در یک وعده میل می کنید، آنزیم های هاضمه دچار سردرگمی و اختلال شده و هضم غذا ناقص خواهد شد. زیرا مواد غذایی متفاوت، زمان هضم متفاوتی با یکدیگر دارند. در نتیجه از ترکیب این مواد، اخلاط فاسد در بدن تولید می گردد.
8. وعده غذایی ظهر
از نظر طب سنتی وعده غذایی ظهر، مضر بوده و بلغم و سودا را در بدن زیاد می کند و سبب غلظت خون می گردد. ترک وعده نهار موجب تقویت ایمنی بدن، تناسب اندام، حفظ تعادل مزاج و رفع بیماری ها می شود. گرم ترین زمان در طول روز، ظهر است که بهترین کار در آن ساعات، سرد کردن بدن است، نه خوردن غذا. در طب سنتی توصیه شده که انرژی بدن در زمان ظهر از خواب قیلوله تامین شود.
9. عدم مصرف صحیح آجیل
آجیل برای کاهش چربی، غلظت خون، سلامت قلب، سلامت کبد و افزایش کارکرد مغز بی نهایت مفید و لازم است. طبق تحقیقات مصرف روزانه یک مشت آجیل، بین 5 تا 15 سال به طول عمر انسان می افزاید. مصرف حداقل 7 عدد بادام در روز (البته به شرطی که به صورت تازه از پوست در آید) در جهت پاکسازی کبد و تقویت استخوان ها، رشد قدی اطفال و افزایش ضریب هوشی و حافظه توصیه شده است.
بهترین نوع آجیل، 4 مغز گردو، بادام، فندق و پسته است که 4 برابر گوشت انرژی دارد و تمام 20 نوع پروتئین مورد نیاز بدن را تامین می کند. توصیه می شود 4 مغز را هفته ای یک بار درست کرده، به صورت پودر در آورده و در یک ظرف در بسته نگهداری نمایید. 4 مغز به عنوان یک غذای بسیار عالی برای کودکان در حال رشد می باشد.
افراد صفراوی بایستی در مصرف آجیل احتیاط کرده و زیاده روی نکنند.
10. عدم مصرف صحیح ادویه جات
باور غلط و مصطلح دیگر مضر بودن ادویه جات برای کبد است. تنها مورد احتیاط ادویه، افراد صفراوی می باشند. مصرف ادویه با غذا موجب فعال شدن کبد و کارکرد منظم دستگاه گوارش خواهد شد. اکثر ادویه ها خاصیت دارویی و درمانی دارند. به طوری کلی ادویه جات باعث تعدیل بلغم اضافی معده و رطوبت های نابه جای دستگاه گوارش می شود.
مصرف مداوم و بلند مدت ادویه، بلغم و سوداری نا به جای بدن را کاهش داده و در تخفیف و درمان بیماری های ناشی از بلغم و سودا بسیار موثر است. بیماری هایی مثل آرتروز، درد مفاصل، نفخ معده، کاهش حافظه، صرع، شب ادراری، عفونت های زنانه، افسردگی و ...
11. مصرف میوه همراه با غذا
مصرف میوه با غذا سوء هاضمه و اخلاط فاسد تولید کرده و موجب تباه شدن معده می گردد. تنها دو میوه زیتون و انار، مجوز مصرف با غذا را دارند. جالب است که بدانیم مصرف آن ها به تنهایی از دیدگاه طب سنتی مناسب نیست و مضر شناخته شده است. بهتر است میوه ها به تنهایی و در وعده جداگانه ای مصرف شوند. و در هر وعده غذایی تنها یک نوع میوه (به دلیل متفاوت بودن زمان هضم مواد غذایی مختلف) که البته باید به فصل و کاملا رسیده (کال نباشد) میل شود. به عنوان مثال در یک وعده نباید همزمان از سیب و پرتقال استفاده شود. میوه ها دارای فیبر بوده و مانع از یبوست می شوند. همچنین موادی سرشار از ویتامین محسوب می شوند.
نکته: شیر هم یک غذا محسوب می شود، بنابراین مصرف میوه با آن ممنوع است و مصرف میوه با شیر، معده را تباه می کند. به عنوان مثال شیر و موز.
12. مصرف نکردن مصلحات غذایی
هر غذایی در طب سنتی دارای چندین مصلح می باشد. مصلح ماده غذایی است که در اصلاح و تعدیل عوارض جانبی احتمالی آن غذا موثر خواهد بود. مصلح هضم غذا را بهتر کرده و خواص و فوائد و میزان اثرگذاری غذا را در بدن و ارگان های مربوطه مضاعف می کند. در تغذیه سنتی ایرانیان، مصرف مصلحات به طور کامل رعایت می شده است. کمتر غذا و میوه ای دیده می شده که بدون مصلح مصرف شود. متاسفانه امروزه اغلب این مصلحات کنار گذاشته شده و همین سبب کاهش کم و کیف در جذب و هضم غذا خواهد شد.
13. استفاده از اقلام و غذاهای وارداتی
اکثر این غذاها یبوست زا هستند و از نظر طب سنتی، یبوست مادر تمام بیماری هاست. همچنین تمامی این غذاها توسط کارخانه ها تولید می گردند و کارخانه ها جهت افزایش زمان ماندگاری محصولات خود به این محصولات مواد نگهدارنده شیمیایی اضافه می کنند. از جمله ماکارونی، پیتزا، پفک، سوسیس، کالباس، بیسکویت ها، شکلات ها و ... تمام این محصولات جای توضیح و بحث بسیار دارد که انشاالله در آینده مطالبی ارائه خواهد شد.
14. ایستاده غذا خوردن
خوردن غذا به صورت ایستاده موجب افزایش سودا در خون شده و ایجاد غلظت در خون می‌کند.
15. مصرف زیاد سالاد الویه
سالاد الویه جزء غذاهای بسیار سرد و بلغم‌زاست. لذا باید با ادویه‌های گرم نظیر فلفل و آویشن، مصرف شود. همچنین استفاده از سس مایونز در این غذا به علت دارا بودن مواد شیمیایی کُربات و سُربات، در خون ایجاد مسمومیت کرده و سرطان‌زا می‌باشد.
16. تندتند غذا خوردن
غذا باید کاملا جویده شده و به آرامی خورده شود. سریع خوردن غذا سبب ترشح ناقص آنزیم‌های گوارشی شده و هضم را مختل می‌کند. فراموش نشود، در صورتی که هضم به هر دلیلی ناقص صورت گیرد، خلط فاسد و نابجا در بدن تولید می‌شود.
17. مصرف غلط ماست با اسفناج
مصرف ماست با اسفناج به دلیل تشکیل اگزالات کلسیم، مولد تشکیل سنگ کلیه و مثانه است، اما امروزه به وفور مصرف می‌شود. مصلح ماست و اسفناج، زعفران و گردو می‌باشد.
من از معبود یکتایم فقط یک چیز میخواهم
نگیرد هرگز از قلبم امید استجابت را...
 تشکر شده توسط : شهرزاد , ساغر , shahrzad.s
#5
بازم ما با این همه عادات غذایی غلط خوب موندیم!!!!!!!!!!confused2confused2
سرنوشت را کی توان از سر نوشت......
  


موضوع های مرتبط با این موضوع...
موضوع: نویسنده پاسخ: بازدید: آخرین ارسال
  غذای ناسالم در معده 47 میلیون ایرانی nahid 0 2,536 2014/09/01, 08:09 PM
آخرین ارسال: nahid
  عوارض محدود کردن رژیم غذائی به مرغ و ماهی najva 0 2,335 2012/02/23, 03:54 PM
آخرین ارسال: najva
  6 ماده غذائی که شما را خوش اندام می کند najva 0 2,391 2012/01/23, 08:59 PM
آخرین ارسال: najva



کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع:
1 مهمان

علت بوجود آمدن بیماری ام اس چیست