عصب تری ژمینه یا سه قلو سه شاخه دارد که شاخه اول به اطراف چشم، شاخه دوم به اطراف گونه و فک فوقانی و شاخه سوم به فک تحتانی و اطراف گوش و چانه عصب می دهد. حس این مناطق از طریق این شاخه ها به مغز می رسد.
در بیماری نورالزی تری ژمینه درد در مناطق فوق احساس می شود. ممکن است هرسه شاخه یا تک تک شاخه ها گرفتار شوند. گاهی درد از یک منطقه شروع می شود و بتدریج سایر شاخه ها درگیر می شوند. شایع ترین شاخه گرفتاری شاخه دوم است. درد در مسیرهای دندانهای فوقانی است و در ابتدا ممکن است بیمار فکر کند دندانهایش خراب شده اند.
s-44-drraissi-album.jpg (اندازه: 260.17 KB / تعداد دفعات دریافت: 15)
درد با حملا ت تیز و شدید شروع میشود بطوریکه ناگهان مانند برش چاقو و یا فرورفتن سوزنی تیز احساس می گردد. درد چند ثانیه یا چند دقیقه طول کشیده و سپس فروکش می کند. گاهی چندین بار در روز بوجود می آید. عوامل مختلف می توانند باعث بروز درد شوند مانند مسواک زدن خوردن نوشیدنی های سرد ، تراشیدن ریش یا لمس صورت هنگام آرایش کردن و گاهی حتی صحبت کردن و تکان دادن عضلات صورت و دندانها موجب حمله می شوند
بتدریج دردها پیوسته میشوند و ممکن است بیمار همیشه درد داشته باشد. تقریبا همیشه درد در یک طرف صورت است ولی بندرت درد دوطرفه هم گزارش شده است. در این بیماری تهوع و استفراغ وجود ندارد. تاری دید و قرمزی یا آبریزش دیده نمی شود. تشنج یا انقباضات عضلانی در صورت ایجاد نمی شوند. از گرفتگی و آبریزش بینی و صدا شکایت نمی شود.
علل بیماری
گاهی بیماری ام اس با نورالزی تری ژمینه تظاهر می کند و ام آر آی از این جهت هم بخصوص در بیماران جوان کمک کننده است و البته بیماری نورالزی تری ژمینه اغلب در سنین بالاتری نسیت به ام اس دیده میشود.
در بیشتر مواقعی که بیماری شدت می یابد و به درمانهای مختلف جواب نمی دهد اغلب علت یک کلافه عروقی یا شریان است که در مجاورت عصب قرار رگرفته و ضربانهای شریانی به عصب منتقل میشوند و به عبارت دیگر عصب با این ضربانها کوبیده میشود. ما مواردی دیده ایم که عصب بر اثر فشار طولانی شریان پهن شده و تغییر شکل مقطع آن قابل توجه بود.
گاهی نیز با ابزارهای موجود تشخیصی هیچ علتی برای نورالزی تری ژمینه پیدا نمی کنیم و در این مورد آنرا ایدیوپاتیک یا ناشناخته نام گذاری می کنیم ولی می دانیم که عملکرد عصب سه قلو مخنل شده و باید درمان روی آن و بهبود عملکرد آن متمرکز شود.
تری ژمینال نورالژی در حدود 1% بیماران مبتلا به ام اس رخ می دهد و تقریبا 2 تا 8% بیماران به درد عصب سه قلو دارند.
نسبت زن به مرد حدود 3 به 2 می باشد
درمان:
درمان اولیه:
درمان هایی که ممکن است کمک کننده باشندعبارتند از:
* گرما و سرما درمانی
* ماساژ
* دوری از محرک
* استفاده از تحریکات عصبی الکتریکی پوستی
* پماد های موضعی شامل لیدوکائین ، کتامین ، کتوبروفن
داروهای مورد استفاده شامل:
کاربامازپین
بلکوفن
لاموتریژین
فنی توئین
کلونازپام
والپورات
لیدوکائین وریدی
گاباپنتین
اکس کربازپین
مگزیلتین
ضد تشنج کاربامازپین در درمان درد عصب سه قلو در چندین آزمایش کنترل شده موثر تشخیص داده شده است.بلکوفن و لاموتریژین در آزمایشات کنترل شده مفید تشخیص داده شده است .
استفاده از داروی کاربامازپین یکی از ساده ترین و موثرترین روش های درمان است. بخصوص در ابتدای بیماری بسیار موثر است بطوریکه اگر بیمار هیچگونه سودی از دارو نبرد بهتر است در تشخیص شک کنیم. شاید بیش از نیمی از بیماران با کاربامازپین بهبودی کاملی پیدا می کنند و نصف بقیه نیز رضایت از درمان خواهند داشت. اما در بقیه یا با گذشت زمان یا مقاومت به درمان پیدا خواهد شد و یا پاسخ مطلوبی به دست نمی آید و در این موارد هست که باید به فکر درمان های دیگر بود.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
باورم نميشه كه منم جزو همون 1% آدم خوشبختي هستم كه اين درد رو دارم