امتیاز موضوع:
  • 1 رأی - میانگین امیتازات : 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
پارستزی یا خواب رفتگی اندام ها
#1
پارستزی یا خواب*رفتگی اندام ها
احساس خواب*رفتگی در اندام*ها یا هر قسمتی از بدن یک احساس غیرطبیعی و همراه با سایر شکایات حسی نظیر سوزن*سوزن شدن، گزگز و مورمورشدن یا احساس سوزش است که اصطلاحا آن را «پارستزی» می*نامند. این حالت*ها می*تواند به صورت موقت یا مزمن روی دهد.بیشتر موارد خواب*رفتگی دست و پا ناشی از فشار روی یک یا چند عصب است و اغلب چند دقیقه بعد از حذف فشار از بین می*رود. در واقع حس و تحریکات حسی دست و پا از طریق سلول*های عصبی به نام نرون از مسیر نخاع وارد مغز می*شود و هرگونه اختلال در عملکرد این مسیر به طوری که نتواند پیام حسی را به خوبی به مغز منتقل کند به بروز پارستزی می*انجامد.

معمولا پارستزی زمانی رخ می*دهد که مثلا در اثر بد نشستن یا نشستن طولانی*مدت به صورت دوزانو یا چهارزانو پاها دچار خواب*رفتگی شوند ولی اگر خواب*رفتگی اندام به صورت روزمره یا مداوم یا خودبه*خود و بدون فشار خارجی روی عصب باشد، می*تواند نشانه یک اختلال یا بیماری زمینه*ای در بدن باشد. طیف وسیعی از بیماری*ها و اختلالات می*توانند به عصب آسیب بزنند. از گیرافتادن عصب در محل*های خاصی از بدن و تحت فشار قرارگرفتن آن تا بیماری*های سیستم عصب مرکزی – محیطی یا مشکلات ارتوپدی. در صورتی که از این *دسته از افراد هستید، بهتر است برای بررسی علت زمینه*ای به پزشک مراجعه کنید.
در مواردی خواب*رفتگی اندام نشانه*ای از یک بیماری مهم است که بررسی سریع را می*طلبد. گاهی هم می*تواند علامت عارضه*دارشدن یک بیماری زمینه*ای باشد مثلا در بیماران دیابتی. دیابت به خصوص اگر کنترل*نشده باشد به اعصاب حسی یا حرکتی محیطی آسیب می*رساند که این جزو شایع*ترین عوارض این بیماری است و علائم آن به نوع آسیب بستگی دارد ولی در اکثر موارد اولین نشانه* آن احساس خواب*رفتگی، گزگز و مورمورشدن در انگشتان پا و در موارد طول کشیده، در انگشتان دست است. این علائم معمولا در طول شب تشدید می*شود.
میزان شیوع این نوع آسیب در بیماران دیابتی ۲۰ تا ۳۰ درصد گزارش شده است که البته احتمال آن با توجه به سن بیماری و طول مدت ابتلا به دیابت، همراهی با پرفشاری و چربی خون بالا یا سیگارکشیدن فرد افزایش می*یابد. کنترل مناسب قندخون تا حدود زیادی از احتمال بروز پارستزی می*کاهد.
گاهی اولین علامت بیماری گیلن*باره احساس خواب*آلودگی و گزگز در انگشتان پاست که متعاقب آن ضعف پیشرونده ایجاد می*شود. تعدادی از بیماران مبتلا به کم*کاری تیروئید از پارستزی دست و پا همراه با عدم تحمل سرما شکایت دارند.
علاوه بر فشارهایی که ذکر شد، در صورتی که خواب رفتن در دست و پا محدود به انگشت خاص یا محل خاصی از دست و پا باشد، آسیب*های دیسک و آرتروز ستون فقرات، گردن یا کمر از جمله مواردی هستند که باید آنها را در نظر داشت که معمولا در این افراد شکایت از درد کمر و گردن (خفیف یا شدید) یا سابقه قبلی آن وجود دارد.
پارستزی و خواب*رفتگی می*تواند یکی از علائم شایع بیماری «ام*اس» (ms) باشد.
حدود ۸۰ درصد بیماران، درجاتی از این اختلال حسی را در مقاطعی از سیر بیماری خود تجربه می*کنند. گاهی خواب*رفتگی یکی از نشانه*های اولیه بیماری است. اگر پارستزی چند روز یا چند هفته طول بکشد، به*خصوص اگر قسمت*های وسیع یا پراکنده از بدن را گرفتار کند، باید آن را پیگیری و بررسی کرد.باید توجه داشت که بسیاری از بیماری*های دیگر هم در تشخیص افتراقی «ام*اس» مطرح می*شوند که علائم مشابه دارند.
«ام*اس» طبق معیارهای خاص بالینی و تصویری و نظر متخصصان مغز و اعصاب تشخیص داده می*شود و هر بیماری با این علائم لزوما مبتلا به «ام*اس» نیست. مثلا مبتلایان به «فیبرومیالژی» با علائم خستگی و درد منتشر عضلانی مراجعه می*کنند که انواع اختلالات حسی نظیر سوزن*سوزن شدن و خواب*رفتگی اندام می*تواند از تظاهرات آن باشد. بیشتر بیماران با «فیبرومیالژی» اختلال خواب دارند یا از درجاتی از مسائل روانی نظیر افسردگی رنج می*برند.
شایع*ترین علت خواب*رفتگی دست و پا
گیرافتادن و تحت فشار قرار گرفتن موضعی اعصاب محیطی از شایع*ترین علل احساس خواب*رفتگی دست و پاست زیرا این اعصاب در طول مسیر خود در محل*های به خصوصی مستعد گیرافتادن یا آسیب*های فشاری هستند. ناحیه پشت و داخلی آرنج، ناحیه مچ و دست، قسمت خارجی زیر زانو یا قسمت داخلی مچ پا از جمله این محل*هاست. مثلا آنچه تحت عنوان «نشانگان تونل کارپ» شناخته می*شود، به دلیل گیرافتادن و فشار روی عصبی به نام «مدین» در ناحیه مچ دست اتفاق می*افتد. این ناحیه (تونل مچ) شایع*ترین محل گیرافتادن عصب است.
افراد مبتلا معمولا خانم*های خانه*دار بین سنین ۳۰ تا ۴۰ سال، کاربران رایانه، مکانیک*های خودرو یا شاغلانی که با دست زیاد کار می*کنند، هستند. در صورت آسیب عصب، بیماران از گزگز و خواب*رفتگی یا درد در انگشت نشانه یا میانی و شست در طول شب شکایت دارند و در موارد شدیدتر، این خواب رفتن در روز هم احساس می*شود.
اگر خواب*رفتگی دو یا سه انگشت وسطی شخص را از خواب بیدار کند و احساس کند که با تکان دادن دست خواب*رفتگی آن کمتر می*شود، معمولا اولین تشخیص مطرح، «نشانگان تونل کارپ» است مگر خلاف آن ثابت شود. علاوه بر انجام کارهای زیاد با دست، گاهی این نشانگان در زمینه یک بیماری رخ می*دهد مانند روماتوئید آرتریت، دیابت، آکرومگالی یا در دوران بارداری.
مشابه همین حالت ممکن است در مچ پا رخ دهد که آن را «نشانگان تونل تارس» می*گویند. در این حالت فرد به دنبال ایستادن طولانی یا راهپیمایی دچار کرختی، خواب*رفتگی و درد در قسمت داخلی کف پا یا کف پاشنه می*شود که با بیرون آوردن کفش و استراحت کاهش می*یابد. عموما تروما (ضربه)، چاقی و تورم مفصل مچ پا از علل آن است و گاهی هم علت خاصی برای آن نداریم.
برخی اوقات علامت گیرافتادن عصب (عصب تیبیال) در ناحیه مچ پا شبیه علامت خارپاشنه است که باید آنها را از هم افتراق داد.
از دیگر علل خواب*رفتگی اندام*ها، کم*خونی از نوع کمبود ویتامین b12، *مسمومیت با فلزات سنگین نظیر سرب و ارسنیک، التهاب نخاع، ایسکمی موقت مغز، سکته*های مغزی و گاهی تومورهاست ولی هر فردی با خواب*رفتگی دست و پا نباید تا زمان بررسی آن به وسیله پزشک به خود برچسب بیماری خاص یا خطرناکی بزند. در هر فرد علت خواب*رفتگی دست و پا به محل و همراهی با سایر علائم بستگی دارد.
باشگاه مهندسان ایران
مهم این نیست که در کجای این دنیا ایستاده ایم
مهم اینست که در چه راستائی گام برمیداریم.
 تشکر شده توسط : ثریا , nazii , سیما جون , ساغر , earth , شهرزاد , # پریسا # , yummy , eglantine , glassheart
#2
به خاطر استرس کنکور دست چپم اینجوری شده بود..confused
قبلا تجربه ش رو نداشتم یا دقت نکرده بودمconfused2
خلاصه اینکه 5 روز اول عید رو توفیق اجباری نصیبم شد و کورتون زدمagreement2
با تو این تن شکسته داره کم کم جون میگیره..
 تشکر شده توسط : najva
#3

کد خبر : 41591 تاريخ ارسال : 9بهمن1390
اگر مدام گرفتار خواب رفتگی عضلات می شوید بخوانید!
سلامت نیوز: گیر افتادن و تحت فشار قرار گرفتن موضعی اعصاب محیطی از شایع ترین علل احساس خواب رفتگی دست و پا است.

دکتر محمود جبل عاملی، متخصص ارتوپدی، جراحی استخوان و مفاصل در گفتگو با باشگاه خبرنگاران گفت: یکی از حواس پنج گانه، حس لامسه است كه وظیفه اصلی این حس مراقبت کردن مخفی ما در مقابل عوامل مضر محیط است، اگر مشکلی در حس لامسه به وجود آید می توان خود را به صورت خواب رفتن، گز گز کردن، سوزن سوزن شدن با احساس ناخوشایند در هنگام تماس با اشیا نشان دهد .شایع ترین این حالت همان خواب رفتن یا سر شدن است که بیشتر از همه در انتهای اندام ها یعنی در دست ها و پاها تظاهر پیدا می کند.

این فوق تخصص در ادامه گفت: گیر افتادن و تحت فشار قرار گرفتن موضعی اعصاب محیطی از شایع ترین علل احساس خواب رفتگی دست و پا است زیرا این اعصاب در طول مسیر خود در محل های به خصوص مستعد گیر افتادن یا آسیب های فشاری هستند.

وی با بیان این مطلب ادامه داد: خواب رفتن دست و پاها علل بسیار زیادی دارند که به مهم ترین آنها اشاره می کنم .در تمام این موارد مشکلی در مسیر انتقال پیام حسی به مغز وجود دارد.

*خواب رفتن ناشی از فشار خارجی به اعصاب محیطی

این متخصص ارتوپدی تصریح کرد: تا بحال برای شما پیش آمده است که وقتی هنگام خواب دست خود را زیر سر گذاشته اید و یا با خواب رفتن دستها از خواب بیدار شده اید یا بعد از مدتی نشستن در حالت چهار زانو متوجه شوید پای شما خواب رفته است این موارد در همه اتفاق می افتد و امری طبیعی است و علت آن فشار مستقیم بر روی اعصاب محیطی در مسیر آن می باشد.

وی ادامه داد: بعضی از اعصاب محیطی به علت مجاورت آنها به استخوان ها بیشتر در معرض این آرزدگی هستند از جمله عصب " اولفا" در آرنج، عصب رادیال " در بازو و عصب " پرو نئال" در زانو است. این علامت همانطور که ذکر شد بیماری نیست و به صورت غیر عادی تکرار شد یا بیش ازحد عادی طول کشید باید به دنبال عللی که به صورت سیستماتیک باعث ضعف عمومی اعصاب محیطی می شود باشیم.

وی اظهار کرد: از جمله عوامل شایع در این موارد حالت خستگی ، گرسنگی، استرس و نیز ضعف عمومی بدن می باشد.

* خواب رفتن ناشی از فشار داخلی روی اعصاب محیطی

جبل عاملی تشیریح کرد: اعصاب محیطی در مسیر خود برای ارسال اطلاعات از پوست به سیستم عصبی مرکزی از قسمت هایی می گذرند که ممکن است تحت فشار قرار گیرند این مناطق معمولا تونل هایی هستند که عمدتا تا یک قسمت آن را استخوان و قسمت دیگری را بافت همبند ضخیم تشکیل داده است.

وی با بیان این مطلب ادامه داد: معمولا در حالت عادی این تونلها، اندازه کافی برای عصب و نیز انتقال آزاد اطلاعات در عصب جا دارند اما در حالت مرضی در این فضا بسته به عصب فشار وارد می شود.

وی اظهار کرد: شایع ترین این بیماری ها" تونل مچ دستی" است که درا ین بیماری به علت تورم تاندون ها می تواند کار زیاد، تغییرات هورمونی در زمان یائسگی یا بارداری و یا حرکات تکراری زیاد انگشتان باشد.علائم این بیماری به صورت گزگز و خواب رفتگی در دست و عمدتا در انگشتان شست اشاره و میانی است که شب ها باعث می شود بیمار از خواب بیدار شود و بیمار با تکان دادن دست های خود و مشت کردن انگشتان باعث رفع این خواب رفتگی می شود.

* خواب رفتن ناشی از فشار به ریشه اعصاب محیطی
این متخصص ارتوپدی تصریح کرد: اعصاب محیطی هنگام خروج از کانال نخاعی در سوراخ بین مهره ای و از مجاورت دیسک بین مهره ای می گذرند در موارد فتق دیسک بین مهره ای این اعصاب ممکن است تحت فشار قرار بیگرد.

وی اظهار کرد: دیسک بین مهره ای در گردن باعث خواب رفتگی دست ها و دیسک کمری باعث خواب رفتن پاها می شود این بیماران معمولا علاوه بر بی حسی در اندام ها،‌درد گردن یا درد کمر هم دارند و معمولا به درمان های غیر جراحی که مهمترین آنها ورزش های تقویت کننده عضلات اطراف ستون فقرات است پاسخ می دهند اما گاهی کار به درمان غیر جراحی می رسد.

* خواب رفتگی در مسیر انتقال پیام حسی در سیستم اعصاب مرکزی
جبل عاملی تشریح کرد: اعصاب محیطی پیام حسی را از محیط به سیستم عصبی مرکزی می برند.

وی ادامه داد: در آنجا پیام های عصبی به سلول های عصبی دیگری منتقل می شود تا پیام به مغز برسد این مسیر، مسیرهای تعریف شده است در نخاع، بصل النخاع و مغز هستند.
و آرزدگی دراین مسیر ها می تواند باعث خواب رفتگی اندام شود که معروف ترین این بیماری MS است.

* سردسته بیماری هایی که منجر به آزردگی اعصاب محیطی می شود" دیابت" است
این متخصص ارتوپدی تصریح کرد: اعصاب محیطی ممکن است در اثر عوامل داخل یا خارج از بدن دچار بیماری و آزردگی شود.

وی ادامه داد: بیماران از شروع بیماری به تدریج دچار اختلال عملکرد اعصاب محیطی شود این اختلال در اعصاب معمولا خود را به صورت خواب رفتن دست نشان می دهد.
یعنی این اختلال در مسیر یک عصب محیطی خاص نیست بلکه تمام دست و پا دچار خواب رفتگی می شود و هر چه به انتهای اندام می رویم این حالت خواب رفتگی بیشتر می شود.

وی اظهار کرد: متاسفانه درمان موثری برای این حالت نداریم اما ممکن است استفاده از ویتامین ها بخصوص ویتامین "ب" و بخصوص کنترل دقیق قند خون بتوانند از شروع یا
تشدید آن جلوگیری کند.

جبل عاملی بیان کرد: از بیماری های مهم دیگر از این خانواده می توان از بیماریهای هورمون تیروئید چه پر کار و چه کم کار نام برد.

وی خاطر نشان کرد: این موارد می تواند طولانی تر از این باشد اما مهم ترین علل خواب رفتگی اندام را شامل می شوند.

جبل عاملی تاکید کرد: اگر خواب رفتگی اندام به صورت مکرر و به صورت طولانی ادامه یابد حتما باید به آن اهمیت داد و به دنبال علت آن گشت.
[بیمارستان فوق تخصصی بیکن مالزی]
اے دنیا کے مسافر منزل تیری قبرھیں اے کر رھا ھیں جو تو دو دن کا یہ سفرھیں موت ھیں تیرا ان دیکھا ساتھی آچانگ تجھے نگل لے گا:ای مسافر دنیا خونه ی توقبر است ای که هرکاری میکنی سفر دو روزه هست مرگ رفیق ندیده ی تو است یکهو نفست رو می گیره
 تشکر شده توسط : yummy , glassheart
#4
.
وقتی اعضای بدن به خواب می‌روند!

خواب رفتگی دست و پا علل مختلفی دارند که اگر طولانی مدت باشد، بیمار برای تشخیص علت باید به پزشک مراجعه کند.

شهریار نفیسی متخصص مغز و اعصاب در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران گفت: خواب رفتگی دست و پا، علامتی است که در تمام بیماری‌های سیستم عصبی مثل مغز و نخاع و در درگیری‌های ریشه‌های عصبی و عصب محیطی دیده می‌شود و یک علامت نسبتا شایع است.

وی افزود: در بیماری‌هایی مثل ام اس، سکته‌های مغزی، تومورهای مغزی، ملتهب شدن نخاع، گرفتاری دیسک گردن و دیسک کمر نیز، علایم خواب رفتگی دست و پا دیده می‌شود که بسته به مکان و شدت خواب رفتگی می‌تواند در دست، پا یا چهاردست و پا به وجود آید.

نفیسی اظهار داشت: گاهی ریشه‌های عصبی که از ستون فقرات خارج و به اندام‌ها وارد می‌شوند، درگیر شده که با خواب رفتگی بروز می‌کنند.

وی به بیماری دیگری که باعث خواب رفتگی در دست‌ها می‌شوند اشاره کرد و گفت: بیماری سندرم کانال کارپل که در مچ دست است نیز باعث خواب رفتگی دست می‌شوند.

این متخصص مغز و اعصاب تصریح کرد: بیمار برای تشخیص علت باید به پزشک مراجعه کند.

وی با بیان اینکه یکی از عوارض دیابت، نوروپاتی است اظهار داشت: در نوروپاتی، عصب‌های محیطی دچار اختلال می‌شوند و عوارض خود را به شکل گزگز و بی‌حسی و خواب رفتگی نشان می‌دهد.

نفیسی با اشاره به کم‌خونی و افت فشار خون گفت: این بیماری‌ها به طور کلی باعث خواب رفتگی نمی‌شوند، ولی اگر کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B12 باشد، باعث ایجاد نوروپاتی و خواب رفتگی اندام‌ها می‌شود.

وی تصریح کرد: اگر خواب رفتگی کوتاه و چند ثانیه باشد، احتیاجی به بررسی ندارد ولی اگر طولانی باشد، بیمار باید به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کند تا علت نهایی مشخص شود.

۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۳ - 17 .May. 2014
منبع
چشم ها را بـایـد شست  . ، . جـــور دیـگـر بـایــد دیـــد
 تشکر شده توسط : hadisss , glassheart
  


موضوع های مرتبط با این موضوع...
موضوع: نویسنده پاسخ: بازدید: آخرین ارسال
  تنظيم ساعت خواب نازلی 13 9,353 2015/09/02, 03:56 PM
آخرین ارسال: silent
  عوارض کم خوابی و خواب ناکافی **** 14 7,121 2014/09/23, 12:59 PM
آخرین ارسال: 0MID
  آپنه (فقدان تنفس در هنگام خواب) چیست ؟ yaro 2 8,976 2014/04/04, 08:42 AM
آخرین ارسال: سمیرا
  خواب ضایعات مغز را دفع می کند nahid 0 2,626 2013/10/22, 08:21 PM
آخرین ارسال: nahid
  توصیه هایی برای تناسب اندام افرادی که از ویلچر استفاده می کنند نازلی 0 3,255 2013/09/14, 08:49 PM
آخرین ارسال: نازلی
  منظوراز فلج خواب (بختک ) چیست ؟ mojtaba2iran 4 7,453 2013/06/21, 06:40 PM
آخرین ارسال: sooorooosh
  اهمیت زمان خواب و خواب کافی nahid 21 14,367 2012/12/30, 11:49 PM
آخرین ارسال: nazanin
  خستگی بعد از خواب شبانه علل و راه حل ها # پریسا # 4 10,497 2012/06/22, 09:27 PM
آخرین ارسال: amirreza
  راز خواب آلودگی در فصل بهار نازلی 1 3,463 2012/04/14, 01:15 AM
آخرین ارسال: فرناز
  تاثیر خواب خوب بر زیبایی yaro 8 6,322 2012/01/09, 12:55 AM
آخرین ارسال: arezoo_azizi



کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع:
2 مهمان