رضوان کاوانی
تصويربرداري فيلم مستند- داستاني « موهبت » به نويسندگي و كارگرداني سيروان كريمي در سنندج پايان يافت. اين فيلم مضموني اجتماعي و فلسفي دارد و با روايت بخشي از داستان زندگي دختر روزنامه نگاري كه با يك بيماري خاص رو به رو است و در تلاش و تكاپو براي شناخت ماهيت اين بيماري و مبارزه با آن است، به شكلي مستند موقعيت و شرايط جامعه مبتلايان ام اس و گوشه اي از مشكلات و محدوديت هاي آنان را به تصوير مي كشد.
به گفته فيلمساز؛ «موهبت» فيلمي در ستايش زندگي از ديدگاه يك نويسنده مبتلا به بيماري ام اس است و اين فيلم تلاش دارد تا علاوه بر نشان دادن دل مشغولي هاي شخصيت اصلي به عنوان يك فرد فرهيخته و جواني كه انگار در حال كشف و درك فلسفه مواهب و مصايب زندگي خود است، با انتخاب ساختار مستند- داستاني از نگاهي متفاوت به زندگي بيماران مبتلا به ام اس بپردازد و اين پديده را هم از منظر روحي و رواني با بيان ديدگاه هاي خود بيماران و هم از لحاظ فرهنگي و اجتماعي با انعكاس نظرات كارشناسي و نيز مردمي مورد بررسي قرار دهد.
وي توضيح مي دهد كهبيماري ام اس يا مالتيپل اسكلروزيس كه در زمره بيماري هاي خاص و يك بيماري اتوايميون (خود ايمني) است، بر اثر حملات سيستم ايمني بدن فرد به سيستم عصبي و غلاف ميلين خود كه از اعصاب مغز و نخاع محافظت مي كند به وجود مي آيد. زماني كه ميلين دچار آسيب شود انتقال پيامهاي الكتريكي بين مغز و بدن كند و نارسا مي شود و اندام ها كار خود را به درستي انجام نمي دهند. مشكل در بينايي، تكلم، مشكلات حركتي، حسي و غيره از عوارض اين بيماري است. دلايل بروز ام اس ناشناخته است و با وجود داروها و روش هاي درماني مفيد و مؤثري كه امروزه موجود است، متأسفانه درمان قطعي اين بيماري هنوز كشف نشده و تحقيقات در اين رابطه همچنان ادامه دارد. همين قدر مي دانيم كه اين بيماري در زنان جوان و مناطق سردسير جهان بيشتر ديده مي شود، واگيردار نيست، ابتلاي به آن ربطي به پولدار و فقير بودن ندارد، داراي درجات و انواع مختلف مي باشد وعوارض بيماري در افراد مختلف به صورت هاي متفاوت ظاهر مي شود...
به نظر مي رسد كه متأسفانه در كشور ما و در استان كردستان بيماري ام اس در حال رشد و گسترش است و در طي مراحل نوشتن فيلمنامه و تحقيقاتي كه براي تهيه مقالات گزارش و اين فيلم انجام شد، ما با موارد مختلف و بسياري از اين پديده مواجه شديم. طبق آمار انجمن ام اس تابحال در حدود بيش از پانصد مورد از اين بيماري خاموش در سطح استان كردستان گزارش شده است. اين در حالي است كه بيشتر اين بيماران جوان هستند و شرايط آنان به خصوص از لحاظ اجتماعي باور نكردني است. اطلاعات عموم افراد جامعه درباره ام اس بسيار اندك و گاه با شايعات و خرافات ادغام شده است و فقر فرهنگي و اطلاعاتي جامعه ما زندگي عادي اين افراد را با مشكلات بسياري مواجه مي كند كههمين امر نيز لزوم پرداختن به اين موضوع از طريق رسانه اي مانند سينما را براي ما روشن مي كند.
سيروان كريمي مي گويد: به هر حال مالتيپل اسكلروزيس هم يك بيماري است مثل هزاران بيماري ديگر، اما نكته تاريك در اينجاست كه زمان حملات اين بيماري غيرقابل پيش بيني است و هرگونه فشار و استرس مي تواند موجب عود علائم آن شود.ام اس يكي از آزمونهاي سخت بشر است. آزموني كه هركسي به راحتي از عهده آن بر نمي آيد. امتحان سخت خداوند و هديه اي از او است كه من آن را در اين فيلم موهبت سياه نام گذاشتم...
جالب است بدانيد كه ثابت شده است بيماري ام اس بيشتر افراد جوان، باهوش و فعال جامعه را گرفتار ميكند. بسياري از اين افراد با وجود ابتلاي به اين بيماري و با توجه به اين كه گاهي دچار خستگي مفرط و محدوديت هاي خاص مربوط به خود هستند، خيلي فعال و پركار هستند و به موفقيت هاي بالايي هم در زمينه هاي علمي و فرهنگي و هنري و در سطح اجتماع دست مي يابند. نمونه اش آقاي دكتر خطيبي يا خانم هادي و افراد ديگري كه در اين فيلم به عنوان مشاور، نويسنده فيلمنامه و بازيگر با بنده همكاري داشتند و كسان ديگري كه نخواستند نامشان فاش شود و حقيقتاً من تحت تأثير اراده و شخصيت اينگونه افراد قرار گرفتم. به همين دليل موضوع داستان فيلم تلاش براي ادامه زندگي و پيشرفت و كسب موفقيت با وجود يك بيماري خاص است و بر خلاف بسياري از فيلم هايي كه در مورد بيماري ها ساخته مي شود، از نگاه ترحم انگيز و استفاده ابزاري براي تحريك احساسات مخاطب پرهيز مي كند. اين فيلم در واقع كالبد شكافي يك پديده اجتماعي است و مسئله را با ديد علمي و از ديدگاه فكري، فرهنگي و اجتماعي آن مطرح مي سازد، فيلم نامه بر اساس تحقيقات گسترده كتابخانه اي و ميداني ومجموعه اطلاعات تهيه شده از منابع علمي و اجتماعي معتبرو تجربيات عيني نويسندگان نوشته شده است.
***
عارف رحيمي (مدير مسوول هفته نامه سوران) كه تهيه كنندگي موهبت را بر عهده دارد، توليد فيلمي در رابطه با بيماري ام اس در استان كردستان را به مثابه يك حركت ارزشمندفرهنگي و هنري مي داند و مي گويد: با توجه به اين كه در كشور ما تعداد آثاري كه به اين موضوع پرداخته باشند، انگشت شمار است و تا جايي كه ما اطلاع داريم، غير از مجموعه مستندي كه تحت عنوان « با دردها مي رقصند » و با موضوع بيماري هاي خاص براي شبكه سه توسط رضا كرد بچه ساخته شده و هر قسمت آن نيز به يك بيماري مي پردازد و فيلم هاي سينمايي مانند طلا و مس همايون اسعديان كه بيشتر براي پيشبرد داستان خود اين بيماري را دستمايه قرار مي دهند و يكي دو كار خيلي ضعيف كه در حد تصويربرداري ساده از بيماران بدحال در ميان اعضاي انجمن ام اس پخش شده است، هيچ تلاش جدي ديگري در اين زمينه براي ساخت فيلم صورت نگرفته است.اين در حالي است كه ما در عصر ارتباطات و تبادل اطلاعات در كنار اين بيماران و خانواده هاي آنان زندگي مي كنيم و سينما و رسانه هاي تصويري هم حرف اول را در دنياي امروز و در عرصه اطلاع رساني و فرهنگ سازي مي زند...
وي مي افزايد: بيماري ام اس چه از لحاظ علت و درمان آن و چه از نظر مردم ناشناخته است و آگاهي مردم و جامعه در مورد آن بسيار اندكوحائز اهميت فراوان است و اين خود لزوم اطلاع رساني و فرهنگ سازي در زمينه اين بيماري را ياد آور مي شود. از طرفي شرايط حاكم مانند ناشناخته مانند بيماري و عدم وجود درمان قطعي، در دسترس نبودن شيوه هاي درماني مدرن و درمان هاي جايگزين غير پزشكي براي بسياري از مبتلايان و غيره به مشكلات آنان دامن مي زند وبحث كمبود امكانات رفاهي و فقر اقتصادي برخي از بيماران (با توجه به هزينه هاي بالاي درمان) نيز در اين ميان مطرح است.
با عنايت به اهميت موضوع و البته پس از انجام تحقيقات كامل و با توجه به سوابق و تجارب قبلي همكاري نشريه سوران و نويسندگان فيلمنامه در انتشار مقالات تخصصي در زمينه بيماري ام اس، پس از طي مراحل پيش توليد، تصويربرداري فيلم را شروع كرديم و با همكاري تعدادي از بيماران، انجمن ام اس كردستان، علوم پزشكي كردستان، جناب آقاي دكتر فرشادان و ديگران كه جا دارد از همه آنان تشكر به عمل آيد، اين مرحله نيز به پايان خود نزديك شده و فيلم درحال حاضر در مرحله تدوين قرار دارد و پس از صداگذاري و تدوين نهايي، آماده نمايش خواهد شد.
تهيه كننده فيلم موهبت در ادمه سخنانش و در رابطه با منابع مالي كه در تهيه و توليد اين فيلم مورد استفاده قرار گرفته افزود: تهيه منابع مالي فيلم بر عهده خودم و هفته نامه سوران بوده و در حال حاضر هيچ شخص، نهاد يا سازماني در اين فيلم مشاركت نداشته، اما با توجه به هزينه هاي بالاي توليد و با در نظر گرفتن كيفيت كار و حساسيت موضوع، از هم اكنون به دنبال اسپانسر هستيم و به زودي مذاكراتي را با علوم پزشكي كردستان، انجمن ام اس تهران و ديگران شروع خواهيم كرد كه البته اميدوار هستيم اين كار مورد حمايت آنان قرار گيرد و پس از قرار گرفتن در جريان كار، آنطور كه بايسته و در خور اين اقدام فرهنگي و هنري است، از طرف مسئولين به آن پاسخ داده شود تا ما هم بتوانيم در آينده نزديك اين روال مثبت را ادامه دهيم و طرح هاي بزرگتر و قابل توجه تري را كه در نظر داريم، با حمايت و همكاري آنان اجرايي كنيم.
***
گشين هادي بازيگر جواني كه نقش طنين (نقش اصلي) را در موهبت ايفاء مي كند و همچنين يكي از نويسندگان فيلمنامه اين اثر است، در رابطه با تصميم خود مبني بر بازي در فيلمي كه زندگي وي را به تصوير مي كشد و مشاركت در نوشتن فيلمنامه آن مي گويد: با توجه به اينكه ساخته شدن چنين فيلمي درباره ام اس از خيلي وقت پيش ذهن من را مشغول كرده بود و من ضرورت آن را هميشه احساس مي كردم، طرح چند فيلمنامه را كه يكي از آنها طرحي داستاني در مورد ام اس بود، به آقاي كريمي دادم كه از اين طرح استقبال كردند و از آنجا كه داستان من بر اساس واقعيت بود، آن را به صورت مستند و با يك خط داستاني بازنويسي كردند و بنا بر پيشنهاد ايشان هم قرار شد خودم در اين نقش حضور داشته باشم. كار در اين فيلم براي من تجربه خوبي بود و فكر مي كنم فيلم بسيار خوبي هم از آب در بيايد، چون موضوع آن يك مسئله انساني را مطرح مي كند.
مشكلاتي در اين دنيا هست كه ممكن است براي هر كسي پيش بيايد. زندگي انسان در اين دنيا با درد و رنج توأم است. ممكن است اين مشكل يك بيماري باشد يا هر چيز ديگر. مهم نيست كه نوع مشكل از چه جنسي باشد، مهم اين است كه چگونه با آن برخورد كنيم. و فقط خود ما هم نيستيم كه در اين زندگي اهميت داريم. من فكر مي كنم كه هر كس در اين دنيا رسالتي دارد كه بايد آن را به انجام برساند و وظايفي هم در مقابل دنيا و ديگران دارد. شايد ما اصلاً به خاطر رسالتي كه داريم به دنيا آمده ايم و رنج و لذت هاي دنيا فقط چاشني هاي اين زندگي هستند. اصلاً موضوع فيلم درباره اين است. من چون در زندگيم با موضوع فيلم از نزديك ارتباط داشته ام، احساس كردم كه شايد رسالت من هم اين باشد و با ايفاي اين نقش به نوعي بتوانم رسالت خود را در انجام بدهم و به علاوه در راستاي يك كار فرهنگي و هنري هم گامي بردارم. من فكر مي كنم اين كار در درجه اول يك حركت فرهنگي است و اميدوارم كمكي باشد براي بهتر شدن وضعيت فرهنگي و اصلاح تفكرات اشتباه و رايجي كه در مورد اين بيماري در جامعه ي ما وجود دارد. فيلم مي تواند در اين مورد كمك كند و مؤثر باشد.
وي اضافه مي كند: برخلاف جوامع توسعه يافته، در كشور ما عدم آگاهي مردم از ماهيت اين بيماري به شكلي است كه موجب شده بسياري از بيماران از عيان نمودن بيماري و مشكلات خود ابا دارند و حق هم دارند، چون آگاهي عمومي آنقدر پايين است كه بيان اين واقعيت ها به جاي حل مشكلات و محدوديت ها را بيشتر مي كند. اما بايد توجه داشت كه نخستين گام مهم براي روبرو شدن با اين بيماري و درمان آن پذيرش و قبول كردن آن از طرف خود فرد و اطرافيان او است و گام مهم بعدي آگاه سازي ديگران و حتي آموزش و كمك به آنها براي درك شرايط و وضعيت بيمار است، زيرا اين بيماري يك حالت خاموش دارد و درك شرايط و حال بيمار براي ديگران كاري دشوار است.
متأسفانه حتي مي توانم بگويم خود بيماران نيز بيشترشان در اين كشور از داشتن اطلاعات كافي در مورد بيماري خويش محروم هستند و دچار شدن به ام اس را به معني رسيدن به پايان خط زندگي و خوشبختي خود تلقي مي كنند. حتي برخي از مبتلايان به اين بيماري از همان ابتدا خود را قرنطينه مي كنند و به زودي از فعاليت هاي عادي و روزمره خود دست مي كشند يا اين كه تسليم نوميدي و اندوه و استرس مي شوند و با اين كار بر شتاب بيماري خود مي افزايند. بر اساس آمارها هشتاد درصد از بيماران مبتلا به ام اس از داروهاي ضد افسردگي استفاده مي كنند. در حاليكه يك فرد مبتلا مي تواند با استفاده مداوم از داروها و داشتن آرامش خاطر، يك زندگي عادي داشته باشد، ازدواج كند و با بيماري مقابله كند. با اطلاعات كافي در مورد بيماري و عوارض آن و آموزش جامعه، خانواده ها و اطرافيان بيمار در خصوص اقدامات حمايتي صحيح و به ويژه حمايتهاي روحي مناسب مي توان كمك شاياني به بازگرداندن بيماران به زندگي فعال و آزادانه خويش نمود و اين مهمترين هدف درمانگران است.
بازيگر فيلم موهبت مي گويد: اين فيلم با نگاهي به زندگي يك فرد مبتلا به ام اس، به كوشش هاي وي براي ادامه روال عادي زندگي در اجتماع ( از ديدگاه و زبان خود او ) مي پردازد و تلاشي است براي منعكس كردن گوشه اي از شرايط و مشكلات اين افراد به شكل مستند و اطلاع رساني و فرهنگ سازي در زمينه اين بيماري و سعي دارد ضمن آشنا ساختن عموم مردم با چگونگي بيماري ام اس و به ويژه مبتلايان و اطرافيان بيمار، بستري براي زندگي آسانتر اين افراد در جامعه را فراهم آورد. همه بايد بدانيم كه ابتلا به يك بيماري به معني رسيدن به پايان رسيدن زندگي و همه چيز نيست. مهم است كه ما در هر شرايطي بتوانيم به حركت و رشد اد امه دهيم... .
ساير عوامل فيلم موهبت عبارتند از: تصويربردار: يحيي زاهدي پور، عكاس: آكو مندومي، صدابرداران: زانيار طهماسبي و پيام عنايتي، روابط عمومي: سيران كريمي، مدير توليد: سميرا كريمي، مشاور پزشكي: دكتر راز خطيبي، تهيه كننده: عارف رحيمي، تحقيق وفيلمنامه: سيروان كريمي، گشين هادي، كارگردان: سيروان كريم
23/6/1390.
soran-news.com
تصويربرداري فيلم مستند- داستاني « موهبت » به نويسندگي و كارگرداني سيروان كريمي در سنندج پايان يافت. اين فيلم مضموني اجتماعي و فلسفي دارد و با روايت بخشي از داستان زندگي دختر روزنامه نگاري كه با يك بيماري خاص رو به رو است و در تلاش و تكاپو براي شناخت ماهيت اين بيماري و مبارزه با آن است، به شكلي مستند موقعيت و شرايط جامعه مبتلايان ام اس و گوشه اي از مشكلات و محدوديت هاي آنان را به تصوير مي كشد.
به گفته فيلمساز؛ «موهبت» فيلمي در ستايش زندگي از ديدگاه يك نويسنده مبتلا به بيماري ام اس است و اين فيلم تلاش دارد تا علاوه بر نشان دادن دل مشغولي هاي شخصيت اصلي به عنوان يك فرد فرهيخته و جواني كه انگار در حال كشف و درك فلسفه مواهب و مصايب زندگي خود است، با انتخاب ساختار مستند- داستاني از نگاهي متفاوت به زندگي بيماران مبتلا به ام اس بپردازد و اين پديده را هم از منظر روحي و رواني با بيان ديدگاه هاي خود بيماران و هم از لحاظ فرهنگي و اجتماعي با انعكاس نظرات كارشناسي و نيز مردمي مورد بررسي قرار دهد.
وي توضيح مي دهد كهبيماري ام اس يا مالتيپل اسكلروزيس كه در زمره بيماري هاي خاص و يك بيماري اتوايميون (خود ايمني) است، بر اثر حملات سيستم ايمني بدن فرد به سيستم عصبي و غلاف ميلين خود كه از اعصاب مغز و نخاع محافظت مي كند به وجود مي آيد. زماني كه ميلين دچار آسيب شود انتقال پيامهاي الكتريكي بين مغز و بدن كند و نارسا مي شود و اندام ها كار خود را به درستي انجام نمي دهند. مشكل در بينايي، تكلم، مشكلات حركتي، حسي و غيره از عوارض اين بيماري است. دلايل بروز ام اس ناشناخته است و با وجود داروها و روش هاي درماني مفيد و مؤثري كه امروزه موجود است، متأسفانه درمان قطعي اين بيماري هنوز كشف نشده و تحقيقات در اين رابطه همچنان ادامه دارد. همين قدر مي دانيم كه اين بيماري در زنان جوان و مناطق سردسير جهان بيشتر ديده مي شود، واگيردار نيست، ابتلاي به آن ربطي به پولدار و فقير بودن ندارد، داراي درجات و انواع مختلف مي باشد وعوارض بيماري در افراد مختلف به صورت هاي متفاوت ظاهر مي شود...
به نظر مي رسد كه متأسفانه در كشور ما و در استان كردستان بيماري ام اس در حال رشد و گسترش است و در طي مراحل نوشتن فيلمنامه و تحقيقاتي كه براي تهيه مقالات گزارش و اين فيلم انجام شد، ما با موارد مختلف و بسياري از اين پديده مواجه شديم. طبق آمار انجمن ام اس تابحال در حدود بيش از پانصد مورد از اين بيماري خاموش در سطح استان كردستان گزارش شده است. اين در حالي است كه بيشتر اين بيماران جوان هستند و شرايط آنان به خصوص از لحاظ اجتماعي باور نكردني است. اطلاعات عموم افراد جامعه درباره ام اس بسيار اندك و گاه با شايعات و خرافات ادغام شده است و فقر فرهنگي و اطلاعاتي جامعه ما زندگي عادي اين افراد را با مشكلات بسياري مواجه مي كند كههمين امر نيز لزوم پرداختن به اين موضوع از طريق رسانه اي مانند سينما را براي ما روشن مي كند.
سيروان كريمي مي گويد: به هر حال مالتيپل اسكلروزيس هم يك بيماري است مثل هزاران بيماري ديگر، اما نكته تاريك در اينجاست كه زمان حملات اين بيماري غيرقابل پيش بيني است و هرگونه فشار و استرس مي تواند موجب عود علائم آن شود.ام اس يكي از آزمونهاي سخت بشر است. آزموني كه هركسي به راحتي از عهده آن بر نمي آيد. امتحان سخت خداوند و هديه اي از او است كه من آن را در اين فيلم موهبت سياه نام گذاشتم...
جالب است بدانيد كه ثابت شده است بيماري ام اس بيشتر افراد جوان، باهوش و فعال جامعه را گرفتار ميكند. بسياري از اين افراد با وجود ابتلاي به اين بيماري و با توجه به اين كه گاهي دچار خستگي مفرط و محدوديت هاي خاص مربوط به خود هستند، خيلي فعال و پركار هستند و به موفقيت هاي بالايي هم در زمينه هاي علمي و فرهنگي و هنري و در سطح اجتماع دست مي يابند. نمونه اش آقاي دكتر خطيبي يا خانم هادي و افراد ديگري كه در اين فيلم به عنوان مشاور، نويسنده فيلمنامه و بازيگر با بنده همكاري داشتند و كسان ديگري كه نخواستند نامشان فاش شود و حقيقتاً من تحت تأثير اراده و شخصيت اينگونه افراد قرار گرفتم. به همين دليل موضوع داستان فيلم تلاش براي ادامه زندگي و پيشرفت و كسب موفقيت با وجود يك بيماري خاص است و بر خلاف بسياري از فيلم هايي كه در مورد بيماري ها ساخته مي شود، از نگاه ترحم انگيز و استفاده ابزاري براي تحريك احساسات مخاطب پرهيز مي كند. اين فيلم در واقع كالبد شكافي يك پديده اجتماعي است و مسئله را با ديد علمي و از ديدگاه فكري، فرهنگي و اجتماعي آن مطرح مي سازد، فيلم نامه بر اساس تحقيقات گسترده كتابخانه اي و ميداني ومجموعه اطلاعات تهيه شده از منابع علمي و اجتماعي معتبرو تجربيات عيني نويسندگان نوشته شده است.
***
عارف رحيمي (مدير مسوول هفته نامه سوران) كه تهيه كنندگي موهبت را بر عهده دارد، توليد فيلمي در رابطه با بيماري ام اس در استان كردستان را به مثابه يك حركت ارزشمندفرهنگي و هنري مي داند و مي گويد: با توجه به اين كه در كشور ما تعداد آثاري كه به اين موضوع پرداخته باشند، انگشت شمار است و تا جايي كه ما اطلاع داريم، غير از مجموعه مستندي كه تحت عنوان « با دردها مي رقصند » و با موضوع بيماري هاي خاص براي شبكه سه توسط رضا كرد بچه ساخته شده و هر قسمت آن نيز به يك بيماري مي پردازد و فيلم هاي سينمايي مانند طلا و مس همايون اسعديان كه بيشتر براي پيشبرد داستان خود اين بيماري را دستمايه قرار مي دهند و يكي دو كار خيلي ضعيف كه در حد تصويربرداري ساده از بيماران بدحال در ميان اعضاي انجمن ام اس پخش شده است، هيچ تلاش جدي ديگري در اين زمينه براي ساخت فيلم صورت نگرفته است.اين در حالي است كه ما در عصر ارتباطات و تبادل اطلاعات در كنار اين بيماران و خانواده هاي آنان زندگي مي كنيم و سينما و رسانه هاي تصويري هم حرف اول را در دنياي امروز و در عرصه اطلاع رساني و فرهنگ سازي مي زند...
وي مي افزايد: بيماري ام اس چه از لحاظ علت و درمان آن و چه از نظر مردم ناشناخته است و آگاهي مردم و جامعه در مورد آن بسيار اندكوحائز اهميت فراوان است و اين خود لزوم اطلاع رساني و فرهنگ سازي در زمينه اين بيماري را ياد آور مي شود. از طرفي شرايط حاكم مانند ناشناخته مانند بيماري و عدم وجود درمان قطعي، در دسترس نبودن شيوه هاي درماني مدرن و درمان هاي جايگزين غير پزشكي براي بسياري از مبتلايان و غيره به مشكلات آنان دامن مي زند وبحث كمبود امكانات رفاهي و فقر اقتصادي برخي از بيماران (با توجه به هزينه هاي بالاي درمان) نيز در اين ميان مطرح است.
با عنايت به اهميت موضوع و البته پس از انجام تحقيقات كامل و با توجه به سوابق و تجارب قبلي همكاري نشريه سوران و نويسندگان فيلمنامه در انتشار مقالات تخصصي در زمينه بيماري ام اس، پس از طي مراحل پيش توليد، تصويربرداري فيلم را شروع كرديم و با همكاري تعدادي از بيماران، انجمن ام اس كردستان، علوم پزشكي كردستان، جناب آقاي دكتر فرشادان و ديگران كه جا دارد از همه آنان تشكر به عمل آيد، اين مرحله نيز به پايان خود نزديك شده و فيلم درحال حاضر در مرحله تدوين قرار دارد و پس از صداگذاري و تدوين نهايي، آماده نمايش خواهد شد.
تهيه كننده فيلم موهبت در ادمه سخنانش و در رابطه با منابع مالي كه در تهيه و توليد اين فيلم مورد استفاده قرار گرفته افزود: تهيه منابع مالي فيلم بر عهده خودم و هفته نامه سوران بوده و در حال حاضر هيچ شخص، نهاد يا سازماني در اين فيلم مشاركت نداشته، اما با توجه به هزينه هاي بالاي توليد و با در نظر گرفتن كيفيت كار و حساسيت موضوع، از هم اكنون به دنبال اسپانسر هستيم و به زودي مذاكراتي را با علوم پزشكي كردستان، انجمن ام اس تهران و ديگران شروع خواهيم كرد كه البته اميدوار هستيم اين كار مورد حمايت آنان قرار گيرد و پس از قرار گرفتن در جريان كار، آنطور كه بايسته و در خور اين اقدام فرهنگي و هنري است، از طرف مسئولين به آن پاسخ داده شود تا ما هم بتوانيم در آينده نزديك اين روال مثبت را ادامه دهيم و طرح هاي بزرگتر و قابل توجه تري را كه در نظر داريم، با حمايت و همكاري آنان اجرايي كنيم.
***
گشين هادي بازيگر جواني كه نقش طنين (نقش اصلي) را در موهبت ايفاء مي كند و همچنين يكي از نويسندگان فيلمنامه اين اثر است، در رابطه با تصميم خود مبني بر بازي در فيلمي كه زندگي وي را به تصوير مي كشد و مشاركت در نوشتن فيلمنامه آن مي گويد: با توجه به اينكه ساخته شدن چنين فيلمي درباره ام اس از خيلي وقت پيش ذهن من را مشغول كرده بود و من ضرورت آن را هميشه احساس مي كردم، طرح چند فيلمنامه را كه يكي از آنها طرحي داستاني در مورد ام اس بود، به آقاي كريمي دادم كه از اين طرح استقبال كردند و از آنجا كه داستان من بر اساس واقعيت بود، آن را به صورت مستند و با يك خط داستاني بازنويسي كردند و بنا بر پيشنهاد ايشان هم قرار شد خودم در اين نقش حضور داشته باشم. كار در اين فيلم براي من تجربه خوبي بود و فكر مي كنم فيلم بسيار خوبي هم از آب در بيايد، چون موضوع آن يك مسئله انساني را مطرح مي كند.
مشكلاتي در اين دنيا هست كه ممكن است براي هر كسي پيش بيايد. زندگي انسان در اين دنيا با درد و رنج توأم است. ممكن است اين مشكل يك بيماري باشد يا هر چيز ديگر. مهم نيست كه نوع مشكل از چه جنسي باشد، مهم اين است كه چگونه با آن برخورد كنيم. و فقط خود ما هم نيستيم كه در اين زندگي اهميت داريم. من فكر مي كنم كه هر كس در اين دنيا رسالتي دارد كه بايد آن را به انجام برساند و وظايفي هم در مقابل دنيا و ديگران دارد. شايد ما اصلاً به خاطر رسالتي كه داريم به دنيا آمده ايم و رنج و لذت هاي دنيا فقط چاشني هاي اين زندگي هستند. اصلاً موضوع فيلم درباره اين است. من چون در زندگيم با موضوع فيلم از نزديك ارتباط داشته ام، احساس كردم كه شايد رسالت من هم اين باشد و با ايفاي اين نقش به نوعي بتوانم رسالت خود را در انجام بدهم و به علاوه در راستاي يك كار فرهنگي و هنري هم گامي بردارم. من فكر مي كنم اين كار در درجه اول يك حركت فرهنگي است و اميدوارم كمكي باشد براي بهتر شدن وضعيت فرهنگي و اصلاح تفكرات اشتباه و رايجي كه در مورد اين بيماري در جامعه ي ما وجود دارد. فيلم مي تواند در اين مورد كمك كند و مؤثر باشد.
وي اضافه مي كند: برخلاف جوامع توسعه يافته، در كشور ما عدم آگاهي مردم از ماهيت اين بيماري به شكلي است كه موجب شده بسياري از بيماران از عيان نمودن بيماري و مشكلات خود ابا دارند و حق هم دارند، چون آگاهي عمومي آنقدر پايين است كه بيان اين واقعيت ها به جاي حل مشكلات و محدوديت ها را بيشتر مي كند. اما بايد توجه داشت كه نخستين گام مهم براي روبرو شدن با اين بيماري و درمان آن پذيرش و قبول كردن آن از طرف خود فرد و اطرافيان او است و گام مهم بعدي آگاه سازي ديگران و حتي آموزش و كمك به آنها براي درك شرايط و وضعيت بيمار است، زيرا اين بيماري يك حالت خاموش دارد و درك شرايط و حال بيمار براي ديگران كاري دشوار است.
متأسفانه حتي مي توانم بگويم خود بيماران نيز بيشترشان در اين كشور از داشتن اطلاعات كافي در مورد بيماري خويش محروم هستند و دچار شدن به ام اس را به معني رسيدن به پايان خط زندگي و خوشبختي خود تلقي مي كنند. حتي برخي از مبتلايان به اين بيماري از همان ابتدا خود را قرنطينه مي كنند و به زودي از فعاليت هاي عادي و روزمره خود دست مي كشند يا اين كه تسليم نوميدي و اندوه و استرس مي شوند و با اين كار بر شتاب بيماري خود مي افزايند. بر اساس آمارها هشتاد درصد از بيماران مبتلا به ام اس از داروهاي ضد افسردگي استفاده مي كنند. در حاليكه يك فرد مبتلا مي تواند با استفاده مداوم از داروها و داشتن آرامش خاطر، يك زندگي عادي داشته باشد، ازدواج كند و با بيماري مقابله كند. با اطلاعات كافي در مورد بيماري و عوارض آن و آموزش جامعه، خانواده ها و اطرافيان بيمار در خصوص اقدامات حمايتي صحيح و به ويژه حمايتهاي روحي مناسب مي توان كمك شاياني به بازگرداندن بيماران به زندگي فعال و آزادانه خويش نمود و اين مهمترين هدف درمانگران است.
بازيگر فيلم موهبت مي گويد: اين فيلم با نگاهي به زندگي يك فرد مبتلا به ام اس، به كوشش هاي وي براي ادامه روال عادي زندگي در اجتماع ( از ديدگاه و زبان خود او ) مي پردازد و تلاشي است براي منعكس كردن گوشه اي از شرايط و مشكلات اين افراد به شكل مستند و اطلاع رساني و فرهنگ سازي در زمينه اين بيماري و سعي دارد ضمن آشنا ساختن عموم مردم با چگونگي بيماري ام اس و به ويژه مبتلايان و اطرافيان بيمار، بستري براي زندگي آسانتر اين افراد در جامعه را فراهم آورد. همه بايد بدانيم كه ابتلا به يك بيماري به معني رسيدن به پايان رسيدن زندگي و همه چيز نيست. مهم است كه ما در هر شرايطي بتوانيم به حركت و رشد اد امه دهيم... .
ساير عوامل فيلم موهبت عبارتند از: تصويربردار: يحيي زاهدي پور، عكاس: آكو مندومي، صدابرداران: زانيار طهماسبي و پيام عنايتي، روابط عمومي: سيران كريمي، مدير توليد: سميرا كريمي، مشاور پزشكي: دكتر راز خطيبي، تهيه كننده: عارف رحيمي، تحقيق وفيلمنامه: سيروان كريمي، گشين هادي، كارگردان: سيروان كريم
23/6/1390.
soran-news.com
هر مشكلي آسان شود از مستي و
ترسم خداي من, ساغر بشود خالي و هشيار بميرم.
ترسم خداي من, ساغر بشود خالي و هشيار بميرم.