2011/08/26, 05:21 PM
از مصرف همزمان «روي» و مواد سرشار از فسفر و كلسيم پرهيز كنيد
خبرگزاري دانشجويان ايران - مشهد
«روي» يا زينك گلوكونيك كه نام غيرمتداول آن اورازينك است، يكي از مواد معدني طبيعي است كه براي رشد بدن و سلامت بافتها مفيد است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) منطقه خراسان، مواد خوراكي داراي زينك گلوكونيك از كمبود روي در بدن جلوگيري ميكند. ممكن است كه زنيك گلوكونيك خواص ديگري نيز داشته باشد، اما تاكنون در راهنماهاي پزشكي ثبت نشده است.
در مصرف روي بايد نكاتي را رعايت كنيد كه در پي مي آيد:
- همزمان با مصرف زينك گلوكونيك از مواد سرشار از فسفر و كلسيم اجتناب كنيد؛ چرا كه اين مواد جذب زينك گلوكونيك را پايين ميآورند.
خوراكيهاي سرشار از كلسيم و فسفر عبارتند از: شير، پنير، ماست، بستني، حبوبات خشك يا نخود فرنگي، عدس، آجيل، روغن بادام زميني و شكلاتهاي كاكائويي.
- زينك گلوكونيك به عنوان يك پادزي عمل كرده و باعث از بين رفتن ميكروبهاي خاص در سلولهاي ديگر ميشود. قبل از اينكه استفاده از اين ماده را آغاز كنيد پزشك خود را از داروهايي كه قبلا استفاده ميكرديد، مطلع سازيد.
- هنوز مشخص نشده است كه آيا زينك گلوكونيك به جنين هم صدمه وارد ميكند يا نه؟ اگر شما باردار هستيد يا قصد داريد در طول درمان باردار شويد، پزشك خود را در جريان بگذاريد.
- شايد زينك گلوكونيك از طريق شير مادر به نوزاد صدمات جبرانناپذيري را وارد كند. پس اگر به نوزاد خود شير ميدهيد بدون مشورت با پزشك خود از اين ماده استفاده نكنيد. استفاده از اين ماده بايد طبق دستور پزشك صورت گيرد و نبايد آن را كمتر يا بيشتر از آنچه پزشك تجويز كرده است، مصرف كنيد.
- زينك گلوكونيك بايد با يك ليوان پر از آب خورده شود و اگر از ناراحتي معده رنج ميبريد، بهتر است آن را بين غذا مصرف كنيد. ممكن است پزشك شما براي آنكه مطمئن شود اين ماده براي شما نتيجه مطلوب دارد، مقدار آن را كم و زياد كند. همچنين با افزايش سن، نياز بدن به اين ماده بيشتر ميشود.
- اگر خوردن يك وعده از زينك گلوكونيك را فراموش كرديد براي جبران آن از مصرف اضافي و بيش از حد خودداري كنيد؛ چرا كه در صورت مصرف بيش از اندازه علائمي چون حالت تهوع، استفراغ شديد، كم شدن آب بدن و بيقراري را به دنبال دارد.
////////////عوارض استفاده از زينك گلوكونيك
در صورت بروز يكي از اين عوامل مانند كهير، آسم، تورم صورت، لبها، زبان يا گلو، حالت تهوع و ناراحتي معده سريعا به پزشك خود مراجعه كنيد. اين عوامل از آلرژيهايي محسوب ميشود كه با خوردن زينك گلوكونيك در بعضي افراد مشاهده ميشود؛ در اين موارد از مصرف دارو بدون مشورت با پزشك متخصص جدا خودداري كنيد.
داروهايي نيز وجود دارد كه اثر گلوكونيك را كاهش ميدهد و باعث ميشود كه بدن قادر به جذب روي نباشد. در صورت مصرف يكي از داروهاي رقيقكنندههاي خون مانند وارفارين، اكتونل، انواع آنتيبيوتيكها، پنيسيلين، دكلوميسين، تتراسايكلين، فلوكسين، نوروكسين، نورفلوكسين، سيپروفلوكسين، مينوسايكلين و ...، براي استفاده از زينك گلوكونيك پزشك خود را در جريان بگذاريد.
همواره بخاطر داشته باشيد كه اين دارو و داروهاي ديگر را دور از دسترس كودكان قرار دهيد و هرگز آنها را در موارد مشابه براي كودكان خود تجويز نكرده و به هيچ عنوان دارويي را بدون مشورت با پزشك خود مصرف نكنيد.