امتیاز موضوع:
  • 0 رأی - میانگین امیتازات : 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
فن اوري سلول هاي بنيادي و كاربرد آن
#1
هم انديشي " فناوري سلول هاي بنيادين و كاربرد آن"، با حضور دكتر حسين بصيري، دكتر ستوده و جمعي از اعضاي هيات علمي دانشكده علوم پزشكي دانشگاه آزاد اسلامي اراك و جهاد دانشگاهي اراك در دانشگاه آزاد اسلامي اراك برگزار گرديد.
به گزارش آنا، در اين هم انديشي، دكتر ستوده گفت: سلول هاي بنيادين براي درمان انواع سرطان ها و
بيماري هاي اطفال و در آينده اي نزديك براي درمان بيماري هايي چون ms به كار گرفته مي شود.
وي در ادامه افزود: سازمان بند ناف در سال 1384 در ايران تاسيس گرديد كه در سال 1388 با پشتيباني دانشگاه علوم پزشكي در اراك راه اندازي شد.
وي تصريح نمود: اين مراكز با وجود كادر پزشكي مجرب با قابليت هاي بالا راه اندازي شده است كه 6 يا 7 مورد از اين نوع آزمايش ها را با موفقيت پشت سر گذاشته است.
دكتر ستوده اظهار داشت: براي استفاده از اين فناوري، با توضيحات و آموزش هاي لازم در اين مراكز براي مادران در ماه هشت بارداري، با انجام آزمايش هاي خاص از آنان حدود 25 سي سي خون گرفته مي شود و در دماي منفي 190 درجه نگهداري مي گردد كه اين خون قابليت نگهداري تا 20 سال را دارد و آن را به نام كودك يا والدين ثبت مي كنند و به جز كودك و والدين براي استفاده اقوام و بستگان نزديك كه داراي بيماري خاص هستند نيز قابل استفاده است.
در ادامه اين هم انديشي دكتر حسين بصيري گفت: دو خصوصيت بارز در سلول هاي بنيادين وجود دارد؛ كه خصوصيت اول آن توان تكثير و توان سلولي بالا است و خصوصيت دوم نيز سلول هاي تمايز نيافته و يا در حال تمايز مي باشد كه اين سلول ها مي توانند به رده هاي مختلف سني تمايز پيدا كنند.
وي اظهار داشت:در بدن انسان در هر دقيقه 350 ميليون گلبول قرمز مي ميرد كه كار اصلي سلول هاي بنيادين ترسيم و جايگزين شدن اين گلبول ها مي باشد.
وي عنوان نمود: سلول هاي بنيادين در سه نوع سلول بنيادي جنيني، بالغ و سرطاني وجود دارد و از لحاظ تمايز به گروه هاي هم توان كه رده هاي سني مختلفي را در بر مي گيرد و قابليت خلق جفت را دارند، گروه پر توان كه رده هاي مختلف سني را شامل مي شود ولي قابليت خلق جفت را ندارد و گروه چند توان كه رده خاص سلولي را شامل مي شود، تقسيم مي گردد.
دكتر حسين بصيري تصريح نمود: به زودي سلول هاي بنيادين براي درمان بسياري از بيماري هايي همچون ديابت، MS و انواع سرطان ها به كار گرفته مي شود.
"چقدر ابد زمان اندکی ست برای آنکه به کفایت کنارت باشم...
 تشکر شده توسط : Morteza , yaro , سحــــــــر , kia , آسو
#2
سلول های بنیادی چه چیزی هستند؟


1- آنها می توانند " خود تجدید" باشند. به آن معنی که می توانند چند برابر شده و تعداد بیشتری از نوع خودشان ایجاد نمایند.
2- آنها می توانند " مشتق شونده" باشند. به آن معنی که می توانند حداقل به 2 نوع مختلف سلول با عملکرد خاص تبدیل شوند.
انواع مختلف سلول های بنیادی وجود داشته که از منابع مختلف تهیه می شود.تمامی آنها می توانند خود تجدید باشند. تفاوت آنها در این است که به چه نوع سلول خاصی تبدیل می شوند و به چه میزان می توانند مشتق شونده باشند.

در قسمت هایی از بدن مانند مغز استخوان و مغز یافت می شود. قابلیت تولید تعداد محدودی از سلول های تخصصی، وابسته به آنکه از کدام قسمت بدن بوده را دارد. به عنوان مثال سلول هایی که از مغز استخراج می شود تنها سلول های مغزی را تولید می کنند.

انسان بالغ
سلول بنیادی انسان بالغ
قابلیت تولید اکثر سلول های بدن را دارد.

اهدا از جنین
سلولهای بنیادی جنینی
بیشتر از سلول های بنیادی جنینی توسعه داشته و اندکی تخصصی تر می باشد. اگرچه می توان اکثر سلول های بدن را تولید نمود ولی موارد استفاده آن محدود تر است.

اهدا از جنین سقط شده

سلول بنیادی رویانی
شبیه سلول های بنیادی بوده که در مغز استخوان یافت می شود و قابلیت تولید تعداد محدودی از سلول هایی که در خون یافت می شود مانند سلول های ایمنی را دارد

اهدا خون بند ناف
سلولهای بنیادی خون بند ناف
این سلولها با روش های مهندسی از سلولهای بالغتر تخصص یافته تهیه میشوند. برای مثال سلولهای پوست که بطور طبیعی فقط می توانند به سلولهای پوستی تبدیل شوند. دانشمندان این سلولها با قابلیت محدود را طوری تغییر می دهند که مانند سلولهای بنیادی جنینی رفتار کنند و توانائی تبدیل به هر نوع سلول انسانی را داشته باشند. این یک تکنیک پیچیده است و اخیرا" ابداع شده و در حال حاضر موضوع بسیاری تحقیقات در حال انجام می باشد.
برخی قسمت های بدن انسان
سلول های بنیادی پرتوان القایی (iPSCs)


درمان با سلول های بنیادی چیست؟
در این درمان از سلول های بنیادی استفاده می کنند یا آنها را هدف قرار می دهند. در این زمینه سلول های آسیب دیده جایگزین یا ترمیم می شوند، همچنین این نوع درمان برای جلوگیری از آسیب نیز قابل استفاده می باشد. درمان با سلول بنیادی می تواند شامل پیوند سلول بنیادی یا تجویز داروهایی باشد که سلول های بنیادی را در بدن هدف قرار می دهد. درمانهای بسیار کمی با سلول های بنیادی تایید شده است. مرسوم ترین درمان سلول بنیادی پیوند سلول های بنیادی مغز استخوان در درمان لوکمی، لنفوم و چند اختلال خونی ارثی می باشد.
هیچ درمان با سلول بنیادی برای ام اس تایید نشده است.


سلول های بنیادی چگونه در ام اس کمک می کنند؟
درمان

با توجه به تمامی اطلاعاتی که در ارتباط با سلول بنیادی و ام اس وجود دارد دو راه اصلی در درمان ام اس می تواند وجود داشته باشد:

1- ایمونومدولیشن: جلوگیری از تخریب سیستم عصبی توسط سیستم ایمنی

2- ترمیم میلین: ترمیم رویه میلین های آسیب دیده می باشد. از این روش به درمان " حفاظت عصب" به دلیل حفاظت از رشته های عصبی با استفاده از غلاف میلین نیز موسوم است. هر دوی این روش ها ، روشهای محافظتی محسوب میشوند چرا که در نهایت ، از آسیب های عصبی پیشگیری می کنند . اما در عین حال امیدهائی است که با استفاده از سلول بنیادی رشته های عصبی از دست رفته نیز بازسازی شوند. با این روش ، آسیب هائی که در اثر ام اس پیشرونده بوجود آمده و باعث ناتوانی های پایدار شده نیز می تواند ترمیم شود. با این حال ، فعلا" شواهد علمی کافی دال بر اینکه سلولهای بنیادی می توانند از این راه نیز کمک کننده باشند وجود ندارد و تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است.


تحقیق در آزمایشگاه

درمان با سلول بنیادی علاوه بر آنکه در آینده خود می تواند به عنوان درمان ام اس به کار رود، به عنوان کمک درمانهای دیگر نیز می تواند کاربرد داشته باشد. سلول های بنیادی از آن جهت که می تواند جنبه های مختلف ام اس را در آزمایشگاه شبیه سازی کند می تواند مفید باشد و بنابراین تاثیر داروها به سرعت آزمایش می شوند.
چه نوعی از سلول های بنیادی می تواند برای ام اس استفاده شود؟
چند نوع مختلف سلول های بنیادی تاثیر بالقوه نشان داده است. آنها بطور گسترده ای در حیوانات در حال بررسی هستند. برخی از آنها نیز در ابتدای مطالعات بالینی (شامل انسان) می باشند. تا پایان این آزمایشات بالینی تاثیر و ایمن بودن آنها مشخص نمی شود.
سلول بنیادی خون ساز (HSCs)

جزو سلول های بنیادی انسان بالغ است و در مغز استخوان و خون یافت می شود. آنها می توانند تمام سلول های خون و سیستم ایمنی را تولید نمایند. آنها هم اکنون برای درمان لوکمی، لنفوم و چند نوع مختلف اختلالات خونی ارثی استفاده می شوند. HSCs هم اکنون در حال آزمایشات بالینی در ام اس با فعالیت بالا می باشند که امید میرود در جلوگیری از آسیب میلین مفید باشند.

سلول بنیادی مزانشیمال (MSCs)

جزو سلول های بنیادی بالغ است و در قسمت های مختلف بدن مانند مغز استخوان، پوست و بافت چربی یافت می شود. آنها سلول هائی را بوجود می آورند که به عملکرد سایر سلول های بنیادی کمک می کنند. MSCs نیز در حال آزمایشات بالینی برای ام اس می باشند. امید بر آن است که این سلول های بنیادی تاثیر مثبت بر روی "ایمونومدولیشن" و بهبود سیستم عصبی در مکانیسم خود ترمیمی برای ترمیم میلین آسیب دیده داشته باشند.

سلول های بنیادی عصبی (NSCs)

این سلول ها مسئول ترمیم میلین در مغز بوده ولی وقتی شخصی ام اس دارد عملکرد NSCs مناسب نمی باشد و برای ترمیم آسیب دیدگی فعال نمی شوند. دو رویکرد در تصحیح عملکرد وجود دارد. در یکی از آنها از دارویی استفاده می شود که عملکرد NSCs را موثرتر کند. دیگری پیوند سلول های جدید جهت ترمیم آسیب دیدگی هایی است که سلول های مغزی موجود نمی توانند ترمیم کنند. NSCs بزودی جهت آزمایشات بالینی برای ام اس بررسی می شود. تاثیر این سلول ها از طریق ایمونومدولیشن و نیز اثر مستقیم بر بازسازی میلین است. NSCs بطور طبیعی در مغز وجود دارند ولی به علت مشکل در برداشت آنها از مغز، سلول های بنیادی رویانی در آزمایشات بالینی سلولهای بنیادی رویانی استفاده میشود.



سلول های بنیادی جنینی (ESCs) و سلول های بنیادی القایی پرتوان (iPSCs)

ESCs بطور طبیعی هر نوعی از سلول های بدن را تولید می کند. مهندسی iPSCs نیز بگونه ای بوده که همین عملکرد را داشته باشد. این روش به دلیل آنکه امکان رشد و تولید تومور را دارد بحث برانگیز است. ESCs و iPSCs میتوانند در آزمایشگاه برای شناسائی و آزمایش داروها در کوتاه مدت تا میان مدت برای شناسایی و آزمایش داروها قبل از آزمایشات بالینی مفید باشند. آزمایشات ایمنی بیشتری مورد نیاز می باشد قبل از آنکه به عنوان درمان برای افراد مبتلا به ام اس تجویز شود.



چه نوع از سلول بنیادی برای چه نوع ام اس؟
بدون پایان اولین آزمایشات بالینی، پیش بینی آنکه برای چه نوع ام اسی باید چه نوع سلول بنیادی را استفاده نمود مشکل است. در ابتدا سلول های بنیادی برای تعداد افراد کمی مبتلا به ام اس که انتظار عکس العمل مثبت وجود دارد تجویز می شود. افرادیکه درمان های موجود دیگر برای آنها پاسخگو نبوده کاندیدای اول مصرف می باشند. بعد از این آزمایشات بالینی اولیه می توان آن را بر روی نوع های دیگر ام اس آزمایش نمود.


چگونه سلول های بنیادی تزریق می شوند؟
برای استفاده از سلول های بنیادی به عنوان یک درمان بالقوه برای ام اس، از سه طریق تزریق انجام میشود:
· داخل وریدی: تزریق داخل رگ
· داخل نخاعی: تزریق داخل فضای تحت عنکبوتیه
· داخلی: تزریق مستقیم داخل نسجی
تنها تزریق داخل وریدی و نخاعی برای آزمایش درمان ام اس بکار رفته اند ولی با افزایش دانش هر کدام از آنها می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
بر اساس شواهد علمی موجود، جدول ذیل انواع مختلف سلول های بنیادی را که در تحقیقاتی فعلی برای انواع مختلف ام اس مورد استفاده قرار میگرد نشان میدهد .
صبر کن سهراب! آری… تو راست می گویی آسمان مال من است پنجره،فکر،هوا،عشق،زمین،مالِ من است!
اما سهراب تو قضاوت کن، بر دل سنگ زمین جای من است؟! من نمی دانم که چرا این مردم، دانه های دلشان پیدا نیست…
صبر کن سهراب! قایقت جا دارد؟ من هم از همهمه ی داغ زمین بیزارم
 تشکر شده توسط : H-tanha , آسو , neghar , برگ 7 , عمومهربان
#3
روشی منحصربفرد برای ردیابی و نشان دار کردن سلول های بنیادی عصبی
شمار زیادی از محققین به دنبال اثبات و یا بررسی موثر بودن و ایمنی سلول درمانی برای بیماری های نورولوژیک(عصبی) هستند و در این راه سعی در درک چگونگی رشد نورون ها، ارتباط آن ها با یکدیگر و عملکردهای منحصر بفرد نورون ها نیز دارند تا بتوانند سلول درمانی های بهتری را ارائه دهند.
به گزارش بنیان به نقل ازmedicalxpress، در سلول درمانی هایی که صورت می گیرد یکی از مشکلاتی که وجود دارد این است که بعد از تزریق سلول های بنیادی عصبی، هیچ ایده ای وجود ندارد که این سلول ها کجا می روند و سوالی که وجود دارد این است که آیا این سلول های بنیادی عصبی تزریقی قادر هستند که نورون های آسیب دیده را احیا کنند یا خیر و به بدن اجازه ترمیم بافت آسیب دیده را می دهند یا خیر. برای رسیدن به این اطلاعات، محققین دانشگاه جورجیا روش منحصر بفردی را با ترکیب بیولوژی سلول های بنیادی و تصویربرداری سه بعدی برای ردیابی و نشان دار کردن سلول های بنیادی عصبی ابداع کرده اند. با استفاده از دانه های آهنی میکروسکوپی و تخم جوجه، این محققین توانستند سلول های بنیادی عصبی را نشان دار کرده و آن ها را چندین روز با استفاده از تکنیک MRI‌ و بدون آسیب رساندن به سلول مشاهده کردند. پیش از اثبات این که سلول های بنیادی عصبی می توانند بوسیله MRI‌ردیابی شوند، آن ها باید نشان می دادند که این دانه های آهنی برای سلول های بنیادی عصبی مضر نیستند. به مدت 14 روز آن ها سلول های زنده را ردیابی و مقایسه کردند و سرنوشت سلول های حاصل را برای مبنای پروفایل بیان ژنی شان مورد ارزیابی قرار دادند. نتایج نشان داد این روش ردیابی بدون آسیب رساندن به سلول های بنیادی و تاثیر روی بیان ژن های آن ها می تواند نشان دهد که آیا سلول های بنیادی مورد استفاده در سلول درمانی می توانند به جایگاه آسیب رفته و نتایج دلخواه را به جا بگذارد.

http://vimb.ir/News/View/1938
تاریخ انتشار: شنبه ۱۴ فروردین ۱۳۹۵
 تشکر شده توسط : سها , سمیرا67
  


موضوع های مرتبط با این موضوع...
موضوع: نویسنده پاسخ: بازدید: آخرین ارسال
  تحقیق برای درمان ام.اس با سلول‌های بنیادی درایران saffari_mo 167 170,801 2020/01/20, 09:38 PM
آخرین ارسال: زهراخانم
Exclamation آیا استفاده از روش سلول های بنیادی درمان قطعی ام اس است؟ امیرپوریا 0 3,536 2018/03/23, 10:16 PM
آخرین ارسال: امیرپوریا
  چشم انداز درمان با سلول بنیادی در ایران.... sooorooosh 9 8,378 2016/05/21, 02:45 PM
آخرین ارسال: niloofary
  تلاش برای درمان بیماریهای صعب العلاج با سلول‌های بنیادی نازلی 3 3,230 2011/07/14, 09:19 PM
آخرین ارسال: ZAKER



کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع:
1 مهمان

علت بوجود آمدن بیماری ام اس چیست