ارسالها: 1,461
موضوعها: 359
تاریخ عضویت: Jan 2011
تشکر های اهدا شده: 16079
تشکر های دریافت شده :21269 بار در 5356 پست
سال تشخيص بيماري : 82
دكتر معالج : سیگارودی _گلی پور
داروي مورد استفاده : ربیف
محل سکونت : زنجان
توصیههای غذایی در اختلال بلع
--------------------------------------------------------------------------------
اختلال بلع یکی از مشکلات فیزیولوژیکی است که در انتقال طبیعی مواد غذایی از حفره دهان به معده، آشفتگی ایجاد میشود. معادل انگلیسی اختلال بلع، دیسفاژی (Dysphagia ) است که در بین پزشکان و پیراپزشکان بیشتر این نام کاربرد دارد.
--------------------------------------------------------------------------------
به طور کلی بلع 5 تا 10 ثانیه طول میکشد و در طی سه مرحلهی دهانی، دهانی – حلقی و مرحلهی مربوط به مری کامل میشود.
مدت هر مرحله باید کافی باشد تا از جهش غذا به ریه جلوگیری کند که معمولاً علامت ورود غذا یا هر چیز خارجی به ریه، سرفههای ناگهانی است تا چیزی که اشتباه وارد ریه شده، با فشار هوا به خارج پرتاب شود. این اختلال در هر سنی ممکن است ایجاد شود، حتی در نوزادان به دلیل ناتوانیهای تکاملی.
علل رایج اختلال بلع
* ضعیف بودن زبان و ضعف ماهیچهی گونهها
* اسپاسم مری یا آشالازی
* بیماریهای انسداد ریوی
* نارسایی احتقانی قلب
* التهاب مری
* برگشت غذا از مری به معده (رفلاکس)
با انتخاب دقیق غذاها از نظر غلظت و نرمی (غذاهای پوره شده به جای مایعات غلیظ) از ورود غذا به مسیر تنفسی، پیشگیری نمایید. میتوان با عسل، پودر شیرخشک، سیب زمینی پخته و رنده شده و یا پودر مغزها، غلظت غذاها را افزایش داد
* گواتر
* با تحلیل عضلات در هر بیماری
* پارکینسون
* آلزایمر
* اماس
* تحلیل اعصاب بدن
نکتهی مهم اینجاست که در صورت ابتلا به هر کدام از بیماریهای فوق، حتماً اختلال بلع به وجود نخواهد آمد، ولی در صورت پیشرفت بیماری و هرگونه تحلیل قوای ماهیچهای یا اعصاب، امکان بروز این عارضه وجود دارد.
اهداف رژیم درمانی در این اختلال
1- جلوگیری از انسداد گلو و مسیر تنفسی به وسیلهی غذاها و نوشیدنیها.
2- معرفی غذاهایی که تقویت کنندهی سیستم بلع هستند.
3- حفظ وزن مطلوب بدن و جلوگیری از کاهش وزن.
4- غلظت و نوع رژیم بسته به تحمل هر فرد دارد، باید خود فرد در تنظیم برنامهی غذاییاش حضور داشته باشد.
5-در شرایط پیشرفت اختلال، تشویق بیمار به استقلال در غذا خوردن.
توصیههای تغذیهای و رژیم غذایی
* در گروه چربیها کره، مارگارین، خامه ترش، پنیر خامهای، مایونز و سس سفید با دقت در غلظت آنها پیشنهاد میشود.
* در مورد میوهها، آب میوهها بدون دانه و یا تهماندهی میوه مصرف شود.
* گوشتهای نرم و پوره شده و جوان مصرف شود. گوشتهای پیر، سفت و رشتهای هستند و در بلع این افراد، ایجاد مشکل میکنند. ماهی و مرغ در تکههای ریز و نرم استفاده شود و تخم مرغ حتماً پخته و مخلوط با یک مادهی نرم مانند ماست یا سُس داده شود تا از خشکی آن و ایجاد انسداد جلوگیری شود.
* با انتخاب دقیق غذاها از نظر غلظت و نرمی (غذاهای پوره شده به جای مایعات غلیظ) از ورود غذا به مسیر تنفسی، پیشگیری نمایید. میتوان با عسل، پودر شیرخشک، سیب زمینی پخته و رنده شده و یا پودر مغزها، غلظت غذاها را افزایش داد.
* فراموش نکنید غذاهایی مانند ژله و ژلاتین در دمای بدن به حالت مایع درآمده و ممکن است ایجاد مشکل کند.
* برنامه غذایی با گذشت زمان به سمت غذاهای نرم پیش رود.
* از نوشیدنیهای بسیار داغ، قهوه، چای غلیظ، آبمیوههای ترش، غذاهای خشک مانند کراکرها، ماهیهای استخوانی، مواد چسبنده مانند موز، کره بادام زمینی و غذاهای ادویه دار خودداری کنید.
* در صورت عدم مصرف غلات کامل، میوهها و سبزیها، رژیم غذایی را از لحاظ کمبود فیبر و ویتامینها از جمله ویتامین ث کنترل کنید.
* به برخی مواد غذایی مانند ذرت بوداده، غلات سبوس دار، مغز (به مقدار زیاد)، پنیر محلی، میوهی با پوست، کرفس، آناناس و سایر میوههایی که فیبر سفتتری دارند و همزمانی بعضی غذاها با هم مانند گوشت و غذاهای خشک مانند نانهای ساندویچی، چیپس با هم و یا با موادی که باعث چسبندگی میشوند مانند کره بادام زمینی، موز، سیب زمینی پوره شده باید بسیار دقت شود چرا که به راحتی باعث برگشت غذا و ورود مواد به ریه (آسپیراسیون) میشوند.
* برای افرادی که حس دهانی آنها بسیار کم شده، از غذاهای سردتر استفاده کنید.
* فراموش نکنید که هیچ داروی گیاهی را بدون مشورت با پزشک استفاده نکنید.
* و بدانیم که با رژیم غذایی یا مکمل اختلال بلع درمان نمیشود بلکه بدین وسیله از تحلیل بیشتر فرد جلوگیری میشود.
ارسالها: 8
موضوعها: 1
تاریخ عضویت: Jun 2011
تشکر های اهدا شده: 10
تشکر های دریافت شده :51 بار در 11 پست
سال تشخيص بيماري : 1390
دكتر معالج : محمدياني نژاد
داروي مورد استفاده :
محل سکونت :
برای بلعیدن غذا عضلات زبان و حلق باید هم قدرت کافی برای انقباض داشته باشند و هم با یکدیگر کاملاً هماهنگ عمل کنند ، لذا اگر اختلالی در این موضوع ایجاد شود سبب تغییر تن صدا و مشکل در صحبت کردن روان و همینطور مشکل در بلع غذا و مایعات می شود .- نوشیدنیهای نسبتا غلیظ بلعیدن را آسانتر میکنند، ازاین نوشیدنیها می توان به آب میوههای ژلاتینی، سسهای میوهای، شربتها و پودینگها اشاره کرد.
- مواد غذایی که به آسانی خرد میشوند مثل انواع چیپسها، کراکرها، نان سوخاری و کیکها میتوانند بلعیدن را مشکلتر کنند از اینگونه مواد غذایی اجتناب کنید.
- مواد غذایی نرم نیازی ندارند که زیاد جویده شوند. از سیب زمینی له شده و پخته شده به جای سرخ شده استفاده کنید به جای استفاده از میوهها و سبزیهای خام از پخته آنها استفاده کنید. در صورت لزوم از مخلوط کن برای نرم کردن مواد غذایی استفاده کنید.
- سعی کنید از لقمههای کوچک غذا استفاده کنید تا زمانیکه دچار مشکلات بلع هستید از جویدن آنها خسته نشوید.
در بیمارانی که بیماری ام.اس در آنها پیشرفت زیادی داشته است و یا زمانیکه بیماران خسته هستند در عمل جویدن و یا بلعیدن با ناراحتی و مشکل روبرو میشوند و ممکن است به سرفه بیفتند، لذا به منظور کم کردن این مشکل راه حلهای زیر ارائه میشود:
■مواد غذایی رقیق (مایعات رقیق) را صبح و مایعات غلیظ تر را در فاصله بعدازظهر تا شب میل کنید.
■بلعیدن غذاهای خشک و مایعات شل مشکل است و نیاز به توجه و مراقبت بیشتری دارند. بخصوص در زمان خستگی از خوردن مایعات رقیق خودداری کنید.
■از غذاهای نرم و مرطوب ، مایعات غلیظ و خنک بیشتر میل کنید، چون بلع آنها راحتتر است .مثل انواع ژله ، میلک شیک،شربتهای غلیظ،پوره های میوه و پودینگها.
■تا حدامکان بیرون نروید و در محیط خنک استراحت کنید.
■از غذاهای نرم و مرطوب ، مایعات غلیظ و خنک بیشتر میل کنید ، چون بلع آنها راحتتر است .مثل انواع ژله ، میلک شیک،شربتهای غلیظ،پوره های میوه و پودینگها.
■از خوردن چیپس ، کراکر(ترد) ، کیک و نان تست خودداری کنید ، چون حالت چسبندگی دارند و باعث انسداد حلق میشوند.
■از مصرف غذاهایی که باعث تحریک گلو میشوند خودداری نمایید. مثل سرکه یا فلفل.
■مناسبترین غذاها: میوه های کم پخت ، اسفناج خرد شده و پخته ، تخم مرغ عسلی، پنیر له شده ، پوره میوه و آب میوه، غذاهای کاملاً پخته و له شده ، پلوهای کته شده و له شده، تلیت نان در چای و یا آبگوشت ، شیربرنج ، سیب زمینی پخته یا پوره سیب زمینی، گوشت چرخ کرده و له شده ، چرخ کردن مرغ و ماهی بعد از پخت یا سرخ کردن.
■غذاها در دستگاه مخلوط کن ، مخلوط شود تا قابل خوردن باشد.
من آنچه را آرزو نمیکنم آرزو میکنم! واز آن چیزی دوری میکنم که ندارم. من نه میتوانم هیچ باشم نه همه چیز<من پل گذر میان آنی که ندارم وآنی که نمیخواهم هستم>
ارسالها: 711
موضوعها: 2
تاریخ عضویت: Aug 2011
تشکر های اهدا شده: 4789
تشکر های دریافت شده :11908 بار در 4627 پست
سال تشخيص بيماري : 1387
دكتر معالج : -خدا
داروي مورد استفاده : سینوتک
محل سکونت : سرزمین خدا
دردوعالم جلال ما زهراست/رمزتغییرحال ما زهراست/عیدبافاطمیه می آیدذکرتحویل سال مازهراست
السلام علیک ایتهاالصدیقه الشهیده
ارسالها: 298
موضوعها: 33
تاریخ عضویت: Aug 2011
تشکر های اهدا شده: 7311
تشکر های دریافت شده :4999 بار در 1298 پست
سال تشخيص بيماري : 1387
دكتر معالج : دکتر محمد علی صحراییان
داروي مورد استفاده : زیتاکس - آریوژن فارمد
محل سکونت : تهران
▪ اختلال بلع بیش از یکی دو روز طول کشیده است .
▪ هنگام بلع احساس خفگی دست می دهد .
▪ گوش درد و خلط خونی هم وجود دارد .
● اختلال بلع نشانه چیست ؟
بلع از چیزهایی است که تا دچار اختلال نشود به آن توجه نمی کنید . ولی وقتی گرفتاری ایجاد کند ، زیاد به آن فکر می کنید . خوردن مشکل می شود و در گلو احساس وجود چیزی قلنبه می کنید .
بلع هم مانند تنفس بی خبر کار خود را می کند . ماهیچه های حلق صدها بار در روز برای فرو بردن لقمه غذا یا بزاق و مخاط مدام در حال ترشح به کار می افتند . وقتی چیزی قورت می دهید ، ماهیچه های حلقوی انتهای فوقانی مری شل شده و پایین رفتن آنچه را که در دهان گذاشته اید امکان پذیر می کنند .
چون شل شدن ماهیچه ها این عمل را شدنی می کنند ، اگر در اثر فشار و تنش روانی ، یا ترس ماهیچه ها شل نشوند ، بلع مشکل می گردد .
دلایل بی خطر دیگری هم برای اختلال بلع وجود دارد . التهاب مزمن گلو - مخصوصاً در اثر خشکی هوای اتاق در زمستان - می تواند بلع را مشکل کند ، بخصوص هنگام برخاستن از خواب و اگر مقدار زیادی مایعات نخورده باشید ، گلو خشک شده و بلع مشکل می گردد . اختلال بلع از گلو درد یا آنفلوانزا هم ناشی می شود .
اگر سیگاری هستید ، عامل اصلی اختلال بلع معلوم است . اگر این اشکال در بلع با سرفه و درد همراه باشد ، آن را زنگ خطری بدانید و نزد پزشک بروید .
احساس وجود چیزی در گلو می کنید ؟ این حالت ناشی از برگشت اسید معده است ، زیرا ماهیچه اسفنکتر ورودی مری به معده بسته نمانده است و اسید به مری و گلو نشت کردهاست . اگر سوزش دل هم داشته باشید این علت قطعی است .
در موارد نادر ، اختلال بلع ناشی از ناهنجاری جسمانی ، مثل گرفتگی ماهیچه اسفنکتر است . اگر زخم معده دارید ، برگشت اسید معده عامل اشکال در بلع است .اختلال بلع گاهی از اولین علائم وجود تومور است .
● درمان اختلال بلع
اگر سیگار می کشید و مشکل بلع دارید ، حتماً برای معاینه بیشتر نزد پزشک بروید . هر اختلال بلع که به تنش ، هوا ، یا عادات شخصی مربوط نباشد ، باید به پزشک اطلاع داده شود .
آرامش داشته باشید . تنش و فشار روانی باعث مشکل شدن بلع هم می شود . هر چیزی که آرامش را به شما بازگرداند . مثل ورزش - ماساژ ، یوگا ، نفس عمیق - فشار را از روی گلویتان هم برمی دارد . کمپرس آب گرم بر روی گلو هم تا حدی ماهیچه های آن را شل می کند .
هوا را مرطوب کنید . چون بسیاری از اختلالات بلع ناشی از خشکی هواست ، مرطوب کردن هوا می تواند کمک کننده باشد . بعضی متخصصان خوردن روزانه لااقل هشت لیوان آب را هم توصیه می کنند . هوا باید ۳۵ تا ۴۰ درصد رطوبت داشته باشد . گذاشتن دستگاه در اتاق خواب مؤثر است . گرچه تأثیر هوای مرطوب گرم یا سرد هنوز مورد بحث است ، ولی هوای خنک و مرطوب برای گلو بهتر است .
برگشت اسید را درمان کنید . اگر احساس برگشت اسید معده به گلو دارید ، راه های زیادی برای کنترل آن وجود دارد ، از جمله ترک کافئین ، الکل ، شکلات و سیگار .
وضع بدن را معاینه کنید . گر چه ناهنجاری جسمانی نادر است ، پزشک ممکن است علت احتمالی اختلال بلع را ناشی از آن بداند . پس با روش خوردن نمک باریم و عکس برداری با پرتو ایکس گرفتگی احتمالی ماهیچه اسفنکتر حلق مشخص می شود . تنگی این ماهیچه نخست با دارو و سپس با روشی خاص برای گشاده کردن آن در مطب رفع می شود . این روش بسیار مؤثر است . در موارد شدیدتر ، جراح ماهیچه را پاره می کند تا شل شود .
گرفتاریهای مادرزادی و بیماریی که دیورتیکولوم زنکر نام دارد - که در آن ، پوشش درونی مری کیسه ای تشکیل می دهد که بلع را مشکل می کند - هم با روش جراحی درمان می شوند .
اگر بدانيد مردم چقــدر به ندرت فکـر مي کنند
هيچ گاه از اينکه درباره ي شما چه فکـر مي کنند
نگــران نمــي شويــد . . .
ارسالها: 1,229
موضوعها: 142
تاریخ عضویت: Jun 2012
تشکر های اهدا شده: 3713
تشکر های دریافت شده :9230 بار در 2958 پست
سال تشخيص بيماري : 1384
دكتر معالج : dr gharagozli-dr sahrayan
داروي مورد استفاده :
محل سکونت :
2012/11/21, 01:29 PM
(آخرین ویرایش در این ارسال: 2012/11/21, 01:38 PM، توسط sargol.)
پنجشنبه ، 26 آبان ، 1390
اختلال بلع را چگونه رفع کنیم
اختلال بلع یکی از مشکلات فیزیولوژیکی است که در انتقال طبیعی مواد غذایی از حفره دهان به معده، آشفتگی ایجاد می شود. معادل انگلیسی اختلال بلع، دیسفاژی (dysphagia ) است که در بین پزشکان و پیراپزشکان بیشتر این نام کاربرد دارد. به طور کلی بلع 5 تا 10 ثانیه طول می کشد و در طی سه مرحله ی دهانی، دهانی – حلقی و مرحله ی مربوط به مری کامل می شود. مدت هر مرحله باید کافی باشد تا از جهش غذا به ریه جلوگیری کند که معمولا علامت ورود غذا یا هر چیز خارجی به ریه، سرفه های ناگهانی است تا چیزی که اشتباه وارد ریه شده، با فشار هوا به خارج پرتاب شود. این اختلال در هر سنی ممکن است ایجاد شود، حتی در نوزادان به دلیل ناتوانی های تکاملی.
علل رایج اختلال بلع
* ضعیف بودن زبان و ضعف ماهیچه ی گونه ها
* اسپاسم مری یا آشالازی
* بیماری های انسداد ریوی
* نارسایی احتقانی قلب
* التهاب مری
* برگشت غذا از مری به معده (رفلاکس)
با انتخاب دقیق غذاها از نظر غلظت و نرمی (غذاهای پوره شده به جای مایعات غلیظ) از ورود غذا به مسیر تنفسی، پیشگیری نمایید. می توان با عسل، پودر شیرخشک، سیب زمینی پخته و رنده شده و یا پودر مغزها، غلظت غذاها را افزایش داد
* گواتر
* با تحلیل عضلات در هر بیماری
* پارکینسون
* آلزایمر
* ام اس
* تحلیل اعصاب بدن
نکته ی مهم اینجاست که در صورت ابتلا به هر کدام از بیماری های فوق، حتما اختلال بلع به وجود نخواهد آمد، ولی در صورت پیشرفت بیماری و هرگونه تحلیل قوای ماهیچه ای یا اعصاب، امکان بروز این عارضه وجود دارد. اهداف رژیم درمانی در این اختلال
1- جلوگیری از انسداد گلو و مسیر تنفسی به وسیله ی غذاها و نوشیدنی ها.
2- معرفی غذاهایی که تقویت کننده ی سیستم بلع هستند.
3- حفظ وزن مطلوب بدن و جلوگیری از کاهش وزن.
4- غلظت و نوع رژیم بسته به تحمل هر فرد دارد، باید خود فرد در تنظیم برنامه ی غذایی اش حضور داشته باشد.
5-در شرایط پیشرفت اختلال، تشویق بیمار به استقلال در غذا خوردن.
توصیه های تغذیه ای و رژیم غذایی
* در گروه چربی ها کره، مارگارین، خامه ترش، پنیر خامه ای، مایونز و سس سفید با دقت در غلظت آن ها پیشنهاد می شود.
* در مورد میوه ها، آب میوه ها بدون دانه و یا ته مانده ی میوه مصرف شود.
* گوشت های نرم و پوره شده و جوان مصرف شود. گوشت های پیر، سفت و رشته ای هستند و در بلع این افراد، ایجاد مشکل می کنند. ماهی و مرغ در تکه های ریز و نرم استفاده شود و تخم مرغ حتما پخته و مخلوط با یک ماده ی نرم مانند ماست یا سس داده شود تا از خشکی آن و ایجاد انسداد جلوگیری شود.
* با انتخاب دقیق غذاها از نظر غلظت و نرمی (غذاهای پوره شده به جای مایعات غلیظ) از ورود غذا به مسیر تنفسی، پیشگیری نمایید. می توان با عسل، پودر شیرخشک، سیب زمینی پخته و رنده شده و یا پودر مغزها، غلظت غذاها را افزایش داد.
* فراموش نکنید غذاهایی مانند ژله و ژلاتین در دمای بدن به حالت مایع درآمده و ممکن است ایجاد مشکل کند.
* برنامه غذایی با گذشت زمان به سمت غذاهای نرم پیش رود.
* از نوشیدنی های بسیار داغ، قهوه، چای غلیظ، آب میوه های ترش، غذاهای خشک مانند کراکرها، ماهی های استخوانی، مواد چسبنده مانند موز، کره بادام زمینی و غذاهای ادویه دار خودداری کنید.
* در صورت عدم مصرف غلات کامل، میوه ها و سبزی ها، رژیم غذایی را از لحاظ کمبود فیبر و ویتامین ها از جمله ویتامین ث کنترل کنید.
* به برخی مواد غذایی مانند ذرت بوداده، غلات سبوس دار، مغز (به مقدار زیاد)، پنیر محلی، میوه ی با پوست، کرفس، آناناس و سایر میوه هایی که فیبر سفت تری دارند و هم زمانی بعضی غذاها با هم مانند گوشت و غذاهای خشک مانند نان های ساندویچی، چیپس با هم و یا با موادی که باعث چسبندگی می شوند مانند کره بادام زمینی، موز، سیب زمینی پوره شده باید بسیار دقت شود چرا که به راحتی باعث برگشت غذا و ورود مواد به ریه (آسپیراسیون) می شوند.
* برای افرادی که حس دهانی آن ها بسیار کم شده، از غذاهای سردتر استفاده کنید.
* فراموش نکنید که هیچ داروی گیاهی را بدون مشورت با پزشک استفاده نکنید.
* و بدانیم که با رژیم غذایی یا مکمل اختلال بلع درمان نمی شود بلکه بدین وسیله از تحلیل بیشتر فرد جلوگیری می شود.
عوامل مرتبط با انواع اختلالات بلع در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس
مرضیه پورجواد, فاطمه درخشنده, مسعود اعتمادی فر, بهرام سلیمانی
چکیده
مقدمه:
اختلالات بلع در بیش از یک سوم از بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) مشاهده میشود. با این وجود، این اختلالات در مولتیپل اسکلروزیس اغلب توجه اندکی را به خود معطوف میدارند. مطالعهی حاضر به منظور شناسایی عوامل مرتبط با انواع مختلف اختلالات بلع در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس طراحی و اجرا شد.
روش ها:
عملکرد بلع 101 بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس، به طور بالینی و از طریق آزمونهای
“Northwestern Dysphagia Patient Check Sheet” و «ارزیابی بالینی دهانی- حلقی»، مورد ارزیابی قرار گرفت. به این ترتیب، 4 نوع اختلال در بلع شامل آسپیراسیون، اختلالات فاز دهانی، تأخیر حلقی و اختلالات فاز حلقی شناسایی شد. سپس به منظور شناسایی عوامل مرتبط با این اختلالات، ارتباط بین انواع اختلالات بلع با میزان ناتوانی (نمرهی EDSS)، سن بیمار، سن شروع بیماری و طول دورهی بیماری مولتیپل اسکلروزیس، مورد آزمون قرار گرفت.
یافته ها:
دیسفاژیای دهانی با میزان ناتوانی بیمار و همین طور طول دورهی بیماری در ارتباط بود. همچنین احتمال ابتلای بیماران به تأخیر بلع حلقی نیز با افزایش طول دورهی بیماری به طور معنیداری افزایش یافت. دو متغیر سن بیمار و سن شروع بیماری، با هیچ یک از انواع اختلالات بلع در ارتباط نبود.
نتیجه گیری:
با توجه به شناسایی دو عامل میزان ناتوانی و طول دورهی بیماری به عنوان عوامل مرتبط با برخی از انواع اختلالات بلع در بیماری مولتیپل اسکلروزیس، ارزیابی و مدیریت عملکرد بلع در بیمارانی با ناتوانی شدیدتر و دورهی طولانیتر بیماری، بسیار ضروری است.
اے دنیا کے مسافر منزل تیری قبرھیں اے کر رھا ھیں جو تو دو دن کا یہ سفرھیں موت ھیں تیرا ان دیکھا ساتھی آچانگ تجھے نگل لے گا:ای مسافر دنیا خونه ی توقبر است ای که هرکاری میکنی سفر دو روزه هست مرگ رفیق ندیده ی تو است یکهو نفست رو می گیره
ارسالها: 1,461
موضوعها: 359
تاریخ عضویت: Jan 2011
تشکر های اهدا شده: 16079
تشکر های دریافت شده :21269 بار در 5356 پست
سال تشخيص بيماري : 82
دكتر معالج : سیگارودی _گلی پور
داروي مورد استفاده : ربیف
محل سکونت : زنجان
اختلال بلع
ـ چه وقت به پزشک مراجعه کنیم:
۱. اختلال بلع بیش از یکی دو روز طول کشیده است.
۲. هنگام بلع احساس خفگی دست میدهد.
۳. گوش درد و خلط خونی هم وجود دارد.
ـ اختلال بلع نشانهٔ چیست:
بلع از چیزهائی است که تا دچار اختلال نشود به آن توجه نمیکنید. ولی وقتی گرفتاری ایجاد کند، زیاد به آن فکر میکنید. خوردن مشکل میشود و در گلو احساس وجود چیزی قلنبه میکنید. بلع هم مانند تنفس بیخبر کار خو را میکند. ماهیچههای حلق صدها بار در روز برای فرو بردن لقمهٔ غذا یا بزاق و مخاط مدام در حال ترشح بهکار میافتند. وقتی چیزی قورت میدهید، ماهیچههای حلقوی انتهای فوقانی مری شل شده و پائین رفتن آنچه را که در دهان گذاشتهاید امکانپذیر میکنند.
چون شل شدن ماهیچهها این عمل را شدنی میکنند، اگر در اثر فشار و تنش روانی، یا ترس ماهیچهها شل نشوند، بلع مشکل میگردد. دلائل بیخطر دیگری هم برای اختلال بلع وجود دارد. التهاب مزمن گلو، مخصوصاً در اثر خشکی هوای اتاق در زمستان، میتواند بلع را مشکل کند، بهخصوص هنگام برخاستن از خواب. و اگر مقدار زیادی مایعات نخورده باشید، گلو خشک شده و بلع مشکل میگردد. اختلال بلع از گلو درد یا آنفلونزا هم ناشی میشود.
اگر سیگاری هستید، عامل اصلی اختلال بلع معلوم است. اگر این اشکال در بلع با سرفه و درد همراه باشد، آن را زنگ خطری بدانید و نزد پزشک بروید. احساس وجود چیزی در گلو میکنید؟ این حالت ناشی از برگشت اسید معده است، زیرا ماهیچهٔ اسفنکتر ورودی مری به معده بسته نمانده است و اسید به مری و گلو نشت کرده است. اگر سوزش دل هم داشته باشید این علت قطعی است. در موارد نادر، اختلال بلع ناشی از ناهنجاری جسمانی، مثل گرفتگی ماهیچهٔ اسفنکتر است. اگر زخم معده دارید، برگشت اسید معده عامل اشکال در بلع است. اختلال بلع گاهی از اولین علائم وجود تومور است.
ـ درمان اختلال بلع:
اگر سیگار میکشید و مشکل بلع دارید، حتماً برای معاینه بیشتر نزد پزشک بروید. هر اختلال بلع که به تنش، هوا، یا عادات شخصی مربوط نباشد، باید به پزشک اطلاع داده شود. آرامش داشته باشید. تنش و فشار روانی باعث مشکل شدن بلع هم میشود. هر چیزی که آرامش را به شما بازگرداند، مثل ورزش، ماساژ، یوگا، نفس عمیق، فشار را از روی گلویتان هم بر میدارد. کمپرس آب گرم بر روی گلو هم تا حدی ماهیچههای آن را شل میکند.
هوا را مرطوب کنید. چون بسیاری از اختلالات بلع ناشی از خشکی هواست، مرطوب کردن هوا میتواند کمککننده باشد. بعضی متخصصان خوردن روزانه لااقل هشت لیوان آب را هم توصیه میکنند. هوا باید ۳۵ تا ۴۰ درصد رطوبت داشته باشد. گذاشتن دستگاه بخور در اتاق خواب مؤثر است. گرچه تأثیر هوای مرطوب گرم یا سرد هنوز مورد بحث است، ولی هوای خنک و مرطوب برای گلو بهتر است. برگشت اسید را درمان کنید. اگر احساس برگشت اسید معده به گلو دارید، راههای زیادی برای کنترل آن وجود دارد، از جمله ترک کافئین، الکل، شکلات و سیگار. (به بخش سوزش دل، مراجعه کنید).
وضع بدن را معاینه کنید. گرچه ناهنجاریهای جسمانی نادر است، پزشک ممکن است علت احتمالی اختلال بلع را ناشی از آن بداند. پس با روش خوردن نمک باریم و عکسبرداری با پرتو ایکس گرفتگی احتمالی ماهیچهٔ اسفنکتر حلق مشخص میشود. تنگی این ماهیچه نخست با دارو و سپس با روشی خاص برای گشادکردن آن در مطب رفع میشود. این روش بسیار مؤثر است. در موارد شدیدتر، جراح ماهیچه را پاره میکند تا شل شود. گرفتاریهای مادرزادی و بیمارئی که دیورتیکولوم زنکر نام دارد - که در آن، پوشش درونی مری کیسهای تشکیل میدهد که بلع را مشکل میکند - هم با روش جراحی درمان میشوند.
ارسالها: 270
موضوعها: 9
تاریخ عضویت: Aug 2011
تشکر های اهدا شده: 783
تشکر های دریافت شده :492 بار در 178 پست
سال تشخيص بيماري : 1390
دكتر معالج : دکتر امیررضا عظیمی
داروي مورد استفاده : دانلوین - توسعه داروسازی دانش
محل سکونت : تهران
آنچه مرا نکشد، نیرومندترم میسازد.
این را در مدرسه ی جنگِ زندگی آموخته ام...
ارسالها: 67
موضوعها: 2
تاریخ عضویت: Feb 2015
تشکر های اهدا شده: 121
تشکر های دریافت شده :296 بار در 85 پست
سال تشخيص بيماري : آخرای 89
دكتر معالج : دکتر نبوی
داروي مورد استفاده : فینگولیمد
محل سکونت : تهران
2018/02/03, 11:05 PM
(آخرین ویرایش در این ارسال: 2018/02/04, 10:20 PM، توسط zahra :).)
چند وقت پیش خودم متوجه شدم مشکلم ریفلاکسه
البته خیلی وقت بود که اذیتم میکرد، ولی اصصصصلن فک نمیکردم چیز خاصی باشه...
به دکترم گفتم، فقط واسم امپرازول نوشت
نمیدونم چرا دوس داشتم در اون لحظه خودمو خفه کنم؟!
!!!Don't take it too seriously
ارسالها: 270
موضوعها: 9
تاریخ عضویت: Aug 2011
تشکر های اهدا شده: 783
تشکر های دریافت شده :492 بار در 178 پست
سال تشخيص بيماري : 1390
دكتر معالج : دکتر امیررضا عظیمی
داروي مورد استفاده : دانلوین - توسعه داروسازی دانش
محل سکونت : تهران
2018/02/16, 10:27 PM
(آخرین ویرایش در این ارسال: 2018/02/17, 01:01 AM، توسط samiramiss.)
دوستان هرکس خدای ناکرده این مشکلو داشت حتماً به پزشک گوارش مراجعه کنه
بهتریناشم بیمارستان تهران کلینیک و کلینیک تخصصی مسعود هست
بعد از آندوسکوپی علت معلوم میشه
مال من از نوع اختلال حرکتی مری بود و حرکات دودی شکل هست
که از نوع عصبیه و دکترم گفتن به ام اس مربوطه ...
چیزی که خودم حدس میزدم ولی خب آزمایش خیال آدمو راحت میکنه!
آنچه مرا نکشد، نیرومندترم میسازد.
این را در مدرسه ی جنگِ زندگی آموخته ام...