امتیاز موضوع:
  • 1 رأی - میانگین امیتازات : 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
نقش هورمون ها در بیماری های خود ایمنی
#1
به اعتقاد خیلی از محققان و دانشمندان دستگاه درون ریز ( مجموعه‌ای از غده‌ها و سلول‌هایی هستند که هرکدام هورمونی ویژه را با هدف تنظیم کارکرد بدن به جریان خون تراوش می‌کنند ) نقش کلیدی و مهمی در بیماری های خود ایمنی از جمله ام اس بازی میکنه .
که مقالات و تحقیقات پراکنده زیادی در این مورد وجود داره ولی به نتیجه و راه حل جامعی نرسیدن . مثلا این سایت

از دوستان میخوام که اگر اطلاعاتی در این زمینه زمینه دارن با بقیه به اشتراک بزارن .
تو سایت mscenter.ir چیزی به جز این سه مطلب در رابطه با ام اس و نقش هورمون ها پیدا نکردم .

اینجا

اینجا

و اینجا

در سایت های فارسی هم مطالب زیر رو پیدا کردم ( سعی میکنم مطالب سایت های خارجی رو هم بذارم )

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ


هورمون های زنانه نقش مهمی در پیدایش این بیماری دارند


چرا شیوع ام.اس در زنان بیشتر از مردان است؟
وحید دستجردی در خصوص علت شیوع این بیماری در زنان می گوید: احتمال بروز ام.اس در زنان بیشتر از مردان است؛ چراکه بیماری ام.اس یک بیماری خودایمنی است و بیماری خودایمن در خانم ها شایع تر است و در سنی که فعالیت باروری خانم ها بیشتر است و قابلیت تولیدمثل دارد، بیشتر بروز می کند.

دکتر نبوی نیز در این رابطه تصریح می کند: هورمون های زنانه در پیدایش این بیماری نقش مهمی دارند، بنابراین هورمون های زنانه که در قبل از سن یائسگی در خانم ها فعال هستند فرد را مستعد این بیماری می کنند، چه بسا این بیماری وقتی هورمون های زنانه نیست، کمتر است و در سنین کودکی و سنین بعد از یائسگی کمتر دیده می شود.

ادامه در لینک

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

هورمون لپتین و ام اس

محققان ایتالیایی دریافتند با مهار هورمون لپنین می توان از تعداد حملات و عوارض بیماری ام اس کاست. به گزارش خبرنگار دانشگاهی "مهر"، "لپتین" هورمونی است که در تنظیم اشتها، سوخت و ساز و پاسخ های ایمنی بدن نقش دارد.

در این مطالعه تاثیر مهار این هورمون در موش های آزمایشگاهی مبتلا به نوعی بیماری خود ایمن درگیر کننده سلسله اعصاب مرکزی (انسفالومیلیت خودایمن) بررسی شد. دانشمندان دانشگاه "ناپولی فدریکو" بر این باورند که خنثی سازی هورمون لپتین می تواند در درمان و حتی پیشگیری از ابتلا به بیماری ام اس موثر باشد.
ام اس یک بیماری خود ایمنی است که مغز و سیستم اعصاب مرکزی را درگیر می کند. ضعف ماهیچه ای، احساس کرختی و از دست دادن حس تعادل از علائم ابتلا به این بیماری است. در این بیماری بدن خود به تخریب غلاف سلول های عصبی یا میلین می پردازد. سلول های ایمنی از دسته لنفوسیت های نوع T در ایجاد این بیماری در بدن نقش دارند.
پیش از این ثابت شده بود که این هورمون در ضایعات حاد التهابی درگیر کنننده سیستم اعصاب مرکزی مانند مالتیپل اسکلروزیس و انسفالومیلیت خود ایمن وجود دارد.
در این مطالعه نقش مهار این هورمون در القاء دوره های عود و بهبودی در مبتلایان به بیماری انسفالومیلیت خود ایمن بررسی شد.
با مهار هورمون لپتین توسط آنتی بادی یا مهار کننده عملکرد گیرنده های این هورمون در هر مرحله ای از بیماری می توان سیر بیماری را متوقف یا کند کرد، از تعداد دفعات عود بیماری کاست و تعداد سلول های ایمنی از نوع T را کم کرد.
این مطالعه در آخرین شماره نشریه اینترنتی journal of clinical investigation چاپ شده است.

http://razmpa.com/fa/medicalinformation/MS

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

در بررسی های دراز مدت ، بنظر نمی رسد که حاملگی در مسیر طولانی مدت بیماری ام اس اثر قابل توجهی داشته باشد . تحقیقات نشان داده که هورمون استروژن نقش تعدیل کننده روی سیستم ایمنی ترشح هورمون پرولاکتین (تولید کننده شیر) نقش تحریک کننده آن را دارد، ازآنجا که تولید استروژن در اواخر حاملگی بیشتر است ،اثر تعدیل کننده آن بر بیماری ام اس در این دوره مشخص تر می باشد ،عکس افزایش ترشح پرولاکتین در دوره پس از زایمان می تواند توجیه کننده زمان عود بیماری دراین دوره باشد. میزان عودReplas Rate سالانه در طی حاملگی به ۷% کاهش و در دوره شش ماهه پس از زایمان به ۷۴/۱ افزایش می یابد یعنی ۱۸ برابر عود در سه ماهه اول پس از زایمان . عودهای بروز نموده در حاملگی معمولاً خیلی خفیف هستند برخلاف عودهای پس از زایمان . ولی خوشبختانه در بررسی های انجام شده ،ناتوانائیهای عصبی به دنبال حاملگی افزایش نیافته است همچنین در بررسی برروی ام آرآی دوره ای در خانمهای مبتلا به ام اس که باردار شده اند ، کاهش علائم ام آر آی ( شامل ضایعات جدید و ضایعات در حال بزرگ شدن ) دیده شده است .

http://www.iranms.ir/fa/contents/living-...DB%8C.html

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

تاثیر هورمون مردانه در جلوگیری از ام.اس

دانشمندان در تحقیقات خود شماری از مردان مبتلا به ام.اس را مورد آزمایش قرار دادند و از آنها خواستند که به مدت یک سال هر روز مقداری از ژل تستسترون را به ناحیه شانه های خود بمالند. نتیجه اینکه توانایی تفکر ، یادگیری و قضاوت که به دلیل عوارض مغزی در این بیماری با مشکلاتی مواجه می شود تا حدی بهبود یافت.

تحقیقات نشان داده است یکی از مواردی که می تواند از بروز ام.اس در مردان جلوگیری کند ، وجود هورمون مردانه تستسترون است.

به گزارش مهر به نقل از رویترز دانشمندان امیدوارند که با این کشف راهی جدید برای درمان بیماری ام.اس یا کنترل ان در افراد و بخصوص زنان پیدا کنند.

متخصصان معتقدند که با استفاده از تستسترون مصنوعی می توان تا حدودی به جلوگیری و کنترل این بیماری که مرتبط با سیستم عصبی افراد است دست پیدا کرد.

از طرفی برخی از متخصصان بر این عقیده اند که شاید علت اینکه این بیماری در زنان شایع تر است کمبود هورمون تستسترون باشد و این شیوه امیدی برای انها محسوب شود.

دانشمندان در تحقیقات خود شماری از مردان مبتلا به ام.اس را مورد آزمایش قرار دادند و از آنها خواستند که به مدت یک سال هر روز مقداری از ژل تستسترون را به ناحیه شانه های خود بمالند. نتیجه اینکه توانایی تفکر ، یادگیری و قضاوت که به دلیل عوارض مغزی در این بیماری با مشکلاتی مواجه می شود تا حدی بهبود یافت.

با توجه به اینکه این بیماری بیش از یک میلیون نفر را در جهان مبتلا کرده و اکثرا" هم در سنین 20 تا 40 سال به افراد حمله می کند یافتن راههایی برای جلوگیری از پیشرفت آن می تواند امیدوار کننده باشد. اما برای رسیدن به نتیجه قطعی در این مورد نیاز به بررسی های بیشتر است.

http://www.asriran.com/fa/news/17791/%D8...8%A7%D8%B3

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

بیماری ام اس زنان را 2 برابر بیش تر از مردان گرفتار میکند نسبت ابتلا زنان به بیماریهای اتو ایمیون بسیار بیشتر از مردان میباشد و به 75%بالغ میشود این مقدار در مورد بیماری های تیروئید و لوپوس 10به 1 میباشد میزان ابتلا به ام اس در قبل از سنین 20سالگی در زنان سه برابر بیش از مردان است .اوج ام اس در زمان زایمان و پیش از یائسگی است .در مردان ام اس در دهه های 30-40زمانی که هورمون تستوسترون کاهش میابد بیشتر به چشم میخورد. مطالعات نشان میدهد که در زمان حمله ام اس نسبت پروژسترون به استروژن بالا میباشد

http://kussmanntoni.blogfa.com/post/61

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

هورمون بارداري، اميدي براي بيماران «ام اس»

دانشمندان مي گويند: هورمون بارداري اميدي براي درمان بيماريهاي عصبي است.
به نقل از رويترز، در تحقيقي كه روي موشها صورت گرفت، مشخص شد كه هورموني به نام «پرولاكتين»، «ميلين» كه ماده اي چرب بوده و سلولهاي عصبي مغز و طناب نخاعي را مي پوشاند، توليد مي كند.
در زمان سفت شدگي بافتها، سيستم ايمني بدن به ميلين كه پوشش سلولهاي عصبي است، حمله كرده و باعث كاهش ايجاد حس و حركت مي شود كه از نوع خفيف تا نوع فلج كننده آن مشاهده شده است.
اين آسيب باعث اختلال در سيگنالهاي عصبي مي شود كه عامل هدايت و هماهنگي عضلات، كشش، حس و بينايي است. تحقيقات نشان مي دهد، پرولاكتين مي تواند به ترميم اين آسيبها در افراد «ام اسي» كمك كند.
موشهاي باردار داراي مقدار زيادي مواد سازنده ميلين بودند. محققان پس از تخريب ميلين اطراف سلولهاي عصبي موشهاي «ام اسي»، مشاهده كردند كه پس از دو هفته، ميزان ميلين در موشهاي باردار دو برابر موشهاي عادي بود.
پس از تزريق پرولاكتين به موشهاي غير بارور، در آنها نيز ميلين شروع به ساخته شدن كرد.
سطح پرولاكتين در زمان بارداري بالا مي رود و در توليد شير نيز نقش بسزايي دارد.

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

هورمون ملاتونین در بیماران ام اس


ملاتونین هورمونی است که در انسان به طور طبیعی ترشح می شود و عملکردهای فیزیولوژیک متعدد خاصی نیز دارد.و به صورت یک مکمل به شکل قرص در داروخانه ها موجود است گزارش شده است که در مطالعه ای که توسط محققین دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است دیده شده است که میزان این هورمون در بیماران ام اس نسبت به افراد عادی کاهش دارد.همچنین مطالعه دیگری نشان داده است که میزان کاهش آن در دختران در هنگام بلوغ باعث کاهش جذب روی شده و سبب افزایش حساسیت به ام اس میشود.تصور میشود که این هورمون میتواند نقش محافظت کننده در بیماری ام اس داشته باشد. در این پژوهش سعی بر آن است که تاثیرات درمانی این هورمون بررسی شود.
بنابراین افرادی که حداقل سه ماه و یا در حال حاضر Cinovexیا Avonex مصرف می کنند در صورت تمایل به شرکت در این طرح با آقای دکتر صحرائیان صحبت بفرمایند.




1. ملاتونین چیست؟

“ان-استیل-5-متوکسی تریپتامین”، یا همان ملاتونین، هورمونی است که بطور طبیعی توسط غده اپیفیز در مغز ترشح می شود. ترشح ملاتونین، با چرخه روز و شب بدن، ارتباط مستقیم دارد. بیشترین مقدار این هورمون، شبها تولید می شود. در خوراکیها هم، مقادیری ناچیز از آن، دیده می شود. بعلاوه، این روزها، مکمل ملاتونین هم در دسترس است.

2. نقش ملاتونین

ملاتونین، نقشی اساسی در خواب دارد و با توجه به اینکه نور، مانع تولید آن و تاریکی، محرک تولیدش است، باعث تنظیم ساعت داخلی بدن می شود. تحقیقات موثق علمی نشان داده اند که این هورمون، به خوابیدن، کاهش تعداد دفعات بیداری در شب و بهبود کیفیت خواب کمک می کند. ملاتونین، در درمان بدخوابی ناشی از سفرهای هوایی بلند مدت، سودمند است. مقدار کافی ملاتونین در بدن، تاثیرات مثبتی بر وضعیت روحی-روانی انسان می گذارد.

3. افراد نیازمند و نشانه های کمبود

مصرف مکملهای ملاتونین برای کسانی که دائما مسافرت می کنند یا در شیفتهای چرخشی کار می کنند، مفید است. خواب برای وزنه برداران، بدنسازان و ورزشکاران، اهمیتی حیاتی دارد، زیرا رشد و بهبود عضلات، هنگام خواب صورت می گیرد. میلیونها نفر از مردم جهان، ملاتونین را برای افزایش پایدار کیفیت خواب و استراحت، مصرف می کنند.

4. مقدار مصرف و عوارض جانبی

مقدار مصرف ملاتونین، متناسب با سن است. هنگام خواب، بدن، بطور طبیعی، مقداری ملاتونین تولید می کند و بسیاری از پزشکان و متخصصان، مقدار مصرفی را معادل مقدار تولیدی بدن و در حدود یک تا سه میلی گرم، دو یا یک ساعت و نیم ساعت پیش از خواب، تجویز می کنند. ملاتونین را نباید در طول روز مصرف کرد. برخی عوارض جانبی نادر، خواب آلودگی، و گیجی می باشند. خانمهای باردار یا شیرده نباید این هورمون را مصرف نمایند.

رویهمرفته، ملاتونین، تاثیراتی عالی بر بهبود کیفیت خواب دارد. با تنظیم ساعت خواب خود و تاریک کردن محل خواب، به ترشح این هورمون و بهرمندی از فواید آن، کمک نمایید.
هر مشكلي آسان شود از مستي و
ترسم خداي من, ساغر بشود خالي و هشيار بميرم.
 تشکر شده توسط : ابراهیم , chipchip , hadisss , maryam.N , محبوب64 , nahid , pirouz , kaveh_plus , mahdiyehriyahi , برگ 7
#2
ممنون خیلی عالی بودicon_question
ملاتونین رو خودم امتحان کردم.
واقعاً ساعت بیولوژیک بدن رو تنظیم میکنه. ولی نورولوژیستها کمتر تجویز میکنن .
پیشنهاد میکنم دوستان با پزشکاشون در مورد مصرف ملاتونین مشورت کنن.
!.........The world is full of nice peaple, if u can't find one, Be One
دنيا پُر از آدم هاى خوبه ولى اگه نتونستى حتى يكى از اونها رو پيدا كنى، لااقل خودت خوب باش!.........




 تشکر شده توسط : warrior , hadisss , برگ 7
#3
منم با ابراهیم موافقم
من اوایل امسال شدیدا مشکل خواب داشتم
دکترم برام ملاتونین رو تجویز کرد و خوابم کاملا تنظیم شد
در دو سه ماه اخیر باز هم مشکل خواب داشتم و تا صبح بیدار بودم. بازم دکترم برام ملاتونین تجویز کرده
اثر خیلی خوبی داشته برام
عشق اگر با تو بیاید به پرستاری من
قصـــه عشــق شود قصه بیماری من
 تشکر شده توسط : warrior , برگ 7
#4
تاثير هورمون‌ها بر سيستم ايمني بدن

بدن ما مجموعه‌ای از حامل انرژی است که اجزای تشکیل‌دهنده آن هر کدام با انجام وظایف خود و همکاری متقابل با یکدیگر در راستای عملکرد صحیح این مجموعه عمل می‌کنند. این اجزا از سیستم ایمنی، سیستم اعصاب،‌ سیستم هورمونی، سیستم گردش خون، سیستم لنفاوی،‌ ماهیچه‌ها و دستگاه گوارش تشکیل شده است. عملکرد این اعضا و تنظیم فعالیت آنها نسبت به یکدیگر باعث توازن و سلامت بدن می‌شود و البته عملکرد صحیح هر کدام از این سیستم‌ها، نیاز به تفکر، احساسات، عواطف و ذهن مثبت در کنار تغذیه مناسب دارد.

[تصویر:  100849920631.jpg]

این که سلامت از حالات روحی و روانی ما تاثیرپذیر است مساله جدیدی نیست، اما نکته جالب اینجاست که سیستم ایمنی بدن ما که وظیفه مقابله با میکروب‌ها و ویروس‌ها و به طور کلی مواد بیگانه را به عهده دارد،‌ نیاز به مراقبت دارد که البته بخشی از این مراقبت‌ها به موضوعات ذهنی و روحی و تغذیه‌ای برمی‌گردند. با تضعیف سیستم ایمنی، بدن دچار اختلال شده و شرایط برای ابتلای بدن به عفونت‌های قارچی و بیماری‌هایی از جمله سرماخوردگی و... افزایش می‌یابد.

پیشرفت علم ایمونولوژی (ایمن‌شناسی) در قرن اخیر کمک زیادی به توسعه درک بیشتر از چگونگی عملکرد این مکانیسم در سطح مولکولی اعضای بدن کرده است.

اصطلاح نوروایمونولوژی را اولین بار سال 1981 پروفسور روبرت آور ابداع کرد و در آن وابستگی دوجانبه سیستم ایمنی و سیستم اعصاب به یکدیگر را تاکید کرد، البته پیش از این موضوع هم اندورفین به عنوان ماده شیمیایی که موجب شادی و آرامش و از سلول‌های موجود در مغز ترشح می‌شود شناخته شده بود، ولی بررسی و پژوهش‌های مختلف در این زمینه ثابت کرد که علاوه بر سیستم‌ اعصاب برای ترشح ماده اندروفین، سیستم ایمنی نیز این کار را انجام می‌دهد که این کشف به عنوان تاییدی به نظریه دوجانبه جسم و ذهن در نظر گرفته شد.

نتایج مطالعات در زمینه نوروایمونولوژی امکان درک مکانیزم چگونگی تاثیرپذیری سلامت بدن از احساسات و افکار و همچنین تاثیر متقابل آنها را بیشتر مشخص می‌کند. سلول‌های ایمنی بدن می‌توانند پپتیدهایی ترشح کنند که بر رفتار و احساسات فرد تاثیرگذار باشد.

اکنون با مسلم شدن حقایق علمی فوق می‌توان نشان داد که خوی و روحیات گوناگون در کارکرد سیستم ایمنی چه تاثیراتی دارد،‌مثلا می‌توان تاثیر میزان استرس را در عملکرد سلول‌های مختلف و عوامل مختلف فیزیولوژیکی اندازه‌گیری کرد. زمانی که میزان استرس بسیار زیاد باشد، بین سیستم اعصاب، هورمون‌ها و سیستم ایمنی اختلال به وجود می‌آید، تناسب بیوشیمیایی در مغز به هم می‌خورد و تعادل کارکرد اعضای دیگر بدن نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرد. بنابراین کاهش مقاومت انسان در برابر بیماری‌ها، رابطه مستقیمی با اختلال‌های روحی و روانی در افراد جوامع کنونی دارد. بنابراین در اقدامات درمانی، تنها معالجه ‌بخشی از اعضای بدن در بهبود تاثیر آنچنانی ندارد، بلکه وابستگی تنگاتنگی که اعضای بدن به یکدیگر دارند را باید مورد توجه قرار داد.

سیما سبزه‌خواه

کارشناس ارشد زیست‌شناسی (فیزیولوژی)‌

.
هر مشكلي آسان شود از مستي و
ترسم خداي من, ساغر بشود خالي و هشيار بميرم.
 تشکر شده توسط : mahdiyehriyahi
#5
من هفته پیش تزمایش انجام دادم و دیروز از آزمایشگاه زنگ زدن گفتن بیا تکرار آزمایش.خیلی ترسیدم هر چی پرسیدم چرا گفت بیا اینجا توضیح میدیم.فقط از بس اصرار کردم گفت هورمون پرولاکتینت بالاست.تو نت سرچ کردم دیدم نوشته علتش یا کم کاری تیرویید یا تومور هس.از ترس دیروز تا حالا پاهام شل شده اصلا!ممکنه داروهای ام اس علتش باشه و به این مسایل ربطی نداشته باشه؟من نمیخوام درد جدیدsad2
#6
فینگولیمد رو نمیدونم اما سینووکس ممکنه باعث کم کاری تیروئید بشه یعنی جز عوارضشه. تیروئید من با شروع تزریق سینووکس کم کار شد و با روزی نصف قرص هم نرمال شد، درسته درمان نمیشه اما روزی نصف قرص هم اهمیت چندانی نداره مثل قرص ویتامینه smiling
نگران نباشید ان شالله مورد مهمی نیست، قبلا پیش اومده که به منم گفتن ازمایش رو تکرار کنم، اما همیشه به معنی این نیست که مشکلی هست، اینکه غیرنرمال بودن یه آیتم تو آزمایش نشون دهنده مشکل هست یا نه رو فقط دکترتون میتونه تشخیص بده چون از شرایط شما خبر داره
در زندگی سه گزینه بیشتر نداریم: بی خیال شویم، تسلیم شویم، یا آگاهانه سخت تلاش کنیم.
#7
(2016/07/21, 08:56 AM)عسل راد نوشته است: من هفته پیش تزمایش انجام دادم و دیروز از آزمایشگاه زنگ زدن گفتن بیا تکرار آزمایش.خیلی ترسیدم هر چی پرسیدم چرا گفت بیا اینجا توضیح میدیم.فقط از بس اصرار کردم گفت هورمون پرولاکتینت بالاست.تو نت سرچ کردم دیدم نوشته علتش یا کم کاری تیرویید یا تومور هس.از ترس دیروز تا حالا پاهام شل شده اصلا!ممکنه داروهای ام اس علتش باشه و به این مسایل ربطی نداشته باشه؟من نمیخوام درد جدیدsad2
نترس بابا خبری نیست حتما بخاطر عوارض داروهاته
من تا حالا چند بار پرولاکتینم بخاطردارو ها بالا رفته رفتم دکتر زنان دارو نوشت کابرگولین(خارجی) وبروموکریپتین (ایرانی)از هردوش خوردم بعدش خوب خوب شدم
به دکتر گوگل اعتماد نکن عسلی جونمSmiley-cool14
 تشکر شده توسط : somaye_602000 , سها , niloofary
#8
امااااااااان از این هورمونا البته وقتی قاطی پاتی بشن
مخصوصا هورمونای مردانه...
DodgyDodgyDodgy
 تشکر شده توسط : niloofary , silent
  


موضوع های مرتبط با این موضوع...
موضوع: نویسنده پاسخ: بازدید: آخرین ارسال
  بیماری ام اس و ویروس کرونا hamid 27 11,944 2020/03/28, 05:22 AM
آخرین ارسال: Silverlight
  بیماری خود را قبل از ازدواج با همسر آینده مطرح کنید آیدا 35 14,545 2019/12/01, 08:57 PM
آخرین ارسال: آرزو
  چه کسانی از بیماری شما اطلاع دارند؟ مهسا24 166 93,568 2019/09/30, 06:49 PM
آخرین ارسال: مامان امیرحسین
  دید جامعه نسبت به بیماری ام اس hamid 220 128,126 2018/07/25, 07:39 AM
آخرین ارسال: سمیرا67
  می ترسید ؟ آیا از بیماری ام اس می ترسید ؟ Sina 335 227,396 2018/07/04, 02:10 PM
آخرین ارسال: silent
  بیماری خود را از نظر خودتون کاملا تعریف و معرفی کنید maryamm 78 58,304 2018/01/02, 04:22 PM
آخرین ارسال: hourieh
  در آخر این بیماری چه میشود؟ آینده و بیماری MS محيا 142 107,270 2017/12/31, 02:48 AM
آخرین ارسال: mojerf3436
Heart ام اس بیماری زیبا رویان آذرستون 179 139,122 2017/06/21, 11:10 PM
آخرین ارسال: nahid
  آخرین مقالات چاپ شده در مجلات معتبر علمی پژوهشی در مورد بیماری ام اس msharifian 0 3,480 2017/04/19, 12:03 PM
آخرین ارسال: msharifian
  چرایی علم فیزیک از بیماری و روش درمان آن arhpir 9 45,031 2016/11/01, 01:24 PM
آخرین ارسال: الهه درد



کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع:
1 مهمان