لوپوس چیست؟
لوپوس بیماری سیستم ایمنی بدن است شامل : پوست،مفاصل ، قلب ، ریه ، که میتواند قسمتهای مختلفی از بدن رادرگیر کند، خون،کلیه ها و مغز.
سیستم ایمنی بدن به صورت طبیعی،آنتی بادیهایی* دارد که این آنتی بادی ها علیه ویروس ها ودیگر مواد خارجی عمل میکنند.این موادخارجی درواقع بعنوان آنتی ژن * عمل می کنند و اختلالات سیستم ایمنی بدن راسبب می شوند دربیماری لوپوس درواقع سیستم ایمنی نمی تواند فرقی بین ماده خارجی و سلول ها و بافت خود بدن بگذارد،درنتیجه به بافت خودی حمله می کند . این روند دلیل التهاب و درد و صدمه، در قسمتهای مختلف بدن است .
علائم شایع این بیماران درد و تورم مفصلی است که بیشتر مفاصل کوچک درگیر میشوند. این دردها ممکن است مداوم و یا گذرا باشند. در کنار این دردها ضایعات پوستی در بیماران ایجاد میشود به این صورت که بیماران وقتی در معرض نور خورشید قرار میگیرند، پوست صورتشان قرمز رنگ میشودوضایعات شبیه بال پروانه ممکن است روی گونهها و پل بینی ایجاد شود. زخمهایی هم در دهان این بیماران ایجاد میشود، علاوه بر اینکه این بیماری همراه با ریزش مو هم هست. علائم خستگی، تب با علت نامشخص و کاهش وزن هم ممکن است در این افراد ایجاد میشود.
انواع لوپوس
چهار نوع لوپوس داریم :
1. پوستی Discoid
2. منتشر Systemic
3. دارو یی Drug – Induced
4. نوزادی – جنینی Neonatal Lupus
*آنتى بادى ( پادتن): نوع خاصى از پروتئین خون که در بافت لنفویید در پاسخ به حضور آنتى ژن( پادگن) خاصى تولید میشود و درپلاسما به گردش در میاید تابه پادگن (آنتى ژن) حمله ور شودو آن را بى زیان وضرر سازد. تولید پادتن هاى ( آنتى بادى هاى )ویژه در برابر آنتى ژن هاى متنوعى چون باکترى هاى مهاجم ، دانه هاى گرده ى استنشاق شده و گویچه هاى سرخ بیگانه ، هم مبناى ایمنى و هم آلرژىاست . رد بافت یا اندام به دنبال پیوند زدن نیز ناشى از تشکیل آنتى بادى است . از لحاظ شیمیایى ، آنتى بادى ها پروتئین هایى از نوع گلوبولین هستند ؛ آنها را طبق ساختار و کارکردشان رده بندى میکنند( ایمونوگلوبولین ).
* آنتى ژن ( پادگن ) : هر ماده یى که بدن آن را بیگانه یا بالقوه خطرناک تلقى کند و بر ضد آن پادتن( آنتى بادى) بسازد . آنتى ژن ها معمولا پروتئین هستند ، ولى مواد ساده ، حتى فلزات ،ممکن است با پروتئین هاى بدن ترکیب شده آنها را تغییر دهند و آنتى ژن شوند.
نکته مهم :
ازآنجائیکه بعضی از درمانها سبب عوارض جانبی می شوند،مهم است که به پزشک هر گونه علامتی را اطلاع دهید و همچنین مهم است که بدون اجازۀ پزشک مصرف دارو هایتان را قطع نکرده یا تغییر ندهید و یا خود سرانه دارویى را شروع نکنید .
پس مهم این است که بیمار به پزشک اعتماد کند و بداند که پزشک تمامی عوارض این بیماری و عوارض درمان ها را میداند.
بیماران با داشتن اطلاعات مفید از بیماری خود و پیگیری منظم زیر نظر پزشک معالج خود میتوانند زندگی ای همانند افراد سالم
داشته باشد و از زندگی خود لذت ببرند .
لوپوس ولگاریس (Lupus vulgaris) نوعی از سل پوستی است.
سل پوستی درصد کمی از تمام موارد سل خارج ریوی را که خود ۱۰٪ کل موارد سل است را شامل میشود(۱). بطور کلی سل پوستی را به دو گروه عمده تقسیم مینمایند: گروه اول سل پوستی با تهاجم حقیقی باسیل به پوست و گروه دوم توبرکولیدها یا واکنش افزایش حساسیت همراه با کانون اولیه در جای دیگر میباشد.
شایعترین فرم سل جلدی بسته به منطقه جغرافیایی متفاوت است. اکثر محققین معتقدند که لوپوس ولگاریس شایعترین شکل بالینی سل پوستی است. لوپوس ولگاریس اکثراً بصورت پلاک، فرم تخریبی، گل کلمی، شبه تومورو پاپولوندولر دیده میشود.
زنان ۲ تا ۳ برابر مردان مبتلا میشوند. آب و هوای سرد و مرطوب در ایجاد آن موثر است.
لوپوس در كمين زنان جوان
لوپوس، نوعي بيماري ناشي از اختلال در سيستم ايمني و دفاعي بدن است كه ميتواند ارگانهاي بدن ازجمله پوست، مفاصل، كليهها و مغز را درگير كند
ريشه و دلايل اصلي ابتلا به لوپوس ناشناخته است و گفته ميشود عوامل مختلف مثل نور خورشيد، استرس، دود سيگار، هيجانات،خستگيهاي مفرط، عفونتها، آنتي بيوتيكها و فشارهاي عصبي شديد از مؤثرترين عوامل بروز اين بيماري هستند.همزمان با روز جهاني لوپوس، (10 ميمصادف با 20 ارديبهشت)دكتر طاهره فائزي، استاديار روماتولوژي دانشگاه علوم پزشكي تهران در رابطه با اين بيماري بيشتر توضيح ميدهد.
• خانم دكتر، موافقيد بحث را با اين سؤال شروع كنيم كه اصلا لوپوس جزء كدام دسته از بيماريهاست؟
لوپوس يك بيماري خود ايمن مزمن و جزء دسته بيماريهاي روماتولوژيكي است. در اين بيماري سيستم ايمني با علت نامشخصي عليه خود بدن فعال ميشود.همچنين اكثر بيماران لوپوس درگيريهاي ارگانيك خفيفي دارند و اطلاعرساني به آنها در مورد اينكه ممكن است ارگانهاي مهمشان هم درگير شوند، مهم است. البته نه از اين نظر كه فكر كنند به اين مشكل مبتلا ميشوند بلكه از اين نظر كه به فكر باشند اگر علامتي داشتند، زودتر به پزشك مراجعه كنند و ارتباط نزديكي با پزشك داشته باشند تا بيماريشان به مرحله غيرقابل درماني نرسد.
• لوپوس زنان را بيشتر درگير ميكند. چرا؟
علت بالا بودن شيوع لوپوس در خانمها، وجود تغييرات هورموني و تاثير آن روي سيستم ايمني است.در خانمهاي جوان اين بيماري بيشتر ديده ميشود يعني در سنين بين 20 تا 40 سالگي (در سنين باروري)
• خب، اگر بيمار در اين سن باردار باشد، بيماري روي جنين هم تاثير دارد؟
با توجه به اينكه حاملگي بيماران لوپوس ممكن است همراه با مشكلاتي براي مادر و جنين باشد لازم است كه بيمار دائما و هر ماه به متخصص زنان و به متخصص روماتولوژي مراجعه كند.
• لوپوس ممكن است ژنتيك باشد؟
در حال حاضر ژن تاييد شده و قطعي براي اين بيماري شناخته شده نيست و لوپوس يك بيماري چند عاملي است.
• يا اينكه ميتوان گفت افراد مشخصي به اين بيماري مبتلا ميشوند؟
ببينيد، كساني كه ژنهاي خاصي دارند، احتمال لوپوس در آنها بيشتر است ولي همانطور كه گفتم عوامل ديگر هم دخيلند، نميتوان افراد خاصي را براي اين بيماري در نظر گرفت.
• پس امكان غربالگري بيماران قبل از شروع علائم وجود ندارد؟
تا زماني كه بيماري علامت ندهد، نياز به بررسي بيماري در افراد بيعلامت نيست. فقط مهم اين است كه با شروع علائم و تشخيص، خانواده در جريان اين بيماري قرار گيرند. اين امر 2 فايده دارد؛ يكي اينكه شناخت بيماري منجر به يكسري حمايتها از طرف خانواده ميشود و اين خيلي مهم است و ديگر اينكه وقتي خانواده بداند كه اين بيماري در آنها هم ممكن است ايجاد شود، با شروع علائم زودتر به پزشك مراجعه ميكنند.
• اين علائم چطور بايد تشخيص داده شوند؟
علائم شايع اين بيماران درد و تورم مفصلي است كه بيشتر مفاصل كوچك درگير ميشوند. اين دردها ممكن است مداوم و يا گذرا باشند. در كنار اين دردها ضايعات پوستي در بيماران ايجاد ميشود به اين صورت كه بيماران وقتي در معرض نور خورشيد قرار ميگيرند، پوست صورتشان قرمز رنگ ميشودوضايعات شبيه بال پروانه ممكن است روي گونهها و پل بيني ايجاد شود. زخمهايي هم در دهان اين بيماران ايجاد ميشود، علاوه بر اينكه اين بيماري همراه با ريزش مو هم هست. علائم خستگي، تب با علت نامشخص و كاهش وزن هم ممكن است در اين افراد ايجاد ميشود.
• درگيري ارگانها فقط شامل همين علائم است؟
نه، كليهها هم ممكن است درگير شوند كه البته درگيري كليهها در اين بيماران فقط با آزمايش تشخيص داده ميشود و اگر ما اين درگيري را زود تشخيص داده و درمان كنيم، پاسخ درماني ما خيلي بهتر خواهد بود.
• ممكن است بيمار آنقدر اين علائم را دير تشخيص بدهد كه ديگر كاري نشود كرد؟
با توجه به اينكه اين بيماري علائم بارزي دارد بيماران معمولا به پزشك مراجعه ميكنند و مهم اين است كه توسط پزشك بررسي تمامي ارگانها انجام شود تا با درمان مناسب از پيشرفت ضايعات جلوگيري شود.
• شما گفتيد اين بيماري جزء بيماريهاي روماتولوژيك است. پس اين امكان وجود دارد كه لوپوس با بيماري ديگري از اين دسته اشتباه گرفته شود؟
بله، چون لوپوس همراه با دردهاي مفصلي است، ممكن است ابتدا با روماتيسم مفصلي اشتباه گرفته شود. البته درماني كه براي روماتيسم مفصلي ميكنيم با درمان لوپوس همپوشاني دارد با اين تفاوت كه ما اگر به فكر درمان لوپوس نباشيم، در اين شرايط به بقيه ارگانها دقت نميشود. چون بيمار لوپوس در هر مراجعهاي نياز به بررسيها و آزمايشهاي خاصي دارد.
• درمان اين بيماري قطعي است؟
نه، هيچ كدام از درمان بيماريهاي خود ايمن قطعي نيستند، ولي بيماريهاي خودايمن قابل كنترل هستند.
• فقط با دارو ميتوان بيماري را درمان كرد؟
بله.
• خانم دكتر، يكي از داروها كورتن است. مصرف طولاني مدت اين دارو عوارض جدي براي بيمار ندارد؟
كورتن موقعي در اين بيماران تجويز ميشود كه يك التهاب خاص در بيماران ايجاد شود. مثلا بيماري كه با التهاب مفصلي يا ضايعه پوستي حاد مراجعه ميكند، برايش كورتن تجويز ميشود تا التهاب مفصل كمتر شود. البته دوز اين دارو با كاهش التهاب كم ميشود يا قطع ميشود ولي اگر درگيري ارگانهاي مهم وجود داشته باشد، دوزهاي بالاتري از اين دارو كه سيستم ايمني را سركوب ميكنند را بايد تجويز كنيم.
اين دارو عوارض دارد منتها مطلع شدن بيمار از اين عوارض بايد تا حدي باشد كه بتواند با رعايت دستورات غذايي و ورزشي ميزان اين عوارض را كاهش دهد. پس مهم اين است كه بيمار به پزشك اعتماد كند و بداند كه پزشك تمامي عوارض اين بيماري را ميداندو درمانهاي كاهش عوارض كورتن را نيز انجام ميدهد.
• به طول عمر بيماران هم اشاره ميكنيد كه آيا بيماري در طول عمر آنها تاثير دارد يا نه؟
در سالهاي گذشته طول عمر بيماران خيلي كمتر بود ولي الان اگر بيماري خوب تشخيص داده و يا درمان شود بيمار طول عمر خوبي دارد
• شما آماري از ميزان شيوع اين بيماري در كشور داريد؟
بررسيهايي در اين زمينه در تهران انجام شده و با توجه به اينكه تهران شهري است كه از تمامي قسمتهاي ايران در آن ساكن هستند، آمارهاي آن شبيه آمار كشوري است. آمار تهران شيوع 40 در 100 هزار نفر را نشان داده و ميتوان گفت كه از هر 2 هزار و 500 نفر يك نفر لوپوس دارد. ولي در كشورهاي ديگر از هر 2هزار نفر يك نفر لوپوس دارد.
• بهعنوان سؤال آخر به نقش بيماران در بهبود روند بيماريشان اشاره ميكنيد؟
اگر بيمار اطلاعات لازم را در زمينه بيماري داشته باشد، در روند درمان كمككننده است، چون بيماران آگاهتر روند درمان را بهتر قبول ميكنند و با بيماري خود راحتتر كنار ميآيند. دوم اينكه عواملي كه ميتوانند در بيشتر شدن بيماري دخيل باشند، نور خورشيد است. پس بيماران بايد كمتر در مواجهه با نور خورشيد باشند و روزي 4 تا 5 بار حتي در خانه ضدآفتاب استفاده كنند؛ چون هر عود بيماري يك ارگان مهم را ممكن است درگير كند.
قرار گرفتن زياد در معرض لامپهاي مهتابي، استرسهاي روحي و بيماريهاي ديگر هم ممكن است بيماري را تشديد كند. براي همين نياز است كه يك سيستم حمايتي مناسب از طرف جامعه، خانواده و انجمنها براي اين بيماران در نظر گرفته شود. به اين منظور بنيان لوپوس ايران در حال ثبت شدن است كه در آن بيماران نقش مهمي در اطلاع رساني و كمك به بهبود روند بيماري خود و ديگر بيماران خواهند داشت. اين بنيان در بخشهاي تحقيقات، اطلاعرساني و حمايت از بيماران، همايشها در ايران و سراسر دنيا فعاليت خواهد داشت.
لوپوس از لحاط لغوي به معناي گرگ بوده و بعلت بثورات پوستي روي صورت که شبيه خط و خال صورت گرگ است اين نام گذاري صورت گرفته است .
لوپوس يک بيماري سيستم ايمني است که در آن سلولهاي ايمني بدن بر ضد سلولهاي بدن فعال شده و منجر به عوارضي در بدن مي شوند . از آنجا که سلولهاي ايمني بدن در هر نقطه از بدن وجود دارند در نتيجه اين بيماري مي تواند تمام ارگانهاي بدن را درگير نمايد .
اين بيماري معمولاً مزمن و داراي حالات عود و نهفتگي است . علائم بيماري بسيار متغير مي باشد و مي تواند محدود به علائم آزمايشگاهي بوده و يا بدون علائم باليني باشد . همچنين مي تواند به شکل شديد با گرفتاري اعضاي مختلف بدن باشد .
۹۰ درصد بيماران مبتلا به لوپوس خانم ها مي باشند . شيوع بيماري بيشتر در دهه دوم تا چهارم زندگي مي باشد . اگر چه بيماري مي تواند در هر سني تظاهر کند اما بيماري داراي زمينه ارثي است و شيوع اين بيماري در بستگان درجه يک فرد مبتلا بيشتر است .
* علل بيماري :
علت دقيق بيماري مشخص نيست اما فاکتورهاي ژنتيکي در استعداد ابتلا به بيماري نقش مهمي دارند . عوامل محيطي از جمله نور آفتاب مي تواند منجر به تشديد يا بروز بيماري شود . از عوامل مهم ديگر در بروز بيماري ، عوامل هورموني مي باشد . هورمونهاي زنانگي خصوصاً استروژن در ايجاد بيماري دخيل مي باشند . مصرف سيگار و رنگ مو نيز در ايجاد بيماري مؤثر است . بعضي داروها مثل سولفوناميد و پني سيلين منجر به شعله ور شدن لوپوس مي شوند . بعضي مواد غذائي ممکن است در تشديد بيماري لوپوس نقش داشته باشند . اين مواد شامل جوانه گياهان و کرفس مي باشند . عفونت هاي ويروسي يکي ديگر از عوامل مهم بروز لوپوس مي باشند .
* علائم :
شايعترين علامت بيماري درد دياتورم مفصل است که مي تواند حالت مزمن و يا عود کننده داشته باشد . درگيري مفصلي معمولاً چند مفصلي مي باشد . دردهاي عضلاني و تب در هنگام فعال بودن بيماري شايع است . علامت شايع ديگر ضايعات پوستي شبيه به بال پروانه بر روي گونه ها و پل بيني مي باشد که قرمز رنگ بوده و معمولاً به نور آفتاب حساس است . اين نوع درگيري پوستي معمولاً منجر به آسيب پوستي نمي شود و بعد از بهبودي هيچ اثري از آن به جا نمي ماند . از علائم ديگر ، ريزش مو به همراه شکنندگي مو مي باشد که هنگام فعاليت بيماري يا پس از دارو درماني ايجاد مي شود . در صورت عدم درمان مناسب ، بيماري منجر به نارسائي کليوي مي شود . بيماري هنگام فعاليت مي تواند منجر به کاهش سلولهاي مختلف در خون از جمله گلبول قرمز ، گلبول سفيد و يا پلاکت شود . از علائم ديگر بيماري مي توان از سقط هاي مکرر يا انعقاد خون در داخل عروق نام برد .
* پيشگيري:
بيماران مبتلا به لوپوس در مواقع شدت نور آفتاب بخصوص از ساعت ۱۱ صبح تا ۳ بعداز ظهر بايد از بيرون رفتن از منزل خودداري کنند . هنگام بيرون رفتن از منزل بايد از ضدآفتاب استفاده کنند . همچنين مصرف بعضي داروها مثل تتراسايکلين و داروهاي ضددرد مثل پيروکسيکام مي توانند در تشديد حساسيت به نور آفتاب مؤثر باشند ؛ لذا اين بيماران بايد کمتر از اين داروها استفاده نمايند .
بعلت نقص در سيستم دفاعي اهميت عفونت در اين بيماران بسيار زياد مي باشد . لذا تمام بيماران مبتلا به لوپوس قبل از دستکاري هاي دنداني بايد براي پيشگيري ، آنتي بيوتيک مصرف کنند . بهتر است تمام بيماران مبتلا به لوپوس ، سالانه واکسن آنفلوانزا و يک بار واکسن پنوموکوک را براي ايمن سازي در برابر اين بيماري ها دريافت کنند .
با توجه به اينکه بيماران مبتلا به لوپوس غالباً خانم و در سنين باروري هستند و داروهاي جلوگيري حاوي هورمون استروژن مي تواند منجر به تشديد بيماري شود ، بايد از روشهاي ديگر جلوگيري از بارداري استفاده کنند . همچنين با توجه به تشديد بيماري به دنبال حاملگي لازم است قبل از بارداري ، بيماري کنترل شده باشد و پزشک مربوط اجازه بارداري را داده باشد .
کنترل دقيق فشار خون ، قند و چربي در اين بيماران الزامي است ، زيرا عدم کنترل آن مي تواند منجر به تصلب شرائين در اين بيماران شود .
تغذیه 6th ژانویه 2010
لوپوس يك بيماري خود ايمني است كه با التهاب بافت پيوندي به ويژه در مفاصل همراه مي باشد. سيستم ايمني دراين بيماران به جاي حمايت از فرد به بدن او حمله مي نمايد و علت ايجاد بيماري را توليد زياد اينترفرون 1 و ديگر عوامل سايتوتوكسيك بيان مي كنند. علائم اين بيماري شامل خستگي مفرط ،درد، و التهاب مفاصل ، تب بدون علت،قرمزي هاي پوستي ، زخم هايي در دهان و اختلالات كبدي مي باشد.لوپوس يك بيماري خود ايمني است كه روي همه ارگان ها اثر مي گذارد . اين وضعيت موجب اختلال در عملكرد كليه ها مي شود كه نتيجه آن دفع پروتئين مي باشد.
در زنان در سنين باروري، اين بيماري ايجاد مي شود. داروهايي مانند پروكايناميد، هيدرالازين ، متيل دوپا و كلرپرومازين موجب بروز علايمي شبيه لوپوس مي شوند.در يك بررسينشان داده شد كه آلودگي محيط و فضوات صنعتي موجب افزايش خطر ابتلا به لوپوس مي شود.همچنين قرار گرفتن درمعرض اشعه ماوراء بنفش نور آفتاب ، محركي در بروز علايم پوستي اين بيماري مي شود
تغذيه درماني در بيماري لوپوس
تاكنون رژيم غذايي خاصي براي اين بيماري شناخته نشده است و با توجه به شزايط هر فرد، يك رژيم غذايي براي او تجويز مي شود.نياز به پروتئين به علت اختلال در عملكرد كليه و نيز مصرف داروهاي استروئيدي تغيير مي كند. سديم و مايعات به دلايل گفته شده بايد محدود گردد دريافت انرژي بايد به گونه اي باشد كه وزن نرمال حفظ گردد.محدوديت انرژي، پروتئين و چربي مي تواند موجب كاهش قابل توجه در عملكرد گليه و دفع پروتئين زياد از ادرار گردد.
در مطالعه اي كه بر روي گروه كوچكي از بيماران انجام شد،افزودن روزانه 30 گرم دانه برزك كه داراي اسيد چرب مي باشد ،موجب بهبود عملكرد كليه در انها گرديد.مصرف غذاهايي كه غني از اسيد چرب امگا-3 مي باشد در كاهش التهاب ناشي از لوپوس موثر است. علاوه بر اين آنتي اكسيدانها نيز مي تواند در كاهش علايم مربوط به لوپوس بسيار موثر باشد.
طبق تحقيقاتي افرادي مبتلا به لوپوس داراي آلرژي غذايي بيشتري نسبت به ساير افراد مي باشند.اكثر مطالعات نشان داده اند كه مصرف گوشت گاو و لبنيات موجب عكس العملهاي آلرژيك در افراد مبتلا به لوپوس شده است. شير گاو داراي پروتئين كازئين مي باشد كه موجب تحريك سيستم ايمني مي شود. به همين دليل اكثر بيماران مبتلا به لوپوس دچار عدم تحمل به شير و لبنيات مي باشند.كم خوني در اين بيماران بسيار شايع مي باشد،اما كم خوني آنها بدون ارتباط با دريافت آهن است.
مصرف آنتي اكسيدان ها مانند ويتامين C، E ،بتا كاروتن و سلنيوم ، به بهبود علايم لوپوس كمك مي كند. سيگار نكشيدن ارتباط قابل توجهي با افزايش ريسك پيشرفت لوپوس دارد
لوپوس سیستمیک اریتماتوز ( SYSTEMIC LUPUS ERYTHEMATOSUS ) یك بیماری خود ایمنی مزمن است كه اندام های مختلفی مانندپوست، مفاصل ، رگ های خونی ، قلب ، ریه ، مغز و كلیه را درگیر میكند.
مزمن بودن این بیماری به معنای ادامه یافتن آن برای مدت طولانی است. معنای خود ایمنی نیز اشاره به شرایطی دارد كه در آن سیستم ایمنی بدن به جای حفاظت بدن در برابر باكتری ها و ویروس ها، به بافت خود بدن حمله میكند.
استفاده از نام " لوپوس سیستمیک اریتماتوز " به اوایل قرن بیستم برمیگردد. واژه " سیستمیک " درگیر شدن اندام های مختلف بدن در این بیماری را نشان می دهد ( مطابق با تصویر پایین ). واژه " لوپوس" از یك كلمه لاتین مشتق شده است كه به معنی " گرگ " میباشد؛ چون در این بیماری ضایعات پوستی مشخصی در صورت بیمار به وجود میآید كه به شكل بال پروانه است و نمایی شبیه گرگ به فرد میدهد. واژه " اریتماتوز" در زبان یونانی به معنی سرخ رنگ است كه به تظاهرات پوستی قرمز رنگ بیماری دلالت دارد.
تغذیه مناسب بخش مهمی از درمان بیماری لوپوس را تشکیل می دهد. یک رژیم غذایی متعادل، مواد غذایی لازم برای انجام اعمال طبیعی بدن را فراهم می کند. هر چند که توصیه غذایی خاصی برای این بیماران وجود ندارد، ولی برخی مشکلات مربوط به تغذیه ای وجود دارد که بهتر است از آنها مطلع باشید.
اگر هر کدام از این موارد، تبدیل به یک مشکل برای شما شد، با پزشک معالج خود در میان بگذارید.
او اطلاعات بیشتری در رابطه با این بیماری در اختیار شما قرار می دهد و راهنمایی های لازم را به شما ارائه می دهد و در صورت لزوم شما را به یک متخصص تغذیه ارجاع خواهد داد.
مشکلات سلامتی وابسته به تغذیه :
1- کاهش وزن یا کمبود اشتها
این مسئله ممکن است در اثر خود بیماری یا برخی داروهای مصرفی باشد که باعث ناراحتی معده یا زخم دهان می شوند.
پزشک معالج میزان کاهش وزن شما را بررسی کرده و برای جلوگیری از کاهش بیشتر وزن ، شما را راهنمایی خواهد کرد که تغییرات لازم را در رژیم غذایی خود بدهید.
2- اضافه شدن وزن
این مشکل در افرادی وجود دارد که داروهای کورتیکوستروئیدها را مصرف می کنند. این داروها اشتها را افزایش می دهند و بطور ناخواسته باعث افزایش وزن می شوند، مگر اینکه در خوردن خود دقت کنید و پرخوری نکنید.
پزشک می تواند با ارزیابی مقدار غذایتان و ارائه یک برنامه مناسب، اضافه وزن شما را کنترل کرده و باعث کاهش اضافه وزن شما شود. این برنامه شامل رژیم غذایی کم چرب، انجام ورزش و تغییرات رفتاری است.
یک متخصص تغذیه با توجه به غذاهای مورد علاقه شما و الگوی غذایی تان می تواند یک رژیم غذایی مناسب برای شما تنظیم کند که توسط آن نیازهای غذایی تان را تامین کنید.
3- مصرف داروها
بعضی داروها باعث ناراحتی های گوارشی مثل سوزش معده، تهوع ، استفراغ و پیدایش زخم های دردناک در دهان می شوند.
اگر دچار چنین علائمی شدید حتماً به پزشک خود اطلاع دهید ، زیرا بسیاری از این عوارض بستگی به چگونگی مصرف دارو و زمان آن دارد و با تغییر مقدار دوز دارو یا زمان مصرف آن می توان این عوارض جانبی را کاهش داد یا حتی از بین برد. در بعضی موارد هم پزشک نوع دارو را عوض می کند.
بسیاری از داروها می توانند همراه با غذا مصرف شوند که در این صورت عوارض جانبی آنها هم کمتر است. اگر مشکل زخم دهان را دارید ، باید داروهایی را که به شکل مایع هستند مصرف کنید. همچنین استفاده از داروهای بی حس کننده برای دهان، در هنگام بروز زخم دهان می تواند میزان درد را کاهش داده و بلعیدن مواد غذایی را آسان تر کند.
4- پوکی استخوان
در این بیماری توده استخوانی بدن کاهش یافته و استخوان به راحتی می شکند. هر چند که این بیماری بیشتر در افراد سالمند و زنان یائسه وجود دارد، ولی بروز آن در افرادی که برای مدت طولانی از داروهای کورتیکوستروئیدها استفاده می کنند، نیز زیاد است.
پزشک نوع داروهای مصرفی ، نحوه درمان ، رژیم غذایی و سایر عوامل خطر شما را بررسی می کند. ممکن است میزان توده استخوان شما اندازه گیری شود. توصیه های غذایی لازم برای پیشگیری یا کاهش عوارض این بیماری شاملیک رژیم غذایی حاوی کلسیم و ویتامین D بالاست که کلسیم 1000 تا 1500 میلی گرم در روز و ویتامین D 100 تا 500 میلی گرم در روز توصیه می شود.اگر مقدار کلسیم غذا کافی نباشد، مکمل کلسیم نیز توصیه می شود. همچنین انجام ورزش هایی متناسب با وضعیت شما در کنار رژیم غذایی توصیه می شود.
5- دیابت ناشی از استروئیدها
دیابت نوعی بیماری است که در این وضعیت بدن قادر به تولید انسولین کافی برای حفظ قند خون در سطح طبیعی نمی باشد، در نتیجه میزان قند خون افزایش می یابد. مصرف طولانی مدت کورتیکواستروئیدها باعث بروز دیابت می شود کهبایستی این افراد را مانند سایر افراد دیابتی معالجه کرد. در این حالت برای اطلاع از نوع رژیم خود با یک متخصص تغذیه مشورت کنید و از او راهنمایی بخواهید. همچنین در صورت نیاز باید دارو مصرف کنید تا میزان قند خود خود را در سطح طبیعی نگه دارید.در برخی افراد قرص و در برخی دیگر انسولین تزریقی تجویز و توصیه می شود.
اگر دچار این بیماری شدید، در مورد نحوه درمان و بهبودی آن با پزشک خود مشورت کنید که او می تواند برنامه آموزش مخصوص بیماران دیابتی را برای شما اجرا کند.
6- بیماری های کلیوی
به دلیل اینکه در بیماری لوپوس کلیه ها تحت تاثیر قرار می گیرند، پزشک باید آزمایشات مختلفی را جهت ارزیابی عملکرد کلیه ها برای شما تجویز کند. اگر پزشک براساس آزمایشات تشخیص داد که این بیماری روی کلیه ها نیز اثر کرده، باید سعی کنید تا جایی که امکان دارد عمل کلیه ها را در حد مناسب حفظ کنید و از بدتر شدن وضعیت آنها جلوگیری کنید. علاوه بر رعایت سایر موارد،باید یک رژیم غذایی کم سدیم، کم پتاسیم و یا کم پروتئین داشته باشید که یک متخصص تغذیه می تواند در این زمینه شما را راهنمایی کند.
7- بیماری های قلبی
مشکلات قلبی در لوپوس شامل تصلب شرائین و افزایش فشارخون است.
در تصلب شرائین، چربی در دیواره داخلی سرخرگ ها رسوب می کند. فشارخون بالا خطر حملات قلبی یا سکته را افزایش می دهد.افزایش فشار خون در بیماری لوپوس به علت تخریب عملکرد کلیه ها ست ، زیرا کلیه ها مقدار فشار خون را تنظیم می کنند.
اگر پزشک تشخیص داد که احتمال ابتلا به تصلب شرایین را دارید ، باید یک رژیم غذایی کم چرب را به همراه ورزش بدنی منظم اجرا کنید. این اعمال باعث کاهش کلسترول خون و حفظ وزن ایده آل شما خواهد شد.
اگر فشار خونتان بالاست، باید یک رژیم غذایی کم نمک ( کم سدیم) داشته باشید یا دارو مصرف کنید. ولیدر بیشتر موارد باید به هر دو توصیه عمل کنید ، یعنی هم غذایتان کم نمک باشد و هم داروی مخصوص فشارخون را برای همیشه مصرف کنید. این کارها باعث می شود فشار خونتان تا حد طبیعی کاهش پیدا کند.
دلایل ابتلا به بیمارى لوپوس چیست؟
منشاءودلایل ابتلابه لوپوس ناشناخته است ولی عوامل محیطی وژنتیکی میتواند درایجادبیماری نقش داشته باشد
بعضی از عوامل محیطی که می تواند این بیماری رابیدار کند،
شامل :
• عفونت ها
• هورمون ها
• داروهایی مانند آنتی بیوتیک ها و گروه پنی سیلین ها
• نور ماوراء بنفش مانندآفتاب و لامپهای مهتابی،
• فشارهای عصبی زیاد
لوپوس معمولا بیماری زنان نامیده می شود.علی رغم این واقعیت که بسیاری از مردان نیز درگیر این بیماری هستند، لوپوس در هر سنی و هر جنسی میتواند بروز کند.اگرچه 10% تا 15% در زنان بالغ بیشتر از مردان بالغ و بعد از رسیدن به سن بلوغ یا بعد از بلوغ جنسی بوجود می آید، علائم این بیماری در زن و مرد یکسان است.
چه کسانی مبتلا به بیمارى لوپوس میشوند؟
90% ازبیماران را زنان تشکیل می دهند
80% ازموارد، زنان بین 15 تا 45 سال مبتلا می شوند.
70% از این آمار لوپوس منتشر است که در 50% آنها حداقل یک ارگان اصلی شان درگیر است.
لوپوس پوستی تقریباً 10% همه انواع بیماران لوپوس منتشر است.
20% موارد نقش ژنتیک است ازخانواده درجه یک.
فقط 5% از بچه هایی که از پدر و مادری که مبتلا به لوپوس هستند و به دنیا آمده اند مبتلا به لوپوس میشوند.
در رنگین پوستان 2 تا 3 برابر بیشتر از بقیه افراد است .
بسیار مشکل است تعداد افرادی که در سال مبتلا به این بیماری میشوند یا از این بیماری از بین می روند را آمار گیری کرد.
توجه داشته باشید :
تشخیص بیماری لوپوس سخت است و از شخصی به شخص دیگر فرق می کند و دوران خاموشی و بیداری دارد و علائم آن می تواند تقلیدی از بیماری های دیگر باشد .
خیلی مهم است که علائم لوپوس رابدانید و آگاه باشید که در خطر ابتلا به این بیماری قرار دارید یا نه.
باید به این نکته توجه داشته باشیم که به دلیل پیشرفت در تشخیص زودهنگام ومدیریت صحیح در کنترل بیماری ، بیشتر بیماران زندگی معمولی راادامه می دهند.
علایم و نشانه های بیمارى لوپوس
در مورد علائم زیر هشیار باشید :
1.خستگی ممتد و غیر عادی
2.ضعف دائمی
3.خارش
4.تب که می تواند بالا باشد.
5.از دست دادن اشتها به صورت ممتد
6.از دست دادن وزن (کاهش وزن ) ناخواسته
7.ریزش زیاد مو
8.خون دماغ
9.زخم و آفت سقف دهان که با خوردن غذاهای تند می سوزد
10.هرگونه حساسیت پوستی که بدون دلیل باشد
11.کهیر
12.زخم های پوستی
13.درد مفاصل
14.تورم مفاصل
15.خشکی و سختی مفاصل به هنگام صبح
16.درد قفسه سینه که با تنفس بیشتر می شود
17.کمبود نفس
18.سرفه های همراه با خونریزی
19.سردرد های غیر معمولی و ممتد
20.سرگیجه و تهوع
21.دردهای ممتد و متوالی شکمی
22.ورم اندام های تحتانی
23.پف زیر چشم
24.خون در ادرار
كنترل علائم لوپوس
لوپوس يك بيماري خودايمني است كه ميتواند باعث علائمي از جمله درد و سفتي در مفاصل، درد بدن، تب، دانههاي پوستي و اختلال در كاركرد شناختي شود.
اين توصيهها ميتواند به كنترل علائم بيماري لوپوس كمك كند:
* به طور مرتب به نزد دكترتان برويد.
* تعيين اولويتها و اهداف براي حفظ تعادل بهتر زندگي شما.
* به حداقل رساندن قرارگيري در معرض نور خورشيد و نور لامپهاي هالوژن و فلورسنت.
* بياموزيد كه چگونه استرس را مهاركنيد و كاهش دهيد.
* يك رژيم غذايي سالم بخوريد، به مقدار كافي بخوابيد و با تاييد دكترتان ورزش كنيد.
* به شبكهاي از افراد پشتيبان بپيونديد يا خودتان را آن را ايجاد كنيد.
رويه جديدي براي مبارزه با بيماري "لوپوس" معرفي شد
دانشمندان آمريكايي براي كنترل بيماري "لوپوس"، دو هدف دارويي جديد ارايه كردند.
لوپوس يك بيماري مزمن، التهابي و خودايمني است كه مفاصل و بسياري از اعضاي بدن را مبتلا ميكند.
به گزارش ايرنا و به نقل از خبرگزاري آسوشيتدپرس، محققان بيمارستان جراحيهاي خاص در نيويوك اعلام كردند چنانچه شركتهاي داروسازي بتوانند داروهايي بسازند كه خود را به هدف برسانند، بيماران ميتوانند بيماري خود را با عوارض جانبي كمي كنترل كنند.
از آنجا كه ميزان زياد پروتئين اينترفرون-آلفا ميتواند منجر به سل پوستي شود، محققان داروهايي ساختهاند كه ميتواند اينترفرون را متوقف كند.
اما محققان خاطرنشان ميكنند كه اين قبيل داروها، عوارض جانبييي دارند كه سيستم ايمني را سركوب ميكنند و ميتوانند در بيماران آسيبپذير، موجب بروز بيماريها و عفونتهاي مختلفي شوند.
دانشمندان اكنون سرگرم آزمايش باليني اين داروها هستند. درصورتي كه محققان بتوانند داروهايي را براي اهداف دارويي كه اخيرا شناسايي كردهاند بسازند، بيماران ميتوانند از عوارض جانبي سركوبكننده سيستم ايمني اين داروها پيشگيري كنند.
نتايج اين تحقيق كه به سرپرستي دكتر "لايونل ايواشكيف" انجام شده است در پايگاه اينترنتي ايمني شناسي نشريه نيچر قرار گرفته است.
http://asreparastary.blogfa.com/post-32.aspx