2013/09/17, 09:03 AM
(آخرین ویرایش در این ارسال: 2013/09/17, 09:11 AM، توسط farzaneh20.)
مرسی عزیزم از مطلب جالبت
آخه این جور چیزا رو خیلی دوست دارم بدونم و طرز تهیه شونو یاد بگیرم.
بازم ممنون عزیزم.
(2013/06/05, 12:31 PM)نازلی نوشته است: [size=medium]آشنایی با خواص و طرز تهیهی شیرهای گیاهی
این شیرها جزو نوشیدنیهای لبنی نیستند و از ترکیب آب و غلات تهیه میشوند.
شیر سویا، شیر جو دو سر، شیر برنج، شیر بادام، شیر فندق و غیره جزو شیرهای گیاهی هستند که یک جایگزین مناسب برای شیرهای تهیه شده از حیوانات محسوب میشوند.
آیا شما نیز از این شیرها استفاده میکنید؟ آیا میدانید چه خواصی دارند؟ چه شیری برای چه نیازی مناسب است؟ برای آشنایی بیشتر با این شیرهای گیاهی با ما همراه باشید.
شیرهای گیاهی خواص متفاوتی دارند
برای شروع باید بگوییم که اطلاق نام شیر گیاهی اشتباه برانگیز است. در واقع این شیرها جزو نوشیدنیهای لبنی نیستند و از ترکیب آب و غلات تهیه میشوند.
شاید اطلاق نام نوشیدنیهای گیاهی خیلی دقیقتر و واضحتر از شیر گیاهی باشد. در واقع شیرهای گیاهی از غلاتی مثل جو، برنج، گندم و مغزهایی مثل بادام، فندق، گردو و یا از سویا و غیره تهیه میشوند.
حال میرسیم به خواص آنها! این شیرها فاقد کلسترول، لاکتوز و کازئین و در عین حال سرشار از ویتامینهایA ,B ,C و E، املاح معدنی (کلسیم، پتاسیم، منیزیم، فسفر ...) و همچنین حاوی میزان زیادی اسیدهای چرب مفید مثل چربیهای اشباع نشده میباشند.
شیرهای گیاهی برای افرادی که به شیر گاو حساسیت دارند و همچنین برای افرادی که کلسترول بالایی دارند بسیار مناسب است. خواصی که اشاره شد در تمام شیرهای گیاهی مشترک است و در زیر به خواص مخصوص هر کدام از این شیرها اشاره میکنیم.
شیر سویا
شیر سویا معروفترین شیر گیاهی محسوب میشود که سرشار از کلسیم و پروتئین است.
شیر بادام
شیر بادام مغذی و ضدعفونیکنندهی رودهها است و سرشار از ویتامینهای A ,B و E و همچنین حاوی میزان زیادی کلسیم، آهن و منیزیم و فیبر میباشد.
شیر فندق
شیر فندق سرشار از آهن، کلسیم، منیزیم و اسیدهای چرب اشباع نشدهی مونو است. یادآوری میکنیم که این اسیدهای چرب از ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی پیشگیری میکنند.
در واقع میتوانید از شیر سویا به جای شیر گاو برای تهیه غذاهایتان استفاده
کنید. حتی میتوانید از این شیر، ماست درست کنید. اما از بقیهی شیرهای
گیاهی نمیتوان ماست تهیه کرد
شیرِ برنج
شیر برنج شیرین و هضم کنندهی غذا است. این شیر حاوی سیلیسیوم است که برای ساخت استخوانها و غضروفها لازم و ضروری است. سیلیسیوم باعث میشود که کلسیم و منیزیم بهتر جذب شود.
شیر شاه بلوط
این شیر نیز به طور طبیعی شیرین است و باعث هضم غذا میشود. شیر شاه بلوط برای افرادی که از اسید معده رنج میبرند بسیار مفید است.
مراقب شیرهای گیاهی صنعتی باشید و توجه داشته باشید اگر خودتان دست به کار شده و این شیرها را در منزل تهیه کنید هم سالمتر بوده و هم انتخابهای گستردهای خواهید داشت. میتوانید از ارزن، جو و غیره نیز شیر تهیه کنید.
موارد مصرفی شیرهای گیاهی
شیرهای گیاهی طعمهای مختلفی دارند و شاید لازم باشد چند شیر را امتحان کنید تا شیر مورد نظر و باب طبعتان را پیدا کنید. معمولاً شیر بادام و شیر جو دو سر خوش طعمتر هستند.
میتوانید شیرهای گیاهی شیرین و وانیلی را برای صبحانه انتخاب کنید.
برای آشپزی شیرسویا فوقالعاده است. این شیر مانند شیر گاو میباشد.
شیر بادام نیز یکی از شیرهای چرب محسوب میشود و برای آشپزی مناسب است.
در واقع میتوانید از شیر سویا به جای شیر گاو برای تهیه غذاهایتان استفاده کنید. حتی میتوانید از این شیر، ماست درست کنید. اما از بقیهی شیرهای گیاهی نمیتوان ماست تهیه کرد.
میتوانید از شیر برنج برای تهیه کلوچه استفاده کنید فقط باید توجه داشته باشید که این شیر خیلی زود میبرد.
شیربادام
طرز تهیهی شیرهای گیاهی
یکی از برتریهای شیرهای گیاهی این است که میشود در منزل تهیه کرد به شرط این که حوصله به خرج داده و برایش وقت بگذارید. علاوه بر این تهیهی این شیرها در منزل به صرفه بوده و سالمتر است. البته این کار نیز مانند هر کار دیگری تکنیکهای خودش را دارد.
تهیهی شیر گیاهی سه مرحله دارد: برای تهیهی شیر گیاهی اول باید غلات، دانهها و مغزهای روغنی یا حبوبات را آسیاب شود.
البته میتوانید از آرد یا پودر آنها استفاده کنید. سپس به آن آب اضافه کرده و در نهایت صاف میکنند. برای تهیه بعضی از این شیرها به فر نیز نیاز هست.
* برای تهیهی 250 میلی لیتر شیر بادام به 50 گرم بادام نیاز دارید. از قبل بگذارید بادامها به مدت چند ساعت خیس بخورند، پوست آنها را بکنید و سپس در مخلوط کن ریخته و با دو لیوان آب مخلوط کنید. سپس این شیر را از صافی رد کنید. شیرتان آماده است. کار سختی نیست. امتحان کنید.
* برای تهیهی دو لیتر شیر سویا، 250 گرم دانهی سویا بخرید. سویاها را یک روز کامل بخیسانید و چند بار آب آن را عوض کنید. اگر دوست داشتید پوست آنها را بگیرید. سویاها را با نیم لیتر آب مخلوط کنید و سپس یک و نیم لیتر دیگر آب به آن اضافه کنید و به مدت 30 دقیقه بپزید. سپس مایع را آبکش کنید و شیر به دست آمده شیر سویا است.
شیرهای گیاهی برای افرادی که به شیر گاو حساسیت دارند و همچنین برای
افرادی که کلسترول بالایی دارند بسیار مناسب است
روش دیگر این است که برای تهیهی یک لیتر شیر سویا 125 گرم دانهی سویا آماده کنید. مثل روش قبل سویاها را یک روز خیس کنید. سویاها را حرارت دهید تا آنزیمهای مولد طعم لوبیا، از بین بروند. برای این کار میتوانید مدت 2 دقیقه سویاهای خیس خورده را داخل ماکروویو قرار دهید یا این که داخل فر بگذارید. لوبیاهای سویای خیس خورده را به همراه 1 لیتر آب داخل مخلوط کن بریزید و مخلوط کنید.
یا اینکه میتوانید سویا های خیس خورده را کاملاً آسیاب کنید و با 1 لیتر آب مخلوط کنید. سپس مایع مخلوط شده را آبکش کنید. مایعی که صاف شده است، شیر سویا نام دارد. شیر سویا را مدت 5 تا 10 دقیقه بجوشانید. بعد از خنک شدن، شیر سویا آماده مصرف است و میتوانید تا 3 روز آن را در یخچال نگه دارید. البته شما میتوانید با سلیقه و ذائقهی خودتان ابتکار عمل به خرج داده و شیرها را باب میل خودتان تهیه کنید.